فهرست مطالب

دستاوردهای نوین در حقوق عمومی - پیاپی 7 (پاییز 1402)

نشریه دستاوردهای نوین در حقوق عمومی
پیاپی 7 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد عباسی دره بیدی، طیبه زارعی*، مریم محبی پور صفحات 1-17

    پدیده «خون صلح» یکی از شیوه های صلح و سازش و از راهکارهای مهم در راستای کاهش جرم و حفظ اتحاد و انسجام میان اقوام است. هدف پژوهش حاضر بررسی زمینه های تحقق فرهنگ خون صلح در تعاملات انسانی در راستای صلح و سازش میان اقوام و کاهش جرم است. رویکرد پژوهش تفسیری- برساختی و روش آن کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد جهت تحلیل داده ها است. نمونه گیری در دسترس و از میان افراد با تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر به شیوه نظری با توجه به اشباع داده ها است. به منظور گردآوری داده ها با 22 نفر از نخبگان استان کرمانشاه مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. یافته های پژوهش شامل 340 مفهوم اولیه، 67 مضمون فرعی و 18 مضمون اصلی بود که مقوله هسته «تحقق فرهنگ خون صلح» با توجه به شرایط علی (4 مضمون)، شرایط زمینه ای (5 مضمون)، شرایط مداخله گر (4 مضمون)، راهبردها (4 مضمون)، پیامدها (2مضمون) برساخت گردید و الگوی نهایی پژوهش ارایه گردید.

    کلیدواژگان: خون صلح، کاهش جرم، استان کرمانشاه، نخبگان، نظریه داده بنیاد، مدل پاردایمی
  • گلاویژ شیخ الاسلامی وطنی، محمد آشوری*، نسرین مهرا، محمدعلی مهدوی ثابت صفحات 18-37

    اتخاذ سیاست مبتنی بر سرزنش گرایی مطلق در نظام عدالت کیفری، نتیجه ای جز تکرار بزهکاری دربر نخواهد داشت. از این رو، نوشتار پیش رو درصدد توصیف سازوکارهایی برآمده است که به نحوی بومی شده با فرهنگ سرزمینی ایران از سماجت های مجرمانه پیش گیری نمایند و ازطریق تعدیل آثار منفی کیفرهایی چون حبس به ارتقاء فرایند بازپذیری مجرمان کمک رسانند. مبنای پژوهش بر این پرسش بنیادی اتکا دارد که چگونه می توان درپرتوی رویکردی تطبیقی به تبیین اهرم های غیرکیفری بازپروری در مجرمان نایل گردید؟ پرسشی که با هدف نشان دادن وسعت ایده مهار ازطریق انطباق یک نظریه اجتماعی با محوریت پیش گیری از جرم و در قالب تحلیل وجوهی نسبت پذیر با برخی اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، محتوای قرآن و منابع تفسیری پاسخ گفته می شود. این پژوهش برمبنای مطالعه ای نظریه شناختی به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزارگردآوری داده ها به شیوه تحلیل محتوا انجام پذیرفته است. یافته های پژوهش توصیف گر این واقعیت می باشندکه بازپروری در مجرمان و حرکت در مسیر آن محصول یک فرآیند تدریجی و پلکانی است که ازطریق تقویت تدابیرغیرکیفری خودمهارگری می تواند به لحاظ منطقی و عملی فرصت های مناسبی را جهت مدیریت و پیش گیری از جرم در دسترس جامعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: نظریه مهار، رویکرد تطبیقی، اهرم های بازپروری، قانون اساسی
  • مسعود باقری، شهلا معظمی*، آذر علی نژاد، سید مهدی منصوری صفحات 38-54

