فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال دوازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • حبیبه یاحقی رودسری* صفحات 1-9

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تجارب زیسته معلمان در ارتباط با تفاوت رفتاری دانش آموزان بیش فعال نسبت به دانش آموزان عادی در کلاس درس بود. به این منظور از رویکرد کیفی و روش روایت پژوهی استفاده شد.جامعه مورد مطالعه تمامی معلمانی بودند که تجربه و سابقه تدریس به کودکان بیش فعال را داشتند بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از این معلمان مصاحبه به عمل آمد و کار گردآوری داده ها تا اشباع نظری پیش رفت. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بدون ساختار و روش تحلیل پژوهش، روش تحلیل محتوای کیفی بود.جهت تامین اعتبار داده های پژوهش از روش چک اعضا استفاده شد. نتایج حاصل از داده ها حاکی از 9 درون مایه بود که عبارتند از: پرخاشگر، پندناپذیر، عدم تمرکز، پرحرف، پرتحرکی، کم صبری، بی طاقتی، تنهایی و انزوا و بی نظمی. بنابراین نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که در مولفه های رفتاری اصلی دانش آموزان بیش فعال و عادی تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، رفتار دانش آموز بیش فعال، تجارب زیسته معلمان
  • شهلا زر پرور، مژگان قاجاریه* صفحات 11-26
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است که هدف آن بررسی رابطه هوش اجتماعی و رفتار اخلاقی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر نی ریز در سال تحصیلی 1398-1397 بود. جامعه آماری این پژوهش کل دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر نی ریز بود که در سال تحصیلی 1398-1397 مشغول به تحصیل بودند (1410 نفر) و براساس جدول جرسی و مورگان تعداد 202 نفر از آن ها به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. در این پژوهش از مقیاس هوش اجتماعی ترمسو و پرسشنامه رفتار اخلاقی سوانسون و هیل برای گردآوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیر آگاهی اجتماعی (113/0, R2= 336/0r=) با بیشترین تاثیر، پیش بینی کننده رفتار اخلاقی بود. این متغیر توانست حدود 8/10 درصد از تغییرات متغیر رفتار اخلاقی را تبیین کند. به علاوه متغیر پردازش اطلاعات اجتماعی (159/0, R2= 399/0r=) توانست حدود 1/4 درصد تبیین کننده متغیر وابسته رفتار اخلاقی باشد. این در حالی است که هوش اجتماعی و مهارت های اجتماعی تاثیری بر رفتار اخلاقی دانش آموزان مورد مطالعه در این پژوهش نداشتند. نتایج پژوهش نشان داد دانش آموزانی که از آگاهی اجتماعی بالاتری برخوردار هستند می دانند در موقعیت های اجتماعی از آن ها چه انتظاری می رود و در نتیجه رفتارهای اخلاقی قابل قبولی از خود نشان می دهند
    کلیدواژگان: هوش اجتماعی، رفتار اخلاقی، دانش آموزان دختر، دوره دوم متوسطه
  • فرشته فرهادزاده، مرجان کیان*، غلامرضا حاجی نژاد صفحات 27-43

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهارت های تجربه شده و نقش دانش آموزان در برنامه درسی هنر پایه ششم ابتدایی از دیدگاه معلمان و دانش آموزان است. رویکرد پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی است. جامعه پژوهش معلمان و دانش آموزان پایه ششم ابتدایی ناحیه 3 و 4 شهر کرج بودند. اطلاع رسان های پژوهش 10 نفر از معلمان برنامه درسی هنر و 10 نفر از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی که به صورت هدفمند انتخاب شدند، بودند که  با رعایت اصل اشباع نظری از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند در پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شدند و روایی و پایایی آنها از طریق 4 معیار مقبولیت، قابلیت اعتماد، تاییدپذیری و انتقال پذیری به دست آمد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که سطح آگاهی مدیران و والدین نسبت به برنامه درسی هنر نیاز به بازنگری دارد تا فرهنگ سازی مناسبی نسبت به این حوزه یادگیری در میان معلمان و دانش آموزان پدید آید. امید که با افزایش آگاهی و کاربرد این حوزه در فعالیت های روزمره زندگی دانش آموزان برنامه درسی هنر مورد توجه و عنایت دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی هنر، مهارت های تجربه شده، معلمان، دانش آموزان
  • غزاله نظری عارف، بهزاد فرخ سرشت*، قربانعلی اقا احمدی، سعید اسلامی صفحات 45-58
    حکمرانی شرکتی خوب به مثابه یک الگوی توسعه پایدار منابع انسانی با بازیگرانی از هر سه بخش دولتی، خصوصی و جامعه مدنی، جایگاه ویژه ای در بسیاری از نظرورزی های علمی اخیر پیرامون مفهوم حاکمیت دارد. با این وجود و علی رغم اهمیت و جایگاه مفهوم حکمرانی شرکت خوب، خلاء نظری در این زمینه آشکار است. یک دلیل این امر شاید پیچیدگی های مربوط به پرداختن به آن به مثابه یک مقوله ی میان رشته ای است. برای پرداختن به این خلاء و با نگاهی میان رشته ای، پژوهش حاضر، با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون به کشف عناصر سازنده ی حکمرانی شرکتی خوب پرداخته است. نتایج این تحقیق در نهایت منجر به شناسایی هشت مضمون اصلی و بیست و سه مضمون فرعی گردید. 1. شعور حاکمیتی، 2. فرهنگ سازمانی، 3.افشای اطلاعات، 4. پاسخگویی، 5. شبکه ای از روابط، 6. اندازه هیات مدیره، 7. عدالت و انصاف و 8. ساختار مالیکت، عناصر اصلی سازنده ی حکمرانی شرکتی خوب شناخته شده اند. نتایج این پژوهش مبانی نظری لازم برای پرداختن به حکمرانی شرکتی خوب و ارزیابی آن را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی شرکتی خوب، تحلیل مضمون، میان رشته ای
  • زینب سادات مکبری، امیرحسین محمدداودی*، مریم صفرنواده صفحات 59-68

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه سواد اطلاعاتی معلم با کیفیت تدریس و مهارت حل مساله معلمان ابتدایی منطقه 12 شهر تهران انجام شد. هدف پژوهش، کاربردی، روش گردآوری داده ها، میدانی و شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه معلمان ابتدایی منطقه 12 شهر تهران که بالغ بر 604 نفر بوده که با توجه به جدول مورگان از این تعداد 234 نفر بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار پژوهش سه پرسشنامه استاندارد سنجش سطح سواد اطلاعاتی یزدانی (1391)، کیفیت تدریس سراج (2003) و مهارت حل مساله هپنر و پترسن (1982)  بوده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها به وسیله صاحب نظران و اساتید دانشگاه تایید و پایایی آنها به میزان آلفای کرونباخ 94/0، 91/0 و 86/0 به دست آمد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSS-22 و  Lisrel استفاده شد و داده ها با توجه به شاخص های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و شاخص های استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که همبستگی بین متغیرها مثبت، متوسط و معنادار است؛ این بدان معناست که با افزایش میزان سواد اطلاعاتی معلمان میزان کیفیت تدریس و مهارت حل مساله آنها نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کیفیت تدریس، مهارت حل مساله
  • رقیه صادقی اهنگری، حمید محمد قاسمی لنگرودی*، سید احمد میریان صفحات 69-79

