فهرست مطالب

نشریه پژوهش های میان رشته ای زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا چهرقانی*، سیده دلارام کاسی صفحات 1-37
    ورود مدرنیته به شرق و مبارزه ی مستمر زنان برای دگرگونی ارزش های اجتماعی مردسالارانه که اغلب از طریق تولید آثار ادبی صورت می گرفت، منجر به شکل گیری گونه ای خاص از ادبیات گردید که به آن نوشتارزنانه گفته می شود. هدف از زنانه نویسی بیان احساسات، روحیات و مشکلات خاص زنان با زبانی زنانه است که تحلیل آن هم مقتضی شکل گیری رویکردی ویژه در نقد بوده که امروزه با عنوان نقد فمنیستی شناخته می شود. بر این اساس پژوهش پیش رو کوشیده است دو رمان از دو بانوی نویسنده ی ایرانی و کویتی؛ یعنی «رویای تبت» نوشته ی فریبا وفی و «زیر پای مادران» از بثینه العیسی را با رویکرد نقد فمنیستی و به صورت تطبیقی بررسی و تحلیل نماید. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و یافته های تحقیق حاکی از آن است که نویسندگان این آثار با استفاده از مولفه های ادبیات فمنیستی وضعیت زنان را در جامعه ی خود به تصویر کشیده اند. «رویای تبت» و «زیر پای مادران» با آنکه در دو کشور و با دو زبان متفاوت خلق شده اند، اشتراکات زیادی دارند که ناشی از روابط و قرابت های جغرافیایی، دینی و فرهنگی میان آنها بوده است. شخصیت های مونث متعدد در هر دو اثر اگرچه به صورت مستقل درگیر احساسات و مشکلات شخصی خود هستند؛ در نهایت یک کل منسجم را تشکیل می دهند. علی رغم تفاوت در جزییات دو رمان یادشده، هسته ی مرکزی آن ها مشابه و قابل تطبیق است؛ زنان در هر دو داستان به دنبال یافتن ارزش های وجودی خود، به دست آوردن حقوق برابر با مردان و رسیدن به عشق و آرامش هستند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نقد فمنیستی، نقد جامعه شناختی، رمان بهشت مامان غیضه، رمان رویای تبت
  • منصور نیک پناه*، منصوره دلارامی فر صفحات 39-64

     با توجه به شیوع بیماری کووید-19، متخصصان و سیاستمداران تلاش دارند تا هر چه بهتر مردم را با بحران پیش آمده در کشورشان و سرتاسر دنیا آشنا سازند. در این میان استفاده از استعاره "جنگ" بسیار به چشم می خورد. بنابراین، پژوهش حاضر قصد دارد که به بررسی استعاره "جنگ" در بیانیه ها و متون خبری داخلی و خارجی مرتبط با بیماری کووید-19 براساس دیدگاه معنی شناسی قالبی بپردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است. به این منظور، با بهره گیری از بیانیه ها و متون خبری داخلی از اخبار 20:30 و خبرگزاری های برخط ایسنا و ایرنا، استعاره های مربوط به بیماری کووید-19 گردآوری گردیدند و همچنین بیانیه ها و متون خبری خارجی برگرفته از روزنامه های گاردین، نیویورک تایمز و توییتر جمع آوری شدند. تعداد 500 استعاره در این متون از طریق الگوی پیشنهادی پراگلجاز به نام "روال تشخیص استعاره" استخراج شدند. سپس، استعاره ها در قالب معنایی «بیماری» قرار گرفتند و اجزاء قالب آنها مشخص شد. یافته های پژوهش نشان دادند که براساس نظریه معنی شناسی قالب بنیاد، برای ساخت استعاره اجزاء هسته و غیرهسته قالب فعال می شوند و نقش معنایی ملموس تری به خود می گیرند. برای مثال، جزء هسته بیمار در قالب معنایی «بیماری» وارد قالب «جنگ» می شود و نقش معنایی یکی از طرفین را به عنوان جزء هسته این قالب ایفا می کند. از سوی دیگر، اجزاء هسته قالب از قبیل مورد و هدف و اجزاء غیرهسته شامل طول مدت، ابزار جنگ، روش جنگ، موقعیت جنگ، میزان جنگ، نتیجه جنگ، زمان و مکان جنگ نیز در قالب بیماری قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کووید-19، استعاره، معنی شناسی قالبی، اجزاء قالب، معنی شناسی شناختی
  • فرشته محجوب*، طاهره سیدرضایی صفحات 65-95

