فهرست مطالب

فصلنامه پوست و زیبایی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور نصیری کاشانی* صفحات 63-64
  • مینو تسبیحی، اکرم میرامین محمدی*، علی خامسی پور، سید ابراهیم اسکندری، علیرضا فیروز، سامان احمدنصرالهی صفحات 65-70
    زمینه و هدف

    لیشمانیازیس جلدی یکی از معضلات بهداشتی مهم ایران محسوب می شود. هنوز واکسن موثری علیه لیشمانیازیس انسانی در دسترس نیست و درمان های حاضر مبتنی بر دارودرمانی است. درمان های معمول سمی و گران هستند و هم چنین مقاومت به درمان سبب شده جست وجو برای درمان های جدید ادامه داشته باشد. توفاسیتینیب یک مهارکننده انتخابی ژانوس کیناز است که مسیر سیگنالی چندین سیتوکین در سیستم ایمنی را مختل می کند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی اثر پماد موضعی توفاسیتینیب 2% در بهبودی زخم لیشمانیازیس جلدی در موش های Balb/C بود.

    روش اجرا:

     این مطالعه تجربی، با به کارگیری داروهای توفاسیتینیب و گلوکانتیم در 40 سر موش Balb/C ماده انجام شد. فرم متاسیکلیک پروماستیگوت لیشمانیا ماژور سویه استاندارد (MRHO/IR/75/ER) به کف پا موش ها تزریق شد. پس از ایجاد زخم، موش ها به 4 گروه درمانی توفاسیتینیب، گلوکانتیم، توفاسیتینیب گلوکانتیم و شاهد بدون درمان تقسیم شدند. طول دوره درمان 28 روز بود و در پایان هر هفته درمانی، قطر زخم اندازه گیری می شد.

    یافته ها

    پس از پایان درمان در گروه های تحت درمان با توفاسیتینیب، کاهش معنی داری در اندازه زخم و قطر کف پا نسبت به گروه شاهد بدون درمان مشاهده شد (01/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که توفاسیتینیب سبب تسریع بهبودی زخم در موش های Balb/C می شود و مشابه درمان استاندارد گلوکانتیم در بهبودی زخم عمل کرده است. استفاده از داروی توفاسیتینیب به فرم پماد در کاهش قطر زخم ناشی از لیشمانیا ماژور در موش موثر بوده و به دلیل سهولت در استفاده و عدم نیاز به تزریقات دردناک، می تواند به عنوان گزینه ای برای درمان بیماران مبتلا به لیشمانیازیس جلدی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: لیشمانیازیس، توفاسیتینیب، موش Balb، C
  • هستی احمدیان یزدی، علیرضا فیروز، محسن رضاییان وقار، الهه کاشانی، انیسه صمدی* صفحات 71-81
    زمینه و هدف

    برای غلبه بر عوارض موضعی درمان های معمول بیماری درماتیت آتوپیک، نیاز به نگرش جدیدی در مورد درمان های جایگزین است. این مطالعه با هدف ارزیابی ایمنی و اثربخشی کرم حاوی ترکیبات طبیعی جو دوسر و عصاره بابونه در بهبود علایم پوستی بیماران مبتلا به درماتیت آتوپیک خفیف تا متوسط طراحی و انجام شد.

    روش اجرا: 

    این مطالعه، یک مطالعه بالینی با مقایسه قبل و بعد از بود که بر روی 20 شرکت کننده (16 زن و 4 مرد) با سن 04/11±95/39 سال انجام و شدت بیماری براساس Total & Local SCORAD مشخص شد. پارامترهای میزان تبخیر آب از سطح اپیدرم، رطوبت لایه شاخی، pH، دما، سبوم و اریتم پوست به وسیله پروب های مربوطه از دستگاه MPA 580، پس از 2 و 4 هفته مصرف روزانه محصول موردمطالعه، ارزیابی شد. هم چنین رضایت شرکت کننده و عوارض جانبی احتمالی ثبت گردید.