    این مقاله با هدف آسیب شناسی از خودبیگانگی از منظر قرآن در سازمان های آموزشی، در میان کارکنان دانشگاه آزاد ساری شده است. از خود بیگانگی پدیده ای است که تاثیر عملی بسیار زیادی بر زندگی انسان داشته، جهت و هدف ها را به سمت و سوی خاصی سوق می دهد. هنگامی که انسان دچار از خودبیگانگی می شود، هویت و ماهیت اصلی خود را از یاد می برد و رفتاری را در پیش می گیرد که خارج از دایره انسانیت است و از شخصیت سالم و متعادل بیرون می آید. این امر پیامدها و عوارض جبران ناپذیری بر شخصیت انسان به جای می گذارد که اثرات آن نه تنها در دنیا، بلکه در آخرت نیز گریبان گیر آدمی می گردد. شناخت این آثار از آن جهت که می تواند انسان را در مبارزه و پیشگیری از آن راهنمایی کرده و از نفوذ بیشتر این عامل مخرب جلوگیری به عمل آورد، مفید و مثمرثمر خواهد بود . طرح پژوهش توصیفی- همبستگی می باشد و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی کارمندان دانشگاه آزاد ساری بودند. نمونه پژوهش شامل 300 کارمند بود که بر اساس جدول مورگان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (شامل ضریب همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون چندگانه) انجام شد. نتایج نشان از تاثیر مثبت متغیرهای پژوهش در دانشگاه آزاد ساری در بین کارمندان می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان های آموزشی، از خودبیگانگی، آسیب های از خودبیگانگی، دانشگاه آزاد ساری
  • پریسا اصغری، محمد صالحی*، کیومرث نیاز اذری صفحات 81-93

    دنیای امروز دنیای سازمان هاست و نیروی انسانی به عنوان با ارزش ترین منابع سازمان محور رویکردها و فعالیت های سازمانی بوده و در اعتلای اهداف و آرمان- های سازمان نقش اساسی ایفا می کنند منابع انسانی می تواند به عنوان یک نیروی کارآمد و مستمر در یک مزیت رقابتی برای سازمان عمل کنند .امروزه برای تحقق اهداف سازمانی افراد لایق و کاردان باید در راس امور قرار گیرند. از طرفی چابکی سازمانی توانایی سازمان برای بقا و پیشرفت در محیطی با تغییرات مداوم و پیش بینی نشدنی است. بنابراین سازمان ها از جمله دانشگاه ها برای تحقق چابکی سازمانی نیازمند افرادی هستند که از توانمندی، دانش و مهارت های مدیریتی برخوردار باشند. بنابراین مطالعه حاضر، با هدف تحلیل ساختارمند مدیریت شایستگی بر چابکی سازمانی در نظام های آموزشی صورت گرفته است. این پژوهش از نوع مروری می باشد که از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتیGoogle Scholar,Eric,Science Direct,PubMed,Scopus,Elsevier در محدوده سال های 2000 الی 2022 صورت گرفته است و جستجوی مقالات بر اساس کلیدواژه های مروری، مدیریت شایستگی و چابکی سازمانی انجام شده است. نتایج نشان می دهد که مدیریت شایستگی می تواند بر چابکی سازمانی تاثیرگذار باشد بنابراین با بهره گیری از رویکرد مدیریت شایستگی می توان نظام های آموزشی را به سمت چابکی هدایت کرد. نتایج این پژوهش به مسیولان و مدیران و دست اندرکاران نظام آموزشی پیشنهاد می کند مدیریت شایستگی در تمام امور مورد اولویت قرار گیرد تا بتوانند موجب ارتقاء سازمانی شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت شایستگی، چابکی سازمانی، نظام های آموزشی
  • سرور حیدری اغجیوان*، کلثوم کیان نیا صفحات 95-113

    مربی گری1 به عنوان یک روش توسعه مدیریت و یک راهبرد برای بهبود عملکرد، اخیرا در میان مدیران سازمان ها در حال رشد است. یکی از مهم ترین نیازهای پژوهشی در این زمینه، شناسایی عوامل موثر بر موفقیت در مربی گری، در قالب الگویی کاربردی و قابل ارزیابی است تا با استفاده از شایستگی های مربی گری، نیروی انسانی خود را متعهد ساخته و به بهبود عملکرد فردی و سازمانی نایل آیند. با وجود این، هیچ تحقیق یا ادبیاتی در این زمینه وجود ندارد که کدامیک از عوامل شایستگی های مربی گری بیشترین بهبود عملکرد فردی و سازمانی را برای این سازمان ها به ویژه مراکز دانشگاهی بوجود می آورند. در تحقیق حاضر در راستای پاسخگویی به این چالش، به صورت جامع و نظام مند تمامی شاخص هایی که در حوزه شایستگی های مربی گری موثر هستند از طریق مطالعه اسنادی و به کمک روش دلفی فازی و نظر 10 نفر از خبرگان شناسایی و با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری جهت نظم بخشیدن و جهت دادن به پیچیدگی روابط بین شاخص ها و با توسعه مدل یکپارچه نسبت به میزان اثربخشی شاخص ها اقدام گردید. نتایج نشان داد که شاخص های "حمایت از ارزش های اخلاقی" و "اعتماد به توانایی های بالقوه افراد" دارای بیشترین میزان اثربخشی در بین شاخص های شایستگی های مربی گری در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی هستند.

    کلیدواژگان: شایستگی های مربی گری، اعتماد به توانایی های بالقوه افراد، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • عفت اصلانی، رضا والا*، فتاح ناظم صفحات 115-125

    هدف این پژوهش، ارایه مدل برنامه درسی کار آفرینی جهت ارتقاء و کسب شایستگی های کارآفرینی دانش آموزان (نمونه پژوهش: مدارس متوسط دوم استان البرز) است. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پژوهشی تلفیقی(کیفی-کمی) بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان رشته کارآفرینی استان البرز در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 14 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی نیز شامل کلیه معلمان متوسطه دوم درس برنامه ریزی و کارآفرینی استان البرز در سال تحصیلی 400-1399 (266 نفر) بودند که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان و گرجسی 154 نفر تعیین و به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بر اساس یافته های بخش کیفی بود. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از نرم افزارMaxquda18  و در بخش کمی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart Pls3  استفاده شد. نتایج نشان داد که بخش کیفی 56 مضمون فرعی و 5 مضمون اصلی برای برنامه درسی کارآفرینی وجود دارد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد عامل اول یعنی ایجاد دانش کارآفرینی 54/6 از واریانس کل را تبیین می کند، عامل دوم (نگرش کارآفرینی) 65/7 درصد، عامل سوم (مهارت های کارآفرینی) 76/12 درصد و عامل چهارم (توانایی کارآفرینی) 65/14 درصد از کل واریانس کارآفرینی را تبیین کردند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد همه عوامل شناسایی شده دارای اثر معناداری هستند. همچنین معیار GOF نیز نشان داد برازش کلی مدل در سطح مطلوبی قرار داشت.

