فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 133 (تابستان 1402)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 133 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیف الله احدی، محمدتقی فخلعی، محمدحسن حائری صفحات 9-29

    وجوب حج بر مکلف افزون بر تحقق شرایط عمومی تکلیف و داشتن قدرت بر پیمودن مسیر، به حصول استطاعت مالی؛ یعنی برخورداری از زاد و راحله و موونه عایله تا زمان بازگشت مشروط است. گاهی شخص بر مقدار مالی که برای گزاردن حج کفایت می کند، مالکیتی غیرمستقر پیدا می کند که در معرض زوال است. در این راستا مسیله مهم  این است که آیا بر چنین فردی عنوان مستطیع صدق می کند یا اینکه مالکیت متزلزل، مانع تحقق استطاعت مالی است؟ دیدگاه های مختلفی در مسیله مطرح است که نویسندگان پس از تحلیل و بررسی ادله و آرای فقها به شیوه توصیفی تحلیلی بر آن شده اند که ملاک در تحقق استطاعت مالی، وجود دو عنصر جواز تصرف مالک و علم به عدم زوال مالکیت اوست. بر این اساس، در مصادیقی از ملک متزلزل که این دو عنصر وجود داشته باشد، عنوان استطاعت مالی و وجوب حج تحقق می یابد و در مصادیقی که یکی از این دو عنصر یا هر دو مفقود باشد، استطاعت حاصل نمی شود.

    کلیدواژگان: استطاعت مالی، ملک متزلزل، شرایط وجوب حج، عدم زوال مالکیت
  • علی اصغر افشاری*، حمید انصاری صفحات 31-51

    مشهور اصولیان، حجیت بنای عقلا را به عدم ردع شارع منوط دانسته اند. مطالعه دیدگاه های محقق اصفهانی و محمدباقر صدر درباره بنای عقلا نشان می دهد درعین حال که هر دو مانند دیگر اصولیان حجیت بنای عقلا را به عدم ردع وابسته دانسته اند، لیکن مقتضی حجیت بنای عقلا را مبتنی بودن بر عقلانیت معرفی کرده اند. آیا می توان با تحلیل مبتنی بودن بر عقلانیت، به نظریه عدم امکان ردع از بنایات مبتنی بر عقلانیت رسید؟ این جستار می کوشد با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی، مفهوم عقلانیت بنایات عقلا را بازنمایی کند و با تکیه بر آن، نظریه عدم امکان ردع از بنایات مبتنی بر عقلانیت را مستدل سازد. شناسایی نظریه عدم امکان ردع از سیره های مبتنی بر عقلانیت به هدف دستیابی به حجیت سیره های متاخر از عصر معصومان (ع) صورت می گیرد، افزون بر اینکه سازواری حقوق اسلامی با عقلانیت زمانه را تسهیل می کند. نتیجه جستار پیش رو این است که بایسته های حیات و مصالح نظامیه، شاخص تعیین کننده عقلانیت سیره است و هر بنایی که مبتنی بر بایسته های حیات و مصالح نظامیه باشد غیرقابل ردع است.

