فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 24 (تابستان 1402)

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 24 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا ابراهیم آبادی، محمود صادق زاده*، هادی حیدری نیا صفحات 1-27
    رمانتیسم، مکتب ادبی، هنری و فلسفی است که در اواخر قرن هجدهم میلادی و اوایل قرن نوزدهم در حوزه ادبیات، در غرب به وجود آمد؛ سپس سایر جوامع را تحت تاثیر خود قرار داد و آثار تاثیرگذار و ارزنده ای در حوزه نثر و نظم به وجود آورد. مهم ترین ویژگی های این مکتب، بهره گیری از مکان های دور افتاده و ناشناخته، تصویر موقعیت های اسرارآمیز، بازتاب اندوه و افسردگی درونی نویسنده، بیان احساسات و عواطف فردی، عدم توجه به عقلانیت و استفاده از نیروی تخیل است. بسیاری از شاعران در دوره معاصر از مکتب رمانتیسم به گونه های مختلف، تاثیر پذیرفتند. واصف باختری یکی از شعرای معاصر افغانی است که می توان او را به عنوان سمبل شعر معاصر افغانستان به حساب آورد. واصف با احاطه بی نظیر بر ادبیات کهن فارسی و تسلط بر ادبیات فارسی معاصر و شعر نو، دارای جایگاهی دست نیافتنی در شعر معاصر افغانستان است. این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای، درصدد آن است تا میزان بهره گیری واصف از مکتب رمانتیسم فردی را شرح و تبیین کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که می توان در سروده های واصف، مولفه های مکتب رمانتیسم فردی را مشاهده نمود. از بین ویژگی های متعدد رمانتیسم فردی، واصف بیشتر به طبیعت گرایی گرایش داشته است. پس از آن، بن مایه های تغزلی همچون عشق، تخیل و تصویر، نوستالژی، غم و اندوه، تنهایی و یاس و ناامیدی، نمود آشکارتری دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر افغانستان، شعر معاصر، رمانتیسم فردی، مکاتب ادبی، واصف باختری
  • الناز محمدزاده، محمدمهدی اسماعیلی*، شروین خمسه صفحات 28-60
    اسطوره در کنار حماسه، افسانه و فرهنگ عامه، یکی از عناصر تشکل دهنده فرهنگ و هویت قومی و ملی جوامع و منشوری از باورهای اجتماعی است که در بستر فرهنگی تولید می شود. موضوع اسطوره از مطالعات آیین های مذهبی جدا نیست و می توان آن را در حکم ابزاری دانست که اعتقادات و نهادهای موجود را با استناد به دین توضیح می دهد. «گناه» به منزله کنش یا رفتار، مفهومی حایز اهمیت است؛ تا جایی که بدون درک ارتباط مفهوم و اثرات انگیزاننده اش نمی توان رخدادهای فرهنگی مربوط به آن را درک کرد. «داراب» و «اولیس» به عنوان قهرمانان اساطیری، شخصیت های فرهنگی به شمار می روند و موضوع «گناه» آن ها نیز به مثابه یک کنش در مقوله فرهنگ جای می گیرد. نظریه اسطوره شناسی تطبیقی ژرژ دومزیل با توجه به زمینه های فرهنگی یک اثر، علاوه بر کاوش معنای نهفته و ضمنی متن، به بافت اجتماعی/ فرهنگی نیز توجه دارد. یافته های این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی انجام شده نشان می دهد که خط سیری از یک اسطوره و گناه او در دو تمدن ایران و یونان به وضوح مشخص است. درون مایه هایی همچون «فریب از اهریمنان» و «شک در خالق»، «غرور و ادعای خدایی»، «رسیدن به قدرت و ترس از دست دادن حکومت»، «سرپیچی کردن از فرمان ایزدان و خدایان»، «کشتن موجودات و پهلوانان آیینی»، «بی احترامی به آتش و کاشتن تخم کینه در نهاد بشر»، زمینه ساز بیشترین گناهان در میان ایران و جهان است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ساختار ثابتی در اساطیر هندواروپایی وجود دارد؛ که در طی قرن ها، در این فرهنگ ها باقی مانده و به رغم گستردگی جغرافیایی و اصلاحات ادیان مختلف، ردپای آن ها، همچنان پس از سال ها پیدا است.
