فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال دهم شماره 4 (پیاپی 49، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا اسدی، پرویز صباحی* صفحات 1-14
    مقدمه

    اختلالات شخصیت تاثیرات گسترده ای بر زندگی فردی و اجتماعی افراد بر جای می گذارند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین میزان افتراق اختلالات شخصیت خوشه B براساس مشکلات بین فردی بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال شخصیت خوشه B در مناطق پنج گانه شهر اراک در سال 1401 بود. تعداد 120 نفر از افراد براساس تعداد گروه ها و متغیرهای پژوهش از بین مراجعه کنندگان به مراکز روانشناسی و ترک اعتیاد شهر اراک به روش در دسترس انتخاب و به مقیاس های چندمحوری بالینی میلون نسخه 4 (2015) و مشکلات بین فردی (1996) پاسخ دادند، همچنین افراد به وسیله مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت (2016) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل تمایز در نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین مولفه های مردم آمیزی (0/001=P)، جریت ورزی (0/001=P)، پرخاشگری (0/001=P)، در نظر گرفتن دیگران (0/001=P)، وابستگی به دیگران (0/008=P)، حمایت از دیگران (0/001=P) و مشارکت با دیگران (0/001=P) در گروه های مورد بررسی بود، اما بعد گشودگی بین گروه های مورد بررسی، تفاوت معناداری نشان نداد (0/14=P). در مجموع براساس مولفه های مورد ارزیابی، 68/3% شرکت کنندگان به درستی در گروه های خود قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه در پژوهش حاضر اکثر ابعاد مشکلات بین فردی در افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی خوشه B معنادار بودند، در نتیجه می توان از این متغیر جهت افتراق اختلالات شخصیت این خوشه و همچنین طرح مداخله استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نمایشی، مرزی، ضداجتماعی، خودشیفته، مشکلات بین فردی
  • فرامرز هوشیاری، کیوان ملانوروزی*، عبدالله قاسمی، علی کاشی صفحات 15-26
    مقدمه

    بازی یکی از روش هایی برای آموزش مهارت های مورد نیاز حرکتی، عاطفی، اجتماعی است، و بازی ساختارمند فرآیندهای یادگیری، ارتباط طبیعی و بهنجار کودکان را پایه ریزی می کند.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی یک دوره برنامه حرکتی منتخب با ساختار، بی ساختار و ترکیبی بر رشد اجتماعی و روانشناختی کودکان 6-4 سال بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان 6-4 سال مهدهای کودک منطقه 5 شهر تهران در سال 1400 بود. نمونه آماری شامل 60 کودک بود که به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفری با ساختار، بی ساختار و ترکیبی قرار گرفتند. گروه های مورد مطالعه براساس پروتکل اجرایی خود طی 12 هفته، هفته ای دو جلسه و هر جلسه یک ساعت تمرین نمودند. گروه های تحقیق قبل و بعد از مداخله پرسشنامه رشد اجتماعی واینلند (1989) و پرسشنامه رشد روانشناختی کودکان (1391) را تکمیل نمودند. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مرکب و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. تحلیل های آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 26 در سطح معناداری 0/05>P انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر اصلی مراحل آزمون و اثر تعاملی گروه- مراحل معنادار (0/05>P)؛ اما اثر اصلی گروه معنادار نبود (0/05<P). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نیز نشان داد بین گروه ترکیبی و با ساختار تفاوت معنادار (0/05>P)؛ اما بین دو گروه بی ساختار و با ساختار و همچنین ترکیبی و بی ساختار تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از موثر بودن تمرینات ترکیبی بر رشد مهارت های روانشناختی و اجتماعی کودکان بود؛ لذا پیشنهاد می شود متخصصان و معلمان تربیت بدنی از این پروتکل ها جهت بهبود و ارتقای این مهارت ها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه با ساختار، برنامه ترکیبی، رشد اجتماعی، رشد روانشناختی
  • نرگس امینی شیرازی، سعید رضایی*، مریم اساسه، محمدپارسا عزیزی صفحات 27-40
    مقدمه

    نقص تنظیم هیجانات در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تاثیر زیادی بر تعاملات آن ها دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه توانبخشی مبتنی بر ویبرواکوستیک و واقعیت مجازی و بررسی اثربخشی آن بر نیمرخ هیجانی کودکان مبتلا به اوتیسم بود.

