فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی اسلامی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم احمدیان صفحات 1-36

    امروزه در جامعه اسلامی، اهمیت ارزیابی عملکرد بانک های اسلامی با شرع بیش ازپیش شناخته شده است. به طوری که بسیاری از کشورهای اسلامی، کمیته های نظارت شرعی را تشکیل داده و آیین نامه های لازم برای تعیین وظایف، مسیولیت ها و کارکردهای این کمیته ها را تدوین نموده اند. در ایران نیز در سال 1401، تصمیم بر حضور ناظران شرعی مستقل در بانک ها اتخاذ شد. آنچه مهم است، کمی سازی اثر کوتاه مدت و بلندمدت حضور ناظران شرعی بر عملکرد بانک های کشور است. در این مقاله برای نظارت شرعی یک متغیر مجازی تعریف شده و برای اندازه گیری عملکرد بانک ها از معیارهای تجهیز و تخصیص منابع، کیفیت دارایی و رتبه سلامت استفاده شده است. برای برآورد رابطه کوتاه مدت و بلندمدت از مدل ARDL استفاده شده است. مهم ترین یافته های مقاله بیانگر وجود رابطه منفی و معنی دار کوتاه مدت بین نظارت شرعی و معیارهای تجهیز و تخصیص منابع و رتبه سلامت بانک ها در کوتاه مدت و رابطه مثبت و معنی دار بلندمدت بین نظارت شرعی و معیارهای تجهیز و تخصیص منابع و رتبه سلامت بانک ها است. همچنین نظارت شرعی در کوتاه مدت اثر بر کیفیت دارایی ندارد، اما در بلندمدت دارای اثر مثبت و معنی دار بر کیفیت دارایی است. به طوری که در بلندمدت نظارت شرعی می تواند نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات اعطایی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: نظارت شرعی، مدل ARDL، کملز، کیفیت دارایی
  • علی الهیاری فرد، محمود گنج بخش صفحات 37-72

    تحقق اصول اساسی بانکداری اسلامی و اجرای قوانین و مقررات پایه بانکداری متعارف، رابطه عموم خصوص مطلق است. چرا که بانکداری اسلامی مبتنی بر فطرت و اخلاق است و اصول آن، خارج از اصول پذیرفته شده منبعث از عقل و اخلاق که موردپذیرش تمامی انسا ن های اخلاق گرای مبتنی بر فطرت است، نمی باشد. پرسش اصلی این است که نظام حقوقی مرتبط با نظارت و تطبیق در حکمرانی متناسب با بانکداری اسلامی و اهداف شارع مقدس، شامل چه اصولی است؟ هدف این مقاله ارایه نقش یکپارچگی حکمرانی در تحقق بانکداری اسلامی واقعی، با تمرکز بر سیستم بانکداری کشورهای ایران و مالزی است. تحلیل توصیفی و تجزیه تحلیل یافته ها و مفاهیم به روش تحلیل محتوای کیفی مباحث از طریق جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است. با توجه به فرضیه منتخب، بایستی همه مقررات بانکداری متعارف که در جهت حمایت از حقوق اشخاص و اخلاق است اعمال گردد. عدم اعمال نظارت پیشینی و پسینی مطلوب توسط نهادهای ذی صلاح در قانون اساسی و دیگر قوانین و در نتیجه واگرایی قوانین مرجع حکمرانی بانکداری اسلامی و دستورالعمل های اجرایی، مستثنی نمودن برخی نهادها و موسسات از نظارت توسط قوانین مصوب از سوی ارکان حاکمیتی، نقض احکام صادره از سوی رکن نظارتی بر بانکداری و عدم تخصص در دانش بانکداری اسلامی، ازجمله عواملی هستند که مانع از اجرای بانکداری اسلامی راستین و مبتنی بر اخلاق در جامعه می گردد؛ بنابراین پیشنهاد می شود دولت ها و سازمان های بین المللی در مورد چگونگی اعمال نظام حقوقی مرتبط با نظارت و تطبیق در مسایل بانکداری مشترک، توافقنامه هایی را داشته باشند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حاکمیت شرکتی، تطبیق، بانکداری متعارف، بانکداری اسلامی، ایران، مالزی
  • محمد شیریجیان، محمدرضا فرزین، منیژه هادی نژاد، مرجان دامن کشیده صفحات 73-102

