فهرست مطالب

مطالعات ساختار و کارکرد شهری - پیاپی 36 (پاییز 1402)

نشریه مطالعات ساختار و کارکرد شهری
پیاپی 36 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم تحسیری، حسن ایزدی*، علی سلطانی صفحات 9-33
    شهرهای کوچک از اجزای مهم سیستم های شهری محسوب می شود از این رو مطالعه کارکرد و نقش این شهرها در برنامه ریزی و توسعه منطقه ای امری ضروری است. کارکرد واسطه ای این شهرها بین سکونتگاه های شهری و روستایی و ارایه خدمات در سطح محلی، آن ها را به عناصر راهبردی در توسعه متعادل یک سیستم شهری تبدیل کرده است. سیستم شهری استان فارس نیز در چند دهه گذشته با دو پدیده افزایش شدید تعداد شهرهای کوچک و پدیده نخست شهری مواجه بوده است. با توجه به ارتباط بیشتر شهرهای کوچک ناحیه مرکزی استان فارس با کلان شهر شیراز و تاثیرات متقابل کارکردی که بر روی هم دارند،  شناسایی عوامل و پیشران های موثر بر کارکرد شهرهای کوچک موجود در این ناحیه در راستای بهبود سیستم شهری آن ضروری است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جهت شناسایی و استخراج اولیه عوامل و پیشران موثر بر کارکرد این شهرها از مطالعات اسنادی و پیشینه تحقیق و همچنین نظر کارشناسان استفاده شد. در نهایت 37 عامل و پیشران در ابعاد اقتصادی، زیربنایی، اجتماعی، مدیریت و برنامه ریزی و زیست محیطی با بهره گیری از پویش محیطی و بومی سازی شناسایی شد و سپس پرسشنامه ای به شکل ماتریس 37×37 تنظیم شد و توسط 17 نفر از متخصصین مرتبط تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل، به عنوان یکی از روش های آینده پژوهی و با استفاده از نرم افزار MICMAC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که عوامل و پیشران های شناسایی شده موثر بر کارکرد شهرهای کوچک این ناحیه در وضعیت ناپایدار است. از بین 37 عامل و پیشران شناسایی شده،  15 عامل و پیشران با ماهیت بیشتر اقتصادی، به عنوان عوامل کلیدی در آینده کارکرد شهرهای کوچک در سیستم شهری این ناحیه شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیستم شهری، کارکرد شهری، شهرهای کوچک، ناحیه مرکزی استان فارس
  • علی سلگی، نوید سعیدی رضوانی*، رضا احمدیان صفحات 35-62
    این تحقیق به ارزیابی بهسازی بافت های شهری با رویکرد مدیریت بحران با معیار های استاندارد به منظور کاهش آسیب پذیری و ارتقای سطح زندگی در بافت های فرسوده می پردازد. بنابراین اهمیت تحقیق در این است که شاخص های مدیریت بحران را برای شهر ملارد که در شهرستان ملارد در غرب تهران قرار گرفته است استخراج ، بومی و آن را با مفاهیم بازآفرینی و بافت فرسوده تلفیق می نماید تا بتوان راهکار های موثری برای بهبود پایدار بافت فرسوده ارایه نمود. لازم به ذکر است شهرستان ملارد در سال 1388 از شهرستان شهریار به شهرستان مستقل ارتقا یافت. جمعیت شهر ملارد بر اساس سر شماری 2016، 281016 نفر اعلام شده است و جزء شهر های پر جمعیت اطراف تهران به شمار می آید. از لحاظ نوآوری، مطالعات گوناگونی پیرامون ابعاد، مولفه ها و شاخص های مطرح در مدیریت بحران انجام شده اند که هرکدام از منظر و دیدگاه خاصی مدیریت بحران، را با هدف بهسازی بافت فرسوده مدنظر قرار داده و به آن پرداخته اند. اما پژوهشی که به تلفیق رویکرد های مدیریت بحران و باز آفرینی بافت فرسوده پرداخته باشد مشاهده نمی شود. لذا این تحقیق می تواند از این جهت نوآورانه تلقی گردد و یافته ها و خروجی های آن کاربردی باشد. هدف از این پژوهش تدوین چارچوبی برای تلفیق رویکرد های مرتبط با مدیریت بحران از جمله بازآفرینی و ارایه راه حل های کاربردی و موثر برای بهسازی بافت فرسوده ملارد و همچنین ارایه الگویی در زمینه بازآفرینی جامع در تلفیق با سایر رویکردها برای شهر های کشور است. این تحقیق به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع تحقیقات توصیفی -تحلیلی مبتنی بر اکتشاف است. روش و ابزار جمع آوری اطلاعات اسنادی و پیمایشی می باشد. داده های اسنادی شامل مقالات مرتبط، پایان نامه ها، کتب و طرح های مطالعاتی و توسعه شهری ملارد، داده های مرکز آمار و داده های شهرداری است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون فریدمن و تاکسونومی عددی استفاده شده است. از بررسی عوامل مختلف این گونه می توان نتیجه گرفت که براساس وضعیت بافت فرسوده شهر ملارد و دیدگاه پاسخگویان، موثرترین عوامل بهبود بهسازی شهری و مدیریت بحران به ترتیب خدمات بهداشتی درمانی، ورزشی تفریحی، امنیتی، خدمات آموزشی و خدمات شهری (مشترک)، فرهنگی و اقتصادی می باشد. لازم وجود موانع و مسایل در اجرای طرح ها و یا افزایش بازه زمانی آن ها، موجب شده که طرح های موجود از منظر توسعه، به ویژه فضایی و کالبدی، به طور منظم اجرا نشده و نیاز به تداوم و استمرار فعالیت های مدیریتی و برنامه ریزی در شرایط گوناگون و مواجهه با تهدیدها و محدودیت ها و رفع موانع از طریق توسعه ظرفیت های مدیریتی در حوزه بافت فرسوده وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بافت فرسوده، بهسازی، اولویت بندی متغیرها، شهر ملارد
  • مجید گودرزی*، فرخنده هاشمی قندعلی، زهرا سلطانی صفحات 63-87

