فهرست مطالب

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 47 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد عابدی آبش احمدلو، عباس ارغان*، ناصر اقبالی صفحات 1-18

    اقتصاد گردشگری بهترین محرک برای کشورهایی است که به دلیل تک محصولی بودن یا محدود کردن منابع درآمدی دارای اقتصادی ناکارآمد هستند. توسعه گردشگری یکی از رویکردهای ایجاد تحول اقتصادی - اجتماعی در مناطق جهان می باشد که همواره مورد توجه پژوهشگران و برنامه ریزان قرار دارد. مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران دارای مجموعه وسیعی از فرصت های گردشگری هستند. منطقه آزاد ارس در استان آذربایجان شرقی به علت دارا بودن آب و هوای معتدل و جاذبه های گردشگری متنوع، همه ساله جاذب تعداد کثیری از گردشگران و مسافران می باشد .پژوهش حاضر با هدف ارزیابی توسعه گردشگری منطقه آزاد ارس و مناطق پیرامونی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش 75 نفر از ساکنین مناطق پیرامونی و مسیولین و کارشناسان شهری بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده (زیرساخت راه و ارتباطات، دسترسی به آب، دسترسی به اقامتگاه ها و مهمان خانه ها، زیرساخت گاز، دسترسی به امکانات ورزشی، دسترسی به خدمات غذا و تغذیه، دسترسی به امکانات مناسب ارتباطی، برپایی نمایشگاه ها، دسترسی به امکانات مناسب برای اوقات فراغت، حمل و نقل مناسب زمینی و حمل و نقل درون شهری، اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب) به ترتیب دارای بالاترین رتبه می باشند.

    کلیدواژگان: منطقه آزاد، گردشگری، توسعه گردشگری، منطقه آزاد ارس، شهرهای کوچک و میانی
  • معصومه فتوحی گلریز، مریم ایلانلو*، علی اصغر قاسمی فیروزآبادی صفحات 19-34

    مکان هایی چون اقامتگاه های بوم گردی و سنتی در بافت تاریخی شهرهای ایران، ازجمله ظرفیت های تازه گردشگری برای انتقال میراث فرهنگ غذا هستند. این مکان ها در انتقال تجربه فرهنگی بومی نقش مهمی ایفا می کنند و ارایه خدمات گردشگری در آنها برای دست یابی به این هدف، به شرایط و ضوابط ویژه ای نیاز دارد. خدمات ارایه غذا ازجمله مهمترین این خدمات است که از سوی نهاد های ذیربط برای آن ضوابط و ویژگی های معینی طراحی نشده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اقامتگاه های بوم گردی بر روی گردشگری غذا در شهر ماسوله می باشد. از این رو، در این پژوهش از مجموعه ای از روش های گردآوری اطلاعات که هدف آن ها توصیف و تحلیل بوده، بهره برده شده است. پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر پژوهش های پیشین در دو بخش طراحی شد. بخش اول سوالات جمعیت شناختی پاسخگویان از قبیل: سن و جنس و تحصیلات و... را در بر می گرفت. بخش دوم و اصلی پرسشنامه به سوالاتی مبتنی بر شاخصهای اصلی (در طیف پنج گزینه ای لیکرت) اختصاص یافت. با استفاده از تکنیک دیمیتل به بررسی مدل مفهومی تحقیق پرداخته شده است. آزمون همبستگی شاخص ها با یکدیگر نشان می دهد بین کمیت اقامت گاه ها بوم گردی و کیفیت اقامت گاه های بوم گردی رابطه منفی وجود دارد. بین کمیت اقامت گاه ها بوم گردی و توسعه گردشگری غذا رابطه مثبت 004/0 با ضریب 005/0 برقرار است. بین کیفیت اقامت گاه های بوم گردی و توسعه گردشگری نیز رابطه مثبت 145/0 با ضریب 000/0 وجود دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، غذا، اقامتگاه بوم گردی، ماسوله
  • اعظم عباسی*، حسین اکبری یزدی، محمدرضا معین فرد، علیرضا الهی صفحات 35-58