    بررسی نحوه اثرگذاری سیاست های پولی بر متغیرهای کلان اقتصادی از طریق کانال های انتقال دهنده این سیاست ها یکی از مهم ترین مباحث اقتصاد کلان است، چرا که تسلط بر مکانیسم های انتقال دهنده این سیاست ها و عوامل موثر بر آن نقش بسزایی در اتخاذ سیاست های پولی موثر و افزایش کارایی این سیاست ها خواهد داشت. براساس دو دیدگاه اقتصاددانان نیوکلاسیک و کینزی سیاست های پولی از طریق چهار کانال نرخ سود، قیمت دارایی ها، نرخ ارز و اعتبارات بر سطح تقاضای کل و متعاقبا تورم و تولید اثر می گذارند و در این میان کانال نرخ سود بانکی با توجه به اثرمتقابلی که بر سه کانال دیگر می گذارد از اهمیت بیشتری برخوردار است. اما با عنایت به اینکه مهم ترین بازیگر اجرای سیاست های پولی نظام بانکی است لذا کیفیت و میزان کارایی انتقال این سیاست ها تا حدزیادی بستگی به شرایط نظام بانکی دارد. بنابراین در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل نظری به این سوالات پاسخ داده می شود که اولا) دلایل شکل گیری ناترازی نظام بانکی به لحاظ نظری و مبانی بانکداری اسلامی چیست؟ ثانیا) در شرایط وجود ناترازی بانکی نحوه و کیفیت کارایی ابزار سیاست پولی نرخ سود بر مدیریت متغیر تورم چگونه است؟ ازاین رو در ابتدا مکانیسم های کانال های انتقال دهنده سیاست پولی در شرایط سلامت نظام بانکی تبیین می شود و سپس با بررسی و تبیین دلایل ایجاد ناترازی نظام بانکی از بعد عملیاتی و از منظر بانکداری اسلامی، نحوه اخلال در مکانیسم کانال انتقال دهنده سیاست پولی نرخ سود بر نرخ تورم در شرایط وجود ناترازی ترازنامه ای شبکه بانکی و نتیجه نهایی کیفیت اعمال این سیاست بر متغیر تورم در شرایط مذکور به لحاظ نظری تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، نرخ سود، ناترازی نظام بانکی، الزامات بانکداری اسلامی، خلق نقدینگی، نرخ تورم
  • لیلا محرابی صفحات 103-148

    عدم انطباق فعالیت ها و عملیات بانکی با اصول و موازین شریعت، نظام بانکی را با خطر و ریسک شریعت روبرو خواهد نمود. علاوه بر انتشار استانداردهای نظارت شرعی توسط نهادهای بین المللی، هریک از کشورهای فعال در صنعت مالی اسلامی با توجه به تنوع و میزان تخصصی بودن فعالیت های بانکی خود، راهکاری را برای بررسی و اطمینان از انطباق با شریعت در محصولات بانکداری و مالی اسلامی اتخاذ نموده اند. تقویت نظارت شرعی و لزوم تشکیل هیات نظارت شریعت در بانک مرکزی و بانک ها برای اطمینان از انطباق فعالیت ها و محصولات با اصول شریعت در نظام بانکداری اسلامی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. ازاین رو، با توجه به اهمیت موضوع در این تحقیق تلاش شده است پس از بیان اهمیت ریسک شریعت و نظارت شرعی در بانک های اسلامی، استانداردهای منتشرشده توسط مهم ترین نهادهای بین المللی همچون هیات خدمات مالی اسلامی و سازمان حسابداری و حسابرسی موسسات مالی اسلامی در حوزه نظارت شرعی شناسایی و تجارب کشورهای مختلف ازلحاظ نظارت شرعی و اجرایی کردن انطباق عملیات بانکی با اصول شریعت موردبررسی و واکاوی قرار گیرد. نتایج تحقیق نشان می دهد در بیشتر کشورها، هریک از نهادهای مالی اسلامی موظف به تشکیل هیات نظارت شرعی داخلی جهت اطمینان از انطباق عملیات بانکداری با موازین شرعی است و در برخی دیگر به ایجاد یک مرجع شرعی بالاتر در سطح نظارتی مانند بانک مرکزی اقدام نموده اند که با استانداردسازی و پکپارچه کردن احکام و قوانین اسلامی در ایجاد اطمینان از انطباق پذیری و سازگاری روش های تامین مالی و ابزارهای مختلف مالی اسلامی با اصول شریعت در تمام بانک ها نقش مهمی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ریسک شریعت، نظارت شرعی، هیات نظارت شرعی، بانکداری اسلامی، استانداردهای بین المللی
  • سمیه ناصرزاده، اصغر ابوالحسنی هستیانی، بیتا شایگانی، سمیرا متقی صفحات 149-174