    نیما یوشیج و بدرشاکرالسیاب هر دو به عنوان نخستین پیشروان رهایی شعر از قیود کلاسیک در ایران و عراق و هدایت آن در مسیر نوگرایی اگرچه به لحاظ زمان و مکان از یکدیگر دور بوده اند در بسیاری وجوه همچون زبان شعری، محیط زندگی و آموزش، تفکرات سیاسی و دغدغه های اجتماعی ماننده اند.نظریه زبانشناختی «تنوع واژگان» جانسون یکی از شاخصترین ابزارهای مطالعه متون است که در شاخه هایی همچون نقد ادبی، مطالعات تطبیقی و سبک شناسی کارآمد است و می کوشد با استفاده از شیوه های آماری و با رویکردی میان رشته ای به سنجش میزان نوآوری شاعران و نویسندگان در دایره لغات پرداخته و مولفه های سبکی آنان را تحلیل کند.پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری ازروش های آماری نخست بر اساس مبانی نظری جانسون به بررسی و مقایسه تنوع واژگان دو شاعر در یک پیکره زبانی سه هزار کلمه ای پرداخته،سپس آن ها راازمنظر همگرایی و واگرایی مضامین و چگونگی خلق فضاهای گوناگون بررسی کرده است.حاصل آنکه شمارگان واژگان متنوع در شعر بدرشاکرالسیاب 230 کلمه بیش از نیما است و با شیب کمتری نسبت به شعر او کاهش می یابد.این بدان معنا است که سیاب دایره لغات وسیعتری نسبت به نیما یوشیج داشته و بر زبان چیره تربوده است.نیز علیرغم حضور صدای مستقل هر شاعر، دغدغه های ذهنی یکسان باعث خلق دایره های معنایی بر گرد هسته هایی مشترک همچون: «مرگ اندیشی، طبیعت، عشق، زادگاه و مقوله های اجتماعی» شده است. این مولفه ها در واژگان مشترک مذکور به کمک « فضاسازی» عینیت یافته که نشانگر تفاوت سبک،دیدگاه و شرایط زندگی دو شاعر است.

    کلیدواژگان: تنوع واژگانی، نظریه جانسون، سبک شناسی، فضاسازی
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحات 95-114

    مقاله حاضر به بررسی رمان شبح اپرای پاریس (1990م.) از سوزان کی، براساس نظریه داغ ننگ گافمن (1963م.)می پردازد. دید گافمن به موضوع، از نظر روابط اجتماعی است. «اریک»، شخصیت اصلی شبح اپرا که هنرمند است، با معلولیت جسمی متولد می شود و به همین سبب توسط اجتماع طرد می گردد. توانایی هایش نادیده گرفته می شود و از او شبحی هولناک و انسان گریز می سازد. مقاله حاضر با روش توصیفی -تحلیلی انسان شناسانه تلاش خواهد کرد به این پرسش اصلی پاسخ دهد که کدام مضمون و درونمایه داغ ننگ گافمن در رمان شبح اپرای پاریس نمود بیشتری دارد. براساس نتایج تحقیق مهم ترین داغ ننگ و برچسب زنی ها در رمان شبح اپرای پاریس، احساس انزجار، طرد شدگی، جریان ستیزی، دگراندیشی اجتماعی در باورداشت شخصیت اریک است که اغلب بن مایه روانی و فرهنگی دارد. داغ احساس شومی سرنوشت و به تبع آن بر انگیختگی حس کین توزی و انتقام است که بیش از هر چیز دیگر اریک را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: سوزان کی، شبح اپرای پاریس، اروینگ گافمن، داغ ننگ، هویت
  • سپهر سراجی*، فاطمه دلفانی بلوچ صفحات 115-135
    اصطلاح غزل در تاریخ هنر و ادب ایرانی، تنها برای معرفی یک فرم شعری به کار نمی رفته و این واژه معنای تخصصی دیگری نیز داشته است. این معنی دیگر، اصطلاحی موسیقایی بوده و در ارتباط شعر با موسیقی معنا می یابد. این اصطلاح در موسیقی قدیم ایران، به معنای نوعی تصنیف به عنوان بخشی از گونه ای بزرگتر به نام نوبت مرتب است. به نظر می رسد در شعر خواجه حافظ به صورتی خودآگاهانه و عمدی هر دو معنی این اصطلاح به فراخور موضوع شعر به کار رفته اند. مقاله حاضر می کوشد تا با روشی استقرایی با بهره گیری از صناعت ادبی مراعات نظیر و قراین معنایی موجود، به صورت جزء به کل در سه سطح از درون بیتی، بینابیتی و در نهایت بین شعری، نخست انواع استفاده های حافظ از این اصطلاحات را نشان داده و سپس در قیاس با کاربرد آن توسط شعرای دیگر به نتیجه گیری پیرامون چگونگی ارتباط حافظ با موسیقی ایرانی برسد. این مطالعه تلاش دارد تا با روشی علمی، جنبه ای از ارتباطات حافظ با موسیقی را پرده بردارد و نشان دهد که چگونه می توان نسبت حافظ و موسیقی را از وجوه تخصصی به بررسی و تحقیق گذاشت. بدیهی است تحقیق حاضر به دنبال ارایه حکمی مبنی بر موسیقیدان بودن حافظ نیست، بلکه می کوشد تا از این رهگذار با دیدگاهی کیفی، به فرضیات موجود مبنی بر چند و چون آشنایی حافظ با موسیقی روزنه ای گشوده و به آن جامه ای علمی و قابل استنادتر از مطالعات پیشین بپوشاند.
    کلیدواژگان: حافظ، موسیقی، قول و غزل، ادبیات و موسیقی
  • شیرزاد طایفی*، محمدحسین رمضانی فوکلائی صفحات 137-156