    این‎ ‎پژوهش‎ ‎بر‎ ‎حسب‎ ‎هدف‎ کاربردی، ‎ ‎براساس‎ ‎شیوه‎ ‎های‎ ‎گردآوری‎ ‎داده ها‎، ‎توصیفی‎ ‎از‎ ‎نوع ‏پیمایشی، و بر ‏مبنای ماهیت داده ها پژوهشی آمیخته (کیفی- کمی) بود. از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان حوزه مدیریت بازاریابی ورزشی، گردشگری ورزشی و مدیریت بازاریابی گردشگری گویه های موثر در آمیخته بازاریابی پایدار در صنعت گردشگری ورزشی ایران استخراج شدند؛ با توجه به گویه های شناسایی شده، مولفه های اصلی دسته بندی شدند و با نظر سنجی از گروه دلفی گویه های تبیین کننده هر کدام از مولفه های اصلی شناسایی شدند؛ سپس پرسشنامه تحقیق ساخته شد. در بخش کیفی از تکنیک های کد گذاری، تلخیص، فیلترگذاری و دلفی در جهت استخراج داده های خام و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی برای آزمون میزان انطباق و همنوایی بین سازه نظری و سازه تجربی با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شد. در مجموع 104 گویه در آمیخته بازاریابی پایدار در صنعت گردشگری ورزشی ایران نقش دارد که در 10 آمیخته(محصول، قیمت، ترویج و ترفیع، توزیع و مکان، جایگاه یابی و شواهد فیزیکی، منابع انسانی و افراد، برنامه ریزی و مدیریت، اصول، وعده، شراکت) دسته بندی می شوند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، آمیخته بازاریابی، توسعه پایدار، گردشگری ورزشی
  • میترا مبینی، صمد عالی*، علیرضا بافنده زنده، هوشنگ تقی زاده صفحات 59-78

    این پژوهش با رویکرد آمیخته، در صدد ساخت و اعتباریابی ابزار سنجش پیشایندهای مشارکت مشتری مبتنی بر دیدگاه دو طرفه ارزش می باشد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از روش فراترکیب، با بررسی مطالعات انجام شده پیرامون موضوع طی سال های 2000 تا 2020، پیشایندهای مشارکت مشتری استخراج شده است و بر این اساس پرسشنامه ای تهیه و بعد از تایید روایی و پایایی آن، در بین مشتریان هتل های 5 ستاره در مشهد و تبریز توزیع و جمع آوری شده است. در ادامه به منظور اعتبارسنجی شاخص ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLSاستفاده گردید. یافته های تحقیق حاکی از شناسایی دو مولفه (منابع مشتری و منابع شرکت) و 45 شاخص به عنوان عناصر تشکیل دهنده ابزار سنجش پیشایندهای مشارکت مشتری در صنعت هتلداری بود. با استفاده از ابزار طراحی شده در این تحقیق، هتلداران می توانند به بررسی وضعیت پیشایندهای مشارکت مشتری بپردازند.

    کلیدواژگان: مشارکت مشتری، صنعت هتلداری، فراترکیب، دیدگاه دوطرفه ارزش.ش
  • هاجر مزیدی*، محمدباقر مسعودی، آسیه پورخدر صفحات 79-108

    روش شناسی پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع هدف کاربردی است. درگردآوری اطلاعات از روش اسنادی(کتابخانه ای) و پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری 400نفر از گردشگرانی هستند که از جاذبه های ژیو توریسمی در استان گلستان به ویژه گل فشان های نفتلیچه، قارنیاریق تپه، اینچه برون شهرستان گمیشان در استان گلستان در سال 1401 بازدید کرده بودند. حجم نمونه این پژوهش که براساس محاسبه فرمول کوکران 197 نفرمحاسبه شده است. روش نمونه گیری در این تحقیق نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ای بوده است. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های استنباطی مرتبط با اهداف پژوهش آزمون T دو جمله ای، تحلیل رگرسیونی چند متغیره استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر ژیوتوریسم بر شاخص های گردشگری پایدار در ابعاد مختلف (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، تکنولوژیکی و اکولوژیکی(و همچنین جذب گردشگر در نواحی روستایی دراستان گلستان می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های گردشگری پایدار، ژئوتوریسم، جذب گردشگر، نواحی روستایی، استان گلستان
  • محمد حسن زاده*، چنور محمدی صفحات 109-126