    کلیدواژگان: شایستگی های کارآفرینی، قصد کارآفرینانه، تسهیم دانش فردی، استاندارد آموزشی
  • فرشید خانجانیان، نادر قلی قورچیان*، کامران محمد خانی، پریوش جعفری صفحات 127-141

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل زمینه ای و مداخله گر ارتقای خرد پداگوژیکی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام گرفته است. مطالعه ی پیش رو، با بهره گیری از رویکرد کیفی و اتکا بر راهبرد نظریه ی داده بنیاد استراوس و کوربین(2007) و بکارگیری اسلوب کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم افزار Maxqda برای تجزیه و تحلیل داده ها، واکاوی عوامل زمینه ای و مداخله گر ارتقای خرد پداگوژیکی در دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با 16 نفر از صاحب نظران و مدیران آموزش عالی دارای تجارب زیسته ی مرتبط و بهره جویی از شیوه ی نمونه گیری هدفمند نظری و گلوله برفی (زنجیره ای) تا دستیابی به نقطه ی اشباع نظری گردآوری گردیده است. یافته های پژوهش به شناسایی عوامل زمینه ای (ساختار نظام آموزش عالی، فرهنگ دانشگاهی، دانشگاه سازگارشونده، رهبری هوشمند دانشگاهی و دانش پداگوژیکی) و مداخله گر (ویژگی های شخصیتی، اهداف متناقض، پیچیدگی شناختی دانشگاهی، اینرسی دانشگاهی، رفتار تسهیم دانش در آموزش عالی و شایستگی های مورد نیاز) ارتقای خرد پداگوژیکی در دانشگاه آزاد اسلامی بر مبنای نظریه پردازی داده بنیاد منجر گردید

    کلیدواژگان: خرد پداگوژیکی، پداگوژی، خرد، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمدموسی شعبانیان، اسماعیل کاظم پور*، زهره شکیبایی صفحات 143-156

    پژوهش حاضر، به منظور ارایه مدلی نوآورانه در آموزش متوسطه بر پایه استفاده از فناوری رایانش ابری انجام شده است. روش پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی کیفی (گراندد تیوری) و کمی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی متخصصان حوزه های فناوری اطلاعات و مدیریت آموزشی تشکیل داده اند که به کمک روش نمونه گیری هدفمند تعداد 11 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری، مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز به روش کد گذاری اسمیت صورت گرفته است. در مرحله کمی جامعه آماری شامل 3500 نفر از مدیران، معلمان و کارشناسان استان گیلان بوده که با استفاده از جدول مورگان 350 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی  انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته می باشد که روایی صوری و محتوایی آن تایید گردید و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه نیز 89/0 می باشد. نتایج پژوهش در بخش کیفی در قالب 6 بعد (علی، واسطه ای، زمینه ای، محوری، راهبردی و پیامدی) شامل 13 مولفه نیاز به تغییر در شیوه آموزش، سودمندی ابزارهای ابری، الزامات قرن 21 ، نیاز به فناوری های جدید، منابع انسانی، پشتیبانی سازمانی، آماده سازی محیط یادگیری، رویکردی نوآورانه به آموزش عمومی، سیاست گذاری آموزشی، فراهم کردن ملزومات آموزش، ارتقاء آموزش، عدالت آموزشی و مدیریت منابع مالی می باشد. تحلیل بخش کمی نیز بیانگر آنست که تمامی متغیرهای تحقیق دارای میانگین های بیشتر از میانگین مورد انتظار است. بر اساس شاخص های متعددی از قبیل شاخص فورنل - لاکر، شاخص ملاک کلی برازش (GOF)، ضریب تعیین و شاخص افزونگی یا روایی متقاطع (CV Red) مدل مذبور مورد ارزیابی و برازش قرار گرفته که همگی بر اعتبار، پایایی، برازش قوی، روایی تشخیصی قوی و همچنین از کیفیت مناسب مدل حکایت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش متوسطه، آموزش در قرن 21، آموزش مدرن، رایانش ابری، نوآوری
  • محمدحسین هاشمی نسب، رحمان غفاری*، احمد جعفری صمیمی، حسنعلی آقاجانی صفحات 157-166

    صادرات به عنوان موتور محرک رشد اقتصادی شناخته می شود و در شرایط کنونی، حضور در بازارهای جهانی امری اجتناب ناپذیر است، ضرورت توجه به پیچیدگی اقتصادی در اقتصاد مقاومتی می باشد، معمولا در رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده یک کشور قرار می گیرد که منفعل نیست و در مقابل اهداف اقتصادی ایستادگی کرده و سعی در تغییر ساختارهای اقتصادی موجود و بومی سازی بر اساس جهان بینی و اهداف دارد، هدف پژوهش حاضر، مدل سازی عوامل موثر بر اثربخشی آموزشی توسعه کسب و کارهای صادراتی استان مازندران از منظر پیچیدگی اقتصادی از طریق روش فراترکیب، بوده و بدین منظور، با جستجو در پایگاه های داده بین سال های 2009 تا 2020 و پس از ارزیابی مرحله ای آنها در نهایت 58 مقاله نهایی مورد تایید قرار گرفتند که منجر به شناسایی 9 بعد شامل شبکه سازی صادرات، بازآفرینی دولت، آمایش سرزمینی ظرفیت های توسعه صادرات، تدوین استراتژی توسعه صنعتی، آینده پژوهی و آینده نگری مبتنی بر پیچیدگی اقتصادی، ایجاد رصدخانه علم و فناوری، الگوبرداری هدفمند و هوشمندانه، مدیریت استعداد سرمایه انسانی، هم تکاملی سیاست گذاری بوده و متغیرهای شناسایی شده از لحاظ سطح مدل، نوع، اساس و حیطه تمرکز مورد توجه بوده است. پیشنهاد می گردد به  منظور بهبود مدیریت کسب و کارهای صادراتی در استان مازندران بر اساس رویکرد پیچیدگی اقتصادی باید متغیرهای 9 گانه استخراج شده بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، روش فراترکیب، مدیریت دانش، برنامه ریزی بلند مدت
  • فریدون رمضی، کامران شیوندی چلیچه*، الهه امینی فر، علیرضا عصاره صفحات 167-179

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی خصوصیات برنامه ی درسی مساله محور درس ریاضی دوره ابتدایی با رویکرد کیفی با روش تحلیل محتوا انجام شده است. مشارکت کنندگان 19 نفر بودند و نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه است. ویژگی های شناسایی شده با روش دلفی فازی اعتباریابی و از روش آنتروپی شانون جهت پردازش داده ها استفاده گردید. بر اساس نتایج تحلیل، 7 مقوله اصلی شامل ویژگی های اهداف در سه سطح شناختی، نگرشی، مهارتی، محتوا، ارزشیابی، راهبرد یاددهی-یادگیری شناسایی شدند. در بخش دلفی فازی نیز تمامی ویژگی ها با کسب مقدار فازی زدایی شده بیشتر از 7/0 تایید شدند. نتایج آنتروپی شانون مشخص کرد، ویژگی های شروع تدریس با سوال چالش برانگیز، ایجاد محیط مناسب آموزشی، نظارت مستمر بر کیفیت راهبردهای یادگیری و ارتباط با استعدادهای دانش آموزان بیشترین میزان توجه را به خود جلب و بالاترین رتبه ها را کسب و ضریب اهمیت بیشتری نسبت به سایر ویژگی ها داشته اند. پیشنهاد می گردد ویژگی های چهار مولفه برنامه درسی به عنوان راهنما در فرایند یاددهی _ یادگیری و برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مساله محور، سوال چالش برانگیز، محیط آموزشی، نظارت مستمر
  • مرضیه صیدآبادی*، مجتبی معظمی، امیرحسین کهن خاکی صفحات 181-197

