فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 54 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرجان نوروزی، الهام چاوشی*، مهدی قاجار سپانلو صفحات 1-20

    سورگوم در دنیا به عنوان یک غله مطرح است، ولی در ایران با توجه به کمبود علوفه، نوع علوفه ای آن اولویت دارد. با توجه به اهمیت کشت این گیاه و شرایط موجود کشت در استان مازندران مبنی بر وجود تنش شوری، این پژوهش با هدف بررسی واکنش عملکردی گیاه سورگوم به شوری آب آبیاری و شوری خاک و کمی کردن آن به شوری طی دوره بلوغ، با به کارگیری چند مدل تجربی انجام شد. در این پژوهش از سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید و تیمارهای شوری آب شامل آب چاه (شاهد)، نسبت های 1:4، 2:4 و 3:4 آب چاه : آب دریا، آب دریا (به صورت خالص) در ستون های خاک استفاده شد. مدل های حد آستانه ای عملکرد-شوری (ماس و هافمن، ون گنوختن و هافمن، دیرکسن و همکاران، همایی و همکاران، نمایی دوگانه، ویبول تصحیح شده و گومپرتز) بر داده های اندازه گیری شده (عملکرد نسبی در برابر رسانایی الکتریکی) در مرحله بلوغ گیاه سورگوم برازش داده شده و پارامتر های آن ها برآورد شدند. نتایج نشان داد که در بین مدل های مذکور، باتوجه به مقادیر کمتر ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و معیار آکاییکه (AIC) (به ترتیب 2/84، 157/34-) و (به ترتیب 3/11 و 152/53-) برای مدل های ون گنوختن، و هافمن و گومپرتز در برازش داده های عملکرد نسبی به عنوان تابعی از رسانایی الکتریکی عصاره اشباع خاک و مدل های ون گنوختن و هافمن (1/09، 205/77-) و ویبول تصحیح شده (0/95 و 213/21-) در برازش داده های عملکرد نسبی به عنوان تابعی از رسانایی الکتریکی آب آبیاری، برتری داشتند. حد آستانه تحمل سورگوم به شوری در برازش داده های عملکرد نسبی در برابر رسانایی الکتریکی عصاره اشباع خاک و آب آبیاری نیز به ترتیب 3/65 و 2/33 دسی زیمنس بر متر برآورد شد. همچنین بین عملکرد نسبی به دست آمده از مدل ها به عنوان تابعی از رسانایی الکتریکی عصاره اشباع خاک و آب آبیاری اختلاف معنی داری مشاهده نشد، به عبارت دیگر مدل های مذکور توانایی تخمین عملکرد گیاه بر مبنای شوری آب آبیاری را نیز نشان دادند.

    کلیدواژگان: حد آستانه، عملکرد، مدل آماری، مدل ریاضی
  • زینب صادقی، محمدحسین شمشیری*، فاطمه سروش، حمیدرضا کریمی صفحات 21-39

    در این پژوهش امکان پرورش گوجه فرنگی گلخانه ای رقم دافنیس با صرفه جویی در مصرف آب از طریق پیوند بر روی پایه های مختلف و با بررسی فرایند فتوسنتز و رشد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا شد که کرت اصلی سطوح آبیاری (دور آبیاری 3، 6 و 9 روز) و کرت فرعی شامل 9 ترکیب مختلف پیوندی بود. گیاهان گوجه فرنگی پس از پیوند و استقرار در گلخانه به مدت 4 ماه تحت تاثیر سطوح آبیاری قرار گرفتند و در هر نوبت تا حد گنجایش مزرعه ای آبیاری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که شدت فتوسنتز در تمام ترکیبات پیوندی 36 روز پس از آغاز سطوح آبیاری یکسان بود و با شاهد غیرپیوندی تفاوتی نداشت اما پس از گذشت 72 روز، شدت فتوسنتز در پایه امپرادور بیش از شاهد بود. شاخص های فلورسانس کلروفیل در این آزمایش حساسیت لازم برای نشان دادن آثار تنش خشکی و نقش پایه ها بر آن را نداشتند. پایه گوجه فرنگی گیلاسی علاوه بر دارا بودن سیستم ریشه ای گسترده تر نسبت به سایر پایه ها، موجب رشد بیش تر شاخساره در تمام سطوح آبیاری شد اگرچه کم ترین کاهش وزن ریشه در پایه بادمجان محلی یزد مشاهده شد. در کل می توان چنین نتیجه گیری کرد که فرایند فتوسنتز در این آزمایش بیش تر تحت تاثیر برهم کنش عوامل محیطی و پیوندک قرار گرفت و پایه های مورد استفاده نقش چندانی در این رابطه نداشتند همچنین میزان رشد سیستم ریشه ای و شاخساره گیاه پیوندی بیش تر تحت تاثیر قدرت ژنتیکی پایه قرار دارد و فعالیت های فتوسنتزی گیاه سهم کم تری را به خود اختصاص می دهند.

