فهرست مطالب

علوم خبری - پیاپی 45 (بهار 1402)

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدجواد قاسمیان نیک*، سعید غفاری صفحات 1-22
    با گسترش فناوری و توسعه هوش مصنوعی، صنعت مطبوعات نیز با تحولاتی مواجه شده است. با استفاده از هوش مصنوعی، می توان فرآیندهای مختلفی از جمله جمع آوری، تحلیل و ارایه اطلاعات را بهبود بخشید. در این مقاله، به بررسی نقش هوش مصنوعی در صنعت مطبوعات و تاثیر آن بر روند تولید و انتشار محتوا می پردازیم.ابتدا، با بررسی مفهوم هوش مصنوعی و نحوه کارکرد آن، به بررسی کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت مطبوعات می پردازیم. سپس، با بررسی موارد مختلف در صنعت مطبوعات، نقش هوش مصنوعی در تولید و انتشار محتوا را بررسی می کنیم. در این بخش، به بررسی مواردی مانند تحلیل داده ها، تولید و تنظیم محتوا، اجرای تبلیغات هوشمند و تعامل با مخاطبان با استفاده از هوش مصنوعی می پردازیم.در ادامه، با بررسی نتایج پژوهش های انجام شده در این زمینه، به تاثیر هوش مصنوعی بر روند تولید و انتشار محتوا می پردازیم. با بررسی نتایج پژوهش های انجام شده، می توان به نتیجه گیری هایی در مورد کارآیی و کاربرد هوش مصنوعی در صنعت مطبوعات و همچنین تاثیر آن بر روند تولید و انتشار محتوا رسید.در پایان، با توجه به نتایج به دست آمده، به بررسی چالش ها و فرصت های شناسایی شده در استفاده از هوش مصنوعی در صنعت مطبوعات می پردازیم و نتایج نهایی را برای خوانندگان خود به ارمغان می آوریم.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، صنعت مطبوعات، تولید محتوا، انتشار محتوا، تحلیل داده ها
  • ابراهیم سلطانی نسب، عبدالله دولت آبادی* صفحات 23-34

    مطبوعات به عنوان یکی از برجسته ترین عناصر فرهنگی کشور نقش موثری در هدایت، مدیریت و نمایندگی افکار عمومی و شکل گیری وقایع تاریخی، اجتماعی و سیاسی جوامع داشته است. امروزه با توجه به رشد شتابان فناوری های نوین و ظهور پیام رسان های مختلف در بستر فضای مجازی، قالب های متنوعی برای انتقال پیام و اطلاع رسانی در دسترس عموم قرار گرفته است. این امر موجب شده است که عده ای از پایان عصر مطبوعات مکتوب و سیطره فضای مجازی در عرصه ارتباطات سخن بگویند.از سوی دیگر، عده ای نیز معتقدند که مطبوعات و فضای مجازی دو قالب متفاوت هستند که حیات آینده یکی در گرو دیگری نیست و هر کدام بنابر اقتضایات و شرایط خاص اجتماعی و تاریخی می توانند بر فضای اجتماعی اثر گذار باشند. در این نوشتار ضمن بررسی ایده های مذکور، به دنبال آن هستیم که با نگاه جامعه شناختی و آینده پژوهانه و بهره گیری از رویکرد اسنادی و تاریخی بر خاص بودن مطبوعات به عنوان یکی از موثرترین رسانه ها از جنبه محتوایی در عصر حاضر و آینده تاکید نموده و نشان دهیم که آنچه در حال تغییر و تحول است قالب و ابزار انتقال پیام است و مطبوعات در صورت درک منطقی پیشرفت تکنولوژی و تغییرات روز افزون قالب های انتقال پیام، به عنوان یک منبع اصلی و مهم تولید محتوا همچنان در آینده نیز دارای مرجعیت و هدایتگری در عرصه های اجتماعی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: آینده، آینده پژوهی، جامعه شناختی، فضای مجازی، مطبوعات
  • حسینعلی کلهر*، فاطمه جنگجوی خلجان صفحات 35-49

