فهرست مطالب

تمدن حقوقی - پیاپی 16 (پاییز 1402)

نشریه تمدن حقوقی
پیاپی 16 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/18
  • تعداد عناوین: 22
|
  • ناصر قاسمی، محمد کمالی* صفحات 5-16

    ورود به بازار و مبادلات پول و کالا در برخی موارد همراه با بروز اختلافات ناشی از این امر است. برای این منظور نیز بایستی با توجه به مبانی، اهداف، کارکردهای اقتصادی و ابعاد مختلف این بازارها، اصولی را به عنوان اصول حقوقی زیربنای نظام حقوقی بازار اوراق بهادار معرفی کرد. اصل منصفانه بودن بازار، اصل شفافیت بازار و اصل نظم و نظارت بر بازار را می توان به عنوان اصول حاکم بر بازارهای اوراق بهادار ذکر کرد. این اصول کلی می تواند اصول جزیی تری نظیر رقابت منصفانه، برابری در امکان استفاده از اطلاعات، عدم تبعیض و دسترسی منصفانه به بازار را دربربگیرد. به نظر می رسد اصول مهم دادرسی در رسیدگی به جرایم مربوط به بورس اوراق بهادار در ایران به خاطر وجود مقام های قضایی در هیات داوری و ضمانت اجرای مقرر در قانون جنبه های کلی تری از رابطه های حقوقی را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: بورس و اوراق بهادار، حقوق ایران، رسیدگی
  • محمدمهدی اسدی* صفحات 17-36

    تحلیل های ارایه شده درخصوص«تی پی اف» در داوری های تجاری و سرمایه گذاری هر دو مشترک است. اما در ارتباط با اعتبار و جایگاه «تی پی اف» در داوری سرمایه گذاری به این دلیل که این حوزه محل حضور دولت هاست حساسیت ها و توجهات بیشتری را به خود جلب می نماید. در این پژوهش سعی شد یک بازتاب عادلانه از دیدگاه های متفاوت در منازعات گسترده تر درخصوص سرمایه گذاری خارجی و داوری سرمایه گذاری و تقویت تمرکز چنین منازعات و تاثیر آن بر «تی پی اف»  ارایه شود. با توجه به گسترش و استفاده روزافزون از «تی پی اف» در داوری های سرمایه گذاری، شواهد بیانگر پذیرش این نهاد توسط ایکسید دارد. ازجمله نشانه های این سخن را می توان در تصویب مقررات ناظر بر «تی پی اف» در قواعد داوری و قواعد سازش 2022 ایکسید مشاهده نمود. دراین ارتباط، ماده 14 قواعد داوری 2022 ایکسید و ماده 12 قواعد سازش 2022 ایکسید، بر ضرورت افشاء هویت تامین کننده مالی تاکید دارند. ماده 53 قواعد داوری 2022 ایکسید نیز وجود «تی پی اف» را به تنهایی برای توجیه صدور دستور ارایه تضمین برای جبران هزینه ها کافی نمی داند. همچنین ایکسید و آنسیترال به صورت مشترک در حال بررسی یک راهنمای رفتاری برای داوران در دعاوی سرمایه گذاری بین المللی می باشند که یکی از موضوعات، ضرورت افشاء رابطه داور با تامین کننده مالی است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، داوری سرمایه گذاری، منازعات، تامین مالی داوری بین المللی توسط شخص ثالث («تی پی اف»)
  • ناصر عتباتی، حمید مصطفوی، سامان اوجاقلو شهابی* صفحات 37-52
    زمینه و هدف

    از بین بردن جنین یکی از موضوعاتی بوده که صدق عنوان قتل یا سقط بر آن، می‏ تواند احکام متفاوتی را به دنبال داشته باشد، اعم از آن که جنین طبیعی بوده باشد یا جنین آزمایشگاهی. این پژوهش بر آن است که تفاوت احکام وآثار صدق عنوان قتل یا سقط، برای از بین بردن جنین را در متون فقهی و روایی و قوانین کیفری قبل و بعد انقلاب اسلامی و با هدف تبیین چالش ‏های حقوقی و امکان سرایت این احکام را در جنین آزمایشگاهی مورد بررسی قرار دهد.

    مواد و روش ‏ها:

     مقاله حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از داده‎ های کتابخانه‏ ای اعم از حقیقی و سایبری به نگارش در آمده، بدین ترتیب کلیه دلایلی که بر منابع فقهی و روایی و قوانین کیفری در زمینه عناوین قتل یا سقط محسوب شدن از بین بردن جنین قابل استناد بوده، طرح و آنگاه به روش تحلیلی، تفاوت احکام و آثار آن و امکان تسری آن به جنین آزمایشگاهی پرداخته خواهد شد.

    نتیجه ‏گیری: 

    با بررسی متون فقهی و روایی می ‏توان عنوان قتل را در صورت از بین بردن جنینی که روح در آن حلول کرده صادق دانست و در غیر این صورت عنوان سقط محقق می ‏شود، در صورت صدق عنوان قتل، احکام فقهی از جمله منع ارث بردن قاتل عمد و غیرعمد حسب مورد از تمام اموال جنین یا از دیه و نیز احکام حقوق موضوعه از جمله احکام مقرر در مواد 47، 157، 612 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و 636 قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم تعزیرات) مصوب 1375 صادق خواهد بود و در صورتی که آن را سقط بدانیم، از موضوع احکام مذکور خارج می باشد. با این حکم تفصیلی، جمع میان متون روایی و فتاوی مختلف نیز صورت می پذیرد. این امر به ‏لحاظ شمول ادله حرمت سقط، بر جنین آزمایشگاهی، تسری موضوع و احکام فوق الاشاره بر جنین آزمایشگاهی هم امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: جنین، سقط، قتل، تجریم فقهی، تجریم قانونی
  • سید وحدت فخری، سالار صادقی*، داود علیزاده صفحات 53-68

    قانون بکارگیری سلاح به منظور حفظ نظم و امنیت عمومی در موارد ضروری تصویب شده تا ماموران بتوانند در راستای صیانت از جان، مال و ناموس مردم و حفظ امنیت عمومی جامعه برای مقابله با برهم زنندگان امنیت عمومی و بزهکاران از سلاح استفاده نمایند؛ هرچند این امر باید با نهایت دقت و هوشیاری انجام گردد. مقاله حاضر ضمن تبیین کلی قانون مذکور، به بررسی این قانون در پرتو اصول حقوق کیفری یعنی اصل برایت، اصل قانونی بودن جرم و مجازات، اصل منع شکنجه و اصل کرامت انسانی می پردازد و نتایج تحقیق حاکی از آن است که هرچند در مواردی قانون بکارگیری سلاح ظاهرا با اصول حقوق کیفری ناسازگار به نظر می رسد اما در راستای دفع خطر و حفظ نظم عمومی به صورت ضربتی در موارد ضروری چاره ای جز عدول نسبی از اصول مذکور در صحنه جرم به منظور تحقق اهداف حقوق کیفری نیست. چراکه وظیفه ذاتی ماموران پلیس مطابق قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران استقرار نظم، امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی و پیشگیری از وقوع جرم بوده و لذا بکارگیری سلاح هرچند در مواردی با اصول حقوق کیفری ممکن است متعارض به نظر برسد، اما با اهداف حقوق کیفری، یعنی ایجاد نظم و امنیت، سازگار است.

    کلیدواژگان: کارگیری سلاح، حقوق کیفری، اصول، امنیت
  • مایکل لینچ، سید علیرضا میرکمالی*، امین حاجی وند، علی خوش منظر صفحات 69-100

    مروری بر جرم شناسی سبز در ادامه ارایه [توصیف]  شده است. حجم زیاد پژوهش ها در این زمینه به سادگی قابل خلاصه سازی نیست و به همین دلیل تنها برخی از مسایل کلیدی در این حوزه مورد بررسی قرار گرفته است: تعریف جرایم سبز، قلمرو جرایم سبز، درجه بندی جرایم سبز، مطالعات تجربی در حیطه جرایم سبز. همچنین جنبه های سیاسی اقتصادی این جرایم در این بررسی مورد توجه ویژه قرار گرفته که پایه و اساس جرم شناسی سبز است. همچنین ارتباط میان این حوزه و جامعه شناسی محیطی، نظریات، گرداب مصرف و تبادل نابرابر زیست بوم در کنار شواهد علمی موجود در مورد کره زمین و حوزه های مربوط به ردپای آن [زیست بوم] ، در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. مثال هایی در این حوزه، در زمینه بزه دیدگی انسانی و غیرانسانی مورد بررسی قرار گرفته است. در عصری که مداخله بشری، کره زمین را به سمت فروپاشی زیست بوم حرکت می دهد؛ ضروری است که رشته های دانشگاهی مختلف، توجه ویژه ای را به انحلال بوم شناختی، تخریب زیست بوم و تولید/مصرف بی رویه معطوف کنند که بخش ویژه ای از مسایل جرم شناسی سبز هستند.

