فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 86، امرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیده فاطمه موسوی*، غلامعلی افروز، علی اکبر ارجمندنیا، باقر غباری بناب صفحات 1-10

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی بازی درمانی خانواده محور، بر بهبود رابطه والدین و کودکان با اختلال کاستی توجه (ADD) بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. مطالعه در تابستان سال 1401 صورت گرفت. جامعه پژوهش، تمامی کودکان با اختلال کاستی توجه 5 تا 10 سال شهر تهران بود و نمونه گیری به شکل هدفمند انجام شد. تعداد 24 زوج مادر و کودک به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی (N=12) و گواه (N=12) قرار گرفتند و برنامه بازی درمانی خانواده محور به مدت 10 جلسه دوساعته هفتگی، برای گروه آزمایش اجرا شد. جهت بررسی رابطه والد- کودک، قبل و بعد از مداخله، از تست رابطه کودک- والد پیانتا (1997) (CPRS)، استفاده شد. داده ها نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که در مقایسه با گروه گواه، بازی درمانی خانواده محور موجب کاهش معنادار خرده مقیاس وابستگی و تعارض و افزایش خرده مقیاس نزدیکی شده است (05/0 > P). با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد که بازی درمانی خانواده محور موجب بهبود رابطه والدین و کودکان با اختلال کاستی توجه، از نظر وابستگی، نزدیکی و تعارض در روابط می گردد.

    کلیدواژگان: اختلال کاستی توجه، بازی درمانی خانواده محور، تعارض، رابطه والد-کودک، نزدیکی، وابستگی
  • اکبر نصیری، امید شکری*، زینب رضایی صفحات 11-20

    هدف این مطالعه بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی مقیاس صفت بخشایش بود. روش این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل عاملی بود؛ به این منظور 404 نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 از طریق نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس صفت بخشایش (TFC) بری و همکاران (2005) پاسخ دادند. ساختار عاملی مقیاس از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، همسانی درونی ابزار توسط آلفای کرونباخ و روایی آن به روش همگرا با استفاده از ابزار مقیاس همدلی (EQ_EM) بار-آن (1997) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. هر کدام از شاخص های تحلیل عاملی تاییدی مقیاس مذکور ازجمله GFI، AGFI، NFI و CFI از مقدار مطلوب و مناسبی برخوردار بودند. ضریب آلفای کل پرسشنامه نیز 79/0 و همچنین ضریب گاتمن برای کل مقیاس 85/0 به دست آمد. بارهای عاملی تمام آیتم ها بالاتر از 55/0 و از نظر آماری در سطح 001/0>p معنادار بود. روایی همگرا با مقیاس همدلی به مقدار 54/0 در سطح 001/0>p نیز معنادار گزارش شد؛ بنابراین با توجه به برازش مطلوب مدل، روایی مناسب و اعتبار بالای مقیاس صفت بخشایش، می توان از آن جهت بررسی و سنجش بخشایش بین فردی در دانش آموزان نوجوان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پایایی، دانش آموزان ایرانی، روایی، ساختار عاملی، صفت بخشایش
  • معصومه گلشنی جورشری*، ‪سعید رضایی صفحات 21-30

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله بازی درمانی مبتنی بر قصه بر بازداری پاسخ و تنظیم هیجان در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان 9-12 ساله مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی شهر تهران در سال 1401 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) از جامعه آماریبود که  به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای جلسات بازی درمانی مبتنی بر قصه انجام شد. در این پژوهش، برای جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی رفتار کودکان (سوانسون و همکاران، 1980، CBRS)، آزمون استروپ ماه و خورشید (آرشی بالد و کرنز، 1990، SMST) و سیاهه تنظیم هیجان (شیلد و سیچتی، 1998، ERC) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده های بدست آمده، از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در بازداری پاسخ و تنظیم هیجان وجود داشت (01/0<p). با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، می توان نتیجه گرفت بازی درمانی مبتنی بر قصه منجر به بهبود بازداری پاسخ و تنظیم هیجان در در کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، بازداری پاسخ، بازی درمانی مبتنی بر قصه، تنظیم هیجان
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی* صفحات 31-40

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بازی درمانی به روش گشتالتی بر پرخاشگری و اضطراب امتحان دانش آموزان ابتدایی با اختلال یادگیری ویژه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دوره پیگیری یک ماه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر ابتدایی (دوره اول) دارای اختلال یادگیری ویژه خواندن و نوشتن بود که در سال تحصیلی 1402-1401 در شهر کاشان مشغول به تحصیل بودند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند  بود. بدین ترتیب تعداد 30 نفر از دانش آموزان دختر ابتدایی دارای اختلال انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هرکدام 15 نفر) گمارش شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل سیاهه پرخاشگری کودکان (CHIA) نلسون و فینچ (2000) و سیاهه اضطراب امتحان  (TAI) ابوالقاسمی و همکاران (1375) بودند. گروه آزمایش در10 جلسه 45 دقیقه ای هفته ای دو بار و در سه گروه پنج نفره تحت درمان بسته آموزشی بازی درمانی به روش گشتالتی ویولت اوکلاندر (1997) قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین ها در مراحل پیش آزمون با پس آزمون و پیگیری وجود دارد (001/0<p)، در حالیکه تفاوت معناداری بین میانگین ها در مرحله پس آزمون با پیگیری مشاهده نشد که حاکی از پایداری اثربخشی مداخله است. بنابراین استفاده از بازی درمانی به روش گشتالتی می تواند در کاهش پرخاشگری و اضطراب امتحان دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه موثر باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، بازی درمانی به روش گشتالتی، پرخاشگری، دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه
  • علی رسولی فشتمی، پریسا مرادی کلارده*، محمد نریمانی، ام کلثوم غلامی کفترودی، تورج هاشمی صفحات 41-52

    هدف این پژوهش پیش بینی نشانگان افسردگی بر اساس ویژگی های شخصیتی و کمال گرایی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم بود. این پژوهش یک مطالعه مقطعی-توصیفی بوده و جامعه آماری آن تمامی دانش آموزان متوسطه دوره دوم شهر رشت در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که از میان آنان تعداد 368 دانش آموز از ده مدرسه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پنج عامل شخصیت کاستا و مک کری (FPQ، 2004)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI، 1996) و مقیاس کمال گرایی هویت و فلت (MPS، 1991) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد از ویژگی های شخصیتی، روان رنجورخویی و باوجدان بودن و از میان مولفه های کمال گرایی نیز، دیگرمدار و  جامعه مدار با نشانگان افسردگی دارای رابطه مثبت و معنادار با بودند. همچنین ویژگی های شخصیتی 1/30 درصد و کمالگرایی 14 درصد از واریانس نشانگان افسردگی را تبیین و پیش بینی نمودند (001/<p). با توجه به نتایج به دست آمده درنظرگرفتن ویژگی های شخصیتی و کمال گرایی در زمینه ی پیشگیری، تشخیص و درمان نشانه های افسردگی موثر بوده و لازم است در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، کمال گرایی، نشانگان افسردگی، ویژگی های شخصیتی
  • محسن اکبرپور بنی، مهدی فهیمی*، سعید کاملی، سید مهدی سرکشیکیان صفحات 53-62