    ریسک اعتباری ازجمله مهم ترین ریسک هایی است که نظام بانکی با آن مواجه است. هدف از این مقاله، بررسی تحلیلی عوامل موثر بر ریسک اعتباری در بانکداری اسلامی و متعارف با تاکید بر شاخص حکمرانی خوب است. این مقاله تاثیر نسبت کفایت سرمایه، نسبت خالص تسهیلات از کل دارایی، لگاریتم کل دارایی، شاخص حکمرانی خوب و رشد تولید ناخالص داخلی (در حکم رشد اقتصادی) را به عنوان متغیرهای موثر بر ریسک اعتباری در بین بانک های اسلامی و متعارف (50 بانک منتخب) با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته پانلی و در دوره زمانی 2019-2012 میلادی بررسی نموده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در بانکداری اسلامی بین ریسک اعتباری و شاخص های نسبت خالص تسهیلات به دارایی کل، کفایت سرمایه و دارایی کل رابطه منفی و معنادار؛ شاخص حکمرانی خوب رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین شاخص رشد اقتصادی رابطه معناداری با ریسک اعتباری بانکداری اسلامی ندارد. نتایج در بانکداری متعارف نشان می دهد که متغیر کفایت سرمایه، دارایی کل، رشد اقتصادی و شاخص حکمرانی خوب رابطه منفی و معنادار با ریسک اعتباری در بانکداری متعارف دارد. همچنین بین نسبت خالص تسهیلات از کل دارایی و ریسک اعتباری بانک های متعارف رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، بانکداری اسلامی، بانکداری متعارف، حکمرانی خوب، پانلی، FGLS
  • لیلا زمانیان فر، محمدرضا مهدیار اسماعیلی صفحات 175-204

    به طورکلی، حاکمیت شرکتی خوب و مناسب در بانک ها، از مهم ترین ابزارهای جلوگیری از تقلب و فساد محسوب می‏شود. بررسی ها حاکی از آن است که در کشورهای مختلف و باوجود ضعف حاکمیت شرکتی، فساد و تقلب مالی افزایش یافته و به دنبال آن عملکرد بانک ها کاهش یافته است. از سوی دیگر، موضوع حاکمیت شرکتی طی چند دهه اخیر، توجه متصدیان اقتصادی و حسابداری را به طور قابل توجهی به خود جلب نموده و در بسیاری از کشورها، قوانین سخت گیرانه برای بهبود حاکمیت شرکتی در بانکداری اسلامی وضع شده است. پرسشی که در مطالعه حاضر طرح می شود این است که آیا با استفاده از حاکمیت شرکتی می توان عملکرد مالی بانک های جمهوری اسلامی ایران را حفظ و ارتقاء بخشید و زمینه تقلب را کاهش داد. در این مقاله، تلاش می شود مبانی نظری و دانشی حاکمیت شرکتی، بهبود عملکرد، تقلب و اهمیت هیات نظارت شرعی ارایه شود. بررسی ها حاکی از آن است ایجاد سازوکار حاکمیت شرکتی مناسب و قوی احتمالا انگیزه ای در بانک ها برای مشارکت در فعالیت های اقتصادی و تامین مالی به شکل مناسب تری به همراه خواهد داشت و راه حلی برای جلوگیری از تقلب محسوب می شود و حاکمیت شرکتی به طور قابل توجهی بر عملکرد بانک های اسلامی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، تقلب، بهبود عملکرد، بانکداری اسلامی، هیات نظارت شرعی
|
  • Azam Ahmadyan Pages 1-36

