فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 58 (تابستان 1402)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 58 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مسعود ستوده، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 5-28
    امروزه حرفه حسابرسی به عنوان یکی از مشاغل سخت و پراسترس محسوب می شود که با واکنش های احساسی نسبت به فشارهای شغلی مختلف از جمله فشارهای سازمانی و محیطی همراه است. این فشارها بر قضاوت حسابرسان تاثیر گذاشته و کیفیت کار آنها را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر فشار شغلی و تردید حرفه ای بر قضاوت حسابرس است. جامعه آماری پژوهش، حسابرسان شاغل در موسسه های حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بوده و نمونه انتخابی شامل 384 نفر در نظر گرفته شده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از فن معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد فشار شغلی شامل فشار بودجه زمانی و فشار محرک مشتری بر قضاوت حسابرس تاثیر منفی و معنا داری دارد و تردید حرفه ای بر قضاوت حسابرس تاثیر مثبت و معنا داری دارد. نتایج دلالت بر تاثیر فشار بودجه زمانی به عنوان یک معیار سازمانی و فشار محرک مشتری به عنوان یک معیار محیطی بر قضاوت و کیفیت کار حسابرسان دارد و حسابرسان دارای تردید حرفه ای بالاتر قضاوت منصفانه تری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، فشار بودجه زمانی، فشار محرک مشتری، قضاوت حسابرس
  • حمیدرضا ملک عسگر، زهرا پورزمانی* صفحات 29-46
    هدف، بررسی تاثیر هویت حسابرسان بر تجاری سازی موسسات حسابرسی با توجه به نقش میانجی قضاوت حسابرسان می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری، حسابداران رسمی و مدیران حرفه ای در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند. که تعداد جامعه آماری برابر 1300 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر 297 نفر تعیین شده است. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه، استفاده شده است. جهت بررسی روابط علی از مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS3 استفاده شده است. یافته ها حاکیست که هویت حسابرسان و قضاوت حسابرسان بر تجاری سازی موسسات حسابرسی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین هویت حسابرسان بر قضاوت حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. و قضاوت حسابرسان در تاثیر هویت حسابرسان بر تجاری سازی موسسات حسابرسی نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: هویت حسابرسان، تجاری سازی موسسات حسابرسی، قضاوت حسابرسان
  • کاوه مهرانی، حمیدرضا صالحی* صفحات 47-64
    هدف

    شناسایی چالش های توسعه فعالیت تشکل های حرفه ای حسابداری در ایران ازنظر صاحبنظران و خبرگان حرفه .

    روش

     در این پژوهش از روش کیفی و رویکرد مبتنی بر تحلیل تم استفاده شد، به این منظور با 14 نفر از صاحب نظران و خبرگان حرفه حسابداری مصاحبه نیمه ساختاریافته برگزار و چالش های توسعه فعالیت تشکل های حرفه ای حسابداری احصاء گردید و در انتها دیدگاه های ذهنی خبرگان درخصوص راهکارهای لازم برای برون رفت از وضع موجود ارایه شد که دربرگیرنده تدابیر درون سازمانی و تدابیر برون سازمانی است.

    یافته ها

    تحلیل داده های حاصل از مصاحبه منجر به دستیابی به پنج تم اصلی (کم توجهی به حرفه حسابداری، کم رنگ شدن اخلاق حرفه ای، سایه سنگین دولت بر سر تشکل های حرفه ای، افول تدریجی تشکل های حرفه ای و راهکارهای لازم برای برون رفت از وضع موجود) از شانزده تم فرعی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل بیانگر این است که حرفه حسابداری و خدمات آن درست به جامعه معرفی نشده، اخلاق حرفه ای عموما رعایت نمی گردد، حساب خواهی و حساب دهی جایگاهی ندارند، دولت بجای نظارت ، در امور تشکل ها دخالت می نماید، وجود حرفه حسابداری چندان ملموس نیست، حرفه و حاکمیت هریک باید برای اعتلای حرفه حسابداری تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: تشکل های حرفه ای، اخلاق حرفه ای، پژوهش کیفی، تحلیل تم
  • میرفیض فلاح، علی اکبر عرب مازار، رضا غلامی جمکرانی، محمد صادقی سیاح* صفحات 65-82

