فهرست مطالب

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه همایونی مقدم، امیرمسعود امیر مظاهری، اکبر نصراللهی کاسمانی، محمدرضا رسولی صفحات 5-36

    آگاهی بخشی زیست محیطی، ازجمله موضوعات موردتوجه محققان در سال های اخیر بوده است. در کشور ایران، با وجود شاخص های زیست محیطی نامناسب، افزایش آگاهی مردم و تقویت حس طبیعت دوستی می تواند در کاهش آسیب ها موثر باشد. یکی از این منابع آگاهی بخش، رسانه ها هستند و در این میان، تلویزیون می تواند نقشی موثر داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش، بررسی تاثیر برنامه های تلویزیون بر افزایش آگاهی زیست محیطی شهروندان تهرانی است. این پژوهش، پیمایشی است و جامعه آماری آن را شهروندان 18 سال به بالای مناطق 22گانه شهر تهران تشکیل می دهند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر است که به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای انجام شده و از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از «ضریب آلفای کرونباخ» بررسی و برابر 83/0 تعیین شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری همبستگی، T، لون و کروسکال والیس استفاده شد. براساس یافته ها، 5/61 درصد پاسخگویان، از تلویزیون، درخصوص محیط زیست کسب آگاهی می کنند و بیشترین شمار مخاطبان، مربوط به مخاطبان شبکه سه با 6/82 درصد است. همچنین در بررسی رابطه تماشای برنامه های تلویزیون و کسب آگاهی در ابعاد اطلاع رسانی و دانش زیست محیطی، مقدار ضریب همبستگی به ترتیب 382/0 و 374/0 بود که وجود رابطه معنادار تایید شد. در مجموع، هر دو بعد، تاثیر رسانه بر افزایش آگاهی را تبیین می کند، اما برای اثربخشی بیشتر، این انتظار وجود دارد که در رسانه ملی- به ویژه حوزه سیما- با رویکرد تقویت دانش زیست محیطی، برای تولید برنامه با موضوع محیط زیست در شبکه های پرمخاطب، سیاستگذاری های لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، برنامه های تلویزیون، شهروندان، محیط زیست
  • زهراالسادات سیدزاده، حسن خجسته باقرزاده، هوشنگ جاوید صفحات 37-70

    از جمله مباحثی که در برنامه سازی رادیو، معمولا به آن توجه کم تری شده، اهمیت موسیقی در بهبود شرایط کمی و کیفی کار است. این پژوهش، در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه می توان با تکیه بر موسیقی کار کردی، از ظرفیت رسانه ای رادیو، در جهت ارتقای فرهنگ کار و فعالیت بهره برد؟ این پژوهش، بر پایه آرای آلن پی مریام است که در نظریه خود، به بررسی تاثیر موسیقی بر کار پرداخته است. در این راستا، نگاهی اجمالی به قابلیت های موسیقی قومی در بهبود فعالیت اجتماعی شده و سپس، جایگاه موسیقی در برنامه های رادیویی بیان شده است. در ادامه، انواع موسیقی کار کردی، در استان های کردستان، کرمانشاه و ایلام، تبیین و ظرفیت های موسیقی کار این نواحی برای ترویج فرهنگ کار و فعالیت، در برنامه های رادیویی ارزیابی می شود. روش این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته و مطالعه اسنادی است. به همین منظور، با صاحب نظران حوزه موسیقی قومی استان های کردنشین و تهیه کنندگان رادیو مصاحبه صورت گرفته است. براساس نتایج، به نظر می رسد باوجود اینکه موسیقی کردی و کار در مناطق کردنشین، کارکردی اجتماعی دارد، پیوند مناسبی میان موسیقی کار مناطق کردنشین و برنامه های رادیویی به وجود نیامده و از ظرفیت موسیقی کار، تنها به صورت محدود، در شبکه های رادیویی استان ها استفاده شده است. برای تقویت این پیوند، علاوه بر تبیین سیاست گذاری های مربوطه در سطح کلان، نیاز به تهیه کنندگانی آشنا به موسیقی- به ویژه موسیقی قومی کردی- است تا با همکاری کارشناسان موسیقی، ترانه های کار سنتی، متناسب با دوران معاصر، بازسازی و در برنامه های رادیویی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: رادیو، موسیقی قومی، موسیقی کار، موسیقی کردی، نظریه آلن پی مریام
  • منادا ناطقی، شهرام گیل آبادی، محمدحسین تمجیدی صفحات 71-96