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تمرینات ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب شناختی، جسمانی و انعطاف پذیری روانشناختی زنان ورزشکار بود. پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان ورزشکار رشته آمادگی جسمانی شهر قم بودند که در سال 1401 مشغول فعالیت بودند. که از میان آنها 50 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سنجش اضطراب (SAS) اسمیت (1990) و انعطاف پذیری روانشناختی (CFI)  دنای و ونادروال (2010) استفاده شد. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در اضطراب شناختی و جسمانی و انعطاف پذیری روانشناختی بود (001/0 <p). بنابراین می توان نتیجه گرفت تمرینات ذهن آگاهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب شناختی، جسمانی و انعطاف پذیری روانشناختی زنان ورزشکار موثر بود.

    کلیدواژگان: اضطراب، انعطاف پذیری روانشناختی، ذهن آگاهی، ورزشکاران زن
  • گیتا علیپور، عباس ابوالقاسمی*، بهمن اکبری صفحات 63-74

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان شفقت به خود و اصلاح سبک زندگی بر عوامل روان شناختی باور هسته ای خوردن، خودانتقادی و خودکارآمدی وزن در زنان مبتلا به چاقی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان دارای BMI≥25 مراجعه کننده به مراکز درمان چاقی در سال 1401 تشکیل می دادند که پس از فراخوان داوطلب شرکت در پژوهش شدند. 60 نفر از شرکت کنندگان در پژوهش با استفاده از برنامه G Power و به روش نمونه گیری هدفمند و با دارا بودن معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و سپس بطور تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 12 جلسه، هفته ای 3 جلسه 2 ساعته گروهی درمان ترکیبی شفقت به خود و اصلاح سبک زندگی را دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های باور هسته ای خوردن (ECBQ)  کوپر و همکاران (1997)، خودانتقادگری (FSCRS) گیلبرت و همکاران (2004)، و خودکارآمدی وزن (WSEQ) کلارک و همکاران (1991) استفاده شد. در نهایت، داده ها به روش واریانس آمیخته تحلیل شد. نتایج نشان داد که نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری با دریافت درمان ترکیبی شفقت به خود و اصلاح سبک زندگی در باورهسته ای خوردن و خودانتقادی به طور معناداری کاهش و نمرات خودکارآمدی افزایش یافته است (05/0<p). براساس یافته بدست آمده می توان نتیجه گرفت که درمان ترکیبی شفقت به خود و اصلاح سبک زندگی به عنوان یک بسته جایگرین برای تعدیل باورهسته ای و خودانتقادی و افزایش خودکارآمدی وزن زنان مبتلا به چاقی موثر است.

    کلیدواژگان: چاقی، خودانتقادی، خودکارآمدی وزن، درمان شفقت به خود، سبک زندگی
  • افسانه نادری پور، حسن توزنده جانی*، زهرا باقرزاده گلمکانی، احمد زنده دل صفحات 75-84

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور بر ادراک درد و تحمل پریشانی بیماران زن مبتلا به اختلال مولتیپل اسکلروزیس بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل بیماران زن مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود که جهت استفاده از خدمات سازمان بهزیستی به گروه تشخیص معلولیت سازمان بهزیستی تهران در سه ماه سوم سال 1400 مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این زنان بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه مداخله روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005، DTS) و پرسشنامه ادراک درد  ملزاک (1975، MGPQ) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد اثر اصلی گروه برای (05/0> P، 05/54F=) ادراک درد و (05/0> P، 9/44F=) برای تحمل پریشانی معنادار است؛ در متغیر ادراک درد اثر اصلی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (05/0> P، 2/54F=) و متغیر تحمل پریشانی (05/0> P، 3/45F=) معنادار است و ماندگار است. نتیجه گیری می شود که روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور بر ادراک درد و تحمل پریشانی اثربخش بوده است.

    کلیدواژگان: ادراک درد، تحمل پریشانی، روان درمانی کوتاه مدت راه حل محور
  • محبوبه اکبری، پگاه فرخ زاد*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 85-96

    هدف مطالعه حاضر مدل یابی اضطراب اجتماعی بر مبنای سیستم های مغزی-رفتاری، دل بستگی به والدین و همسالان و خودکارآمدی اجتماعی با میانجی گری مهار هیجان در نوجوانان بود. این پژوهش توصیفی-همبستگی و به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال 1400 بود. جهت انتخاب نمونه ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ای هجده مدرسه انتخاب گردید، سپس از میان آن ها 564 نفر به شیوه در دسترس وارد مطالعه و به پرسشنامه های سیستم های بازداری و فعال سازی رفتاری (BIS/BAS، کارور و وایت، 1994)، دل بستگی به والدین و همسالان (IPPA، آرمسدن و گرینبرگ، 1987)، خودکارآمدی برای موقعیت های اجتماعی (SESS، گودیانو و هربرت، 2003)، مهار هیجان (ECQ، راجر و نجاریان، 1989) و هراس اجتماعی (SPIN، کانر و همکاران، 2000) پاسخ دادند. نتایج این پژوهش حاکی از برازش قابل قبول الگوی پیشنهادی با داده های گردآوری شده بود. یافته ها نشان داد سیستم بازداری رفتاری به طور مثبت (01/0>P) و سیستم فعال سازی رفتاری (05/0>P)، دل بستگی به والدین و همسالان و خودکارآمدی اجتماعی (01/0>P) به طور منفی و به واسطه مهار هیجان بر اضطراب اجتماعی اثر معنادار دارند. درنتیجه نظر به نقش تعدیل کننده مهار هیجان، توسعه مهارت های تنظیم هیجان می تواند به کاهش قدرت عوامل زمینه ساز و تخفیف علایم اضطراب اجتماعی نوجوانان یاری برساند.