    نظام مالیاتی کشور متشکل از اجزای مختلفی است که بررسی و تجزیه وتحلیل هر یک از آن ها به اعتلا و افزایش کارایی نظام مالیاتی منتج خواهد شد. فرآیند وصول مالیات در کشور به طورکلی از واحد یابی و مراحل رسیدگی و تشخیص و تعیین مالیات آغازشده و درنهایت با پرداخت و یا در صورت اعتراض مودی به مالیات متعلقه وارد فرآیند دادرسی مالیاتی شده که این امر نیز در پایان به وصول مالیات حقه دولت منتهی می شود. در این مسیر مشکلات و چالش های متعددی پیش روی نظام مالیاتی از ابتدای فرآیند تا انتهای آن وجود دارد که احصاء این مشکلات و رفع آن ها موجب ارتقای نظام مالیاتی خواهد شد. روش مورداستفاده در این تحقیق، میدانی می باشد جامعه آماری این تحقیق شامل افراد شاغل در سازمان مالیاتی، جامعه حسابداران رسمی و اساتید دانشگاه می باشد و نمونه آماری مورداستفاده در این تحقیق 157 نفر بوده است. یافته های تحقیق نشان داد که؛ مدیریت ریسک در سازمان امور مالیاتی تحت تاثیر ریسک های قوانین مالیاتی، دادرسی مالیاتی، وصول مالیات، منابع انسانی، فن آوری اطلاعات، سلامت اداری، حسابرسی مبتنی بر ریسک، عدم تمکین، مشوق های مالیاتی، فرار مالیاتی، کیفیت حسابرسی مالیاتی، پایگاه داده ها، دانش و مهارت، قدرت و روابط و ریسک برون سپاری فرآیندهای مالیاتی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ریسک های سازمان مالیاتی، حسابرسی مبتنی بر ریسک، ریسک فن آوری اطلاعات، ریسک برون سپاری فرآیندهای مالیات
  • فریده محمدی، رویا دارابی*، حسین بدیعی صفحات 83-102
    با تحولات صورت گرفته در عرصه ی بانکداری نوین، نیاز به اتخاذ رویکردهای فناورانه متناسب با نیازهای مشتریان در حوزه ی بانکداری، رواج یافته است به طوری که هم اکنون عصرگذار از مدل های سنتی به مدل های کسب وکار فناوری محور و ارزش آفرین می باشد. رشد استارتاپ های مالی در صنعت بانک داری جهان به خلق گونه های تازه ای از بازار و کسب و کارهایی انجامیده است که توانسته موج نوینی از نوآوری و خلاقیت را به عرصه ی اشتغال و کارآفرینی جهانی وارد کند که در چند دهه ی گذشته با فرارسیدن موج های جدید فناوری، نوآوری های بسیاری به دگرگونی چهره ی جهان، زندگی و تسهیل فرایندها و رشد کسب و کارهای مبتنی بر آن، کمک کردند. در این راستا، در این مقاله، محقق به شناسایی مولفه ها و عوامل تاثیرگذار بر استارتاپ های مالی نظیر فینتک در قالب ارایه ی چارچوب راهبردی پرداخته است. مشارکت کنندگان در تحقیق حاضر، شامل 30 نفر ازمدیران، خبرگان و متخصصان فعال در زمینه ی تحول دیجیتال در صنعت بانکداری می باشند که نسبت به مصاحبه با آن ها جهت شناسایی عوامل اقدام گردید. قلمروی زمانی تحقیق مربوط به سال 1399 الی 1400 می باشد. به منظور دستیابی به هدف تعیین شده تحقیق، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل موثر بر پیاده سازی فینتک در صنعت بانکداری شامل حکمرانی اقتصادی دولت، فرهنگسازی و آموزش، تمهیدات ساختاری، شفاف سازی و ارایه تسهیلات و مشوق ها است که به تناظر این ابعاد، 17 مولفه شناسایی شد.
    کلیدواژگان: چارچوب، راهبردی، فینتک، بانکداری، مضامین
  • علی باغبان، میرفیض فلاح شمس*، رضا غلامی جمکرانی، حمیدرضا کردلوئی صفحات 103-122

