فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یحیی کامیابی*، اسفندیار ملکیان، امیر جوادی نیا صفحات 1-37
    هدف

    حسابرسان به واسطه ماهیت کار حسابرسی با اشکال مختلفی از ارایه اطلاعات مواجه هستند. این اشکال ظاهری اطلاعات، نظر به وجود عقلانت محدود در افراد، توان لازم را برای تحت تاثیر قراردادن قضاوت حسابرس را دارند. ازاین رو هدف از این پژوهش بررسی اثر شکل ارایه اطلاعات بر کیفیت قضاوت حسابرسان با درنظرگرفتن تردید حرفه ای و تجربه برای کاهش اثر شکل ارایه اطلاعات بر کیفیت قضاوت حسابرسان است.

    روش

    داده های موردنیاز از طریق پرسش نامه با طراحی سه سناریو، در سه مرحله برای یک گروه جمع آوری شد. در مرحله اول اطلاعات به صورت متن، در مرحله دوم، اطلاعات به صورت اعداد و ارقام جدولی و در مرحله سوم اطلاعات به صورت اشکال گرافیکی با بهره گیری از سیستم گزارشگری یکپارچه ارایه شد. در این شرایط تنها 66 پرسش نامه توسط اشخاصی تکمیل شد که در هر سه مرحله حضور داشتند و به عنوان نمونه نهایی پژوهش تحت آزمون قرار گرفتند. در این راستا، آزمون ویلکاکسون، من_وینتی، مدل سازی معادلات ساختاری و رگرسیون سهمی بکار گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که حسابرسان تحت تاثیر شکل ارایه اطلاعات قرار می گیرند. همچنین خرده مقیاس های جستجوی دانش، وقفه در قضاوت، ذهن پرسشگر در متغیر تردید حرفه ای موجب کاهش اثر شکل ارایه اطلاعات بر کیفیت قضاوت حسابرسان می شود. در نهایت تجربه بر انحراف معیار قضاوت اثر انحنایی دارد.

    نتیجه گیری

    زمانی که اطلاعات با چارچوب ها و طراحی های ظاهری متفاوتی به حسابرسان ارایه شود، قضاوت آنان را تحت تاثیر خود قرار می دهد و نیز تردید حرفه ای حسابرس در کاهش اثر شکل ارایه اطلاعات بر کیفیت قضاوت سودمند است. افزون بر این تجربه متوسط حسابرسان مزایای بیشتری را در کاهش اثر شکل ارایه اطلاعات بر کیفیت قضاوت حسابرسان نسبت به تجربه کم و تجربه زیاد را نشان می دهد.

    دانش افزایی: 

    شناخت مولفه های تاثیرگذار بر قضاوت حسابرس از نیازمندی های اساسی برای دست یابی به کیفیت ایده آل قضاوت در حسابرسی است. سهم این مطالعه افزون بر توسعه ادبیات حوزه قضاوت حسابرسی، فراهم آوردن شواهدی دال بر تاثیرپذیری قضاوت حسابرسان از شکل ارایه اطلاعات در کنار شناسایی رفتار مولفه های تجربه و تردید حرفه ای بر شکل ارایه اطلاعات، به عنوان عوامل کاهنده است. همچنین پژوهش حاضر موجب تغییر نگرش حسابرسان نسبت به عواملی که در ظاهر اهمیت کمی دارند خواهد شد.

    کلیدواژگان: قضاوت و تصمیم گیری، اثر شکل ارائه اطلاعات، تجربه، تردید حرفه ای
  • محسن فقیه، حسین فخاری* صفحات 39-66
    هدف

    بازده غیرعادی سهام یکی از مباحث بحث برانگیز حوزه مالی می باشد که به گونه های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. به همین جهت، بخش مهمی از پژوهش های بازار سرمایه را مطالعه رفتار بازدهی سهام و عوامل موثر بر آن تشکیل داده است. در تبیین این عوامل، حمایت از سهامداران به عنوان سازه ای که ابعاد گوناگونی را در بر می گیرد، می تواند در مطالعات مربوط به بازدهی سهام در نظر گرفته شده و به ارتقای محتوای اطلاعاتی قیمت ها کمک نماید. بر همین اساس، این پژوهش درصدد است تا تاثیر حمایت از سهامداران را بر بازده غیرعادی سهام بررسی نماید.