    بر خلاف مکتب فرانسوی ادبیات تطبیقی که مطابق آن، صرفا می توان به مقایسه دو متن نوشتاری با لحاظ شرایطی پرداخت، در رهیافت آمریکایی تطبیق متون ادبی با هنرهای مختلف، از جمله سینما امکان پذیر است. چون رمان و فیلم مشترکات زیادی دارند، از بسیاری جهات به یکدیگر شبیه هستند، و دو ژانر قیاس پذیر محسوب می شوند. این مشترکات، زمینه مناسبی برای بحث درباره فیلم سینمایی از منظر نظریه و نقد ادبی جدید فراهم نموده، امکان می دهد مفاهیم و اصطلاحاتی را که به طور معمول ابزاری برای بحث درباره رمان می دانیم، برای کاوشی نقادانه درباره ساختار و صناعات و مضامین فیلم به کار ببریم. از طرفی، در سال های اخیر اصطلاح «پسامدرنیسم» در بحث های نقادانه درباره رمان رواج یافته، بسیاری از داستان نویسان جدید نیز شیفتگی وافری به داستان نویسی به سبک پسامدرن نشان می دهند؛ لذا در این پژوهش، ابتدا با بررسی نظرات برخی از مهم ترین اندیشمندان ادبیات پسامدرن، نوزده تکنیک مورد استفاده در رمان های پسامدرن استخراج شده و با روش تحلیل کیفی، به کارگیری آن ها در فیلم وقتی همه خوابیم مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی، گویای قرابت ادبیات و سینما (به عنوان یک متن تصویری) و قابلیت مقایسه این دو متن نوشتاری و تصویری است؛ چنان که بسیاری از تکنیک هایی که در نگارش رمان های پسامدرن به کار گرفته می شوند، با بسامد بالایی در فیلم مورد بررسی نیز، استفاده شده است.

    کلیدواژگان: مکتب پسامدرن و رمان پسامدرن، سینمای ایران، سینمای پسامدرن، متن نوشتاری، متن تصویری
  • پروین جوادی، فرشاد میرزایی مطلق*، علی فرداد صفحات 157-180
    یکی از مهمترین عوامل فروپاشی خانواده ها، وجود اختلال شخصیت «پارانویید» یا «پارانویا» در مردان است. بارزترین خصیصه این اختلال؛ سوءظن و بی اعتمادی در روابط میان همسران است، که منجر به افزایش تنش ها، رفتارهای خصمانه، دلزدگی، شکاف عاطفی و در نهایت طلاق می شود. نظامی در قرن ششم هجری، این اختلال را در وجود «پادشاه کنیزک فروش» گنبد دوم هفت پیکر تشخیص داده است. در این پژوهش با بهره گیری از روش کتابخانه ای و با نگرش توصیفی - تحلیلی، نخست به معرفی اختلال پارانویید و بررسی علایم آن در وجود پادشاه کنیزک فروش گنبد دوم پرداخته، سپس راهکارهایی برای درمان این اختلال ارایه خواهد شد. دست آورد تحقیق بیانگر آن است که بر پایه آموزه های دینی و ادبی؛ بلاهت، تکبر، خودآرایی، توقعات نامعقول، تاثیرپذیری از اغیار و ناپارسایی زنان، سبب تشدید پارانویا در مردان می شود. در مقابل؛ فطانت، تاثیرناپذیری از اغیار، خلق نیکو، خانه داری، جلب اعتماد، احترام، صداقت و به طور کلی ارتقاء تعاملات مثبت میان همسران، در درمان پارانویای مردان نقش موثری ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: هفت پیکر، گنبد دوم، پادشاه کنیزک فروش، پارانوئید، طلاق
  • علی کشاورز قدیمی*، جواد طاهری، لیدا نامدار صفحات 181-200

