فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالحلیم کر، حمید بلالی*، رضا موحدی، محمد شریف شریف زاده صفحات 200-216

    اثرپذیری جوامع از تغییر اقلیم وابسته به میزان تاب آوری آنان است. بنابراین شناخت و تقویت تاب آوری به منظور کاهش آسیب پذیری و مقابله با مخاطرات اقلیمی از اهمیت خاصی برخوردار است. رویکرد تاب آوری اقتصادی با توجه به ماهیت پویا و آینده نگری که دارد می تواند به منظور افزایش توان سازگاری اقتصاد در برابر مخاطرات موثرتر عمل کند، لذا مطالعه سطح تاب آوری اقتصادی روستا و به ویژه کشاورزان در برابر شوک ها بسیار ضروری است. این مطالعه با هدف دستیابی به شاخص های مناسب برای ارزیابی تاب آوری اقتصادی کشاورزان در مقابله با مخاطرات اقلیمی در دو مرحله و با استفاده از تکنیک مرور نظام مند و دلفی انجام شد. در مرحله اول، بر اساس مرور نظام مند ادبیات نظری تاب آوری، مدلی از تاب آوری به عنوان الگوی مناسب مطالعات تاب آوری اقتصادی کشاورزان انتخاب شد که از سه بعد اصلی پایداری، سازگاری و تغییر تشکیل شده است، سپس 44 شاخص اولیه استخراج شد. مرحله دوم با بهره گیری از تکنیک دلفی انجام شد. طبق نتایج، از 44 شاخص موردبررسی 19 شاخص به عنوان شاخص های مناسب ارزیابی انتخاب شد و بر اساس نظرات صاحب نظران و نخبگان از این تعداد 6 شاخص در بعد پایداری، 9 شاخص در سازگاری و 4 شاخص در تغییر بیشترین فراوانی را داشت و شاخص های توانایی تطبیق نسبی شرایط اقتصادی خانواده در زمان بحران، برخورداری از ظرفیت شغلی و معیشتی متنوع، توانایی ایجاد و توسعه کسب وکار از طریق تنوع بخشی فعالیت های غیرزراعی از بیشترین اهمیت و تاکید برخوردار بودند. بر اساس نتایج، جهت افزایش سازگاری و تاب آوری کشاورزان در مقابله با مخاطرات اقلیمی، تقویت دانش کشاورزان، تنوع بخشی فعالیت های غیر زراعی با ایجاد درآمدهای جایگزین، از مهم ترین راهکارها در این زمینه هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مخاطرات اقلیمی، مرور نظام مند، دلفی، سنجش تاب آوری
  • فرشته رفیعی، زهرا اطهری* صفحات 218-238

    علی رغم تاکید فراوان در خصوص اهمیت و حفاظت جنگل و سهم بسزایی که این منابع در دستیابی به توسعه پایدار ایفا می کنند، مشکلات مربوط به آتش سوزی در جنگل ها بیشتر و بحرانی تر شده است. لذا، هدف کلی پژوهش حاضر ارایه الگوی پارادایمی پدیده آتش سوزی جنگل های شهرستان چوار در استان ایلام با بهره‎گیری از رویکرد نظریه بنیانی بود. جامعه تحقیق، شامل خبرگان و مطلعان کلیدی در زمینه مدیریت و حفاظت از جنگل ها اعم از کارشناسان ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری و نیروهای آموزش دیده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام و شهرستان‎های ایلام و چوار، جوامع محلی روستاهای بانخشک و گنجوان از توابع شهرستان چوار و سازمان های مردم نهاد (سمن) فعال در زمینه مدیریت و حفاظت جنگل ها در سطح این شهرستان بودند. مشارکت کنندگان در پژوهش با روش نمونه‏ گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند. مصاحبه عمیق  ابزار اصلی گردآوری داده ها و اطلاعات بود. حاصل کاربرد نظریه بنیانی در این مطالعه، الگویی مفهومی بود که نشان داد عوامل انسانی، مشارکتی، مدیریتی، انگیزشی و عوامل طبیعی به‎عنوان شرایط علی، عوامل فرهنگی - اجتماعی و اقتصادی به عنوان شرایط زمینه ای و عوامل حقوقی - سیاست گذاری، آموزشی - اطلاع رسانی، نظارتی و زیرساختی به عنوان شرایط مداخله گر، وقوع پدیده آتش‎سوزی را در جنگل‎های شهرستان چوار به دنبال داشته اند. راهبردهای آموزشی - ترویجی، مدیریتی، قانون گذاری و نظارت شایسته و اقدامات اقتصادی مهم‎ترین راهبردهای مقابله با پدیده آتش‏سوزی در جنگل‎های منطقه موردمطالعه بودند. درنهایت پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی به عنوان پیامدهای حاصل از اجرای راهبردها مطرح شدند.