    استقلال رسانه مفهومی مورد مناقشه است که در زمینه های مختلف معانی متفاوتی دارد که به عنوان یک هنجار ایده آل، استقلال را می توان در سطوح مختلف مورد بحث قرار داد لذا استقلال رسانه ای در بحث های فعلی به سیاست رسانه ای مرتبط است که تا زمانی که استقلال رسانه به عنوان یک چشم انداز مثبت یا "آرمان شهر" برای روزنامه نگاران، فعالان، سیاست گذاران یا سازمانهای رسانه ای عمل کند، به وضوح اهمیت وافری دارد، چرا که هر چقدر رسانه ها مستقل تر باشند به همان میزان ما شاهد دولتی پاسخگو با پشتوانه قوی رسانه ها خواهیم بود که می توانند به راحتی و بدون دغدغه خاطر هر حکمران و سیاستمداری را وادار به پذیرش خطای خود کنند.حال در این مقاله سعی شده در مورد کاربردهای متغیر مفهوم استقلال در گفتمان سیاست رسانه ای فعلی، از جمله مناقشات بین خدمات عمومی و رسانه های تجاری و همچنین سایر تنظیماتی که این مفهوم در آنها استناد می شود، مورد بررسی قرار داده و در نهایت، ما استدلال می کنیم که چگونه ماهیت رابطه ای استقلال، استفاده از آن را به عنوان یک اصل هنجاری در سیاست رسانه ای مشکل ساز می کند؟ بدین ترتیب هدف این مقاله بررسی کاربردها و زمینه های متغیر استقلال رسانه و بررسی دقیق ارزش آن در سیاست رسانه ای است. نتایج این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اسناد کتابخانه ای حکایت از این موضوع دارد که ابعاد مختلف استقلال رسانه در یک محیط رسانه ای معاصر جهت رسیدن به دولت باز امری ضروری بوده ونقش مهمی در پاسخگو کردن مسیولین و شفافیت اقدامات آنان ایفا میکند.

    کلیدواژگان: استقلال رسانه، پخش خدمات عمومی، سیاست رسانهای، شفافیت، مدیریت نوین عامه
  • عبدالاحد مولودزاده*، حبیب شرفی صفا، اشرف سلیمانی صفحات 50-62

    آگاهی و شناخت تاریخ هر جامعهای در راستای پیشرفت هر چه بیشتر آن امری ضروری است. جستجو در گذشته مطبوعات محلی، به عنوان یکی از ستونهای تاریخ مطبوعات ایران از نیازهای اساسی به شمار میرود. مطبوعات و سبک روزنامه نگاری و دلیل استفاده از رسانه ها در میان مردمان کرد متفاوت از سایر کشورها و مناطق جهان بوده است. با مروری بر تاریخ مطبوعات کردستان می توان بیان کرد عناصری که برای رسانه های جهان حایز اهمیت بوده است برای رسانه های کردی متفاوت بوده است. از این رو هدف تحقیق حاضر، بررسی، مرور، توصیف و تحلیل تاریخ مطبوعات کردستان میباشد. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی به بررسی تاریخ مطبوعات کردستان پرداخته است. این مقاله بر آن است تا با نگرش و نگاهی نو، تاریخ مطبوعات کردستان از آغاز تا انقلاب اسلامی را تشریح کرده و به بررسی و تحلیل آن بپردازد. در رسانه های کردی مخصوصا مطبوعات کردستان، عناصری مانند آزادی مطبوعات، استاندارد سازی و توسعه زبان کردی، تلاش برای نجات فرهنگ دیرینه مردم کردستان، حفظ و توسعه موسیقی سنتی کردی و به طور کلی هنر کردی، آگاهی جامعه کردی به لحاظ وضعیت سیاسی حاکم، نوسازی جامعه کردی و آگاهی تاریخی، همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: مطبوعات، کردستان، مطبوعات کردستان، مطبوعات محلی
  • سمیه احمدزاده، امین امیریان فارسانی*، ریحانه السادات طبائیان صفحات 63-77

    هدف پژوهش :

     این پژوهش که با هدف « تاثیر نگرش ستارگان بر اعتبار تبلیغات در بین کاربران اینستاگرام» انجام گرفته است؛ از نظر روش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی با ماهیت کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد.

    روش پژوهش :

     این تحقیق، توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی (به علت بررسی تاثیر چند متغیر بر روی یکدیگر) با ماهیت کاربردی (به علت کاربرد آن در بین کاربران اینستاگرام) و از لحاظ زمانی مقطعی (به علت انجام آن در بازه زمانی مشخص) می باشد. در این تحقیق روش پیمایشی جهت گرد آوری اطلاعات استفاده شده است، لذا آن را می توان در زمره تحقیق های میدانی قرار داد