    ضبط و پخش تیاترهای تلویزیونی، سال هاست که انجام نمی شود. این پژوهش با هدف مطالعه ویژگی های تیاتر مستند برای طراحی تیاتر تلویزیونی انجام شده است. در این مقاله، با بهره گیری از ویژگی های تیاتر مستند در تیاتر تلویزیونی، به ترکیب جدیدی دست پیدا خواهیم کرد که در برخی از تلویزیون های دنیا از این ترکیب به اشکال گوناگون بهره گرفته می شود. به این صورت که هم تیاتر مستند و هم تیاتر تلویزیونی با ویژگی های منحصر به‎فردی که دارند، می توانند اشکالات و کاستی های یکدیگر را در قالب تیاتر مستند تلویزیونی برطرف کنند. استفاده از تیاتر مستند و موضوعات مستند در تلویزیون، بین علاقه مندان به تیاتر و مردم عام- که تاثیرپذیری بسیاری از تلویزیون دارند- پیوند ایجاد می کند. تحقیق با استفاده از داده های ذهنی و گردآوری اطلاعات از منابع مختلف کتابخانه ای و بصری و ترکیب آنها با شیوه تحلیل معنایی صورت گرفته است. در بخش یافته های تحقیق، مشخص می شود که برای طراحی یک تیاتر مستند تلویزیونی، به شناخت عناصر تیاترهای تلویزیونی و ویژگی های تیاتر مستند، نیاز داریم. همچنین مصاحبه با افراد و شاهدین اتفاق، جمع آوری اسناد، تصاویر و صداهای واقعی و تکیه بر آشکارسازی زوایای پنهان هر رویداد از مهم ترین بخش های تیاتر مستند تلویزیونی محسوب می شوند. طبق یافته ها، ترکیب تیاتر مستند تلویزیونی، می تواند با خلق دوباره موضوعات و رویدادهای اجتماعی، واقعیت را با خلاقیت ها و امکانات تلویزیونی منعکس کند و در جذب مخاطب، آموزش و آگاهی بخشی، نقشی بسزا داشته باشد.

    کلیدواژگان: تئاتر، تئاتر تلویزیونی، تئاتر مستند، رسانه، مستند
  • منا حاجی زاده، محمدحسین شرف زاده، اسماعیل جدیدی خیرآبادی صفحات 97-132

    تحلیل رسانه های تصویری با استفاده از رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی، روشی موثر است. این پژوهش کیفی با رویکردی نو و با بهره گیری از آرای فرکلاف در سنت تحلیل گفتمان انتقادی، به بررسی سیر تحولی انیمیشن های والت دیزنی با محوریت زن پرداخته است. در این راستا هر دو جنبه زبانی و غیر زبانی سه انیمیشن والت دیزنی- سفیدبرفی و هفت کوتوله، دیو و دلبر و یخ زده2 که هر کدام به ترتیب، نماینده دوره کلاسیک، رنسانس و عصر جدید هستند- مورد تحلیل قرارگرفته است. معیار انتخاب این انیمیشن ها، به غیر از زن بودن شخصیت اصلی، بعد زمانی آن است. در تحلیل سه گانه فرکلاف، بخش توصیف با توجه به آرای هلیدی، بخش تفسیر متن و تفسیر نشانه های تصویری با کمک آرای لیوون و فیلسوفانی چون میشل فوکو و بخش تبیین- که به تحلیل گفتمان، روابط قدرت، نهادهای اجتماعی و هژمونی می پردازد- با عنایت به آرای فوکو، آلتوسر و پیر بوردیو صورت گرفته است. به علاوه، با بهره گیری از آرای لیوون، پیرس و بارت، انواع نشانه ها تحلیل شده اند. همچنین این سه گانه، نه به صورت مجزا، بلکه در پیوند با یکدیگر و در سنت هگلی بررسی شده است. با بهره جستن از این نظرات، چگونگی بازنمایی زن در انیمیشن ها نشان داده شده و هدف، قدرت و هژمونی نهان در پشت این پویانمایی ‎ها بیان شده است. سازندگان انیمیشن ها از کنشگر شدن شخصیت زن، به جز تحمیل سبک خاصی از زندگی به مخاطب، به فروش بیشتر و کسب ثروت رسیده اند.