    روش

    روش پژوهش، از نوع تک آزمودنی A-B-A بود. جامعه آماری شامل همه کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم در کلینیک توانبخشی ذهن آرا شهر تهران، در نیمه دوم سال 1400 بود که 5 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابتدا برنامه تلفیقی طی 10 جلسه 30 دقیقه ای، بر روی 2 آزمودنی که به صورت تصادفی از میان نمونه انتخاب شده بودند، اجرا و پس از مشخص شدن اعتبار برنامه، 3 آزمودنی دیگر وارد پژوهش شدند. در این پژوهش از پرسشنامه نیمرخ حسی 2 (2014) استفاده شد. در مرحله خط پایه، پایان هر جلسه مداخله و پیگیری 1 ماهه پرسشنامه ها تکمیل شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل دیداری، درصد بهبودی، درصد داده های همپوش و غیر همپوش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با توجه به اندازه اثر بدست آمده، مداخله به ترتیب با 90%، 80%، 80%، 100% و 90% اطمینان بر روی تعدیل نیمرخ هیجانی آزمودنی های شماره 1 تا 5 موثر بوده است. همچنین براساس نتایج بدست آمده، درصد بهبودی ناشی از ارایه مداخلات در آزمودنی های 1 تا 5 به ترتیب 20/08%، 28/75%، 28/24%، 27/24% و 21/02% بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها برنامه توانبخشی تلفیقی بر بهبود نیمرخ هیجانی کودکان اتیستیک موثر بود؛ لذا این رویکرد را می توان به عنوان مداخله ای مناسب برای این افراد معرفی نمود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، موسیقی درمانی، واقعیت مجازی، تنظیم هیجان
  • بهاء امینی، کریم افشاری نیا* صفحات 41-54
    مقدمه

    سوءمصرف مواد مخدر یکی از مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی مهم در بسیاری از کشورها است، که جهان در سه دهه اخیر با آمارهای تکان دهنده شیوع آن در جامعه مواجه شده است.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر بهزیستی روانشناختی افراد دارای سوءمصرف مواد مخدر بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد دارای سوءمصرف مواد مخدر در مراکز ترک اعتیاد طی سال های 1396 الی 1398 در شهر کرمانشاه بود. تعداد 60 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 30 نفر) به صورت تصادفی جایدهی شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و مداخله 8 جلسه ای آموزش مهارت های زندگی خلیلان و افلاکی فر (1395) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 28 و تحلیل کواریانس چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش مهارت های زندگی بر ابعاد بهزیستی روانشناختی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنادار داشته است (0/05>P). براساس نتایج برای شش بعد بهزیستی روانشناختی یعنی استقلال، تسلط بر محیط، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی و پذیرش خود به ترتیب 0/24، 0/30، 0/31، 0/49، 0/67 و 0/39 در تفاوت میانگین گروه ها ناشی از اثر مداخله بوده است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج آموزش مهارت های زندگی سبب افزایش تسلط بر خود و کاهش نگرش مثبت به مصرف مواد مخدر در افراد شد؛ بنابراین با فراگیری آموزش مهارت های زندگی می توان تسلط محیطی، استقلال و سایر سازه های بهزیستی روانشناختی در افراد را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، بهزیستی روانشناختی، سوءمصرف مواد مخدر
  • فریده حسین ثابت* صفحات 55-68
    مقدمه

    یکی از مهم ترین نگرانی های حیطه روانشناسی مدرسه، فهم چگونگی تلاش دانش آموزان برای رسیدن به موفقیت تحصیلی است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه جو عاطفی خانواده، انگیزش و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان ممتاز و عادی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول مناطق 5، 18 و 22 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود، که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 300 نفر از دانش آموزان این مناطق (هر گروه 150 نفر) انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (1964)، مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر (1980) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون خی دو، تحلیل رگرسیون و تی مستقل و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین دو گروه در متغیرهای جو عاطفی خانواده و مولفه های آن شامل محبت (0/001>P)، نوازش (0/002>P)، تایید کردن (0/003>P)، تجارب مشترک (0/003>P)، هدیه دادن (0/002>P)، تشویق کردن (0/001>P)، اعتماد (0/001>P) و احساس امنیت (0/002>P)، متغیر انگیزش تحصیلی (0/001>P) و سرزندگی تحصیلی (0/001>P) تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین دانش آموزان ممتاز از گروه عادی بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    در گروه دانش آموزان ممتاز جو عاطفی خانواده، میزان انگیزش و سرزندگی تحصیلی بالاتر از گروه عادی بود؛ بنابراین، تقویت روابط اعضای خانواده با دانش آموزان و قرار دادن برنامه های مهارتی با تاکید بر تقویت انگیزش و سرزندگی در دروس پرورشی مدارس می تواند بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش، خانواده، عاطفه، سرزندگی، دانش آموز
  • صدف علی عرب، بهرام خیری*، حسن اسماعیل پور، احمد ودادی صفحات 69-82
    مقدمه

    در دو دهه اخیر، ادبیات حوزه رفتار مصرف کننده به موضوع خرید وسواس گونه توجه بسیاری نشان داده است؛ اما شکاف هایی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش، طراحی مدل رفتار روانشناختی خریداران وسواس گونه در ارتباط با برندها براساس رویکرد کیفی بود.

    روش

    در پژوهش از رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد استفاده گردید. جامعه مورد مطالعه شامل ساکنین شهر تهران در سال 1400 با دامنه سنی 16 تا 50 سال که دارای اختلال خرید وسواس گونه بودند و متخصصان دکترای روانشناسی و روانپزشکی و مدیران بازاریابی شهر تهران با حداقل 10 سال سابقه است. به منظور جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه تشخیص خرید وسواس گونه ماکارون و شوفیلد (2017) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری، انتخابی، نرم افزار مکس کیودی ای نسخه 20 و SPSS نسخه 26 استفاده شد.