    کلیدواژگان: جرم شناسی سبز، جرایم شرکتی، جرایم دولتی، جامعه شناسی زیست محیطی، اقتصاد سیاسی، انحلال زیست بوم
  • سولماز کریمی* صفحات 101-114

    مقررات معاهده برن حامی حقوق مولفان است و همین حمایت سبب تشویق متفکران و اندیشمندان و موجب گسترش فرهنگ و پیشرفت علوم و فنون در داخل هر کشور خواهد شد. امتیاز عمده قابل استفاده برای یک کشور در تبعیت از معاهده برن، این است که آثار پدیدآورندگانش به طور خودکار در تمامی کشورهای عضو معاهده حمایت می شوند و در نتیجه پدیدآورندگان از توسعه بازارها برای آثارشان نفع اقتصادی می برند. سال ها است که موضوع عدم پیوستن ایران به کنوانسیون برن و مشکلاتی که به واسطه اش گریبان هنر را خواهد گرفت، صحبت شده است. ایران در حال حاضر از قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان که در سال 1348 برای حفظ حقوق مولف تصویب کرده، استفاده می کند. وجه مشخصه این قانون هم این است که حدود اجرای آن در محدوده مرزهای داخلی کشور است. موضوع عدم رعایت حق مولف تقریبا در تمامی شاخه های هنری و ادبی به چشم می خورد و جالب آن که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز منتشر می شوند. در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی دلیل عدم الحاق ایران به کنوانسیون برن از نظر حقوق ادبی و هنری مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون برن، مالکیت فکری، مالکیت ادبی، کپی رایت، حقوق ایران
  • آرش ملکی* صفحات 115-126

    نورد استریم 2 خط لوله ای است که به منظور انتقال گاز از روسیه به آلمان از مجرای دریای بالتیک احداث شده است. دولت ایالات متحده امریکا با اجرای قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی 2020 میلادی در بازه زمانی دسامبر 2019 تا می 2021 میلادی واحدهای فراساحلی مجری و اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با این خط لوله را تحریم نمود که پروژه ای با هزینه کرد یازده میلیارد دلار را به تعطیلی کشاند. آنچه در این ارتباط به ذهن متبادر می شود امکان وجود مغایرت میان این اقدام و تعهدات پیشین این دولت است. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی˗تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای اثبات شده است که اجرای قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی 2020 میلادی با تعهدات دولت ایالات متحده امریکا در قبال منشور ملل متحد به دلیل فقدان وجود رابطه منطقی و موافقتنامه عمومی تعرفه ها و تجارت به سبب اعلام قبلی و موقتی بودن مغایر نیست اما قطعنامه 128/41 مجمع عمومی سازمان ملل متحد را نقض می کند که با عنایت به فقدان وجود الزام حقوقی، به رغم نقض مکرر حقوق بین الملل از طریق تحریم های یکجانبه، در این مورد خاص نمی توان بواسطه اعمال تحریم علیه خط لوله نورد استریم 2 مدعی مسیولیت بین المللی دولت ایالات متحده امریکا شد. هرچند آثار منفی این اقدام بر نظم حقوقی بین المللی قابل انکار نیست.

    کلیدواژگان: ایالات متحده امریکا، تحریم یکجانبه، خط لوله نورد استریم 2، فدراسیون روسیه
  • سعید قائدی* صفحات 127-164

    امروزه اگر ابعاد معضل حضور اتباع افغان به ویژه غیرمجاز برشمرده شود، بی شک، یکی از ابعاد مهم آن که هم دارای آثار و تبعات امنیتی است و هم واجد پیامدهای اجتماعی و اقتصادی، مسیله ارتکاب قتل عمد توسط این اتباع است. حجم قابل ملاحظه ی ارتکاب قتل عمد توسط آن ها با محوریت مقتولان افغان، این انتظار معقول را ایجاد می کند که درباره آن تدبیری اندیشیده شود. چه آن که از یک سو، چهارچوب جغرافیایی و مرزی ایران را به حیاط خلوتی برای ارتکاب قتل عمد تبدیل کرده است و از سوی دیگر، چالش های قضایی را برای دادگستری ایران به همراه داشته است که نادیده انگاری آن، جامعه را با آسیب مضاعف، روبرو می سازد. نوشتار حاضر با روش تحلیلی-توصیفی، می کوشد، چالش های قضایی ارتکاب قتل عمد توسط اتباع افغان را برشمرده و راهکارهایی برای فایق آمدن بر آن ها، ارایه نماید. برآیند پژوهش حاکی از آن است که عدم توجه کافی مقام های تعقیب، تحقیق و رسیدگی، عدم شناسایی مرتکبان افغان یا عدم دسترسی به آن ها، عدم شناسایی هویت مقتول یا ولی دم، فقدان بازدارندگی مجازات تعزیری تعیینی، عدم امکان سپردن تامین کیفری، فقدان سازوکارهای آگاهی بخشی، عدم اهتمام و فقدان مکانیسم مشخص جهت ساماندهی و دسترسی به مرتکبان متواری، از مهم ترین چالش های قضایی است. حضور فوری مقامات تعقیب و تحقیق در صحنه قتل عمد، صدور دستورات مقتضی و نظارت مستمر بر فرایند شناسایی و دسترسی به مرتکبان افغان، حضور متکثر دادستان در بافت های هسته حضور و اقامت این اتباع، تعبیه سامانه جامع توسط دادستان های هر حوزه و الزام اتباع افغان به ثبت نام، طرد فوری اتباع غیرمجاز و تا زمان اخراج، ایجاد اردوگاه های مراقبتی و آموزشی برای آن ها، اجرای دقیق قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه و نظارت بر اجرا توسط دادستان کل کشور، سازوکارهای موفقی جهت کاهش ارتکاب قتل عمد یا چالش های موجود و تصور رهاشدگی این اتباع، می باشد.

    کلیدواژگان: اتباع افغان، قتل عمد، رویه قضایی، چالش های قضایی، راهکارها
  • امین حاجی وند*، پروین عسگری، امین علیزاده صفحات 165-180

    توصیف جزایی به عنوان مهم ترین اقسام توصیف است که باید از یک روش در جهت قاعده مند نمودن آن استفاده نمود که مدل سازی و الگودهی بهترین روش نظام مند نمودن توصیف جزایی اختصاصی است. این پژوهش به معرفی مدل سازی (الگوسازی) حقوق جزای اختصاصی با تاکید بر توصیف جزایی قاعده مند پرداخته و در یک جرم علیه امنیت (جرم محاربه) آن را الگودهی کرده است. پژوهش حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی و از  نظر ماهیت و روش، توصیفی و جمع آوری اطلاعات از طریق بررسی اسناد و فیش برداری بوده است. در مدل پیشنهادی پژوهش حاضر، هر جرم از سه قطعه و یا جزء تشکیل می شود که قطعه اول، عنوان مجرمانه است که به مناسبت در مرحله کاربردی دادسرا، همان عنوان اتهامی است. عناوین جزایی به دو دسته تصریحی و غیرتصریحی قابل تقسیم است که تقریبا می توان به جد بیان نمود که پژوهش های سابق به بررسی این مدل نپرداخته و اولین جزء را عنصر قانونی تلقی نموده اند. درخصوص قطعه های دوم و سوم این مدل، که همانا عنصر مادی و روانی است یک سازماندهی خاصی صورت گرفته است که در پژوهش به تفصیل بیان شده است. اما نکته ای که در این پژوهش بیشتر به چشم می خورد این است که اجزای توصیف قاعده مندسازی شده و با کاربرد این مدل و الگو، می توان به راحتی به شناسایی جرایم پیچیده همانند جرایم سایبری و جرایم علیه امنیت و... اقدام نمود.