    کلیدواژگان: آتش‎سوزی، جنگل، الگو، راهبرد، مشارکت
  • علی احمدی فیروزجائی*، الهام یوسفی، افروز علی محمدی صفحات 240-263

    پروژه ترسیب کربن تحت حمایت سازمان های مختلف بین المللی و با هدف اساسی کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در سطح کشورهای درحال توسعه در حال اجرا است. شهرستان محلات یکی از مناطق پیشرو در ایران برای اجرای این پروژه است. پروژه حاضر علی رغم دستاوردهای عینی، اثرات اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی فراوانی در مناطق تحت پوشش به جای گذاشته است. مطالعه حاضر با تکیه بر تکنیک پیمایشی، این اثرات را از دیدگاه 105 نفر از کارشناسان حاضر در منطقه تحلیل کرده است. نتایج نشان داد که پروژه ترسیب توانسته با اجرای عملیات آبخیزداری، مرتع داری و بیابان زدایی خطر رواناب و جاری شدن سیل در منطقه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و از فرسایش خاک در منطقه در حد قابل قبولی جلوگیری کند. با برگزاری 6 دوره آموزش مهارت، سطح مهارت شغلی شرکت کنندگان در دوره در حد مطلوبی افزایش یافت و هم زمان با برگزاری این دوره ها، 5 صندوق اعتبارات خرد نیز تاسیس شد که پشتوانه اقتصادی لازم برای راه اندازی 49 کسب وکار از این طریق فراهم شد. با شکل گیری 22 گروه توسعه، سطح سرمایه اجتماعی اعضای گروه ها به خصوص در بعد اعتماد اجتماعی در حد خوبی بهبود یافت. به علاوه، درنتیجه برگزاری دوره های آموزشی و همچنین سازمان دهی روستاییان در قالب گروه های توسعه، نگرش و رفتار آن ها در قبال منابع طبیعی و محیط زیست بهبود یافت. درمجموع، نتایج مطالعه حاضر بیانگر این است که اقدامات انجام گرفته در فرایند پروژه، در شکل گیری مولفه های توسعه پایدار متوازن در کنار محقق شدن هدف ترسیب کربن خاک تاثیر بسزایی داشته اند.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن، عملیات آبخیزداری، عملیات مرتع داری، گروه توسعه، آموزش مهارت
  • سونا حبیبی*، صادق صالحی صفحات 264-284

    یکی از بنیادی ترین سازوکارهای نهادینه سازی فرهنگ حفاظت از محیط زیست، توسعه آموزه های محیط زیستی از طریق آموزش، پرورش و به طورکلی، جامعه پذیری است. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت و چگونگی جامعه پذیری محیط زیستی در استان گیلان (روستاهای طوالش) به روش کیفی است. جامعه مطالعاتی این تحقیق شامل 40 نفر از روستاییان و کارشناسان است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند مورد مصاحبه نیمه ساخت یافته قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر قیاسی جهت دار و به واسطه کدگذاری، مقوله بندی و یافتن روابط قاعده مند بین مقولات و مفهوم انجام شد. اعتبار تحقیق به دو شیوه باورپذیر کردن گزینشی و ارزیابی اعتبار به روش ارتباطی حاصل گردید. بر اساس مفهوم «جامعه پذیری محیط زیستی» به عنوان مفهوم اصلی تعدیل یافته مبتنی بر نظریه ارزش های مادی/فرامادی اینگلهارت، 4 مقوله، 6 زیرمقوله و 8 کد استخراج و تحلیل شد. نتایج تحقیق حاکی از وضعیت ضعیف جامعه پذیری محیط زیستی در نواحی روستایی و وجود چالش ها و موانع جدی در این زمینه است. به عبارت دیگر، کارگزاران جامعه پذیری در زمینه جامعه پذیری محیط زیستی روستاییان موفق نبوده اند. گزاره نظری حاصل از مجموع این یافته ها عبارت است از: در نواحی روستایی، تولید فرهنگ حفاظت از محیط زیست تحت لوای ساختار آموزش وپرورش غیررسمی و رسمی مورد اهتمام جدی قرار نگرفته است. همچنین، این وضع بیانگر ناکارآمدی عملکرد آموزشی سایر سازمان ها در این زمینه است که موجب شد تا جامعه روستایی در معرض جامعه پذیری محیط زیستی قرار نگیرد. به طورکلی، نتایج تحقیق حاضر بیانگر توسعه نیافتگی آموزش وپرورش محیط زیستی در روستاها و درنهایت، عدم پرورش شناختی محیط زیستی روستاییان است.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، محیط زیست، تحلیل محتوا، توسعه نیافتگی، استان گیلان
  • امین امینی کاشانی*، احد نژادابراهیمی صفحات 286-308