    روش

    در این پژوهش، اطلاعات مربوط به 166 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1399 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اگرچه حمایت از سهامداران بر بازده غیرعادی سهام شرکت هایی که تغییر مالکیت نهادی داشته اند، منفی بوده است، اما در همه صنایع به ویژه صنایع سیاسی چنین پیوندی برقرار نیست. همچنین، این اثرگذاری در سال های بعد از شکست ساختاری نسبت به قبل از آن متفاوت بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه بیانگر این است که حمایت از سهامداران به واسطه معاملات افراد آگاه مانند سهامداران نهادی به قیمت های سهام کمک می کند تا ارزش بنیادی شرکت ها را بهتر منعکس کرده که همسو با فرضیه محتوای اطلاعاتی است.

    دانش افزایی:

     این پژوهش می تواند یک بستر مطالعاتی جدیدی را از این حیث که مفاهیم بین رشته ای مانند حمایت از سهامداران که در سطوح خرد و کلان موضوعیت دارد، جهت تبیین پدیده های بازار فراهم سازد.

    کلیدواژگان: بازده غیرعادی، حمایت از سهامداران، شاخص ترکیبی، محتوای اطلاعاتی
  • غلامحسین مهدوی، مینا صادقی صفحات 67-96
    هدف

     نوع راهبرد تجاری انتخابی می تواند بر کلیه ابعاد عملیاتی شرکت و در نتیجه گزارش های آن اثر بگذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تعدیل کنندگی راهبردهای تجاری رهبری هزینه، تمایز، تدافعی و تهاجمی بر رابطه بین گزارشگری مالی متقلبانه و گزارش پایداری است.

    روش

     پژوهش حاضر از بعد هدف، پژوهشی کاربردی است و در زمره پژوهش های توصیفی–رگرسیونی طبقه بندی می شود. نمونه آماری پژوهش شامل 012ر1 شرکت – سال است. برای جمع آوری داده ها از گزارش های حسابرس مستقل، هیات مدیره، تفسیری مدیریت، صورت های مالی و یادداشت های توضیحی و تارنمای کدال استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که متغیر تعدیلی راهبردهای تجاری بر رابطه بین گزارشگری مالی متقلبانه و پایداری اثر گذاشته و رابطه بین این دو را تشدید می کند. به این صورت که گزارشگری مالی متقلبانه و پایداری در شرکت های پیرو راهبردهای تجاری رهبری هزینه و تدافعی از شرکت های پیرو راهبردهای تمایز و تهاجمی ضعیف تر است. باید توجه شود که شرکت های پیرو راهبرد تجاری تدافعی گزارشگری مالی متقلبانه و پایداری کمتری نسبت به شرکت های پیرو راهبرد تجاری تهاجمی دارند.

    نتیجه گیری

     با اینکه هر دو راهبردهای تجاری پورتر (1980) و مایلز و اسنو (1978) به وسیله شرکت های ایرانی اتخاذ شده است و همسو و هم جهت نیز هستند اما نتایج پژوهش نشان می دهد که راهبرد تجاری مایلز و اسنو (1978)، (تدافعی و تهاجمی) نوع راهبرد انتخابی شرکت را برای نمایش بهتر طبقه بندی می کند.

    دانش افزایی:

     استفاده کنندگان از گزارش های شرکت ها می توانند با توجه به نوع راهبرد تجاری اتخاذ شده از طرف شرکت ها از میزان گزارشگری مالی متقلبانه و درستی وضعیت اطلاعات پایداری ارایه شده آگاهی یابند که این موضوع دانش افزایی خاص این پژوهش است. هم چنین، این پژوهش در گشودن باب جدیدی درخصوص پژوهش های پایداری با اثبات تاثیر راهبرد تجاری بر رابطه بین گزارشگری متقلبانه و گزارش پایداری دانش افزایی دارد.

    کلیدواژگان: پایداری، راهبرد تدافعی، راهبرد تمایز، راهبرد تهاجمی، راهبرد رهبری هزینه، گزارشگری مالی متقلبانه
  • علی آشتاب*، بیتا دهقان صفحات 97-117
    هدف

    هدف پژوهش، بررسی تاثیر گزارشگری یکپارچه بر کیفیت سود با تاکید بر هزینه های نمایندگی در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و از اطلاعات 149 شرکت طی سال های 1392 تا 1400 استفاده شده است. برای تحلیل یافته ها نیز از رویکرد معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده که امکان بررسی روابط مستقیم و غیرمستقیم بین متغیرها را فراهم می سازد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گزارشگری یکپارچه تاثیر مثبت و معناداری برکیفیت سود دارد. همچنین هزینه های نمایندگی تاثیر مثبت و معناداری بر رابطه بین کیفیت سود و گزارشگری یکپارچه دارد.