    کلیدواژگان: توصیف جزایی، مدل سازی، جرایم علیه امنیت، جرم محاربه، عنوان جزایی
  • فائز مقبل باعرض*، جواد نادری عوج بغزی، احمدرضا امتحانی صفحات 181-206

    اصل کیفی بودن قوانین به مثابه اصل و ابزاری است جهت حفظ امنیت حقوقی شهروندان که همواره تضمین کننده حقوق ذاتی شهروندان می باشد و موجب مصون ماندن آن ها از برچسب های مختلف می گردد. در واقع قانونگذاران در عرصه تقنین ناگزیر به رعایت این اصل می باشند تا ضمن تمکین و التزام به اصول و آداب قانونگذاری، جامعه بشری را به جهت توجه به حقوق ذاتی شهروندان اقناع نمایند. بی شک عدم پایبندی به رعایت اصل کیفی بودن قوانین که خود دارای مولفه های مختلف است، مشکلات سهمگینی از جمله تفسیر موسع قوانین توسط قضات و پیدایش شهروند مجرم را به وجود خواهد آورد که طبعا موجب شکسته شدن مرزهای اصل برایت و افزایش اشتباهات قضایی می گردد و ثمره ای جز نقض حقوق شهروندان را نخواهد داشت. در این میان نگارندگان در این پژوهش که به شیوه توصیفی و تحلیلی به فرجام رسیده است با استفاده از منابع کتابخانه ای، ضمن تشریح و واکاوی مولفه های اصل کیفی بودن قوانین به جزییات و اهمیت آن در قانونگذاری پرداخته اند و بیش از هرچیز تاکید برآن دارند تا قانونگذارن و دولت ها در راستای رعایت مولفه های حکمرانی خوب و اهتمام به حقوق شهروندان، التزام عملی به اصل کیفی بودن قوانین داشته و همواره حقوق آن ها مورد رعایت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصول حقوق کیفری، اصل کیفی بودن، قابلیت پیش بینی، قابلیت دسترسی، رعایت حقوق شهروندی
  • علی زندی راد، عبدالواحد بهمه ای* صفحات 207-224

    مسیله جرم و مصادیق آن یکی از پدیده های مهم اجتماعی است که امروزه در تمامی بحران های موجود در دنیا سایه سهمگینی انداخته است. در جهان امروز وقتی صحبت از پیشگیری (هر حوزه ای) به میان می آید، اولین چیزی که ذهن ها را درگیر می کند رسانه است. رسانه ها منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار می روند. قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایه های آنچنان بلندی برخوردار است که بدون حضور آن، دسترسی به جامعه ای با فرهنگ پویا، دست نیافتنی و محال است. رسانه ها مرکز اطلاعاتی هر جامعه به شمار می روند و کارکردهای مختلف اعم از آشکار و پنهان در حوزه های آموزش، اطلاع رسانی و آگاه سازی، تفریح و سرگرمی دارند. به غیر از موارد یاد شده رسانه ها در تولید جرم و فضای منبعث از آن و هم در پیشگیری از جرم نقش می آفرینند به گونه ای که نقش و کارکرد آن مورد توجه همگان قرار گرفته است، زیرا دانش عمومی از جرم و جنایت و عدالت تا حد زیادی از رسانه ها با رواج دیدگاه رسانه سالاری که از قدرت بالای رسانه ها در القاء و تاثیرگذاری بر روی مخاطبان به عمل می آورد و برای مخاطبان در قبال پیام های رسانه های عمومی نفش انفعالی و تاثیرپذیر قایل هستند به دست می آید. لذا هدف از پیشگیری ممکن است کاهش جرم یا محدود کردن آن یا جلوگیری از رشد آن باشد. هدف از پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی بررسی نقش رسانه در پیشگیری از جرم می باشد.

    کلیدواژگان: رسانه، پیشگیری از جرم، مجازات
  • محمد جوان بخت*، علی نورمحمدزاده صفحات 225-246

    همیشه این گونه نیست که در فرآیند گذار از اندیشه به عمل مجرمانه فرد دارای اختیار و اراده آزاد باشد بلکه در برخی مواقع فرهنگ جامعه و نوع برخورد و مواجهه نهادهای حاکم، فرض بر مجرمیت افراد گذاشته و با برخورد مجرم گونه و الصاق برچسب بزهکاری، به افراد دارای وضعیت جسمانی و روانی خاص تلقین می کند که حالات جسمی و روانی او منطبق بر بزهکاری و شایسته برخورد قانونی است. بدین ترتیب، جامعه برای او شخصیت جنایی قایل شده و ویژگی های ذاتی او را حمل بر صفات فطری بزهکاری تلقی می کند. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه ای نگاشته شده و در این راستا، با مطالعه اسناد بین المللی و قوانین خارجی، با هدف کاربردی اطلاعات جمع آوری شده به صورت کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نگارندگان در این پژوهش در صدد آن هستند که جرم انگاری پدیده تراجنسیتی و حالات مشابه را با گردآوری اطلاعاتی از افرادی که به عنوان جامعه هدف انتخاب شده اند تبیین نموده و در پایان بدین نتیجه برسند که فرهنگ حاکم بر سیستم عدالت کیفری، زمینه ساز جرم انگاری این پدیده می باشد. بر این اساس، استدلال ما این است که جرم شناسان و متخصصان حقوق کیفری می بایست به بازخوانی و اصلاح سیستم عدالت کیفری در برخورد با تنوع جنسیتی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، عدالت کیفری، جرم
  • امید دوست بین، اکبر غلامی* صفحات 247-258

    با بررسی قانون ثبت اسناد و املاک مشخص میگردد که هدف قانونگذار از تصویب این قانون ایجاد نظم و ثبات بخشی به اسناد، به ویژه اسناد مالکیت اراضی بوده است. دقت در ماده 24 قانون مذکور نیز که اعلام می کند پس از انقضای مهلت اعتراض، هیچ دعوایی اعم از حقوقی و جزایی از هیچ کس پذیرفته نخواهد شد، این نظر را تقویت می کند. تصویب قانون ثبت در سال 1310 نشان از عزم قانونگذار جهت گذر از زندگی سنتی و روستایی به زندگی مدرن است. ثبت املاک در قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310 اجباری می باشد، اما با این حال شاهد املاکی در سطح کشور می باشیم که فاقد سابقه ثبت در دفتر املاک و به تبع آن فاقد سند مالکیت بوده و در قانون فوق الذکر ثبت معاملات املاک ثبت نشده نیز تحت شرایطی الزامی اعلام شده و ضمانت اجرایی نیز در این خصوص پیش بینی گردیده است. از سویی با وجود اجباری بودن ثبت املاک در قوانین موضوعه، شاهد املاکی می باشیم که فاقد سابقه ثبت در دفتر املاک بوده و به صورت عادی خرید و فروش شده که این امر سبب ایجاد اختلافات عدیده ملکی و طرح شکایت در دادگستری شده که این امر به نوبه خود باعث بروز مشکالت روانی و اقتصادی و اجتماعی می باشد. هدف پژوهش حاضر نقد و بررسی قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی می باشد. روش تحقیق پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. نتایج نشان داد در قانون مذکور ضمانت اجراهایی در عدم اجرای قانون برای متقاضی در درخواست سند مالکیت بعد از تشکیل پرونده و محدودیت هایی برای کارشناسان ومجازات هایی برای افراد پاسخگو به استعلامات در نظر گرفته شده است و پیامدها و آسیب های ناشی از عدم استفاده از این قانون موجب محرومیت شخص از مزایای داشتن سند رسمی و بی توجهی به قاعده نظم عمومی و تضییع حقوق دولت است، شهرداری ها در اجرای این قانون چه در صدور سند مالکیت و در انجام معاملات رسمی آن ها هیچ نقشی ندارند؛ همچنین برای املاک دارای سابقه ثبتی که دلیل مندرج دراین قانون برای درخواست سند مالکیت را ندارند، تکلیفی معین نگردیده است.

    کلیدواژگان: وضعیت ثبتی، اراضی، ساختمان ها، سند رسمی
  • زهرا نظری* صفحات 259-274

    قانونگذار ایران از دیرباز با پذیرش تاسیس قضایی آزادی مشروط گام های موثری در اجرای سیاست کیفرزدایی و به طور خاص زندان زدایی برداشته که این امر در جهت نفع محکوم و جامعه می تواند به اصلاح و تربیت بزهکار کمک کند و او را به بازگشت قطعی به کانون خانواده و جامعه خویش ترغیب و تشویق نماید. البته لازمه این عمل اصلاح و ایجاد زیرساخت هایی در دستگاه قضا و سازمان زندان ها است. در حقوق کیفری فرانسه، نهاد آزادی مشروط یکی از موارد مهم سیستم عدالت کیفری است که بر اجتماعی شدن مجدد محکوم تمرکز دارد. اگرچه مجازات زندان افزون به بازدارندگی عام، دفاع اجتماعی را به ویژه در جرم های مهم به خوبی فراهم می کند، اما جامعه با گذشت زمان با شدت و خشونت آن مجازات ها عادت می کند و زمانی که جامعه دیگر در حد انتظار قانونگذار از آن مجازات ها بازدارنده نمی شود، آن وقت است که عوارض و معایب ناگوار فردی و اجتماعی زندان، جامعه را دچار تورم جمعیت کیفری و جرم زدایی فزاینده می کند. توجه به نظام آزادی مشروط در جایگاه یکی از تدابیر نسل اول جایگزین های حبس و موضوعی حایز اهمیت در راستای اصلاح و بازپروری، با توجه به کارایی وسیعی که دارد، همچنان از جهت مقررات ماهوی و شکلی درگیر برخی اختلاف تفاسیر بوده که این امر شیوه اعطای صحیح آن را گاه با ابهاماتی رو به رو کرده است.