    یافته ها

    بهبود معنادار در نمره SCORAD Total و SCORAD Local و هم چنین شدت خارش و سوزش در هفته 2 و 4 مشاهده شد (01/0<p). افزایش معنادار رطوبت لایه شاخی در هفته 2 و 4 پس از درمان قابل مشاهده بود (01/0<p). 2 و 4 هفته پس از درمان بیماران، به ترتیب 1/84 و 9/78 درصد از بیماران ضایعات پوستی خود را «بهبودیافته» یا «بسیار بهبودیافته» توصیف کرده اند.

    نتیجه گیری

    کرم حاوی جو دوسر و عصاره بابونه، محصولی ایمن و موثر برای بهبود ضایعات خفیف تا متوسط درماتیت آتوپیک محسوب می شود.

  • میثاق نوروزی*، حمیدطاهر نشاط دوست، فریبا جعفری صفحات 82-91
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روان درمانی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر افسردگی و عزت نفس زنان مبتلا به ویتیلیگو انجام شد.

    روش اجرا: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون پس آزمون با پیگیری و گروه کنترل) بود که با استفاده از طرح پیش آزمون پس آزمون با پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های پوستی و سالک اصفهان بود که در این میان تعداد 20 نفر با روش نمونه گیری دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل (10 نفر برای هر گروه) جایگزین شدند. هر دو گروه پرسش نامه های افسردگی بک (1996) و عزت نفس روزنبرگ (1965) را به عنوان پیش آزمون تکمیل و پس از اتمام دوره‍ هشت جلسه‍ای روان درمانی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی (هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای به مدت هشت هفته) مجددا پس آزمون و یک ماه بعد پیگیری برای گروه کنترل و آزمایش اجرا شد. داده های گردآوری‍شده با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم‍افزارSPSS  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    براساس یافته های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مشخص شد که روان درمانی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی میانگین، نمرات افسردگی را کاهش و عزت نفس زنان مبتلا به ویتیلیگو را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه روان درمانی مبتنی بر بهبود کیفیت زندگی بر افسردگی و عزت نفس زنان مبتلا به ویتیلیگو تاثیر دارد؛ لذا آموزش این رویکرد درمانی به عنوان یک روش مداخله‍ای موثر برای کاهش افسردگی و افزایش عزت نفس زنان مبتلا به ویتیلیگو توصیه می‍شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی، کیفیت زندگی، افسردگی، ویتیلیگو
  • ترانه یزدان پرست، منصور نصیری کاشانی، منصور شمسی پور، فریبا ایزدی حیدری، فاطمه امیری، علیرضا فیروز* صفحات 92-98
    زمینه و هدف

    درماتیت تماسی آلرژیک به عنوان شایع ترین علت درماتیت پلک شناخته شده است؛ اما اغلب به اشتباه تشخیص داده می شود. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های بیماران مبتلا به درماتیت پلک مراجعه کننده برای تست پچ است.

    روش اجرا: 

    در این مطالعه گذشته نگر، سه زیرگروه اصلی شامل بیمارانی که فقط پلک ها درگیر بودند، پلک ها و نواحی دیگر درگیر بودند و بدون درگیری پلک تعیین شد. داده های جمع آوری شده شامل تشخیص ، سابقه پزشکی گذشته، استفاده از محصولات مراقبت شخصی و لوازم آرایش، درماتیت شغلی و آلرژن های مثبت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون
    T مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و مربع کای استفاده شد.

    یافته ها

    427 بیمار مراجعه کننده جهت پچ تست وارد مطالعه شدند که 139 بیمار مبتلا به درماتیت پلک بودند. درماتیت تماسی آلرژیک شایع ترین تشخیص در هر سه گروه مراجعه کننده برای پچ تست بود. استفاده از کرم اصلاح و نرم کننده مو در بیمارانی که فقط درگیری پلک داشتند، به طور معنی داری بیشتر بود و سولفات نیکل شایع ترین آلرژن در بین آن ها بود.