    امروزه مکان های شهری بستر بلایای طبیعی زیادی شده اند، لذا وظیفه اصلی مدیران و برنامه ریزان شهری این است که از مردم در برابر این بلایای طبیعی محافظت نمایند. مناطق شهری در برابر بلایای طبیعی بسیار آسیب پذیر هستند. امروزه مفهوم تاب آوری به طور گسترده ای درزمینه مدیریت بلایای طبیعی به کار برده می شود. براساس این مفهوم، جوامع مختلف راهکارهای تقویت و ارتقای توان خود را در برابر بلایای طبیعی بررسی می کنند. در نتیجه مطالعه جنبه های مختلف تاب آوری در نواحی شهری امری ضروری است. هدف این مطالعه ارزیابی تاب آوری محیط شهری در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر زلزله در شهر مسجدسلیمان بود. این پژوهش به عنوان یک مطالعه نظری کاربردی بر مبنای شیوه توصیفی - تحلیلی به انجام رسیده است. شیوه جمع آوری اطلاعات، تلفیق دو روش کتابخانه ای و میدانی است. با استفاده از یک پرسش نامه محقق ساخته و بهره گیری از روش وزن دهی سلسله مراتبی فازی (FAHP) و استفاده از تکنیک میانگین هندسی باکلی، اوزان نسبی معیارها محاسبه گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، متغیر های موثر بر تاب آوری محیط شهری در برابر مخاطرات طبیعی با تاکید بر زلزله در شهر مسجدسلیمان عبارت اند از: اسکلت ساختمان، جنس مصالح، تعداد طبقات، قدمت ساختمان، کیفیت ابنیه، تعداد واحد و عرض معابر. اغلب نواحی شهر مسجدسلیمان در برابر زلزله غیرتاب آور و یا با تاب آوری کم هستند و بر اساس شاخص های 7 گانه مورد مطالعه، شهر مسجدسلیمان ازلحاظ تاب آوری نسبت به زلزله در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. درواقع می توان گفت که بیش از نیمی از شهر مسجدسلیمان (56.25 درصد)، دارای تاب آوری نامطلوبی است. ترتیب تاثیر مولفه های تاب آوری محیط شهری مسجدسلیمان در برابر زلزله، بر اساس اوزان آن ها، به ترتیب از کم به زیاد عبارت است از: تعداد واحد، تعداد طبقات، عرض معابر، قدمت ساختمان، کیفیت ابنیه، اسکلت ساختمان و جنس مصالح.

