فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال هفدهم شماره 33 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی نجاتی*، مجتبی بهمنی، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی، یاسر بلاغی اینالو صفحات 7-34

    بخش صنعت، نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده و اشتغال زایی ایفا می کند، بنابراین، ارزیابی اثرات آزادسازی تجاری در بخش صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در همین راستا، در این پژوهش اثرات کاهش نرخ های تعرفه ی وارداتی رشته فعالیت های بخش صنعت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر رفاه و تراز تجاری، بر اساس الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی(GTAP) و نسخه 10 پایگاه داده های آن، طی دو سناریو (کاهش 25 درصدی و کاهش 50 درصدی نرخ های تعرفه) با بسته نرم افزاری GEMPACK تحلیل شده است. تجارت و تخصص گرایی باعث تغییراتی در ساختار فعالیت های تولیدی و در نتیجه تغییر در دستمزد و اجاره های عوامل تولید می شود، اثر کل ناشی از تغییر سیاست های تجاری با شاخص رفاه اقتصادی سنجیده می شود. علاوه بر عوامل ذکر شده، حجم تجارت اولیه و نرخ های تعرفه ی اولیه نیز می تواند بر میزان رفاه موثر باشد، با توجه به اینکه، نرخ تعرفه ی اعمال شده از طرف ایران بالاتر از اوراسیا می باشد این امر می تتواند در کاهش رفاه ایران موثر باشد. برخی از فعالیت ها در سناریو های مختلف اثرگذاری متفاوتی دارند و لازم است به طور دقیق شناسایی شوند و به منظور برقراری توازن در رفاه پیشنهاد می شود تغییرات نرخ تعرفه با دقت بالایی انجام شود.

    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی(GTAP)، بخش صنعت، تعرفه
  • امیرمنصور طهرانچیان*، سهیل رودری، حسین هدایتی، هدایت بهرامی صفحات 35-59

    در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر میزان قاچاق کالا در دو حالت با لحاظ شرایط تحریم و بدون لحاظ تحریم در دوره زمانی 1398-1352 به صورت سالانه پرداخته شده است. در پژوهش حاضر جهت استخراج نوسانات نرخ ارز از رویکرد تبدیل موجک دابشیز و جهت استخراج شاخص تحریم از رویکرد تحلیل مولفه های اصلی جهت مشخص نمودن بار عاملی استفاده شده است. هم چنین در نهایت جهت بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز با توجه به دوره زمانی بروز نوسانات در دو حالت با لحاظ شاخص تحریم و بدون لحاظ شاخص تحریم بر میزان قاچاق کالا در کشور از الگوی مارکوف سویچینگ استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد افزایش باز بودن تجاری فارغ از سطح و رژیم قاچاق کالا در کشور موجب کاهش معنادار قاچاق کالا می شود. افزایش درآمدهای مالیاتی نیز در تمامی سطوح و رژیم های قاچاق کالا تاثیر مثبت و معنادار داشته است. افزایش اندازه دولت در شرایطی که میزان قاچاق کالا پایین باشد، تاثیر منفی و معنادار و در سطح پایین قاچاق کالا تاثیر مثبت و معنادار داشته است. نوسانات کوتاه مدت و بلندمدت نرخ ارز در شرایط بدون تحریم و با تحریم در تمامی سطوح و رژیم های قاچاق کالا تاثیر مثبت و معنادار داشته است و تاثیر مثبت نوسانات بلندمدت ارز به ویژه با لحاظ تحریم قوی تر بوده است. هم چنین شکاف نرخ ارز اسمی نیز در حالتی که سطح و رژیم قاچاق کالا بالا باشد، تاثیر مثبت و معنادار داشته است. بنابرابن بایستی سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای فروش نفت و گاز افزایش یابد تا منابع ارزی بانک مرکزی نیز بواسطه آن افزایش یابد و در شرایط تحریم بتواند مانع از بروز نوسانات نرخ ارز به ویژه به صورت بلندمدت شود.

