فهرست مطالب

پژوهش نامه قرآن و حدیث
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی مرادی مکی*، مهدی فرمانیان، محمدجواد حاجی ابوالقاسم دولابی صفحات 5-32

    مناظره یکی از روش های مرسوم در دفاع از آموزه های دینی است، اما برخی کوشیده اند با تاکید بر برخی از روایات اهل بیت مبنی بر نهی از مناظره و مذمت مناظره کنندگان، این روش را مخالف سیره اهل بیت نشان داده و به آن خدشه وارد سازند. برخی دیگر با استناد به پیامدهای زیانبار اخلاقی مناظره، این امر را اخلاقی ندانسته و از آن گریزانند، اما از آن طرف، دلایل فراوانی در میان روایات و سیره عملی اهل بیت وجود دارد که نشان می دهد اصل مناظره مورد تایید آنهاست. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی به بررسی استنادات روایی دیدگاه منع اهل بیت از مناظره پرداخته و استناد دایمی به آنها را به سه جهت مخالفت با آموزه های قرانی، تعارض با آموزه های حدیثی و عدم اطلاق این روایات مخدوش دانسته و به منظوررفع تعارض ایجادشده، خوانشی نو از این احادیث ارایه می دهد. لذا براساس خوانش جدید، اصل مناظره یکی از شیوه های مورد قبول اهل بیت است، و روایات منع از مناظره اطلاق ندارد بلکه ناظر به ده وجه اساسی و مهم است که مناظره را به جدال غیر احسن سوق می دهد.

    کلیدواژگان: مناظره، جدال، منع از مناظره، جواز مناظره، اهل بیت
  • محمد تیموری، محمدرضا آرام*، سید محمد رضوی صفحات 33-55

    سوره های قرآن به مثابه واحدی پیوسته، دارای ساختاری منسجم و منظم هستند و هریک از آنها، از موضوعات و مضامین متنوعی تشکیل شده اند که بر خلاف ظاهر پراکنده موضوعات، بی ربط نیستند بلکه به عنوان اجزاء ساختاری، برای تامین هدف و موضوع محوری سوره، ضروری و متناسب بوده و خواننده را در مجموع، یک گام به درک کامل تر موضوع اصلی سوره نزدیک تر می کنند. یکی از گامهای اساسی برای رسیدن به ساختار سوره، تقسیم آن به اجزاء و بخش های معنایی و موضوعی است. بر خلاف روش های مفسران و قرآن پژوهانی که با استفاده از شواهد معنوی، سوره را به اجزاء و بخش هایی تقسیم کرده اند، پژوهش حاضر در پی آن است که با استفاده از شواهد و نشانه های لفظی به تقسیم بندی موضوعات و مضامین سوره ها بپردازد. در این راستا با مطالعه چند سوره، برخی شواهد و نشانه های لفظی شامل قسم، خطابات خداوند به پیامبر اکرم$ و سایران و تکلم خداوند و غیره، احصاء شده و قواعدی استخراج گردیده و با استفاده از آنها سوره حجرات بخش بندی شده، سپس با استفاده از محتوای بخشهای قریب المضمون فصل بندی صورت گرفته و در نهایت با استفاده از محتوای فصول، موضوع محوری سوره استخراج شده است. با به کارگیری قواعد این روش، در اکثر موارد، تقسیم بندی موضوعی سوره بدون توجه به محتوای آیات امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسجام و ساختار سوره، تقسیم بندی موضوعی سوره، حجرات، نشانه های لفظی، خطاب
  • حسین ستار، سید محمد موسوی* صفحات 57-79