    د ر نگاه جامع به سیمای سکونتگاه های روستایی بخش کجور می توان به نقش عوامل گوناگون طبیعی، اقلیمی، اقتصاد ی و اجتماعی د ر شکل گیری و مکان گزینی بافت کالبد ی روستاهای این ناحیه پی برد. اینکه این عوامل خود بر یکد یگر تاثیر د ارند، امری واضح است. اما تاثیرپذیری ویژگی های کالبد ی از عوامل اجتماعی - فرهنگی و اعتقاد ی - معنوی موضوع این پژوهش است. هد ف اصلی پژوهش «تبیین میزان اثرگذاری مولفه های اجتماعی - فرهنگی و اعتقاد ی - معنوی بر سیماشناسی بافت سکونتگاه های روستایی بخش کجور شهرستان نوشهر» بود ه تا به این پرسش پاسخ د هد که «سیماشناسی بافت سکونتگاه های روستایی بخش کجور تا چه حد تحت تاثیر مولفه های اجتماعی - فرهنگی و اعتقادی - معنوی قرار د ارد؟». روش تحقیق مورد استفاد ه کاربرد ی - توسعه ای و ازلحاظ شیوه تحلیل د اد ه ها از نوع توصیفی و علی است. د اد ه های پژوهش با تکیه بر اسناد کتابخانه ای و مطالعات مید انی به روش مشاهد ه مشارکتی گرد آوری گرد ید ه است. یافته های پژوهش نشان می د هد که مولفه های اجتماعی - فرهنگی شامل جمعیت، قومیت، تجانس فرهنگی، روابط اجتماعی، امنیت، بهد اشت، آموزش، سبک زند گی و کنش های معیشتی و مولفه های اعتقاد ی - معنوی شامل اعتقاد ات مذهبی، مراسم آیینی، محرمیت، وقف، امد اد رسانی و کمک به نیازمند ان و زیارت، عباد ت، نذر و توسل به اهل بیت (ع) بر چهار خصیصه اصلی کالبد ی متشکل از مسکن، کاربری اراضی، شبکه معابر و مراکز محلات تاثیر قابل توجهی د اشته و میان مولفه های مطرح شد ه و ساختار کالبد ی روستاهای بخش کجور ارتباطی تنگاتنگ وجود د ارد. این تاثیر به ویژه د ر شکل گیری و مکان گزینی اماکن و فضاهای مذهبی و زیارتی د ر روستاهای این ناحیه قابل توجه است. همچنین انسجام روابط اجتماعی - فرهنگی و اعتقاد ی - معنوی بین ساکنان منجر به هماهنگی کالبد، د ر روستاهای بخش کجور شد ه است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های روستایی، شکل گیری و مکان گزینی، عوامل اجتماعی - فرهنگی - اعتقاد ی - معنوی، خصیصه های کالبد ی، بخش کجور
  • مهدی قربانی*، محمدمهدی لطیفی صفحات 310-325
    اگر کسب وکارها در جوامع محلی بخواهند موفق باشند، باید مدل های کسب وکار کارآمدی را ایجاد کنند چراکه این تنها راه بقای آن ها در بازار متلاطم امروزی است. مدل کسب وکار پارادایمی است که ازطریق آن سازمان ها باید فرایندهای کسب وکار را به صورتی سامان دهند تا بتوانند ارزش آفرینی کرده، درآمدزایی کنند و کسب وکار را به سمت پایداری و بقا سوق دهند. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر این است که عوامل موجود در کسب وکارهای کوچک شناسایی شوند، به صاحبان کسب وکارها در استفاده از استراتژی های بهینه جهت بهبود عملیات کسب وکار و ارتقای عملکرد کسب وکارشان کمک شود و درنهایت یک مدل کسب وکار جدید برای کسب وکارهای کوچک (GHORBANI Business Model) ارایه شود. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و ازطریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته، داده های 35 نفر از اعضای هییت مدیره صندوق های توسعه روستایی در شهرستان قلعه گنج از توابع استان کرمان گردآوری شد و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت؛ سپس با استفاده از روش نظریه داده بنیاد، مدل کسب وکارهای کوچک طراحی شد. یافته های این تحقیق کیفی نشان می دهند که مولفه های مدل کسب وکارهای کوچک شامل محصولات تحت ضمانت دولت (G)، سرمایه انسانی (H)، سازمان ها و روش ها (O)، روش های ایجاد درآمد (R)، بانک وام دهنده (B)، فعالیت ها (A)، هزینه های خالص (N)، و مشتریان داخلی (I) است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی جوامع محلی، کارآفرینی روستایی، کسب وکارهای کوچک، مدل کسب وکار، شهرستان قلعه گنج
  • قدیر فیروزنیا، بهروز قرنی آرانی*، الهام جاسمی صفحات 326-345