    یافته ها

    مدل بدست آمده نشان داد، شرایط زمینه ای (عوامل روانشناختی و جامعه شناختی)، همراه با شرایط مداخله گر (مفاهیم مربوط به برند، نمایش سبک زندگی، درآمد، تشدید کننده احساسات منفی)، در شکل گیری رفتار خریداران وسواس گونه در ارتباط با برندها موثر و مزایای اجتماعی و احساسی حاصل از خرید برند، علت این رفتار بودند. در این میان رفتاری که خریداران وسواس گونه در ارتباط با برندها از خود نشان می دهند (شناوری در میان برندها و گوش به زنگی نسبت به برندها) منجر به پیامدهای نامطلوبی از منظر بازاریابی می شود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده شکل گرفتن احساس تنفر از برند، لطمه ای جبران ناپذیر بر برند وارد می کند و با توجه به حضور شبکه های اجتماعی این احساسات در میان مصرف کنندگان، به سرعت قابل انتقال است و منجر به صدمه دیدن شهرت برند می گردد.

    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، تحقیق کیفی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر
  • لیلا میرزایی، حسین بقولی*، حجت الله جاویدی، مجید برزگر صفحات 83-95
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی بر محور ترس از ارزیابی منفی قرار دارد. این سازه روانشناسی، باعث عملکرد ضعیف فرد می شود.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر درمان شناختی- رفتاری و درمان ذهن آگاهی، بر ترس از ارزیابی منفی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل مراجعه کنندگان به کلینیک های روانشناختی شهر شیراز در سال 1398 با علایم اضطراب اجتماعی بود. شیوه نمونه گیری در این پژوهش در دسترس و 45 نفر پس از ارزیابی های اولیه به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. جهت اجرای مداخلات از پروتکل شناختی- رفتاری هافمن و اوتو (2008) 12 جلسه دو ساعته و پروتکل پذیرش و ذهن آگاهی فلمینگ و کوکوفسکی (2007) 12 جلسه دو ساعته، همچنین شرکت کنندگان پرسشنامه های اضطراب اجتماعی کانور و همکاران (2000) و ترس از ارزیابی منفی لیری (1983) را قبل و بعد از مداخله تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات گروه گواه و گروه های آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>P). در مقایسه با گروه گواه، در گروه های آزمایش ترس از ارزیابی منفی کاهش یافت. با وجود اینکه بین دو رویکرد درمانی تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<P)؛ اما تاثیر درمان ذهن آگاهی نسبت به درمان شناختی- رفتاری اندکی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    مقایسه دو رویکرد ذهن آگاهی و شناختی- رفتاری حاکی از عدم تفاوت معنادار در کاهش ترس از ارزیابی منفی در مبتلایان به اضطراب اجتماعی بود؛ لذا پیشنهاد می گردد از این دو روش تلفیقی جهت بهبود ترس از ارزیابی منفی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری، درمان ذهن آگاهی، ترس از ارزیابی منفی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • محمدحسین ذبحی زارچی، محسن سعیدمنش*، راضیه فلاح صفحات 96-106
    مقدمه

    اختلال طیف اوتیسم یک اختلال عصب روانشناسی است که به وسیله نقص در تعاملات اجتماعی، زبان و رفتارهای تکراری مشخص می شوند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تحریک مستقیم الکتریکی فرا جمجمه ای مغز بر زبان بیانی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم انجام شد. 

    روش

    این مطالعه به صورت نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه انجام شد. جامعه شامل کودکان طیف اوتیسم 6-4 ساله مراجعه کننده به کلینیک های توانبخشی شهرستان یزد در سال 1401 بود، که از بین آن ها 30 نفر به شکل تصادفی ساده انتخاب شد. نتایج آزمون سنجش رشد نیوشا (1388) در سه نوبت زمانی قبل و بعد از تحریک مغزی و پیگیری مورد مقایسه قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و SPSS نسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات زبان بیانی در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P). میزان اندازه اثر درمان تحریک مغزی برای نمرات زبان بیانی نیز 0/421 برآورد شد. نمرات آزمون سنجش رشد نیوشا در گروه آزمایش و بعد از دریافت تحریک مغزی و مرحله پیگیری در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش پیدا کرد. (0/001=P)

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان تحریک مستقیم الکتریکی فرا جمجمه ای مغز منجر به بهبود زبان بیانی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم شد. لذا توصیه می شود این نوع درمان، به عنوان یکی از درمان های مکمل در توانبخشی بیماران اوتیسم استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحریک مستقیم الکتریکی فرا جمجمه ای مغز، زبان بیانی، کودکان، اختلال طیف اوتیسم، توانبخشی
  • علی هجیری آذر، محمدرحیم نجف زاده*، جعفر برقی مقدم، حبیب محمدپور یقینی، محمود علمی صفحات 107-118
    مقدمه

    شناخت عوامل موثر بر فرایندهای انگیزشی مشارکت کودکان در فعالیت جسمانی از اهمیت زیادی برخوردار است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری خودکارآمدی، تصویر بدن و ذهن آگاهی با تنظیم رفتاری دانش آموزان در زمینه فعالیت جسمانی بود.