    کلیدواژگان: دل بستگی به والدین و همسالان، سیستم های مغزی-رفتاری، مهار هیجان، اضطراب اجتماعی، خودکارآمدی اجتماعی
  • وحید مطهری موید، معصومه ژیان باقری*، پریسا پیوندی، محمدرضا بلیاد، مرجان حسین زاده تقوایی صفحات 97-108

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عملکرد خانواده بر اساس جهت گیری مذهبی با میانجیگری بخشودگی در مردان وزنان شاغل شهر همدان بود. پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان و مردان متاهل شاغل سازمان های دولتی در شهر همدان در سال 1401-1400 بودند. برای برآورد حجم نمونه از فرمول تاباچینگ و همکاران (2007) استفاده شد، لذا حجم نمونه در این پژوهش به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس (شیوه آنلاین) 335 نفر زن و مرد شاغل بودند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD) اپستاین، بالدوین و بیشاب (1983)، مقیاس جهت گیری مذهبی (ROS) آذربایجانی (1382) و مقیاس بخشودگی بین فردی (IFS) پولارد و همکاران (1998) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم مولفه های جهت گیری مذهبی(514/0- =β) و بخشودگی (170/0- =β) بر عملکرد خانواده معنادار و جهت گیری مذهبی با میانجی گری بخشودگی بر عملکرد خانواده نیز در سطح 001/0معنادار بود که بیانگر برازش مدل است. در نتیجه جهت گیری با توجه به نقش بخشودگی می تواند تبیین کننده عملکرد خانواده باشد.

    کلیدواژگان: بخشودگی، جهت گیری مذهبی، عملکرد خانواده
  • فرزانه ابراهیمی، آذر کیامرثی*، سمیه تکلوی صفحات 109-118

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان چشم انداز زمان بر خودپنداشت بدنی و درماندگی روان شناختی در زنان یایسه انجام گردید. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمامی زنان یایسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر مشگین شهر در نیمه دوم سال 1401 بودند که از این تعداد 35 نفر به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (18 نفر) و گواه (17 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی به مدت 6 هفته در جلسات 90 دقیقه ای درمان چشم انداز زمانی زیمباردو (2012) شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودتوصیف گری بدنی (PSDQ، مارش، 1996) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS، لاوبیوند و لاوبیوند، 1995) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون خودپنداشت بدنی و درماندگی روان شناختی در دو گروه درمان چشم انداز زمانی و گواه تفاوت معناداری در سطح 01/0 وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که درمان چشم انداز زمای می تواند بر افزایش خودپنداشت بدنی و کاهش درماندگی روان شناختی در زنان یایسه موثر باشد.

    کلیدواژگان: خودپنداشت بدنی، درمان چشم انداز زمان، درماندگی روان شناختی، یائسگی
  • مرجان رابعی، مریم مشایخ*، محمد حاتمی، فاطمه زم، سمیه شعبانی صفحات 119-128

    هدف از انجام پژوهش تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر ارزشیابی تناسب اندام و نگرانی از عدم پذیرش درخواست زنان متقاضی جراحی زیبایی بود. پژوهش حاضر  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی جهت عمل جراحی زیبایی در شهر تهران در سال 1400 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به یک گروه مداخله  و گروه گواه تقسیم شدند. داده ها با استفاده از مقیاس تصویر بدنی  کش (MBRSQ، 1990) و حساسیت به طرد (RSQ، 1996) جمع آوری شد. مداخله طرحواره درمانی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار انجام شد. داده های پژوهش به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد  تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد طرح واره درمانی بر کاهش ارزشیابی تناسب اندام، نگرانی از عدم پذیرش درخواست و انتظار پاسخ در زنان متقاضی جراحی زیبایی موثر است (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد که این اثربخشی در دوره پیگیری نیز ماندگار است (05/0>p). نتیجه گیری می شود طرحواره درمانی یک درمان موثر در کاهش ارزشیابی تناسب اندام، نگرانی از عدم پذیرش درخواست و انتظار پاسخ در زنان متقاضی جراحی زیبایی است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی تناسب اندام، طرحواره درمانی، نگرانی از عدم پذیرش درخواست
  • رامتین عاشوری، فرشاد بهاری*، هومن نامور صفحات 129-138

    هدف این پژوهش پیش بینی شکوفایی دانشجویان بر اساس هوش اخلاقی، خردمندی و تفکر نقاد، با توجه به نقش میانجی امید بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 1400-1399 به تعداد 740 نفر بود که از بین آن ها تعداد 384 نفر نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شکوفایی (FQ) سلیمانی (1394)، هوش اخلاقی (MIQ) لینک و کیل (2007)، خردمندی (WQ) وبستر (2003)، تفکر نقاد (CTQ) فاسیون (1990) و امید (HQ) اسنایدر و همکاران (2000) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد اثرات مستقیم هوش اخلاقی، خردمندی و تفکر نقاد بر شکوفایی معنادار بود (001/0>p). از سوی دیگر هوش اخلاقی، خردمندی و تفکر نقاد به طور غیرمستقیم به واسطه امید با شکوفایی رابطه داشتند (001/0>p). شاخص های نکویی برازش نیز حاکی از برازش مناسب مدل بود. بر اساس یافته های این پژوهش نتیجه گیری می شود هوش اخلاقی، خردمندی و تفکر نقاد با میانجی امید می تواند مدل شکوفایی را تبیین کند.

    کلیدواژگان: امید، تفکر نقاد، خردمندی، دانشجویان، شکوفایی، هوش اخلاقی
  • محمود نصوحی دهنوی، احمد غضنفری*، رضا احمدی صفحات 139-148

    این پژوهش باهدف مقایسه اثربخشی برنامه درمان گروهی گربه سازگار کندال و آموزش مدیریت والدین بر میزان اضطراب اجتماعی، پرخاشگری بدنی و تاب آوری دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال اضطرابی شهر مبارکه در سال تحصیلی 1400-1401 بود. در این پژوهش تعداد 45 دانش آموز دبستانی دارای اختلال اضطرابی، با روش نمونه گیری هدف مند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های 15 نفره آزمایشی و گواه قرار گرفتند. دانش آموزان گروه آزمایشی اول در ده جلسه 60 دقیقه ای برنامه گربه سازگار (CCP) و مادران گروه آزمایشی دوم در ده جلسه 75 دقیقه ای آموزش مدیریت والدین (PMT) شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب سنج اسپنس (1997، SCAS) ، تاب آوری مرل (2011، SEARS) و پرخاشگری نیلسون (2000، ChIA) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد هر دو برنامه گربه سازگار و آموزش مدیریت والدین نسبت به گروه گواه به طور معناداری باعث کاهش اضطراب اجتماعی و پرخاشگری بدنی و افزایش تاب آوری می شوند (01/0<p). تاثیر هر دو مداخله تا مرحله پیگیری 45 روزه دارای ماندگاری اثر است. همچنین باتوجه به تفاوت میانگین ها بین میزان اثربخشی دو برنامه بر اضطراب اجتماعی و تاب آوری تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0>p)، ولی اثربخشی برنامه گربه سازگار بر پرخاشگری بدنی بیشتر از برنامه آموزش مدیریت والدین است.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، اضطراب اجتماعی، برنامه گربه سازگار، پرخاشگری بدنی، تاب آوری
  • بهرام پارسا، سعید آریاپوران*، عباس حقایق، مریم قربانی صفحات 149-160