    کلیدواژگان: پایه، پیوند، تنش خشکی، رشد، فتوسنتز، گوجه فرنگی
  • رضا نوروزی اصفهانی*، شهاب خاقانی، مسعود گماریان، امیر عزیزی، فروغ مرتضایی نژاد صفحات 41-60

    استفاده از کودهای آلی به دلیل تاثیر مناسب در اصلاح ویژگی های مختلف خاک، حفظ سلامت محیط زیست و رشد بهتر گیاه از جمله راه کارهای مناسب در تولید ارگانیک گیاهان دارویی است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد سطوح مختلف ورمی کمپوست بر رشد و ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی-زینتی بوصیر در شرایط تنش خشکی، پژوهشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کاربرد کود آلی ورمی کمپوست در سه سطح صفر، 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع (معادل صفر، 4 و 8 تن در هکتار) و تنش خشکی در دو سطح بدون تنش و تنش ملایم خشکی آبیاری در زمان 50 درصد گنجایش مزرعه ای (FC) خاک بود. نتایج نشان داد که کاربرد کود ورمی کمپوست و تنش خشکی باعث بهبود صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه دارویی بوصیر شد. بیش ترین ارتفاع ساقه، گل ساقه، تعداد برگ، ارتفاع گل آذین، وزن خشک شاخساره، طول ریشه با کاربرد ورمی کمپوست در سطوح 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع به دست آمد. کاربرد ورمی کمپوست در سطح 8 کیلوگرم در مترمربع باعث افزایش رنگ دانه های کلروفیل و آنتوسیانین به ترتیب به مقدار 53/7 و 122 درصد در مقایسه با شاهد شد. مشاهده شد که با اعمال ورمی کمپوست در سطوح 4 و 8 کیلوگرم در مترمربع تغییرات معنی داری در صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه بوصیر رخ داد. از طرف دیگر ترکیب تیمار ورمی کپوست و تنش خشکی ملایم نیز باعث تغییرات مثبت در صفات گیاه شد. بنابراین اعمال تنش ملایم خشکی و از طرف دیگر برای بهبود رشد رویشی و افزایش تولید زایشی گیاه بوصیر، کاربرد ورمی کمپوست در سطح 4 کیلوگرم در مترمربع (معادل 4 تن در هکتار) پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گیاه بوصیر، کود آلی، تنش، گلدهی
  • فاطمه سعیدنیا*، محمدمهدی مجیدی، آقافخر میرلوحی صفحات 61-79

    این پژوهش به منظور ارزیابی تحمل خشکی ژنوتیپ های نوترکیب دو گونه داکتی لیس (.Dactylis glomerata L) و بروموس (.Bromus inermis Leyss)، و بررسی اثر تنش خشکی درازمدت بر دیرزیستی، خواب تابستانه و برگشت پذیری اجرا شد. بدین منظور، تعداد 36 ژنوتیپ داکتی لیس و 36 ژنوتیپ بروموس به صورت تصادفی از بین نتایج حاصل از پلی کراس انتخاب شده و کلون شدند و در شرایط بدون تنش و تنش خشکی طی سال های 1394-1392 در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. در سال پنجم (1395)، پس از برداشت علوفه بهاره، اجرای آبیاری به مدت 2 ماه در هر دو رژیم رطوبتی متوقف شد و سپس گیاهان آبیاری شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنوع ژنتیکی زیادی بین ژنوتیپ های هر دو گونه از نظر اکثر صفات مشاهده شد. در گونه داکتی لیس، ضریب تنوع ژنتیکی از 4/31 تا %65/45 در شرایط بدون تنش، و از 3/93 تا %79/93 در شرایط تنش متغیر بود. در گونه بروموس، دامنه ضریب تنوع ژنتیکی در شرایط بدون تنش %67/18-3/56 و در شرایط تنش %54/63-3/42 مشاهده شد که نشان دهنده پتانسیل زیاد برای بهبود این صفات از طریق انتخاب هدفمند در برنامه های اصلاحی است. در هر دو گونه بیش ترین درصد افزایش ضریب تنوع ژنتیکی تحت شرایط تنش برای صفات مرتبط با برگشت پذیری (امتیاز و نسبت برگشت پذیری در گونه داکتی لیس، و عملکرد، امتیاز، نسبت و درصد برگشت پذیری در گونه بروموس) مشاهده شد. نتایج نشان داد که گونه بروموس از نظر برگشت پذیری نسبت به گونه داکتی لیس وضعیت بهتری دارد. در هر دو گونه کاهش صفات مرتبط با برگشت پذیری، به جز صفت نسبت برگشت پذیری در گونه بروموس، تحت شرایط تنش خشکی مشاهده شد. میزان کاهش این صفات در گونه داکتی لیس نسبت به بروموس بیش تر بود. در این پژوهش، دیرزیستی ژنوتیپ های داکتی لیس در رژیم رطوبتی تنش خشکی افزایش یافت در حالی که در گونه بروموس کاهش یافت. تولید کم تر علوفه طی تابستان توسط ژنوتیپ های این ژرم پلاسم نشان داد که این ژنوتیپ ها دارای خواب ناقص بودند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کلونی، پلی کراس، بقاء، گراس های علوفه ای
  • حسین صفاری*، هرمز سجادی صفحات 81-92