    کلیدواژگان: بنای عقلا، حجیت ذاتی، ملاک حسن و قبح
  • رضا پورصدقی*، سید یوسف علوی وثوقی صفحات 53-69
    شکستگی استخوان بینی از موارد شایع شکستگی است که در کتب فقهی، حکم آن بیان شده است. به نظرمی ‎رسد بینی در کتب فقهی به طور مطلق، استخوانی واحد محسوب شده و دیه شکستگی آن نیز طبق چنین انگاره‎ای تعیین شده است و این در حالی است که استخوان بینی کودک کاملا به هم متصل نیست و از منظر پزشکی و عرف، استخوان متعدد به شمار می رود. در این نوشتار به روش تحلیلی انتقادی این سوال بررسی می شود که اگر شکستگی مشابه بزرگسالی که منجر به شکل‎گیری یک شکستگی است، در بینی کودک منجر به شکستن دو استخوان نزدیک به هم شود، یک شکستگی به شمارمی رود یا دو شکستگی؟ نبود روایت در مسیله شکستگی استخوان بینی، بررسی این مسیله را با پیچیدگی مواجه کرده است. نتیجه جستار حاضر نشان می دهد که از میان ادله ارایه شده برای برابری دیه شکستگی استخوان بینی کودکان و بزرگسالان، دلیل کافی برای اثبات برابری وجود دارد. مهم‎ترین دلیلی که برای برابری دیه می ‎توان اقامه کرد، مراجعه به اطلاق روایات مشابه در استخوان‎ های دیگر کودک است که وضعیتی مشابه دارد و اطلاق کلام فقها در بیان حکم مسیله دیه شکستگی نیز موید چنین نتیجه‎ای است.
    کلیدواژگان: شکستگی، استخوان، بینی کودک، دیه و ارش
  • مجتبی جاویدی*، مرتضی رحیمی، سمیه سلیمانی صفحات 71-93
    در قوانین کیفری ایران تحقق جرایم رشا و ارتشا، در بخش دولتی پذیرفته شده ولی در بخش خصوصی فاقد وصف مجرمانه است. در فقه امامیه نیز به روشنی به امکان صدق رشا و ارتشا در بخش خصوصی اشاره ای نشده است، اما به نظرمی رسد که می توان باتوجه به معنای لغوی رشوه، اطلاق آیات و روایات و همچنین دلالت عقل و اجماع، حرمت رشا و ارتشا را در بخش خصوصی نیز استنباط کرد و آنگاه درپی جرم انگاری رشا و ارتشا در بخش خصوصی بود، به خصوص آنکه باتوجه به گسترش روند خصوصی سازی و کاهش تصدی گری دولت، تفکیک بخش خصوصی از بخش دولتی در جرایم رشا و ارتشا منطقی به نظرنمی رسد. در این جستار با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی جرم انگاری رشا و ارتشا در بخش خصوصی مورد بررسی واقع شده است. حاصل پژوهش اینکه جرم انگاری این عمل از پشتوانه دلیل لفظی برخوردار و بر حکم عقل و ضروریات جامعه اسلامی نیز منطبق است و حرکت در مسیر جرم انگاری آن در قانون تعزیرات ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: رشوه، رشا، ارتشا، جرم انگاری، بخش خصوصی، بخش عمومی
  • محمد زنده دل*، سید علی دلبری صفحات 95-122
    از قواعد پرکاربرد در استنباط احکام، «العبره بعموم اللفظ لا بخصوص السبب» است که فقیه را در شناسایی قلمرو حکم یاری می رساند. اغلب روایاتی که دربردارنده حکم عام است در پاسخ به سوال خاص راوی صادر شده است و اینکه معیار در این گونه احادیث، عمومیت پاسخ معصوم است یا خصوصیت سوال راوی، مدنظر و محل بحث است. سوال راوی به عنوان یکی از اسباب صدور حدیث این قابلیت را دارد که جواب عام معصوم را تحدید کند، ولی قاعده «العبره» بر عمومیت و شمول پاسخ دلالت می کند. این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی می کوشد با تامل در نظریات اصولی و بررسی واکنش فقیهان در مواجهه با قاعده «العبره»، تصویر دقیقی از این قاعده و مجاری آن پیش روی مخاطبان قرار دهد. حاصل پژوهش اینکه قاعده «العبره» نقش مهمی در توسعه احکام شرعی دارد و ابزاری ظهورساز شناخته می شود. اجماع قولی و عملی، سیره اهل بیت و ادله حجیت ظواهر برای اعتبار این قاعده کفایت می کند و ازجمله مقومات این قاعده عبارت اند از: مسبوق بودن کلام معصوم به سوال، استقلال جواب معصوم و عدم مخالفت آن با قواعد شرعی.
    کلیدواژگان: «العبره» بعموم اللفظ، سوال راوی، سبب حکم، خصوصیت مورد
  • علی شفیعی، منصور امیرزاده جیرکلی*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 123-147