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان تنظیم هیجان بر بهبود هیجان شرم و گناه و نشخوار فکری مشترک در نوجوانان دارای خودزنی صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان پسر در دامنه سنی 13-18 ساله شهر اردبیل در نیمه دوم سال 1400 بودند. تعداد نمونه پژوهش 30 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در 2 گروه (درمان تنظیم هیجان، 15نفر و گروه گواه 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس آمادگی شرم و گناه (Gasp، کوهن و همکاران، 2011)، مقیاس افکار خودکشی بک (BSSI، بک، 1979) و پرسشنامه نشخوار فکری مشترک (CRQ، رز، 2002) استفاده شد. برای گروه آزمایش هشت جلسه 75 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان ارایه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون هیجان شرم و گناه و نشخوار فکری مشترک در دو گروه آزمایش و گواه در سطح 01/0 تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج به دست آمده حاکی اثربخشی درمان تنظیم هیجان بر بهبود هیجان شرم و گناه و نشخوار فکری مشترک در نوجوانان دارای خودزنی بود.

    کلیدواژگان: خودزنی، درمان تنظیم هیجان، نشخوار فکری مشترک، هیجان شرم و گناه
  • رعنا آزاد، سید علی آل یاسین* صفحات 161-172

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی، تاب آوری و معنای زندگی مادران کودک کم توان ذهنی بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه مادران دارای فرزند کم توان ذهنی در مرکز توان بخشی ساعی نور شهرستان ساوه در سال 1401 بودند که از بین آنان تعداد 24 نفر، 12 نفر در گروه گواه و 12 در گروه آزمایش از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ویژگی‏های جمعیت شناختی، بهزیستی روان شناختی ریف (PWB، 1989)، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (CD_RSC، 2003)، پرسشنامه معنای زندگی استگر و همکاران MLQ)، 2006) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون بهزیستی روان شناختی، تاب آوری و معنای زندگی در دو گروه. آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت در نتیجه، روان درمانی مثبت نگر می تواند به عنوان یک مداخله موثر مادران کودک کم توان ذهنی مورد توجه قرار داده شود.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، روان درمانی مثبت نگر، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، مادران کودک کم توان ذهنی
  • پانیذ رضوی*، نازنین عابد صفحات 173-182

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی مکانیسم های دفاعی رشدنایافته در رابطه آسیب های دوران کودکی و ویژگی های خودتخریب گری بود. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود و جامعه آماری شامل  افراد 18 الی 35ساله شهر تهران در سال 1401 بود  که از بین آنها 253 نفر به شیوه در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های آسیب به خود  (SHI) سانسون، ویدرمن و سانسون (1998)، پرسش نامه خودگزارشی کودک آزاری (CASRS) محمدخانی و همکاران (2003) و پرسش نامه سبک های دفاعی (DSQ-40) آندرز و همکارانش (1993) استفاده شد. داده ها به روش تحلیل معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین آسیب های دوران کودکی با ویژگی های خودتخریب گری رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین بین آسیب های دوران کودکی و مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و بین مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و ویژگی های خودتخریب گری نیز رابطه مستقیم و معنادار بود. (01/0>p). افزون بر این بر اساس آزمون مدل، مکانیسم های دفاعی رشدنایافته در رابطه بین آسیب های دوران کودکی و ویژگی های خودتخریب گری نقش میانجی را ایفا می کند (01/0>p). همچنین مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. بر اساس یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که مکانیسم های دفاعی رشدنایافته  نقش میانجی را در رابطه آسیب های دوران کودکی و ویژگی های خودتخریب گری ایفا می کند.

    کلیدواژگان: آسیب های دوران کودکی، مکانیسم های دفاعی رشدنایافته، ویژگی های خودتخریب گری
  • سینا جانعلی زاده چناری، زینب آور، فاطمه رحمتی توسه کله*، سجاد سعادت صفحات 183-192

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین کیفیت روابط والد-فرزند و رفتارهای پرخطر در نوجوانان پسر انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان پسر دوره اول و دوم متوسطه مدارس دولتی رشت در سال تحصیلی 1401-1402 بودند که تعداد 215 نفر، به شیوه نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایران (IARS) علی زاده محمدی و احمدآبادی (1387)، مقیاس ارزیابی رابطه والد- فرزند (PCRS) مارک و همکاران (1983)، و فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (FMI-SF) والش و همکاران (2006) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم کیفیت ارتباط با پدر و مادر بر رفتارهای پرخطر و ذهن آگاهی معنادار بود؛ نتایج دیگری نشان داد که اثر مستقیم ذهن آگاهی بر رفتارهای پرخطر معنادار بود (05/0>P). همچنین مشخص شد نقش میانجی ذهن آگاهی بین کیفیت روابط پدر و مادر بر رفتارهای پرخطر معنادار بود (05/0>P)؛ در واقع متغیر ذهن آگاهی بین کیفیت روابط والد-فرزند و رفتارهای پرخطر نقش میانجی جزیی دارد.  مدل پیشنهادی پژوهش از برازش قابل قبولی برخوردار بود. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که کیفیت تعامل والد- فرزند می تواند منجر به افزایش ذهن اگاهی در نوجوانان شده و در نتیجه به عنوان یک عامل محافظتی در برابر رفتارهای پرخطر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رفتارهای پرخطر، روابط والد- فرزند، نوجوان
  • مونا مبینی، فاطمه تقی یار، مژگان پوردل* صفحات 193-202

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر مهارت های ارتباطی و تاب آوری نوجوانان پسر در دوران کرونا انجام شد. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان پسر دوره ی دوم متوسطه در حال تحصیل شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از میان آنها 30 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت های ارتباطی کویین دام (CSTR 2004) و پرسشنامه ی تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC 2003) استفاده شد. جلسات آموزش مهارت های زندگی در 12 جلسه، هر هفته دو جلسه و هر جلسه 90 دقیقه به صورت گروهی تنظیم شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین نمرات مهارت های ارتباطی و تاب آوری در پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در سطح 05/0 تفاوت معناداری وجود دارد و نوجوانان گروه آزمایش نسبت به نوجوانان گروه گواه، مهارت های ارتباطی و تاب آوری بالاتری نشان دادند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، مهارت های ارتباطی، تاب آوری، نوجوانان
  • پریسا اصغرشایان*، الهام خیری، نجیبه بیاضی، بهزاد اصغرشایان، فریبا اصغرشایان صفحات 203-212