    کلیدواژگان: اسطوره شناسی تطبیقی، ژرژ دومزیل، کنش جنگاوری، گناهان سه گانه، قهرمانان اساطیری
  • زهرا شفاهی، ابوالفضل ابراهیمی اوزینه*، سوسن نریمانی صفحات 61-88
    عزلت و خلوت در بیان غزالی و انصاری مفهومی کلی است بدون هیچ آداب و رسوم برساخته صوفیه. در واقع عزلت در بیان این دو عارف روشی برای زندگی است که تا پایان عمر سالک به صورت مستمر ادامه دارد. جستار حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی به بررسی تطبیقی جایگاه عزلت و خلوت در سیر و سلوک عرفانی (با تاکید بر احیاء العلوم غزالی و منازل السایرین خواجه عبدالله انصاری) پرداخته است. نتیجه حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که غزالی توانسته به عنوان یک عارف انزوا و دوری گزینی از مردم را به خوبی برجسته کند و نشان دهد سعادت حقیقی و واقعی در عزلت و خلوت است و فوایدی برای این عزلت همانند باقی ماندن بر ستر خدا، درمان بیماری های جسمانی و کسب معرفت قایل شده است. انصاری نگاهی متفاوت نسبت به خلوت دارد و آن را مایه خودشناسی و بازگشت به خویشتن می داند، البته نقاط مشترکی همانند فواید انزوا و دوری گزیدن از مردم را برای خلوت در برابر غزالی دارد اما دیدگاه انصاری به صورت آگاهی و تنبه، غربت و تفکر بیان شده است.
    کلیدواژگان: عزلت، خلوت، خواجه عبدالله انصاری، امام محمد غزالی
  • عباس باقی نژاد*، برات محمدی صفحات 69-113
    تخیل بی مرز و دنیای عاطفی کودکان، زمینه آفرینش فضاها و موجوداتی را برای آنان فراهم می سازد که به مولود ذهن انسان اسطوره ساز در اعصار کهن یا آن چه در جهان اساطیر آفریده شده، بی شباهت نیست. این قابلیت کودکانه همواره مورد توجه و استفاده شاعران کودک و نوجوان قرار گرفته و آنان با بهره گیری از شگرد جاندارانگاری به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه به ترسیم برآیندهای مشترک ذهنیت کودکان و دنیای اساطیر پرداخته اند. ماحصل این رویکرد، تکوین گونه ای از جاندارانگاری مبتنی بر ذهنیت اسطوره ای در شعر کودک است که در این پژوهش تلاش شده ابعاد و اشکال آن با تکیه بر آثار ده شاعر به شیوه توصیفی- تحلیلی، بررسی و تشریح گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاعران در این زمینه تعلق عاطفی کودکان به طبیعت را مد نظر دارند و با تاثیرپذیری ناخودآگاه از الگوی اسطوره آفرینی و انسان انگارانه کهن، از شگرد جاندارانگاری به گونه ای خاص و در سطح تخیل کودکانه بهره می گیرند؛ بدین واسطه، امکان می یابند پدیده ها و مظاهر طبیعت را در موقعیت موجودات ذی روح و جاندار، ظاهر نمایند و زمینه بازشناخت عاطفی عناصر طبیعت و اشیا را برای مخاطبان کودک فراهم سازند.
    کلیدواژگان: شعر کودک، شاعران کودک، جاندارانگاری، انسان گونگی، اسطوره
  • زینب وطن خواه، سید محمود سید صادقی*، مریم پرهیزکاری صفحات 114-144
    ادبیات غنایی، کهن ترین نوع ادبی است که شاعر در آن حقیقت وجودی خود را به نمایش می گذارد و در آن عواطف شخصی خود نسبت به زندگی و جامعه را بیان می سازد، به گونه ای که می توان واقعیت های اجتماعی و جامعه را به صورت بازتاب عینی و به صورت جزیی و محدود در آثار ادبی مشاهده کرد. هدف از مطالعه اجتماعیات در شعر، بیشتر برای تحلیل دغدغه ها و مسایل اجتماعی آن دوره است. حسین منزوی(1325-1383) از جمله بزرگ ترین غزل سرایان عصر حاضر، که به غزل عاشقانه شهرت یافته است؛ موضوع غزل های او بیشتر پیرامون عشق است و بااین حال به مسایل اجتماعی و سیاسی هم در غزل های خود پرداخته است. معشوق در غزل منزوی، چهره متفاوت به خود گرفته و این امر حاکی از نگرش متفاوت شاعر به موضوع عشق است. منزوی در توصیف پردازی های خود دارای سبک شخصی و ویژه ای است که شعرش با دیگر شاعران هم عصرش متمایز شده است. در سروده های غنایی او، مضامین متفاوت و دوگانه ای پیرامون موضوعات و مسایل غنایی، اجتماعی و مذهبی می توان دید. نویسنده در این پژوهش، درصدد آن است تا به شیوه توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای، اجتماعیات و مسایلی مرتبط با آن را در غزل های منزوی بررسی نماید و به این پرسش پاسخ دهد که مهم ترین موضوعات اجتماعی به کاررفته در غزل منزوی چیست؟ نتیجه پژوهش حاکی از آن است، شاعر توانست زبان جدیدی برای بیان عشق ایجاد نماید به گونه ای که در غزل های عاشقانه او، می توان این تمایز و دوگانگی رویکرد را مشاهده نمود.