    گوجه فرنگی از مهم ترین گیاهان زراعی است که کشت آن به صورت نشایی است. انتخاب بستر کشت اقتصادی و مطلوب برای تولید نشاء با کیفیت اهمیت دارد. بنابراین به منظور استفاده از کمپوست تولیدشده از ضایعات هرس درخت خرما (برگ و دمبرگ) به عنوان بستر تولید نشاء گوجه فرنگی در شرایط گلخانه ای، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل انواع بسترهای کاشت در سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در گلخانه پژوهشی موسسه تحقیقات خاک و آب اجرا شد. تیمارها (بسترهای کاشت) شامل: 1) کمپوست تولیدشده از ضایعات هرس درخت خرما (پالم پیت) (PP)، 2) پیت ماس (PM)، 3) کوکوپیت (CP)، 4) مخلوط پالم پیت و پیت ماس (PP+PM)، و 5) مخلوط کوکوپیت و پیت ماس (CP+PM) بود. پس از کشت نشاء گوجه فرنگی داده برداری و میزان جذب عناصر گیاه و شاخص های رشد گیاه در انتهای دوره رشد اندازه گیری شده و تجزیه آماری نتایج با نرم افزار SAS به همراه تحلیل و بررسی اقتصادی انجام شد. بررسی آماری نتایج تجزیه گیاه (نشاء گوجه فرنگی) نشان داد بیش ترین غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم (1/47 درصد نیتروژن، 0/18 درصد فسفر و 2/83 درصد پتاسیم) به ترتیب در تیمارهای پیت ماس، ترکیب کوکوپیت و پیت ماس و پالم پیت مشاهده شد که نسبت به بقیه تیمارها در سطح یک درصد معنی دار شد. از نظر ارتفاع، نشاء گوجه فرنگی بهترین تیمار پیت ماس (8/34 سانتی متر) بود و تیمار پالم پیت (7/56 سانتی متر) و ترکیب پالم پیت و پیت ماس (7/56 سانتی متر) مشترکا در رده دوم قرار گرفتند. کم ترین ارتفاع نشاء از تیمار کوکوپیت (5/37 سانتی متر) بدست آمد. بیش ترین طول ریشه (8/69 سانتی متر) مربوط به تیمار پالم پیت + پیت ماس و کم ترین مقدار آن (6/62 سانتی متر) در تیمار کوکوپیت بود و اختلاف این دو تیمار در سطح یک درصد معنی دار شد. مقایسه اقتصادی انواع بسترهای کشت در پژوهش حاضر نشان داد که هزینه هر لیتر پالم پیت مناسب تولید داخل نسبت به کوکوپیت 50 درصد و نسبت به پیت ماس 100 درصد ارزان تر تمام می شود و می تواند به عنوان جایگزین کوکوپیت و پیت ماس وارداتی در نشاءکاری گوجه فرنگی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بستر کشت، ضایعات نخل، کمپوست، گوجه فرنگی، نشاکاری
  • زهرا خان محمدی*، محمد متینی زاده صفحات 93-108