    روش

    روش انجام پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 1401-1400 بود. نمونه آماری شامل 384 دانش آموز بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودکارآمدی (پندر و همکاران، 2002)، تصویر بدن (کش و همکاران، 2004)، ذهن آگاهی (آهرن و همکاران، 2011) و تنظیم رفتاری (رایان و همکاران، 2019) استفاده شد. از آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و لیزرل نسخه 8 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین خودکارآمدی با تصویر بدن، ذهن آگاهی و تنظیم رفتاری ارتباط مستقیم و معنادار (0/001>P)، تصویر بدن با ذهن آگاهی و تنظیم رفتاری ارتباط مستقیم و معنادار (0/001>P) و ذهن آگاهی با تنظیم رفتاری ارتباط مستقیم و معناداری داشت (0/001>P). درنهایت، مدل نظری پژوهش از برازش مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد خودکارآمدی، تصویر بدن و ذهن آگاهی باعث بهبود تنظیم رفتاری دانش آموزان برای مشارکت آن ها در فعالیت جسمانی شد؛ بنابراین، ضروری است که استراتژی ها و مداخلات مناسبی به خصوص از طرف معلمین تربیت بدنی برای ارایه تکنیک های افزایش خودکارآمدی، تصویر بدن و ذهن آگاهی در کودکان اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تصویر بدن، ذهن آگاهی، انگیزش، تنظیم رفتاری
  • نازنین حقوقی، نرگس شمس علیزاده*، آزاد معروفی، فرزین رضاعی، غلامرضا اسفندیاری صفحات 119-132
    مقدمه

    اسکیزوفرنی یک اختلال روانی است که در آن واقعیت های پیرامون شخص، غیرعادی تفسیر می شوند. هدف از درمان، کاهش علایم و احتمال عود بیماری است.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی اثربخشی اسپیرونولاکتون بر علایم اسکیزوفرنی بود.

    روش

    در این مطالعه تحلیلی و بالینی دوسوکور، 44 بیمار در دو گروه به صورت تصادفی توزیع شدند. مطالعه در بیمارستان قدس و مراکز نگهداری بیماران روانپزشکی شهر سنندج طی سال های 1398 و 1399 انجام شد. در پی بروز عوارض دارویی و عدم تمایل به ادامه درمان، تعداد بیماران به 32 نفر کاهش یافت. ابزار مورد استفاده مقیاس علایم مثبت و منفی اسکیزوفرنی (1986) بود. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، آنوا با اندازه گیری مکرر و t مستقل، توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از 44 نفر بیمار مورد مطالعه، 37 نفر (84/1%) مرد و 7 نفر (15/9%) زن بودند، که عدم تعادل به دلیل کم بودن حجم نمونه بود. از نظر توزیع جنسی، سطح سواد، وضعیت تاهل، سابقه شغلی و مصرف داروهای زمینه ای، دو گروه تفاوت معناداری با هم نداشتند (0/05<P). علاوه بر این از نظر کاهش علایم منفی (0/666=P)، مثبت (0/748=P) و علایم عمومی (0/342=P) بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته ها حاکی از عدم تاثیر معنادار اسپیرونولاکتون بر کاهش علایم منفی، مثبت و عمومی بود. لذا توصیه می شود مطالعات بیشتری با استفاده از این دارو (با رفع محدودیت های این مطالعه) و دیگر داروها انجام شود.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، علائم مثبت، علائم منفی، علائم عمومی، اسپیرونولاکتون
  • بهنام براتی مشهدی، عباس پورشهباز*، شیما شکیبا صفحات 133-146
    مقدمه

    نقص در روابط بین فردی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال اوتیسم از مهم ترین مشکلات در این افراد است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش های توسعه ای و از نوع روانسنجی بود. جامعه شامل تمام بیماران مبتلا به اوتیسم شهر تهران در سال 1400-1399 بود، که تعداد 222 کودک و نوجوان مبتلا به اختلال اوتیسم به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های اجتماعی (2015)، ارتباط اجتماعی (2003) و مهارت اجتماعی (1983) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی، روایی همگرا، پایایی و نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و Amos نسخه 19 استفاده شد.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل عاملی نشان دهنده تایید تک عاملی بودن پرسشنامه که در مجموع 0/54 آن را تبیین می کرد. پایایی به روش میزان آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/97، اعتبار همگرای فرم والدین این مقیاس با مهارت اجتماعی 0/63 و ارتباط اجتماعی 0/49 بدست آمد، که نشان دهنده روایی ملاک و همزمان این پرسشنامه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده کفایت ویژگی های روانسنجی پرسشنامه تنظیم هیجان و مهارت های ارتباطی از نظر تشخیص ویژگی های هیجانی و اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم بود. پژوهش های آینده می توانند از این ابزار برای اهداف تشخیصی و درمانی در بیماران مبتلا به اوتیسم استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، تنظیم هیجان، اوتیسم، روایی، پایایی
  • بنفشه حسنوند، فاطمه نصرتی*، زهرا جهانبخشی، حسین کشاورز افشار صفحات 147-160
    مقدمه

    جدایی بین زوجین یکی از ویژگی های پیوندهای زناشویی است. پس از جدایی برای زوجین شرایطی متفاوت و آمیخته با تنش شکل می گیرد که ممکن است برای زنان کمی شدیدتر باشد. شناخت عوامل تعدیل کننده این شرایط می تواند به مدیریت این دوران کمک شایانی نماید.