    این پژوهش به بررسی سرایت پذیری ریسک سیستمی تلاطم بازده پرداخته است. سرایت پذیری تلاطم بازده ارز واقعی (دلار) و ارز مجازی (بیت کوین) مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفته است. در این خصوص از روش تحلیل بردار خودرگرسیو (VAR) و مدل خودرگرسیونی مشروط بر ناهمسانی واریانس تعمیم یافته چند متغیره (MGARCH) استفاده شده است. داده های استفاده شده در این پژوهش شامل نرخ دلار بر مبنای یورو و قیمت بیت کوین بوده که در دوره زمانی 01/2015 تا 01/2020 جمع آوری و سپس با رویکرد روش ناهمسانی واریانس شرطی تعمیم یافته چند متغیره نامتقارن (CCC) مورد بررسی، آزمون و تحلیل قرار گرفته اند. روش پژوهش حاضر بر مبنای طبقه بندی تحقیقات براساس ماهیت، روش و جهت به ترتیب اثبات گرایی، همبستگی، کاربردی و پس رویدادی محسوب می گردد. نتایج حاصل از این پژوهش رابطه سرایت پذیری نوسانات ارز واقعی و ارز مجازی را تایید می نماید. به عبارت دیگر فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر سرایت پذیری تلاطم بازده ارز مجازی و بازده ارز واقعی بصورت تک سویه و از بازده ارز مجازی به بازده ارز واقعی مورد تایید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: سرایت پذیری، ریسک سیستمی، نوسانات بازده، بازده ارز مجازی
  • بابک پوربهرامی، احمد یعقوب نژاد*، افسانه توانگر، علی روحی صفحات 123-138
    هدف
    با وجود پیامدها و اثرات مخرب سنگینی که استرس های محیط کار میتوانند بر سلامت جسمی و روانی افراد و در نهایت بر بهره وری سازمان ها داشته باشند، در داخل کشور توجه چندانی به این موضوع نشده است در این راستا سبک های تفکر و تاثیر آن بر آیین اخلاق و رفتار حرفه ای با تاکید بر استرس شغلی به عنوان یک میانجی میتواند مورد توجه قرار گیرد.
    روش
    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 101 نفر از حسابداران رسمی با سابقه بیش از 5 سال تشکیل می دهد که دارای پرونده انتظامی هستند. نمونه گیری از طریق روش تصادفی ساده انجام و 80 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد بوده که پایایی و روایی آن بررسی و تایید شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که هر 5 فرضیه مورد تاثید است باید توجه به این که آماره تی بالای 1. 96 شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که افراد با سبک های تفکر مختلف میتوانند بر نوع رفتار حرفه ای در محیط سازمان اثرگذار بوده و به نوعی با رعایت نوع سبک تفکر میتوان به میزان زیادی استرس شغلی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، استرس شغلی، آئین اخلاق و رفتار حرفه ای، حسابداران رسمی
  • امیر ابراهیم زاده، منصور گرکز*، علی خوزین، علیرضا معطوفی صفحات 139-154
    هدف

    مالیات یکی از منابع مالی دولت است، اما متاسفانه فرار مالیاتی سال هاست رواج پیداکرده؛ این در حالی است که بر اساس آخرین تغییرات قانون مالیات های مستقیم، محاسبه مالیات به روش علی الراس حذف و جرم مالیاتی اضافه گردیده است و سازمان امور مالیاتی برای اثبات اظهارنامه های غیرواقعی با مشکل روبرو می شود. لذا این پژوهش باهدف شناسایی تهیه کنندگان اظهارنامه های غیرواقعی بر اساس روش دروغ سنجی با استفاده از سیگنال های مغزی تهیه شده است؛

    روش

    روش دروغ سنجی مغزی، با بررسی سیگنال های مغزی (استخراج مولفه شناختی p300) افراد دروغ گو (G) را تشخیص می دهد. بدین منظور ابتدا پروتکل اودبال [1] با 20 سوال متشکل از 17 سوال عادی و 3 سوال کلیدی طراحی شد که پاسخ های دوگانه "بله" و"خیر"  داشت به نحوی که  تمامی سوالات 3 مرتبه تصادفی نمایش داده می شد. این آزمون روی 40 داوطلب در دو گروه راست گو [2] (N)و دروغ گو [3] (G) متشکل از 10 آقا و10 خانم اجرا شد. که از این تعداد 33 سیگنال مغزی (16نفر درگروه راست گو (N) و17 نفر درگروه دروغ گو (G)) موردقبول و پردازش قرار گرفت. سپس دامنه p300 از سیگنال مغزی افراد دروغ گو (G) استخراج گردید و نتایج دو گروه موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده با شناسایی 14 فرد راست گو (N) و 16 فرد دروغ گو (G) به طور صحیح حاکی از توانمندی روش پیشنهادی در تشخیص اظهارنامه های غیرواقعی از واقعی با صحت  91%، حساسیت 93.3%، ویژگی 88.9% و دقت 87.5% می باشد.