    نتیجه گیری

    پچ تست به عنوان استاندارد طلایی، ابزار مهمی در ارزیابی بیماری شایع پوستی درماتیت تماسی پلک و به دلیل شناسایی دقیق آلرژن های مسیول، در درمان درماتیت پلک ضروری است.

    کلیدواژگان: آلرژن ها، پچ تست، درماتیت پلک
  • هاجر مقدس* صفحات 99-113

    میکروسوزن ها، ساختارهایی میکرونی هستند که امکان دارورسانی، واکسیناسیون و نمونه برداری از ارگان های مختلف را فراهم می کنند. استفاده از میکرونیدل ها نیاز به مهارت و آموزش خاصی ندارد، دوز مصرفی را به صورت چشم گیری کاهش می دهد و امکان رهایش زمان مند دارو را فراهم می کند. مزایای متعدد میکرونیدل ها نسبت به روش های دیگری دارورسانی، توجه پژوهشگران زیادی را در به کارگیری این فناوری جدید جلب کرده است. میکروسوزن ها از مرتبه میکرون تا میلی متری با به کارگیری تکنولوژی ریزساختی (میکروفبریکشن) با استفاده از انواع فلزات، سیلیکون و پلیمرها ساخته می شوند. تاکنون روش های متنوعی برای ساخت میکرونیدل ها ارایه شده است. در این مقاله روش های متعارف و پرکاربرد ساخت انواع میکرونیدل به همراه مزیت ها و محدودیت های آن ها برحسب پارامترهای موثر در انتخاب میکرونیدل ارایه شده است. عوامل موثری مانند نوع دارو، مکانیزم موردنظر برای دارورسانی، ابعاد، هندسه، کاربرد و جنس ماده سازنده میکرونیدل و هم چنین ابزار در دسترس، منجر به انتخاب روش های متفاوتی برای ساخت میکرونیدل ها می شود. از میان روش های ریزساختی موجود، روش ریخته گری قابلیت تولید انواع مختلف میکرونیدل ها را دارد ازاین رو، بیشترین استقبال را داشته است. روش ریخته گری ساده و ارزان است و قابلیت تولید در تیراژ بالا را دارد. روش های حکاکی یون واکنشی عمیق و اچ پلاسما، قابلیت تولید میکرونیدل هایی بسیار مشابه را با طرح اولیه و با دقت بسیار بالایی دارند؛ با این حال به دلیل نیاز به تجهیزات پیشرفته و گران، فرد ماهر و فرآیند پیچیده و زمان بر، قابلیت تولید انبوه را ندارند. در این میان پرینت سه بعدی با فرآیندهای تمام اتوماتیک گزینه مناسبی برای انتخاب است.

    کلیدواژگان: میکرونیدل، دارورسانی، تزریق محلی، روش ساخت
  • بهاره نوروزی*، مهسا فتاحی، محمدامین جهانگیرزاده صفحات 114-129