    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین فرایند شکل گیری امنیت روانی زنان مطلقه به روش کیفی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر کیفی و به شیوه پدیدارشناسی انجام شد. جامعه آماری زنان مطلقه شهرستان الشتر در سال 1401-1400 بود، که حداقل شش ماه و حداکثر 4 سال از طلاق آن ها گذشته باشد. تعداد 18 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده ها استفاده شد. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل از نرم افزار مکس کیودی ای استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق یافته ها عوامل تاثیرگذار در شکل گیری امنیت روانی زنان مطلقه عبارتند از: الف) عوامل زمینه ساز ب) عوامل آشکارساز ج) عوامل تدوام بخش د) عوامل تثبیت کننده که در مجموع این عوامل باعث ایجاد تاثیرات بدنی و جسمی، تاثیرات روانی و خلقی، تاثیرات شناختی و تاثیرات رفتاری شده که زمینه ایجاد امنیت روانی در زنان مطلقه را ایجاد می کند.

    نتیجه گیری

    امنیت روانی در زنان مطلقه یک متغیر چند بعدی است و عوامل متعددی در فرایند شکل گیری این فرایند نقش دارند. شناسایی این عوامل در محیط ها، فرهنگ ها و جوامع مختلف می تواند متفاوت باشد که می توان با شناخت آن ها اقدامات لازم و موثر در راستای بهبود و ارتقای امنیت روانی زنان مطلقه را تنظیم و ایجاد نمود.

    کلیدواژگان: امنیت روانی، طلاق، کیفی
|
  • Reza Asadi, Parviz Sabahi* Pages 1-14
    Introduction

    Personality disorders have a wide impact on people's personal and social life.

    Aim

    The present study aimed to determine the degree of differentiation of cluster B personality disorders based on interpersonal problems.

    Method

    The design of the current research was descriptive and of a comparative causal type. The statistical population included all people with cluster B personality disorder in the 5 districts of Arak city in 2022. Based on the number of research groups and variables, 120 people were selected from among those who referred to the psychology and addiction treatment centers of Arak city using the available method and responded to the Clinical Multiaxial Scales of Milon version 4 (2015) and Interpersonal Problems (1996), people were also evaluated by Structured Clinical Interview for Personality Disorders (2016). To analyze the data, the discriminant analysis method was used in SPSS software version 26.

    Results

    The results indicate a significant difference between the components of sociable (P=0.001), assertive (P=0.001), aggressive (P=0.001), caring (P=0.001), dependent (P=0.008), supportive (P=0.001), and involved (P=0.001) in the studied groups, but did not show a significant difference between the studied groups (P=0.14). In total, based on the evaluated components, 68.3% of the participants were correctly placed in their groups.

    Conclusion

    Considering that in the present study, most of the dimensions of interpersonal problems were significant in people with cluster B personality disorders, as a result, this variable can be used to differentiate the personality disorders of this cluster and also the intervention plan.

    Keywords: Histrionic, Borderline, Antisocial, Narcissist, Interpersonal problems
  • Faramarz Hooshyari, Keyvan Molanorouzi*, Abdollah Ghasemi, Ali Kashi Pages 15-26
    Introduction

    Play is one of the methods for teaching the necessary movement, emotional and social skills, and structured play is the basis for children's normal communication and learning processes.

    Aim

    The purpose of this study was the effectiveness of a selected movement program of structured, unstructured, and mixed on the social and psychological development of children aged 4-6 years.

    Method

    The present research method was semi-experimental with a pretest-posttest design. The statistical population included children aged 4-6 years in district-5 of Tehran in 2020. The statistical sample included 60 children who were randomly selected and divided into three groups of 20 children. The studied groups trained for 12-weeks according to their implementation protocol, two session’s per-week and one-hour per-session. The research groups completed Vineland Social Development Questionnaire (1989) and Children Psychological Development (2010) before and after the intervention. A mixed ANOVA and Bonferroni post-hoc tests were used to analyze the data. All statistical analyzes were performed using SPSS version-26 software.

    Results

    The results showed that for social and psychological development, the main effect of levels and the interactive effect of group levels were significant (P<0.05), but the main effect of group was not significant (P>0.05). The results of the Bonferroni post hoc test showed that there was a significant difference between the mixed and structured groups (P<0.05), but no significant difference between the unstructured and structured groups and between the mixed and unstructured groups (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results indicating the effectiveness of the mixed exercises on psychological and social development, it is suggested that professionals and physical education teachers use these protocols to improve and promote these skills.

    Keywords: Structured program, Mixed program, Social development, Psychological development
  • Narges Amini Shirazi, Saeed Rezayi*, Maryam Asaseh, MohammadParsa Azizi Pages 27-40
    Introduction

    Impaired emotion regulation in children with autism spectrum disorder (ASD) significantly affects their interactions.