    نتیجه گیری

    ازآنجایی که مغز، منشا تصمیم گیری و سیگنال های مغزی، غنای اطلاعاتی بالایی دارد، دلایل کافی وجود دارد تا بتوان از روش پیشنهادی برای شناسایی تهیه کنندگان اظهارنامه های مالیاتی غیرواقعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اظهارنامه غیرواقعی، فرار مالیاتی، دروغ سنجی مغزی، مولفه شناختی P300
  • علیرضا صالحی امین، محمدرضا وطن پرست*، فرزین فرحبد صفحات 155-174

    عملکرد حسابرسان در کشف و گزارش تخلفات، به عوامل سازمانی و ویژگی های فردی وابسته است. استقلال و بیطرفی، یکی از ارکان اصلی تقویت و پشتیبانی از خدمات حسابرسی اثربخش است. هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای استقلال حسابرسی بر رابطه بین توسعه حرفه ای و کیفیت حسابرسی در بخش دولتی می باشد. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی/پیمایشی و روش تحلیل داده ها مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی است که با استفاده از نرم افزار SmartPLS انجام گرفت. نمونه آماری شامل حسابرسان دیوان محاسبات کشور به تعداد 308 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد که در بازه زمانی مهر الی آذرماه 98 جمع آوری گردید. طبق آزمون سوبل، اثر غیرمستقیم استقلال حسابرسی بر رابطه بین توسعه حرفه ای و کیفیت حسابرسی معنی دار بوده و فرضیه نقش میانجی گری تاییدگردید. با توجه به یافته های پژوهش، ضریب مسیر غیرمستقیم (105/0) تاثیر متغیر میانجی استقلال حسابرسی بر کیفیت حسابرسی را تایید نموده است. نتایج نشان می دهد توسعه حرفه ای از طریق متغیر میانجی استقلال حسابرسی بر کیفیت حسابرسی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: استقلال حسابرسی، توسعه حرفه ای، کیفیت حسابرسی، روش معادلات
  • ملیحه اشرفی، حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی صفحات 175-198
    هدف
    هدف این پژوهش، ارایه الگوی تفسیری تاثیرپذیرترین اختلال سایکودینامیک در حسابرسان براساس وجود لایه های سیطره مدیریت شرکای حسابرسی می باشد.
    روش
    این پژوهش از نظر نتیجه، جزء پژوهش های توسعه ای قرار می گیرد و از نظر نوع داده، جزء پژوهش های پژوهش ترکیبی است، زیرا در بخش کیفی از طریق غربالگری نظری براساس روش تحلیل فراترکیب، این پژوهش به دنبال شناسایی مولفه های اختلال سایکودینامیک در حسابرسان و مضامین سیطره ی مدیریت شریک حسابرسی می باشد و سپس در بخش کمی از طریق تحلیل ماتریس قطبی براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره، الگویی از تعیین مهمترین علل اختلال سایکودینامیک در حسابرسان را مورد بررسی قرار دهد. جامعه هدف در بخش کیفی  ‍12 نفر از متخصصان و خبرگان رشته حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی بودند و جامعه هدف در بخش کمی 18 نفر از حسابرسان دارای تجربه های کاری و سطح دانش فنی و تخصصی بودند که براساس نمونه گیری همگن و هدفمند انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش در بخش کیفی از وجود 5 مولفه  زمینه ای اختلال سایکودینامیک در حسابرسان و  6 مضمون لایه های سیطره ی مدیریت شریک حسابرسی حکایت دارد.
    نتیجه گیری
     نتایج نشان داد، مهمترین سیطره ی مدیریت شریک حسابرسی، سیطره ی قدرت رفتار آمرانه شریک حسابرسی بود که سبب تحریک علل انگیزشی در تقویت اختلال سایکودینامیک می گردد. در واقع نتایج کسب شده گویایی این موضوع است که حسابرسان باتوجه به فشارهایی که در محیط کاری خود همچون انحصارطلبی شریک حسابرسی متحمل می شوند، انگیزه های شغلی خود را به مرور از دست می دهند و این موضوع باعث می گردد تا زمینه بروز اختلال از نوعی روان پویایی برای حسابرسان ایجاد گردد.
    کلیدواژگان: سیطره ی مدیریت شریک حسابرسی، اختلال سایکودینامیک، اولویت بندی تفسیرگرایانه
  • زهرا کهن دل، میثم دعائی* صفحات 199-218
    شناخت حرفه ای و انتخاب های حسابرسان تحت تاثیر فرآیندهای ادراک، قضاوت و گزینه های تصمیم قرار گرفته و می تواند بر میزان اشتباهات حسابرسی تاثیر داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش سوگیری احساسی دگرگون گریزی، سوگیری احساسی زیان گریزی، سوگیری رفتاری نماگری و سوگیری شناختی ناهماهنگی بر اشتباهات حسابرسی است که به لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن به صورت توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل حسابرسان انجمن حسابرسی ایران است که پرسشنامه های محقق ساخته با روایی و پایایی معتبر بین تعداد 90 نفر از نمونه آماری در سال 1398 توزیع شد و داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها بیانگر این هستند که سوگیری های دگرگون گریزی، زیان گریزی، نماگری و ناهماهنگی شناختی بر اشتباهات حسابرسی تاثیر معنادار دارند. بنابراین، حسابرسان با تایید وضع موجود، تمایلی به انحراف از تصمیمات گذشته ندارند و این امر با کاهش انعطاف پذیری سبب اشتباهات حسابرسان می شود. همچنین عدم توازن در جهت گیری نسبت به سوگیری زیان گریزی سبب کاهش مسیولیت حسابرسان و افزایش ریسک شده و این امر با افزایش اشتباهات حسابرسان همراه است. به علاوه، طبقه بندی موضوعات و تفکرات طبق تجربیات مرتبط و قیاس پذیر گذشته حسابرس سبب بروز سوگیری نماگری شده و در این شرایط حسابرسان با افزایش اشتباهات حسابرسان مواجه می شوند. ضمن این که ناهماهنگی شناختی موجب می شود حسابرسان به تصمیمات اشتباه خود ادامه دهند، فقط با این هدف که تصمیم قبلی خود را توجیه نمایند و از این رو اشتباهات حسابرسان افزایش می یابد. همچنین نتایج نشان دادند سوگیری های موثر بر اشتباهات حسابرسان طبق اولویت و بیشترین تاثیر شامل سوگیری شناختی ناهماهنگی (39 درصد)، سوگیری احساسی زیان گریزی (36 درصد)، سوگیری رفتاری نماگری (27 درصد) و سوگیری احساسی دگرگون گریزی (8 درصد) هستند.
    کلیدواژگان: اشتباهات حسابرسی، سوگیری احساسی، سوگیری رفتاری، سوگیری شناختی. کد JEL: M42، G41
|
  • Masoud Sotoudeh, Omid Pourheidari *, Ahmad Khodamipour Pages 5-28
    Nowadays, the audit profession is a difficult and stressful job because of responding emotionally to various job pressures including organizational and environmental pressures, expected to affect auditors' judgment and affect the quality of their work. This study examines the impact of job pressure and professional skepticism on the auditor's judgment. The study statistical population consisted of auditors working in the audit organization and audit firms of the Iranian Association of Certified Public Accountants and the sample consisted of 384 questionnaires distributed and collected in 2021. The research hypotheses have been tested by using the structural equation modeling of partial least squares method. Findings show that time budget pressure and client incentive pressure have a significant negative effect on auditor's judgment and professional skepticism have a significant positive effect on auditor's judgment. The results indicate that the effect of time budget pressure as an organizational criterion and client incentive pressure as an environmental criterion have an impact on auditors’ judgment and their quality of work, and auditors with higher professional skepticism will have a fairer judgment. This research can help to develop the theoretical literature in the field of auditing and identify the negative role of job pressure and positive professional skepticism on auditors' judgment.
    Keywords: Professional Skepticism, Time Budget Pressure, Client Incentive Pressure, Auditor Judgment
  • Hamidreza Malek Asgar, Zahra Pourzamani * Pages 29-46
    This study examines the effect of Auditor's Identity on Commercialization in Audit Firms, given the mediatory role of Auditor's Judgment. This is an applied research conducted through a descriptive survey. The statistical population included the 1300 IACPA member accountants and professional managers (CFOs/CEOs). A sample size of 297 persons was formed using Cochran formula. For data collection, a questionnaire was used. The assumed causal relationships were tested using structural equation modeling (SEM) technique performed in PLS3 software. The results indicated that Auditor's Identity and Auditor's Judgment had a positive and significant effect on Commercialization in Audit Firms and decision. In addition, Auditor's Identity was found to have a positive and significant effect on Auditor's Judgment in the understudy setting, meanwhile Auditor's Judgment mediated the effect of Auditor's Identity on Commercialization in Audit Firms.
    Keywords: Auditor's Identity, Commercialization in Audit Firms, Auditor's judgment
  • Kaveh Mehrani, Hamidreza Salehi * Pages 47-64
    Objective