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش روش مهارت های حل مسیله بر اضطراب امتحان، خودکارآمدی و منبع کنترل دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از این جامعه تعداد 60 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (30 نفر) و گروه گواه (30 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب امتحان (TAS، ساراسون، 1998)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (ASQ، مک ایلروری و بانتینگ، 2002) و پرسشنامه منبع کنترل (SCQ، راتر، 1996) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون اضطراب امتحان، خودکارآمدی و منبع کنترل در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادری در سطح (01/0>P) وجود دارد.  در واقع آموزش مهارت حل مسیله باعث افزایش خودکارآمدی تحصیلی و منبع کنترل درونی می شود. همچنین آموزش مهارت حل مسیله باعث کاهش اضطراب امتحان و منبع کنترل بیرونی در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، خودکارآمدی، منبع کنترل
|
  • Seyedeh Fatemeh Mousavi*, Gholamali Afrooz, AliAkbar Arjmandnia, Bagher Ghobari-Bonab Pages 1-10

    The present study aims to investigate the effectiveness of a family-based play therapy program on parent-child relationships in children with Attention Deficit Disorder (ADD). The research method was quasi-experimental with a pretest, posttest, control group design, and follow-up. The statistical population of this study included all children in Tehran. Among them, 24 people were selected by purposive sampling and assigned to the experimental and control groups. The Child Parent Relationship Scale (CPRS) (Pianta,1997) was used to collect data. Family-based play therapy was performed on the experimental group for ten 2-hour weekly sessions, While the control group did not receive any intervention. Data was analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and Multivariate Analysis of Variance with Repeated Measures. The results showed that family-based play therapy improved the parent-child relationship's Conflict, Closeness, and Dependency (p<0.05). The findings of this study showed that applying family-based play therapy is significantly effective in improving the Closeness and Dependency in the parent-child relationship of children with Attention Deficit Disorder.

    Keywords: Attention Deficit Disorder, family-based play therapy, Conflit, parent-child relationship, Closeness, Dependency
  • Akbar Nasiri, Omid Shokri*, Zeinab Rezaei Pages 11-20

    The purpose of the study was to investigate the factorial structure, reliability, and validity of the forgiveness scale. The method of this research was descriptive and factor analysis type. For this purpose, 404 male students of the first secondary level of Tehran city were selected through multi-stage cluster sampling in the academic year of 2018-2019 and responded to the Trait Scale of Forgiveness (TFC) by Barry et al. (2005). The factorial structure of the scale was analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis, the internal consistency of the instrument by Cronbach’s alpha, and its validity by a convergent method using the Bar-An (1997) empathy scale tool (EQ_EM). Each of the confirmatory factor analysis indicators of the mentioned scale, including GFI, AGFI, NFI, and CFI, had a suitable value. The alpha coefficient of the entire questionnaire was also 0.79 and the Guttman coefficient for the whole scale was 0.85. The factor loadings of all items were higher than 0.55 and statistically significant at the p<0.001 level. Convergent validity with the empathy scale was also reported to be significant at the level of 0.54 at p<0.001. Therefore, due to the good fit of the model, appropriate validity, and high reliability of the forgiveness attribute scale, it can be used to investigate and measure interpersonal forgiveness in Iranian adolescent students.

    Keywords: Reliability, Iranian students, validity, factor structure, forgiveness trait
  • Masoumeh Golshani Jorshari*, Saeed Rezayi Pages 21-30

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of story-based play therapy intervention on response inhibition and emotion regulation in children with attention-deficit/hyperactivity disorder. The research design was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all 9-12-year-old children with attention-deficit/hyperactivity disorder in Tehran in 2022. The sample size includes 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) from the statistical population were selected by the available sampling method and were divided into two control and experimental groups. For the experimental group, 8 60-minute story-based play therapy sessions were conducted. In this research, the Child Behavior Rating Scale (Swanson et al, 1980, CBRS), Moon and Sun Stroop Test (Archibald & Kerns, 1990, SMST), and the Emotion Regulation Checklist (Shield and Kiketi, 1998, ERC) were used to collect data. Multivariate analysis of the covariance test was used to analyze the obtained data statistically. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in response inhibition and emotion regulation (P<0.01). According to the results of this study, it can be concluded that story-based play therapy improves response inhibition and emotion regulation in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, response inhibition, story-based play therapy, emotion regulation
  • Qasem Abdulahi Beqrabadi* Pages 31-40

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Gestalt play therapy on aggression and test anxiety of elementary school students with specific learning disabilities. The research method was semi-experimental with a pre-test & post-test design and a follow-up period of one month. The statistical population included all elementary school girls (first period) with specific learning disabilities in reading and writing who were studying in Kashan City in the academic year 1402-1401. The sampling method was purposeful. In this way, 30 female elementary school students with choice disorder were randomly assigned to two experimental and control groups (15 people each). The tools used included the Nelson & Finch Children`s Inventory of Anger (CHIA), (2000) and the Abolghasemi et al test anxiety scale (TAI), (2015). The experimental group was treated in 10 sessions of 45 minutes twice a week and in three groups of five people, they were treated with a play therapy educational package based on the Gestalt method of Violet Oaklander (1997). The collected data were analyzed by repeated measure analysis of variance. The results showed that there is a significant difference between the averages in the pre-test, post-test, and follow-up stages (p≤0.001), while no significant difference was observed between the averages in the post-test and follow-up stages, which indicates the stability of the effectiveness of the intervention. Therefore, using gestalt play therapy can be effective in reducing aggression and test anxiety of students with special learning disorders.

    Keywords: Test Anxiety, Gestalt play Therapy, Aggression, Students with Special Learning Disorder
  • Ali Rasouli Fashtami, Parisa Moradi Kelardeh*, Mohammad Narimani, Omkolsom Gholami Kaftarodi, Touraj Hashemi Pages 41-52

    The aim of this study was to predict depression symptoms based on personality traits and perfectionism in secondary high school students. This study was descriptive and cross-sectional and its statistical population was all secondary high school students of Rasht City In the academic year 2022-2023, 368 students from 10 schools were selected using a multi-stage cluster sampling method. In order to collect data, Costa and McCrea's Five Personality Factors (FPQ) (2004), the Beck depression questionnaire (BDI) (1996), and Hewitt and Felt perfectionism scale (MPS) (1991) were used. The collected data were analyzed using Pearson's correlation test and Simultaneous regression. The results showed that among personality traits, neuroticism, and conscientiousness, and among the components of perfectionism, other-oriented and social-oriented had a positive and significant relationship with depressive symptoms. Also, personality traits 30/1% and perfectionism 14% explained and predicted the variance of depression symptoms (P<0/001). According to the obtained results, considering personality traits and perfectionism in the field of prevention, diagnosis, and treatment of depression symptoms is effective and it is necessary to be considered in the formulation of preventive and therapeutic interventions.