    سرآمد محدثان امامیه محمد بن علی بن بابویه (م.381) معروف به شیخ صدوق؛ در دوران زندگانی خویش شرق و غرب دنیای اسلام را درنوردید تا میراث ایمه اطهار را گردآوری کند. حاصل سفرهای حدیثی او، کثرت مشایخ و فراوانی تالیف بود. در این مسیر پرفراز و نشیب صدوق، قدم به شهرهای دور و نزدیک گذاشت و دربرابر اجلآی امامیه زانوی تتلمذ زد. در لابه لای سفرهای صدوق و نگاشته های وی، نام «همدان» و یاد محدثان «همدانی» دیده می شود. از نتایج سفر شیخ صدوق به همدان، آشنایی و تحمل حدیث فراوان از محدثی جلیل القدر به نام «احمد بن زیاد بن جعفر همدانی» است. وی محدثی برخاسته از مکتب همدان، از مشایخ صدوق و از محدثان با روایات فراوان اما مجهول الحالی است که نام وی در اسناد آثار پیشینیان امامیه به چشم می خورد. این نوشتار کوشش می کند با تکیه بر داده های محدود از آثار صدوق، گوشه ای از زندگانی ناشناخته "احمد بن زیاد همدانی" را که در کتب رجالی مورد غفلت قرار گرفته؛ آشکار نماید و به ارزیابی نقش او در تکمیل میراث امامیه توجه دهد. این پژوهش با همین هدف و از رهگذر روش توصیفی-تحلیلی به بررسی نقش این شیخ بلاواسطه صدوق پرداخته است.

    کلیدواژگان: همدان، شیخ صدوق، علی بن ابراهیم قمی، احمد بن زیاد همدانی، کوفه
  • علی حاجی خانی*، نصرت نیلساز، کاظم قاضی زاده، محمدصابر هنردوست صفحات 81-105

    امدادهای الهی که در قرآن به صورت اموری خارق عادت گزارش شده، امروزه به عنوان یکی از جدی ترین مسایلی است که می تواند به نحوی باورهای مومنانه در این عرصه را با شک و تردید بیامیزد. داستان استسقای حضرت موسی   هم در قرآن و هم تورات گزارش شده است، با این حال در کیفیت وقوع آن برداشت های متفاوتی در میان دانشمندان اسلامی ارایه گردیده که ریشه در رابطه علم و دین، نقش عقل در درک خوارق عادات، جایگاه روایات تفسیری و رابطه خوارق عادات با نظام سنن در نظر مفسر دارد. در پژوهش حاضر که در روش استخراج، کتابخانه ای و اسنادی و در پردازش تطبیقی- تحلیلی آمیخته با نقد است، پس از دسته بندی، بررسی و واکاوی دیدگاه مفسران و دانشمندان اسلامی، به بیان مبانی موثر در اختلاف دیدگاه ها پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که چون این واقعه خارج از حوزه علم بوده، محال عقلی نیست، دانش اجمالی از روایات تفسیری نسبت به آن حاصل می شود و تناقضی با سنن الهی ندارد، دیدگاه پذیرش ظاهر آیات بر اساس قدرت الهی ترجیح دارد.

    کلیدواژگان: استسقا، موسی، بنی اسرائیل، خارق عادت، امداد الهی
  • اعظم صلواتی، عباس همامی*، عزیزالله افشار کرمانی صفحات 107-126

    در ادیان الهی توحید جنبه ها و وجوه مختلفی دارد. یکی از وجوه توحید و خداشناسی توحید در عبادت است. مخلوقات به نحوه تکوینی و تشریعی در جستجوی کمال مطلق یا صیرورت به سوی خداوند هستند، دعا و نیایش از سوی آدمیان جلوه کمال جویی و کمال خواهی آدمی است. انسان فاعل علمی است و بنا به علم خود می تواند عمل اختیاری انجام دهد بنابراین شناخت خداوند به عنوان مبدا و منتهای عالم مخلوقات سبب می شود که آدمی همواره در اعمال خود متکی به لطف و رحمت الهی باشد و خیر و کمال خود را از خداوند مسالت کند، چون مدبر حقیقی عالم موجودات ذات پاک الهی است و آدمی با تکیه بر ربوبیت خداوند می تواند وی را پرستش کند و عرضه نیاز به درگاه وی آورد. رابطه ربوبیت و دعا در مقاله حاضر بررسی می شود و با تکیه بر آیات قرآنی مدلل می گردد که ربوبیت تام الهی مبنای دعا و نیایش است.