    کلیدواژگان: تاب آوری، محیط شهری، مخاطرات طبیعی، زلزله، شهر مسجدسلیمان
  • ابراهیم سامی*، پوران کرباسی، زهرا اخوان صفحات 89-111
    جزیره حرارتی یک متغیر مهم در مطالعات اقلیمی و زیست محیطی محسوب می شود. امروزه رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی یکی از عوامل موثر بر افزایش دمای هوا در نواحی شهری است که موجب ایجاد جزیره حرارتی بر روی این مناطق در مقایسه با محیط اطراف می شود و اثرات ناشی از آن می تواند نقش اساسی و مهمی در کیفیت هوا و به تبع آن سلامت عمومی ایفا نماید. ازاین رو، این پژوهش با استفاده از داده های ماهواره ای لندست به بررسی نقش کاربری اراضی در ایجاد جزایر حرارتی شهرمراغه، طی دوره های زمانی 1984، 1994 و 2020 پرداخته است. نتایج حاصل از رابطه دما با کاربری اراضی نشان می دهد که درسال 1986 بیشترین میانگین دما مربوط به اراضی بایر با میزان 43/34 درجه سانتی گراد و کمترین دما، مربوط به اراضی باغی با میزان 96/25 درجه سانتی گراد است. در سال 2020 بیشترین میانگین دما مربوط به اراضی بایر با میزان 32/37 سانتی گراد و کمترین دما مربوط به اراضی باغی با میزان 47/29 سانتی گراد است. همچنین نتایج شاخص خودهمبستگی فضایی نشان می دهد که جزایر حرارتی شهر دارای الگوی خوشه ای درسطح اطمینان 99 درصد در تمام دوره ها است و نتایج حاصل از شاخص لکه های گرم و سرد (Hot Spot) بیانگر این است که لکه های گرم در مرکز، جنوب شرق و جنوب غرب شهر (اراضی بایر) و لکه های سرد در سطح اطمینان 99 درصد در مناطق جنوبی و شمال شهر (اراضی باغی) استقرار دارد.
    کلیدواژگان: جزیره ی حرارتی، دمای سطح، کاربری اراضی، شهر مراغه
  • فاطمه مودی، امیر جهانگرد رفسنجانی*، نگین کاظم زاده، فاطمه متین صفحات 113-142
    امروزه استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی GPS برای حمل ونقل درون و برون شهری امری لازم و غیرقابل انکار است. ارزیابی قابلیت اطمینان و پایداری مسیر های اتوبوس درون شهری به عنوان یک موضوع مهم مطرح شده است که تاثیر زیادی بر کیفیت خدمات اتوبوس رانی می گذارد. در این پژوهش از داده های  سیستم موقعیت یاب جهانی GPS که مربوط به سامانه اتوبوس رانی شهر یزد است، برای ارزیابی قابلیت اطمینان و پایداری در اتوبوس های شهری برای نقل و انتقالات درون شهری استفاده شده است. یکی از اهداف مورد بررسی در این پژوهش، بررسی پارامتر های تاثیرگذار بر حرکت دسته ای و تحلیل پایداری سیستم و همچنین قابلیت اطمینان سیستم حمل ونقل عمومی است. در این پژوهش زمان سفر بخش، زمان توقف، سرفاصله و حرکت دسته ای از نظر زمانی و مکانی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. در واقع بررسی می شود که در دوره های زمانی مختلف روز، وضعیت وقوع حرکت دسته ای و پایداری و همچنین قابلیت اطمینان چگونه است. در این پژوهش از روش های پیش بینی رگرسیون خطی، رگرسیون بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و رگرسیون تقویت شده گرادیان برای پیش بینی قابلیت اطمینان و بررسی پایداری مسیر های سفر اتوبوس استفاده شده است. مدل رگرسیون تقویت شده گرادیان برای پیش بینی قابلیت اطمینان مسیر سفر اتوبوس و همچنین جهت پیش بینی سرفاصله خطای کمتر و عملکرد بهتری را نسبت به بقیه مدل های پیش بینی داشته است. نتایج این پژوهش به برنامه ریزان شهری در درک پایداری ایستگاه ها، شناسایی نقاط کلیدی که بر پایداری ایستگاه ها تاثیر می گذارد، شناسایی ایستگاه های کلیدی و ارایه بهتر خدمات حمل ونقل در آینده، جهت کاهش زمان انتظار مسافران کمک می کند.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، ارزیابی پایداری، پیش بینی سرفاصله، شهر هوشمند، شهر یزد
  • مهیار سجادیان، محمدعلی فیروزی* صفحات 143-172

    امروزه در جهان، استفاده هوشمندانه از فناوری به عنوان راهبردی کارآمد در راستای ارتقای کیفیت محیطی، به ویژه در شهرهای کشورهای پیشرفته در دستور کار بوده و در این فرآیند، سنجش وضعیت کنونی به عنوان اولین گام در راستای وضعیت کنونی بهره گیری از فناوری در راستای ارتقای کیفیت محیطی مطرح است. اما مسیله این است که چنین سنجشی در کلانشهر اهواز انجام نگردیده است. لذا، هدف پژوهش، سنجش وضعیت کنونی کلانشهر اهواز به لحاظ بهره گیری از فناوری در راستای ارتقای کیفیت محیطی است. این مقاله در زمره پژوهش های کاربردی- توسعه ای محسوب می گردد که سوال محور بوده و به صورت اکتشافی با بهره گیری از روش گردآوری داده های اسنادی- کتابخانه ای و پیمایشی و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مختلف انجام یافته است. ابزار پیمایش، پرسشنامه لیکرت 5 درجه ای بوده است که روایی محتوایی نهایی آن با نظر اساتید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 893/0 تایید گردید. جامعه آماری پژوهش، متشکل از گروه متخصصان شامل اساتید دانشگاه، فارغ التحصیلان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته های مرتبط با موضوع بودند. روش نمونه گیری، خوشه ای دو مرحله ای بوده است. که در نهایت 142 نمونه از متخصصان دانشگاهی انتخاب گردید که با توجه به مشخص نبودن تعداد جامعه آماری، این تعداد حجم نمونه با توجه به قوانین راسکو کفایت می کند. بر مبنای یافته های تحقیق، پیروی از نگرشی منفعل و جبرگرایانه، باعث گردیده است که نه تنها بهره گیری از فناوری در این کلانشهر در راستای ارتقای کیفیت محیطی انجام نیافته است، بلکه زمینه ساز معضلات متعددی در کلانشهر اهواز، به ویژه مشکلات زیست محیطی گردیده است