    Keywords: Students, perfectionism, depression syndrome, personality traits
  • Mohsen Akbarpur Beni, Mahdi Fahimi*, Saeed Kameli, Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan Pages 53-62

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of mindfulness exercises based on acceptance and commitment to cognitive anxiety, and physical and psychological flexibility of female athletes. The research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population was female athletes in the field of physical fitness in Qom who were active in 1401. Among them, 50 people were selected using the available sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. To collect data, Smith's (1990) Anxiety Assessment Questionnaire (SAS) and Denai and Vanaderval's (2010) Psychological Flexibility (CFI) were used. The data obtained from this research were analyzed using multivariate covariance analysis. Findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental and control groups in cognitive and physical anxiety and psychological flexibility (P<0.001). Therefore, it can be concluded that mindfulness exercises based on acceptance and commitment were effective on cognitive anxiety, and physical and psychological flexibility of female athletes.

    Keywords: Anxiety, psychological flexibility, mindfulness, female athletes
  • Gita Alipour, Abbas Abolghasemi*, Bahman Akbari Pages 63-74

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of self-compassion therapy and lifestyle modification on the psychological factors of eating core belief, self-criticism, and weight self-efficacy in obese women. The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a two-month follow-up. The statistical population of the study consisted of all women with BMI ≥ 25 who were referred to obesity treatment centers in 2022, and who participated in the study after being called for volunteers. 60 participants in the research were selected using the G Power program and using the purposeful sampling method and having the criteria for entering the research, and then they were randomly assigned to two experimental (30 people) and control (30 people) groups. The experimental group received 12 sessions, three sessions a week, 2-hour combined therapy of self-compassion and lifestyle modification. In order to collect the data, the core belief questionnaires of eating (ECBQ) by Cooper and colleagues (1997), self-criticising (FSCRS) by Gilbert and colleagues (2004), and weight self-efficacy (WSEQ) by Clark and colleagues (1991) were used. Finally, the data was analyzed by mixed variance method. The results showed that the scores of the experimental group compared to the control group in the post-test and follow-up stage by receiving the combined treatment of self-compassion and lifestyle modification in the core beliefs of eating and self-criticism were significantly reduced and the self-efficacy scores increased (P<0.05). Based on the findings, it can be concluded that the combined treatment of self-compassion and lifestyle modification is effective as a replacement package for modifying core beliefs and self-criticism and increasing weight self-efficacy in obese women.

    Keywords: obesity, self-criticism, Weight self-efficacy, Self-compassion treatment, lifestyle
  • Afsaneh Naderipour, Hassan Toozandehjani*, Zahra Bagherzadeh Golmakani, Ahmad Zendehdel Pages 75-84

    The aim of this research was to determine the effectiveness of short-term solution-oriented psychotherapy on pain perception and distress tolerance of female patients with multiple sclerosis. This research was semi-experimental with a pre-test, post-test, and control group design with a two-month follow-up period. The statistical population included female patients with multiple sclerosis who had been referred to the disability diagnosis group of the Tehran Welfare Organization in the third quarter of 2022 to use the services of the Welfare Organization. The statistical sample included 30 of these women who were selected purposefully. Then, 15 people were randomly replaced in the control group and 15 people in the experimental group. The intervention group received short-term solution-oriented psychotherapy during 8 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected using the Simmons and Gaher Distress Tolerance  Questionnaire (2005, DTS) and the Melzak Pain Perception Questionnaire (1975, MGPQ) and were analyzed by variance analysis with repeated measurements. The results showed that the main effect of the group was significant for (P<0.05, F=54.05) pain perception and (P<0.05, F=44.9) for distress tolerance; In the pain perception variable, the main effect of the three stages of the pre-test, post-test and follow-up (P>0.05, F=54.2) and distress tolerance variable (P>0.05, F=45.3) are significant and lasting. . It is concluded that short-term solution-oriented psychotherapy has been effective in pain perception and Distress Tolerance.

    Keywords: Pain perception, Distress Tolerance, short-term solution-oriented psychotherapy
  • Mahboobeh Akbari, Pegah Farokhzad*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 85-96

    The aim of the present study was the modeling of social anxiety based on brain-behavioral systems, attachment to parents and peers, and social self-efficacy mediated by emotion control among adolescents. This research was descriptive correlational using a structural equation modeling method. The statistical population included all of Tehran's secondary school students during the year 2021. In order to select the sample, eighteen schools were initially selected through cluster sampling. Then, of these, 564 individuals entered the study by convenience sampling method and responded to the Scales of Behavioral Inhibition and Behavioral Activation Systems (BIS/BAS, Carver & White, 1994), Parent and Peer Attachment (IPPA, Armsden & Greenberg, 1987), Self-Efficacy for Social Situations (SESS, Gaudiano & Herbert, 2003), Emotion Control (ECQ, Roger & Najarian, 1989), and Social Phobia (SPIN, Connor et al., 2000). The results of this research indicated an acceptable fit of the proposed model with the collected data. According to the results, the behavioral inhibition system positively (P<0.01) and behavioral activation system (P<0.05), attachment to parents and peers, and social self-efficacy (P<0.01) negatively have a significant effect on social anxiety through emotional control mediation. So, according to the moderating role of emotion control, the advancement of emotional regulation skills can reduce the strength of the aetiological factors and help diminish the symptoms of adolescents' social anxiety.

    Keywords: Attachment to Parents, Peers, Brain-Behavioral Systems, Emotion Control, Social Anxiety, Social Self-Efficacy
  • Vahid Motahari Moayed, Masoumeh Jian Bagheri*, Parisa Peyvandi, MohammadReza Bliad, Marjan Hossienzadeh Taghvaei Pages 97-108

    This descriptive and correlational research examines family functioning based on religious orientation while mediating forgiveness in working men and women in Hamedan. The current research was descriptive-correlation based on structural equation modeling. In 2021-2022, the research population comprised all married men and women working in government organizations in Hamedan. The sample size was determined using Tabaching et al.'s (2007) technique, which resulted in a sample size of 335 men and women collected by non-random convenience sampling (online method). Data were collected using the Family Assessment Device (FAD), Epstein, Baldwin, and Bishop (1983), the Religious Orientation Scale (ROS) of Azarbaijani (2003), and the Interpersonal Forgiveness Scale (IFS) of Pollard et al. (1998). The structural equation analysis method was used to analyze the data. The results showed that the direct effect of the components of religious orientation (b = -0.514) and forgiveness (b=-0.170) on family performance is significant, and religious orientation with the mediation of forgiveness on family performance is also significant at the 0.001 level. which indicates the fit of the model. As a result, orientation according to the role of forgiveness can explain the performance of the family.