    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز، قاچاق، شاخص تحریم، تبدیل موجک، مارکوف سویچینگ
  • محمدرضا سزاوار، مجتبی اسلامیان* صفحات 61-86

    در این مقاله نقش سیاست های مالی در ایران را با استفاده از رویکردهای کمی بررسی نموده و به بررسی اهمیت نسبی سیاست های مالی در تقویت رشد اقتصادی می پردازیم. در این رابطه، با استفاده از تیوری مالی سطح قیمت ها ، به این مسیله می پردازیم که رژیم سیاستی در ایران در کدام گروه «سلطه مالی» یا «سلطه پولی» قرار می گیرد و آیا کسری اولیه دولت بصورت مستقل از بدهی های حقیقی تنظیم می شود یا خیر؟ در مرحله بعدی آزمون می کنیم که تورم تا چه حدی تحت تاثیر کسری های مالی قرار دارد. چنین تحلیلی می تواند گواهی غیر مستقیم بر نوع رژیم سیاستی موجود در ایران باشد و هم چنین بررسی اینکه تورم چه عکس العملی به شوک های مالی خواهد داشت. سلطه مالی می تواند ابعاد وسیعی داشته باشدکه سیاستگذار می بایست به آن توجه نماید. بر اساس نتایج بدست آمده در الگوی اقتصاد سنجی پژوهش، می توان نشان داد که دو متغیر حجم پول و مازاد بودجه سهم عمده ای در تغییرات تورم خواهند داشت. با توجه به یافته های فوق می توان بیان کرد که اقتصاد ایران درگروه رژیم با تسلط سیاست مالی قرار می گیرد، زیرا سیاست گذار پولی خود را متعهد به نیازهای سیاست گذار مالی می داند. همچنین نتایج این پژوهش بیانگر نقش حایز اهمیت کسری بودجه در تعیین برونزای حجم پول در ایران است، که تاثیر آن تا هشت دوره بعد در اقتصاد ایران پایدار خواهد بود.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، سیاست پولی، تسلط مالی، خودرگرسیون برداری
  • مجتبی حاجی زاده*، مهرزاد ابراهیمی، هاشم زارع صفحات 87-112

    در این مطالعه به تعیین سیاست پولی بهینه جهت کاهش اثرات منفی شوک ناشی از شیوع بیماری کرونا بر تولیدناخالص داخلی، رفاه کل و اشتغال در ایران با بکارگیری مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر پویای بازگشتی (RDCGE) پرداخته شد. نتایج نشان داد اتخاذ سیاست پولی انبساطی معادل 5% کاهش نرخ ذخیره قانونی، باعث کاهش اثرات منفی شوک ناشی از شیوع بیماری کرونا بر تولیدناخالص داخلی، رفاه کل و اشتغال در مقایسه با عدم اتخاذ سیاست پولی می شود. همچنین، اتخاذ سیاست پولی انبساطی معادل 10% کاهش نرخ ذخیره قانونی، باعث کاهش بیشتر اثرات منفی شوک ناشی از شیوع بیماری کرونا بر متغیرهای مورد بررسی در مقایسه با 5% کاهش نرخ ذخیره قانونی و اتخاذ سیاست پولی انبساطی معادل 20% کاهش نرخ ذخیره قانونی، باعث کاهش بیشتر اثرات منفی شوک ناشی از شیوع بیمار کرونا بر متغیرهای مورد بررسی در مقایسه با 10% کاهش نرخ ذخیره قانونی می شود. بر این اساس، به مقامات پولی پیشنهاد می شود، در شرایط مشابه اقدام به اتخاذ سیاست پولی انبساطی نمایند تا از این طریق بانک های تجاری بتوانند تسهیلات در اختیار خانوارها (جهت تحریک تقاضای کل و جلوگیری از کاهش تولیدناخالص داخلی) و تولیدکنندگان (جهت عدم اخراج یا تعدیل نیروی کار) به منظور کاهش رفاه کل جامعه قرار دهند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی بهینه، شیوع بیماری کرونا، متغیرهای کلان اقتصادی، مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر پویای بازگشتی (RDCGE)
  • سعید راسخی*، مریم یگدانه، یوسف محنت فر صفحات 113-136