    کلیدواژگان: ربوبیت، دعا، رابطه دعا و ربوبیت
  • سید عبدالرحیم حسینی، سید مصطفی ملیحی* صفحات 127-148

    مبانی و اصول آموزه های اعتقادی به اعتباری سه قسم اند: اول؛ دلیلی که همه مقدمات آن عقلی است، اگر همه مقدمات دلیل عقلی یقینی باشد نتیجه حاصل از آن ها نیز به طور قهری یقینی خواهد بود. دوم؛ دلیلی که همه مقدمات آن نقلی است. فرض نقلی بودن همه مقدمات دلیل براساس تلقی مشهور ناممکن می نماید. سوم؛ دلیلی که  مقدمات آن ترکیبی از عقل و نقل است. بسیاری از ادله باب اعتقادات از قبیل قسم سوم اند آیا ادله نقلی حدیثی مفید یقین اند یا نه؟ پاسخ های ارایه شده برای این سوال مختلف و گوناگون است. نظریه غالب این است که دست یابی به یقین اعتقادی از طریق احادیث و ادله نقلی فرقی با راه عقل و کشفیات عقلانی ندارد لیکن در کیفیت تبیین این قاعده و شرایط آن نظرات مختلف است، مقتضای تحقیق متکلمان متمایل به نصوص دینی این است که ادله نقلیه در مواردی مفید یقین اند، به خصوص در حالتی که نقل توام با شواهد قطعی و یقینی باشد یا نقل متواتری در بین باشد که احتمالات منافی با آن را منتفی سازد. با بررسی به عمل آمده مقاله بر این نظریه تاکید دارد که اصولا تبار و سنخ علم اعتقادی حاصل از نقل و حدیث را نباید منحصر به چارچوب های کلامی و فلسفی مصطلح بدانیم، زیرا وسعت معارف حدیثی و مفاهیمی که در اختیار انسان قرار می دهند بسیار فراتر از ضوابط تدوین شده بشری است.

    کلیدواژگان: اعتقاد، حدیث، تواتر، عقل، دلیل، علم اعتقادی
  • سید حسن موسوی، ابراهیم یاقوتی*، سید علی پورمنوچهری صفحات 149-174

    نقض مکرر تمامیت سرزمینی کشور ها طی یکصد سال گذشته و همچنین سربرآوردن گروه های تجزیه طلب متعدد در دارای قومیت ها و مذاهب، موجب گردیده بررسی مبانی و منابع شریعت اسلامی در حفاظت از تمامیت سرزمینی، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در این رابطه، اولین مرجع استنباط احکام، کتاب خداست. گرچه قرآن کریم در مورد مقابله با جدایی طلبان به طور مستقیم حکمی بیان نفرموده است؛ اما با ذکر آیاتی از جمله آیه 103 از سوره آل عمران و بسیاری دیگر از آیات قرآن همچون آیه 103 از سوره النساء، آیه 43 سوره الانفال و بیشتر آیات سوره الحجرات، انسان ها و جوامع انسانی را به همگرایی، وحدت و اخوات و دوری از تفرقه فراخوانده است. این دلالت غیرمستقیم آیات قرآن کریم که ضمن محترم شمردن آزادی و برابری انسان ها ایشان را مکلف به حفظ اتحاد و وحدت در سایه تعالیم الهی می نماید، با روایات و سنن متعددی از معصومان قرین گردیده است. این تحقیق می کوشد با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی نگاه آیات الهی قرآن کریم به موضوع حفاظت و حراست از تمامیت سرزمینی کشور را ارزیابی نماید.

    کلیدواژگان: فقه حاکمیت، تمامیت سرزمینی، تجزیه طلبی، مرزبانی، جهاد
  • محمدسعید بیلکار، محمدجواد ورادی اصفهانی*، نهله غروی نائینی صفحات 175-202

    مباحث نقد متن از جمله مباحثی است که توجه برخی محققان قرآنی را به خود جلب کرده و در این راستا برخی کوشیده اند که متن قرآن را بر اساس روش های این دانش مورد بررسی قرار دهند. آن دسته از آیات قرآنی که حاوی تکامد هستند در این میان، به سبب ماهیت خاص خود، توجهی ویژه را به خود جلب کرده اند. در این زمینه آیه نهم سوره قارعه از آیاتی است که بحث بسیاری را به خود اختصاص داده است؛ برخی همچون فیشر و ونزبرو بر اساس تحلیل آن مدعی شده اند که دو آیه ی پس از آیه نهم در زمانی متاخرتر به سوره افزوده شده است. این درحالی است که برخی دیگر همچون بلمی گرچه به تحریف این سوره اعتقاد ندارند، مدعی وجود تصحیف در آیه نهم این سوره هستند. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی - انتقادی به ارزیابی دیدگاه این خاورشناسان در خصوص آیه نهم سوره قارعه و نتایجی که از آن گرفته اند پرداخته شده و نشان داده می شود که ادعای تحریف یا تصحیف در خصوص آیات آخر سوره قارعه، ادعایی بی پایه است و از صرف فرض فراتر نمی رود.