    داستان «شرق بنفشه» یکی از محوری ترین داستان های کوتاه شهریار مندنی پور است که در باره تفسیر معانی و نمادهای آن دیدگاه های متفاوتی ارایه گردیده است. در این میان شیوه «رولان بارت» راه گشای این مسیر بوده تا با استفاده از رمزگان های پنج گانه هرمنوتیکی، کنشی، معنابنی، نمادین و فرهنگی به واکاوی معنا در متن این داستان پرداخته شود. مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای نگارش گردیده و هدف آن دست یافتن به سطوح مختلف معنایی داستان است که تعارض های تفسیرکنندگان را نمایان و راه را برای کشف معانی آن هموار سازد. یافته های پژوهش نشان می دهد چهار رمزگان هرمنوتیک، کنشی، نمادین و معنایی در این داستان وجود دارند و برخی از نشانه ها قابلیت آن را دارند که در صورت تفسیر وجوه دیگری را شامل شوند و خواننده می تواند با توجه به دلالت مندی از یک نشانه به یک یا چند رمزگان دیگر دست یابد که عنوان «بنفشه» یکی از این نشانه هاست و رمزگان هرمنوتیک اصلی محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: نظریه های ادبی، شرق بنفشه، رمزگان، رولان بارت، چند معنایی
  • سولماز مظفری*، کیوان زارعی صفحات 201-234
    اسطوره گونه ای جهان شناسی باستانی است که برپایه شناخت و اندیشه بشر است که می خواهد خود و جهان را بشناسد. اسطوره های هر ملتی نشانگر ارزش ها و هنجارها و برداشت هایی هستند که در گذر زمان دچار تطور و دگرگونی می شوند؛ اما زوال نمی یابند. با نگاهی به پرسوناژهای اسطوره ای و نگاره های اساطیری حضور اساطیر انسانی-حیوانی و قداست حیوانات اسطوره ای مشهود است. یکی از موضوعات مشترک در میان اساطیر ملل، قداست بخشی به حیوانات از جمله «گاو» است. گاو به عنوان نخستین جانور اساطیری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. «گاو» در اساطیر هند و اروپایی به-عنوان موجودی اسطوره ای با چهره و بار معنایی مثبت و منفی نمود یافته و از آن ردپایی در بسیاری از اساطیر ملل مشهود است. در این مقاله تحلیلی- توصیفی سعی بر این است که «گاو» به عنوان اسطوره در ملل ایران و یونان و دیگر سرزمین ها مورد بررسی قرار گیرد و زوایا و ابعاد وجودی آن از نظرگاه مفارقتی و مشابهتی مطرح شود. نتایج به دست آمده نشان می-دهد این حیوان، چه با دید اسطوره اصلی و چه به عنوان حیوان مکمل اسطوره، از دو صفت زنانگی/ مادرانگی با صفت زایش و باروری و صفت اقتدار و قدرت برخوردار است. با توجه به نتایج این مساله مشهود است که شباهتی مابین برمایه در اسطوره افریدون ایرانی با دیگر داستان های اسطوره ای سرزمین های دیگر از جمله یونان مشاهده می شود و این داستان در جای خود، از نگر قداست و مادرانگی قابل تامل و بررسی است. چهار خویشکاری مادرانگی، قداست، اقتدار و سباعت در این اسطوره مشترک با دیگر ملل مشهود است.
    کلیدواژگان: اسطوره گاو، اسطوره شناسی تطبیقی، خویشکاری اساطیری، جانوران اساطیری
  • آرمان فاتح دولت آبادی* صفحات 235-261

    سیمرغ یکی از باشندگان اسطوره ای است که در ادبیات فارسی حضوری گسترده دارد. طبق نظریات لوی-برول، قانون آمیختگی بر ذهنیت اسطوره ای حکمفرماست و این ذهنیت گاه علیت را نادیده می گیرد. در ذهنیت اسطوره ای حیوان توتمی حافظ اعضای گروه خود نیز هست. در این پژوهش کوشیده ایم با تکیه بر مطالعات کتاب خانه ای و اسنادی و بهره گیری از روش تحلیل محتوا و استفاده از نظریه لوی-برول به تحلیل ویژگی های اسطوره ای سیمرغ در شاهنامه فردوسی و منطق الطیر عطار بپردازیم. سپس شخصیت این مرغ اسطوره ای را در این دو اثر ادبی مقایسه کرده ایم. نتایج این پژوهش نشان می دهد شخصیت سیمرغ برآمده از ذهنیت اسطوره ای است. در شاهنامه این پرنده بر کوهی مقدس کنام دارد، نیای توتمی زال است، به کمک پر خود از خاندان وی مراقبت می کند، علیت را معلق می کند، جادوپزشک است و قدرت پیش گویی دارد. در منطق الطیر نیز بر قاف منزل دارد، پر وی مایه تفال است و دارای فره است. تفاوت سیمرغ فردوسی و عطار در میزان آمیختگی این مرغ با اعضای گروه است؛ برخلاف شاهنامه که در آن آمیختگی زال و سیمرغ سبب محوشدن زال نمی شود، در منطق الطیر می بینیم که پرندگان در سیمرغ محو می شوند. هر چند ذهنیت اسطوره ای در شاهنامه پررنگ تر است اما قانون آمیختگی در داستان عطار نقشی فراگیرتر دارد.