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی تدریس با کیفیت اساتید دانشگاه در محیط آموزش دور بر مبنای رویکردهای برنامه درسی انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی است. جامه آماری پژوهش، مدیران مراکز آموز عالی متخصصان و صاحب نظرانی بودند که تجربه آموزش از دور داشتند  که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی در استان های غربی ایران (کرمانشاه، کردستان، همدان و ایلام) بود. در تحقیق حاضر با  استفاده از  جدول کرجسی مورگان و روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی  تعداد 335 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختارمند بود. در بخش کیفی کدگذاری داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام گردید و برازش مدل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارPLS   انجام شد. یافته ها بیانگر آن بود که الگوی تدریس با کیفیت اساتید دانشگاه در محیط آموزش دور بر مبنای رویکردهای برنامه درسی دربرگیرنده پنج بعد تخصصی، مدیریتی، صلاحیت های مورد نیاز، محیطی و فرایندهای یاددهی -یادگیری و 12 مولفه دانشی، مهارتی، رفتاری، تخصصی، عمومی، صلاحیت های مدرس، صلاحیت های فراگیر، تجهیزات آموزشی، ملی،  فراملی، نیازسنجی ، غنی سازی، استراتژی آموزشی  و ارزشیابی و 68  شاخص می باشند. بنابراین آموزش از راه دور نیز به عنوان بخش جدید نظام های آموزشی فعلی باید از کیفیت مطلوب و قابل قبول برخوردار باشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای فراگیران و جامعه باشد.

    کلیدواژگان: تدریس با کیفیت، آموزش دور، رویکردهای برنامه درسی، تجهیزات آموزشی
  • آغازهرا اکبرسادات*، علیرضا یوسفی، نرگس کشتی ارا صفحات 199-209

    این تحقیق به منظور تبیین و تطبیق دیدگاه های تربیتی سهروردی  انجام شده است. برای نیل به این هدف، پس از مطالعات گسترده  منابع چاپی و الکترونیکی در دسترس تجزیه و تحلیل داده ها، با بکارگیری نظام مقوله بندی قیاسی انجام یافته و یافته ها در قالب مقوله های محوری بر اساس اهداف مورد نظر، شکل گرفته است. پژوهش حاضر نظرگاه های مشابه و مخالف این دو اندیشمند را از نقطه نظر اصول و مبانی فلسفی و نیز روش های تعلیم و تربیت مورد مقایسه قرار داده است. در این پژوهش برای سازمان دهی اطلاعات از دو ماتریس ساخت یافته بهره برده ایم و با استفاده از یک ماتریس مقوله بندی ساخت یافته، همه داده ها مرور و در زیر مقولات مرتبط گنجانده شده که این کار همزمان با فرایند مرور داده ها صورت گرفته است. برای بالا بردن اطمینان از صحت فرایند مقوله بندی، تمام متن مورد نظر مرور و نکات کلیدی آن با مراجعه به متن، دسته بندی می شود سپس اجزایی از متن که با ماتریس مورد نظر در تعارض نباشد به ایجاد مقولات جدید که در متن خاص وجود داشته و پیش از این مورد توجه نبوده منجر شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری موثر، روش تربیت، فرایند یاددهی، آموزش و پرورش
  • پوران نوری مشیران، یوسف نامور، اعظم راستگو*، صدرالدین ستاری صفحات 211-225

    این پژوهش با هدف بررسی شاخص های سرمایه ی فکری در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل و تبیین چرایی وضعیت شاخص های سرمایه فکری طی سال های 92 تا 96 انجام گرفت. روش تحقیق (کمی) بود. جامعه ی آماری پژوهش500 نفر شامل روسا، معاونین و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای شناسایی شاخص های سرمایه فکری دانشگاه با بهره گیری از نظرات کارشناسی اساتید راهنما و مشاور و با مشورت کارشناسان شاغل در واحدهای مختلف دانشگاه، تعدادی از مناسب ترین شاخص های سرمایه فکری بر اساس مطالعه منابع معتبر علمی و قابل استناد متناسب با ساختار دانشگاه علوم پزشکی اردبیل استخراج شد. در این راستا از پرسشنامه شاخص های استخراج شده توسط مهرعلی زاده و همکاران (1390)، الگو گرفته شد. یافته ها نشان داد وضعیت شاخص سرمایه انسانی (6/78 درصد رشد مثبت؛ 2/7 درصد عدم رشد؛ 2/14 درصد رشد منفی)؛ شاخص سرمایه ساختاری (45/45 درصد رشد مثبت؛ 91/40 درصد عدم رشد؛ 64/13 درصد رشد منفی) و شاخص سرمایه رابطه ای (0/10درصد رشد مثبت؛ 0/80 درصد عدم رشد؛ 0/1 درصد رشد منفی) در طی سال های 92 تا 96 وجود داشته است و سرمایه ی انسانی دانشگاه از وضعیت بهتری نسبت به سرمایه ی ساختاری و رابطه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارکنان دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی، برنامه ریزی و مدیریت
  • نوشین شاه بهرامی* صفحات 227-242

    پژوهش حاضر، به پیش بینی الگوی مفهومی برنامه درسی مبتنی بر تفکر تاملی در دوره کارشناسی علوم تربیتی پرداخته است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن زمینه ای است. جامعه آماری شامل دو گروه کلیه متخصصان برنامه درسی به تعداد 20 نفر و مدرسان مدعو ذیربط به تعداد 165 نفر در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بوده است. برای تعیین حجم نمونه، در جامعه آماری متخصصان برنامه ریزی درسی، تمامی اعضا به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند و تعداد نمونه مدرسان ذیربط از طریق فرمول تعیین حجم کوکران 116 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند و در مجموع حجم نمونه 136 نفر انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که با مقیاس اسمی و با طیف چهار گزینه ای تهیه شد و پس از تایید روایی پرسشنامه، پایایی آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ، 92/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده، از شاخص های توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی(خی دو) استفاده گردید. یافته ها نشان داد که توجه و بکارگیری مولفه های تفکر تاملی در نظام آموزش عالی با تاکید بر دوره کارشناسی علوم تربیتی از دیدگاه هر دو گروه مورد تایید است

    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، برنامه درسی، تفکر تاملی، نظام آموزش عالی
  • غلامعلی پاشا، کیومرث خطیر پاشا*، سعید صفاریان همدانی صفحات 243-252
    نوآوری، عامل مهم و حیاتی برای سازمان ها به منظور ایجاد ارزش است، لذا پژوهش حاضر با هدف برررسی تاثیر مدیریت نوآوری بر عملکرد آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی مازندران انجام شد. این مطالعه کاربردی با رویکردی ترکیبی به صورت کیفی و کمی انجام شد. در بخش کمی نیز از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 10 نفر از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی مازندران بودکه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی 256 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده بر اساس فرمول کوکران از میان765 استاد هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته مدیریت نوآوری با 66 سوال و پرسشنامه عملکرد آموزشی زندی با 25 سوال استفاده شد. روایی و میزان اعتبار ابزارها تایید شد و آلفای کرونباخ آنها نیز بالای 7/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 و PLS3.2 استفاده شد. نتایج نشان داد بالاترین میزان میانگین در میان ابعاد مدیریت نوآوری مربوط به بعد فرهنگ سازمان با 92/3، و پایین ترین مقدار هم به بعد مشوق های سازمانی با مقدار 53/3 است و بعد فرهنگ سازمان با مقدار R2  برابر 835/0 در سطح بالاتر از قوی قرار دارد. همچنین بر اساس ضرایب مسیر، بار عاملی 368/0 برقرار است، لذا می توان نتیجه گرفت که تاثیر مدیریت نوآوری بر عملکرد آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی مازندران مثبت و معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، مدیریت نوآوری، عملکرد آموزشی، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • مجتبی معظمی*، خدیجه حسینی صفحات 253-271

    هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی مهارت های زندگی در برنامه ریزی درسی دوره اول متوسطه بود. مطالعه حاضر، به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی می باشد که در دو مرحله پیاپی کیفی-کمی انجام می گیرد. تحقیق حاضر در مرحله اول (فازکیفی) به مطالعه کیفی پرداخته و در این فاز با بررسی و ارزیابی مطالعات انجام شده در زمینه موضوع مطرح شده در پژوهش حاضر و همچنین مصاحبه باخبرگان حوزه برنامه ریزی درسی که دارای تحصیلات دکتری تخصصی با درجه علمی استادیاری، دانشیاری و استادی که در این زمینه صاحب تالیف، مقاله، پژوهش و تجربه عملی هستند، اطلاعات لازم جمع آوری کرده و با استفاده از روش تحلیل گراندد تیوری، به کدگذاری و مقوله بندی و ارایه مدل مفهومی پرداخته است. مرحله دوم (فازکمی) مطالعه به صورت کمی و به روش مدل سازی معادلات ساختاری بود، بدین منظور داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر مدل پیشنهادی (برآمده از فاز کیفی مطالعه) با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از بررسی وارزیابی مطالعات داخلی و خارجی انجام شده در زمینه موضوع مطرح شده در پژوهش حاضر، با استفاده از ابزار مصاحبه اکتشافی و نیمه ساختاریافته، سوالات کیفی از جامعه آماری خبرگان پرسیده شد که پس از انجام 16 مصاحبه، اشباع نظری حاصل گردید. نتایج گراندد تیوری نشان داد که الگوی مهارت های زندگی در برنامه ریزی درسی دوره اول متوسطه شامل 85 کد باز، 26 کد محوری و 6 کد انتخابی می باشد. سپس در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 85 گویه در اختیار 320 نفر از معلمان مقطع متوسطه اول استان خوزستان که دارای تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا در رشته علوم تربیتی و برنامه ریزی درسی در سال تحصیلی 1401-1400قرار داده شد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که مقدار ضریب معناداریt مربوط به رابطه بین متغیرهای اصلی شرایط علی با پدیده محوری؛ شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای و پدیده محوری با راهبردها؛ راهبردها با پیامدها در سطح اطمینان 95 درصد، از 96/1 بیشتر است و این مورد حاکی از معنا دار بودن تاثیر متغیرهای شرایط علی با پدیده محوری؛ شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای، پدیده محوری با راهبردها؛ راهبردها با پیامدها می باشد. بنابراین هر 6 متغیر، به عنوان متغیرهای اصلی شناسایی می شوند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، مهارت زندگی، دوره اول متوسطه، گراندد تئوری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • زهرا نجفی زنگیر، توران سلیمانی*، زهره مجد صفحات 273-288
    پژوهش حاضر، باهدف بررسی نقش جهت گیری بلند مدتو کوتاه مدت دانشجویان در یادگیری الکترونیکی انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل، در سال تحصیلی 1401-1400می باشد. بر اساس جدول مورگان تعداد 367 نفربا استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS و نرم افزارSmart pls  برای بررسی مسایل مربوط به روایی و پایایی متغیرها و روابط علی بین آنها و قدرت تبیین استفاده شد. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه استاندارد، 33 سوال بسته پاسخ با طیف لیکرت بود. روایی پرسشنامه بر اساس نظرخبرگان مورد سنجش قرارگرفت و پایایی پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که کیفیت سیستم، کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات بر رضایت کاربر تاثیر معناداری دارد. همچنین رضایت کاربرمزایای استفاده از سیستم تاثیر معناداری داشت و جهت گیری های بلند مدت و کوتاه مدت بر مزایای استفاده از سیستم تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل، تحولات آموزشی، یادگیری آنلاین
  • آناهیتا عبدالله زادگان قاسم ابادی، هایده عاشوری* صفحات 347-359
    مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تاب آوری روانشناختی در رابطه میان کیفیت تدریس با اشتیاق به تحصیل دانش آموزان انجام شد. روش این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را معلمان و دانش آموزان مدارس دخترانه دوره متوسطه دوم شرق استان گیلان به تعداد 8049 نفر (7663)، نفر دانش آموز و 386 نفر معلم)، تشکیل دادند که از این تعداد، 377 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان حجم نمونه دانش آموزان و 193 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری معلمان انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2002)، تاب آوری روانشناختی کانر و دیویدسون (2003)، کیفیت تدریس کریاکدز و همکاران (2000)، استفاده شد که روایی آنها توسط صاحب نظران دانشگاهی و پایایی آنها نیز از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری لیزرل استفاده شد. یافته های کمی حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که میان کیفیت تدریس با تاب آوری روانشناختی و اشتیاق به تحصیل دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. میان تاب آوری روانشناختی با اشتیاق به تحصیل دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که تاب آوری روانشناختی در رابطه میان کیفیت تدریس با اشتیاق به تحصیل دانش آموزان نقش میانجی داشته است.
    کلیدواژگان: تاب آوری روانشناختی، کیفیت تدریس، اشتیاق به تحصیل
|
  • Habibeh Yahaghiroudsari * Pages 1-9

    The purpose of the present study was to investigate the lived experiences of teachers in relation to the behavioral differences of hyperactive students compared to normal students in the classroom. For this purpose, a qualitative approach with narrative method of enquiry was used. The study population included all teachers with teaching experience for this purpose. Using purposive sampling method, 15 of the teachers were recruited and interviewed. The data collection procedure proceeded until theoretical saturation was reached. The data collection tool was unstructured interview and for data analysis, qualitative content analysis was employed. The results of data analysis indicated nine themes including aggressive, stubborn, decentralized, talkative, hyperactive, impatient, peevish, lonely, isolated and disorderly. The results of the present study suggested that there was a significant difference in the major behavioral components of hyperactive and normal students.

    Keywords: ADHD, ADHD student behavior, lived experiences of teachers
  • Shahla Zarparvar, Mojgan Ghajareih * Pages 11-26
    The present study is a descriptive-survey correlational study that aimed to investigate the relationship between social intelligence and moral behavior in female high school students in Neyriz in the academic year 2018-2019. The statistical population of this study was the total number of female high school students in Neyriz who were studying in that academic year (n=1410).Based on the Jersey and Morgan’s Table, 202 of them were recruited as the sample throughrandom sampling method. In this study, the Tremso Social Intelligence Scale and the Swanson and Hill Ethical Behavior Questionnaire were used to collect the data. The results of stepwise regression analysis showed that the social awareness variable (r=0.336, R2=0.113) was the most effective predictor of moral behavior.This variable was able to explain about 10.8% of the changes in the ethical behavior variable. In addition, the social information processing variable (r=0.399, R2=0.159) was able to explain about 4.1% of the dependent variable of moral behavior. However, social intelligence and social skills had no effect on the moral behavior of the students studied in this study. The results showed that students who have higher social awareness know what is expected of them in social situations and as a result show acceptable moral behaviors.
    Keywords: Social intelligence, moral behavior, female students, Secondary School
  • Fereshte Farhadzade, Marjan Kian *, Gholomreza Hajinezhad Pages 27-43

    The purpose of this study is to identify the experienced skills and the role of students in the sixth grade elementary art curriculum from the perspective of teachers and students. The qualitative research approach is phenomenological. The study population included teachers and students of the sixth grade of elementary school in districts 3 and 4 of Karaj. There were 10 art curriculum teachers and 10 purposefully selected sixth grade elementary students who participated in the research through semi-structured interviews in accordance with the principle of theoretical saturation. Data were analyzed using coding and their validity and reliability were obtained through four criteria of credibility, confirmability, verifiability and transferability. Findings indicate that the level of awareness of principals and parents about the art curriculum needs to be reviewed to create a proper culture for this area of ​​learning among teachers and students. It is hoped that by increasing the awareness and application of this field in the daily activities of the students of the art curriculum it will be considered and taken care of by those involved in the education system.