    با گذشت زمان و مکانیزه شدن بخش های مختلف کشاورزی وابستگی این بخش به انواع انرژی بخصوص برق افزایش زیادی پیدا کرده به گونه ای که برق در برخی زمینه ها جایگزین مناسبی برای سایر حامل های انرژی شده است. در میان زیربخش های کشاورزی، زیربخش طیور بیشترین مصرف و وابستگی را به برق دارد؛ از همین رو، در پژوهش حاضر با روش پیمایشی و با استفاده از روش تمایل به پرداخت و روش مبتنی بربازار، هزینه های خاموشی برق برای 42 مشترک عمده در پرورش طیور استان مازندران در سال 1399 برآورد و بررسی شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تمایل به پرداخت برای هزینه های خاموشی به ازای هر کیلووات ساعت برق برای خاموشی های اعلام نشده در کمترین حالت 9316 ریال و در بیشترین حالت 210623 ریال می باشد. هم چنین به دلیل حساسیت زیاد این مشترکان به قطع برق، 83 درصد تولیدکنندگان، مجهز به وسایل پشتیبان مانند ژنراتور هستند که در طی یک سال گذشته به طور متوسط هزینه برق تولیدی توسط این وسایل 40587 ریال برای هر کیلووات ساعت بدست آمده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق توصیه می شود ضمن افزایش اتکاپذیری عرضه برق برای بخش کشاورزی و جبران خسارت های ناشی از خاموشی برق، برنامه های خاموشی به شکل اعلام شده باشد.

    کلیدواژگان: هزینه خاموشی برق، ارزش گذاری مشروط، کشاورزی، پرورش طیور، استان مازندران
  • مینا نادری، آرش هادی زاده*، اکبر میرزاپور صفحات 137-173

    اگر در مورد وجود حباب در بورس اوراق بهادار تهران اتفاق نظر وجود داشته باشد، در مورد زمان شکل گیری و تخلیه آن اتفاق نظر چندانی وجود ندارد. به علاوه در مورد دلایل شکل گیری و آثار ناشی از فروپاشی حباب ها و تاثیر آن بر بخش اسمی و حقیقی اقتصاد و کانال های تاثیرگذاری آن نیز اختلاف نظر فراوان است. از این رو شناسایی زمان شکل گیری، فروپاشی و عوامل موثر بر شکل گیری و فروپاشی حباب ها و تاثیر آن ها بر بخش های مختلف اقتصاد محل سوال و پژوهش است. به این منظور، در این مطالعه به بررسی زمان بندی شکل گیری حباب قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران و بررسی تاثیر شکاف تولید بر شکل گیری آن طی دوره 1383 تا 1398 پرداخته شده است. طی دوره مورد بررسی بازار سهام در سه دوره مختلف در سال های 1384، 1390 و 1397 شاهد حباب قیمتی بوده است. همچنین نتایج بررسی نحوه اثرگذاری شکاف تولید بر حباب بازار سهام که با استفاده از روش TVP-SVAR انجام شده است، حاکی از موثر بودن شکاف تولید بر بخش بنیادی قیمت سهام و بی تاثیر بودن آن بر بخش حبابی است. ضمنا اثر قیمت سهام بر شکاف تولید از کانال اثر ثروت مثبت است و با بزرگتر شدن بازار، این کانال تقویت می شود.