    کلیدواژگان: اهواز، سنجش، فناوری، کیفیت محیطی، مولفه
  • لطفعلی کوزه گر کالجی*، علی صابری، مائده تیر صفحات 173-203

    در دهه های اخیر به دنبال گسترش روزافزون جمعیت شهری، نیاز به سرزندگی به عنوان یکی از نیازهای حیاتی در فضاهای شهری مورد توجه قرار گرفته است. نبود سرزندگی در فضاهای شهری موجب بی روح شدن این فضاها می شود که می تواند نقش زیادی در احساس امنیت شهروندان داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی سرزندگی در محله بنسنجان یاسوج و همچنین نقش سرزندگی این محله در احساس امنیت ساکنان است. برای این منظور از شاخص امنیت، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی استفاده شد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. داده های پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی جمع آوری و حجم نمونه پژوهش نیز براساس فرمول کوکران، 384 نفر در نظر گرفته شد. در این پژوهش برای ارزیابی رضایتمندی از مولفه های سرزندگی از آزمون t تک نمونه ای،برای بررسی تاثیر هر یک از شاخص های پژوهش بر میزان رضایت از سرزندگی از آزمون رگرسیون ترتیبی و برای بررسی تاثیر میزان سرزندگی بر احساس امنیت ساکنان و ارتباط بین سرزندگی در محله بنسنجان و احساس امنیت ساکنان از آزمون های رگرسیون خطی ساده و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج آزمون t نشان می دهد که میزان سرزندگی در محله بنسنجان وضعیت مطلوبی ندارد. آزمون رگرسیون ترتیبی نشان می دهد که بین سرزندگی در این محله و هر یک از شاخص های پژوهش رابطه معنی داری وجود دارد. با توجه به آزمون همبستگی، وضعیت موجود شاخص های سرزندگی نتوانسته است باعث بهبود احساس امنیت ساکنان شود. همچنین آزمون رگرسیون خطی ساده نیز نشان داد که متغیر سرزندگی بر احساس امنیت موجود در این محله موثر است.

    کلیدواژگان: سرزندگی، فضاهای شهری، احساس امنیت، محله بنسنجان، شهر یاسوج
  • فیروز جعفری*، اکبر اصغری زمانی، اسماعیل سلیمانی راد صفحات 205-231

    طبق پیش بینی های سازمان بهداشت جهانی در آینده شاهد رشد جمعیت سالمندان خواهیم بود که مستلزم برنامه ریزی و سیاست گذاری است. فرایند تغییر ساختار سنی جمعیتی  پدیده سالمندی را در جوامع به دنبال خواهد داشت. در این راستا برنامه ریزی برای کالبد و ساختار شهر جز با در نظر گرفتن ساختار جمعیتی در حال تغییر در آینده قطعا با شکست مواجه خواهد شد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت خدمات درمانی شهر تبریز با تاکید بر تغییرات ساختار سنی و پیش بینی آن تا سال 1430 است. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات پیمایشی است. جامعه پژوهش حاضر، بیماران بستری شده سال 1395 شهر تبریز است که 68821 نفر از بیماران موردبررسی قرارگرفته اند. برای پیش بینی جمعیت نیز، ابتدا داده های جمعیتی سال های 1385 تا 1395 مبنای پیش بینی جمعیتی قرارگرفته و سپس برای تجزیه وتحلیل داده ها، از رویکرد مبتنی بر سیستم های پویا وضعیت نیاز به خدمات درمانی  تا بازه 1430 با یک دید سیستمی مورد ارزیابی قرارگرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که تا سال 1430 می بایست 4948 تخت بیمارستانی و 2418 پرستار اضافه گردد تا شهر تبریز نسبت به شرایط کنونی، وضعیت نرمالی داشته باشد. پیش بینی ها نشان می دهد که مشکل سالخوردگی جمعیت، سیستم مراقبت های بهداشتی شهر تبریز را بدون تردید تحت تاثیر قرار می دهد و برای فراهم شدن خدمات درمانی برای جمعیت سالمند طی 30 سال آینده ، اماکن درمانی به طور قابل توجهی باید افزایش یابد و این مهم به یک برنامه ریزی جامع نیاز دارد. در انتهای مقاله توصیه هایی برای رسیدن به وضعیت مناسب در آینده داده شده است.