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که ستارگان و افراد مشهور در جهان به ازای انتشار هر پست تبلیغاتی در صفحه اینستاگرامی خود مبالغ هنگفتی را از شرکت ها و برندهای مختلف در جهان دریافت می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد در بین خریداران پوشاک اعتماد به ستارگان در تبلیغات رسانه های اجتماعی بر اعتبار تبلیغات، اعتبار برند و اعتبار کسب و کار در اینستاگرام تاثیر داشت؛ اعتبار برند بر نگرش به برند در رسانه های اجتماعی در اینستاگرام تاثیرگذار بود. ولی اعتبار تبلیغات بر نگرش به برند اثرگذار نبود؛ همچنین آزمون فرضیات میانجی با روش بارون و کنی نشان داد که اعتبار برند در رابطه بین اعتماد به ستارگان در تبلیغات رسانه های اجتماعی و نگرش به برند نقش میانجی کامل دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد به ستاره، نگرش به برند، اعتبار برند، اعتبار تبلیغات، اینستاگرام
  • داریوش شعبان* صفحات 78-94
    پوشش اخبار رویدادهای مرتبط با جنگ و خشونت از اصلی ترین اولویت رسانه هاست، از اینرو ارزش خبری تضاد و برخورد معیار حرفه ای در گزارش و انتشار متون رسانه ای محسوب می شود؛ در تقابل با این رویکرد مفهوم روزنامه نگاری صلح قرار می گیرد. این ژانر از رونامه نگاری با شیوه های منطقی و با رعایت موازین خاص در جهت رفع و کاهش اثرات زیانبار جنگ و درگیری تلاش می کند. در این پژوهش ضمن معرفی و مرور ادبیات روزنامه نگاری صلح، رویکرد مطبوعات ایران در مواجهه با به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان در چهارچوب مولفه های روزنامه نگاری صلح با روش کیفی تحلیل مضمون بررسی می شود. به این منظور 50 مطالب منتشره در 5 روزنامه (کیهان، رسالت، شرق، آفتاب یزد و همشهری) در فاصله یک هفته ای 30 مرداد تا 4 شهریور 1400 به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته و مضامین پایه ، سازمان دهنده و فراگیر آن استخراج و بر اساس آن در قالب شبکه مضامین ارایه شده است. روزنامه های مورد بررسی از دو منظر بدبینانه و خوشبینانه ماهیت حکومت طالبان را نگاه کرده اند ، علل به قدرت رسیدن دوباره طالبان را در دو دسته علل داخلی و خارجی واکاوی و تهدید ها و فرصت های احتمالی آن را پیش بینی و راه حل های برای مواجهه با تحولات رخ داده ارایه نموده اند.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری صلح، تحلیل مضمون، طالبان، افغانستان
|
  • Mohammadjavad Ghasemiannick *, Saeed Ghaffari Pages 1-22
    With the advancement of technology and the development of artificial intelligence, the print media industry has also faced significant changes. By utilizing artificial intelligence, various processes including information collection, analysis, and presentation can be improved. In this article, we discuss the role of artificial intelligence in the print media industry and its impact on the content production and dissemination process. First, we examine the concept of artificial intelligence and how it works, and then we explore the applications of artificial intelligence in the print media industry. We examine its role in content production and dissemination by analyzing a variety of cases in the industry, including data analysis, content production and organization, intelligent advertising execution, and audience interaction. We then investigate the impact of artificial intelligence on the content production and dissemination process by reviewing the results of previous research in this field. By examining the findings of previous studies, we draw conclusions about the efficiency and effectiveness of artificial intelligence in the print media industry, as well as its impact on the content production and dissemination process.Finally, based on the results obtained, we discuss the challenges and opportunities identified in the use of artificial intelligence in the print media industry, and present the final conclusions for our readers.
    Keywords: Artificial intelligence, newspaper industry, Content Production, content distribution, Data Analysis
  • Ebrahim Soltaninasab, Abdolah Dolatabadi * Pages 23-34

    As one of the most prominent cultural elements of the country, the press has played an effective role in guiding, managing and representing public opinion and shaping the historical, social and political events of societies. Today, due to the rapid growth of new technologies and the emergence of different messengers in the virtual space, various formats for transmitting messages and information have been made available to the public. This has caused some people to talk about the end of the era of print media and the domination of virtual space in the field of communication.On the other hand, some people also believe that the press and virtual space are two different formats, that the future life of one does not depend on the other, and each of them can affect the social space according to specific social and historical conditions. In this article, while examining the mentioned ideas, we seek to emphasize and show the specificity of the press as one of the most effective media in terms of content in the present and future era with a sociological and future research perspective and using a documentary and historical approach. Let's say that what is changing and transforming is the format and means of message transmission, and the press, if it logically understands the progress of technology and the ever-increasing changes in message transmission formats, as a main and important source of content production, will still have authority and guidance in the fields of It is considered social.