    Aim

    The aim of this study was to develop a rehabilitation program based on vibroacoustic and virtual reality techniques and evaluate its effectiveness on the emotional profile of children with ASD.

    Method

    The research employed a single-subject ABA design. The population included all children with ASD attending the Zehn ara Rehabilitation Clinic in Tehran in the second half of 2021, from which 5 participants were purposively selected. Initially, the combined program was implemented for 10 sessions of 30 minutes each on two randomly chosen participants from the sample, and after validating the program, three additional participants were included in the study. The Sensory Profile 2 questionnaire (2014) was used in this research. During the baseline phase, at the end of each intervention session, and during a one-month follow-up period, the questionnaires were completed. Data analysis involved visual analysis, percentage of improvement, and percentage of overlapping and non-overlapping data.

    Results

    The results indicated that based on the obtained effect sizes, the intervention had a significant impact on emotional regulation in participants 1 to 5, with 90%, 80%, 80%, 100%, and 90% certainty, respectively. Furthermore, the percentage of improvement resulting from the interventions for participants 1 to 5 was 20.08%, 28.75%, 28.24%, 27.24%, and 21.02%, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings, the combined rehabilitation program was effective in improving the emotional profile of children with autism. Therefore; this approach can be recommended as an appropriate intervention for individuals with ASD.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Music therapy, Virtual reality, Emotional regulation
  • Baha Amini, Karim Afsharineya* Pages 41-54
    Introduction

    Drug abuse is one of the most important health, social and economic problems in many countries, and the world has faced shocking statistics of its prevalence in society in the last three decades.

    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of life skills training on the psychological well-being of drug abusers.

    Method

    The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population includes all drug abusers in addiction treatment centers in Kermanshah during the years 2017 to 2019. From these people, 60 people were selected as available sampling and randomly placed in two experimental and control groups (30 people in each group). The research tools included Rif Psychological Well-being Questionnaire (1989) and 8-session life skills training intervention by Khalilan and Aflakifar (2016). Data were analyzed using SPSS version 28 software and multivariate covariance analysis.

    Results

    The findings showed that life skills training had a significant effect on the dimensions of psychological well-being in the post-test and follow-up stages (P<0.05). Based on the results for the six dimensions of mental well-being, i.e. independence, mastery of the environment, personal growth, positive relationship with others, purposefulness in life and self-acceptance, respectively 0.24, 0.30, 0.31, 0.49, 0.67 and 0.39 in the average difference of the groups was due to the effect of the intervention.

    Conclusion

    Life skills training increases self-control and decreases positive attitude towards drug use in people. By learning life skills training, environmental mastery, independence and other psychological well-being structures can be promoted in people.

    Keywords: Life skills, Psychological well-being, Drug abuse
  • Farideh Hosseinsabet* Pages 55-68
    Introduction

    One of the most important concerns in school psychology is understanding how students strive for academic success.

    Aim

    The present study aimed to compare the family’s emotional climate, academic motivation, and academic buoyancy between excellent and average students.

    Method

    In this causal-comparative research, the statistical population consisted of male students in the first year of middle school in districts 5, 18, and 22 of Tehran, Iran, during the academic year 2021-2022. A multistage cluster sampling method was used to recruit 300 students (n=150 per group) from these districts. Data were collected using the Family Emotional Climate Questionnaire by Hill (1964), Harter's Academic Motivation Scale (1980), and Martin and Marsh's (2008) Academic Buoyancy Scale. The collected data were analyzed using Chi-square test, regression analysis, and independent t-test in SPSS-21.

    Results

    The results indicated a significant difference between the two groups in terms of the family’s emotional climate and its components, including love (P<0.001), caressing (P<0.002), approval (P<0.003), shared experiences (P<0.003), gift-giving (P<0.002), encouragement (P<0.001), trust (P<0.001), and sense of security (P<0.002). Additionally, there were significant differences between the two groups regarding the variables of academic motivation (P<0.001) and academic buoyancy (P<0.001), with the mean scores of excellent students being higher than those of the average group.

    Conclusion

    In the group of excellent students, the family’s emotional climate, academic motivation, and academic buoyancy were higher than those of the average group. Therefore; strengthening the relationship between family members and students, besides implementing skill development programs that focus on enhancing academic motivation and buoyancy in school education, can have a significant impact on the academic success of students.

    Keywords: Motivation, Family, Emotion, Happiness, Student
  • Sadaf Aliarab, Bahram Kheiri*, Hasan Esmailpour, Ahmad Vedadi Pages 69-82
    Introduction

    In the last two decades, the literature in field of consumer behavior has paid a lot of attention to the issue of compulsive buying, but there are gaps.

    Aim

    The purpose of research was to design a model of the psychological behavior of compulsive buyers in relation to brands based on the qualitative approach.

    Method

    In the research, a qualitative approach based on the foundational data theory was used. The studied population included residents of Tehran in 2021 with an age range of 16 to 50 years who had compulsive buying disorder, and specialists in psychology and psychiatry, and marketing managers from Tehran with at least 10 years of experience. In order to collect data, the semi-structured interview method and the Compulsive Buying Behavior Diagnosis Questionnaire of Maccarrone & Schofield (2017) were used. Open, central, and selective coding, with Max QDA software version 20, and SPSS version 26 were used for data analysis.

