فهرست مطالب

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 63 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا صفایی، ذهره پوستین چی*، گارینه کشیشیان سیرکی، سید عبدالامیر نبوی صفحات 3-22
    این مقاله در چارچوب نظری مدارهای قدرت و با رویکردی مقایسه ای و با روشی توصیفی-تحلیلی به بررسی مشارکت سیاسی زنان در کشورهای ایران و عربستان (بین سال های 2000 تا 2020)  پرداخته است. فرضیه پژوهش عبارت است از اینکه از منظر فرانظریه مدارهای قدرت گفت نیروهای اجتماعی حاکم در کشور عربستان سعودی از مجرای نهادهای قانون گذار و تعیین قواعد و مقرراتی و همچنین از طریق ساز و کار فرهنگ سیاسی جاری در جامعه خود و سازمان های درگیر همچون احزاب سیاسی در جامعه پذیری سیاسی تلاش در محدود کردن خواست مشارکت بیشتر زنان در جوامع خود داشته اند اما در ایران با تاکید اسناد بالادستی و رویه های قانونی نسبت به گسترش مشارکت زنان از تساهل بیشتری برخوردار است. نتایج حاکی از این است تلاش های زنان در برابر محدودیت ها، منجر به جنبش ها و قواعد و رویه هایی شده است که حداقل مشارکت برای زنان در این دو کشور تحقق پیدا کرده است. البته مشارکت سیاسی زنان در ایران بواسطه تفاسیر و اجتهادهای مترقی تر از عربستان سعودی شکل متفاوتی داشته و گسترده تر بوده است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، زنان، ایران، عربستان سعودی، مدارهای قدرت
  • روح الله فعله گری، آرمین امینی*، امیر محمودی صفحات 23-46
    در دهه های اخیر، پدیده تغییرات آب وهوایی یکی از عوامل عمده نگرانی های جامعه جهانی بوده و در این راستا اقداماتی صورت گرفته است. از جمله مهم ترین این اقدامات، تصویب کنوانسیون تغییرات آب وهوایی در 9 می 1992 و در پی آن پروتکل کیوتو در 1997 و همچنین توافقنامه 2014 پاریس است.  هدف اصلی مقاله حاضر، تبیین تاثیر تغییرات آب و هوایی بر حاکمیت دولت ملی و در اینجا اقتدار و حاکمیت ملی ایران است. پژوهش حاضر با کاربست روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات اسنادی و کتابخانه ای درصدد پاسخ دهی به این سیوال شده است که چگونه تغییرات آب و هوایی بر حاکمیت ملی ایران تاثیرگذار است؟. فرضیه اصلی این است که تغییرات اب و هوایی مفهوم سنتی حاکمیت ملی را به حاشیه برده و با ایجاد بحران های داخلی با پیامدهای جهانی و بین المللی، تصمیمات و روندهای حاکمیت ملی را تحت تاثیر قرار داده و منتهی به نوعی سیالیت حاکمیت در سطح جهانی و ملی می شود که نیازمند اجماع جهانی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تاثیرات اقتصادی، اجتماعی- سیاسی و زیست محیطی تغییرات آب و هوایی در ایران زمینه ساز چالش های متعددی برای حاکمیت ملی در ایران شده و شکل آن را از حالت سنتی به حالتی سیال مبدل سازد.
    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، حاکمیت، دولت، بحران های زیست محیطی
  • امیرحسین خلج معصومی، مجید درودیان*، عیسی خیری صفحات 47-66
    موضوع این مقاله پیشگیری از فساد و تاثیر آن بر سلامت اداری در ایران است. سیوال اصلی پژوهش این است که  استلزامات پیشگیری از فساد اداری در ایران کدامند و چه تاثیری بر سلامت اداری دارد؟ فرضیه پژوهش این است که جلوگیری از فساد اداری در ایران نیازمند تعریف فساد، اندازه گیری آن و رویکردهایی همچون بهره گیری از سازمان های مردم نهاد، اطلاع رسانی و آموزش همگانی و آیین دادرسی افتراقی است و از این طریق سلامت اداری را در جهت نزدیک کردن به میانگین جهانی در این زمینه سوق می دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد برای حذف یا کاهش فساد در نظام اداری و سطح جامعه، نیازمند برنامه هایی اساسی و همه جانبه می باشد و با بکارگیری روش های پیشگیرانه فردمدار، پیشگیری محیطی، و موقعیت مدار و همچنین با تاثیر بر فرهنگ عمومی جامعه و ابعاد آن همچون فرهنگ سازمانی به عنوان پدیده ای که به طور مستقیم از فرهنگ جامعه تاثیر می پذیرد، نیاز است. قانون ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد، در راستای اتخاذ شیوه نظارت غیرقضایی، ساز و کار نوینی را در امر پیشگیری و مقابله با فساد ارایه داده و اجرایی نموده است. در واقع برای کاهش و حذف این معضل اجتماعی، به جای رویه های تنبیهی و مقابله پس از وقوع، باید پیشگیری از بروز فساد اداری هدف قرار گیرد. روش تحقیق در این مقاله کیفی از نوع توصیفی تحلیلی است و داده ها به شیوه کتابخانه ای جمع آوری می شود.