    ظهور فناوری های جدید سبب گستردگی و پیچیدگی پدیده جنایی گردیده است. امروزه شکل گیری فضای مجازی که به مدد اینترنت جهانی منجر به گستره شدن و تغییر شکل فضای اجتماعی و فرهنگی گردیده است شرایط جدیدی را به وجود آورده است که مسلتزم آن است که دانش جرمشناسی نیز در مواجهه صحیح با آن وارد فضای جدید گردد. این شرایط در خصوص اطفال و نوجوانان و آسیب هایی که آنان در تعامل با فضای مجازی با آن مواجه خواهند شد، جوانب متفاوت و بااهمیتی دارد. در این مقاله با روش تو.صیفی- تحلیلی به شرایطی که منجر به سقوط ارزش ها و فراگیری الگوها و رفتارهای بزهکارانه جدید در محیط اینترنت می گردد خواهیم پرداخت. همچنین آثار فقدان کنترل مناسب، ظهور خرده فرهنگ های متعارض اینترنتی که موجب شکاف فرهنگی می گردد، تضادها، القای فقر اقتصادی و شکل گیری رقابت در فضای اینترنت و نهایتا قابلیت های ویژه خود محیط اینترنت و چگونگی تاثیر آن بر رفتارهای اطفال و نوجوانان مورد بررسی قرار می گیرد. هدف از این پژوهش بررسی و تبیین تاثیر الگوبرداری از شبکه های مجازی در بزهکاری اطفال و نوجوانان و ارایه راهکارهای متناسب در مقابله با کارکردهای منفی آن می باشد. نتایج نشان می دهد پیشگیری اجتماعی خصوصا در شکل جامعه مدار که محیط های گوناگون را به یاری می طلبد، از مهمترین راهکارهای مقابله با تاثیرات منفی فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: بزهکاری، فضای مجازی، اطفال ونوجوانان، آسیب های اجتماعی
  • منصور عشق پور، محمدرضا عباسی* صفحات 55-77
    حق واگذاری محل از تاسیسات قانون مالیات های مستقیم بوده و مالیات بر انتقال «حق واگذاری محل» یکی از مهمترین منابع مالیاتی است. قانون مالیات های مستقیم، حق واگذاری محل را عبارت از حق کسب یا پیشه یا حق تصرف محل یا حقوق ناشی از موقعیت تجاری محل دانسته است. نظام مالیاتی انتقال اماکن با کاربری تجاری، اداری و صنعتی را مشمول این نوع مالیات می دانست، ولی دیوان عدالت اداری، با نقض این رویکرد، مالیات مذکور را صرفا شامل کاربری تجاری نمود.در این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته است، به این پرسش پاسخ داده شده است که آیا اماکن با کاربری های غیر تجاری نیز مشمول مالیات بر این منبع می گردد یا خیر؟ با توجه به تعریف حق واگذاری محل در قانون مالیات ها و با عنایت به ماده (2) قانون تجارت و قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 و اصل عدالت مالیاتی، دستاورد تحقیق بر این است که حق واگذاری محل مختص اماکن تجاری نبوده و با توجه به حسن شهرت کاسب و موقعیت تجاری محل، ممکن است شامل اماکن با کاربری صنعتی، اداری و آموزشی نیز شود. در ضمن قلمرو این حق وسیعتر از حق کسب یا پیشه یا تجارت است.
    کلیدواژگان: حق واگذاری محل، موقعیت تجاری، کاربری، حق کسب و پیشه، تجارت
  • سید محمد ابراهیمی، محمدرسول آهنگران*، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 78-99

     شهادت به عنوان دلیل اثبات دعوا، وجه مشترک نظامات فقه و حقوق ایران و مصر است که اگر دچار آفت تزویر گردد، موجد آثار متعددی از جمله، ناحق کردن حقوق عمومی و بی نظمی قضایی خواهد بود بدین لحاظ ضروری است در صدد پیشگیری از آن برآمده و از طریق شناخت تطبیقی آثار فقهی، حقوقی و جزایی آن در نظامات فقه امامیه و حقوق ایران و مصر و معرفی نقاط ضعف و قوت هر یک از آنها به این هدف مهم، نایل گردید. یافته های تحقیق حاضر که به صورت تطبیقی برای اولین بار و به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته نشان می دهد شهادت زور در فقه امامیه و حقوق ایران و مصر، آثار مشترکی بر آن مترتب است که برای قبل از صدور حکم می توان عدم ترتب اثر آن و مجازات شاهد زور و برای بعد از صدور حکم، نقض حکم، جبران خسارت مشهود علیه، اعاده دادرسی و مجازات های متناسب با جرم حاصل از شهادت زور که در فقه و حقوق ایران تعزیر، حدود و قصاص و دیات و در حقوق مصر مجازاتهای متناسب با جرایم جنحه، خلاف و جنایت را نتیجه گیری نمود. دیگر یافته تطبیقی این پژوهش، توجه ویژه فقه امامیه به مجازات تشهیر و نیز پرداختن به مباحث حقوق خانواده نظیر طلاق و ازدواج است که از نقاط قوت این نظام حقوقی بر شمرده شده و خلاء این آثار مثبت در حقوق ایران و مصر از نواقص و نقاط ضعف دو نظام یاد شده، نتیجه گیری گردیده است.