    نتیجه گیری

    چارچوب بین المللی گزارشگری یکپارچه دو هدف بهبود اطلاعات برای تامین کنندگان خارجی سرمایه و تصمیم گیری داخلی بهتر را برای گزارشگری یکپارچه تعیین می کند. در صورت شفافیت بیشتر مکانیسم های افشا، اطلاعات، با کیفیت بهتر ارایه می شود. گزارشگری یکپارچه به عنوان یک مکانیسم افشا، تاثیر مثبتی بر اطلاعات حسابداری و به ویژه کیفیت سود گزارش شده دارد. در صورت بالا بودن کیفیت سود انتظار می رود که مدیران نسبت به افشای اطلاعات اضافی تمایل بیشتری نشان دهند و بر این اساس هزینه های نمایندگی نیز کاهش می یابد.

    دانش افزایی:

     گزارشگری یکپارچه از طریق ارایه اطلاعات شفاف و جامع سبب می شود تصمیم گیرندگان داخلی بتوانند تصمیم های بهینه ای را اتخاذ نمایند که موجبات بهبود عملکرد شرکت را فراهم آورد. نتایج این پژوهش توجه به نقش گزارشگری یکپارچه را ضروری می داند. همچنین بررسی معیارهای مختلف کیفیت سود و در نظر گرفتن هزینه های نمایندگی به عنوان متغیر تعدیل گر و اندازه گیری متغیرها با استفاده از معیارهای چندگانه و ارزیابی اعتبار آن ها بر مبنای مدل یابی معادلات ساختاری به عنوان نوآوری پژوهش تلقی می شود.

    کلیدواژگان: رویکرد معادلات ساختاری، کیفیت سود، هزینه های نمایندگی، گزارشگری یکپارچه
  • اکرم تفتیان، محمد سالاری ابرقویی صفحات 119-148
    هدف

     افشای مدل کسب وکار در گزارشات سالانه توسط شرکت ها روشی برای بهبود و سودمندی اطلاعات و انتقال اطلاعات مربوط به عملکرد استراتژی شرکت و آثار آن بر ذینفعان به شمار می آید بنابراین هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های افشای مدل کسب وکار در گزارشات سالانه است.

    روش

     این پژوهش در سال 1401 با رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب (متاسنتز)، به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش های پیشین پرداخته است. درمجموع 166 مقاله استخراج و موردبررسی قرار گرفت که پس از تجزیه وتحلیل مولفه های موردنظر 45 مقاله نهایی گردید. با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضرایب اثر اجزای شناسایی شده در پژوهش های نهایی شده، پرداخته شد.

    یافته ها

     یافته ها حاکی از آن است که افشای مدل کسب وکار در گزارشات سالانه در 20 مولفه و 88 کد طبقه بندی می شود. در بین مولفه های شناسایی شده، نقطه تمایز شرکت، عملکرد مالی و غیرمالی نسبت به سایر مولفه ها از اهمیت بیشتری برخوردارند.

    نتیجه گیری

     درنهایت الگوی افشای مدل کسب وکار در گزارشات سالانه از قابلیت اتکای بالا برخوردار بوده و می توان از آن در راستای پاسخگویی در برابر ذینفعان بهره گرفت.

    دانش افزایی: 

    این پژوهش با بررسی جامع عوامل موثر بر افشای مدل کسب وکار چشم انداز جدیدی در بررسی محرک های گزارشات سالانه در اختیار استفاده کنندگان نتایج پژوهش قرار می دهد و آگاهی ذینفعان را در شناسایی محرک ها و عوامل موثر بر این نوع گزارشگری بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: افشای اطلاعات غیرمالی، افشای مدل کسب وکار، رویکرد کیفی فراترکیب، گزارشات سالانه
  • امیرحسین عظیمیان معز، عباس افلاطونی*، حسن زلقی صفحات 149-184
    هدف

    تعیین اثر مدیریت ریسک بر رابطه بین راهبرد تجاری و لحن افشای ریسک شرکت را می توان هدف عمده این پژوهش به شمار آورد.