    کلیدواژگان: فامه هاویه، نقد متن، فیشر، ونزبرو، بلمی، سوره قارعه، تکامد در قرآن
  • میثم کهن ترابی* صفحات 203-224

    ترجمه دستوردادن برای واژه امر، ترجمه ای است که در بادی امر به ذهن مترجم خطور می کند. در آیه 16 سوره اسراء از آنجا که متعلق امر، فسق و مخاطب امر، مترفان هستند، مفهومی که ایفاد می شود آن است که خداوند به مترفان دستور به فسق می دهد و نهایتا پس از عمل به فسق، آنان را نابود می سازد. پژوهش حاضر معنای کثرت را به جای دستور دادن برای واژه امر پیشنهاد می کند و با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، مستندات این معنا را احصا و مورد بحث قرار می دهد. شواهد لغوی وجود دارد که اثبات می کند، این معنا مسبوق به سابقه بوده است. هم چنین قرایاتی به جز قرایت حفص که گاه در قالب روایت از امامان شیعه نیز نقل شده، تاییدی دیگر بر این معناست. علاوه بر آن شواهدی در قرآن وجود دارد که کثرت مترفان و کثرت اموال آن ها ارتباط مستقیمی با عذابشان دارد. روایاتی نیز در همین راستا نقل شده است. از طرفی دیگر، اتخاذ این معنا تا اندازه زیادی شبهاتی که پیرامون این آیه مطرح است از جمله شبهه جبر را دفع می کند. بررسی مهم ترین ترجمه های فارسی نشان می دهد این معنا مغفول واقع شده و تعداد اندکی از مترجمین به آن توجه داشته اند. بیش از نیمی از ترجمه ها معنای دستور دادن را برگزیده اند. معانی دیگری از جمله وادارکردن، میدان دادن، امارت دادن نیز توسط مترجمین فارسی مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امر، دستور دادن، زیادکردن، جبر، آیه 16 سوره اسراء
  • حجت علی نژاد*، سید محسن موسوی، محسن نورائی صفحات 225-248

    فهم مفردات به طور عام و واژگان غریب به طور خاص، نخستین و مهم ترین قدم در فهم قرآن کریم، سنت پیامبر اکرم  و احادیث ایمه معصومان می باشد. یکی از مهم ترین منابع برای معناشناسی واژگان غریب در قرآن کریم و احادیث معصومان ، مراجعه به فرهنگ و ادب عربی است. شیخ صدوق از جمله نخستین کسانی است که در تبیین معنای واژگان غریب در قرآن کریم و احادیث معصومان از فرهنگ و ادب عربی به عنوان یک منبع مهم بهره برده است. این پژوهش در پی رصد و کشف گونه های تبیین واژگان غریب در آثار شیخ صدوق با بهره گیری از فرهنگ و ادب عربی می باشد. روش جمع آوری مطالب در این پژوهش بصورت کتابخانه ای بوده و پردازش آنها بصورت توصیفی - تحلیلی می باشد. پس از بررسی ها مشخص شد که برخی از ابعاد روشی شیخ صدوق در بهره گیری از فرهنگ و ادب عربی برای معناشناسی واژگان غریب، عبارتند از: گزارش و نقل معنای واژه از فرهنگ و ادب عربی، بهره گیری از ضرب المثل ها، کنایات و اشعار عربی در بیان معانی لغوی و استعمالی واژگان غریب، پرسش از لغوییون و علمای علم لغت، و بیان نکات نحوی واژه با بهره گیری از فرهنگ و ادب عربی می باشد. شیخ صدوق با مراجعه به فرهنگ و ادب عربی و کشف معنای واژه توانسته است اخبار متعارض در بین مذاهب اسلامی را حل نماید.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، فرهنگ و ادب عربی، معناشناسی لغوی، غریب القرآن، غریب الحدیث
|
  • Mojtaba Moradi Maki*, Mahdi Farmaniyan, MohammadJavad Haji Abol Ghasem Dolabi Pages 5-32