    حفظ پایداری اکوسیستم های جنگلی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک با پوشش غیرانبوه بستگی به حفظ کیفیت خاک دارد. بنابراین آگاهی از ویژگی های خاک های این مناطق می تواند در مدیریت آن ها نقش تاثیرگذاری داشته باشد. هدف از این پژوهش بررسی برخی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک تحت پوشش بنه (.Pistacia atlantica Desf) و بادام کوهی (ارژن) (Prunus orientalis (Mill.) Koehne) ذخیره گاه جنگلی تنگ خشک در شهرستان سمیرم بود. نمونه برداری از خاک رویین (0 تا 15 سانتی متر) زیر تاج پوشش گونه های بنه و بادام کوهی و بیرون از تاج (نمونه شاهد) به صورت تصادفی انجام شد. برخی ویژگی های شیمیایی (رسانایی الکتریکی، pH، نیتروژن کل، کربن آلی کل، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، مس و منگنز قابل دسترس، کلسیم و منیزیم محلول، کربنات کلسیم معادل)، فیزیکی (چگالی ظاهری، بافت خاک، درصد رطوبت جرمی) و زیستی (تنفس پایه، تنفس برانگیخته، کربن زیست توده میکربی، پتانسیل نیتریفیکاسیون) خاک ها اندازه گیری شد. مقادیر رسانایی الکتریکی، کربن آلی و پتاسیم قابل دسترس در خاک زیر تاج پوشش درختان بنه و بادام کوهی به طور معنی داری بیش تر از خاک شاهد بود. عکس این روند برای عناصر فسفر، آهن و مس قابل دسترس مشاهده شد. میزان pH خاک تفاوت معنی داری بین زیر تاج پوشش با نمونه شاهد نداشت. میانگین درصد نیتروژن کل در خاک زیر تاج پوشش حداقل 1/46 برابر خاک شاهد به دست آمد. وجود تاج پوشش سبب کاهش معنی دار چگالی ظاهری خاک نسبت به خاک شاهد شد. مقادیر تنفس پایه و برانگیخته خاک در زیر تاج پوشش در مقایسه با بیرون تاج به طور معنی داری بیش تر بود، درحالی که بررسی مقادیر کربن زیست توده میکربی و پتانسیل نیتریفیکاسیون حاکی از افزایش معنی دار این ویژگی ها در خاک شاهد نسبت به زیر تاج پوشش بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان بیان نمود که نوع گیاه و تاج پوشش آن، می توانند آثار متفاوتی بر ویژگی های خاک داشته باشند.

    کلیدواژگان: ویژگی های زیستی خاک، کربن آلی خاک، کیفیت خاک، ذخیره گاه جنگلی
|
  • M. Noroozi, E. Chavoshi*, M. Ghajar Sepanlou Pages 1-20

    Sorghum is considered as a cereal in the world but in Iran forage sorghum is preferred due to lack of forage. This research was conducted considering the importance of forage sorghum and the conditions of sorghum cultivation under salinity stress in Mazandaran province. The aims of this research were: 1) to investigate the functional response of forage sorghum (variety Speedfeed) to irrigation water salinity and soil salinity, and 2) to quantify the sorghum functional response to salinity during maturation, using several empirical models. Water salinity treatments included well water (control), ratios of 1:4, 2:4, and 3:4 sea water to well water, and pure sea water which were applied in a column study. Salinity-Yield threshold models (Mass and Hoffman, van Genuchten and Hoffman, Dirksen et al., Homaee et al., modified Weibull, bi-exponential and Gompertz( were fitted to the data obtained (relative yield of sorghum at maturation stage vs. electrical conductivity, EC) and the parameters of  models were estimated. The van Genuchten model and the Hoffman and Gompertz model were better than other models in fitting the relative yield data as a function of the EC of the saturated soil extract, due to the lower root mean square errors (RMSE) and Akaike’s information criterion (AIC) in these models (2.84 and –157.34 for the van Genuchten model and 3.11 and –152.53 for the Hoffmann and Gompertz model, respectively). The van Genuchten and Hoffmann model (–205.77, -1.09) and the corrected Weibull model (-213.21 and 0.95) were superior in fitting relative yield data as a function of EC of irrigation water. The salinity tolerance thresholds of sorghum based on fitting relative yield data as a function of EC of saturated soil extract and irrigation water were also estimated to be 3.65 and 2.33 dS m-1, respectively. Also, no significant difference was observed between the relative yield obtained from the models as a function of the EC of saturated soil extract or irrigation water. In other words, the mentioned models are capable to estimate the yield based on the salinity of the irrigation water.