    کلیدواژگان: شهادت زور، آثار شهادت زور، مجازات تشهیر، سایر مجازاتها
  • مرمر اسدیان، سید باسم موالی زاده*، سید حسن حسینی صفحات 99-121

    هدف از این پژوهش، آشنایی با ارکان و اسناد حقوق بشری سازمان همکاری اسلامی و فقدان حضور دادگاه عدل اسلامی در بخش نظارتی اجرای تصمیمات حقوق بشری این ارکان و اسناد می باشد. تعصب و ناآگاهی نسبت به احکام اسلام، احکام شریعت اسلام و تاریخ اسلام نویسندگان غربی را تا همین اواخر به این نتیجه رسانده بودکه احترام به شخص انسان، محصول تفکر غربی است. اما اسلام مانند سایر ادیان در این احترام به انسان و دفاع از حقوق او سهم خود را داراست. از سویی سازمان های بین المللی دولتی و بین المللی غیردولتی نیز به نوبه خود در ارتقای حقوق بشر مشارکت داشته اند. از جمله سازمان های اخیر، سازمان کنفرانس اسلامی از این پس (OIC) می باشد. سازمان کنفرانس اسلامی بعنوان دومین سازمان بین دولتی بین المللی بعد از سازمان ملل متحد با 57 کشور عضو در چهار قاره جهان با تکیه بر هویت و تمدن اسلامی، یک نیروی سیاسی- مذهبی غیر قابل اغماض در صحنه بین المللی است، که امروزه می تواند نقش قابل توجهی در تحکیم صلح و امنیت بین المللی ایفا کند و این مهم را با تاسیس دادگاه عدل اسلامی به منصه ظهورگذاشته است. صلح و امنیت جهانی که منشور OIC به دنبال تحکیم آن است، مبتنی بر «عدالت» است. این عدالت پیش از هر چیز در اصول و دستورات اسلام است. در این تحقیق که به صورت توصیفی تحلیلی می باشد، ما با بررسی منشور سازمان همکاری اسلامی و ارایه اعلامیه های مختلف حقوق بشر در اسلام،  اقدامات سازمان همکاری اسلامی در زمینه ارتقای حقوق بشر را تحلیل کرده و عدم توجه به جایگذاری قوانین مرتبط با حقوق بشر در اساسنامه دادگاه عدل اسلامی را به چالش می کشیم.

    کلیدواژگان: سازمان همکاری اسلامی، دادگاه عدل اسلامی، حقوق بشر
|
  • Ahmad Abbasi Darehbidi, Tayebeh Zareie *, Maryam Mohebbipour Pages 1-17

    The phenomenon of "peace blood" is one of the methods of peace and compromise and one of the important solutions in order to reduce crime and maintain unity and cohesion among ethnic groups. The purpose of the present research is to investigate the fields of realizing the blood culture of peace in human interactions in the direction of peace and reconciliation between ethnic groups and crime reduction. The approach of interpretative-constructive research and its qualitative method is based on data theory as the foundation for data analysis. Sampling is available and among people with master's degree and above in a theoretical way due to data saturation. In order to collect data, a semi-structured interview was conducted with 22 elites of Kermanshah province. The findings of the research included 340 primary concepts, 67 sub-themes and 18 main themes, the core category of which is "realization of the blood culture of peace" according to causal conditions (4 themes), contextual conditions (5 themes), intervening conditions (4 theme), strategies (4 themes), consequences (2 themes) were created and the final model of the research was presented.

    Keywords: Peace blood, crime reduction, Kermanshah province, Elites, foundational data theory, Paradigm Model
  • Gelavizh Sheikholeslami Vatani, Mohammad Ashouri *, Nasrin Mehra, MohammadAli Mahdavisabet Pages 18-37

    The implementation of a justice system founded on unequivocal culpability is likely to yield no outcome other than recidivism. As such, the present study endeavors to redefine the mechanisms that are capable of deterring criminal recidivism within a specific geographical area, while simultaneously enhancing the process of criminal reintegration. This is achieved by mitigating the detrimental effects of punitive measures, such as incarceration. The foundation of the study is established on a fundamental inquiry, which, through a comparative methodology, endeavors to elucidate the means by which non-criminal mechanisms of rehabilitation may be comprehended in offenders. The research question posits the objective of elucidating the scope of containment ideology through a correlation between social theory and crime prevention, through an examination of analogous facets in the Islamic Republic of Iran's constitutional principles, the Quran, and interpretive resources. The present study is grounded in the examination of cognitive theory, employing a descriptive-analytical approach, and utilizing content analysis as a means of data collection. The research's findings describe that the rehabilitation of offenders and its progression follows a gradual and incremental process that by strengthening non-criminal self-restraint measures, it can logically and practically provide appropriate opportunities for crime management and prevention to society.