    کلیدواژگان: آزادی مشروط، مجازات حبس، محکوم علیه، اصلاح و بازپروری
  • امیرعباس کیانی* صفحات 275-296

    حفاظت از اتباع خارج از کشور یک دکترین حقوقی است و به معنای مداخله نظامی دولتی در جهت حفاظت از جان اتباعش در سرزمین دولت دیگر می باشد. عده ای از طرفداران این دکترین تلاش دارند تا با تفسیری موسع از ماده 51 منشور ملل متحد و همچنین عرفی نامیدن دکترین مذکور، این عمل را دفاع مشروع قلمداد کنند؛ بدین معنی که  اتباع کشورها که در خارج از قلمروآن ها حضور دارند جزیی از سرزمین شان محسوب می شوند و از همین رو، حمله به آن ها به منزله حمله به کشور متبوع این افراد تلقی شده و حق دفاع مشروع برای آن کشور محفوظ است. همچنین عده ای نیز تلاش داشته اند تا دکترین مذکور را در زمره حمایت دیپلماتیک قرار دهند و دولت ها را محق بدانند که در موارد مقتضی از تبعه خود حمایت نظامی به عمل آورند. نظر به این مسیله، پژوهش پیش رو ضمن اشاره به رویه های موجود، به بررسی ماهیت و همچنین رویکرد حقوق بین الملل نسبت به دکترین حفاظت از اتباع خارج از قلمرو می پردازد. به طور کلی به نظر می رسد با توجه به این که در هیچ یک از اسناد بین المللی به این موضوع پرداخته نشده است و کشورها و نهاد های بین المللی نیز در موقعیت های مختلف به استناد به این دکترین  به عنوان دفاع مشروع و حمایت دیپلماتیک واکنش منفی نشان داده اند، دکترین حفاظت از اتباع از منظر حقوق بین الملل پذیرفته نیست.

    کلیدواژگان: دکترین حفاظت از اتباع، توسل به زور، دفاع مشروع، حمایت دیپلماتیک
  • ایرج مروتی* صفحات 297-316

    امنیت، فراغت بالی است که در پرتو آن آدمی بدون واهمه از تعرض و تهاجم قدرت های افراد یا حکومت ها به ادامه حیات مدنی توفیق می یابد و درواقع امکان استفاده سالم از اقتدار قانونی و قضایی برای دفع و رفع تهاجم فردی و اجتماعی، شکل دهنده امنیت قضایی است. در بسیاری از نظام های حقوقی اصل امنیت قضایی دقیقا به مثابه یک ضرورت واجد ارزش قانون اساسی مطرح می شود. درواقع از سویی این اصل به عنوان یکی از شاخص های مهم حکومت قانون بوده و تضمین آن نخستین غایت هر نظام حقوقی است. از سوی دیگر بسیاری از نهادهای حقوقی با اصل امنیت قضایی توجیه می شوند. این کارکرد دوگانه به این اصل اهمیتی مضاعف می بخشد. ضرورت توجه به این اصل در کشور ما زمانی جلوه می کند که ثبات نظام حقوقی، لاجرم ثبات روابط حقوقی را نیز به دنبال خواهد داشت. امنیت قضایی، نظریه ای است که باید چونان دیگر نظرات و ابداعات فکری، در تعامل افکار و تضارب اندیشه و نقد و بحث نخبگان جامعه ستبر و شفاف شود، در عرصه اجرا و عمل تکمیل شود و تکامل یابد و با بهره وری از تجربه های سیستم های قضایی و جزایی و استفاده از تکنیک و روش های روزآمد در قالب نظامی کامل، جامع و درخور تامین نیازهای جامعه ما و دیگر جوامع اسلامی ظهور پیدا کند. بهره گیری از همکاری شخصیت های کاردان، قضات پاکدامن و شجاع و حقوقدانان فاضل حوزه و دانشگاه، این امکان را می دهد که در مجموع به کمال دستگاه قضایی و امنیت قضایی برسیم. در ایجاد امنیت قضایی مهم ترین خیر، اجرای عدالت و قانون است و نظام قضایی اسلام، کارآمدترین وسیله برای تحقق این هدف متعالی است. تقویت دانش قضایی و گزینش اشخاص صالح در مجموعه های قضایی و اداری و برنامه ریزی دقیق همراه با نظارت مستمر بر اجزای دستگاه قضایی و حفظ عزت و حرمت قضاوت و حقوق شهروندی، از لوازم اصلی برای تحقق امنیت قضایی به حساب می آیند. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت قضایی، اصول، نظام کیفری ایران
  • عبدالحکیم دیدار* صفحات 317-338

    یکی از مباحث قابل توجه عصر حاضر، مسیله حقوق حیوانات می باشد این مسیله نسبت به دیگر مباحث حقوقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است لیکن این کم توجهی به معنای بی اهمیتی قضیه نیست. البته این بی توجهی مختص بخش قانونگذاری داخلی می باشد ، چراکه در دین مبین اسلام به این قضیه توجه بسیار فراوان شده است. این پژوهش برخلاف پژوش های پیشین حقوق حیوانات را از تمام جوانب آن که شامل تاریخچه حقوق حیوانات، بررسی حقوق حیوانات در اسلام، بررسی حقوق حیوانات در حقوق موضوعه ایران و همچنین واکاوی حقوق حیوانات در اسناد بین المللی می باشد مورد بررسی قرار داده است. به طوری که پس از تطبیق و مقایسه این حوزه با یکدیگر به این نتیجه دست یافته شد که در حقوق داخلی با مسیله فقدان قانون جامع و مستقیم روبه رو هستیم در حالی که در اسناد بین المللی به این مسیله توجه شده است و پیوستن قانونگذار داخلی به کنوانسیون های بین المللی تا حدودی کمبود قانون در این زمینه را پوشش داده است. در پایان نیز یکی از مهم ترین نتایج این پژوهش این است که هر آنچه که در اسناد بین المللی و حقوق داخلی در رابطه با حمایت از حقوق حیوانات مطرح شده است در دین اسلام چندین سال قبل به طور جامع و کامل تر مطرح شده است. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات و داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: حقوق حیوانات، فقه اسلامی، اسناد بین المللی، کنوانسیون
  • معصومه حیدری* صفحات 339-354

    حقوق شهروندی یکی از مبانی فکری دموکراسی و مفاهیم اساسی زندگی دموکراتیک به شمار می رود. شهروندی مقوله ای است که با مفهوم فرهنگ هر جامعه گره خورده و فرهنگ هر مرزوبوم ناشی از سه قلمرو اساسی فعالیت های اجتماعی، فضای سیاسی و وضعیت اقتصادی آن جامعه است. در یک جامعه مدنی حقوق یک فرد عبارتند از: حقوق اساسی به معنی حقوق بنیادی شهروندان یک جامعه، حقوق سیاسی به معنای حق مشارکت در فرایندهای سیاسی، حقوق اجتماعی که دربرگیرنده حقوق اقتصادی و نیز حداقل های استانداردهای زندگی در تسهیلات اجتماعی است. میزان رعایت و اهتمام به حقوق شهروندی در هر کشوری را با مقیاس مجالس قانونگذاری و سایر ارکان قانونگذاری می توان سنجید. در این راستا حقوق شهروندی به عنوان یکی از بدیهی ترین حقوق فردی و گروهی سهم به سزایی در احساس عدالت اجتماعی را دارا می باشد، به طوری که میزان رعایت حقوق شهروندی در جامعه ملاک و معیار مناسبی جهت سنجش نابرابری های اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی محسوب می شود. به طور کلی احترام به حقوق شهروندی و رعایت و تضمین آن در یک جامعه به دور از رنگ و زبان و نژاد و قومیت و مذهب همواره مورد تاکید قرار گرفته، علی الخصوص در جامعه اسلامی ایران که مبنا و پایه های آن بر طبق موازین اسلام نهاده شده و امروزه حقوق شهروندی و توجه به حقوق سیاسی و مدنی ، حقوق و آزادی های اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی و حقوق قضایی افراد جامعه یکی از عناصر تفکیک ناپذیر هر قانون اساسی بوده و لزوم توجه و صیانت از حقوق شهروندی در اصول متعدد فصل پنجم قانون اساسی جمهوری به صراحت آمده است . بنابراین معنای اصلی حقوق شهروندی رعایت و حفظ حقوق افراد و انسان ها در بخش کلان جامعه است و شهروندان باید از همه حقوق ازجمله حقوق سیاسی و مدنی، حقوق قضایی، حقوق اقتصادی و رفاهی برخوردار باشند.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق شهروندی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی، حقوق ملت
  • آسنسیون گارسیا رویز، نیگل ساوس، اوی بریسمن، امین حاجی وند*، علی خوش منظر، صابر سیاری زهان صفحات 355-380