    کلیدواژگان: پویانمایی، تحلیل گفتمان انتقادی، زن، فرکلاف، والت دیزنی
  • مرتضی شمس، علیرضا دهقان، حمید عبداللهیان صفحات 133-168

     هدف این پژوهش، فرا تحلیل پژوهش های کیفی انجام شده درخصوص «مهاجران پراکنده ایرانی در فضای مجازی»است. جامعه آماری، تحقیقات انجام شده در بیست سال اخیر در این خصوص در داخل و خارج از کشور است که از این میان، با روش نمونه گیری هدفمند، 13 تحقیق انتخاب شدند. نتایج نشان می دهد مهمترین محورهای مطالعاتی مهاجران ایرانی در فضای مجازی عبارت است از: «روایت ها و شیوه های بیان از خود مهاجران ایرانی»، «بازنمایی ابعاد هویت مهاجران ایرانی»، «نقش مهاجران در فضای مجازی در افزایش کنش گری های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ایران»، «اهمیت مکان و جغرافیا در کنش گری مهاجران در فضای مجازی» و «وجود تنوع، ابهام و فردیت گرایی در بین مهاجران ایرانی در فضای مجازی». همچنین، تحقیقات نشان می دهد این حوزه مطالعاتی از سوی پژوهشگران داخلی موردتوجه کافی قرار نگرفته است. یافته های تحقیق، نشانگر تاثیر ملموس فضای مجازی بر ابعاد هویتی و فرهنگی مهاجران پراکنده ایرانی است. این مطالعات، بر جنبه های مثبت و اثرگذار فناوری های نوین ارتباطی بر کنش گری مهاجران، تاکید داشته و جنبه های منفی محتمل فضای مجازی مطالعه نشده است. براساس نتایج، ارتباطاتی که به کمک فضای مجازی بین ایرانیان داخل و خارج از کشور ایجاد شده، بر توانایی و سرمایه اجتماعی مهاجران ایرانی افزوده و سبب شده ایرانیان مهاجر، حضوری پررنگ تر در کنش گری های سیاسی و مدنی ایران داشته باشند. به علاوه، با وجود فرامکانی و فرازمانی بودن ارتباطات در فضای مجازی، سایه مشهود عنصر مکان و دولت- ملت بر ارتباطات مهاجران ایرانی در فضای مجازی محسوس است.

    کلیدواژگان: دیجتال دایاسپورای ایرانی، مهاجران پراکنده در فضای مجازی، مهاجرت، مهاجران ایرانی، فراتحلیل
  • آرش بادپا، محمد حقیقی، علی صالحی صفحات 169-202

    یکی از عوامل موثر بر موفقیت سازمان ها در بازارهای رقابتی برخورداری از برند قدرتمند است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر بازیابی و تقویت برند بانک صادرات انجام گرفته است. در این پژوهش، از روش آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شده است. در بخش کیفی پژوهش، ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و جامعه آماری، شامل معاونین، مدیران و کارشناسان عالی رتبه و مجرب بانک است. به منظور جمع آوری داده‏های لازم از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. در بخش کمی پژوهش تعداد 384 پرسشنامه بین کارکنان و مدیران شعب مختلف بانک صادرات به صورت نمونه گیری تصادفی ساده توزیع شد و داده های حاصل از این پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار SPSS  وpls smart مورد تحلیل عاملی اکتشافی قرار گرفتند: نتایج تحلیل مصاحبه‏ ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی نشان داد 368 کد باز (مضمون فرعی) در 6 دسته کد محوری (مضمون اصلی) الزامات، پیامدها، عوامل اثرگذار، عوامل محدودکننده، عوامل تسهیل گر و عوامل بازدارنده از عوامل موثر بر تقویت و بازیابی برند بانک صادرات هستند. نتایج نشان داد منطقه جغرافیایی شعب، مشتری محوری، نوآوری، کیفیت درک شده خدمات، ایمن، سریع و به روز بودن، چابکی سازمانی، دسترسی راحت به خدمات، ساختار مالی بانک، توسعه خدمات بانکداری شرکتی، بانکداری اختصاصی، شیوه ‏ها و ابزارهای نوین بازاریابی، بانکداری دیجیتال، شرکت داری، تقویت برند از طریق ایجاد شرکت های وابسته، چارچوب سرمایه‏گذاری ‏قوی شرکت های وابسته به بانک و ارتباط خوب با مشتری، از مولفه ‏های تشکیل دهنده الزامات تقویت و احیای برند بانک صادرات هستند.