    کلیدواژگان: حسین منزوی، غزل عاشقانه، عشق، اجتماعیات، شعر معاصر
  • شیما شریف الحسینی، کبری نودهی*، وحید رویانی صفحات 145-169
    نسخه های خطی فارسی به عنوان میراثی ارزشمند، سهم مهمی در حفظ فرهنگ و تمدن ایران به خود اختصاص داده است. میرمحمد مومن استرآبادی، حکیم، معمار، شاعر و ادیب سده دهم و  یازدهم هجری قمری، آثاری از جمله دیوان شعری از خویش به یادگار گذاشته است. این دیوان به صورت تک نسخه در «کتابخانه سلطنتی کاخ گلستان» به شماره 459 نگهداری می شود که به دلیل شباهت رباعیاتش با رباعیات خیام به عنوان نسخه خطی «رباعیات خیام» ثبت شده است. دیوان میرمحمد مومن استرآبادی از جمله نسخ خطی گرانمایه ای است که تاکنون ناشناخته مانده و تصحیح این نسخه از جهت شناخت شخصیت و جایگاه وی و آشنایی با سبک شعری و افکار و اندیشه هایش بسیار حایز اهمیت است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تحلیل سبک شعری دیوان میرمحمد مومن استرآبادی اختصاص یافته است. محدوده و جامعه آماری مورد مطالعه، نسخه خطی دیوان وی می باشد که توسط نگارندگان تصحیح شده است. دیوان وی مشتمل بر رباعی، قصیده، غزل و قطعه است که البته بخش بیشتر آن، به قالب رباعی اختصاص دارد. طبق نتایج به دست آمده سبک شعری میرمحمد مومن، بسیار به سبک هندی نزدیک است و از لحاظ محتوایی، زبانی و ادبی بسامد ویژگی های سبک هندی در شعر او فراوان است.
    کلیدواژگان: دیوان، سبک هندی، میرمحمد مومن استرآبادی، ویژگی های سبکی
  • سید کاظم مفیدی، علی فلاح*، صفا تسلیمی، بهاره فضلی صفحات 170-194

    سعدی پرورده مکتب اشاعره است و به راحتی می‏توان تاثیر کلام اشعری را در آثار سعدی مشاهده کرد. تاثیر قضا و قدر بر سرنوشت، تاثیر ذات و جوهره بر اعمالی که از انسان سر می‏زند، و بی‏تاثیر بودن تربیت بر تغییر روحیات و اخلاقیات فرد، در جای جای کلیات سعدی به چشم می‏خورد. علاوه بر مضامین بسیاری از این دست، مضمون شایع دیگری نیز در غزلیات و اشعار عاشقانه سعدی دیده می‏شود با این مفهوم که عشق امری بی‏اختیار و عقل‏گریز است و در برابر عشق نمی‏توان تاب آورد یا دست به انتخاب و تدبیر زد؛ یعنی اندیشه جبر بر اشعار عاشقانه سعدی نیز غلبه دارد و این سوال مطرح می‏شود که آیا این جبر برخاسته از همان کلام و تربیت اشعری است، یا صرفا محملی برای خلق یک مضمون ادبی؟ یافته های مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی نشان داد که تاثیرگذاری کلام اشعری بر سعدی چنان نیست که او را گرفتار جبرگرایی کرده باشد؛ سعدی انسانی آزاده و روشنفکر است و علی رغم هم عصران خود، به جبر مطلق اعتقادی ندارد؛ در نتیجه مضمون بی‏اختیاری انسان در عالم عشق صرفا یک مضمون هنری است و سعدی از آن برای بیان قدرت عشق استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: اشاعره، جبرگرایی، دیالکتیک، سعدی
|
  • Alireza Ebrahimabadi, Mahmoud Sadeghzadeh *, Hadi Heidarinia Pages 1-27
    Romanticism is a literary, artistic and philosophical school that emerged in the West in the late 18th century and early 19th century in the field of literature; Then he influenced other societies and produced influential and valuable works in the field of prose and poetry. The most important features of this school are the use of remote and unknown places, the depiction of mysterious situations, the reflection of the author's inner sadness and depression, the expression of individual feelings and emotions, the lack of attention to rationality and the use of imagination. Many poets in the contemporary period were influenced by the school of romanticism in different ways. Wasif Bakhtri is one of the contemporary Afghan poets who can be considered as a symbol of contemporary Afghan poetry. Wasif has an unattainable position in the contemporary poetry of Afghanistan with his unique coverage of ancient Persian literature and mastery of contemporary Persian literature and new poetry. This research, in a descriptive-analytical way and with library tools, tries to describe and explain Wasef's use of the school of individual romanticism. The results of the research indicate that the components of the school of individual romanticism can be observed in Wasif's poems. Among the many characteristics of individual romanticism, Wasif is more inclined towards naturalism. After that, lyrical themes such as love, imagination and image, nostalgia, sadness, loneliness, despair and hopelessness have a more obvious expression.