    Keywords: Mathematical model, Statistical model, Threshold, Yield
  • Z. Sadeghi, M. H. Shamshiri*, F. Soroush, H. R. Karimi Pages 21-39

    In this study, the possibility of growing greenhouse tomato cv. Dafnis with saving water consumption through grafting on different rootstocks was investigated by studying photosynthesis and plant growth. The experiment was carried out in the form of split plots based on completely randomized design in which the main-plot was irrigation levels (irrigation intervals of 3, 6 and 9 days) and the sub-plot consisted of 9 different grafting combinations. After grafting and establishment of tomato plants in greenhouse, the plants were exposed to the irrigation levels for 4 months and all were irrigated up to field capacity. Photosynthesis parameters were measured in four stages and shoot and root dry weights were determined at the end of the experiment. Based on the results, photosynthetic parameters were reduced by the intensity and duration of drought stress. The experimental results showed that the rate of photosynthesis was the same in all grafting combinations 36 days after the start of irrigation levels. However, after 72 days, the rate of photosynthesis in the “Emperador” rootstock was higher than in the control. The chlorophyll fluorescence indices were not sensitive to show the effects of drought stress and the role of rootstocks. Cherry tomato rootstock, in addition to having an extensive root system than the other rootstocks, resulted in more shoot growth at all levels of irrigation, although the least reduction in root weight was observed in the local eggplant rootstock of Yazd. In general, it can be concluded that the photosynthesis in this experiment was more affected by the interaction of environmental factors and grafting and the rootstocks used did not play a significant role in this regard. Furthermore, root and shoot growth traits were more affected by genetic potential of rootstock, and photosynthetic activities of the plant had a minor influence on them.

    Keywords: Drought stress, Grafting, Growth, Photosynthesis, Rootstock, Tomato
  • R. Norouzi Esfahani*, Sh. Khaghani, M. Gomarian, A. Azizi, F. Mortazaeinezhad Pages 41-60

    The use of organic fertilizers is one of the appropriate ways to produce medicinal plants due to their proper impact on the various soil properties, maintaining environmental health and better plant growth. This study was conducted to investigate the impact of various vermicompost levels on the growth and the morphological and physiological properties of the medicinal-ornamental plant of the Mullein, under drought stress conditions. The research was carried out in the form of split plots in a complete blocks design with four replicates. Experimental treatments included the use of vermicompost organic fertilizer at three levels of zero, 4, and 8 kg/m2 (equivalent to zero, 4, and 8 tons per hectare) and drought stress at two levels of normal irrigation (no stress) and irrigation at 50% of soil field capacity (FC). The results showed that the use of vermicompost and drought stress improved the morphological and physiological traits of the medicinal plant of Mullein. The highest height of the stem, the stem flower, the number of leaves, the height of the flower, the dry weight of shoot, and the root length were obtained by the use of vermicompost at 4 and 8 kg/m2 levels. The use of vermicompost at the rate of 8 kg/m2 increased chlorophyll and anthocyanin, respectively, by 53.7 and 122% compared to control. It was observed that by applying vermicompost at the levels of 4 and 8 kg/m2, significant changes in the morphological and physiological traits of the Mullein plant occurred. On the other hand, the combination of vermicompost application and mild drought stress also caused positive changes in the plant traits. Therefore, mild drought stress, and also for improving the vegetative growth and reproductive efficiency of the medicinal-ornamental plant of the Mullein, the use of vermicompost at 4 kg/m2 (equivalent to 4 tons per hectare) are recommended.

    Keywords: Flowering, Organic fertilizer, Stress, Mullein
  • F. Saeidnia*, M. M. Majidi, A. F. Mirlohi Pages 61-79