    گسترش مهاجرت روستا - شهری و حفظ ارتباط مهاجرین با زادگاه خود و بهره برداری از اراضی کشاورزی موروثی در روستاها، سبب شکل گیری پدیده کشاورزان غیرساکن در روستاها شده است؛ مهاجرانی که در شهرها ساکن اند و از اراضی کشاورزی خود در روستاها بهره برداری می نمایند. به نظر می رسد که در نحوه بهره برداری از اراضی کشاورزی این مهاجران با کشاورزانی که در روستا ساکن اند، تفاوت قابل توجهی وجود دارد. هدف اصلی این اثر، شناخت این تفاوت ها است. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی انجام پذیرفته است. از دو واحد تحلیل روستا و کشاورز (ساکن و مهاجر) استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق تمامی کشاورزان ساکن و غیرساکن 16 روستای منتخب بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ است. تعداد نمونه ها 396 نفر (سرپرست خانوارهای کشاورز ساکن170 و غیرساکن 226 نفر) با استفاده از فرمول کوکران تعیین و در بین روستاها به شیوه وزنی و درون روستاهای منتخب با شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های موردنیاز با استفاده از آمار و اطلاعات کشور و اطلاعات تکمیلی موردنیاز ازطریق تکمیل سه پرسش نامه روستا، خانوار کشاورز ساکن و خانوار کشاورز مهاجر، مصاحبه و مشاهده جمع آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد کشاورزان ساکن نسبت به کشاورزان مهاجر نقش آفرینی بالاتری دارند. با وجود فاصله نسبتا کوتاه روستاهای موردمطالعه تا شهرهای محل سکونت کشاورزان غیرساکن، و امکان تردد مهاجرین در تعطیلات پایان هفته، در انجام فعالیت های اساسی و ضروری کشاورزی، تفاوت محسوسی بین کشاورزان ساکن و مهاجر وجود ندارد اما در امور مراقبت و سرکشی، کشاورزان ساکن بیش از کشاورزان مهاجر از اراضی کشاورزی و به ویژه باغی خود مراقبت می نمایند.

    کلیدواژگان: کشاورزان ساکن، کشاورزان غیرساکن، کشاورزان غایب، مالکان غایب، ساوجبلاغ
  • داود شیخی* صفحات 346-361

    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از پرشتابان ترین بخش های اقتصادی و یکی از مناسب ترین ابزارهای بازآفرینی و احیای مجدد مناطق روستایی برای نیل به توسعه پایدار مطرح است. در این رابطه، روستاهای بین راهی به دلیل موقعیت خود، خدمات گردشگری و فروش سوغات و محصولات و فرآورده های کشاورزی و باغداری به مسافران و گردشگران ارایه می کنند که نقش کلیدی در توسعه اقتصادی آن ها دارد. بر این اساس، هدف از این پژوهش شناخت و تحلیل نقش گردشگری بر اقتصاد روستاهای بین راهی در روستا شهر زنگنه و گوراب است که در کنار بزرگراه اراک - ملایر واقع شده اند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری، ساکنین روستای گوراب و شهر زنگنه است که با فرمول کوکران تعداد 266 خانوار به عنوان نمونه انتخاب گردید. اقتصاد گردشگری روستایی شامل پنج مولفه بازساخت اقتصادی، پایداری اقتصادی، گردشگری کشاورزی، گردشگری غیر کشاورزی و مشارکت جامعه محلی است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS انجام شده است. نتایج حاکی از تاثیر معنادار ارایه خدمات به گردشگران و مسافران بین راهی بر اقتصاد گردشگری این سکونتگاه ها دارد. همچنین با تحلیل معیار R2، بیشترین تاثیر خدمات به گردشگران به بازساخت اقتصادی با مقدار 385/0 و کمترین تاثیر آن به مشارکت جامعه محلی با مقدار 241/0 به دست آمد. جهت توسعه اقتصاد گردشگری روستاهای بین راهی، استفاده از ظرفیت ها و فراهم کردن زیرساخت ها و امکانات رفاهی و اقامتگاه های بوم گردی، منطبق با ویژگی های محیطی امری ضروری است.