    debating is one of the conventional methods for pleading religious doctrine. However, some have caused detrimental effects by believing the act of debate to be against the ways of the Ahl-al-Bayt (as) by citing certain narrations surrounding the prohibition of debate and the condemnation of the debaters. On one hand, some believe for debate to be immoral and thus are reluctant to engage in it by referring to the ethically harmful consequences of debating. While on the other hand, there are numerous reasons to believe that debate, in and of itself, is approved by Ahl-al-Bayt (as) by upholding its evident practicality throughout Ahl-al-Bayt’s (as) lives while also researching narrations that encourage the utilization of this method. This study uses the descriptive-analytical method to examine narrative references to Ahl-al-Bayt’s (as) interdiction of debate to argue that the constant citation of these narrations contradicts Quar’anic teachings and remains in conflicts with Hadith convictions. Thus, by proving them to be irrelevant, the following paper offers recently developed realizations of these narrations in an attempt to resolve the created conflicts. Consequently, by the newly founded realizations, the very act of debate is endorsed upon by Ahl-al-Bayt (as) and the hadiths to disagree as such are presumed non-applicable as this research will separately introduce ten major founding aspects that ultimately lead the debate to an ineffective argument.

    Keywords: Debate, Conflict, Prohibition of Debate, Approbation of Debate, Ahl-al-Bayt (as)
  • Mohammad Teimoori, MohammadReza Aram*, Seyyed Mohammad Razavi Pages 33-55

    The surahs of the Qur'an, as a continuous unit, have a coherent and regular structure, and each of them consists of various topics and themes, which, contrary to the scattered appearance of the topics, are not unrelated, rather, as structural components, they are necessary and important to ensure the purpose and central theme of the Surah and bring the reader one step closer to a more complete understanding of the main theme of the Surah. One of the basic steps to reach the structure of the surah is to divide it into semantic and thematic parts. Contrary to the methods of commentators and Quran scholars who have divided the Surah into parts and sections using spiritual evidence, the present research seeks to divide the topics and themes by using evidence and verbal signs. In this regard, by studying some surahs, some verbal evidences and signs including oaths, Allah's addresses to the Holy Prophet (pbuh) and others, and Allah's speech, etc., have been compiled, and some rules have been extracted, and by using them, Surah Ḥujurāt is divided into sections. Then, using the content of the sections that have a common theme, it has been divided into chapters, and finally, by using the contents of the chapters, the central topic of the surah has been extracted. By applying the rules of this method, in most cases, it is possible to divide the Surah by thematic division without considering the content of the verses.

    Keywords: The Holy Qur'an, Coherence, Structure of the Surah, Thematic Division of the Surah, Ḥujurāt, Verbal Signs, Address
  • Hossein Sattar, Seyyed Mohammad Mousavi* Pages 57-79

    The leader of Imamiyyah traditionist, Muhammad ibn Ali ibn Babowayh (d. 381) known as Sheikh Ṣadūq; during his lifetime, he visited the east and west of the Islamic world to collect the legacy of the infallible imams. The result of his hadith travels was the abundance of teachers and the abundance of writings. In this ups and downs path, Ṣadūq went to far and near cities and became a disciple of the scholars of Imamiyyah. The name "Hamadan" and the memory of the traditionist of "Hamdani" can be seen in the pages of Ṣadūq's travels and his writings. One of the results of Sheikh Ṣadūq's trip to Hamadan is getting to know and collecting a lot of hadiths from great muhaddith (traditionist) named "Ahmad ibn Ziyad ibn Jafar Hamdani". He is a muhaddith who originated from the school of Hamadan, from the elders of Ṣadūq, and from muhaddiths with many but unknown hadiths, whose name can be seen among the narrators of the works of the predecessors of the Imamiyyah. This article tries, relying on the limited data from Ṣadūq's works, to reveal a part of the unknown life of "Ahmed ibn Ziyad Hamdani" that is neglected in the books of Rijāli, and pay attention to the evaluation of his role in completing the legacy of Imamiyyah. With the same purpose, this research has investigated the role of his direct teaching of Ṣadūq through the descriptive-analytical method.