    Keywords: Art curriculum, experienced skills, teachers, Students
  • Ghazale Nazari Aref, Behzad Farrokhseresht *, Ghorbanali Aghaahmadi, Saeed Eslami Pages 45-58
    Good corporate governance as a model of sustainable human resource development with actors from all three sectors of government, private and civil society, has a special place in many recent scientific theories about the concept of governance. Nevertheless, despite the importance and position of the concept of good corporate governance, the theoretical gap in this area is obvious. One reason for this is perhaps the complexity of dealing with it as an interdisciplinary category. To address this gap and with an interdisciplinary perspective, the present study uses the qualitative method of content analysis to explore the constituent elements of good corporate governance. The results of this study eventually led to the identification of eight main themes and twenty-three sub-themes: 1. Sovereign consciousness, 2. Organizational culture, 3. Disclosure of information, 4. Responsiveness, 5. A network of relationships, 6. Board size, 7. Justice and fairness and 8. Ownership structure.The key building blocks of corporate governance are well known. The results of this research provide the necessary theoretical foundations to address good corporate governance and its evaluation
    Keywords: Governance, good corporate governance, Content Analysis, Interdisciplinary
  • Zeinab Sadat Mokabberi, AmirHossein Mohammad Davoudi *, Maryam Safarnavadeh Pages 59-68

    The purpose of this study was to investigate the relationship between teacher's informational literacy and teaching quality and problem-solving skills of elementary teachers in district 12 of Tehran. The research methodology is applied in terms of purpose and in terms of data collection and methodology, it follows field and descriptive methods and correlation. The statistical population included all primary school teachers in district 12 of Tehran totaling to 604 individuals. According to Morgan’s Table, 234 of them were selected using stratified random sampling technique. The research instrument included three standard questionnaires of information literacy (Yazdani, 2012), Seraj teaching quality questionnaire (2003) and Hepner and Petersen problem solving skills questionnaire (1982). The formal and content validity of the questionnaires was confirmed by the university professors and their reliability indexes were 0.94, 86.55 and 0.86, respectively. SPSS-22 and Lisrel software programs were used for data analysis and the data were analyzed according to descriptive indices (mean and standard deviation) and inferential indices (Pearson correlation coefficient, regression analysis and path analysis). The results of this study show that there is a correlation between the three variables which is positive, moderate, and significant; this means that by increasing the amount of teachers' information literacy, their teaching quality and problem solving skills improve.

    Keywords: information literacy, teaching quality, problem-solving skills
  • Rughayeh Sadeghi Ahangari, Hamid Mohammad Ghasemi Langroudi *, Seyed Ahmad Miryan Pages 69-79

    This article aims to analyze the pathology of self-alienation from the perspective of the Qur'an in educational organizations, among the employees of Islamic Azad University. Alienation is a phenomenon that has a great practical effect on human life; it pushes the tendencies and goals in a certain direction. When a person experiences alienation from himself, he forgets his original identity and nature and starts a behavior that is outside the circle of humanity and deviates from a healthy and balanced personality. This leaves irreparable consequences and side effects on human personality, the effect of which influences a person not only in this world, but also in the hereafter. It will be useful and fruitful to know these effects because they can guide people in coping with and preventing them and inhibit further penetration of this destructive agent. The design of the research is descriptive-correlational and the statistical population of the research included all the employees of Islamic Azad University, Sari Branch. The research sample included 300 employees who were selected based on Morgan's table using the available sampling method. Results of descriptive and inferential analyses indicated that the research variables had positive impact on employees of Islamic Azad University, Sari Branch.

    Keywords: Educational Organizations, Alienation, harms of alienation, Islamic Azad University of Sari
  • Parisa Asghari, Mohammad Salehi *, Kiumars Niazazari Pages 81-93

    Today's world is the world of organizations and human power, as the most valuable organization-oriented resource, has been the focus of organizational approaches and activities. Human resources can act for the organization as an efficient and continuous force in a competitive advantage. To realize organizational goals, efficient people should be in control. Additionally, organizational agility is the ability of the organization to survive and progress in an environment with continuous and unpredictable changes. Therefore, in order to achieve organizational agility, organizations, including universities, need people who have the necessary ability, knowledge and management skills. Therefore, the present study was conducted with the aim of structural analysis of competence management on organizational agility in educational systems. It is a review study that is done through searching in databases of Google Scholar, Science Direct, PubMed, Scopus, Elsevier and Eric between 2000 and 2022. The articles have been searched based on keywords of review, competence management and organizational agility. The results showed that competency management can influence organizational agility. Therefore, by using the competency management approach, educational systems can be directed towards agility. The findings suggest that authorities of educational systems prioritize competence management in all matters so that they can improve their organizations.

    Keywords: competence management, Organizational Agility, educational systems
  • Soror Heydari Aghjivan *, Kolsom Kianniya Pages 95-113

    Coaching as a method of management development and a strategy for improving performance has been growing recently among managers of organizations. One of the most important research needs in this field is to identify factors affecting the success of coaching, in a practical and evaluable model in order to commit to manpower by using coaching skills and achieve individual and organizational performance. However, there is no research or literature on which of the factors of coaching competencies contributes the most to the improvement of individual and organizational performance for these organizations, especially academic centers. In the present study, in order to respond to this challenge, comprehensively and systematically identify all the criteria that are effective in the field of coaching competencies through documentary study and with the help of Fuzzy Delphi method and the opinion of 10 experts and using the approach Interpretive Structural Modeling was used to regulate and direct the complexity of the relationships between criteria and by developing an integrated model for the effectiveness of criteria. The results showed that the criteria of Supporting Ethical Values and Confidence in the Potential Abilities of Individuals have the highest effectiveness among the criteria of coaching competencies in the units of Islamic Azad University of West Azarbaijan Province.

    Keywords: coaching competencies, confidence in individuals' potential abilities, Interpretive Structural Modeling
  • Efat Aslani, Reza Vala *, Fatah Nazem Pages 115-125

    The purpose of this study is to present an entrepreneurship curriculum model to promote and acquire entrepreneurial skills of students (case study of secondary schools in Alborz province). The present study was applied in terms of purpose and mixed (qualitative-quantitative) in terms of method. The population in the qualitative section, included experts in the field of entrepreneurship in Alborz province in the academic year 2016-2017 out of whom 14 people were selected via purposive sampling. The population of the quantitative section also included all secondary school teachers in the planning and entrepreneurship course of Alborz province in the same academic year (n= 266). Based on Morgan and Georgian’s table 154 people were selected by simple random sampling. The research tool was semi-structured interviews in the qualitative part and a researcher-made questionnaire based on the findings of the qualitative part in the quantitative part. MAXQDA18 was used to analyze the qualitative data and structural equation modeling with Smart Pls3 was used in the quantitative part. The results showed that there are 56 sub-themes and 5 main themes for the entrepreneurship curriculum. The results of exploratory factor analysis also showed that the first factor, ie creation of entrepreneurial knowledge explains 6.54 of the total variance, the second factor (entrepreneurial attitude) 7.65%, the third factor (entrepreneurial skills) 12.76% and the fourth factor (entrepreneurial ability) 14.65% explained the total variance of entrepreneurship.