    روش

    فرضیه های پژوهش با بهره گیری از مدل های رگرسیونی چندگانه و اثر میانجی گری با استفاده از آزمون سوبل و همگی مبتنی بر داده های ترکیبی، آزمون گردیده اند. بازه زمانی این پژوهش سال های 1394 لغایت 1399 را در بر می گیرد. در این بازه زمانی، داده های 126 شرکت مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصله از این پژوهش حاکی از آن است که در بورس اوراق بهادار تهران نوع راهبرد تجاری شرکت اثر مستقیمی بر شکل دهی مدیریت ریسک سازمانی می گذارد، بنحوی که راهبرد تجاری تدافعی منجر به شکل گیری مدیریت ریسک قوی تر و راهبرد تهاجمی منجر به شکل گیری مدیریت ریسک ضعیف تر می گردد. همچنین علی رغم آنکه راهبرد تجاری بصورت مستقیم بر لحن افشای شرکت اثر گذار نیست، مدیریت ریسک سازمانی به عنوان یک متغیر میانجی باعث می گردد شرکت هایی که رویکرد تدافعی دارند لحن منفی تر و شرکت هایی که رویکرد تهاجمی دارند لحن مثبت تری در گزارشگری ریسک خود اختیار نمایند.

    نتیجه‎ گیری: 

    اگرچه نوع راهبرد تجاری شرکت مستقیما بر لحن افشای ریسک تاثیر گذار نیست، اما مدیریت ریسک به عنوان یک متغیر میانجی سبب می گردد تا میزان ریسک پذیری شرکت یا بعبارتی راهبرد تجاری آن رابطه ای معکوس با لحن افشای ریسک داشته باشد.

    دانش افزایی: 

    بررسی ادبیات در حوزه افشای ریسک نشان می دهد در خصوص عوامل مدیریتی از جمله راهبرد تجاری و مدیریت ریسک که به شکل نامشهود بر لحن افشای ریسک تاثیر گذار است، تاکنون مطالعه ای صورت نپذیرفته است. از اینرو پژوهش حاضر بر آن است تا با توسعه ادبیات مربوطه در این زمینه، علاوه بر پژوهشگران به قانون گذاران حوزه بازار سرمایه در تبیین دستورالعمل ها و قوانین جدید و به ذینفعان این حوزه در پیش بینی ها و برآوردهای متاثر از لحن افشا ریسک ها یاری رساند.

    کلیدواژگان: راهبرد تجاری، راهبرد تهاجمی، راهبرد تدافعی، مدیریت ریسک، لحن افشای ریسک
  • سعید صمیمی* صفحات 185-215
    هدف

    پژوهش حاضر تلاش می کند در پرتو تیوری انتقادی و با استفاده از روش زمینه بنیان، عوامل موثر و زمینه ساز انحصارطلبی در حسابرسی و ویژگی های منفی ماکیاولیسم حسابرسان را شناسایی نموده و در راستای بهبود کیفیت قضاوت های حسابرسان و محدودسازی هریک از این ویژگی ها، راهبردهایی را ارایه نماید.

    روش

    با توجه به اینکه ویژگی های ماکیاولیسم و انحصارطلبی در حسابرسی میل به نخبه گرایی دارد، از روش زمینه بنیان و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته برای بیان جنبه های معلوم و مجهول هریک از پدیده های موردبررسی این پژوهش استفاده شده است. دوره زمانی اجرای پژوهش طی سال های 1400 و 1401 می باشد و جامعه آماری را اساتید خبره و مجرب دانشگاهی در حوزه حسابرسی، شرکای موسسات حسابرسی، کارشناسان رسمی دادگستری و مدیران ارشد سازمان حسابرسی تشکیل می دهند. به منظور سنجش اعتبار مدل تدوین شده در بخش کیفی پژوهش، از رویکرد معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل فرهنگی، محیطی و اجتماعی به ترتیب 276/0 و463/0 در انحصارطلبی حسابرسی و ویژگی های ماکیاولیسم حسابرسان موثرمی باشد. ضعف ساختاری و فنی نیز به ترتیب به میزان 458/0 و 358/0 در انحصارطلبی و ویژگی های ماکیاولیسم موثر می باشد. حکمرانی سیاسی در حسابرسی به میزان 654/0 و عوامل بازدارنده، قانونی و نظارتی به میزان 368/0 بر انحصارطلبی در حسابرسی تاثیرگذار است.