    This study was conducted to evaluate drought tolerance of recombined genotypes of orchardgrass (Dactylis glomerata L.) and smooth bromegrass (Bromus inermis Leyss.), and investigate the effect of long-term drought stress on persistence, summer dormancy, and post-drought recovery. For this purpose, 36 genotypes of each species randomly selected from polycross populations, were clonally propagated, and evaluated under normal and drought-stressed conditions during 2013-2015 at the research farm of the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. In the fourth year (2016), irrigation was withheld in both moisture regimes for two months, and then plants were re-watered and investigated. For most of the measured traits, high genetic variation was observed among the genotypes of both species. In orchardgrass, the genetic coefficient of variation varied from 4.31 to 65.45% under normal conditions, and from 3.93 to 79.93% under drought stress conditions. In smooth bromegrass, the range of genetic coefficient of variation was variable from 3.56 to 67.18% under normal conditions and from 3.42 to 54.63% under drought stress conditions. This indicated a high potential for improving these traits through targeted selection in breeding programs of the two species. In both species, the higher increase in genetic coefficient of variation under drought stress was observed for recovery-related traits (i.e., degree of recovery and recovery ratio in orchardgrass; and recovery yield, degree of recovery, recovery ratio, and percentage of recovery in smooth bromegrass). Results showed that smooth bromegrass had a better performance regarding recovery-related traits. Furthermore, post-drought recovery-related traits in both species were reduced under drought stress, except for the recovery ratio in smooth bromegrass. However, reductions were higher in orchardgrass than in smooth bromegrass. In the current study, the persistence of orchardgrass genotypes increased under drought stress, and decreased in the smooth bromegrass. Less fodder production during summer by the genotypes of this germplasm showed that these genotypes had incomplete dormancy.

    Keywords: Clonal evaluation, Forage grasses, Polycross, Survival
  • H. Saffari*, H. Sajjadi Pages 81-92

    Tomato is one of the most important crops, which is cultivated as seedlings. It is important to choose an economic and favorable cultivation medium for the production of good seedlings. In order to use the compost produced from palm pruning wastes as a substrate for the production of tomato seedlings, an experiment was carried out in the greenhouse conditions as completely randomized design with three replications in 2019-2018 at the research greenhouse of Soil and Water Research Institute. Five cultivation beds as treatments included: 1) compost produced from palm pruning wastes (palm peat) (PP), 2) peat moss (PM), 3) cocopeat (CP), 4) mixture of palm peat and peat moss (PP+PM), and 5) mixture of cocopeat and peat moss (CP+PM). Some plant indices, the concentration of plant nutrients and plant growth indicators were measured at the end of the growth period. The results showed that the highest amounts of nitrogen, phosphorus and potassium (1.47% nitrogen, 0.18% phosphorus and 2.83% potassium) were observed in PM, CP and PP+PM treatments, respectively, which were significantly (p<0.01) different from other treatments. In terms of tomato seedling height, the best treatment was PM (8.34 cm), and PP (7.56 cm) and PP+PM (7.56 cm) were ranked second. The lowest seedling height was recorded in CP (5.37 cm). The highest and lowest values of root length were related to PP+PM (8.69 cm) and CP (6.62 cm), respectively, that were significantly (p<0.01) different. The economic results evaluation showed that palm peat is 50% cheaper than cocopeat and 100% cheaper than peat moss, and it can be used as a substitute for imported cocopeat and peat moss in tomato seedling cultivation.

    Keywords: Cultivation bed, Palm waste, Compost, Tomato, Transplanting
  • Z. Khanmohammadi*, M. Matinizadeh Pages 93-108

    Stability of forest ecosystems, especially in arid and semi-arid areas with non-dense cover, depends on the soil quality maintenance. Therefore, knowledge of the soil properties of these areas can play an effective role in their management. The purpose of this study was to investigate some physical, chemical and biological properties of the soil under wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) and wild almond (Prunus orientalis (Mill.) Koehne) canopy in Tang Khoshk forest reserve of Semirom. Surface soil samples (0 to 15 cm) were randomly collected from the sites under the canopy of P. atlantica and P. orientalis species and outside the canopy (control sample). Some chemical properties including electrical conductivity, pH, total nitrogen, organic carbon, available phosphorus, potassium, iron, zinc, copper and manganese, soluble calcium and magnesium and calcium carbonate equivalent, physical properties including bulk density, soil texture and gravimetric water content, and biological properties of basal respiration, induced respiration, microbial biomass carbon and nitrification potential of soils were measured. The electrical conductivity, organic carbon and potassium in the soil under the canopy of P. atlantica and P. orientalis species were significantly higher than those in the control soil. The reverse trend was observed for the available phosphorus, iron and copper. The mean total nitrogen in the soil under the canopy was at least 1.46 times higher than that of the control soil. Soil bulk density decreased significantly at the presence of canopy compared to the control soil. The basal and induced respirations of the soil under the canopy were significantly higher than in the canopy outside, while the microbial biomass carbon and nitrification potential were significantly greater in the control soil compared to the sites under the canopy. According to the results of current research, the type of plant and its canopy can have different effects on soil properties.

    Keywords: Soil biological properties, Soil organic carbon, Soil quality, Forest reserve