    Keywords: Forgiveness, Religious orientation, Family functioning
  • Farzaneh Ebrahimi, Azar Kiamarsi*, Somayyeh Taklavi Pages 109-118

    The present study aimed to determine the effectiveness of time perspective therapy on physical self-concept and psychological helplessness in postmenopausal women. This study was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population was all postmenopausal women who were referred to the health-treatment centers of Meshgin Shahr in the second half of 2022, of which 36 people were selected as a sample using the available sampling method and were randomly divided into two groups of test (n 18) and control (n17). The experimental group participated in 90-minute sessions of Zimbardo's time perspective therapy (2012) for 6 weeks. Marsh's (1996) Physical Self-Description Questionnaire (PSDQ) and the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS) (Laubiond and Laubiond, 1995) were used to collect data. The collected data were analyzed by multivariate analysis of variance test. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the post-test mean of physical self-concept and psychological helplessness in the two groups of time perspective therapy and control at the level of 0.01. It can be concluded that time perspective therapy can effectively increase physical self-esteem and reduce psychological helplessness in postmenopausal women.

    Keywords: physical self-concept, time perspective treatment, psychological helplessness, menopause
  • Marjan Rabi, Maryam Mashayekh*, Mohammad Hatami, Fatemeh Zam, Somayeh Shabani Pages 119-128

    The purpose of the research was to determine the effectiveness of schema therapy on the evaluation of body fitness and concern about not accepting the application of women for cosmetic surgery. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design, a control group, and a 2-month follow-up period. The statistical population of this research was all the women who were referred to cosmetic clinics for cosmetic surgery in Tehran in 2021, and 30 people were selected by purposeful sampling and randomly divided into an intervention group and a control group. Data were collected using the Cash Body Image Scale (MBRSQ, 1990) and Sensitivity to Rejection (RSQ, 1996). Schema therapy intervention was performed during 8 sessions of 90 minutes once a week. The research data was analyzed by variance analysis with repeated measurements. The results showed that schema therapy is effective in reducing fitness evaluation, worry about not accepting the request, and waiting for a response in women applying for cosmetic surgery (p<0.05). Also, the results showed that this effectiveness is permanent in the follow-up period (p<0.05). It is concluded that schema therapy is an effective treatment in reducing the evaluation of fitness, worry about not accepting the request, and waiting for a response in women applying for cosmetic surgery.

    Keywords: Fitness evaluation, schema therapy, worry about not accepting the application
  • Ramtin Ashouri, Farshad Bahari*, Hooman Namvar Pages 129-138

    The purpose of this research was to predict the flourishing of students based on moral intelligence, wisdom, and critical thinking with regard to the mediator role of hope. The descriptive-correlational research method was structural equation modeling. The statistical population included all the students of the Faculty of Nursing and Midwifery of Iran University of Medical Sciences in the academic year of 2020-2021, numbering 740 people, out of which 384 people were selected by the available sampling method. To collect data from Soleimani's flourishing questionnaire (FQ), moral intelligence (MIQ) Link and Keel (2007), wisdom (WQ) Webster (2003), critical thinking (CTQ) Fashion (1990) and hope (HQ) of Snyder and et al (2000) was used. In order to analyze the data, structural equation analysis was used. The results of the research showed that the direct effects of moral intelligence, wisdom, and critical thinking on flourishing were significant (p<0.001). On the other hand, moral intelligence, wisdom, and critical thinking were indirectly related to flourishing through hope (p<0.001). The goodness of fit indices also indicated the appropriate fit of the model. Based on the findings of this research, it can be concluded that moral intelligence, wisdom, and critical thinking with the mediation of hope can determine the prosperity model.

    Keywords: Hope, Critical Thinking, Wisdom, Students, Flourishing, Moral Intelligence
  • Mahmoud Nosouhi Dahnavi, Ahmad Ghazanfari*, Reza Ahmadi Pages 139-148

    This research aimed to compare the effectiveness of Kendall's coping cat group therapy program and parent management training on the level of social anxiety, physical aggression, and resilience of students with anxiety disorders. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design, and a 45-day follow-up period with two experimental groups and a control, group. The statistical population included primary school students with anxiety disorders in Mobarakeh city in the academic year  2021-2022. In this research, 45 primary school students with anxiety disorder were selected by purposeful sampling method and randomly placed in experimental and control groups of 15 people. Students of the first experimental group participated in ten 60-minute sessions of the Coping Cat Program (CCP) and mothers of the second experimental group participated in ten 75-minute sessions of Parental Management Training (PMT). To collect information, Spence's (1997) Anxiety Scale (SCAS), Merrell's (2011) (SEARS), and Nelson's (2000) Aggression (ChIA) questionnaires were used. Mixed variance analysis with repeated measurement and the Bonferroni test was used to analyze the data. The results showed that both the adaptive cat program and parental management training significantly reduced social anxiety and physical aggression and increased resilience compared to the control group (P<0.01). The effect of both interventions has a lasting effect up to the 45-day follow-up stage. Also, according to the difference in averages, there is no significant difference between the effectiveness of the two programs on social anxiety and resilience (p>0.05), but the effectiveness of the Adaptable Cat program on physical aggression is greater than that of the parent management training program.

    Keywords: Parental Management Traning, Social anxiety, Coping Cat Program, Physical aggression, Resilience
  • Bahram Parsa, Saeed Ariapooran*, Abbas Haghayegh, Maryam Ghorbani Pages 149-160

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of emotion regulation therapy on the improvement of shame and guilt emotion and co-rumination in adolescents with self-harm. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research included all male teenagers in the age range of 13-18 years in Ardabil city in the second half of 2022. The number of the research sample was 30 people, who were selected by purposive sampling and randomly replaced in 2 groups (emotion regulation treatment, 15 people, and the control group, 15 people). To collect data, the Shame and Guilt Readiness Scale (Gasp) (Cohen et al., 2011), the Beck Suicide Scale Ideation (BSSI) (Beck, 1979), and the Co-Rumination Questionnaire (CRQ) (Rose, 2002) were used. Eight 75-minute sessions of emotion regulation training were provided for the experimental group. Data analysis was done by multivariate covariance analysis test. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the average of the post-test emotion of shame and guilt and common rumination in the two experimental and control groups at the level of 0.01. The obtained results indicated the effectiveness of emotion regulation treatment in improving feelings of shame and guilt and common rumination in adolescents with self-mutilation.