    نتیجه گیری

    محدودسازی ویژگی های منفی ماکیاولیسمی و انحصارطلبی در حسابرسی، از طریق تقویت دانش و مهارت های نیروی انسانی، اصلاحات ساختاری و فنی، بهبود اقتصادی و ارتباطات سیاسی، قاطعیت در اجرای قوانین و پایش مستمر عملکرد حسابرسان میسرمی گردد و موجب ارتقا کیفیت خدمات حسابرسی و بلوغ فکری و عملی حسابرسان می شود. همچنین بسترسازی برای افزایش کیفیت حسابرسی ازجمله پیامدهای محدودسازی انحصارطلبی در حسابرسی و ویژگی های ماکیاولیسم حسابرسان می باشد.

    دانش افزایی: 

    نوآوری پژوهش، ترکیب تحلیل کیفی و آزمون تجربی برای شناسایی عوامل موثر بر انحصارطلبی در حسابرسی و ویژگی های ماکیاولیسمی حسابرسان در ایران است که پیرامون انطباق دیدگاه های رسته شده صاحب نظران حرفه حسابرسی، تلاش می شود راهبردهایی برای بهبود کیفیت قضاوت های حسابرسان ارایه گردد.

    کلیدواژگان: ویژگی های منفی ماکیاولیسم، انحصارگرایی درحسابرسی، تئوری انتقادی، حکمرانی سیاسی و ضعف مدیریتی، عوامل بازدارنده و نظارتی، کیفیت حسابرسی
|
  • Yahya Kamyabi *, Esfandiar Malekian, Amir Javady Nia Pages 1-37
    Purpose

    Due to the nature of the audit work, auditors are faced with various forms of providing information that have the necessary power to influence the auditor's judgment due to rationality. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of information presentation form on the quality of auditors 'judgment and to consider professional skepticism and experience to reduce the effect of information presentation form on the quality of auditors' judgment.

    Method

    The required data were collected through a questionnaire by designing three scenarios in three stages for a group. In the first stage, the information was presented in the form of text, in the second stage, the information was presented in the form of tabular numbers and in the third stage, the information was presented in the form of graphic forms using an integrated reporting system. In this situation, only 66 questionnaires were completed by individuals who were present in all three stages and were tested as the final statistical sample of the research. In order to test the research hypotheses, Wilcoxon, Mann-Vinty test, structural equation modeling and parabolic regression were used.

    Findings

    The findings show that auditors are affected by the way information is presented. In addition to the subscales of knowledge search, interruption in judgment, the questioning mind in the variable of professional skepticism reduces the effect of the form of information presentation on the quality of auditors' judgment. Finally, experience has a curvilinear effect on the standard deviation of judgment.

    Conclusion

    When information is presented to auditors with different appearance frameworks and designs, it affects their judgment and the skepticism of the auditor's profession is beneficial in reducing the effect of information presentation on the quality of judgment. In addition, the average experience of auditors has more advantages in reducing the effect of the form of information presentation on the quality of auditors' judgment than low experience and high experience.

    Contribution: 

    Providing evidence that auditors's judgment is influenced by factors that affect the quality of judgment by influencing the individual's attention will lead to a less attentive attitude in the field of audit judgment. In addition, identifying the behavior of the components of experience and professional skepticism in the form of information presentation as mitigating factors can be useful.

    Keywords: Judgment, Decision Making, Effect of Information Presentation Format, experience, Professional Skepticism
  • Mohsen Faghih, Hosein Fakhari * Pages 39-66
    Purpose

    One of the challenging subjects that has been discussed in various kinds in the financial literature is abnormal returns. In this regard, a significant part of capital market studies is to investigate the behavior of returns and the factors them. In this context, shareholder's protection as a construct multidimensional can be considered in studies related to stock returns and help to improve price informative. Therefore, the purpose of this study is to analyze the effect of shareholder protection on abnormal returns.

    Methods

    In this research, the information related to 166 firms on the Tehran Stock Exchange during the years 2006 to 2022 has been tested using panel data and unbalanced panel methods, and robust tests have been used to strengthen the findings.

    Results

    The findings show that in firms whose institutional ownership changed, the composite index of shareholder's protection has a negative effect on abnormal returns. However, such a link is not established in all industries, especially political industries. Also, there was a significant difference in the years before and after the structural break.