    Keywords: Hamadan, Sheikh Ṣadūq, Ali ibn Ibrahim Qomi, Ahmad ibn Ziyad Hamdani, Kufah
  • Ali Hajikhani*, Nosrat Nilsaz, Kazem Ghazi Zadeh, MohammadSaber Honar Doost Pages 81-105

    Allah's help, which is reported in the Qur'an in the form of unusual affairs, is today considered one of the most serious issues that can somehow mix religious beliefs in this field with doubts. The story of Prophet Moses praying for water is reported in both the Quran and the Torah; however, in the quality of its occurrence, different perceptions have been presented among Islamic scholars, which have their roots in the relationship between science and religion, the role of reason in understanding unusual matters, the place of interpretive hadiths, and the relationship between unusual matters and the system of divine traditions in the opinion of the commentator. In the current research, which is library and documentary in extraction method and is mixed with criticism in comparative-analytical processing, after categorizing, examining and analyzing the viewpoints of Islamic commentators and scholars, the effective bases in the difference of viewpoints have been discussed. The results of the research indicate that because this event was outside the field of science, it is not logically impossible; a brief knowledge is obtained from explanatory narrations about it and does not contradict the divine traditions; the view of accepting the appearance of verses based on divine power is preferred.

    Keywords: Prayer for Rain, Musa, Bani Isra'il, Extraordinary, Divine Help
  • Azam Salavati, Abbas Hemami*, Azizollah Afshar Kermani Pages 107-126

    In divine religions, monotheism has different aspects. One of the aspects of monotheism and knowledge of God is monotheism in worship. Creatures are in seek of absolute perfection or turning towards God in a formative and legislative way. Duʿá and prayer by people is a manifestation of perfectionism. Man is a scientific subject and can perform voluntary actions based on his knowledge. Therefore, knowing God as the origin and end of the created world causes a person to always rely on God's grace and mercy in his actions and ask God for his goodness and perfection. Because the pure essence of God is the real manager of the world of creatures, and a person relying on God's Lordship can worship Him and bring his need to Him. The relationship between Lordship and prayer is examined in this article, and by relying on the Quranic verses, it is clear that God's total sovereignty is the basis of duʿá prayer.

    Keywords: Lordship, Prayer, Relationship between Prayer
  • Seyyed AbdulRahim Hoseini, Sayyed Mostafa Malihi* Pages 127-148

    The foundations and principles of religious teachings are of three types: First; The reason that all its premises are rational, if all the premises of a rational reason are certain, the result of them will also be certain. Second; The reason for which all the premises are anecdotal. It is impossible to assume that all the preliminaries of the reason are anecdotal, according to the famous saying. Third; A reason whose premises are a combination of reason and narration. Many of the reasons for Chapter of Beliefs are similar to the third part. Are the narrations and hadith evidences reliable or not? The answers provided for this question are different. The prevailing theory is that achieving religious certainty through hadiths and narrative evidence is no different from the way of reason and intellectual discoveries, but there are different opinions on the quality of the explanation of this rule and its conditions. The necessity of the research of theologians who are inclined to religious texts is that the narrative evidences are certain in some cases, especially in the case that the narration is accompanied by definite and certain evidence or there is a more frequent narration that excludes the possibility of contradicting it. Based on the research done, the article emphasizes this theory that basically, we should not consider the origin of religious science derived from narrations and hadiths to be exclusive to the theological and philosophical frameworks of the term, because the amount of hadith knowledge and the concepts that they provide to man is far beyond the human standards.

    Keywords: Belief, Hadith, Frequency, Reason, Proof, Belief Knowledge
  • Seyed Hasan Mousavi, Ebrahim Yaghuti*, Seyed Ali Pourmanochehri Pages 149-174

    Repeated violations of the territorial integrity of countries over the past hundred years, as well as the emergence of numerous separatist groups in different ethnicities and religions, have caused the study of the foundations and sources of Islamic Sharia to protect territorial integrity to be more attention than in the past. In this regard, the first reference for inferring rulings is Allah's book. Although the Holy Qur'an has not directly stated a ruling on confronting the separatists; but by mentioning verses such as verse 103 of Surah Ālī-ʿImrān and many other verses of the Qur'an such as verse 103 of Surah Nisā, verse 43 of Surah Anfāl and most of the verses of Surah Ḥujurāt, it called people and human societies to convergence, unity and brotherhood and to be away from division. This indirect implication of the verses of the Holy Qur'an, which, while respecting the freedom and equality of human beings, obligates them to maintain unity under the shadow of divine teachings, has been associated with numerous narratives and hadiths of the infallible Imams (as). This research tries to evaluate the view of the divine verses of the Holy Qur’an on the issue of protection of the country's territorial integrity using the descriptive-analytical method.