    Keywords: entrepreneurial competencies, Entrepreneurial Intention, sharing of individual knowledge, educational standard
  • Farshid Khanjanian, Nadergholi Ghourchian *, Kamran Mohammadkhani, Parivash Jafari Pages 127-141

    The current study aimed to identify underlying and intervening factors influencing the promotion of pedagogical wisdom in Iran's higher education system. The study analyzed data and evaluated underlying and intervening factors in promoting pedagogical wisdom in the higher education system of Iran by using MAXQDA software and through employing a qualitative approach and relying on the Strauss and Corbin (2007) data theory strategy and using the open, axial, and selective coding style. The data was collected through semi-structured in-depth interviews with 16 experts and managers with relevant experience in the higher education system. This study employed theoretical and snowball purposive sampling until theoretical saturation was achieved. According to principles of grounded theory, the research identified local (structure of the higher education system, academic culture, adaptive university, intelligent academic leadership, and pedagogical knowledge) and intervening (personality traits, conflicting goals, cognitive complexity in university, academic inertia, knowledge sharing behavior in higher education and required competencies) factors in promoting pedagogical wisdom in Iran's higher education system.

    Keywords: pedagogical wisdom, Pedagogy, wisdom, Islamic Azad University
  • MohammadMousa Shabanian, Esmaeil Kazempour *, Zohre Shakibaei Pages 143-156

    The present study was conducted to provide an innovative model in secondary education based on the use of cloud computing technology. The research method is a combination of qualitative and quantitative sequential exploratory type. The statistical sample in the qualitative section consists of 11 specialists in the fields of information technology and educational management who were selected using a purposive sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview and the data were analyzed using the Smith coding method. In the quantitative stage, the statistical population included 3,500 principals, teachers and experts in Guilan province from whom 350 individuals were randomly selected using Morgan’s table. Data collection tool is a researcher-made questionnaire in the quantitative part. Its face and content validity were confirmed and Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was estimated to be 0.89. The results of research in the qualitative part emerged in six dimensions (causal, intermediate, contextual, pivotal, strategic and consequential) including 13 components: the need for change in teaching methods, the usefulness of cloud tools, 21st century requirements, the need for new technologies, human resources organizational support, preparation of learning environment, is an innovative approach to public education, educational policy, providing training requirements, training promotion, educational justice and financial resource management. Quantitative analysis also indicated that all research variables have higher averages than expected. Based on several indicators such as Fornell-Locker index, general fit criterion index (GOF), coefficient of determination and cross-validity or cross-validity index (CV Red), the model has been evaluated and fitted, all based on validity, reliability, strong fit, strong diagnostic validity as well as good quality of the model.

    Keywords: Secondary Education, innovation, cloud computing, 21st century education, Modern education
  • MohammadHosein Hasheminasab, Rahaman Ghaffari *, Ahmad Jafari Samimi, Hasanali Aghajani Pages 157-166

    Export is known as the driving force of economic growth and in the current situation, presence in the world markets is inevitable. It is necessary to pay attention to the economic complexity in a resistance economy, usually it is in confrontation with the dependent and consumer economy of a country. It is assumed that it is not passive and stands against the economic goals and tries to change the existing economic structures and localization based on the worldview and goals. The meta-combination method was utilized by searching the databases between 2009 and 2020 and after their staged evaluation. Finally, 58 final articles were approved, which led to the identification of 9 dimensions including export networking, government regeneration, Territorial analysis of export development capacities, formulation of industrial development strategy, future research and foresight based on economic complexity, creation of science and technology observatory, purposeful and intelligent modeling, human capital talent management, are co-evolutionary policy making and identifying variables. They have been considered in terms of model level, type, basis and area of ​​focus. It is suggested that in order to improve the management of export businesses in Mazandaran province, based on the approach of economic complexity, the extracted 9 variables should be used.

    Keywords: Educational effectiveness, Hybrid method, Knowledge management, long-term planning
  • Fereydoon Ramazi, Kamran Sheivandi Chelecheh *, Elahe Aminifar, Alireza Assareh Pages 167-179

    The present study aimed to identify the characteristics of the problem-oriented curriculum of elementary mathematics courses with a qualitative approach. The method of qualitative content analysis has been used. Sampling was done purposefully. Data collection tools are semi-structured interviews and questionnaires. The identified features are validated by Delphi fuzzy method. Shannon entropy method was used for data processing. Based on the results of the analysis, seven main categories including the characteristics of objectives in three levels of cognition, attitude, skill, content characteristics of the problem-oriented curriculum, evaluation, and teaching-learning strategies were identified. In the fuzzy Delphi section, all features were confirmed by obtaining a de-fuzzy value greater than 0.7. Also, based on Shannon entropy results, it was determined that the characteristics of starting teaching with challenging questions, creating a suitable atmosphere and learning environment, continuous monitoring of the quality of learning strategies and communication with students' talents have attracted the most attention and have obtained the highest rankings and coefficient. They were more important than other features. It is suggested that the features of the four components of the curriculum be used as a guide in the teaching- learning process and the elementary school math curriculum.

    Keywords: problem-oriented, challenge question, learning environment, continuous monitoring
  • Marzieh Seidabadi *, Mojtaba Moazzami, AmirHossein Kohan Khaki Pages 181-197

    The current research was conducted with the aim of presenting a quality teaching model of university professors in the distance education environment based on curriculum approaches. This study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. The statistical population of the research included the administrators of higher learning centers, specialists and experts who had experience in distance education from among whom 15 people were selected as the statistical sample using the purposeful sampling method. In the quantitative part, the statistical population included faculty members of higher education centers in the western provinces of Iran (Kermanshah, Kurdistan, Hamadan and Ilam). In the current research, 335 people were selected as the statistical sample using Morgan and Krejci’s Table and via random cluster sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview. In the qualitative part, data coding was done using MAXQDA software and model fitting was done using confirmatory factor analysis and PLS software. The findings indicated that the quality teaching model of university professors in the distance education environment is based on curriculum approaches including five specialized, managerial, required qualifications, environment and teaching-learning processes and 12 components of knowledge, skill, behavior, expertise, general, teacher qualifications, comprehensive qualifications, educational equipment, national, transnational, needs assessment, enrichment, educational strategy and evaluation and 68 indicators. Therefore, distance education, as a new part of the current educational systems, must have a desirable and acceptable quality in order to meet the needs of learners and society

    Keywords: quality teaching, distance education, curriculum approaches, educational equipment
  • Aghazahra Akbarsadat *, Alireza Yousefi, Narges Keshtiaray Pages 199-209