    حقوق زنان یکی از ساحت های مهم حقوقی است که در فقه سنتی با دیدگاه های متفاوت مواجه است که جملگی ریشه در مبانی و روش ها دارد. پرسش بنیادین، چیستی مبانی و چالش های عملی فراروی رویکرد فقه سنتی به حقوق زنان است. این نوشتار با رویکردی تحلیلی انتقادی و تمرکز بر ره آورد های فقیهان سنتی می کوشد به پرسش فوق پاسخ دهد و معلوم کند رویکرد فقه سنتی در مقوله حقوق زنان در چه ساحت هایی نیازمند بازخوانی است. ره آورد های این جستار نشان می دهد که چالش های متوجه رویکرد سنتی و مبانی آن در حقوق زنان در حال تکثیر و فراوانی است، به طوری که که می تواند نقش آفرینی این رویکرد فقهی در زیست انسانی را  با بحران مواجه سازد و این امر به ضرورت به روزرسانی و عصری سازی رویکرد سنتی به فقه برای حضور در ساحت عمومی و زیست انسانی در جهان پیرامون هشدار می دهد. در این نوشتار پس از تبیین مفاهیم، تنها پاره ای از مبانی چالش برانگیز رویکرد سنتی به حقوق زنان؛ همانند شخصیت انسانی، شخصیت حقوقی و شخصیت معنوی زن مورد بررسی واقع شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی، حقوق زنان، فقه سنتی، مبانی فقه سنتی، چالش های فقه سنتی
  • سعید ضیائی فر* صفحات 149-165
    یکی از موضوعات درخور تحقیق تفاوت میان احکام عبادی و غیرعبادی در ضوابط استنباطی و وجه آن است. در این جستار با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی این مسیله مورد کاوش قرار گرفته است. مهم ترین تفاوت های به دست آمده عبارت اند از: قاعده اولی شرعی بودن ماهیت، حکم و ملاک احکام عبادی و عقلایی بودن ماهیت، حکم و ملاک احکام غیرعبادی، کشف موضع شارع از سیره ردع نشده در احکام عبادی و عدم کشف موضع وی از سیره ردع نشده در غیرعبادی، دلالت فعل معصوم بر استحباب در عبادیات و عدم دلالت بر استحباب در غیرعبادیات، قاعده اولی ثبات تحدید های کمی در عبادات و نبود چنین قاعده ای در غیرعبادات، قاعده اولی صدور از شان بیان موضع شریعت در عبادیات و نبود قاعده اولی در غیرعبادیات، قاعده اولی عدم تعدی در عبادیات و نبود قاعده اولی عدم تعدی در غیرعبادیات.
    کلیدواژگان: ضوابط استنباط، احکام عبادی، احکام غیرعبادی، تخصصی شدن اجتهاد
  • حامد مصطفوی فرد*، مهدی عبادی صفحات 167-190
    مکتب متکلمان (بغداد) به دلیل ازدست رفتن اصول و مصنفات نخستین، در گذر زمان کارآمدی خود را از دست داد و این ناکارآمدی با ظهور موجی از فتاوای شاذ در فقاهت ابن ادریس حلی خود را بیشتر نشان داد. از سوی دیگر، فقه شیعه به دلیل بساطت، مورد طعن مخالفان بود؛ ازاین رو به تدریج موج خروشان مخالفت با خبر واحد فروکش کرد و نظریه حجیت خبر واحد از سوی علامه حلی مطرح شد. علامه حلی برخلاف پیشینیان، ادله گوناگونی را بر حجیت اخبار آحاد اقامه کرد و به دنبال طرح ریزی نظریه حجیت اخبار آحاد، بحث شرایط راویان نیز موضوعیت پیدا کرد و تقسیم بندی دوگانه محور احادیث، جای خود را به تنویع رباعی داد. علامه از میان این اقسام چهارگانه به دلیل اشتراط ایمان، موثقات را فاقد حجیت دانست و فقط صحاح و حسان را تلقی به قبول کرد؛ اما از سوی دیگر، راهکار هایی ارایه داد تا در عمل خود را به قدمای اصحاب نزدیک کند و بر تن روایات غیرصحاح و حسان، لباس صحت بپوشاند و نظریه انجبار مهم ترین ابزار برای تحقق این امر بود.
  • حمید موذنی بیستگانی، محمدرضا کیخا* صفحات 191-211

    از منظر شهید صدر، خصوصیت بارز دوره جدید دانش اصول -که وحید بهبهانی بنیان گذار آن است- نقش آفرینی حالت نفسانی در مشی فقهی فقیهان این دوره است. وی برخی از فقها چون شیخ انصاری را متاثر از این ویژگی می داند که به گمان وی، ایشان را به تناقض در دیدگاه های اصولی و فقهی کشانده است. این جستار به روش توصیفی تحلیلی ضمن تبیین دیدگاه شهید صدر، به جمع آوری مستنداتی در خلال کلمات فقهایی چون شیخ انصاری پرداخته است. مطابق یافته ها، بیان شهید صدر با اشکالاتی مواجه است؛ ازجمله اینکه ایشان مقصود خود را از وضعیت روان شناختی واضح نساخته است؛ ازین رو شمول این عنصر نسبت به نهاد هایی نظیر احتیاط واجب معلوم نیست. اشکال دیگر اینکه به نظرمی رسد اساسا تناقض و تهافتی در مشی فقهی فقهای مذکور از این حیث محرز نیست و درنتیجه، تمایزی که ایشان میان محقق خویی و فقهای پیش از وی ذکر کرده است، وجهی ندارد.