    The aim of this study was to identify the challenges of developing the activities of accounting professional organizations in Iran from the perspectives of experts and professionals.                                                                                                                                                                    

    Methods

      This study used qualitative research and an approach based-on theme analysis, to this end, using semi-structured interview, 14 experts and professionals from the accounting profession were asked to elaborate upon the challenges of developing the activities of professional accounting organizations.                                                                                                    

    Results

    the results of data analysis led to five main themes (lack of attention to accounting profession, the fading of professional ethics, the heavy shadow of government over professional organizations, the gradual decline of professional organizations) and must-have solution to exit the present situation emerged from 16 subordinate themes.                                               

    Conclusion

    The results of this study show that accounting profession and its services are not properly introduced to the society, professional ethics are not generally observed, there is no place for demanding accountability and helding accountable for, instead of supervision, government interferes in organization affairs, the existence of Accounting profession is not such tangible, the profession and Governance each should strive for the promotion of the accounting profession.

    Keywords: Professional Organizations, Professional Ethics, qualitative research, Theme analysis
  • MirFeyz Fallah, AliAkbar Arab Mazar, Reza Gholami Jamkarani, Mohammad Sadeghi Sayyah * Pages 65-82

    The country's tax system consists of various components, the analysis and analysis of each of which will lead to the promotion and increase of the efficiency of the tax system. The process of collecting taxes in the country has generally started from finding a unit and the process of reviewing, identifying and determining taxes, and finally, by paying or protesting against the relevant taxes, the tax process has been completed, which ultimately leads to fraudulent government tax collection. In this direction, there are several problems and challenges facing the tax system from the beginning of the process to the end, and counting these problems and solving them will improve the tax system. The method used in this study is field. The statistical population of this study includes people working in the tax organization, the Society of Certified Public Accountants and university professors, and the statistical sample used in this study was 157 people.. The research findings showed that; Risk management in the tax administration is affected by the risks of tax laws, tax litigation, tax collection, human resources, information technology, administrative health, risk - based auditing, noncompliance, tax incentives, tax evasion, tax audit quality, The quality of the tax audit, databases, knowledge and Skills, power, relationships, and the risk of outsourcing tax processes are at stake.

    Keywords: Risk Management, Tax Organization Risks, risk-based auditing, Information Technology Risk, Tax Process Outsourcing Risk
  • Farideh Mohammadi, Roya Darabi *, Hossein Badiei Pages 83-102
    With developments the field of modern banking, the need to adopt technological approaches tailored to the needs of customers in the field of banking, has become so prevalent that now the transition from traditional models to business models is technology-oriented and value-creating. The growth of financial startups in the global banking industry has led to the creation of new types of markets and businesses that have been able to bring a new wave of innovation and creativity into the field of global employment and entrepreneurship in a few decades. In the past, with the advent of new waves of technology, many innovations have helped transform the face of the world, live and facilitate processes, and grow businesses based on it. In this regard, in this article, the researcher has identified the components and factors influencing and influencing financial startups such as Fintech in the form of providing a strategic framework. Participants in the present study include 30 managers, experts and specialists active in the field of digital transformation in the banking industry, who were interviewed to identify the factors. The time domain of the research is related to the year 1399 to 1400. In order to achieve the purpose of the research, content analysis method was used. The results showed that the factors affecting the implementation of Fintech in the Workers' Welfare Bank include economic governance of the government, culture and education, structural arrangements, transparency and provision of facilities and incentives, which according to these dimensions, 17 components were identified.
    Keywords: Framwork, Strategic, Fintech – Banking, themes
  • Ali Baghban, MirFeyz Fallah Shams *, Reza Gholami Jamkarani, Hamidreza Kordluie Pages 103-122