    کلیدواژگان: اقتصاد روستایی، اقتصاد گردشگری، تنوع بخشی، سوغات، ملایر
  • مصطفی احمدوند*، آیت الله کرمی، کبری پیرداده بیرانوند صفحات 362-379

    سدها با ایجاد تغییرات در زیست بوم های طبیعی و انسانی پیرامون، همواره پیامدهایی را به دنبال داشته اند. لذا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی آثار اقتصادی و اجتماعی سد ایوشان در استان لرستان بر روستاهای هم جوار بود که به شیوه پیمایش صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش، خانوارهای ساکن در روستاهای محدوده سد ایوشان (ایوشان، چکمه سیاه، گل دره و چغلوندرود علیا) بودند که حجم نمونه با استفاده از جدول بارتلت و همکاران، 90 خانوار برآورد و متناسب با جمعیت هر روستاها به صورت تصادفی ساده در بین آن ها توزیع گردید. در هر خانوار، سرپرست آن مورد پرسش قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی صوری آن توسط پانل متخصصان موضوعی (اساتید) موردبازنگری و تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با انجام مطالعه راهنما با 25 سرپرست خانوار، خارج از محدوده تحقیق و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (623/0 تا 879/0) به دست آمد. یافته ها نشان داد، احداث سد ایوشان مولفه های اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده که این اثرگذاری افزایشی بوده است. همچنین مولفه های اجتماعی نیز تحت تاثیر احداث سد قرار گرفته اند که تاثیر سد بر مولفه نزاع و درگیری محسوس تر از سایر مولفه های اجتماعی بوده به نحوی که نزاع و درگیری نسبت به گذشته کمتر (318/0-) شده است. تحلیل مولفه های اقتصادی و اجتماعی در روستاهای پیرامون حاکی از آن است که میزان تاثیر سد بر هر یک از مولفه های اقتصادی و اجتماعی در روستاهای پیرامون متفاوت است. در پایان با توجه به نتایج و وضعیت مولفه ها در روستاهای موردمطالعه، پیشنهادهایی به منظور بهبود وضعیت ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آثار اقتصادی - اجتماعی، ارزیابی سد، آزمون t تک نمونه، ایوشان، جوامع محلی
  • آرش درخشان درابی، یاسر محمدی* صفحات 380-397
    تحقیق حاضر با هدف تحلیل راهبردی برنامه های توسعه روستایی سازمان بسیج سازندگی استان کرمانشاه به منظور توسعه پایدار انجام گرفت. پژوهش حاضر در دو مرحله به روش کیفی - کمی ازطریق دو ابزار مصاحبه و پرسش نامه انجام گرفت. جامعه آماری، متشکل از 30 کارشناس شاغل در نهادهای متولی توسعه روستایی، 30 نفر از کارشناسان سازمان بسیج سازندگی و 30 نفر از جامعه هدف برنامه های سازمان (مجموعا 90 نفر) بودند که به منظور شناسایی راهبردها نظرخواهی شدند و 8 متخصص توسعه روستایی نیز جهت اولویت بندی راهبردها به شکل هدفمند انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها در محیط نرم افزارهای SPSS22 و Super Decision انجام شد. برای شناسایی راهبردها از تکنیک سوات (SWOT) و برای اولویت بندی از روش تحلیل شبکه (ANP) استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر شناسایی تعداد 33 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت ها و 44 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت های موثر در برنامه های توسعه روستایی سازمان بسیج سازندگی بود که درنهایت منتج به استخراج 10 راهبرد اصلی گردید. اولویت بندی راهبردها نشان داد که راهبرد (ST1) «هماهنگی بسیج سازندگی با سایر متولیان توسعه روستایی در تدوین برنامه ها و کاهش دوباره کاری ها» در اولویت اول و راهبردهای (WT1) «همفکری و برگزاری نشست های منظم با رهبران محلی جهت اجرا و ارزشیابی برنامه های توسعه روستایی» و (SO1) «همکاری با سمن ها و نهادهای مذهبی جهت بسیج نیروهای مردمی و منابع مالی به سمت طرح های اشتغال زایی» به ترتیب در اولویت های بعدی قرار گرفتند. پیشنهاد می شود به منظور ارتقای کیفیت برنامه های توسعه روستایی، سازمان بسیج سازندگی با سایر متولیان توسعه روستایی نشست هایی مشترک داشته و برخی برنامه ها را به صورت مشترک انجام دهد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، سازمان بسیج سازندگی، فرایند تحلیل شبکه، تحلیل سوات، استان کرمانشاه
|
  • Abdolhalim Kor, Hamid Balali *, Reza Movahedi, Mohammadsharif Sharifzadeh Pages 200-216