    کلیدواژگان: شاهنامه، منطق الطیر، لوی-برول، آمیختگی، علیت
  • پرویز قاسمی، محمدرضا احمدخانی*، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، علی کریمی فیروزجائی صفحات 263-279

    هدف از نگارش این مقاله بررسی فرایند ارتقاء واکه قبل از خیشومی ها در واژه هایی است که با وجود برخورداری از بافت واجی متناسب، بدون انجام این فرایند تلفظ می شوند. بدین منظور، 110 واژه رایج از زبان فارسی دارای بافت واجی لازم، انتخاب و از 150 گویشور فارسی زبان خواسته شد تا این واژه ها را به سبک غیررسمی تلفظ کنند. پس از ثبت و واج نگاری تلفظ گویشوران، تغییرات واجی و چگونگی عمل کردن فرایند مورد نظر بررسی شد. این که چرا یک فرایند واجی در بافت های مشابه گاهی عمل می کند و گاهی عمل نمی کند، ضروری می نماید تا با انجام پژوهشی مشخص شود که این فرایند تحت تاثیر چه موانع یا عواملی بوده است. اجرای این پژوهش به روش پیمایشی و میدانی و سپس تحلیل محتوای کیفی انجام شد و یافته ها نشان داد که فرایند ارتقاء واکه قبل از خیشومی ها عمدتا در مقوله های بسته و واژه هایی عمل کرده که از گذشته در زبان بوده و با افراشته شدن واکه افتاده تلفظ می شده اند. استناد به ملاحظات تاریخی حاکی از توقف این فرایند است و به همین خاطر واژه های جدید را شامل نمی شود، اما عوامل دیگری سبب شده تا در صورت وجود بافت متناسب در بسیاری واژه های قدیمی تر نیز افراشتگی واکه عمل نکند. این عوامل عبارتند از: 1. بافت ایجاد شده مربوط به دو تکواژ باشد. 2. کلمه مورد نظر وام واژه باشد. 3. اسامی خاص. 4. بافتی که در آن، عمل کردن یک فرایند واجی دیگر باعث مجاورت واکه پسین افتاده با خیشومی شده باشد. 5. وجود بافت متناسب در مقوله های باز و حوزه های نوین آموزشی و فناوری.

    کلیدواژگان: ارتقاء واکه، قاعده مانع، هماهنگی واکه ای، همخوان خیشومی، همگونی
  • رعنا زارع پور*، فریده مختاری فریور، محمدعلی موسی زاده صفحات 281-312

    موضوع این مقاله بررسی خاستگاه وزن گوشه های آواز دشتی در ردیف موسیقی کلاسیک ایرانی است. پهلویات ازگونه های شعری-موسیقایی مهم دوران ساسانی است که وزن کهن و کمتر تکامل یافته ی دوبیتی های امروز می باشد. بعد از ورود اسلام به ایران، تحت تاثیر نظام عروض عرب به تدریج دچار دگرگونی هایی در وزن گردید و به بحر هزج مسدس محذوف یا مقصور تبدیل شد و به دلیل مشخصه های ساختاری ویژه، همچنان در موسیقی اقوام به عنوان وزنی محبوب و رایج به حیات خود ادامه داد و از آن طریق به ردیف موسیقی ایرانی راه یافت. برخی از پژوهشگران موسیقی معتقدند که آواز دشتی، مجموعه ای از آهنگ های نواحی ایران است و حضور سنگین وزن دوبیتی درگوشه های دشتی، این گمان را تقویت می کند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی می باشد و بررسی های آماری که جهت تعیین فراوانی وزن گوشه های آواز دشتی در چهار روایت ردیف موسیقی ایران (سازی و آوازی) و همچنین وزن اشعار منتخب در اجرای آوازهای دشتی آلبوم های محمد رضا شجریان صورت گرفت، ارتباط معنا داری را بین آواز دشتی با وزن دوبیتی و وزن کمتر تکامل یافته آن که تداعی گر وزن پهلویات قدیم می باشد، نشان می دهد. این مقاله سیر تطور وزن پهلویات و ارتباط این اوزان را با وزن گوشه های آواز دشتی مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پهلویات، دو بیتی، آواز دشتی، بحر هزج مسدس مقصور و محذوف
|
  • Reza Chehreghani *, Sayyede Delaram Kasi Pages 1-37
    The arrival of modernity in the East and the continuous struggle of women for the transformation of patriarchal social values, which often took place through the production of literary works, led to the formation of a special type of literature that is called feminine writing. The purpose of feminist writing is to express the specific problems of women with a feminine language, which can be analyzed with the approach of feminist criticism. Based on this, the current research has tried two novels by two Iranian and Kuwaiti female writers; That is, to examine and analyze"Dream of Tibet" written by Fariba Wafi and "Under the feet of mothers" by Bathina Al-Eisa with a feminist critical approach and in a comparative way. The research method in this descriptive-analytical research and the research findings indicate that the authors of these works have depicted the status of women in their society by using the components of feminist literature. "Tibetan Dream" and "Under Mother's Feet" although they were created in two different countries and with two different languages, they have many commonalities which resulted from geographical, religious and cultural relations and affinities between them. Numerous female characters in both works are independently involved in their feelings and personal problems; Finally, they form a coherent whole. Despite the difference in the details of the two mentioned novels, their central core is similar and compatible; In both stories, women seek to find their existential values, to gain equal rights with men, and to find love and peace.
    Keywords: Comparative Literature, Feminist Criticism, Sociological Criticism, Novel of under the feet of mothers, Novel of Dream of Tibet
  • Mansour Nikpanah *, Mansoureh Delaramifar Pages 39-64