    The present study has investigated the contagious of turbulence systemic risk. In this study, the contagious effect of real and virtual currency (Bitcoin) fluctuations has been measured. In this regard, the method of self-regression vector analysis (VAR) and the conditional autoregressive model on the heterogeneity of multivariate generalized variances (MGARCH) have been used.The data used in this study, including the exchange rate of the dollar based on the euro and the price of bitcoin in the period 01/2015 and 2020/01, these data were collected and examined and analyzed by regarding the approach of the generalized multivariate conditional variance heterogeneity (CCC) method.The present study is based on the classification of research considering the, nature and direction, respectively descriptive survey, applied and post-event. The results of this study confirm the relationship between the contagins of volatility of real currency and virtual currency. In other words, the main hypothesis of the research based on the contagion of virtual and real exchange rate fluctuations has been confirmed unilaterally from virtual exchange rate to real exchange rate.

    Keywords: Virtual Currency, Contagion of Turbulenc, systemic risk
  • Babak Pourbahrami, Ahmad Yaghobnezhad *, Afsaneh Tavangar, Ali Roohi Pages 123-138
    Objective
    Despite the heavy consequences and destructive effects that workplace stresses can have on the physical and mental health of individuals and ultimately on the productivity of organizations, not much attention has been paid to this issue in the country. In this regard, thinking styles and its impact on ethics And professional behavior with an emphasis on job stress can be considered as a mediator.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population of the present study consists of 101 certified public accountants with a history of more than 5 years who have a disciplinary record. Sampling was done by simple random method and 80 people were determined. The data collection tool was a standard questionnaire whose reliability and validity were checked and confirmed. Structural equation modeling and Smart PLS software were used to test the research hypotheses.
    Results
    The results of the analysis showed that all 5 hypotheses are confirmed. It should be noted that the T-statistic is above 1. 96.
    Conclusion
    The obtained results show that people with different thinking styles can affect the type of professional behavior in the organization and in a way, by observing the type of thinking style, job stress can be greatly reduced.
    Keywords: Thinking style, Job Stress, Ethics, Professional Behavior, Certified Public Accountants
  • Amir Ebrahimzadeh, Mansour Garkaz *, Ali Khozin, Alireza Maetoofi Pages 139-154
    Objective

    Although taxation is a government's central financial source, tax evasion has been commonly seen for many years. However, recent changes in the direct taxation act eliminated the arbitrary basis method for calculating taxes and adding the tax offense, making it difficult for the National Tax Administration to prove false tax returns.

    Methods

    Therefore, this study identifies the false tax return makers using a polygraph method based on brain signals. A brain polygraph method detects liars by examining brain signals (by extracting cognitive component p300). For this purpose, the Oddball protocol was designed with 20 questions, each with dual answers of "yes" or "no". Each question is displayed three times at random. First, the test was performed on 40 volunteers in two groups of truthful and liar consisting of 10 men and ten women. Thirty-three brain signals (16 in the truthful and 17 in the liar group) were recorded during this quasi-laboratory test. The p300 amplitude was extracted from liars' brain signals in the next step, and then both groups' results were analyzed.

    Results

    The results obtained by identifying 14 Normal individuals and 16 Guilty correctly indicate the capability of the proposed method in the detection of abnormal returns from real by accuracy, sensitivity, specificity, precision with 93.3%, 88.9%, 87.5% and 91% respectively.

    Conclusion

    Finally, since the brain is the source of the decision-making and brain signals contain much information, it would make sense to identify those who submit false tax returns using the proposed method.