    Today, in Islamic societies, the importance of a sharia-based evaluation of banking is recognized more than ever. As a result, many Islamic countries have formed sharia supervision committees and compiled the necessary regulations to determine the duties, responsibilities, and functions of these committees. In Iran, also, in 2022, it was decided to set independent sharia supervisors in banks. What is important is the quantification of the short-term and long-term effects of this presence on the performance of the country's banks. In this article a dummy variable has been defined for sharia supervision, and the criteria of equipping and allocating resources, asset quality, and health rating are used to measure banks' performances. The ARDL model has been used to estimate short-term and long-term relationships. The article's most important findings indicate a negative and significant relationship between sharia supervision and resource allocation and banks' health rating in the short term, and a positive and significant long-term one. Also, sharia supervision does not affect the quality of assets in the short term, but it does have a positive and significant effect in the long term. Hence, in the long run, sharia supervision can reduce the ratio of non-performing loans to total loans.

    Keywords: Shariah Supervision, ARDL Model, Camels, Asset Quality
  • Ali Allahyarifard, Mahmood Ganjbakhsh Pages 37-72

    Realizing the basic principles of Islamic banking and implementing the basic rules and regulations of conventional banking make an absolute generality and peculiarity relationship, because Islamic banking is rooted in human nature and ethics, and its principles are not separated from those of reason and moral rules accepted by all the involved thinkers. The main question is what principles the legal system of governance fitting with Islamic banking and the goals of the Holy Sharia should include. The purpose of this article is to present the role of governance integrity in the realization of real Islamic banking, focusing on the banking system of the Islamic Republic of Iran and Malaysia. Descriptive analysis and that of the findings and concepts have been done with qualitative content analysis method through library information collection. According to the selected hypothesis, all conventional banking regulations that are to protect the rights of individuals and morals should be applied. Failure to apply prior and subsequent desirable supervision by the competent institutions mentioned in the constitution and other laws resulting in the divergence of Islamic banking governance reference laws and executive instructions, excluding some institutions from supervision by the laws approved by the governing bodies, violation of the decrees issued by the regulatory body about banking and lacking in the required expertise in Islamic banking knowledge are among the factors that prevent the implementation of true Islamic banking based on ethics in the society. It is, therefore, suggested that governments and international organizations work out some agreements on how to apply the legal system related to supervision and compliance in common banking issues.

    Keywords: Governance, Corporate Governance, Implementation, Conventional Banking, Islamic Banking, Iran, Malaysia
  • Mohammad Shirijian, MohammadReza Farzin, Manijeh Hadinejad, Marjan Daman Keshideh Pages 73-102

    Investigating the effect of monetary policies on macroeconomic variables through the channels that transmit these policies is one of the most important topics in macroeconomics, because mastering the mechanisms that transmit these policies and the factors that affect them play a significant role in adopting effective monetary policies and increasing the efficiency of these policies. According to Neoclassical and Keynesian economists’ viewpoints, monetary policies affect the level of total demand and subsequently inflation rate and production through four channels of interest rate, asset prices, exchange rate and credits, and among these, the interest rate channel is more important because of the mutual effect it has on the other three channels. But since the most important component in the implementation of monetary policies is the banking system, the quality and efficiency of the transfer of these policies largely depends on the conditions of that. This study, therefore, by using the theoretical analysis method, tries to answer the following questions: what are the reasons for the formation of imbalance in the banking system in terms of the theory and the basics of Islamic banking? And in the condition of banking imbalance, how could we explain the effectiveness of the monetary policy tool of interest rate on the management of the inflation variable? To answer this, first of all, the mechanisms of monetary policy transmission channels are elaborated in the condition of the banking system soundness, and then by examining and explaining the reasons for creating imbalances in the banking system from the operational aspect and from the perspective of Islamic banking, the manner of disrupting the transmission channel mechanism of the monetary policy of the interest rate to the inflation rate when there is an imbalance in the banking network, and the final result of the quality of the application of this policy to the inflation variable in the mentioned conditions are theoretically analyzed.