    The impact of climate change on societies depends on their resilience. The economic resilience approach, due to its dynamic and foresight nature, can be more effective in increasing the economic adaptability of farmers against disasters. This study was conducted with the aim of obtaining suitable indicators for evaluating the economic resilience of farmers in dealing with climate disasters. The current research was conducted in two stages using systematic review and Delphi techniques. In the first stage of the study, based on a systematic review of the theoretical literature on resilience, a model of resilience that is adapted from Jantao's economic resilience model was selected as a suitable model for farmers' economic resilience studies, which consists of three main dimensions of stability, adaptation and change. THEN 44 primary indicators were extracted based on a systematic review of the theoretical literature of resilience studies. The second stage was done using the Delphi technique. According to the results, out of the 44 investigated indicators, 19 indicators were selected as suitable indicators for evaluation, and based on the opinions of experts and elites, 6 indicators in the dimension of stability, 9 indicators in adaptability and 4 indicators in change were the most frequent, and the indicators of the ability to adapt Relative economic conditions of the family at the time of crisis, having diverse job and livelihood capacity, ability to create and develop business through diversification of non-agricultural activities were of the greatest importance and emphasis.

    Keywords: resilience, climate disasters, Systematic review, Delphi, Resilience measurement
  • Fereshteh Rafiee, Zahra Athari * Pages 218-238

    Despite the great emphasis on the importance and protection of forests and the significant contribution these resources play in achieving sustainable development, the problems related to forest fires have become more critical. In this regard, the general goal of the current research was to present a paradigm model of the fire phenomenon in the forests of Chavar Township in Ilam Province by using the grounded theory method. The study population included experts and key informants in the field of forest management and protection, including experts from the Department of Natural Resources and Watershed Management in Ilam and Chavar Township, trained forces of the protection unit of the Department of Natural Resources and Watershed Management of Ilam province and Ilam and Chavar Township, the local communities of Bankhshak and Ganjvan villages were part of Chavar Township and non-governmental organizations (NGO) were active in the field of forest management and protection at the level of this Township. The participants in the research were selected using purposive and maximum variation sampling. Data were collected through depth interviews. The result of the application of grounded theory in this study was a conceptual model that showed human, participative, managerial, motivational and natural factors as causative conditions, cultural-social and economic factors as contextual conditions, and legal-policy-making, educational-informational factors, supervisory and infrastructural conditions as intervening conditions have caused the fire phenomenon in the forests of Chavar Township. The findings showed that extensional and educational, appropriate legislation and supervision, and managerial and economic strategies were the most important strategies to deal with the fire phenomenon in the forests of the study area.

    Keywords: Fire, Forest, model, Strategy, participation
  • Ali Ahmadi Firouzjaie *, Elham Yousefi, Afrooz Alimohamadi Pages 240-263

    The carbon sequestration project is being implemented under the support of various international organizations aiming for reducing greenhouse gas emissions across developing countries. Mahalat County is one of the leading regions in Iran to implement this project. Despite the objective achievements, the current project has left many ecological, economic, social and psychological impacts in the study areas. Through a survey research method, the present study analyzed these impacts from the perspective of 105 experts. The results revealed that the sequestration project could significantly reduce the risk of runoff and flooding by implementing watershed management, grazing and desertification operations, and preventing soil erosion to an acceptable extent. By holding six skill-based training courses, the participants’ job skills were improved to a desirable level, and simultaneously with the holding of these courses, 5 microcredit funds were also established, which provided the necessary economic support to start 49 businesses. By forming 22 development groups, the group members’ social capital was improved to a good extent, especially in the dimension of social trust. In addition, as a result of holding skill-based training courses and organizing villagers into development groups, their attitude and behavior towards natural resources and environment improved. In general, the results indicated that the measures taken in the project had a significant impact on the formation of balanced sustainable development components, as well as achieving the goal of soil carbon sequestration.