    Keywords: Unrealistic Tax Returns, lie-detection, EEG Signal Processing, Event Related Potential, Tax Fraud
  • Alireza Salehi Amin, Mohammadreza Vatanparast *, Farzin Farahbod Pages 155-174

    The performance of auditors in detecting and reporting deviations and errors depends on organizational factors and individual characteristics. Independence and neutrality is one of the main element in strengthening and supporting of effective audit services. The aim of this study is investigate the mediating role of audit independence on the relationship between professional development and audit quality in the public sector. The research method used was a descriptive - survey and the data analyzed using a structural equation model (SEM) done with Partial Least Squares approach and using SmartPLS software. The statistical sample included 308 auditors of the Supreme Court of Audit. The data were collected from sixteen provincial auditors in the period from November 2019 - January 2020 with standardized questionnaires. According to the Sobel test, the indirect effect of professional development on audit quality through audit independence was significant and the hypothesis of its mediating role was confirmed. According to research findings, indirect path coefficient (0.105) approved the impact of auditors' audit independence on their audit quality. The results indicated that professional development through the mediating variable of audit independence affects audit quality.

    Keywords: Professional Independence, Professional Development, Audit Quality, Structured Equation Modeling (SEM)
  • Maliehe Ashrafi, Hasan Valiyan *, Mohammadreza Abdoli Pages 175-198
    Objective
    The purpose of this research is Interpretive Auditors Psychodynamic Disorder Approach Model based on Power Transition Auditor Partner by Analysis Interpretive Ranking Process (IRP).
    Methods
    In terms of results, this research is part of developmental research and in terms of data type, it is part of combined research, because in the qualitative part through theoretical screening that based on the Meta-synthesis analysis method, this study seeks to identify the components of psychodynamic disturbance in auditors and the themes of dominance of the audit partner and Then, in a quantitative part, by analyzing the polar matrix based on the multi-criteria decision-making method, examine the pattern of determining the most important causes of psychodynamic disorder in auditors. The target population in the qualitative section was 12 specialists and experts in accounting and financial management at the university level and the target population in the quantitative section were 18 auditors with work experience and technical and specialized knowledge level who were selected based on homogeneous and purposeful sampling.
    Results
    The results of the research in the qualitative part indicate the existence of 5 underlying components of psychodynamic disorder in auditors and 6 themes of dominance layers of audit partner power.
    Conclusion
    The results showed that the most important domination of the audit partner was the dominance of the authoritarian behavior of the audit partner, which stimulates motivational factors in reinforcing psychodynamic disorder. In fact, the results show that auditors gradually lose their job motivation due to the pressures they face in their work environment, such as the dominance of the auditor partner's authoritarian behavior, and this causes a kind of mental disorder. Create dynamics or psychodynamics for auditors, and this will affect their qualitative functions in the field of decision-making and professional judgments.
    Keywords: Auditors Psychodynamic Disorder Approach, Power Transition Auditor Partner, Interpretive Ranking Process (IRP)
  • Zahra Kohandel, Meysam Doaei * Pages 199-218
    Knowledge of auditors' professions and choices is influenced by perception, judgment, and decision-making processes and can affect audit errors. The purpose of this study is to investigate the effect of status quo bias, loss aversion bias, representative bias, and cognitive dissonance bias on auditors’ errors, which is descriptive and analytical in terms of practical purpose and method. The statistical population of the present study includes the auditors of the Iranian Auditing Association. Researcher-made questionnaires with validity and reliability were distributed among 90 statistical samples during 2020 and the data analyzed using Smart PLS software. Findings indicate that status quo, loss aversion, representative and cognitive dissonance biases have a significant effect on auditors’ errors. Therefore, auditors do not tend to deviate from past decisions by acknowledging the status quo, and this increases auditors' errors by reducing flexibility. Also, imbalance in the orientation towards loss-avoidance bias reduces auditors' responsibilities and increases risk, and this is accompanied by an increase in auditors' errors. In addition, the classification of issues and considerations according to the auditor's relevant and comparable past experiences has led to representational bias, in which case auditors face an increase in auditors' errors. At the same time, cognitive dissonance cause auditors to continue to make wrong decisions, only with the aim of justifying their previous decision, and hence the auditors' errors increase. The results showed that the most effective biases affecting the auditors' errors include cognitive dissonance bias (39%), loss aversion bias (36%), representative bias (27%) and status quo bias (8%).
    Keywords: Auditor Errors, Emotional Bias, Behavioral Bias, cognitive bias