    این پژوهش رویکردی میان رشته ای را برای مطرح نمودن مفهوم «جرایم  زیست محیطی» در محیط آبی اتخاذ و از علوم دریایی، مطالعه حقوق کیفری و حقوق محیط زیست و جرم شناسی آسیب های زیست محیطی، استفاده نموده است. نمونه هایی از اقدامات و رفتارهای نگران کننده ای نظیر ارتکاب جرم توسط جرایم سازمان یافته فراملی و بهره برداری بیش از حد از منابع دریایی، چه قانونی و چه غیرقانونی، و آمار حفاظت، دادخواهی و مجازات، ازجمله طرح و اظهارات پیشنهادی جهت توافق و اجرای قوانین بین المللی اکوساید را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. یکی از عناصر کلیدی سیاست خط مشی پایان دادن به اکوساید، در اولویت قراردادن اتخاذ فناوری هایی است که ایمن و تجدیدپذیر هستند. پژوهش ما با توصیف روش ماهیگیری آلمادربا (یک تکنیک پیچیده و باستانی برای به دام انداختن و صید ماهی تن آبی اقیانوس اطلس است که در ابتدا توسط فنیقی ها استفاده می شد و در دوره اسلامی در جنوب شرقی ایبریا به شکل کنونی آن توسعه یافت) به پایان می رسد تا نشان دهد که راه هایی وجود دارد که در آن ها می توان اصول پایداری و تجدیدپذیر را به روشی اخلاقی و منصفانه در زمینه آبزی پروری مدرن به کار برد.

    کلیدواژگان: آلمادربا، جرم شناسی آبی، بوم کشی، جرم شناسی سبز، غیرقانونی اعلام نشده و تنظیم نشده، ماهیگیری، جرایم سازمان یافته فراملی
  • مارک ورستریت، جین بامبائر، دریک بامبائر، مرجان مرادی، کیان بیگلربیگی*، سید هادی محمودی صفحات 381-452

    اخبار جعلی چالش تنظیم گری پیچیده ای را در شبکه اطلاعاتی برخطی که به طور روزافزون دموکراتیک تر می شود پیش روی ما قرار می دهد. اطلاعات نادرست به سهولت توسط مدعیانی با اغراض متفاوت خلق می گردند، به سرعت توسط سکوهایی که بیشتر به جای این که به اجرای هنجارهای روزنامه نگاری بپردازند یا در راستای منافع عمومی باشند، انگیزه مالی دارند منتشر می شوند و مشتاقانه توسط کاربرانی که مایل به صحه گذاشتن بر باورهای موجود هستند رصد می گردند. با این حال حتی با افزایش آگاهی از این مشکل، به خصوص پس از انتخابات ریاست جمهوری 2016 میلادی ایالات متحده آمریکا، معنای اصطلاح «اخبار جعلی» به طور قابل ملاحظه ای مورد مناقشه و ترویج قرار گرفته است. این پژوهش ابتدا به چالش مورد اشاره می پردازد، سپس طبقه بندی سودمندی ارایه می دهد که انواع اخبار جعلی را طبق دو متغیر دسته بندی می کند: انگیزه خالقان آن اخبار و قصد فریفتن. به طور خاص این نوشتار چهار گروه مشخص از اخبار جعلی را از یکدیگر متمایز می کند: طنز، شوخی، پروپاگاندا، آزار اینترنتی  که در ادامه به توضیح هریک از آن ها پرداخته خواهد شد. این چهارچوب تحلیلی می تواند باریک بینی بیشتری را برای مباحثه در این موضوع فراهم کند. در ادامه، پژوهش موانع و مشکلات ساختاری کلیدی را که فرآیند اصلاح و برطرف کردن هر نوع از اخبار جعلی، چه بسا با دلایل مختلف دشوار می سازد را شناسایی می کند. این ها شامل مواردی است که نویسندگان می توانند محتوای تولید شده توسط کاربران را به صورت برخط و به سهولت ارایه دهند. همچنین سهم مالی را که سکوها در برجسته کردن و انتشار مطالب دارند دربرمی گیرد. نویسندگان اغلب ترکیبی از انگیزه های مختلف را در تولید محتوا دارند که باعث می شود یک راه حل واحد برای تمامی آن ها موثر نباشد. رصدکنندگان اخبار جعلی میل محدودی به سرمایه گذاری در به چالش کشیدن یا تایید محتوای آن ها دارند. به خصوص زمانی که مطالب بر باورها و دیدگاه های موجود آن ها صحه می گذارد. درنهایت اخبار جعلی ندرتا به تنهایی منتشر می شوند. آن ها اغلب با مطالب صحیح ادغام می گردند، به طوری که رد قاطع آن ها سخت تر می شود. سپس پژوهش اقدامات موجود و پیشنهادی را براساس چهار روش تنظیم گری «لری لسیگ» طبقه بندی می کند: قانون، کد دستوری، هنجارهای اجتماعی و بازارها. همچنین نقاط قوت و ضعف راه حل های موجود را ارزیابی می کند. درنهایت و شاید مهم تر از همه، پژوهش مجموعه ای از الگوها را که تحت چهار روش تنظیم گری، دسته بندی شده اند، ارایه می دهد که می تواند اثرات مخرب اخبار جعلی را کاهش دهد و در عین حال از منافعی چون آزادی بیان، بحث آزاد و نوآوری فرهنگی محافظت کند و با ارزیابی این الگوهای پیشنهادی که براساس داده های مربوط به چرخه انتخابات 2020 میلادی ایالات متحده آمریکا هستند پایان می یابد.

    کلیدواژگان: اخبار جعلی، سکوهای اینترنتی، پروپاگاندا، اطلاعات صحیح، مقابله با اخبار جعلی
  • حسین خزایی* صفحات 453-478

    بسیاری از کشورها در کنار قوانین و مقررات بین المللی برای حفظ و بهسازی محیط زیست به عنوان بستری برای حیات اجتماعی و یکی از حق های نسل سوم حقوق بشر، مقررات داخلی نیز وضع کرده اند. در ایران و مطابق اصل پنجاهم قانون اساسی حفاظت از محیط زیست یک وظیفه عمومی تلقی شده است و آحاد مردم و دستگاه ها موظف به انجام این تکلیف  می باشند. در این بین، می توان به سازمان محیط زیست اشاره کرد که برای حفاظت از محیط زیست دارای اختیارات قانونی می باشد. از این رو قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست به شرح وظایف این سازمان پرداخته است؛ سازمان محیط زیست در چهارچوب انجام این وظایف با چالش ها و محدودیت هایی مواجهه می باشد که منجر به ناکارآمدی و عدم اقدامات موثر و همه جانبه گشته است. لذا ضرورت دارد که این سازمان با ارایه راهکارهایی موثر این چالش ها را به حداقل رسانده و در درازمدت در صدد رفع آن ها بر آید و هدف اصلی ذکر شده در قانون اساسی یعنی حفاظت از محیط زیست و حیات اجتماعی رو به رشد را برای نسل های امروز و نسل های آینده به منصه ظهور برساند.

    کلیدواژگان: سازمان محیط زیست، قانون اساسی، حیات اجتماعی، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، حقوق بشر
  • یاسر شاکری* صفحات 479-536

    هدف پژوهش حاضر بررسی سیاست کیفری در جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا در قبال جرایم علیه شهروندان توسط نیروهای مسلح می باشد. پژوهش حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی در صدد پاسخ به این پرسش است که سیاست کیفری جرایم علیه شهروندان توسط نیروهای مسلح در دو نظام کیفری جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا چگونه می باشد؟ در پاسخ می توان گفت که به نظر می رسد در هر دو نظام کیفری جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده امریکا سیاست کیفری سخت گیرانه و امنیت گرایانه ای حاکم بر این جرایم می باشد چون نگاه قانونگذاران هر دو کشور تامین امنیت شهروندان جامعه حتی اشخاص زندانی می باشد. در هر دو نظام کیفری، به موضوع جرایم علیه شهروندان در قانون اساسی و قوانین خاص نظامی در نیروهای مسلح اشاره شده است. در برخی مواقع ارتکاب جرایم علیه شهروندان توسط پلیس یا نیروهای مسلح یا نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تبعات کیفری، منجر به تبعات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی نیز شده است. در صورتی که ارتکاب چنین جرایمی در ایالات متحده امریکا به ندرت منجر به تبعات مذکور شده است.

    کلیدواژگان: نیروهای مسلح، ایران، ایالات متحده امریکا، شهروندان
|
  • Naser Ghasemi, Mohammad Kamali * Pages 5-16

    Entering the market and exchanging money and goods in some cases is accompanied by disputes arising from this. For this purpose, according to the foundations, goals, economic functions and different dimensions of these markets, some principles should be introduced as the legal principles underlying the legal system of the securities market. The principle of market fairness, the principle of market transparency, and the principle of market order and supervision can be mentioned as the principles governing the securities markets. These general principles can include more detailed principles such as fair competition, equality in the possibility of using information, non-discrimination and fair access to the market. It seems that the important principles of proceedings in dealing with crimes related to the stock exchange in Iran cover more general aspects of legal relations due to the presence of judicial authorities in the arbitration board and guaranteeing the implementation of the law.