    Keywords: Carbon sequestration, watershed operations, grazing operations, development group, skill-based training
  • Sona Habibi *, Sadegh Salehi Pages 264-284

    The purpose of this study is to investigate the situation and How the environmental socialization in the villages of Tavalesh (Gilan province) by qualitative method. The study population includes 40 villagers and experts who were subjected to a semi-structured interview using purposive sampling. Data analysis was done using qualitative content analysis, based on Directed Deductive and through coding, categorizing and finding regular relationships between categories and concepts. The credibility of the research was obtained by two methods of selective credibility and credibility evaluation by communication method. Based on the concept of "environmental socialization" as the main modified concept based on Inglehart's theory of material/post-material values, 4 categories, 6 subcategories and 8 codes were extracted and analyzed. The research results indicate the weak situation of environmental socialization in rural areas and the existence of serious challenges and obstacles in this field. As a result, socialization agents have not been successful in the environmental socialization of villagers. The theoretical proposition resulting from the total of these findings is: In rural areas, the production of environmental protection culture under the banner of informal and formal education structure has not been given serious attention. In addition, the ineffectiveness of the educational performance of other organizations in this field is significant; Therefore, the rural community has not been exposed to environmental socialization. In general, the results indicate the underdevelopment of environmental education in the villages and ultimately the lack of environmental cognitive education of villagers.

    Keywords: Socialization, environment, Content analysis, Underdevelopment, Gilan province
  • Amin Amini Kashani *, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 286-308

    Looking at the physical texture of the villages of Kojoor district, the influence of various natural, climatic, economic and social factors in the formation and location of villages in this area can be traced. The subject of the current research is the effect of socio-cultural and belief-spiritual factors on the physical characteristics of rural settlements in Kojoor district. The main aim of the research is to "investigate the impact of socio-cultural and belief-spiritual components on the morphology of the texture of rural settlements in Kojoor district of Nowshahr county". The research method used is applied-developmental. The research data has been collected by relying on library documents and field studies through participatory observation. The findings of the research show that socio-cultural components include population, ethnicity, cultural homogeneity, social relations and interactions, security, health, education, lifestyle and livelihood activities of villagers and belief-spiritual components include religious beliefs, ritual and religious ceremonies, territory and privacy, endowment and donation of land, relief and assistance to the needy and pilgrimage, worship, vows and recourse to Ahl al-Bayt (AS) on the components of the physical-spatial system of the villages of Kojoor district consisting of housing, land use, road network and the neighborhood centers have had a significant impact. There is a close connection between the mentioned components and the physical structure of the villages of Kojoor district. Also, the cohesion of socio-cultural and belief-spiritual relationships between the residents has led to physical harmony in the villages of Kojoor district of Nowshahr county.

    Keywords: rural settlements, Formation, location, Social-cultural-belief-spiritual factors, physical characteristics, Kojoor district
  • Mehdi Ghorbani *, Mohammadmehdi Latifi Pages 310-325
    Empowerment is one of the principle concepts in business, and capacity building and empowerment of villagers and their organizations are prerequisites for the sustainable development of businesses. If businesses in local communities want to be successful, they must develop efficient business models because this is their sole way to survive in today's turbulent market. The business model is a paradigm through which organizations must organize business processes in such a way that they can create val-ue, generate income and lead the business towards sustainability and survival. The purpose of this re-search is to help business managers adopt appropriate strategies in order to improve their business and performance by identifying essential components within small businesses, and finally, a new business model for Small businesses (GHORBANI Business Model) should be provided. In order to do so, through purposive sampling, data from 35 members of the board of directors of rural development funds in Qalehganj county of Kerman province was collected through semi-structured interviews and then analyzed using a grounded theory method. Findings of this qualitative research show that an ap-plication of small business model components can increase sales, increase productivity, and increase the satisfaction of groups involved in sales.
    Keywords: Business model, Empowerment of Local Communities, QalehGanj County, Rural Entrepreneurship, Small Business Model
  • Ghadir Firouznia, Behruz Gharani Arani *, Elham Jasemi Pages 326-345

    The expansion of rural-urban migration and maintaining the connection of immigrants with their hometowns and the exploitation of inherited agricultural lands has caused the phenomenon of non-resident farmers; immigrants who live in cities and use their agricultural lands in villages. It seems that there is a significant difference in the way these immigrants use the agricultural land and the resident farmers in the villages. The purpose is to recognize these differences. This research was been done using the descriptive-analytical method. Two analysis units of village and (resident and migrant) farmer were used. The statistical population of this research is all resident and non-resident farmers of 16 selected villages of Chendar District of Savojbolagh County. The sample consisted of 396 people (170 residents and 226 non-resident heads of farmer households) which were determined using Cochran and were selected among villages by weight method and within selected villages by simple random sampling method. The required data were collected by using national statistics and the supplementary information required by completing three questionnaires of the village, resident and immigrant farmer household; interview and observation. The results showed that resident farmers play a greater role than migrant farmers. Despite the relatively short distance between the studied villages and the cities of the non-resident farmers, and the possibility of migrants traveling on weekends, to perform necessary agricultural activities, there is no noticeable difference between residents and migrants, but in matters of care and recalcitrance, resident farmers take more care of their agricultural lands and especially their gardens than migrants.