    کلیدواژگان: فراعلم، عامل روان شناختی، روش فقهی فقیهان، دوره جدید اصول، تناقض گویی
  • رضا میهن دوست*، سید محمدباقر قدمی صفحات 213-237

    کوشش فقها معطوف به استنباط حکم شرعی و تبیین حکم در تمامی ساحت ها و جوانب مختلف، اعم از اقسام، اجزا و مراتب آن است. آنان در فرایندسازی استنباط حکم فقهی از مراتب جعل و انشاء حکم، فعلیت و تنجز آن گفتگو می کنند. در این میان بررسی مرتبه تنجز از اهمیت به سزایی برخوردار است، گرچه از این مرتبه در علم اصول ذیل عنوان مستقل بحث نشده، ولی محور چندین بحث مهم اصولی ازجمله اصول عملی، اجزا و مسقطات حکم واقع شده است.  در این نوشتار براساس روش توصیفی تحلیلی مسایل گوناگون مربوط به مرتبه تنجز حکم شفاف سازی شده است.

    کلیدواژگان: مراتب حکم، تنجز حکم شرعی، استنباط، فرایندسازی
|
  • Seifollah Ahadi, MohammadTaghi Fakhlai, MohammadHassan Haeri Pages 9-29

    The obligation of Ḥajj for the oblige is conditioned not only by fulfilling the general conditions of the duty and having the power to travel the path, but also by affording the trip expenses and to support the family until the return. Sometimes a person finds an unstable ownership of the amount of money that is sufficient to perform Ḥajj, which is subject to deterioration. In this regard, it is important to decide whether such a person is eligible for the title of Mustaṭīʿ (capable) or whether unstable property is an obstacle to achieving financial affordability?Different perspectives are discussed regarding this issue. After analyzing and examining the evidence and opinions of the jurists by applying a descriptive-analytical method, the study concluded that the criterion for the realization of financial ability is the presence of two elements: the owner's permission to occupy and the knowledge of the non-destruction of his ownership. Based on this, in cases of unstable property where these two elements are present, the title of financial affordability and the obligation of Ḥajj are fulfilled, and in cases where one of these two elements or both are missing, affordability is not achieved.

    Keywords: financial ability, unstable property, conditions for Ḥajj, non-destruction of ownership
  • AliAsghar Afshari *, Hamid Ansari Pages 31-51

    The famous ʾUṣūlīs have considered the validity of Banā-yi ʿUqalā (The common performance of the wise) to be subject to the non-repeal of the Sharīʿah. The study of Muḥaqiq Isfahānī and Muḥammad Bāqir Șadr’s views about Banā-yi ʿUqalā shows that both of them, like other ʾUṣūlīs, considered the validity of Banā-yi ʿUqalā to depend on non-repeal; But they have introduced the validity of Banā-yi ʿUqalā as being based on rationality. Is it possible to arrive at the theory of the impossibility of deterring Banāt which are based on rationality by analyzing that they are based on rationality? This essay tries to represent the concept of rationality of Banāʾāt-i ʿUqalā by using a descriptive-analytical method. Based on this framework, the study proves the theory of the impossibility of deterring rationality-based Banāʾāt.The identification of the theory of the impossibility of deterrence from the rationality-based Sīrahs is done with the aim of achieving the validity of the Sīrahs after the era of the Innocents (pbuh), in addition to facilitating the compatibility of Islamic law with the rationality of the time. The research contends that the necessities of life and expediencies of the governing system are the determining factors of the rationality of Sīrah and any Banā which is based on the necessities of life and expediencies of the governing system is irrevocable.