    گردشگری خلاق شکل گسترده ای از گردشگری فرهنگی بوده و به توسعه و بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در مقاصد گردشگری کمک می کند. هدف پژوهش حاضر تبیین وضعیت گردشگری خلاق و تاثیر آن بر توسعه اقتصادی شهر پاوه می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، فریدمن، همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد، سطح معناداری در هر پنج شاخص از سطح خطای 5 درصد کوچکتر است و میانگین هر پنج شاخص گردشگری خلاق در شهر پاوه بالاتر از عدد 3 می باشد. نتایج آزمون فریدمن در رتبه بندی   شاخص ها نشان داد بین شاخص های گردشگری خلاق تفاوت معناداری وجود دارد و رتبه و در نتیجه اهمیت شاخص ها با یکدیگر متفاوت می باشد. با توجه به نتایج ضرایب همبستگی پیرسون بین گردشگری خلاق و شاخص های توسعه اقتصادی رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. بررسی تاثیر گردشگری خلاق بر توسعه اقتصادی شهر پاوه با استفاده از ضریب رگرسیون نشان می دهد، همبستگی بالایی (622/0=R) بین میزان گردشگری خلاق و توسعه اقتصادی وجود دارد. با توجه به مقدار 862/9 t= و سطح معنی داری000/0 ،      می توان گفت که گردشگری خلاق با ضریب بتای 622/0 بر توسعه اقتصادی شهر پاوه تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: گردشگری خلاق، توسعه اقتصادی، شهر پاوه
  • محسن نیازی*، علی فرهادیان، طاهره عربی مرقی، فاطمه مزرعتیان صفحات 127-142

    مقاله ی حاضر با هدف بررسی تاثیرات توریسم بر سرمایه ی اجتماعی انجام شده است.امروزه گردشگری فراگیر شده وبه یک علم تبدیل شده است و همین فراگیر شدن آن باعث به وجود آمدن اثرات ومشکلات عمیقی می شود. از طرفی هم سرمایه ی اجتماعی لازمه ی توسعه برای هرکشوری است. وهر کشور و جامعه ای برای این که بتواند راه های توسعه و تکامل فرهنگی و اقتصادی را بپیماید نیاز به برنامه ریزی در زمینه ی سرمایه ی اجتماعی نیز دارد. سرمایه ی اجتماعی نیز متاثر از عواملی است که یکی از این عوامل گردشگری است. در این پژوهش از روش مصاحبه از نوع نیمه رهنمودی استفاده شده است. جامعه ی آماری ما مردم شهرکاشان و حجم نمونه ی ما افراد 15تا60 سال ساکن یا شاغل در مناطق فین ونیاسر هستند. نتایج به دست آمده مبین آن است که سرمایه ی اجتماعی وگردشگری دارای رابطه ی معناداری هستند وسرمایه ی اجتماعی در برخی از مولفه ها از گردشگری متاثر بوده است. مقاله ی حاضر با هدف بررسی تاثیرات توریسم بر سرمایه ی اجتماعی انجام شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه، سرمایه ی اجتماعی، توریسم، شهرکاشان
  • الهه کهدوئی*، فرزام فرزان، محبوبه عابدی سماکوش صفحات 143-156

    با توجه به این که بخش زیادی از کشور ایران را کویر تشکیل می دهد و کویرگردی می تواند بستر مهمی برای توسعه کسب و کارهای محلی و فعالیت های اقتصادی باشد. پژوهشگر بر آن شد که به بررسی عوامل فردی و اجتماعی موثر بر پذیرش گردشگری ورزش های کویری در بین دانشجویان دانشگاه مازندران بپردازد. عوامل فردی شامل تناسب اندام و کسب لذت و آرامش و عوامل اجتماعی شامل خانواده، همسالان و رسانه های جمعی بودند. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه مازندران بودند که 375 نفر به شیوه ی تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه عالم طلب (1394) بود که روایی آن با نظر خواهی از متخصصین گردشگری ورزشی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 88/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS نسخه 4 انجام شد. نتایج نشان داد که مدل با مقدار ضریب تعیین 114/0 به عنوان مدلی ضعیف برازش گردید و نتایج تحلیل مسیر نشان داد که عوامل فردی و اجتماعی بر پذیرش گردشگری ورزش های کویری در بین دانشجویان دانشگاه مازندران تاثیری ندارند. پیشنهاد می شود تبلیغات رسانه ای مناسب به منظور شناساندن ورزش های کویری انجام شود. همچنین با افزایش ایمنی و امنیت لازم در محیط های ورزش کویری، برگزاری تورهایی با امکانات رفاهی مناسب و مقرون به صرفه، نسبت به افزایش جذب گردشگران ورزش های کویری اقدام شود.