    کلیدواژگان: شکاف تولید، حباب قیمت سهام، مدل SVAR-TVP، روش هدریک و پرسکات، روش فیلیپس
|
  • Mehdi Nejati *, Mojtaba Bahmani, Sayyed Abdolmajid Jalaee, Yaser Balaghi Enalou Pages 7-34

    The industrial sector plays an important role in creating job opportunities. Therefore, evaluating the effects of trade liberalization on the industrial sector is of particular importance. In this regard, this study investigated the effects of reducing importation tariff rates in the industrial sector of Iran and the Eurasian Economic Union on welfare and trade balance. These effects were analyzed based on the Global Trade Analysis Project (GTAP) model and version 10 of its database, in two scenarios (25% reduction and 50% reduction of tariff rates) using the GEMPACK software. Trade and specialization cause changes in the structure of production activities and consequently changes in wages and rents of production factors. Thus, the total effect of changing trade policies on the economic welfare index is measured. In addition to the above-noted factors, the volume of initial trade and initial tariff rates can affect the welfare rate. Considering that the tariff rate imposed by Iran is higher than Eurasia, the level of welfare is lower in Iran. Since some activities have various effects in different scenarios, they should be investigated closely to balance welfare. Tariff rate changes are also recommended to be done with high accuracy.

    Keywords: trade liberalization, Eurasian Economic Union, Global Trade Analysis Project (GTAP) Model, Industry Sector, Tariff
  • Amirmansour Tehranchian *, Soheil Roudari, Hossein Hedayati, Hedayat Bahrami Pages 35-59

    In the present study, the effect of exchange rate fluctuations on the smuggling rate of goods in two cases with and without sanctions in 1352-1398 has been investigated annually. In the present study, the Daubechies wavelet transform approach has been used to extract exchange rate fluctuations, and the principal component analysis approach has been used to extract the factor loading of the sanctions index. Finally, to investigate the effect of exchange rate fluctuations according to the period of fluctuations in two cases with and without the sanctions index on the smuggling rate of goods in the country, the Markov switching model has been used. The results show that increasing trade openness regardless of the level and regime of smuggling in the country significantly reduces smuggling. The increase in tax revenues has also had a positive and significant effect on all levels of smuggling. Increasing the size of government in a situation where the smuggling rate of goods is low, has a positive and significant impact on smuggling of goods. Short-term and long-term exchange rate fluctuations in the conditions without sanctions and with sanctions have had a positive and significant effect at all levels and regimes of smuggling of goods and the positive effect of long-term exchange rate fluctuations has been stronger, especially in terms of sanctions. The official exchange rate gap has also had a positive and significant effect on smuggling of goods in high regime. Therefore, the share of the National Development Fund in oil and gas sales revenues should be increased in order to increase the foreign exchange resources of the Central Bank, and in the event of sanctions, it can prevent exchange rate fluctuations, especially in the long run.

    Keywords: Exchange rate Fluctuations, Smuggling, Sanctions Index, Wavelet Transform, Markov Switching
  • Mohamahreza Sezavar, Mojtaba Eslamian * Pages 61-86

    This research examines the role of financial policies in Iran using quantitative approaches and investigates the relative importance of financial policies in strengthening economic growth. In this regard, with the help of the Financial Theory of the Price Level (FTPL), this study addresses the issue of which political regime in Iran is placed in the group of "fiscal dominance" or "monetary dominance" and whether the primary government deficit is adjusted independently of real debts or not. In the next step, the current research investigates to what extent inflation is affected by financial deficits. Such an analysis can be indirect proof of the type of political regime in Iran, as well as an examination of how inflation will react to financial shocks. Financial dominance can have wide dimensions that the policymaker should pay attention to. Based on the results obtained in the econometric model of the research, it can be suggested that the two variables of money volume and budget surplus will have a major contribution to inflation changes. According to the above findings, it can be stated that Iran's economy is placed in the regime group with financial policy dominance because the monetary policymaker considers himself committed to the needs of the financial policymaker. Also, the results of this research show the important role of the budget deficit in determining the exogenousness of money volume in Iran, whose effect will be stable in Iran's economy for the next eight periods.