    Keywords: Banā-yi ʿUqalā, intrinsic validity, criterion of Ḥusn, Qubḥ
  • Reza Poorsedghi *, Seyyed Youssef Alavi Vosoogi Pages 53-69
    Fracture of the nasal bone is one of the most common cases of fracture stated in jurisprudence books. It seems that the nose is absolutely considered as a single bone in jurisprudence books and the cost of its fracture is determined according to this concept. This is despite the fact that the child's nasal bone is not completely connected and is considered as a group of multiple bones from the medical and customary point of view.The present article employs a critical-analytical method to analyze whether it is considered one fracture or two fractures if a fracture similar to an adult's fracture happens to a child's nose and leads to the breaking of two bones close to each other. A lack of related tradition in the issue of nasal bone fracture has complicated the investigation of this issueThe research shows that among the evidences presented for the equality of nasal bone fractures in children and adults, there is enough evidence to prove equality. The most important reason that can be provided for the equality of the Dīyih is referring to the application of similar traditions in other bones of the child, which have a similar situation. The application of the words of the jurists in expressing the ruling on the issue of Dīyih for fracture also supports such a conclusion.
    Keywords: Fracture, Bone, child's nose, Dīyih, Arsh
  • Mojtaba Javidi *, Morteza Rahimi, Somayyeh Soleimani Pages 71-93
    In the criminal laws of Iran, the realization of Rishāʾ (bribery) and Irtishāʾ (corruption) crimes is accepted in the public sector, but in the private sector, it is not considered criminal. Imāmī jurisprudence does not directly mention the possibility of bribery and corruption in the private sector, but it seems that it is possible to infer the prohibition of bribery and corruption in the private sector by considering the literal meaning of bribery, the application of verses and traditions, as well as the implication of reason and consensus, and then seek to criminalize bribery and corruption in the private sector.Considering the expansion of the process of privatization and the reduction of government employment, it does not seem logical to separate the private sector from the public sector regarding the crimes of bribery and corruption. In this essay, the criminalization of bribery and corruption in the private sector has been investigated by using a descriptive-analytical method. It is concluded that the criminalization of this act has the support of verbal evidence and is in accordance with the rule of reason and the needs of the Islamic society, and it is necessary for us to move in the direction of criminalizing it in the Penal Code.
    Keywords: bribery, bribing, Corruption, criminality, Private sector, public sector
  • Mohammad Zende Del *, Seyed Ali Delbari Pages 95-122
    One of the most widely used rules in the inferring rulings is Al-ʿIbrah bi ʿUmūm al-lafẓ, lā bi khusūs al-sabab, which helps the jurist in identifying the scope of the ruling. Most of the aḥadīth that contain a general ruling have been issued in response to the narrator's specific question, and whether the criterion in such aḥadīth is the generality of the answer of the infallible Imām or the nature of the narrator's question is a matter of debate. The narrator's question, as one of the reasons for the issuance of the ḥadīth, can restrict general answer, but the rule of Al-ʿIbrah emphasizes the inclusion of the answer. This article tries to present a detailed picture of this rule and where the rule is applied to the audience by reflecting on the basic theories and examining the reaction of the jurists to the rule of Al-ʿIbrah using a descriptive-analytical method. The result of the research is that the rule of Al-ʿIbrah plays an important role in the development of Sharīʿah rules and is known as a revealing tool. Verbal and practical consensus, the Sīrah of Ahl al-Bayt, and the evidence of authenticity of Ẓavāhir suffice to establish the validity of this rule, and among the essential elements of this rule are: the Infallible's word preceding the question, the independence of Infallible’s answer, and its non-contradiction with Sharīʿah rules.
    Keywords: Al-ʿIbrah in general, Narrator's question, reason for the ruling, case characteristics
  • Ali Shafi, Mansour Amirzadeh Jirkoli *, Mohammadreza Kazemi Golvardi Pages 123-147

    Women's rights are one of the important legal fields that are faced with different views in traditional jurisprudence, all of which are rooted in foundations and methods. The fundamental question is what are the foundations and practical challenges of rebuilding the traditional jurisprudence approach to women's rights. With a critical analytical approach and focusing on the findings of traditional jurists, this article tries to answer the above question and find out in which areas the approach of traditional jurisprudence in the category of women's rights needs re-reading.The findings of this research show that the challenges to the traditional approach and its foundations in women's rights are multiplying and increasing, so that it can bring the role of this jurisprudential approach in human life to a crisis, and this involves the need to update and modernize the traditional approach to jurisprudence in order to be present in the public and humanitarian sphere in the surrounding world. In this article, after explaining the concepts, only some of the challenging foundations of the traditional approach to women's rights; Just like the human personality, the legal personality and the spiritual personality of the woman have been investigated.