    Conclusion

    According to the hypothesis of information content, this result shows that shareholders protection through transactions of knowledgeable investors such as institutional shareholders helps the stock prices to be closer to the Intrinsic value.

    Contribution: 

    This research can provide a new field of study. Because interdisciplinary concepts such as shareholder's protection, which are subjectivity at micro and macro levels, are important for explaining market phenomena.

    Keywords: Abnormal Return, Shareholders Protection, Composite Index, Information Content
  • Gholamhossein Mahdavi, Mina Sadeghi Pages 67-96
    Purpose

     The type of business strategy chosen can affect all aspects and reports of the company. The purpose of this research is to investigate the moderating effect of cost leadership, differentiation, defensive and offensive business strategies on the relationship between fraudulent financial reporting and sustainability reporting.

    Method

     The current research is an applied research in terms of the goal, and since we seek to discover the relationship between variables, it is classified in the descriptive-correlation research group. The statistical sample of the research includes 1.012 companies -year. To collect data, independent auditor's report, board of directors, management commentary, financial statements and explanatory notes and Kodal website were used.

    Findings

     The research results indicate that the relationship between fraudulent financial reporting and sustainability is strengthened by the adjustment variable of business strategies. That is, fraudulent financial reporting and sustainability in companies following cost leadership business strategy are less than companies following differentiation strategy. It should be noted that companies following a defensive business strategy have fraudulent financial reporting and less stability than companies following an aggressive business strategy.

    Conclusion

     Although both business strategies of Porter (1980) and Miles and Snow (1978) are in the same direction in classifying the strategy adopted by companies, but the business strategy of Miles and Snow (1978), (defensive and offensive) has a higher classification power and it shows the type of strategy adopted by the company better.

    Contribution:

     Users of financial and sustainability reports of the companies can learn about the possibility of fraudulent reporting according to the type of business strategy adopted by the companies, which is a special knowledge contribution to this research. Also, this research opens a new chapter in sustainability research by proving the effect of business strategy on the relationship between fraudulent reporting and sustainability reporting.

    Keywords: Sustainability, Defensive Strategy, Differentiation Strategy, Offensive Strategy, Cost Leadership Strategy, Fraudulent Financial Reporting
  • Ali Ashtab *, Bita Dehghan Pages 97-117
    Purpose

    The purpose of this paper is to review the effect of integrated reporting on earnings quality with emphasis on agency costs in the companies listed at Tehtan Stock Exchange.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and the information of 149 companies during 2013 to 2021 has been used. To analyze the findings, Structural Equation and partial least square were used, which provide the possibility of examining direct and indirect relationships between variables.

    Results

    The results showed that integrated reporting has a positive and significant effect on earnings quality. Also, agency costs have a positive and significant effect on the relationships between earnings quality and on integrated reporting.

    Conclusions

    The International Framework for Integrated Reporting sets the dual goals of improving information for external supplires of capital and better internal decision making for integrated reporting. If disclosure mechanisms are more transparent, information will be provided with better quality. Integrated reporting as a disclosure mechanism has a positiv effect on accounting information and especially the quality of reported earnings. If the earnings quality is high, it is expected that managers will show more willingness to disclose additional information. Based on this, agency costs are also reduced.

    Contribution: 

    Integrated Reporting through the provision of clear and comprehensive information allows internal decision makers to make optimal decisions that improve the company’s performance. The results of this paper consider it necessary to pay attention to the role of integrated reporting. Also, examining different earnings quality criteria and considering agency costs as moderating variables and measuring variables using multiple criteria and evaluating their validity based on structural equation modeling is considered as research innovation.

    Keywords: agency costs, Earnings quality, Integrated Reporting, Structural Equation Approach
  • Akram Taftiyan *, Mohammad Salari Abarghuoi Pages 119-148
    Purpose

    Disclosure of the business model in annual reports by companies is a method for improving the usefulness of information and transferring information related to the performance of the company's strategy and its effects on the stakeholders, so the purpose of this research is to identify the dimensions and components of the disclosure of the business model in annual reports.

    Method

    This research in 2022 has evaluated and systematically analyzed the results and findings of previous researches with a qualitative approach and a metasynthesis tool. In this research, a total of 166 articles were extracted and analyzed, and after analyzing the desired components, 45 articles were finalized. Using the Shannon entropy quantitative method, based on the content analysis approach, the effect coefficients of the components identified in the finalized studies were determined.