    Keywords: : Contemporary literature of Afghanistan, contemporary poetry, individual romanticism, literary schools, Wasif Bakhtri
  • Elnaz Mohammadzadeh, Mohammad Mahdi Esmaailiy *, Shervin Khamseh Pages 28-60
    Myth alongside the epic, legends and popular culture, is one of the elements that form the culture and ethnic and national identity of societies and a charter of social beliefs that is produced in the cultural context. The subject of myth is not separate from the study of religious rituals and it can be considered as a tool that explains existing beliefs and institutions by referring to religion. "Sin" as an action or behavior is an important concept; to the extent that cultural events related to it cannot be understood without understanding the concept and its motivating effects. "Darab" and "Ulysses" as mythological heroes, are cultural figures, and the subject of their "sin" is also placed as an action in the category of culture. In addition to exploring the hidden and implied meaning of the text, the theory of comparative mythology of Georges Dumezil also pays attention to the social/cultural context. The findings of this research, which was carried out in a descriptive-analytical method, showed that the trajectory of a myth and her sin in the two civilizations of Iran and Greece is clearly defined. Themes such as "deception by demons", "doubt in the creator", "pride and claim of divinity", "achieving power and fear of losing power", "disobeying the command of gods and goddesses", " Killing ritual beings and heroes", "disrespecting to fire and sowing the seeds of hatred in the human institution", is the basis of the most sins among Iran and the world. The research findings indicate that there is a fixed structure in Indo-European mythology; which remained in these cultures over the centuries and despite the geographical expansion and reforms of different religions, their traces can still be found after many years.
    Keywords: comparative mythology, Georges Dumezil, martial action, triple sins, mythological heroes
  • Zahra Shafahi, Abolfazl Ebrahimi Ozineh *, Soosan Narimani Pages 61-88
    Solitude and seclusion in Ghazali and Ansari's expression is a general concept without any Sufi traditions. In fact, according to these two mystics, seclusion is a way of life that continues continuously until the end of the seeker's life. This present research, with a descriptive-analytical approach, has dealt with a comparative investigation of the place of solitude and seclusion in the course of mysticism (Ghazali’s Ehaya al-Uloom and Khwaja Abdullah Ansari’s Manazel al-Saarerin). The result of this research indicates that Ghazali, as a mystic, was able to highlight isolation and avoidance of people well and show that real and true happiness is in seclusion and solitude, and the benefits of this seclusion are like remaining in the presence of God and treatment of physical diseases and acquisition of knowledge is considered. Ansari has a different view of solitude and considers it a means of self-knowledge and returning to oneself, although he has common points such as the benefits of isolation and avoiding people for solitude compared to Ghazali, Ansari's view is expressed in the form of awareness and punishment, exile and reflection.