    کلیدواژگان: سالمندی، خدمات درمانی، بیمارستان، تبریز
  • سید هادی حسینی* صفحات 233-257

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه میان ویژگی های محیط مصنوع شهری با سلامت روانی در مناطق شهری در ایران، است، چرا که بررسی ها گویای نرخ حدود 24 درصدی شیوع اختلالت روانی در کشور است. در راستای هدف تحقیق، شهر مشهد، به عنوان دومین شهر بزرگ ایران، به عنوان محدوده مطالعاتی انتخاب گردید. داده های استانی گویای آن است که خراسان رضوی به لحاظ سلامت روانی در جایگاه 20 در میان استان های کشور قرار دارد و با توجه به سهم بالای مشهد در جمعیت استان، این جایگاه را می توان برای شهر مشهد نیز تعمیم داد. روش پژوهش توصیفی-تحلیل و نوع مطالعات مقطعی - موردی است. ویژگی های کاربری زمین، تراکم جمعیت و فاصله (پیاده) تا مقاصد خدماتی به عنوان متغیرهای مستقل و سلامت روانی متغیر وابسته تحقیق هستند. بر اساس نتایج پژوهش، رابطه معنی داری میان تنوع کاربری اراضی با سلامت روانی مشاهده نگردید. رابطه میان سرانه کاربری تجاری، سرانه کاربری فضای سبز، تراکم خالص جمعیت، تراکم ناخالص جمعیت و فاصله (پیاده) تا مقاصد خدماتی با سلامت روانی افراد، رابطه ای معنی دار و منفی است. نتایج نشان داد که شش متغیر فاصله (پیاده) تا سوپرمارکت، سرانه کاربری تجاری، سرانه فضای سبز، تراکم ناخالص مسکونی، فاصله (پیاده) تا میوه فروشی و تراکم خالص مسکونی مجموعا توانستند 1/23 درصد تغییرات در سلامت روان را توضیح دهند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیر سرانه کاربری فضای سبز دارای بیشترین اثر مستقیم و تراکم ناخالص جمعیت دارای بیشترین اثرات غیرمستقیم و کل بر سلامت روانی افراد است. با توجه به کمبود پژوهش های تجربی مشابه در شهرهای ایران و حتی سایر کشورهای در حال توسعه، انجام پژوهش های تجربی بیشتر به خصوص در شهرهای ایران ضروری است.

    کلیدواژگان: محیط مصنوع، تنوع کاربری اراضی، تراکم جمعیت، سلامت روانی، مشهد
  • محمد رحمانی*، کمیل عبدی، احمد محمدی صفحات 259-283

    پایداری محیط و کیفیت محیط شهری یکی از مسایل شهری است که به دلیل اینکه به صورت جدی با زندگی ساکنین در ارتباط است، مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف از این پژوهش ارزیابی و اولویت بندی پایداری زیست محیطی در محلات شهری همدان است. ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ای و سپس تصادفی ساده 8 محله انتخاب گردید تا خانوارهای ساکن در این محلات به عنوان افراد آزمودنی انتخاب شوند. حجم نمونه با استفاده از روش کوکران برابر با 368 نفر بود. ابزار اندازه گیری پایداری زیست محیطی، شامل 12 معیار و 71 گویه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و GIS انجام شد. برای پایداری زیست محیطی محلات از 12 معیار اصلی استفاده شد. با توجه به پرسش نامه ساکنین، میزان توجه و اهمیت زیرمعیارها مشخص شد. با استفاده از روش های AHP و ANP  میزان اهمیت معیارها مشخص گردید و براساس آن معیارهای کیفیت مکان، آزردگی ناشی از حجم ترافیک، چالش های زیست محیطی و اقدامات حفاظتی مصرف آب چهار معیار مهم بودند. با توجه به تحلیل صورت گرفته آزمون T تک نمونه ای مشخص شد که شاخص های اقدامات حفاظتی مصرف آب، رضایتمندی از شاخص تحرک و دسترسی، آزردگی ناشی از حجم ترافیک، نارضایتی از صدا و چالش های زیست محیطی در محلات شهر همدان مطلوب نیستند. نقشه پایداری محلات شهر همدان براساس معیارهای مورد استفاده، روش های AHP و ANP و آنالیزهای GIS تهیه شد. نتایج نشان داد که با استفاده از هر دو روش محلات پایدار و ناپایدار مشترک هستند (در برخی موارد تفاوت رتبه وجود دارد) که این نشان می دهد شهر همدان از لحاظ پایداری چندان پایدار نیست چرا که فاصله محلات پایدار و ناپایدار از سایر محلات زیاد است. از لحاظ فضایی، محلات با پایداری بسیار بالا عموما در جنوب شهر قرار گرفتند. محلات بلوار ارم و بوستان ارم دارای بالاترین پایداری و محلات قلیانی و چاپارخانه دارای پایین ترین پایداری هستند.