    Results

    The found model showed that contextual conditions (psychological and sociological factors), along with intervening conditions (concepts related to the brand, lifestyle display, income, intensifying negative feelings), in formation of compulsive buyers in relation to brands is effective and social and emotional benefits from buying the brand were the cause of this behavior. In the meantime, the behaviors of compulsive buyers in relation to brands (floating among brands and listening to brands) leads to adverse consequences from a marketing point of view.

    Conclusion

    Based on results, the formation of hating feeling towards the brand causes irreparable damage to the brand, and due to the presence of social networks, these feelings can be quickly transmitted among consumers and lead to the brand's reputation damage.

    Keywords: Psychological factors, Qualitative research, Contextual conditions, Intervening conditions
  • Leila Mirzaei, Hossein Baghooli*, Hojjatullah Javidi, Majid Barzegar Pages 83-95
    Introduction

    Social anxiety disorder is characterized by the fear of negative evaluation. This psychological construct results in individual’s poor functioning.

    Aim

    The present research aimed to compare the effects of cognitive-behavioral therapy (CBT) and mindfulness therapy on the fear of negative evaluation in individuals with social anxiety disorder.

    Method

    This quasi-experimental study, with a pretest-posttest control group design, was conducted on a population of individuals with social anxiety symptoms, who were referred to the psychological clinics of Shiraz, Iran, in 2019. Sampling was performed using the convenience sampling method. After initial evaluations, 45 people were randomly divided into three equal groups (two intervention groups and one control group). The CBT protocol proposed by Hoffman and Otto (2008) and the Acceptance and Mindfulness protocol by Fleming and Kukowski (2007) were used to implement the interventions (12 two-hour sessions). The participants also completed the Social Phobia Inventory (SPIN) by Connor et al. (2000) and the Fear of Negative Evaluation Scale by Leary (1983) before and after the intervention. Data analysis was performed in SPSS-24, using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results of MANCOVA test showed a significant difference between the scores of the control and experimental groups (P<0.001). Compared to the control group, the fear of negative evaluation reduced in the experimental groups. Although there was no significant difference between the two treatment approaches (P>0.05), the effect of mindfulness treatment was slightly higher than CBT.

    Conclusion

    In this study, comparison of the two mindfulness and CBT approaches indicated no significant difference between these two methods in reducing the fear of negative evaluation among individuals with social anxiety. Therefore; it is suggested to use acombination of these two methods to reduce the fear of negative evaluation.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Mindfulness therapy, Fear of negative evaluation, Social anxiety disorder
  • MohammadHossein Zebhi Zarchi, Mohsen Saeidmanesh*, Razieh Fallah Pages 96-106
    Introduction

    Autism spectrum disorder (ASD) is a neuropsychological disorder, characterized by social skill deficits, language disorders, and repetitive behaviors.

    Aim

    The present study aimed to investigate the effects of transcranial direct current stimulation (tDCS) on the expressive language of children with ASD.

    Method

    This semi-experimental study, with a pretest-posttest control-group design, was conducted on a statistical population of autistic children, aged 4-6 years, who were referred to the rehabilitation clinics of Yazd, Iran, during 2022. A total of 30 autistic children were randomly selected for this study. The scores of Newsha's Growth Assessment Test (2009) were compared in three intervals: before tDCS, after tDCS, and during follow-up. Data analysis was performed in SPSS Version 21, using repeated measures ANOVA.

    Results

    The results of data analysis showed a significant difference in the mean expressive language scores of the experimental and control groups (P<0.05). The effect size of tDCS on expressive language scores was estimated at 0.421. The score of Newsha's Growth Assessment Test increased significantly in the experimental group after tDCS and during the follow-up compared to the control group (P=0.001).

    Conclusion

    The results showed that tDCS led to the improvement of the expressive language of children with ASD. Therefore, it is recommended to use this type of treatment as one of the complementary methods in the rehabilitation of ASD patients.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Expressive language, Children, Autism spectrum disorder, Rehabilitati
  • Ali Hajiri Azar, MohammadRahim Najafzadeh*, Jafar Barghi Moghaddam, Habib Mohammadpour Yaghini, Mahmoud Elmi Pages 107-118
    Introduction

    It is very important to know the factors that influence motivational processes in children’s participation in physical activities.

    Aim

    The purpose of the present study was to investigate the structural relationships of self-efficacy, body image, and mindfulness with behavioral regulation of students in physical activity.

    Method

    The method of this study was descriptive correlation based on structural equations. The statistical population included all male elementary school students in Tabriz city in the academic year 2021-2022, and the statistical sample included 384 students selected by an available sample. Self-efficacy (Pender et al., 2002), Body Image (Cash et al., 2004), Mindfulness (Ahern et al., 2011), and Behavioral Regulation (Ryan et al., 2019) questionnaires were used for data collection. Pearson’s correlation test and structural equations with SPSS version 26 and Lisrel version 8 programs were used for data analysis.