     According to the outbreak of Covid-19, experts and politicians are working to inform people completely about the crisis in their country and around the world. In the meantime, the use of the metaphor of "war" as a linguistic instrument is very common. Therefore, the present study examines the metaphor of "war" in the domestic and international news statements and texts related to the Covid-19 disease based on The Frame Semantics theory. This research is a descriptive- analytic research. To this end, the metaphors of the domestic news statements related to COVID-19 were selected from 20:30 news and online news, ISNA and IRNA, and the metaphors of the international statements related to COVID-19 were gathered from Guardian news, New York Times news and the website of Twitter. 500 metaphors in these texts were extracted through “Metaphor Identification Procedure” pattern suggested by Pragglejaz. Then, the metaphors located in the “disease” semantic frame and their frame elements were identified. The findings demonstrated that to create metaphors, the core and non-core elements of the frame play a more tangible semantic role. For example, the core element patient in the “disease” frame enters the "war" frame and plays the semantic role of one of the parties as the core element. On the other hand, the core elements of the frame such as case and purpose and non-core elements including duration, tools, method, position, size, result, time and place of war can get a role in the frame of disease.

    Keywords: Covid-19, Metaphor, Frame Semantics, Frame Elements, Cognitive semantics
  • Fereshteh Mahjoub *, Tahere Seyed Rezayi Pages 65-95

    Johnson's linguistic theory of "vocabulary diversity" is one of the most prominent tools for studying texts, which is effective in fields such as literary criticism, comparative studies and stylistics, and tries to use statistical methods and an interdisciplinary approach to Evaluate the vocabulary of poets and writers and analyze their stylistic components.Nima Yoshij and Badrshakralsiab are both the first pioneers of liberating poetry from classical constraints in Iran and Iraq and guiding it in the path of modernity, although they are far apart in terms of time and place, but in many respects such as poetic language, living environment and Education, political thinking and social concerns are the same.The present study, in a descriptive-analytical manner, first examines and compares the diversity of words of two poets in a section of three thousand words based on Johnson's theoretical foundations, then explores them in terms of convergence and divergence of themes and how to create different spaces. As a result, the number of different words in Badrshakralsiyab's poem is 230 words more than Nima and decreases with a lower slope than his poem. This means that Siab had a wider vocabulary than Nima Yoshij and was more fluent in language. Also, despite the presence of the independent voice of each poet, the same mental concerns have created semantic circles around common nuclei such as: "death thinking, nature, love, birthplace and social categories."

    Keywords: Vocabulary diversity, Johnson', s theory, statistical stylistics, atmosphere
  • Asieh Zabihnia Emran * Pages 95-114

    The present article examines Susan Kay's novel The Ghost of the Paris Opera (1990) based on Gangman's hot theory (1963). Goffman addresses the issue of social relations. He is born and therefore rejected by society, his abilities are ignored and he is deprived of a terrifying and inhuman ghost.The present article will try to answer this main question with a descriptive-analytical anthropological approach. According to the results of the research, the most important stigmas and labels in the Paris Opera ghost novel are feelings of disgust, rejection, anti-currentism, and social dissent in the novel. It is Eric 's perception of character that often has a psychological and cultural basis, a hot feeling of destiny and, consequently, an arousal of kineticism and revenge that surrounds Eric more than anything else. According to the research, Eric suffers from the stigma of discrediting social identity, which dominates his actions and relationships throughout the novel.