    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، محلات شهری، کیفیت زندگی، GIS، شهر همدان
|
  • Maryam Tahsiri, Hassan Izady *, Ali Soltani Pages 9-33
    Small towns are considered important components of any urban system; therefore, studying the function and role of these towns in regional planning and development is essential. The intermediary function of these towns between urban and rural settlements and their provision of services at the local level have made them strategic elements in the balanced development of an urban system. The urban system of Fars province has been faced with two phenomena in the last few decades: a sharp increase in the number of small towns and the phenomenon of urban primacy. Considering the great connection between the small towns of the central district of Fars province and the metropolis of Shiraz and the mutual functional effects, it is necessary to identify the factors affecting the functioning of the small towns in this area to improve its urban system. This research is descriptive-analytical in nature and applied in purpose. Documentary studies and research background as well as experts' opinions were used to identify and extract the factors affecting the functioning of these cities. Finally, 37 factors in economic, infrastructure, social, management and planning, and environmental dimensions were identified using environmental scanning and localization, and then a questionnaire in the form of a 37x37 matrix was prepared and completed by 17 experts. The collected data were analyzed using the cross impacts analysis method as one of the future study methods and utilizing the MICMAC software. The results show that the identified factors are effective in the functioning of small towns in this region in an unstable situation. Among the 37 factors identified, 15 of them, which are mainly economic, are key to the future of small towns' functioning in the urban system of the studied area.
    Keywords: Future Study, urban system, Urban Function, Small Towns, Fars Central Area
  • Ali Solgi, Navid Saeidi Rezvani *, Reza Ahmadian Pages 35-62
    This research focuses on the evaluation of the improvement of urban tissues with a crisis management approach with a standard criterion to reduce vulnerability and improve the standard of living in dilapidated tissues. Therefore, the importance of this research is to extract and localize crisis management indicators for the city of Mallard, which is located in Mallard City, the west of Tehran, and integrate them with the concepts of regeneration and worn-out fabric, so that effective solutions can be provided for the sustainable improvement of the worn-out fabric. It should be noted that Mallard City was upgraded from Shahryar City to an independent city in 2008. The population of Mallard has been declared as 281,016 people based on the population of 1395, and it is considered one of the most populated cities around Tehran. In terms of innovation, various studies have been stated about the dimensions, components, and indicators in crisis management, each of which has been considered and addressed crisis management from a specific point of view, with the aim of improving the worn-out fabric. However, no research combines the approaches of crisis management and the reconstruction of worn-out fabric. Therefore, this research can be considered innovative and its findings and outputs are useful. The purpose of this research is to formulate a framework for combining approaches related to crisis management, including regeneration, and providing practical and effective solutions for improving the worn-out fabric of Mallard, as well as providing a model in the field of comprehensive regeneration in combination with other approaches for the cities of the country. This study is applied in terms of purpose and discovery-based descriptive-analytical in terms of its nature and method. The method and tools of data collection are documentary and survey. Documentary data, including related articles, theses, books, study plans of Mallard urban development, statistics center data, and municipal data, as well as field observation and survey methods were used to collect data related to the research subject. Interviews and questionnaires were conducted to explain how to combine the approach of crisis management and urban regeneration to improve the dilapidated fabric in Mallard City. Factor analysis was used to analyze the research data. The analysis of various factors revealed that based on the state of the worn-out fabric of Mallard City and the respondents’ views, the effect of the factors has been determined in the order of health-medical, sports-recreational, security, educational, municipal (common), cultural, and economic services and the regeneration of worn-out Mallard tissues due to the existence of obstacles and problems in the implementation of plans or the increase of their time frame has caused that the goals of the existing plans from the perspective of development, especially spatial and physical, have not been implemented regularly, and there is a need to continue management and planning activities in various conditions and face threats and limitations and remove obstacles through the development of management capacities in the field of worn-out fabric.
    Keywords: crisis management, Worn texture, improvement, Prioritizing Variables, Malard City
  • Majid Goodarzi *, Farkhondeh Hashemi Ghandali, Zahra Soltani Pages 63-87

    Urban areas have become grounds for many natural disasters and are highly vulnerable to them. Therefore, the urban managers’ and planners’ main task is to protect people from these natural disasters. Today, resilience is widely used in natural disaster management. Based on this concept, different societies examine ways to strengthen and improve their power against natural disasters. As a result, it is necessary to study various aspects of resilience in urban areas. The present study aims to evaluate the urban environment’s resilience against natural hazards, especially earthquakes, in Masjed Soleyman. This study employed a theoretical-applied research design based on the descriptive-analytical method. The data were collected via a combination of library techniques and field research (a researcher-made questionnaire). The criteria’ relative weights were calculated using the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) and Buckley’s fuzzy weights of the selected criteria. As the results depicted, the variables affecting the urban environment’s resilience against natural hazards (especially earthquakes) in Masjed Soleyman City are building skeleton, type of materials, number of floors, age of the building, building quality, number of units, and width of passages. Most of the areas of Masjed Soleyman City are not resistant to earthquakes or have low resilience. Based on the seven studied indicators, the city does not have a favorable situation in terms of resilience to earthquakes and more than half of the city area (56.25%) has unfavorable resilience. The order of the effect of the urban environment resilience components of Masjed Soleyman against earthquakes, based on their weights, is the number of units, number of floors, the width of passages, age of the building, quality of the building, structure of the building, and type of materials.