    Keywords: Fiscal Policy, Monetary Policy, Financial dominance, Vector self-regression
  • Mojtaba Hajizadeh *, Mehrzad Ebrahimi, Hashem Zare Pages 87-112

    Iran's economy faced the problem of Coronavirus when macroeconomic variables did not show a suitable situation due to economic sanctions. Therefore, in this study, the optimal monetary policy was determined to reduce the negative effects of the shock caused by the outbreak of Coronavirus on GDP, total welfare, and employment in Iran using a social accounting matrix (SAM) and a new model of recursive dynamic computable general equilibrium (RDCGE). Results showed that the adoption of an expansionary monetary policy equivalent to a 5% reduction in the legal reserve rate reduces the negative effects of shock caused by the outbreak of Coronavirus on investigated variables compared to not adopting monetary policy. Moreover, adopting an expansionary monetary policy equivalent to a 10% reduction in the legal reserve rate reduces the negative effects of shock caused by the outbreak of the Coronavirus on investigated variables more than adopting a monetary policy equivalent to a 5% reduction in the legal reserve rate. Additionally, adopting an expansionary monetary policy equivalent to a 20% reduction in the legal reserve rate reduces the negative effects of shock caused by the outbreak of Coronavirus on investigated variables more than adopting a monetary policy equivalent to a 10% reduction in the legal reserve rate. Based on this, it is suggested that the monetary authorities adopt an expansionary monetary policy under similar conditions so that commercial banks can provide facilities to households (in order to stimulate total demand and prevent the reduction of gross domestic production) and producers (in order not to lay off or adjust the workforce) to reduce the welfare of the whole society.

    Keywords: Optimal monetary policy, outbreak of Coronavirus disease, macroeconomic variables, recursive dynamic computable general equilibrium (RDCGE) model
  • Saeed Rasekhi *, Maryam Yegdaneh, Yousef Mehnatfar Pages 113-136

    With the passage of time and the mechanization of various agricultural sectors, the dependence of this sector on various types of energy, especially electricity, has increased and electricity has become a suitable substitute for other energy carriers in some fields. Among the agricultural sub-sectors, the poultry sub-sector has the highest consumption and dependence on electricity. Therefore, in the current research, using the survey, the willingness to pay, and the market-based methods, the costs of power outages for 42 major subscribers in Mazandaran province poultry breeding in 2020 have been investigated. The obtained results show that the willingness to pay for blackout costs per kilowatt hour of electricity for unannounced blackouts is 9,316 Rials in the lowest case and 210,623 Rials in the highest case. Moreover, due to the high sensitivity of these subscribers to power outages, 83% of producers are equipped with backup devices such as generators, which in the past year averaged 40,587 Rials for each kilowatt hour. Based on the results of this research, it is recommended to increase the reliability of electricity supply for the agricultural sector and compensate for the damages caused by power outages.

    Keywords: power outage cost, conditional valuation, agriculture, poultry breeding, Mazandaran province
  • Mina Naderi, Arash Hadizadeh *, Akbar Mirzapour Pages 137-173

    If there is a consensus about the existence of a bubble in the Tehran Stock Exchange, there is not much consensus about the time of its formation and evacuation. In addition, there is much disagreement about the reasons for the formation and effects of the collapse of the bubbles and its impact on the nominal and real sectors of the economy and its channels of influence. Therefore, identifying the time of formation, collapse and factors affecting the formation and collapse of bubbles and their impact on different sectors of the economy is questionable and research. For this purpose, in this study, the timing of the formation of stock price bubbles in the Tehran Stock Exchange and the impact of the production gap on its formation during the period 2004 to 2020 has been investigated. During the period under review, the stock market in three different periods in 2004, 2011 and 2018 has witnessed a price bubble. Also, the results of the study of how the output gap affects the stock market bubble, which was done using the TVP-SVAR method, indicate that the output gap is effective on the fundamental part of the stock price and its ineffectiveness on the bubble sector. Meanwhile, the effect of stock prices on the output gap from the wealth channel is positive, and as the market grows, this channel will be strengthened.

    Keywords: Output gap, Stock price bubble, SVAR-TVP model, Hodrick, Prescott method, Phillips method