    کلیدواژگان: بیابان، خانواده، کویرگردی، گردشگر، لذت و آرامش
|
  • Javad Abedi Abash Ahmadlou, Abbas Arghan *, Naser Eghbali Pages 1-18

    The tourism economy serves as the most effective stimulus for countries grappling with an inefficient economy, often caused by overreliance on a single product or limited income sources. Tourism development stands out as a key strategy for fostering economic and social transformation in regions worldwide, consistently attracting the attention of researchers and planners. Iran’s free and special economic zones offer a wide array of tourism opportunities. One such example is the Aras Free Zone in East Azarbaijan province, which, owing to its temperate climate and diverse tourist attractions, attracts a substantial number of tourists and travelers each year. The statistical population for this research comprised 75 residents of the surrounding areas, as well as city officials and experts. The research data were analyzed using the Mann-Whitney test and Spearman’s correlation coefficient. The results revealed that the following factors (in descending order) have the highest ranks: road and communication infrastructure, access to water, access to residences and guest houses, gas infrastructure, access to sports facilities, access to food and nutrition services, access to suitable communication facilities, setting up exhibitions, access to suitable facilities for leisure, transportation suitable for land and intra-city transportation, and appropriate information and advertising.

    Keywords: Free Zone, Tourism, tourism development, Aras Free Zone, small, medium-sized cities
  • Masmomeh Fotohi, Maryam Ilanloo *, Aliasghar Ghasemi Pages 19-34

    Ecotourism destinations and traditional residences within the historical context of Iranian cities represent new opportunities for transferring the heritage of food culture through tourism. These locales play a pivotal role in transmitting local cultural experiences, and the provision of tourism services in these places demands specific terms and conditions to achieve this objective. Food service stands out as one of the most vital services that have not been adequately designed by relevant institutions with specific criteria and features in mind. This research aims to investigate the impact of ecotourism residences on food tourism in Masuleh city. To accomplish this, a set of data collection methods aimed at description and analysis were employed. A researcher-designed questionnaire, consisting of two parts, was used. The first part included demographic questions, such as age, gender, and education, among others. The second and principal part of the questionnaire contained questions based on key indicators, assessed using a five-point Likert scale. Dimitl’s technique was applied to examine the research’s conceptual model. The correlation analysis of indicators revealed a negative relationship between the quantity of ecotourism accommodations and their quality. A positive relationship with a coefficient of 0.005 was found between the quantity of ecotourism accommodations and the development of food tourism, and a positive relationship with a coefficient of 0.000 was observed between the quality of ecotourism accommodations and tourism development.

    Keywords: Tourism, food, ecotourism accommodation, Masuleh
  • Azam Abbasi, Hosein Akbari *, Mohammadreza Moinfard, Alireza Elahi Pages 35-58

    This research is applied in terms of its purpose and employs a mixed research approach. The data collection methods used are of the descriptive survey type, and the nature of the data is both qualitative and quantitative. Initially, the research involved conducting library studies and interviews with experts in the fields of sports marketing management, sports tourism, and tourism marketing management. The objective was to identify effective elements within the sustainable marketing mix specific to the Iranian sports tourism industry. Subsequently, based on the identified elements, the primary components of the sustainable marketing mix in Iran’s sports tourism industry were categorized. This categorization was accomplished through a survey of experts within a Delphi group, who assisted in identifying items that explain each of the main components of the sustainable marketing mix in the sports tourism industry of Iran. Following this, a research questionnaire was created and distributed among the statistical population. In the qualitative part of the research, coding, summarizing, filtering, and Delphi techniques were employed to extract raw data. In the quantitative part, confirmatory factor analysis was conducted to assess the degree of alignment between the theoretical and experimental structures, utilizing Smart PLS software. The findings revealed a total of 104 items involved in the sustainable marketing mix within Iran’s sports tourism industry, categorized into 10 sustainable marketing mixes, including product, price, promotion, distribution and location, positioning and physical evidence, human resources and individuals, planning and management, principles, promise, and partnership.

    Keywords: Modeling, marketing mix, Sustainable Development, sports tourism
  • Mitra Mobini, Samad Awli *, Alireza Bafandeh Zendeh, Hoshang Taghizadeh Pages 59-78

    This research adopts a mixed-methods approach to develop and validate a tool for measuring the antecedents of customer engagement, focusing on a dual-value perspective. To achieve this, the researchers initially conducted a Meta-Synthesis analysis of studies conducted on this topic from 2000 to 2020, extracting the antecedents of customer engagement. Based on these findings, a questionnaire was formulated, and its validity and reliability were confirmed. The questionnaire was subsequently administered to customers of 5-star hotels in Mashhad and Tabriz. To validate the indicators, the researchers employed the structural equation method (SEM) and utilized PLS software. The research findings revealed the identification of two key components, namely customer resources and company resources, along with 26 specific indicators, comprising the foundational elements of the tool for measuring the antecedents of customer engagement in the hotel industry.