    Keywords: seclusion, Solitude, Khwaja Abdullah Ansari, Imam Mohammad Ghazali
  • Abbas Baghinejad *, Barat Mohamadi Pages 69-113
    The boundless imagination and emotional world of children provide a platform for creating spaces and creatures that are not dissimilar to the mythological creations of ancient times or those created in the world of myths. This childish ability has always been of interest and use to children's and young adult poets who, through the use of anthropomorphism, consciously or unconsciously, have depicted the common outputs of children's mentality and the world of myths. The result of this approach is the development of a type of anthropomorphic poetry based on a mythical mentality in children's poetry, which in this study has been analyzed and described based on the works of ten poets. Research findings indicate that poets have taken into account the emotional attachment of children to nature in this field. Unconsciously, influenced by the pattern of mythology and ancient anthropomorphism, the poets employed the technique of anthropomorphism in a particular way tuned to childish imagination. Therefore, they are able to represent the phenomena and manifestations of nature anthropomorphously providing a basis for emotional recognition of natural elements and objects for child audiences.
    Keywords: children's poetry, children's poets, Animism, anthropomorphism, Myth
  • Zainab Watankhah, Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Maryam Parhizkari Pages 114-144
    Lyrical literature is the oldest type of literature in which the poet displays his existential truth and expresses his personal feelings towards life and society, in such a way that social realities and society can be objectively reflected in a detailed and limited way. He saw literary works. The purpose of studying societies in poetry is to analyze the social concerns and issues of that period. Hossein Manzavi is one of the greatest ghazal writers of the present era, who is famous for his romantic ghazal; the subject of his sonnets is mostly about love, yet he has addressed social and political issues in his sonnets. The lover in the isolated sonnet has taken on a different face and this indicates the poet's different attitude towards the subject of love. Manzavi has a personal and special style in his descriptions, which distinguishes his poetry from other contemporary poets. In his lyrical compositions, different and dual themes can be seen around lyrical, social and religious topics and issues. In this research, the author is trying to analyze the social and related issues in isolated sonnets with descriptive-analytical method and library tools and to answer the question, what are the most important social issues used in isolated sonnets? The result of the research indicates that the poet was able to create a new language to express love in such a way that this distinction and duality of approach can be seen in his romantic sonnets.
    Keywords: Hussain Manzavi, Love poem, love, society, contemporary poetry
  • Shima Sadat Sharif Alhosseini, Kobra Nodehi *, Vahid Royani Pages 145-169
    As a valuable heritage, Persian manuscripts have made an important contribution to the preservation of Iranian culture and civilization. Mir Mohammad Momin Estrabadi, a sage, architect, poet, and writer of the 10th and 11th centuries AH, has left behind his works including Divan Shaari. This diwan is kept as a single copy in the "Royal Library of Golestan Palace" under number 459, which is registered as a manuscript of "Khayyam's quatrains" due to the similarity of its quatrains with Khayyam's quatrains. Diwan of Mir Mohammad Momen Estrabadi is one of the precious manuscripts that has remained unknown until now, and correcting this manuscript is very important in order to know his character and position and to familiarize himself with his poetic style and thoughts. This research is dedicated to the investigation and analysis of the poetic style of Divan Mir Mohammad Momen Astarabadi with a descriptive-analytical method. The scope and statistical population of the study are the manuscripts of his divan, which has been corrected by the author. His divan consists of quatrains, odes, ghazals, and pieces, of course, most of it is dedicated to quatrains. According to the results, the poetry style of Mir Mohammad Momen Astarabadi is very close to the Indian style, and in terms of content, language and literature, there are many features of the Indian style in his poetry.
    Keywords: Divan, Indian style, Mir Mohammad Momen Astarabadi, Stylistic Features
  • Seyyed Kazem Mofidi, Ali Fallah *, Safa Taslimi, Bahareh Fazli Pages 170-194

    Saadi grew up in the Ash'ari school, and the influence of Ash'ari words can be easily seen in Saadi's works. The influence of fate and fate on destiny, the influence of nature and essence on human actions, and the lack of influence of education on changing a person's moods and morals can be seen everywhere in Saadi's generalities. In addition to many themes of this kind, another common theme can be seen in Saadi's lyrical and love poems with the concept that love is an involuntary and irrational thing and one cannot resist love or make a choice. That is, the idea of predestination dominates Saadi's love poems, and the question arises as to whether this predestination originates from the words and education of Ash'ari, or is it simply a vehicle for creating a literary theme. With a more detailed examination of Saadi's generalities, using the analytical descriptive method, we come to the conclusion that the influence of Ash'ari's words on Saadi is not such that it made him fall into determinism; Saadi is a free and intellectual person and despite his contemporaries, he does not believe in absolute predestination; As a result, the theme of human helplessness in the world of love is simply an artistic theme and Saadi has used it to express the power of love.Keywords: Ash'arism, Determinism, Dialectics, Saadi.

    Keywords: Ash'arism, determinism, Dialectics, Saadi