    Keywords: Stock Exchange, Securities, Iranian Law, proceedings
  • Mohammad Mahdi Asadi * Pages 17-36

    The Principles and analysis set forth in Third Party Funding in International Arbitration (TPF) apply to both international commercial and investment arbitration. Because investment arbitration involves states, It necessarily implicates a range of policy issues more deeply, more regularly, and (in some cases) differently than private commercial disputes. These policy issues arise within a larger political context, and within the larger policy debates about the purpose, function, and legitimacy of the laws governing foreign investment and investment arbitration more gener. Another factor that complicates discussion of policy issues regarding third-party funding in investment arbitration is that key elements of these debates are often premised on factual assumptions. This article does not, seek to resolve the existing policy questions. Instead, the primary aim of this article is to identify broader policy issues that relate to analysis in earlier articles in "TPF". Toward that aim, this article will first explore general policy issues that inform specific debates about third-party funding, followed by discussion of political risk insurance, and how it compares and contrast with third-party funding and inter-relates with some policy issues raised regarding third-party funding. According to the expansion and increasing use of "TPF" in investment arbitrations, there are evidences showing the acceptance "TPF" by ICSID.

    Keywords: Foreign Investment, Investment Arbitration, Third-Party Funding in International Arbitration (TPF)
  • Naser Atabati, Hamid Mostafavy, Saman Ojaghloo Shahabi * Pages 37-52
    Background and Aim

    Removing fetus is one of the issues on which the fact of murder or abortion can lead to different sentences, whether it was a natural fetus or a laboratory fetus. This research aims to investigate the difference between the verdicts and effects of the truth of murder or abortion for fetus in jurisprudential and narrative texts and criminal law before and after the Islamic Revolution and with the aim of clarifying legal challenges and the possibility of contagion of these sentences in laboratory embryos.

    Articles and Methods

    The present study is a descriptive-analytical method and using library data including real and cyber, so all the reasons that are full of jurisprudential, narrative and criminal law in the field of murder or abortion can be cited, and then analytic method will be discussed, the difference of its rulings and effects and the possibility of its spread to laboratory fetus.

    Conclusion

    By examining the jurisprudential texts and the validity of the texts, the title of murder can be considered as true if the embryo in which the soul is incarnate and otherwise the title of abortion will be realized. In the case of the title of murder, jurisprudential rulings such as prohibiting the inheritance of the murderer intentionally or unintentionally from all the property of the fetus or from the blood money and also the provisions of the statutory rights, including the provisions prescribed in Articles 47, 157, 612 and 636 of the Islamic Penal Code will be true.

    Keywords: Fetus, abortion, murder, Jurisprudential Sanctions, Legal Tajrim
  • Sayed Vahdat Fakhri, Salar Sadeghi *, Davood Alizadeh Pages 53-68

    The law of using weapons approved in order to maintain order and public security in necessary cases, so that officers can use weapon in order to protect the lives, property, and honor of the people and maintain the public safety of the society to deal with those who disrupt public security and criminals; However, this should be done with utmost care and vigilance. This article examines and explains this law in the light of the principles of criminal law, i.e. the principle of innocence, legality of crime and punishment, prohibition of torture and the human dignity. the research results indicate that although in some cases The law of the use of weapon seems to be inconsistent with the principles of criminal law, but in order to avoid danger and maintain public order by striking in necessary cases, there is no other way but to deviate from the aforementioned principles in the crime scene in order to achieve the goals of criminal law. Because the inherent duty of police officers according to the law of the Police Forces of Islamic Republic of Iran is to establish order and security and provide public and individual comfort and prevent the occurrence of crime, and therefore the use of weapons, although in some cases it may appear to conflict with the principles of criminal law, but is according to the goals of criminal law, namely to establish order and security are compatible.

    Keywords: Weapon Use, Criminal law, Principles, Security
  • Michael J. Lynch, Sayed Alireza Mirkamali *, Amin Hajivand, Ali Khosh Manzar Pages 69-100

    An overview of green criminology (GC) is provided. That substantial literature is not easily summarized, and here, some core issues are reviewed: defining green crimes, the scope of GC, measuring green crimes, and empirical studies of green crimes. Special attention is paid to political economic approaches to GC, which was the foundation for GC. Connections are made to environmental sociology, theories of metabolic rift and unequal ecological exchange, and scientific evidence on planetary boundaries and ecological footprints. Examples of widespread human and nonhuman being green victimization are reviewed. In an era of anthropogenicdriven global ecological collapse, academic disciplines must pay increased attention to ecological disorganization, ecosystem destruction, and excessive production/consumption, which is the proper subject matter of GC.

    Keywords: Green Criminology, Corporate Crime, State Crime, Environmental Sociology, PoliticalEconomy, Ecological Disorganization
  • Sulmaz Karimi * Pages 101-114

    The provisions of the Berne Treaty support the rights of authors, and this support will encourage thinkers and intellectuals, and will cause the spread of culture and the advancement of science and technology within each country. The main advantage that can be used for a country in compliance with the Berne Treaty is that the works of its authors are automatically protected in all member countries of the treaty, and as a result, the authors benefit economically from the development of markets for their works. For years, the issue of Iran not joining the Berne Convention and the problems that will affect art have been discussed. Iran is currently using the law on the protection of the rights of authors, writers and artists, which was approved in 1969 to protect the rights of the author. The characteristic feature of this law is that the limits of its implementation are within the internal borders of the country. The issue of not respecting the author's right can be seen in almost all artistic and literary branches, and what is interesting is that they are also published with the permission of the Ministry of Culture and Islamic Guidance. In this research, the reason for Iran's non-adherence to the Berne Convention in terms of literary and artistic rights has been investigated using a descriptive-analytical method.

    Keywords: Berne Convention, Intellectual Property, Literary Property, copyright, Iranian Law
  • Arash Maleki * Pages 115-126

    Nord Stream 2 is a pipeline built to transmit gas from Russia to Germany through the Baltic Sea. Between December 2019 to  May 2021, the United States government sanctioned offshore units and related natural and legal persons by implementing the national defense authorization act for the fiscal year 2020, which as a result, closed an 11-billion-dollar project. What comes to mind in this connection is the possibility of a contradiction between this action and the previous commitments of this government. In this article, using the descriptive-analytical method and the use of library resources, it has been proven that the implementation of the National Defense Authorization Act for the fiscal year 2020 with the obligations of the United States of America to the United Nations Charter due to the lack of a logical relationship and public agreement and trade is not inconsistent due to the previous announcement and temporary nature, but it violates the resolution 41/128 of the United Nations General Assembly, which, in view of the lack of legal obligation, despite the repeated violation of international law through unilateral sanctions, in this particular case, it cannot be The imposition of sanctions against the Nord Stream 2 pipeline claimed the international responsibility of the United States government. However, the negative effects of this action on the international legal order cannot be denied.

    Keywords: United States, unilateral sanction, the Nord Stream 2 Pipeline, the Russian Federation
  • Saeed Ghaedi * Pages 127-164

    Today, if the dimensions of the problem of the presence of Afghan nationals are considered to be particularly illegal, without a doubt, one of its most important aspects, which has both security effects and social and economic consequences, is the issue of murder by these nationals. The considerable amount of deliberate murder committed by them, centered on Afghan victims, creates a reasonable expectation that a plan will be thought about it. On the one hand, the geographical and border framework of Iran has turned it into a backyard for committing intentional murders, and on the other hand, it has brought legal challenges to Iran's judiciary, which, if ignored, will cause the society to face double damage. The present article tries to enumerate the judicial challenges of committing murder by Afghan nationals and provide solutions to overcome them with analytical-descriptive method. The result of the research indicates that the lack of attention of the authorities of prosecution, investigation and investigation, lack of identification of Afghan perpetrators or lack of access to them, lack of identification of the victim or guardian, lack of deterrence of determinate punishment, impossibility of assigning criminal security, lack of awareness mechanisms, lack of interest and lack of specific mechanism To organize and access fugitive perpetrators is one of the most important judicial challenges. The immediate presence of prosecution and investigation authorities at the scene of intentional murder, the issuance of appropriate orders and continuous monitoring of the process of identifying and accessing Afghan perpetrators, the multiple presence of prosecutors in the contexts of the presence and residence of these nationals, the implementation of a comprehensive system by the prosecutors of each area and the obligation of Afghan nationals to registration, immediate rejection of unauthorized nationals until deportation, creation of care and training camps for them, strict implementation of the law on the entry and residence of foreign nationals and supervision of the implementation by the Attorney General of the country, successful mechanisms to reduce the commission of intentional homicide or existing challenges and imagine It is the release of these nationals.