    Keywords: Jurisprudence of Sovereignty, Territorial Integrity, Separatism, Border Guarding, Jihād
  • MohammadSaeed Bilkar, MohammadJavad Varadi Esfahani*, Nahle Gharavi Naeeni Pages 175-202

    The topics of text criticism are among the topics that have attracted the attention of some Quranic researchers, and in this regard, some have tried to examine the text of the Qur’an based on the methods of this knowledge. Those verses of the Qur’an that contain unique content have attracted special attention due to their special nature. In this context, the 9th verse of Surah Qāriʿah is one of the verses that has been discussed a lot. Based on its analysis, some such as Fisher and Wensbro have claimed that the two verses after the ninth verse were added to the surah at a later time. This is while some others like Belami, although they do not believe in the distortion of this surah, but they claim the existence of taṣḥīf in the ninth verse of this surah. In this research, with a descriptive-analytical-critical method, the views of these Orientalists regarding the ninth verse of Surah Qāriʿah and the conclusions they have drawn from it have been evaluated, and it is shown that the claim of taḥrīf or taṣḥīf (distortion or revision) regarding the last verses of Surah Qāriʿah is a baseless claim and does not go beyond mere hypothesis.

    Keywords: فامه هاویه, Text Criticism, Fisher, Wensbro, Belami, Surah Qāriʿah, Unique Content in the Qur'an
  • Meysam Kohan Torabi* Pages 203-224

    The translation of "commanding" for the word amr is the translation that comes to the translator's mind at the very beginning. In verse 16 of Surah Isrá, since the subject of the amr is transgression and the addressee of the amr is the transgressors, the concept that is used is that Allah orders the transgressors to transgress and finally destroys them after committing the transgression. The present research proposes the meaning of Kithrat (abundance) instead of ordering for the word amr and by using library sources and descriptive analytical method, the documentation of this meaning is counted and discussed. There is lexical evidence that proves that this meaning has already existed. Also, readings other than the reading of Ḥafṣ which are sometimes narrated in the form of narrations from Shiite imams, are another confirmation of this meaning. In addition, there are evidences in the Qur'an that the abundance of the luxurious and the abundance of their wealth are directly related to their punishment. Narratives have also been narrated in this regard. On the other hand, accepting this meaning to a large extent dispels the doubts surrounding this verse, including the doubt of determinism. The examination of the most important Persian translations shows that this meaning has been neglected and few translators have paid attention to it. More than half of the translations have chosen the meaning of ordering. Other meanings such as forcing, giving space and facilities, giving dominion have also been used by Persian translators.

    Keywords: Amr, Order, Increase, Determinism, Verse 16 of Surah Isrá
  • Hojjat Alinejad*, Seyed Mohsen Mousavi, Mohsen Nourai Pages 225-248

    Understanding vocabulary in general and strange words in particular is the first and most important step in understanding the Holy Qur'an, the Prophet's Sunnah and the hadiths of the infallible imams. One of the most important sources for the semantics of strange words in the Holy Qur'an and hadiths of the infallible imams is to refer to Arabic culture and literature. Sheikh Ṣadūq is one of the first to use Arabic culture and literature as an important source in explaining the meaning of strange words in the Holy Qur’an and hadiths of the infallible imams. This research aims to observe and discover the types of explanation of strange words in the works of Sheikh Ṣadūq by using Arabic culture and literature. The method of collecting materials in this research is library and their processing is descriptive-analytical. After the investigations, it was found that some of the dimensions of Sheikh Ṣadūq’s method in using Arabic culture and literature for the semantics of strange words are: Report and quote the meaning of the word from Arabic culture and literature, using proverbs, allusions and Arabic poems in expressing the lexical and usage meanings of strange words, questions from linguists and lexicographers, and expressing the syntactic points of the word using Arabic culture and literature. By referring to Arabic culture and literature and discovering the meaning of the word, Sheikh Ṣadūq has been able to resolve conflicting news among Islamic religions.

    Keywords: Sheikh Ṣadūq, Arabic Culture, Literature, Lexical Semantics, Gharīb al-Qur'an, Gharīb al-Ḥadīth