    Keywords: Susan Kay, Ghost of the Paris Opera, Irving Goffman, Hot Stigma, Identity
  • Sepehr Seraji *, Fateme Delfani Baluch Pages 115-135
    In the history of Iranian art and literature, the term Ghazal was not only used to introduce a poetic form. This word has another specialized meaning. The other meaning is a musical term and it is related to combination of poetry and music. In ancient Iranian music, this term means a kind of ballad as a part of a larger genre called Nobat-e-Morattab (a musical suite) it seems that in Hafez's poetry, both meanings of this term are used in a self-aware and deliberate manner to suit the subject of the poem. The present study tries to use an inductive method by taking advantage of the literary industry to consider the analogies and the existing semantic clues, from a part to whole in three levels of intra-verse, inter-verse and finally inter-poetic, first to show the types of usages of these terms by Hafez and then in Comparison with its use by other poets to reach a more exact view about Hafez's relationship with Iranian music rather than previous studies. This research tries to uncover an aspect of Hafez's relationship with music with a scientific method and show how the relationship between Hafez and music can take on a specialized form. The present research will be able to cover the hypothesis of Hafez's familiarity with music in a scientific and reliable way.
    Keywords: Hafez, music, Qawl, Ghazal, Literature, music
  • Shirzad Tayefi *, MohammadHossein Ramezani Fookulaee Pages 137-156

    Contrary to the French school of comparative literature, which according to it, only two written texts can be compared, in the American approach, it is possible to compare literary texts to various arts, including cinema. Since novels and films have many similarities, they are similar in many respects, and they are two comparable genres. These commons provide a good field for discussing a film from the perspective of a new literary theory and criticism, and allow us to use the concepts and terminology that we normally know as a tool for discussing about the novel to critically explore the structure and devices and themes of the film. On the other hand, in recent years, the term "postmodernism" has become popular in critical discussions about the novel, and many new fiction writers show much fascination in writing fiction with postmodern style. Therefore, in this research, firstly, by examining the views of some of the most important thinkers of postmodern literature, nineteen techniques used in postmodern novels were extracted and with qualitative analysis method, use of them in an Iranian movie (i.e. When we are all sleeping) were examined. The results of the studies showed the close proximity of literature and cinema (as a visual text) and the ability to compare these two written and visual texts. We realized that most of the techniques which are applied in writing postmodern novels were also used with high frequency in the reviewed Iranian film.

    Keywords: Postmodernism & Postmodern novel, Cinema of Iran, Postmodern cinema, written text, visual text
  • Parvin Javadi, Farshad Mirzaimotlag *, Ali Fardad Pages 157-180
    One of the most important factors in the breakdown of families is the existence of "paranoid" or "paranoia" as a disorder in men. The most obvious feature of this disorder are suspicion and mistrust in the relationship between spouses, which leads to increased tensions, hostile behaviors, boredom, emotional gap, and finally divorce. In the 6th century of Hijri, Nezami recognized this disorder in the presence of the "King of Maid Sellers" in the second dome of the book of Haftpaykar. In this research, by using the library method, and with a descriptive-analytical approach, it will introduce firstly that paranoid disorder, and examine its symptoms in the presence of the king of the maidservants, then solutions for the treatment of this disorder will be presented. The results of the research, based on Islamic teachings, show that Arrogance, self-importance, unreasonable expectations, innocence, women being influenced by seditious people around them, and their disrespect towards their wives, cause paranoia to intensify in men. in return, promoting positive interactions between spouses plays an effective role in treating men's paranoia, so that the suffering maid, relying on virtues such as kindness, patience, respect, obedience, and humility overcome the king's paranoid disorder.
    Keywords: Haftpaykar, The second dome, the king of Maid’s seller, paranoid, divorce
  • Ali Keshavarz Qadimi *, Javad Taheri, Lida Namdar Pages 181-200

    Exploring the Interpretation of Meaning in Shahriar Mandanipour's "Violet Orient" through Roland Barthes' CodesViolet Orient (Sharghe Banafshe) is a significant short story by Shahriar Mandanipour offering diverse interpretations and symbolic meanings. This article employs Roland Barthes'analytical framework, consisting of five codes: hermeneutic, action, symbolic, connotative, and cultural, to delve into the layers of meaning embedded in the text. By a descriptive-analytical approach, this study aims to navigate the various levels of interpretation within the story, emphasizing the conflicts that arise among interpreters and facilitating the exploration of its meanings. The research findings reveal the presence of four codes: hermeneutic, action, symbolic, and connotative, and certain signs possess the potential to encompass additional aspects when interpreted, enabling readers to access other codes based on the significance of these signs. Notably, "Violet" is a crucial hermeneutic code within the narrative, warranting further investigation and analysis.Keywords: Literary theories, Violet Orient, Codes, Roland Barthes, Multivalence