    Keywords: Containment theory, Adaptive Approach, rehabilitation levers, Constitutional Law
  • Masood Bagheri, Shahla Moazemi *, Azar Alinezhad, Mehdi Mansouri Pages 38-54

    With the advent of new technologies, criminal phenomenon has been widespread and complicated. Today, the creation of virtual world which is a product of worldwide internet, has led to widening and transformation of social and cultural environment. New circumstances require new vision and perspective and if the science of criminology wants to deal correctly with the new circumstances, it has to take new approaches. The new state of affairs has important and different consequences for juveniles and teenagers who are psychologically and emotionally vulnerable .This article using descriptive-analytical method, tries to study the conditions in which values may fall and criminal behaviors may become normal in virtual world. The consequences of the absence of regulation, the appearance of conflicting virtual subcultures which may lead to cultural gaps, conflicts, induction of poverty and competitions in virtual world and finally special capabilities of the internet environment and its effects on juvenile and teenagers are among other topics that are discussed in this article.The purpose of this study is examining and explaining the virtual networks as a role model for juvenile and teenagers who do illegal and dishonest behaviours as well as giving appropriate methods to counter these behaviours.Our results show that the most important method for countering the negative effects of virtual world is social prevention, especially in the form of a society-oriented approach

    Keywords: Delinquency, Virtual space, Children, Teenagers, Social damage
  • Mansour Eshgpour, Mohammadreza Abbasi * Pages 55-77
    The right to transfer the place is one of the facilities of the law taxes and the tax on the transfer of the "right to transfer the place" is one of the most important tax sources. According to the Tax Law: " the assignment of a place is the right to acquire or profession or the right to occupy the place or the rights arising from the commercial position of the place." The tax system considered the transfer of premises for commercial, administrative and industrial use to be subject to this type of tax, but the Court of Administrative Justice, in violation of this approach, included the said tax only in commercial use. In this research, which has been done by descriptive-analytical method, the question has been answered whether places with non-commercial uses are also subject to tax on this resource or not? According to the definition of the right to transfer the place in the tax law and with reference to Article (2) of the Commercial Law and the Law of Landlord-Tenant Relations approved in 1977 and the principle of tax justice, the research achievement is that Due to the good reputation of the business and the commercial position of the place, it may also include places with industrial and office use. In addition, the scope of this right is wider than the right of business or profession or trade.
    Keywords: right to transfer location, business position, Use, right to business, trade
  • Mohammad Ebrahimi, MohammadRasool Ahangaran *, Aboulghasem Naghibi Pages 78-99

     Testimony as a proof of a lawsuit is a common feature of the jurisprudence and law systems of Iran and Egypt. And through the comparative understanding of its jurisprudential, legal and penal works in the Imami jurisprudence systems and the laws of Iran and Egypt and introducing the weaknesses and strengths of each of them, this important goal was achieved.The findings of the present research, which was conducted in a comparative manner for the first time and in a descriptive-analytical method, show that forced martyrdom in Imamiyyah jurisprudence and Iranian and Egyptian law has common effects, which can be used to determine the order of effect before issuing a verdict. It and the punishment of a witness by force and for after the issuance of the verdict, violation of the verdict, compensation for damages, resumption of proceedings and the punishments corresponding to the crime resulting from the witnessing by force, which in Iranian jurisprudence and law are ta'zir, hudud, retribution and diat, and in Egyptian law, the punishments are proportional to It concluded misdemeanor crimes. Another comparative finding of this research is the special attention of Imami jurisprudence to the punishment of defamation as well as dealing with family law issues such as divorce and marriage, which are considered to be one of the strengths of this legal system, and the absence of these positive works in the laws of Iran and Egypt is one of the shortcomings and weaknesses. The two mentioned systems have been concluded.

    Keywords: perjury, effects of perjury, defamation punishment, other punishments
  • Marmar Asadian, Seyed Bassem Mavalizadeh *, Seyed Hasan Hosseini Pages 99-121

    The purpose of this research is to familiarize with the human rights documents of the Organization of Islamic Cooperation and the absence of the presence of the Islamic Court of Justice in the supervisory part of the implementation of human rights decisions of these documents. Prejudice and ignorance towards the rules of Islam, the rules of Islamic law and the history of Islam, until recently, led Western writers to the conclusion that respect for the human person is a product of Western thinking. But Islam, like other religions, has its share in this respect for man and defense of his rights. On the other hand, international governmental and international non-governmental organizations have also participated in the promotion of human rights. Among the recent organizations is the Organization of the Islamic Conference (OIC). The Organization of the Islamic Conference, as the second international intergovernmental organization after the United Nations, with 57 member countries in four continents of the world, relying on Islamic identity and civilization, is a political-religious force that cannot be ignored in the international scene, which can play a role today. to play a significant role in consolidating international peace and security, and this importance has been brought to the fore with the establishment of the Islamic Court of Justice. The global peace and security that the OIC Charter seeks to consolidate is based on "justice". This justice is first of all in the principles and orders of Islam. In this research, which is descriptive and analytical, by examining

    Keywords: Organization of Islamic Cooperation, Islamic Court of Justice, Human Rights