    This study has been done in order to explain and adapt Sohrevardi's educational views. To achieve this goal, after extensive studies of available printed and electronic sources, data analysis has been done by applying a comparative categorization system and the findings have been formed in the form of core categories based on the intended goals. The current research has compared the similar and opposite points of view of these two thinkers from the point of view of philosophical principles and foundations as well as educational methods. In this research, we have used two structured matrices to organize the information. By using a structured categorization matrix, all the data were reviewed and included in related subcategories, which was done at the same time as the data review process. To ensure the accuracy of the categorization process, all the desired text is reviewed and its key points are categorized by referring to the text, then the components of the text that do not conflict with the desired matrix are created to create new categories that existed in the specific text and before

    Keywords: Effective learning, education method, teaching process, education
  • Poran Noori Moshiran, Yousef Namvar, Azam Rastgoo *, Sadredin Sattari Pages 211-225

    This study was conducted with the aim of investigating the indicators of intellectual capital in Ardabil University of Medical Sciences and explaining the status of intellectual capital indicators during the years 1992 to 1996. The research approach was quantitative. The statistical population of the study consisted of 500 people, including the presidents, vice presidents and employees of Ardabil University of Medical Sciences, and 220 individuals were selected via simple random sampling following the Karjesi and Morgan’s Table. In order to identify the indicators of the intellectual capital of the university, by using the expert opinions of the supervisors and advisors and in consultation with the experts working in different units of the university, a number of the most appropriate indicators of the intellectual capital based on reliable scientific sources were extracted according to the structure of the University of Medical Sciences Ardabil. In this regard, the questionnaire made by Mehralizadeh et al. (2013) was taken as a model. The findings showed the status of the human capital index (78.6% positive growth; 7.2% no growth; 14.2% negative growth); structural capital index (45.45% positive growth; 40.91% no growth; 13.64% negative growth) and relational capital index (10.0% positive growth; 80.0% no growth; 10.0% negative growth) during the time period. Thus, the human capital of the university has a better condition than the structural and relational capital.

    Keywords: Intellectual Capital, university staff, University of Medical Sciences, planning, management
  • Nooshin Shahbahrami * Pages 227-242

    The present study has predicted the conceptual model of the curriculum based on reflective thinking in the undergraduate course of educational sciences. This study is applied in terms of purpose and contextual in terms of method. The statistical population included two groups of all curriculum experts including 20 individuals and relevant guest lecturers totaling to 165 individuals in Islamic Azad Universities of Mazandaran province. To determine the sample size, in the statistical population of curriculum planning specialists, all members were selected as the available sample. The number teachers in the sample was 116 through Cochrane’s formula and stratified random sampling. Thus, a total sample of 136 people was selected. The data collection tool was a researcher-made questionnaire prepared with a nominal scale and a range of four options. After verifying the validity of the questionnaire, the reliability was estimated to be 0.92 by using Cronbach's alpha. In order to analyze the collected data, descriptive indices (frequency and percentage) and inferential statistics (chi-square) were used. The findings showed that the attention and application of the components of reflective thinking in the higher education system with emphasized by both groups.

    Keywords: conceptual model, Curriculum, reflective thinking, Higher education system
  • Gholamali Pasha, Kiumars Khatirpasha *, Saeed Saffarian Hamedani Pages 243-252
    Innovation is an important and vital factor for organizations to create value. The present study was conducted to investigate the impact of innovation management on educational performance in Mazandaran Universities of Medical Sciences. This applied study was performed with a combined qualitative and quantitative approach. In the quantitative part, the descriptive-survey method was used. The statistical population of the qualitative section consisted of 10 professors of Mazandaran University of Medical Sciences, selected by purposive sampling, and in the quantitative section, 256 people using random sampling method were selected according to Cochran's formula from among 765 faculty members of universities of sciences. To collect data, two researcher-made questionnaires of innovation management with 66 items and Zandi Educational Performance Questionnaire (2013) with 25 items were used. The validity and reliability of the instruments were confirmed and their Cronbach's alpha was calculated above 0.7. SPSS 21 and PLS 3.2 software were used for data analysis. The results showed that the highest average among the dimensions of innovation management was related to the dimension of organizational culture with 3.92, and the lowest value was related to the dimension of organizational incentives with the value of 3.53 and the dimension of organizational culture with R2 value of 0.835 was at the highest level. Also, based on the path coefficients factor of 0.368, it can be concluded that the impact of innovation management on educational performance in Mazandaran University of Medical Sciences was positive and significant.
    Keywords: innovation, Innovation management, educational performance, Faculty Members, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Mojtaba Moazami *, Khadijeh Hossini Pages 253-271

    The purpose of this research was to provide a model of life skills in the curriculum planning of the first year of secondary school. The present study is a mixed method and a type of exploratory mixed research design, which is carried out in two consecutive qualitative-quantitative stages. The present research in the first phase conducted a qualitative study, and in this phase, it was done through reviewing and evaluating the studies conducted in the field of the subject raised in the current research, as well as in-depth interviews with experts in the field of curriculum planning who have specialized doctorate education with the scientific degree of assistant professor, associate professor and professor who had authored articles, and accomplished research and practical experience in this field. After the data were collected, they were coded, categorized and presented as a conceptual model using the grounded theory analysis method. The second phase of the study was quantitative and used structural equation modeling. The data collected from the researcher-made questionnaire based on the proposed model (resulting from the qualitative phase of the study) were evaluated using Smart PLS software.

    Keywords: Curriculum, Life skills, first year of high school, Grounded Theory, structural equation modeling
  • Zahra Najafizangir, Toran Solimani *, Zohreh Majd Pages 273-288
    The current research was conducted with the aim of investigating the role of long-term and short-term orientation of students in electronic learning. The research method was applied in terms of objective and descriptive survey in terms of data collection. The statistical population includes all students of Ardabil Azad University in the academic year of 1400-1401. Based on Morgan's Table, 367 people were selected as a sample using simple random sampling method. The structural equation modeling was used using SPSS and Smart pls to investigate issues related to validity and reliability of variables and causal relationships between them and explanatory power. The data collection tool was a standard questionnaire, 33 closed-ended items on a Likert scale. The validity of the questionnaire was measured based on the opinion of experts, and the reliability of the research was checked and confirmed using Cronbach's alpha coefficient. The results of statistical analysis showed that system quality, information quality, and service quality have a significant effect on user satisfaction. Also, user satisfaction had a significant effect on the benefits of using the system, and long-term and short-term orientations had an effect on the benefits of using the system.
    Keywords: Electronic Learning, Ardabil Azad University students, educational developments, online learning
  • Anahita Abdolah Zadegan, Ashouri Haideh * Pages 347-359
    The present study was accomplished with the aim of investigating the mediating role of psychological resilience in the relationship between instruction quality and students’ enthusiasm for education. The method of study was descriptive-correlational. Population of the study consisted of teachers and students of female high schools in the east of Guilan totaling to 8049 individuals (7663 students and 386 teachers). Out of the population, 377 students were selected via simple random sampling. Also, 193 teachers were recruited by using Cochran’s formula via simple random sampling. To gather the data, standardized questionnaires of educational enthusiasm (Fredricks eta l., 2002), psychological resilience (Conner & Davidson, 2003), instruction quality (kriakds et al., 2000) were employed. Validity of the instruments was confirmed by experts and their reliabilities were checked through Cronbach’s alpha. To analyze the data, structural equation modeling with Lisrel was utilized. The quantitative findings indicated that there is a significant and positive relationship between instruction quality, psychological resilience and students’ enthusiasm. Psychological resilience and enthusiasm, too, demonstrated a significant and positive association. In addition, Psychological resilience showed a mediating role between students’ enthusiasm and instruction quality.
    Keywords: Psychological Resilience, Instruction Quality, Educational enthusiasm