    ریزجلبک ها گروهی متنوع از میکروارگانیسم های یوکاریوتی و پروکاریوتی فتوسنتزکننده در اشکال و اندازه های مختلف هستند که با قرارگرفتن در شرایط استرس زا تکامل یافته و مکانیسم هایی در جهت حفظ بقای خود ابداع نموده اند. تولید ترکیبات بیوشیمیایی منحصربه فرد تحت عنوان ترکیبات زیست فعال یکی از این مکانیسم ها است. این ترکیبات ترمیم کننده و التیام دهنده پوست هستند و از پوست در برابر آسیب های ناشی از عوامل مختلف محافظت می کنند و در بسیاری از موارد، از این محصولات در درمان بیماری ها و فرمولاسیون های آرایشی استفاده می کنند. امروزه محصولات آرایشی مشتق شده از ریزجلبک ها که سازگار با محیط زیست و ایمن هستند، جایگزین محصولات موجود در بازار شدند. در این مقاله مروری، پتانسیل بسیاری از گونه های ریزجلبک و مولکول های زیست فعال مشتق شده از آن ها در تولید مواد آرایشی بهداشتی مورد بحث قرار می گیرد. علاوه بر آن با ارایه محصولات میکروجلبک فعلی در بازار جهانی لوازم آرایشی، اهمیت این موجودات را در استفاده از ریزجلبک ها در تولید لوازم آرایشی با کیفیت برجسته تر می سازد و درنهایت هم با ارایه پیشنهاداتی ازقبیل کپسوله سازی رنگدانه ها برای افزایش مقاومت و پایداری رنگدانه ها، کاربرد بیشتر آن ها را در صنایع آرایشی در آینده متصور می سازد.

    کلیدواژگان: ریزجلبک ها، محصولات آرایشی بهداشتی، ترکیبات زیست فعال
  • جواد رحمتی، حسینعلی عبدالرزاقی، شهریار حدادی ابیانه، حجت مولائی* صفحات 130-134
    مقدمه

    توده ها و ضایعات پوستی پیشانی از چالش های پیش رو در بازسازی ها محسوب می شود. استفاده از گرافت پوستی و فلپ ها جایگاه قابل ملاحظه ای در پرکردن نقص های پوستی این منطقه دارد. با اجرای فلپ هایی با طراحی مناسب خط رویش موهی سر به هم نمی خورد و ابروها غیرقرینه نمی شوند.

    گزارش مورد:

     مورد معرفی شده خانم جوانی است که با یک خال مادرزادی وسیع قسمت میانی پیشانی خال سباسه Jadassohn مراجعه کرده بود که پس از برداشتن ضایعه، یک نقص پوستی به اندازه قطر 4 سانتی متر باقی ماند. با استفاده از فلپ دوطرفه پوستی O به T با برش در محاذات خط رویش موها نقص پوستی پوشانده شد بدون آنکه به هم ریختگی در این قسمت ایجاد شود.

    نتیجه گیری

    فلپ های چرخشی ادوانسمنت از فلپ های قابل اعتماد برای بازسازی های پیشانی محسوب می شوند. فلپ O به T از این دسته است که در بیماران ترومایی و بعد از برداشتن توده ها کاربرد موثری دارد.

    کلیدواژگان: فلپ O به T، فلپ چرخشی ادوانسمنت، نقص پوستی پیشانی، بازسازی
|
  • Mansour Nassiri Kashani* Pages 63-64
  • Minoo Tasbihi, Akram Miraminmohammadi*, Ali Khamesipour, Seyed ebrahim Eskandari, Alireza Firooz, Saman Ahmadnasrollahi Pages 65-70
    Background and Aim

    Cutaneous leishmaniasis is one of the most important health problems in Iran. There is still no effective vaccine available against human leishmaniasis and current treatment is based on chemotherapy. Conventional drugs are toxic and expensive, and drug resistance has caused the search for new treatments. Tofacitinib is a Janus kinase inhibitor that disturbs the signaling pathway of several cytokines in the immune system. The aim of this study was to evalute the effect of topical tofacitinib 2% ointment in healing cutaneous leishmaniasis in Balb/C mice.

    Methods

    This experimental study was performed using tofacitinib and glucantim drugs in 40 female Balb/C mice. The metacyclic form of promastigote of Leishmania major standard strain (MRHO/IR/75/ER) was injected into the footpad of the mice, the mice were divided into 4 treatment groups: tofacitinib, glucantim, tofacitinib-glucantim and control without treatment. The treatment period was 28 days. The footpad thickness of all groups was measured at the end of each week.

    Results

    After the end of the treatment in the groups treated with tofacitinib, a significant decrease in the size of lesion and the footpad thickness was observed compared to the control group without treatment (P<0.01).