    Keywords: resident farmers, non-resident farmers, absentee farmers, absentee landowners, Savojbolagh
  • Davood Sheikhi * Pages 346-361

    Today, the tourism industry is considered one of the fastest-growing economic sectors and one of the most suitable tools for the regeneration and revival of rural areas to achieve sustainable de-velopment. In this regard, because of their location, Roadside villages offer tourism services and sell souvenirs and agricultural and horticultural products to travelers and tourists, which plays a key role in their economic development. Based on this, the purpose of this research is to identify and analyze the role of tourism on the economy of Roadside villages in Zanganeh and Gorab, which are located next to the Arak-Malayer highway. The research method is descriptive and an-alytical. The statistical population is the residents of Gorab and Zanganeh, 266 households were selected as a sample using the Cochran formula. The rural tourism economy includes five compo-nents: economic reconstruction, economic sustainability, agricultural tourism, non-agricultural tourism and local community participation. Data analysis was done using SPSS and Smart PLS software. The results indicate that providing services to tourists and wayfarers has a significant effect on the tourism economy of these settlements. Also, by analyzing the R2 criterion, the highest impact of services to tourists on economic reconstruction with a value of 0/385 and the lowest impact on the participation of the local community with a value of 0/241 was obtained. In order to develop the tourism economy of Roadside villages, it is necessary to use the capacities and provide infrastructure and comfort facilities and eco-tourist accommodations in accordance with the environmental characteristics.

    Keywords: rural economy, Tourism economy, diversification, Souvenir, Malayer
  • Mostafa Ahmadvand *, Ayatollah Karami, Kobra Pirdadeh Beyranvand Pages 362-379

    Dams have always had consequences by creating changes in the surrounding natural and human ecosystems. Accordingly, this study aimed to evaluate the socio-economic impacts of Eyvashan Dam on the surrounding rural areas. The methodology was quantitative in nature with the type of applied research and was approached in a descriptive survey manner. The statistical population of the study was 128 households living in the villages around Eyvashan Dam. Totally, 90 households were estimated as sample size according to Bartlett and colleagues’ sample size table and were selected by performing a random proportional distribution of the samples in the four villages of Eyvashan Golestan, Chakmeh Siyah Olia (Galeh Hadi), Goldarreh, and Chaghalvand Rood Olya. The research instrument was a researcher-made questionnaire within which the face validity was confirmed by a panel of experts. The reliability of the questionnaire was also confirmed by conducting a pilot study and calculating Cronbach's alpha coefficients (0.621-0.879). Findings showed that the construction of Eyvashan Dam has affected the components of the economic factors and these effects have been additive. Findings also showed that the Dam affected all social components across local communities in the way that conflict was more noticeable among them, with a decrease compared to the past (-0.318). Results also revealed the variety of diverse impacts among the surrounding villages. Filially, according to the results and the status of the components in the studied villages, suggestions have been made to improve the situation.

    Keywords: socio-economic effects, Dam evaluation, One sample t-test, Eyvashan, Local communities
  • Arash Derakhshan Daraby, Yaser Mohammadi * Pages 380-397
    The current Research was conducted with the aim of Strategic Analysis of Rural Development Pro-grams Implemented by the Basij Sazandegi Organization of Kermanshah Province to achieve Sus-tainable Development. The research was carried out through the qualitative-quantitative method. Then the main collecting data tools were interviews and questionnaires. The statistical population of this study consisted of 30 experts working in rural development institutions, 30 experts from the Basij Sazandegi Organization and 30 experts from the target community of the organization's pro-grams (90 experts in total) who were asked to identify strategies, and 8 rural development experts were selected purposefully to prioritize strategies. Data analysis was done in SPSS22 and Super De-cision software. SWOT technique was used to identify strategies and network analysis process (ANP) was used for prioritization. The results of the study identified 33 strengths and opportunities as benefits and 44 weaknesses and threats as effective limitations of rural development programs held by the Basij Sazandegi Organization, which ultimately led to the extraction of 10 main strate-gies. The prioritization of the strategies showed that the strategy (ST1) "coordinating the Basij Sazandegi organization with other rural development managers in preparing programs and reducing redundancies" was placed as the first priority and the strategies (WT1) "thinking together and hold-ing regular meetings with local leaders to implement and evaluate Rural development programs" and (SO1) "Collaboration with Semans and religious institutions to mobilize people's forces and financial resources towards employment projects" were placed in the next priorities respectively.
    Keywords: Rural Development, Basij Sazandegi organization, network analysis process (ANP), SWOT analy-sis, Kermanshah province