    Keywords: Afghan Nationals, murder, judicial procedure, Judicial Challenges, Solutions
  • Amin Hajivand *, Parvin Asgari, Amin Alizadeh Pages 165-180

    Criminal description is one of the most important types of description that a method should be used to regulate it. Modeling and modeling is the best way to systematize specific criminal description. This study introduces the modeling of specific criminal law with emphasis on the description of regular criminal law and has modeled it in a crime against security (crime of moharebeh). Descriptive and data collection was done by reviewing documents and taking notes. In the proposed model of the present study, each crime consists of three parts or components, the first of which is the criminal title, which is the same as the accusatory title in the applied stage of the prosecution. Criminal titles can be divided into two categories: explicit and implicit, which can almost be said that previous studies have not examined this model and have considered the first component as a legal element. Regarding the second and third parts of this model, which is the material and psychological element, a special organization has been done which has been described in detail in the research; But the point that is more visible in this research is that the description components are regularized and by using this model, it is possible to easily identify complex crimes such as cyber-crimes and crimes against security, etc.

    Keywords: Criminal Description, Modeling, crimes against security, Crime of Moharebeh, Criminal Title
  • Faez Moghbel Baerz *, Javad Naderi Ooj Boghzi, Ahmadreza Emtehani Pages 181-206

    The qualitative principle of laws is a principle and a tool to maintain the legal security of citizens, which always guarantees the inherent rights of citizens and makes them immune from different labels. In fact, legislators in the field of legislation are obliged to comply with this principle in order to convince the human society to pay attention to the inherent rights of citizens while complying with the principles and customs of legislation. Undoubtedly, non-adherence to the principle of the quality of the laws, which itself has various components, will create serious problems, including the extensive interpretation of the laws by judges and the emergence of a criminal citizen, which will naturally break the boundaries of the principle of innocence and increase judicial errors, and the result of violations It will not have the rights of citizens. In the meantime, the authors in this research, which was completed in a descriptive and analytical way, using library resources, while explaining and analyzing the components of the quality principle of the laws, have discussed the details and its importance in legislation, and they emphasize It more than anything to the legislators. And governments have a practical commitment to the qualitative principle of laws in order to comply with the components of good governance and pay attention to the rights of citizens, and their rights should always be respected.

    Keywords: Principles of Criminal Law, principle of quality, Predictability, accessibility, Compliance with Citizen's Rights
  • Ali Zandi Rad, Abdolvahed Bahmehei * Pages 207-224

    The problem of crime and its examples is one of the important social phenomena that has cast a shadow in all the crises in the world today. In today's world, when it comes to prevention (any field), the first thing that comes to mind is the media. Media are the main sources of creation and dynamism of culture. The power and strength of these intellectual tools have such high foundations that without its presence, access to a society with a dynamic culture is unattainable and impossible. The media are considered the information center of every society and have different functions, both overt and hidden, in the fields of education, information and awareness, entertainment and entertainment. In addition to the mentioned cases, the media plays a role in the production of crime and the atmosphere emanating from it, as well as in the prevention of crime in such a way that its role and function have been noticed by everyone, because the public knowledge of crime and justice A large amount of media is obtained by spreading the view of media tyranny, which uses the high power of the media in inducing and influencing the audience, and for the audience, they are passive and influential towards the messages of the public media. Therefore, the goal of prevention may be to reduce crime or limit it or prevent its growth. The purpose of this research is to investigate the role of media in crime prevention with descriptive-analytical method.

    Keywords: Media, Crime Prevention, Punishment
  • Mohammad Javanbakht *, Ali Noormohammadzadeh Pages 225-246

    It is not always the case that in the process of transitioning from thought to criminal action, a person has free will, but sometimes the culture of the society and the way of dealing with the governing institutions assume the criminality of individuals, and by treating them as criminals and labeling them criminals, People with a special physical and mental state suggests that their physical and mental states are compatible with criminality and deserve legal treatment. In this way, the society assigns him/her a criminal character and considers his /her inherent characteristics to be the natural traits of a criminal. The current research was written based on the descriptive-analytical method and on the basis of documents and library resources, and in this regard, by studying international documents and foreign laws, the collected information was analyzed qualitatively with the purpose of application. is placed In this research, the authors intend to explain the criminalization of transgender phenomenon and similar situations by gathering information from the people who were selected as the target community and in the end, reach the conclusion that the culture that governs the criminal justice system is the basis of crime. It is a phenomenon. Based on this, our argument is that criminologists and criminal law experts should revise and reform the criminal justice system in dealing with gender diversity.

    Keywords: Criminology, Criminal Justice, crime
  • Omid Doostbin, Akbar Gholami * Pages 247-258

    Examining the Real Estate and Documents Registration Law, it is clear that the legislator's purpose in approving this law was to create order and stability in documents, especially land ownership documents. The precision in Article 24 of the aforementioned law, which states that after the expiry of the objection period, no legal or criminal claims from anyone will be accepted, strengthens this opinion. The approval of the registration law in 1931 shows the legislator's determination to move from traditional and rural life to modern life. Real estate registration is mandatory in the Real Estate Registration Law approved in 1931 but still we see real estates across the country that have no record of registration in the Real Estate Registry and consequently lack ownership documents and are not registered in the above-mentioned Real Estate Transactions Registration Law. It has been announced under mandatory conditions and an executive guarantee has also been provided in this regard. On the other hand, despite the fact that property registration is mandatory in the relevant laws, we see properties that have no record of registration in the real estate office and are bought and sold in a normal way, which has caused many property disputes and lawsuits to be filed in the courts. In turn, it causes psychological, economic and social problems. The aim of the present study is to review the law on determining the status of registration of lands and buildings without official documents. The research method is descriptive-analytical. The results showed that in the aforementioned law, there is a guarantee of executions in case of non-implementation of the law for the applicant in requesting the title document after the filing of the case, and restrictions for experts and punishments for the people who respond to inquiries are considered and the consequences and damages caused by not using this The law deprives a person of the benefits of having an official document and disregards the rule of public order and violates the rights of the government. Municipalities have no role in the implementation of this law, whether in issuing ownership documents or in conducting official transactions; Also, no duty has been determined for properties with a record of registration that do not have the reason stated in this law for requesting a title deed.

    Keywords: Registration Status, land, Buildings, Official Document
  • Zahra Nazari * Pages 259-274

    Iran's legislator has long since accepted the judicial establishment of parole and has taken effective steps in the implementation of the policy of decriminalization and in particular removing of imprisonment, which can help the convict and society to reform and educate him/her and encourage her/him to definitely return to her/him family and community. Of course, this action requires the reform and creation of infrastructures in the judicial system and the organization of prisons. In French criminal law, the institution of parole is one of the most important aspects of the criminal justice system, which focuses on the resocialization of the convict. Although the prison sentence, in addition to general deterrence, provides social defense, especially in serious crimes, but with the passage of time, society gets used to the severity and violence of those punishments, and when the society is no longer deterred by those punishments as expected by the legislator, it It's time that the personal and social disadvantages of prison make the society suffer from the inflation of the criminal population and increasing decriminalization. Paying attention to the parole system as one of the first generation measures of alternatives to imprisonment and an important issue in the direction of reform and rehabilitation, considering its wide effectiveness, is still involved in some differences of interpretations in terms of substantive and formal provisions which is the correct way of granting It has sometimes faced ambiguities.

    Keywords: Parole, prison sentence, Convict, Correction, Rehabilitation
  • Amirabbas Kiani * Pages 275-296

    The protection of nationals abroad is a legal doctrine meaning military intervention by a state to protect the lives of its nationals in the territory of other state. Some Advocates of this doctrine seek to justify it as a valid form of self-defense by broadly interpreting Article 51 of the United Nations charter and also asserting it as a part of customary law. This means nationals of countries who are outside their territory are considered part of their territory and therefore, attacking them is considered an attack on the country of these people, and the right of self-defense is reserved for that country. Furthermore, some have attempted to classify this doctrine under the umbrella of Diplomatic Protection, asserting that the state has the right to offer military protection to its citizens during precarious circumstances. Taking this matter into account, this article will explore the nature and approach of international law towards the doctrine of protection of nationals. Generally, it seems that since the doctrine has not been explicitly addressed in any international document and in addition, several nations and organizations, in various circumstances, have responded unfavorably the use of it as means of self-defense and diplomatic protection, the protection of nationals is not accepted from the point of view of international law.