    Results

    The results showed a direct and significant relationship between self-efficacy and body image, mindfulness and behavioral regulation (P<0.001), and a direct and significant relationship between body image and mindfulness and behavioral regulation (P<0.001), and mindfulness had a direct and significant relationship with behavioral regulation (P<0.001). Finally, the theoretical model of the research had a good fit.

    Conclusion

    This study showed that self-efficacy, body image, and mindfulness improve students’ behavioral regulation in physical activity participation. Therefore; it is necessary to develop appropriate strategies and interventions, especially by physical education teachers, to teach techniques to increase self-efficacy, body image, and mindfulness in children.

    Keywords: Self-efficacy, Body image, Mindfulness, Motivation, Behavioral regulation
  • Nazanin Hoghoughi, Narges Shams Alizadeh*, Azad Maroufi, Farzin Rezaei, Gholamreza Esfandiari Pages 119-132
    Introduction

    Schizophrenia is a mental disorder in which the facts surrounding a person are interpreted as abnormal. The treatment aims to reduce symptoms and the possibility of disease recurrence.

    Aim

    This study aimed to investigate the effectiveness of spironolactone on schizophrenia symptoms.

    Method

    In this double-blind analytical and clinical study, 44 patients were randomly divided into two groups. The study was carried out in Quds Hospital and centers for psychiatric patients in Sanandaj city in 2019 and 2020. The number of patients decreased to 32 due to drug side effects and unwillingness to continue treatment. The instrument used was the scale test of positive and negative symptoms of schizophrenia. Datum were analyzed using chi-square and ANOVA with repeated measurements and independent t-tests by SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that out of 44 patients studied, 37 (84.1%) were men and 7 (15.9%) were women. The imbalance was due to the small sample size. There was no significant difference between the two groups in terms of sex distribution, literacy level, marital status, employment history, and background medication use (P>0.05). In addition, there was no significant difference between the two groups in terms of reducing negative symptoms (P=0.666), positive symptoms (P=0.748) and general symptoms (P=0.342).

    Conclusion

    According to the finding, spironolactone has no significant effect on reducing negative, positive, and general symptoms. Therefore, it is suggested to carry out more studies using this drug (by removing the limitations of this study) and other drugs.

    Keywords: Schizophrenia, Positive symptoms, Negative symptoms, General symptoms, Spironolactone
  • Behnam Barati Mashhadi, Abbas Pourshahbaz*, Shima Shakiba Pages 133-146
    Introduction

    One of the most common problems among children and adolescents who suffer from SPD is having a deficiency in interpersonal relationships.

    Aim

    The current study aims to investigate the Persian version of psychometric properties of the ERQ and social skills among children and adolescents who suffer from SPD.

    Method

    This study was applied and developmental in terms of aim and psychometric type, respectively. The population included all the patients with SPD in Tehran city in 2020-2021, from which 222 children and adolescents with SPD were selected by available sampling. Three scales of Emotion Regulation and Social Skills (2015), Social Interaction (2003), and Social Skills (1983) were used to collect the data. Besides, mean, standard deviation (SD), exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent validity, divergent validity, and SPSS-24 and AMOS-19 were run to analyze the data.

    Results

    The result of factor analysis confirmed that the questionnaire is single-factor and explained 0.54 of that. The reliability was checked via Cronbach’s alpha for the total questionnaire (0.97), and the convergent validity of the parents’ form of this questionnaire was checked by social skill (0.63) and social interaction (0.49). This indicated the criterion and concurrent validity of this questionnaire.

    Conclusion

    The results of this study showed the efficiency of psychometric properties of ERQ and interaction skills, considering the diagnosis of emotional and social features of SPD children. Future studies can use this measure for diagnostic and therapeutic purposes among patients with SPD.

    Keywords: Social skill, Emotion regulation, Autism, Validity, Reliability
  • Banafshe Hasanvand, Fatimah Nosrati*, Zahra Jahanbakhshie, Hossein Keshavarz Afshar Pages 147-160
    Introduction

    Marital separation is a significant life event that often results in a stressful and challenging period for both parties involved. This period may be particularly intense for women. Understanding the factors that can mitigate these conditions is crucial for managing this transitional phase effectively.

    Aim

    This study aimed to elucidate the process of mental security development in divorced women using a qualitative approach.

    Method

    This phenomenological study employed a qualitative method. The sample population comprised women from Al-Shatar City, Selseleh County, Lorestan Province, Iran, who had been divorced for a period ranging from 6 months to 6 years during 2021-2022. 18 participants were selected through purposive sampling and the data were collected using semi-structured interviews. The MAXQDA software was utilized to streamline the coding and analysis processes.

    Results

    The results identified 4 key factors influencing the development of mental security in the divorced women studied: grounding factors, revealing factors, sustaining factors, and stabilizing factors. These factors collectively resulted in physical, mental, emotional, cognitive, and behavioral effects, thereby laying the foundation for mental security in these women.

    Conclusion

    Mental security in divorced women is a multi-faceted construct influenced by various factors. Identification of these factors may vary across different environments, cultures, and societies. Recognizing these factors can inform the development of effective strategies to enhance mental security of divorced women.

    Keywords: Mental security, Divorce, Qualitative method