    Results

    The findings indicate that the business model disclosure in annual reports is classified into 20 components and 88 codes. Among the identified components, the point of differentiation of the company, financial and non-financial performance are more important than other components.

    Conclusion

    Finally, the business model disclosure model in annual reports has high reliability and can be used in order to be accountable to the stakeholders.

    Contribution: 

    This research, by comprehensively examining the factors affecting the disclosure of the business model, provides a new perspective in examining the drivers of annual reports to the users of the research results and improves the awareness of the stakeholders in identifying the drivers and factors affecting this type of reporting.

    Keywords: Annual Reports, Business Model Disclosure, Disclosure of Non -Financial Information, Meta-Synthesis Approach
  • Amirhossein Azimianmoez, Abbas Aflatooni *, Hassan Zalaghi Pages 149-184
    Purpose

    The main objective of this research is to determine the impact of risk management on the relationship between business strategy and firm’s risk disclosure.

    Method

    The research hypotheses were tested based on combined data and using multiple regression models. In addition, the mediation effect was assessed using the Sobel test. The period of this study is from 2015 to 2020, during which time exaggerated data from 126 companies were examined.

    Conclusion

    The results of this study show that the type of business strategy has a direct impact on the risk management framework of firms listed on the Tehran Stock Exchange. Thus, defensive business strategy leads to stronger risk management than offensive business strategy which creates weaker risk management. Even though business strategy does not have a direct impact on corporate disclosure, organizational risk management as a mediating variable leads firms with a defensive approach to adopt a more negative tone and firms with an offensive approach to adopt a more positive tone.

    Result

    Although the type of firm's business strategy does not directly influence the tone of risk disclosure, risk management as a mediator variable causes the extent of firm risk appetite, or in other words its business strategy, to have an inverse relationship with the tone of risk disclosure.

    Contribution:

     The literature review in the field of risk disclosure shows that there is no study that addresses the management factors including business strategy and risk management that have an invisible influence on the tone of risk disclosure. Therefore, this study aims to develop the literature in this area to help researchers and legislators in the capital market field to explain new policies and laws, and to help shareholders in the capital market to make predictions and assessments when relying on the tone of risk disclosure.

    Keywords: Business Strategy, Offensive Strategy, Defensive Strategy, Risk Management, Tone of Risk Disclosure
  • Saied Samimi * Pages 185-215
    Purpose

    This study strives to assess the underlying and effective factors of monopolism and Machiavellian biases in audit and present some strategies for them to improve auditors' judgment quality in the light of accounting critical theory using grounded theory.

    Method

    Since Machiavellian traits and monopolism in audit tend to have the desire for elitism, the statistical society of this study comprises professional academic accounting professors, stakeholders of audit institutes, and top managers of audit organizations. This research has been implemented during 2021 and 2022 using composite purposive sampling, and 12 in-depth and semi-structured interviews until reaching theoretical saturation. Moreover, structural equation modeling (SEM) and PLS software have been used to examine the validity of the conceptual model of study.

    Results

    Results showed that cultural, environmental, and social factors had an impact (0.276) on audit monopolism and also had an effect (0.463) on the Machiavellian biases of auditors. Structural and technical agents had 0.485 and 0.358 impact factors on monopolism and Machiavellian biases, respectively. Moreover, political governance in the audit profession influences (0.654) monopolism in the audit profession because regulatory bodies are close to the government. In addition, restrictive, legal, and regulatory factors have an impact factor of 0.368 on monopolism in the audit profession, and this component influence (0.597) the Machiavellian biases. Also, creating a foundation for increasing audit quality is one of the consequences of Restricting Monopolism in auditing and Machiavellian Property of auditors.

    Conclusion

    Restricting of Machiavellian characteristics and Monopolism in auditing can be achieved through strengthening the knowledge and skills of human resources, structural and technical reforms, economic improvement and political communication, determination in the implementation of laws and continuous monitoring of auditors' performance, and improves the quality of auditing services and Intellectual and practical maturity of auditors.

    Contribution:

    The novelty aspect of this study is mixing qualitative analysis and empirical experiments to identify factors affecting monopolism in audit and creating Machiavellian biases in Iran. To match with sorted viewpoints of audit professionals, some strategies are proposed to restrict these two phenomena influencing the quality of audits.

    Keywords: Negative Machiavellian Property, Monopolism in Audit, Critical thinking, Political Governance, Management Weakness, Restrictive, Regulatory Factors, audit quality