    کلیدواژگان: بازیابی، برند، تقویت برند، بانک صادرات
|
  • Fatemeh Homayounie Moghadam, Amirmasoud Amirmazaheri, Akbar Nasrollahi Kasmani, MohammadReza Rasoulie Pages 5-36

    Environmental awareness has been among the issues of the researchers’ interest in recent years. In Iran, despite unfavorable environmental indices, increasing public awareness and strengthening the sense of nature-loving can be effective in reducing the corresponding harms. One of these sources of information is the media among which, television can play an influential role. Therefore, the goal of this study is to examine the effect of television programs on increasing the environmental awareness of Tehran citizens. The study is a survey and its statistical population includes 18-year-old citizens in the 22 districts of Tehran. According to Cochran's formula, the sample size is 384 indicated via a two-stage cluster sampling method and SPSS software was used to analyze the data. The reliability of the questionnaire was evaluated using Cronbach's alpha coefficient and was determined to be 0.83. Correlation, T, Levene and Kruskal-Wallis tests were used to analyze the data. According to the findings, 61.5% of the respondents learn about the environment through television and the highest audience number belongs to Channel 3 with 82.6%. Also, in examining the relationship between watching TV programs and gaining knowledge in the dimensions of “information giving” and “environmental knowledge”, the correlation coefficient values were 0.382 and 0.374, respectively, which confirms the existence of a significant relationship. In sum, both dimensions explain the impact of the media on awareness raising but in order to be more effective, it is expected that necessary policies are made in the national media (IRIB), especially in IRIB’s TV, to produce programs on the subject of environment in popular channels with the approach of strengthening environmental knowledge.

    Keywords: Environmental Awareness, TV Programs, Citizens, Environment
  • Zahra Sadat Seyedzadeh, Hasan Khojasteh Bagherzadeh, Hooshang Javid Pages 37-70

    One of the topics less attended to in radio programming is the importance of music in improving the quality and quantity conditions of work. The present study seeks to answer the question of how the media capacity of radio can be applied to promote the culture of work and activity by relying on Kurdish work music. This research is based on the views of Alan P. Merriam who, in his theory, has dealt with the influence of music on work. Following that, a brief look is made at the capabilities of folk music in improving social activities and then, the role of music in radio programs is expressed. In the following, different types of Kurdish work music in the provinces of Kurdistan, Kermanshah and Ilam are explained and the capacities of work music in these areas to promote the culture of work and activity are evaluated in radio programs. The methods used in this research are semi-structured interview and documentary study. Based on the results, it seems that although Kurdish and work music possess a social function in Kurdish regions, there has not been created a proper link between the work music of Kurdish regions and radio programs, and the capacity of work music has been used only to a limited extent in the provincial radio stations. In order to strengthen this connection, in addition to explaining the relevant policies at macro-level, producers who are familiar with music, especially Kurdish folk music, are required so that by their collaboration with music experts, traditional work songs appropriate for the present are reconstructed and used in radio programs.

    Keywords: Radio, Folk Music, Work Music, Kurdish Music, Alan P. Merriam's Theory
  • Monada Nateqi, Shahram Gilabadi, MohammadHossein Tamjidi Pages 71-96

    Production and broadcasting of Television theaters has been ceased for several years. The present study aims at inspecting the characteristics of documentary theater for designing Television Theater. Using the properties of documentary theater in television theater, in this article, we achieve a novel combination that is used in various ways in some television channels around the world. Due to their unique characteristics, documentary theater and television theater can remove their own defects and shortcomings in the form of Television Documentary Theater. Using documentary theater and documentary topics in television brings together theater the theater-lovers, and the folk who are highly influenced by television. The research has been conducted using mental data, and collecting information from various library and visual sources, and combining them with semantic analysis. In “findings of the study”, it is specified that in order to produce a documentary television theater, we need to know the properties of television theater and documentary theater. Furthermore, interviews with people and witnesses of the incident, collecting documents; real images and sounds, and stressing the clarification of unknown aspects of each incident are among the most important sections of television documentary theater. Based on the findings, the combination of television documentary theater reflects reality through television creativities and facilities and plays a considerable role in attracting, educating and informing the audience.