    کلیدواژگان: فساد اداری، سلامت اداری، تخلفات اداری، ارتقای سلامت اداری، پیشگیری از فساد
  • جواد زروانی، احمد بخشایشی اردستانی*، حجت الله درویش پور، مسعود مطلبی صفحات 67-88
    مقاله حاضر به بررسی خط مشی و عملکرد و پایگاه اجتماعی حزب کارگزاران سازندگی ایران پرداخته است و درپی پاسخ به این سوال است که پایگاه اجتماعی و عملکرد و خط مشی حزب کارگزاران سازندگی ایران چیست؟ به عنوان فرضیه باید گفت که حزب کارگزاران سازندگی حزبی دولت ساخته، برآمده از تفکر و گفتمان دولت سازندگی مطرح بوده و پایگاه اجتماعی آن در میان فن سالارانی است که به تکنوکراسی معتقد بوده و در خط مشی و عملکرد خود بر بازار آزاد و دولت حداقلی و ارجحیت توسعه اقتصادی بر توسعه سیاسی تاکید می نمایند. از سوی دیگر این حزب که از حمایت همه جانبه ی دولت هاشمی رفسنجانی بهره مند بود؛ توانست در اثر نوسازی و تحولات زیرساختی و توسعه ای خود به ویژه در مناطق شهری، در میان طبقه متوسط مدرن شهری جای خود را باز کرده و حمایت این طبقه را به خود جلب نماید. توسعه اقتصادی محوری ترین مفهوم در عملکرد و خط مشی و کنش ورزی این حزب همواره مطرح بوده است. این مقاله از روش توصیفی- تحلیلی بهره برده است و  داده های خود را به روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری کرده است.
    کلیدواژگان: حزب دولت ساخته، کارگزاران سازندگی، توسعه اقتصادی، هاشمی رفسنجانی، پایگاه اجتماعی
  • محمود میر، رضا جلالی*، نسا زاهدی صفحات 89-108
    ارتقای قدرت منطقه ای ج. ا.ایران که در یکی از مناطق راهبردی ژیوپلیتیکی جهان قرار گرفته، امری لازم و ضروری می باشد تا زمینه تحقق هدف های عالی نظام و انقلاب اسلامی فراهم گردد .این در حالی است که مطابق نظریه هژمونی، قدرت های فرامنطقه ای بیش از هر زمان دیگری منافعشان حول منطقه راهبردی  خاورمیانه می چرخد و در تلاش اند تا موازنه را حفظ  و از بروز هر گونه قدرت طلبی منطقه ای  جلوگیری کنند . سوال اصلی مقاله این است : چگونه حضور قدرت های جهانی در خاورمیانه موجب روند کاهش قدرت منطقه ای ایران شده و آن را با چالش مواجه ساخته است؟ فرضیه پژوهش این است که قدرت های بزرگ همچون آمریکا ، چین و اروپا هر کدام با ابزارهای خاص خود درصدد هژمونی در خاورمیانه می باشند و از این طریق به کاهش قدرت منطقه ای ایران را باعث می شوند. یافته های تحقیق نشان می دهد که آمریکا  و اروپا از طریق ایتلاف ها و پیمان های مختلف نظامی و سیاسی-اقتصادی با کشورهای منطقه، چین با پیوندهای اقتصادی گسترده و ایتلاف های امنیتی محدود و... باعث محدودیت در کنش ورزی منطقه ای ایران شده اند.  روش تحقیق در این پژوهش کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و به روش فیش برداری از منابع کتابخانه ای گردآوری شده اند.