    Keywords: Customer Engagement, Hotel Industry, Meta-synthesis, dual value perspective
  • Hajar Mazidi *, Mohammadbagher Masoudi, Asieh Pourkheder Pages 79-108

    The methodology employed in this research is descriptive-analytical with an applied goal. To gather information, both documentary (library) and survey methods have been utilized. The statistical population consists of 400 tourists who visited geotourism attractions in Golestan province, with a particular focus on locations such as Naftliche geysers, Qaniariq Tepe, Inche Barun, and Gamishan city in Golestan province during the year 1401. The sample size for this research was determined to be 197 individuals based on the calculation using Cochran’s formula. Cluster random sampling was the method used for selecting the participants. Data collection was done through the use of a questionnaire. To analyze the data, inferential tests related to the research objectives, such as binomial T-test and multivariate regression analysis, were employed. The research findings demonstrate that geotourism has a significant impact on various dimensions of sustainable tourism indicators (including economic, social, cultural, political, technological, and ecological aspects), as well as its ability to attract tourists to rural areas within Golestan province.

    Keywords: sustainable tourism indicators, Geotourism, tourist attraction, Rural Areas, Golestan province
  • Mohammad Hassanzadeh *, Chnour Mohammadi Pages 109-126

    Creative tourism, a form of cultural tourism, has the potential to foster economic, social, and cultural development in tourist destinations. The objective of this research is to elucidate the status of creative tourism and its impact on the economic development of Paveh city. The necessary data were collected through a questionnaire, and the analysis was done using one-sample t-test, Friedman test, Pearson correlation, and regression analysis. The results of the one-sample t-test revealed that the significance level for all five indicators is lower than the 5% error threshold, indicating that the average score for all five creative tourism indicators in Paveh city exceeds 3. Additionally, Friedman’s test for ranking the indicators demonstrated a significant difference among creative tourism indicators, signifying varying degrees of importance among them. Pearson’s correlation coefficients indicated a significant and positive relationship between creative tourism and economic development indicators. Furthermore, the investigation into the impact of creative tourism on the economic development of Paveh city, using the regression coefficient, revealed a strong correlation (R=0.622) between the extent of creative tourism and economic development. With a t-value of 9.862 and a significance level of 0.000, it can be concluded that creative tourism, with a beta coefficient of 0.622, has a notable impact on the economic development of Paveh city.

    Keywords: creative tourism, Economic Development, Paveh city
  • Mohsen Niazi *, Ali Farhadian, Tahereh Arabimaraghi, Fatemeh Mazraatin Pages 127-142

    The current article is done with the aim of investigating the effects of tourism on social capital. Today, tourism has become widespread and has become a science, and its widespread causes deep effects and problems. On the other hand, social capital is necessary for the development of any country. Every country and society needs planning in the field of social capital in order to be able to follow the ways of cultural and economic development and evolution. Social capital is also affected by factors, one of which is tourism. In this research, a semi-guided interview method has been used. Our statistical population is the people of Shahr Kashan and our sample size is people aged 15-60 living or working in Fin and Vanyaser areas. The obtained results show that social capital and tourism have a significant relationship and social capital has been affected by tourism in some components. The current article

    Keywords: Capital, social capital, Tourism, kashan city
  • Elahe Kahdouei *, Farzam Farzan, Mahbobe Abedi Samakosh Pages 143-156

    Given that a significant portion of Iran comprises desert landscapes, desertification presents an opportunity for local businesses and economic activities to thrive. Consequently, this research aims to investigate the individual and social factors influencing the adoption of desert sports tourism among students at Mazandaran University. The research employed the Alam Talab questionnaire (2014) as its primary tool, the validity of which was established through the input of sports tourism experts, and its reliability was confirmed with a Cronbach’s alpha of 0.88. Statistical analysis was conducted using the SPSS version 26 and PLS version 4. The results indicated that the model, with a coefficient of determination (R-squared) value of 0.114, fits as a weak model, suggesting that individual and social factors do not significantly influence the adoption of desert sports tourism among Mazandaran University students. To enhance the appeal of desert sports tourism, it is recommended to engage in effective media advertising, improve safety and security measures, offer tours with suitable and affordable amenities, and enhance the overall attractiveness of desert sports tourism to potential participants.

    Keywords: Desert, desert tourism, Family, pleasure, relaxation, Tourist