    Keywords: Theater, Television Theater, Documentary Theater, Media, Documentary
  • Mona Hajizadeh, MohammadHossein Sharafzadeh, Esmaeil Jadidi Kheirabadi Pages 97-132

    Analysis of visual media using the critical discourse analysis approach is an effective method. With a new approach and using Fairclough's views in the tradition of critical discourse analysis, this qualitative study has dealt with the Evolution of Walt Disney animations’ focus on females. Accordingly, both linguistic and non-linguistic aspects of three Walt Disney animations, Snow White and the Seven Dwarfs, Beauty and the Beast, and Frozen 2 -each of which respectively representing classic, renaissance and new era periods- have been analyzed. The selection criterion for these animations, apart from their “female” main character, is their temporal dimension. In Fairclough's three-dimensional analysis framework, the description section is based on Halliday's views, the text and visual signs interpretation section is based on Leuween’s views and philosophers such as Michel Foucault, and the explanation section -which analyzes discourse, power relations, social institutions, and hegemony- is based on the views of Foucault, Althusser, and Bourdieu. In addition, various types of signs have been analyzed by taking advantage of leuween’s, Pierce’s and Barthes’s views. Also, the trinity has not been separately analyzed, but in connection with each other and in the Hegelian tradition. Using these views, how women are represented in these animations has been shown and the purpose, power, and hegemony behind these animations are expressed. In addition to imposing a special lifestyle on the audience, the creators of the animations have achieved more sales and wealth by activating the female character.

    Keywords: Animation, Critical Discourse Analysis, Woman, Fairclough, Walt Disney
  • Morteza Shams, Alireza Dehghan, Hamid Abdollahian Pages 133-168

    The purpose of this research is to meta-analyze the qualitative studies conducted on the "Iranian Digital Diaspora". The statistical population includes the research done about the issue during the last 20 years inside and outside the country out of which 13 studies were selected using purposeful sampling. The research results show that the most important study foci of the Iranian Digital Diaspora include "narratives and ways of self-expression of the Iranian immigrants", "representation of identity dimensions of the Iranian immigrants", "the role of Digital Diaspora in increasing political, economic, and sociocultural activism in Iran", "the importance of place in the activism of immigrants in the virtual space" and "the existence of diversity, ambiguity, and individualism among Iranian Digital Diaspora". Research, also, shows that this field of study has not received enough attention from domestic researchers. The research findings indicate the tangible effects of virtual space on the identity and cultural dimensions of the Iranian Diaspora. These studies have emphasized the effect of positive and influential aspects of modern technologies on activism of the immigrants, and the possible negative aspects of the virtual space have not been studied. Based on the results, with the help of virtual space, communication among the Iranians inside and outside the country has increased the ability and social capital of the Iranian immigrants and has caused Iranian immigrants to have a more prominent presence in Iran’s political and civil activisms. Also, despite the trans-spatial and trans-temporal nature of communication in cyberspace, the shadows of the elements of place and the nation-state are obvious in the communication of the Iranian Digital Diaspora

    Keywords: Iranian Digital Diaspora, Digital Diaspora, Immigration, Iranian immigrants, Meta- Analysis
  • Arash Badpa, Mohammad Haghighi, Ali Salehi Pages 169-202

    Enjoying a strong brand is one of the factors affecting the success of organizations in competitive markets. This research has been conducted to investigate factors affecting the recovery and strengthening of Bank Saderat Iran’s brand. Mixed method approach (qualitative and quantitative) was used in this research. In the qualitative part of the research, the data collection instrument is a semi-structured interview and the statistical population includes the bank's deputies, managers and high-rank experienced experts. In order to collect the required data, the purposeful sampling method has been used. In the quantitative part of the research, 384 questionnaires were distributed among the employees and managers of different branches of Bank Saderat Iran in the form of simple random sampling, and the resulted data from these questionnaires were subjected to exploratory factor analysis using SPSS and SmartPLS software. The results of interview analysis using open, central and selective coding showed that 368 open codes (sub-themes) in six central code categories (main themes) of requirements, consequences, influencing factors, limiting factors, facilitating factors and inhibiting factors are effective factors in strengthening and restoring the Bank Saderat Iran’s brand. The results showed that the geographical area of the branches, customer orientation, innovation, perceived service quality, being safe; speedy and up-to-date, organizational agility, easy access to services, financial structure of the bank, development of corporate banking services, private banking, new marketing methods and tools, digital banking, corporate running, strengthening the brand through creation of affiliated companies, strong investment framework of bank-affiliated companies, and good communication with the customer are among the building components of the requirements for strengthening and revitalizing the brand of Bank Saderat Iran.

    Keywords: Recovery, Brand, Brand Strengthening, Bank Saderat Iran