    Keywords: future, Futurology, Sociological, Press, Virtual Space
  • Hosseinali Kalhor *, Fatemeh Jangjoo Pages 35-49

    Media independence is a disputed concept that has different meanings in different contexts, and as an ideal norm, independence can be discussed at different levels. Therefore, media independence in current debates is related to media policy, which is clearly of great importance as long as media independence serves as a positive vision or "utopia" for journalists, activists, policy makers or media organizations. Because the more independent the media is, the more we will witness a responsive government with the strong support of the media, which can easily and without concern for the sake of any ruler and politician, make them accept their mistakes. Now, in this article, we have tried to examine the variable applications of the concept of independence in the current media policy discourse, including the conflicts between public services and commercial media, as well as other settings in which this concept is invoked, and finally, we argue How does the relational nature of independence make its use as a normative principle in media policy problematic? Thus, the purpose of this article is to examine the applications and changing contexts of media independence and to examine its value in media policy. The results of this research, using the descriptive-analytical method and collecting library documents, indicate that different aspects of media independence in a contemporary media environment are necessary to achieve an open government and play an important role in making officials accountable and transparent in their actions.

    Keywords: media independence, public service broadcasting, Media Policy, Transparency, Modern public Management
  • Abdolahad Moloudzadeh *, Habib Sharafisafa, Ashraf Soleimani Pages 50-62

    “Awareness and understanding of the history of any society is essential for its progress. Searching through the local press of the past is considered as one of the pillars of the history of Iranian media. The media and the style of journalism, as well as the reason for using media among Kurdish people due to the lack of a central government, have been different from other countries and regions of the world. By reviewing the history of Kurdistans media, it can be said that the elements that have been important for the worlds media are different for Kurdish media. Therefore, the aim of this research is to examine, review, describe, and analyze the history of Kurdistan's media. This research is a descriptive-analytical study of the history of Kurdistan's media. This article aims to provide a new perspective on the history of Kurdistan's media from its inception to the Islamic Revolution of 1979, and to examine and analyze it. In Kurdish media, especially Kurdistans press, elements such as freedom of the press, standardization and development of the Kurdish language, efforts to preserve the ancient culture of the Kurdish people, preservation and development of Kurdish traditional music and art in general, as well as the Kurdish communitys awareness of the political situation, modernization of the Kurdish society, and historical.

    Keywords: Press, Kurdistan, Kurdistan press, Local Press
  • Somayeh Ahmadzadeh, Amin Amirian *, Rayhane Tabaeeian Pages 63-77
    Objective

    This research, which was conducted with the purpose of "investigating the effect of trust in celebrities on the attitude towards the brand with regard to the mediating role of brand credibility and advertisement credibility among Instagram users"; In terms of the method, it is a descriptive-survey of the correlation type with an applied nature and cross-sectional in terms of time.

    Methods

    This research is a descriptive-survey of correlation type (due to examining the effect of several variables on each other) with an applied nature (due to its use among Instagram users) and cross-sectional in terms of time (due to its completion in a specific time frame) ) is. In this research, a survey method was used to collect information, so it can be classified as a field research.

    Results

    The findings indicate that celebrities and famous people in the world receive huge sums of money from different companies and brands in the world for publishing each advertising post on their Instagram page.

    Conclusion

    the research showed that among clothing buyers, trust in celebrities in social media advertising had an effect on the credibility of advertisements, brand credibility, and business credibility on Instagram; Brand credibility influenced brand attitude in social media on Instagram. But the validity of advertisements did not affect the attitude towards the brand; Also, the test of mediation hypotheses with Baron and Kenny's method showed that brand credibility plays a full mediating role in the relationship between trust in celebrities in social media advertisements and brand attitude.

    Keywords: trust in the star, Brand Attitude, Brand Credibility, advertising credibility, Instagram
  • Dariush Shaban * Pages 78-94
    The news coverage of events related to war and violence is one of the main priorities of the media, therefore, the news value of conflict and confrontation is considered a professional standard in reporting and publishing media texts; The concept of peace journalism is opposed to this approach. This genre of journalism tries to eliminate and reduce the harmful effects of war and conflict with logical methods and by observing certain standards. In this research, while introducing and reviewing the literature of peace journalism, the approach of the Iranian press in facing the Taliban's return to power in Afghanistan is examined within the framework of the components of peace journalism with the qualitative method of content analysis. For this purpose, 50 articles published in 5 newspapers (Kihan, Resalat, Sharq, Aftab Yazd and Hamshahri) in the period of one week from August 30 to September 4, 1400 were taken as a statistical sample and the basic, organizing and comprehensive themes were extracted and It is presented in the form of a table of themes. The investigated newspapers have looked at the nature of the Taliban government from two pessimistic and optimistic perspectives, analyzed the causes of the Taliban's return to power in two categories, internal and external causes, and predicted possible threats and opportunities and solutions to face them. have presented with the developments that have occurred.
    Keywords: Peace journalism, Thematic Analysis, Taliban, Afghanistan