    Conclusion

    It seems that tofacitinib ointment accelerates lesion healing in Balb/C mice and has worked similarly to standard glucantim treatment. Ointment can be a better option for leishmaniasis treatment and due to its ease of use and no need for painful injections it can be considered as an option for the treatment of patients with cutaneous leishmaniasis.

    Keywords: leishmaniasis, tofacitinib, balb, c mice
  • Hasti Ahmadian Yazdi, Alireza Firooz, Mohsen Rezaeian Vaghar, Elahe Kashani, Aniseh Samadi* Pages 71-81
    Background and Aim

    In order to overcome the local side effects of the conventional treatments for atopic dermatitis, a new attitude regarding alternative treatments would be needed, which herbal medicines are promising approachs in this case.

    Methods

    It was a 4-week, before-after clinical study, conducted on 20 participants (16 women and 4 men) aged 39.95±11.04 years. The severity scoring of atopic dermatitis was determined based on total & local SCORAD. skin biophisical parameters including TEWL ,skin hydration, pH, temperature, sebum and skin erythema were also measured after 2 and 4 weeks application of the study product. Participants’ satisfaction as well as tolerability of the product were assessed by monitoring the adverse effects.

    Results

    A significant improvement was detected in LOCAL and TOTAL SCORAD at weeks 2 and 4 (P<0.01). The intensity of burning and pruritus also showed a significant decrease at weeks 2 and 4 (P<0.01). A significant increase in the skin hydration was shown at weeks 2 and 4 after treatment (P<0.01). 84.1% and 78.9% of participants described their skin lesions as "improved" or "much improved", 2 and 4 weeks after treatment respectively.

    Conclusion

    The test cream containing oats and chamomile extract is considered a safe and effective product for improving mild to moderate lesions of atopic dermatitis.

    Keywords: oat, chamomile, atopic dermatitis
  • Misagh Norouzi*, Hamidtaher Neshat Doust, Fariba Jafari Pages 82-91
    Background and Aim

    The aim of this study was to determine the effectiveness of psychotherapy based on improving quality of life on depression and self-esteem in women with vitiligo.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study (Pre-test - post-test with follow-up and control group). The statistical population of this study included all women with vitiligo skin disease referred to Isfahan Dermatology and Leishmaniasis Research Center , among which, 20 people were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (10 people for each group). Both groups completed Beck Depression Inventory (1996) and Rosenberg Self-Esteem (1965) Questionnaires as a pre-test and after completing eight sessions of psychotherapy based on improving quality of life (one 90-minute session per week for eight weeks), the post-test was performed again and one month later for the control and experimental groups. The collected data were analyzed using repeated measures analysis of variance in SPSS 23 software.

    Results

    Based on the findings of repeated measures analysis of variance, it was found that psychotherapy based on improving quality of life reduced the average depression scores and increased the self-esteem of women with vitiligo.

    Conclusion

    Considering that psychotherapy based on improving the quality of life has an effect on depression and self-esteem in women with vitiligo, so teaching this therapeutic approach is recommended as an effective intervention method to reduce depression and improve the self-esteem of women with vitiligo.

    Keywords: phsychotherapy, quality of life, depression, vitiligo
  • Taraneh Yazdanparast, Mansour Nassiri Kashani, Mansour Shamsipour, Fariba Izadi Heidari, Fateme Amiri, Alireza Firooz* Pages 92-98
    Background and Aim

    Allergic contact dermatitis is the most frequent cause of eyelid dermatitis; but it is often misdiagnosed. This study aims to evaluate the characteristics of patients with eyelid dermatitis who referred for patch test.

    Methods

    This was a retrospective study. Three major subgroups were made: patients with only eyelid involvement, involvement of eyelids and other areas, and without eyelid involvement. Collected data included past history, diagnoses, personal care product & make-up use, occupational dermatitis, and positive allergens. Chi-squared, independent t-test, and one-way ANOVA were used for analysis. 