    Keywords: Monetary Policy, Interest Rate, Banking System Imbalance, Islamic Banking Requirements, Creating Liquidity, Inflation Rate
  • Leila Mehrabi Pages 103-148

    Failure to comply with the rules and principles of sharia poses risks in the banking system. In this regard, in addition to sharia supervision standards issued by international institutions, each of the countries involved in Islamic finance, while considering the variety and level of their specializations, has determined a solution to ensure compliance with shariah when dealing with Islamic financial and banking products. Hence, the high significance of improving sharia supervision and the need to form sharia supervisory boards in the Central Bank and other Islamic banks to ensure sharia compliance of their activities and products. This research, after stating the importance of sharia risk and sharia supervision in Islamic banks, has identified the standards published by the most important international institutions such as the Islamic Financial Services Board (IFSB) and the Accounting and Auditing Organization of Islamic Financial Institutions (AAOIFI) in the field of sharia supervision, and investigated the experiences of different countries in that regard. Finally, some suggested solutions for strengthening sharia supervision of the countries’ banking system have been presented. The results show that in most countries, each Islamic financial institution is required to form an internal Sharia Supervisory Board (SSB) to ensure compliance of banking operations with sharia principles, and in some others, they have created a higher sharia authority at the supervisory level, such as the Central Bank, which, by standardizing and integrating Islamic rules and laws, plays an important role in ensuring sharia compliance of their activities.

    Keywords: Sharih Risk, Shariah Supervision, Islamic Bnaking, SSBs, International Standards
  • somayeh Naserzadeh, Asghar Abolhasani Hastiani, Bita Shaygani, Samira Motaghi Pages 149-174

    Credit risk is one of the most important risks faced by the banking system. The purpose of this article is to analyze the factors affecting credit risk in Islamic and conventional banking. We examine the effect of capital adequacy ratio, net ratio of loans to total assets, logarithm of total assets, good governance index and GDP growth (in terms of economic growth) as variables affecting credit risk in Islamic and conventional banking (50 selected banks) using the minimum method of Panel Generalized Squares (FGLS) and in the period of 2012-2017 in 8 countries of the world. The results of the research show that in Islamic banking, there is a negative and significant relationship between credit risk and the indicators of the ratio of net loan to total assets, capital adequacy and total assets but a positive and significant relationship with the good governance index. Also, economic growth index has no significant relationship with Islamic banking risk. The results in conventional banking show that the variables of capital adequacy, total assets, economic growth and good governance index have a negative and significant relationship with credit risk in conventional banking. Also, there is no significant relationship between the ratio of net loans to total assets and the risk of conventional banks.

    Keywords: Credit Risk, Islamic Banking, Conventional Banking, Good Governance, FGLS Method
  • Leila Zamanianfar, MohammadReza Mahdyar Ismaili Pages 175-204

    In general, good and appropriate corporate governance in banks is considered one of the most important tools to prevent fraud and corruption. Investigations indicate that in various countries, despite the weakness of corporate governance, corruption and financial fraud have increased, and as a result, the performance of banks has decreased. On the other hand, the issue of corporate governance has attracted the attention of economic and accounting professionals in recent decades, and in many countries, strict regulations have been established to improve corporate governance in Islamic banking. The question raised in the present study is whether it is possible to maintain and improve the financial performance of Iranian banks and reduce fraud by using corporate governance procedures. This article is compiled with the aim of reviewing the theoretical foundations and existing research literature on good corporate governance and its role in improving performance and reducing fraud in Islamic banking. The research method is based on promotion and dissemination as well as summarizing and inferring the topics and ideas of other researchers. In this article, an attempt is made to present the theoretical and scientific foundations of corporate governance, performance improvement, fraud and the importance of the Sharia Supervisory Board. Surveys indicate that interest-free banking requires a regulatory structure and corporate governance, and the creation of a suitable and strong corporate governance mechanism will probably motivate banks to participate in economic activities and financing in a more appropriate way. Also, the implementation of corporate governance is a solution to prevent fraud and finally, corporate governance significantly affects the performance of Islamic banks.

    Keywords: Corporate Governance, Fraud, Performance Improvement, Islamic Banking, Sharia Supervisory Board