    Keywords: Resilience, Urban Environment, Natural hazards, Earthquake, Masjid Suleiman city
  • Ebrahim Sami *, Pooran Karbasi, Zahra Akhavan Pages 89-111
    The heat island is considered an important variable in climate and environmental studies. Today, population growth and urbanization are one of the factors that increase the air temperature in urban areas, which causes the creation of a heat island in these areas compared to the surrounding environment, whose effects can play a fundamental role in air quality and consequently public health. Therefore, in this research, the spatial and temporal changes of the thermal islands of Maragheh City during the periods of 1984, 1994, and 2020 have been investigated using Landsat satellite data. The results of the relationship between temperature and vegetation show that in 1986, the highest average temperature in the area without vegetation was 34.74 degrees Celsius and the lowest temperature in the dense vegetation area was 25.11 degrees Celsius. In 2020, the highest average temperature for the area without vegetation was 35.15 degrees Celsius and the lowest temperature for the dense vegetation area was 28.70 degrees Celsius. Also, the spatial autocorrelation index shows that the heat islands of the city had a cluster pattern at the 99% confidence level in all periods. Moreover, the results obtained from hotspots reveal that hot spots were located in the center, southeast, and northwest of the city, and cold spots were located in the south and north of the city at a confidence level of 99%.
    Keywords: Island heat. the temperature of the surface, land use, the city of Maragheh
  • Fatemeh Moodi, Amir Jahangard-Rafsanjani *, Negin Negin Kazemzadeh, Fatemeh Matin Pages 113-142
    Today, the use of the GPS global positioning system for intra- and extra-urban transportation is a necessary and undeniable matter. Assessing the reliability and stability of intra-city bus routes has been raised as an important issue that has a great impact on the quality of bus services. In this research, the GPS global positioning system data, which is related to the Yazd City bus system, was used to evaluate the reliability and stability of city buses for intra-city transfers. One of the goals investigated in this research is to examine the parameters affecting bus bunching and analyze the stability of the system as well as the reliability of the public transportation system. In this research, section travel time, dwell time, headway, and bus bunching have been analyzed in terms of time and place. In fact, it is checked how the situation of batch movement occurrence and stability is at different times of the day. In this research, the prediction methods of Linear Regression, Support Vector Regression, Random Forest, and Gradient Boosting Regression were used to predict the reliability and stability assessment of bus travel routes. The Gradient Boosting Regression Model had a lower error and better performance for predicting the reliability of the bus travel route and headway than the rest of the prediction models. The results of this research help urban planners understand the stability of stations, identify key points that affect the stability of stations, identify key stations, and provide better transportation services in the future to reduce the waiting time of passengers.
    Keywords: reliability, Stability Assessment, Distance Prediction, smart city, Yazd city
  • Mahyar Sajadian, Mohammad Ali Firoozi * Pages 143-172

    Nowadays, the intelligent use of technology as an efficient strategy to improve environmental quality, especially in the cities of advanced countries, is on the agenda. In this process, measuring the current situation is considered the first step towards using technology to improve environmental quality. However, the problem is that such a measurement has not been done in the Ahvaz metropolis. Therefore, the aim of the research is to measure the current situation of the Ahvaz metropolis in terms of using technology to improve environmental quality. This research is an applied-developmental problem-oriented study that follows an exploratory approach by using the document library and survey data collection methods. The Kolmograph-Smirnoff, Shapiro-Wilk, TT sample, and Friedman ranking tests were used for analyzing the data. The survey tool was a 5-point Likert questionnaire, whose final content validity and reliability were confirmed by the professors' opinion and Cronbach's alpha coefficient of 0.893, respectively. The statistical community of the research consisted of experts. The sampling method was a two-stage cluster, through which 142 samples of academic experts were selected. Considering that the number of the statistical population is not known, this sample size is sufficient according to Rasko's rules. Based on the findings of the research, following a passive and deterministic attitude, which is under the influence of centralist policies in the framework of the center-periphery system and the political economy based on oil rent, has caused not only the use of technology in this metropolis not be done to improve the quality environmental protection, but it has also created many problems in Ahvaz metropolis, especially environmental problems. In the end, some solutions were suggested based on the research findings.

    Keywords: Ahvaz, measurement, technology, Environmental Quality, Component
  • Lotfali Kozegarkaleji *, Ali Saberi, Maeda Tir Pages 173-203

    Following the rapid growth of the urban population in recent decades, the desire for vitality has become one of the most important needs in metropolitan areas. The lack of vitality in urban environments causes these spaces to become soulless, which can have a significant impact on inhabitants' sense of security. The present study aimed to determine the vitality of the Bensanjan district of Yasuj, as well as its significance on people's sense of security. Security, socio-cultural, economic, environmental, and physical factors were utilized for this goal. The study followed a descriptive-analytical approach and the data were gathered through library study and field research, with a sample size of 384 participants calculated using Cochran's method. The one-sample t-test was utilized to assess satisfaction with vitality components. In addition, the influence of each of the research indicators on the degree of vitality satisfaction was investigated using simple linear regression and Pearson correlation tests. Furthermore, the influence of vitality on residents' perception of security, as well as the relationship between vitality in the Bensanjan district and inhabitants' sense of security, were investigated using simple linear regression and Pearson correlation tests. The t-test findings reveal that the vitality rate in the Bensanjan district is low. According to the sequential regression test, a significant relationship exists between district vitality and each of the research measures. According to the correlation test, the existing status of vitality indicators has not been able to increase inhabitants' sense of security. The simple linear regression test also revealed that the vitality variable influences the district’s perception of security.