    Results

    139 patients with eyelid dermatitis who referred for patch test were included in the study. Allergic contact dermatitis was the most common diagnosis in all three groups referred for patch test. Use of shaving cream and hair conditioner was significantly higher in patients with only eyelid involvement and nickel sulphate was the most common allergen among them.

    Conclusion

    Patch testing is an important tool in the evaluation of the common dermatologic disease of eyelid contact dermatitis, as the gold standard. It is a necessity in the treatment of eyelid dermatitis, because of accurate identification of responsible allergens.

    Keywords: allergens, patch test, eyelid dermatitis
  • Hajar Moghadas* Pages 99-113

    Microneedles are micron structures that provide the possibility of drug delivery, vaccination and sampling of different organs. The use of microneedles does not require special skills and training, it significantly reduces the dosage and allows the timely release of the drug. The numerous advantages of microneedles compared to other methods of drug delivery have attracted the attention of many researchers. Microneedles are made from the order of microns to millimeters using microfabrication technology using various metals, silicon and polymers. So far, various methods have been proposed for making microneedles. In this article, the conventional and widely used methods of microneedle manufacturing are presented along with their advantages and limitations in terms of the effective parameters in the selection of microneedle. Effective factors such as the type of drug, the desired mechanism for drug delivery, the dimensions and material type lead to the selection of different methods for making microneedles. Among the existing micro fabrication methods, the casting method has the ability to produce different types of microneedles, and thus has been the most popular. The casting method is simple and cheap and can be produced in high volume. Deep reactive ion etching methods make high-precision microneedles, but due to the need for advanced and expensive equipment, a skilled person, and a complex and time-consuming process, they are not capable of mass production. Meanwhile, 3D printing with fully automatic processes is a good option to choose.

    Keywords: microneedle, drug delivery, local injection, fabrication method
  • Bahareh Nowruzi*, Mahsa Fattahi, Mohammadamin Jahangirzadeh Pages 114-129

    Microalgae are a diverse group of photosynthetic eukaryotic and prokaryotic microorganisms in different shapes and sizes that have evolved by being in stressful conditions and have devised mechanisms to maintain their survival. The production of unique biochemical compounds called bioactive compounds is one of these mechanisms. These compounds restore and heal the skin and protect the skin from damage caused by various factors, and in many cases these products are used in the treatment of diseases and cosmetic formulations. Today, cosmetic products derived from microalgae, which are environmentally friendly and safe, replaced the products in the market. In this review article, the potential of many species of microalgae and their derived bioactive molecules in the production of cosmetics is discussed. In addition to that, by presenting the current microalgae products in the global cosmetics market, it highlights the importance of these organisms in the use of microalgae in the production of quality cosmetics, and finally by providing suggestions such as encapsulating pigments to increase resistance and the stability of pigments envisages their greater use in the cosmetic industry in the future.

    Keywords: microalgae, cosmetic-sanitary products, bioactive compounds
  • Javad Rahmati, Hosseinali Abdolrazaghi, Shahriar Haddady Abianeh, Hojjat Molaei* Pages 130-134
    Introduction

    Skin lesions and masses of forehead are challenging topics in the field of reconstruction. Skin grafts and local flaps have significant role in reconstruction of skin defects of forehead. Proper design of flap can save hairline configuration and symmetry of eyebrows.

    Case report: 

    A young woman with congenital sebaceous nevus-Jadassohn-wanted to remove this lesion. After excision, there was skin defect of 4 cm diameter. A O to T flap designed and incisions were on bilateral hairline. The defect was covered without any disruption of hairline.

    Conclusion

    Rotational-advancement flaps are among reliable flaps in reconstruction of forehead skin defects. O to T flap belongs to this category which is effective in traumatic patients and reconstruction following tumor resections.

    Keywords: o to t flap, rotation-advancement flap, forehead skin defect, reconstruction