    Keywords: Critical analysis, women's rights, traditional jurisprudence, foundations of traditional jurisprudence, challenges of traditional jurisprudence
  • Saeed Ziyaei Far * Pages 149-165
    One of the topics worthy of research is the difference between worship and non- worship rulings in terms of inference and its form. In this essay, relying on the descriptive-analytical method, this issue has been investigated.The most important differences obtained are: the first rule  is a) being Shari'i of the nature, ruling and criterion of worship rulings, b) rationality of the nature, ruling and criterion of non-worship rulings  c) discovering the position of the Sharia from the none rejected Sire'  in worship rulings and not discovering his position from the none rejected Sire'  in non-worship d) the implication of  innocent Imam's  act on recommendation  in acts of worship and not implying recommendation in non-worship, the first rule is the  stability  of quantitative restrictions in acts of worship and the absence of such a rule in non-worships, the first rule is the issuance in the place of expressing the position of the Sharia in acts of worship and the absence of the first rule in acts of none  worship, the first rule is non-generalization in acts of worship and the absence of the first rule of non- generalization in acts of none worship.
    Keywords: rules of inference, Worship Rulings, non- worship rulings, Specialization of Ijtihad
  • Hamed Mostafavi Fard *, Mahdi Ebadi Pages 167-190
    The school of Motekallmin –theologians- (Baghdad) lost its effectiveness over time due to the loss of the first books and works, and this inefficiency showed itself more with the emergence of a wave of Shaz fatwas in the jurisprudence of Ibn Idris Hilli. On the other hand, Shia jurisprudence was criticized by the opponents due to its simplicity, and therefore the raging wave of opposition to Khabar Vahed gradually subsided and the theory of the authetiicity of Khabar Vahed was proposed by Allameh Hilli. Allameh Hilli, unlike his predecessors, established various arguments about the authenticity of Khabar Vahed, and following the theory of the authenticity of Khabar Vahed,, the discussion of the narrators' conditions also became relevant and important, and the dual-centered division of traditions  was replaced by four-fold diversification.Among these four types, due to the requirement of faith, Allameh considered the Movassaq ones as lacking in authenticity and considered only the Sahih  and the Hassan ones to be accepted. But on the other hand, he offered solutions to bring himself closer to the early companions in practice and to authenticate the narrations which are not Hassan or Sahih, and the theory of Injebar ( compensaion ) was the most important tool to achieve this.
    Keywords: School of Hilla, Allameh Hilli, khabar vahed, variation of quartet, Injebar theory
  • Hamid Moazeni Bistegani, MohammadReza Kaykha * Pages 191-211

    From the point of view of Martyr Sadr, the distinctive feature of the new era of knowledge of principles - which Vahid Behbahani is the founder of - is the role of the personal state in the jurisprudence of the jurists of this era. He considers some jurists such as Sheikh Ansari to be influenced by this characteristic, which he believes, has led them to contradictions in their fundamental and jurisprudential views.This essay, in a descriptive and analytical method, while explaining the view of martyr Sadr, collects documents through the words of jurists such as Sheikh Ansari. According to the findings, the statement of Martyr Sadr faces some problems; Including the fact that he did not make his intention clear about the psychological state; Therefore, the inclusion of this element is not known for institutions such as obligatory precaution. Another problem is that it seems that there is basically no contradiction and confusion in the jurisprudence of the mentioned jurists in this regard, and as a result, the distinction he mentioned between Mohaqeq Khoi and the jurists before him is meaningless.

    Keywords: metascience, psychological factor, jurisprudential method of jurists, new period of principles, contradiction
  • Reza Mihan Doost *, Sayyed MohammadBaqer Ghadami Pages 213-237

    The effort of the jurists is aimed at deriving the Shari'i ruling and explaining the ruling in all areas and different aspects, including its types, Ijza and its phases. They discuss the process of deriving a jurisprudential ruling from the phases of issue and creation of the ruling, its actuality  and Tanajjoz. In the meantime, the study of the phase of Tanajjoz is very important, although this phase has not been discussed in the science of principles under the independent title, but it has been the focus of several important discussions of principles, including the practical principles, Ijza, and Musghatat (abrogating elements) of rulings. In this article, based on the descriptive and analytical method, various issues related to the position of the Tanajjoz have been clarified.

    Keywords: phases of ruling, Tanajjoz of Shari'i ruling, inference, Processing