    Keywords: vitality, urban spaces, feeling of security, Bensanjan neighborhood, Yasuj
  • Firouz Jafari *, Akbar Asghari Zamani, Esmaeil Soleimanirad Pages 205-231

    According to the forecasts of the World Health Organization, in the future, there will be a growth in the elderly population, which requires planning and policies. The process of changing the age structure of the population will lead to the phenomenon of aging in societies. In this regard, planning for the body and structure of the city without considering the changing demographic structure in the future will definitely fail. Therefore, the aim of the present study is to investigate the changes in the age structure of the population of Tabriz city, emphasizing the health services and its forecast until 2051. This research follows a descriptive-correlational approach and is a survey in terms of the method of data collection. The population of the present study is 68821 patients who were presented by Tabriz hospitals. First, the demographic data of the two decades of 2006 to 2016 were used as the basis for population forecasting, and then for analyzing the data, the dynamic systems-based approach was used to assess the need for medical services up to 1430 with a systemic view. The results of the research showed that by 2051, a total of 4948 hospital beds and 2418 nurses should be added to bring Tabriz to a normal state compared to the current conditions of the city. Predictions show that the problem of the aging population will undoubtedly affect the health care system of Tabriz city, and to provide medical services for the elderly population in the next 30 years, medical facilities must be increased significantly, and this requires comprehensive planning.

    Keywords: Elderly, medical services, hospital, Tabriz
  • Seyyed Hadi Hosseini * Pages 233-257

    The challenges to citizens' health can be counted among the most important ones of urbanization in the 21st century. Since cities have always been one of the key and powerful determinants of people's health, investigating the relationship between the characteristics of the urban built environment and people's health has been the focus of research in recent decades. The review of the research background showed that most of these studies were conducted in the cities of developed countries and the number of studies related to the cities of developing countries is limited. Based on this, the aim of this research is to investigate the relationship between the characteristics of the urban built environment and mental health in Iran, one of the developing countries. The city of Mashhad, the second largest city in Iran, was selected as the study area. The research is cross-sectional and case study, which follows a descriptive-analytical approach. Land use characteristics, population density, and distance (walking distance) to service destinations are independent variables and mental health is the dependent variable of the research. Based on the results, no significant relationship between land use diversity and mental health was observed. The relationship between commercial land use per capita, green space per capita, net population density, gross population density, and distance (walking distance) to service destinations with mental health is significant and negative. The results showed that the six variables of distance (walking distance) to the grocery and fruit shop, commercial and green space per capita, and gross and net residential density explained 23.1% of the changes in mental health. The results of the path analysis showed that the green space per capita has the most direct effect, and the gross population density has the most indirect and total effects on people's mental health. Considering the lack of similar experimental research in Iranian cities and even other developing countries, it is necessary to conduct more empirical research, especially in the cities of Iran.

    Keywords: built environment, Land Use Mix, Population Density, Mental Health, Mashhad
  • Mohammad Rahmani *, Komeil Abdi, Ahmad Mohammadi Pages 259-283

    The sustainability of the environment and the quality of the urban environment is one of the issues that have received the attention of researchers because it is seriously related to the residents’ lives. The purpose of this research is to evaluate and prioritize environmental sustainability in the urban areas of Hamadan. First, eight neighborhoods were selected by cluster sampling and then by simple random sampling, the households living in these neighborhoods were selected as subjects. The sample size using Cochran's method was equal to 368 people. The instrument for measuring environmental sustainability included 12 criteria and 71 items. Data analysis was done using SPSS and GIS software. The 12 main criteria were used for the environmental sustainability of localities. The level of attention and importance of the sub-criteria was determined according to the residents' questionnaire. Using AHP and ANP methods, the importance of the criteria was determined and based on that criteria, quality of place, annoyance caused by traffic volume, environmental challenges, and protective measures of water consumption were considered the four important criteria. According to the analysis of the T single-sample, it was found that the indicators of water consumption protection measures, satisfaction with the mobility and accessibility index, annoyance caused by the volume of traffic, dissatisfaction with noise, and environmental challenges in Hamedan city are not favorable. Hamedan neighborhood sustainability map was prepared based on the criteria used, AHP and ANP methods, and GIS analysis. Findings revealed that Hamadan City is not very stable in terms of sustainability. The results also demonstrated that by using both methods, stable and unstable neighborhoods are the same (in some cases, there is a difference in rank), which shows that Hamadan city is not very stable in terms of sustainability, because the distance between stable and unstable neighborhoods is large. Eram Boulevard and Eram Bostan neighborhoods had the highest stability while Qalani and Chaparkhaneh neighborhoods had the lowest stability.

    Keywords: Environmental sustainability, urban areas, Quality Of Life, GIS, Hamadan city