    Keywords: Self-Mutilation, Emotion Regulation Therapy, Co-Rumination, Shame, Guilt Emotion
  • Rana Azad, Seyyed Ali Aleyasin* Pages 161-172

    The current research aimed to determine the effectiveness of positive psychotherapy on the psychological well-being, resilience, and meaning of life of mothers of mentally retarded children. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this research was all mothers with mentally retarded children in the Sai Noor rehabilitation center of Saveh City in 2022, among them 24 people, 12 people in the control group and 12 people in the experimental group were selected through the available sampling method. They were randomly placed in two groups. To collect data, questionnaires of demographic characteristics, psychological well-being of Reif (PWB) (1989), resilience questionnaire of Connor and Davidson (CD_RSC) (2003), and meaning of life questionnaire (MLQ) (2006) were used. To analyze the data, the multivariate covariance test (MANCOVA) was used. The findings of the research showed that by controlling the pre-test effect between the post-test mean of psychological well-being, resilience, and meaning of life in two groups. There was a significant difference between test and control at the level of 0.05. As a result, positive psychotherapy can be considered as an effective intervention for mothers of mentally retarded children.

    Keywords: Meaning of Life, Positive Psychotherapy, Psychological Well-Being, Resilience, Mothers of Mentally Retarded Children
  • Paniz Razavi*, Nazanin Abed Pages 173-182

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of underdeveloped defense mechanisms in relation to childhood injuries and self-destructive characteristics. The present research method was descriptive-correlation and the statistical population included people aged 18 to 35 in Tehran in 1401. Among them, 253 people were selected as a sample in an accessible way. To collect data from the Self-Injury Questionnaire (SHI) by Sanson, Wiederman, and Sanson (1998), the Child Abuse Self-Report Questionnaire (CASRS) by Mohammadkhani et al. (2003), and the Defense Styles Questionnaire (DSQ-40) by Anders and his colleagues. (1993) was used. The data were analyzed by structural equation analysis. The findings showed that there is a direct and significant relationship between childhood injuries and self-destructive characteristics (p<0.01). Also, there was a direct and significant relationship between childhood injuries and underdeveloped defense mechanisms and between underdeveloped defense mechanisms and self-destructive characteristics. (p<0.01).. In addition, based on the model test, underdeveloped defense mechanisms play a mediating role in the relationship between childhood trauma and self-destructive characteristics (p<0.01). Also, the research model had a favorable fit. Based on the above findings, it can be concluded that underdeveloped defense mechanisms play a mediating role in the relationship between childhood injuries and self-destructive characteristics.

    Keywords: childhood trauma, immature defense mechanisms, self-destructive characteristics
  • Sina Janali Zadeh Chenari, Zeynab Avar, Fatemeh Rahmati Tosehkaleh*, Sajjad Saadat Pages 183-192

    This research was conducted with the aim of investigating the mediating role of mindfulness in the relationship between the quality of parent-child relationships and risky behaviors in male adolescents. The descriptive-correlational research method was structural equation modeling. The statistical population of the research was all the male adolescents in the first and second year of public schools in Rasht in the academic year 1401-1402, 215 of whom were selected by non-random sampling method. The research tools were the Iranian Adolescent Risk Scale (IARS) by Alizadeh Mohammadi and Ahmadabadi (2007), the Parent-Child Relationship Assessment Scale (PCRS) by Mark et al. (1983) and the Freiburg Mindfulness Questionnaire (FMI-SF) by Walach et al (2006). The structural equation analysis method was used to analyze the data. The results showed that the direct effect of the quality of communication with parents on high-risk behaviors and mindfulness was significant; Other results showed that the direct effect of mindfulness on risky behaviors was significant (P<0.05). It was also found that the mediating role of mindfulness between the quality of father-mother relationships on high-risk behaviors was significant (P<0.05); In fact, the variable of mindfulness plays a partial mediating role between the quality of parent-child relationships and risky behaviors. The proposed research model had an acceptable fit. Based on this, it can be concluded that the quality of parent-child interaction can lead to an increase in self-awareness in teenagers, and as a result, it can be considered a protective factor against high-risk behaviors.

    Keywords: Mindfulness, Risky behaviors, parent-child relationships, adolescent
  • Mona Mobayeni, Fatemeh Taghiyar, Mozhgan Pourdel* Pages 193-202

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of life skills training on communication skills and resilience of male adolescents in the Corona era. The method of the current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included male students in the second year of high school studying in Tehran in the academic year 2021-2022, among them 30 students were selected as a sample using the available sampling method and randomly divided into two groups of 15 people (15 people The experimental group and 15 people of the control group) were replaced. To collect data, Queen Dam's Communication Skills Questionnaire (CSTR 2004) and Connor and Davidson's Resilience Questionnaire (CD-RISC 2003) were used. Life skills training sessions were arranged in 12 sessions, two sessions per week each session lasting 90 minutes. Data were analyzed through multivariate analysis of covariance. The results of data analysis showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the mean scores of communication skills and resilience in the post-test of the two experimental and control groups at the level of 0.05, and teenagers in the experimental group have higher communication skills and resilience than teenagers in the control group. Showed.

    Keywords: teaching life skills, communication skills, resilience, teenagers
  • Parisa Asgarshyan*, Elham Kheyri, Najibeh Bayazi, Behzad Asgarshyan, Fariba Asgarshyan Pages 203-212

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of teaching problem-solving skills on exam anxiety, self-efficacy, and locus of control of male second-year high school students. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population was the male students in the second year of middle school in Tabriz city in the academic year 2021-2022, from which 60 students were selected by multi-stage random sampling and randomly divided into 2 experimental groups (30 people) and a control group (30 people). were placed The test anxiety scale (TAS, Sarason, 1998), academic self-efficacy questionnaire (ASQ, McIlroy and Bunting, 2002), and locus of control questionnaire (SCQ, Rutter, 1996) were used to collect data. Data analysis was done using analysis of the covariance test. The results of the research showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test mean of test anxiety, self-efficacy, and source of control in the two test and control groups (P<0.01). In fact, teaching problem-solving skills increases academic self-efficacy and the source of internal control. Also, teaching problem-solving skills reduces exam anxiety and the source of external control in students.

    Keywords: Test anxiety, self-efficacy, locus of control