    Keywords: Literary theories, Sharq Banafsheh, Ramezgan, Roland Barthes, polysemy
  • Soolmaz Mozaffari *, Keyvan Zarei Pages 201-234
    Myth is a type of ancient cosmology that is based on the knowledge and thought of humans who want to know themselves and the world. Myths of every nation show the values, norms and perceptions that evolve and change over time. But they do not deteriorate. Looking at the mythological characters and mythological paintings, the presence of human-animal mythology and the sanctity of mythical animals is evident. One of the common themes among the myths of nations is the sanctification of animals, including "cows". In this analytical-descriptive article, an attempt is made to examine "cow" as a myth in the nations of Iran, Greece, and other lands, and to present its existential angles and dimensions from the point of view of contrasts and similarities. The obtained results show that this animal, both from the point of view of the main myth and as a supplementary animal of the myth, has two attributes of femininity/maternity with the attribute of birth and fertility and the attribute of authority and power. According to the results of this problem, it is evident that there is a similarity between the theme in the Iranian legend of Afridon with other mythological stories of other lands, including Greece, and this story can be considered and investigated in its place from the point of view of holiness and motherhood. Is. The four virtues of motherhood, sanctity, authority and virtue are evident in this common myth with other nations.
    Keywords: The myth of the cow, comparative mythology, mythological self-care, mythological beasts
  • Arman Fateh Dowlatabadi * Pages 235-261

    Simurgh is a mythical being which appears widely in Persian literature. According to Levy-Bruhl’s theories, the law of Participation is dominant in primitive thought and this thought sometimes ignores causality. Primitive thought also considers totemic animal as the protector of the members of its group. In this paper, with the use of desk study and content analysis and the use of Levy-Bruhl’s theories, we have tried to analyze mythical characteristics of Simurgh in Ferdowsi’s Shāhnāme and Attar’s the Conference of the Birds. Then we have compared this bird in these two literary works. We found out that Simurgh’s character is rooted in mythical thought. In Shāhnāme, this bird lives on a sacred mountain, is the totemic ancestor of Zāl, with the use of its feather protects Zāl’s family, suspends causality, is a which-doctor and can prophesize. In the Conference of the Birds, lives on Ghāf, its feather can be used for prophecy, and has Farr. The difference between Ferdowsi’s Simurgh and Attar’s Simurgh is in the amount of participation of this bird with the members of its group. Despite Shāhnāme in which participation of Zāl and Simurgh does not cause Zāl to melt in Simurgh’s being, In the Conference of the Birds we see that the birds melt in Simurgh’s being. While mythical thought is more noticeable in Shāhname, but the Law of Participation has a wider role in Attar’s story.

    Keywords: Shāhnāme, conference of the birds, Levy-bruhl, Participation, causality
  • Parviz Ghasemi, MohamadReza Ahmadkhani *, Aliye Kord-E Zaferanlu Kambuzia, Ali Karimi Firuzjaie Pages 263-279

    The current research aims at studying a frequent phonological process. A sort of vowel-consonant harmony which acts when the vowel /ɑ/ followed by a nasal consonant. The process sometimes does not act in many Persian words. This article deals with the Persian words, having the required phonological circumstances, but Persian speakers do not raise their vowels. Many university students look for the reasons and it needs a more detailed study. The research method is a survey, qualitative content analysis and the data included in 110 words gathered by purposive sampling to make a questionnaire. The interviewees include 150 speakers who are fluent in Persian. The vowel raising of /ɑ/ before nasals stops in accordance with the historical documents and in newer words. The findings show that even in older words, the process does not act because of: 1. The required phonological arrangement stands in two morphemes, 2. In loanwords, 3. In proper nouns, 4. When another phonological process bleeds or put a falling vowel adjacent to a nasal. 5. In open class words of the new domains like teaching and technology.

    Keywords: Vowel raising, blocking rule, vowel harmony, nasal consonant, assimilation
  • Rana Zarepour *, Farideh Mokhtari Farivar, Mohammadali Mousazadeh Pages 281-312

    The subject  of this essay is to review the origin of the metric of the Gusheh-ha_i of Avaz Dashti in the Iranian classical music. Pahlaviyat is one of the important types of poetry-music of the Sasanian era, which is the old and less evolved metric of today's dobeyti. Since the arrival of Islam in Iran, under the influence of the Arab prosody system, it gradually underwent changes in the metric and became Bahr Hazaj Mosadas Mahzof or Maqsur, and due to its special structural characteristics, it continues to be a popular and common metric in the Iranian ethnic's music continued and that way he got into the Radif of Iranian music. Some music researchers believe that ،Avaz Dashti is a collection of songs of Iran and heavy metric presence of  Dobeity on the Gusheh_ha_i of  Dashti, this will reinforce doubt and believe. The research method in this article is descriptive-analytical and the statistical investigations were carried out to determine the frequency of the metric of Avaz Dashti in four Radifs of Iranian music (instrumental and vocal) as well as the metric of selected poems in the performance of the Avaz Dashti of Mohammad Reza Shajarian's albums shows a significant connection between the Avaz Dashti with dobeyti metric and its less evolved ritmic, which is reminiscent of the metric of old Pahlaviyat.This article examines the changes in the Pahlaviyat metric and its relationship with the metric of the Gusheh_ha_i of Avaz Dashti.

    Keywords: Pahlaviyat, Couplet, . Pahlaviyat, Dobeyti, Avaz Dashti, metric, Bahr Hazaj, Radif of Iranian music