    Keywords: Doctrine of Protection of Nationals, use of force, self-defense, Diplomatic protection
  • Eraj Morvati * Pages 297-316

    Security is freedom in the light of which a person succeeds in continuing his civil life without fear of aggression and invasion by the powers of individuals or governments, and in fact, the possibility of healthy use of legal and judicial authority to repel and eliminate personal and social aggression is a form of it provides judicial security. In many legal systems, the principle of judicial security is presented precisely as a necessity of constitutional value. In fact, on the one hand, this principle is one of the important indicators of the rule of law, and its guarantee is the first goal of any legal system. Many other legal institutions are justified by the principle of judicial security. The need to pay attention to this principle in our country becomes apparent when the stability of the legal system will inevitably lead to the stability of legal relations. Judicial security is a theory that, like other ideas and intellectual innovations, should be established and clarified in the interaction of thoughts and conflict of thoughts and criticism and discussion of the elites of the society, completed and evolved in the field of implementation and practice, and benefiting from the experiences of the system. Judicial and criminal cases and the use of modern techniques and methods in the form of a complete, comprehensive and appropriate military system to meet the needs of our society and other Islamic societies. Benefiting from the cooperation of associates, chaste and brave judges, and eminent lawyers of the district and university, makes it possible to reach the perfection of the judicial system and judicial security. In creating judicial security, the most important good is the implementation of justice and law, and the Islamic judicial system is the most efficient means to realize this lofty goal. Strengthening judicial knowledge and selection of competent persons in judicial and administrative complexes and detailed planning along with continuous monitoring of the components of the judicial system and maintaining the dignity and dignity of judgment and citizen's rights are considered to be the main tools for realizing judicial security. The present research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Judicial Security, Principles, Iran's criminal system
  • Abdolhakim Didar * Pages 317-338

    One of the significant issues in the current era, animal rights can be less considered in relation to legal issues. But this brief neglect is part of the domestic law, because in the religion of Islam, this issue has become very common. Unlike the previous researches, this research covers animal rights from all aspects, including the history of animal rights, the study of animal rights in Islam, the study of animal rights in the subject laws of Iran, as well as the analysis of animal rights in international documents. So that after comparing and comparing this area with each other, it was concluded that in domestic law, we are facing the problem of lack of a comprehensive and direct law, while in international documents, attention has been paid to this issue, and the joining of the domestic legislator to International conventions have partially covered the lack of law in this field. The door The end is also one of the most important results of this research is that everything in international documents and domestic law in relation to the protection of rights animals have been discussed in the religion of Islam several years ago in a comprehensive and more complete way. In this article, library method is used to collect information and data.

    Keywords: Animal Rights, Islamic Jurisprudence, International Documents, Convention
  • Masoume Heydaari * Pages 339-354

    Citizenship rights are one of the intellectual foundations of democracy and the basic concepts of democratic life. Citizenship is a category that is tied to the concept of the culture of each society and the culture of each border and environment is derived from the three basic realms of social activities, the political environment and the economic status of that society. In a civil society, the rights of an individual include: fundamental rights, meaning the fundamental rights of the citizens of a society, political rights, meaning the right to participate in political processes, social rights, which include economic rights and minimum standards of living in social facilities. The degree of observance and attention to citizen's rights in any country can be measured by the scale of legislative assemblies and other legislative bodies. In this regard, citizenship rights, as one of the most obvious individual and group rights, has a significant contribution to the feeling of social justice, so that the degree of observance of citizenship rights in the society is considered a suitable criterion for measuring social, political, economic and cultural inequalities. In general, respect for the rights of citizens and their observance and guarantee in a society far from color, language, race, ethnicity and religion have always been emphasized, especially in the Islamic society of Iran, whose foundations are laid according to the standards of Islam. Today, citizenship rights and attention to political and civil rights, economic, social, and cultural rights and freedoms, judicial rights of members of the society are one of the inseparable elements of every constitution, and the need to pay attention and protect citizenship rights in the numerous principles of the fifth chapter (Laws nation) the constitution of the republic is clearly stated. Therefore, the main meaning of citizenship rights is to observe and preserve the rights of individuals and human beings in the larger part of society, and citizens should enjoy all rights, including political and civil rights, judicial rights, economic and welfare rights.

    Keywords: Constitution, citizenship rights, Political Rights, social rights, Nation's Rights
  • Ascensión García Ruiz, Nigel South, Avi Brisman, Amin Hajivand *, Ali Khosh Manzar, Saber Sayari Zuhan Pages 355-380

    This essay adopts an interdisciplinary approach to consider the meaning of ‘eco-crime’ in the aquatic environment and draws on marine science, the study of criminal law and environmental law, and the criminology of environmental harms. It reviews examples of actions and behaviors of concern, such as offences committed by transnational organized crime and the legal and illegal over-exploitation of marine resources, and it discusses responses related to protection, prosecution and punishment, including proposals for an internationally accepted and enforced law of ecocide. One key element of the policy and practice of ending ecocide is the call to priorities the adoption of technologies that are benign and renewable. Our study ends with a description of almadarba fishing method (a complex and ancient technique for trapping and catching Atlantic Bluefin tuna, which was originally used by the Phoenicians and developed into its current form in the Islamic period in southeastern Iberia). To showing that there are ways in which sustainable and renewable principles can be applied in an ethical and fair way in modern aquaculture.

    Keywords: Almadraba, Blue Criminology, Ecocide, Green Criminology Illegal, Unreported, Unregulated Fishing (IUU), Transnational Organized Crime
  • MARK VERSTRAETE, JANE R. BAMBAUER, DEREK E. BAMBAUER, Marjan Moradi, Kian Biglarbeigi *, Sayed Hadi Mahmoudi Pages 381-452

    Fake news presents a complex regulatory challenge in the increasingly democratized and intermediated on-line information ecosystem. Inaccurate information is readily created by actors with varying goals, rapidly distributed by platforms motivated more by financial incentives than by journalistic norms or the public interest, and eagerly consumed by users who wish to reinforce existing beliefs. Yet even as awareness of the problem grew after the 2016 U.S. presidential election, the meaning of the term “fake news” has become increasingly disputed and diffused. This Article first addresses that definitional challenge, offering a useful taxonomy that classifies species of fake news based on two variables: their creators’ motivation and intent to deceive. In particular, it differentiates four key categories of fake news: satire, hoax, propaganda, and trolling. This analytical framework can provide greater rigor to debates over the issue. Next, the Article identifies key structural problems that make each type of fake news difficult to address, albeit for different reasons. These include the ease with which authors can produce user generated content online and the financial stakes that platforms have in highlighting and disseminating that material. Authors often have a mixture of motives in creating content, making it less likely that a single solution will be effective. Consumers of fake news have limited incentives to invest in challenging or verifying its content, particularly when the material reinforces their existing beliefs and perspectives. Finally, fake news rarely appears alone: it is frequently mingled with more accurate stories, such that it becomes harder to categorically reject a source as irredeemably flawed. Then, the Article classifies existing and proposed interventions based upon the four regulatory modalities catalogued by Larry Lessig: law, architecture (code), social norms, and markets. It assesses the potential and shortcomings of extant solutions. Finally—and perhaps most importantly—the Article offers a set of model interventions, classified under the four regulatory modalities, that can reduce the harmful effects of fake news while protecting interests such as free expression, open debate, and cultural creativity. It closes by assessing these proposed interventions based upon data from the 2020 election cycle.

    Keywords: Fake News, Online Platforms, propaganda, True Information, Countering Fake News
  • Hossein Khazaei * Pages 453-478

    Many countries, along with international laws and regulations to preserve and improve the environment as a platform for social life and one of the rights of the third generation of human rights, have also established domestic regulations. In Iran, according to Article 50 of the Constitution, Environmental Protection is considered a public duty and the unity of the people and the devices are obliged to do this duty. The environment Agency has legal authority to protect the environment. The Environmental Protection and Improvement Act therefore outlines the functions of the organization؛The Environment Agency faces challenges and limitations within the framework of performing these tasks, which has led to inefficiency and lack of effective and comprehensive measures. It is therefore necessary that the organization minimizes these challenges by providing effective solutions and in the long term seeks to address them, and to bring the main goal mentioned in the Constitution, the protection of the environment and the growing social life, to the fore for today's generations and future generations.

    Keywords: Environmental Organization, Constitution, Social Life, Environmental Protection, Improvement Law, Human rights
  • Yasser Shakeri * Pages 479-536

    The purpose of the current research is to examine the criminal policy in the Islamic Republic of Iran and the United States of America for crimes against citizens by the armed forces. The present study, with a descriptive-analytical method, aims to answer the question, what is the criminal policy of crimes against citizens by the armed forces in the two criminal systems of the Islamic Republic of Iran and the United States of America? In response, it can be said that it seems that in both the criminal systems of the Islamic Republic of Iran and the United States of America, there is a strict and security-oriented criminal policy that governs these crimes, because the legislators of both countries look at ensuring the safety of the citizens of the society, even the imprisoned persons. Be In both criminal systems, the issue of crimes against citizens is mentioned in the constitution and special military laws in the armed forces. In some cases, committing crimes against citizens by the police or the armed forces or the security forces of the Islamic Republic of Iran has led to social, political, economic, cultural, and social and security consequences in addition to criminal consequences. If committing such crimes in the United States of America has rarely led to the aforementioned consequences.

    Keywords: Armed forces, Iran, United States of America, Citizens