    کلیدواژگان: هژمونی منطقه ای، پوشش استراتژیک، ایران، آمریکا، انرژی
  • سعید صدرائیان، محمد صادق کوشکی* صفحات 109-128
    حزب‏الله لبنان مهم ترین گروه شناخته‏شده مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است و مورد حمایت ج.ا.ایران از آغاز انقلاب تاکنون بوده است. مقاله حاضر قصد دارد تا نحوه بازنمایی این حزب قدرتمند نظامی-سیاسی را در دو رسانه‏ المنار (متعلق به حزب‏الله) و پرس‏تی‏وی (متعلق به مرکز صدا و سیمای ملی ج.ا. ایران) مورد مطالعه قرار دهد. سوال اصلی این تحقیق این است : این دو رسانه، حزب‏الله را چگونه بازنمایی می‏کنند؟ بازنمایی مذکور بازتاب کدام سیاست‏‏های رسانه‏ای بوده و تا چه اندازه در تثبیت جایگاه حزب مذکور به ویژه در جامعه لبنان نقش داشته است؟ فرضیه این پژوهش بر این موضوع قرار دارد که به منظور تببین اهداف یک گروه و کمک به تثبیت موقعیتش، خط‏مشی‏های رسانه‏ای در نحوه بازنمایی گروه مذکور، در ایجاد اعتماد در مخاطبین نقش مهمی را بازی می‏کند. نتیجه پژوهش از بررسی بازنمایی انجام شده در هر دو رسانه حاکی از این امر است که المنار با توجه به رویکردهای نوین و تکثرگرایانه‏ای که در نگرش حزب‏الله وجود دارد، توانسته است مخاطبین زیادی را به خود جذب نموده و نقش مهمی را در تقویت جایگاه حزب‏الله بازی کند. این موضوع با توجه به سیاست‏های تک محوری پرس‏تی‏وی با تمرکز صرف بر مسیله مقاومت باعث شده است تا بازنمایی از حزب مذکور، فقط در عرصه مقاومت در برابر رژیم اشغالگر صهیونیسم به عمل آید. این مقاله با روش کیفی از نوع توصیفی و تحلیلی ارایه شده و داده‏های آن از منابع کتابخانه‏ای و همچنین آرشیو تلویزیونی و سایت دو رسانه مذکور جمع‏آوری شده است.
    کلیدواژگان: حزب‏ الله، لبنان، بازنمایی، رسانه، المنار، پرس تی وی
  • قاسم حزباوی، علی فلاح نژاد*، علی قاسمیان صفحات 129-150
    موضوع این مقاله بررسی تطبیقی رابطه سلطان فقیه در دوره میانه اسلامی و صفویه است. سیوال اصلی مقاله: رابطه سلطان - فقیه در ساخت قدرت در دوره میانه اسلامی و صفوی چگونه بوده است؟. فرضیه مقاله حاضر بدین ترتیب است : رابطه سلطان-فقیه در دوره میانه اسلامی بر یگانگی و واحد بودن خلیفه و سلطان استوار بود در حالیکه در دوره صفوی شاهد حاکمیت دوگانه و همزمان سلطان و فقیه بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد ساخت قدرت در دوره میانه بر سه گانه خلافت،جماعت واطاعت استوار بود و خلیفه  به عنوان مهم ترین نهاد جامعه اسلامی، هم سامان دهنده نظم دینی و نظم سیاسی بطور همزمان بود. اما در دوره صفوی، ساخت قدرت از حالت یگانگی دوره میانه خارج شد و  نهاد دین در قامت زعامت علما و فقها به موازات قدرت سیاسی به ایفای نقش در مشروعیت بخشی به سلاطین صفوی بود و به عنوان عاملی مهم در سیاست به تحکیم جایگاه خود در جامعه ایرانی پرداخت؛ قدرت نهاد دینی در دوران پساصفویه تقویت شد و در نهایت در سیر تارخی خود به صورت عینی در نظریه ولایت فقیه و حاکمیت دینی در ایران درآمد و نظام سیاسی مبتنی بر ولایت فقیه که در آن دوگانه فقه و سلطنت از بین رفته و ولی فقیه مهم ترین منصب حکومت شد؛ شکل گرفت. روش تحقیق این مقاله به شکل کیفی و از نوع توصیفی تحلیلی بوده و داده ها به شیوه فیش برداری از منابع کتابخانه ای گرداوری شده است.
    کلیدواژگان: سلطان، فقیه، ساختار قدرت، خلافت، صفوی، ولایت فقیه
  • سعید شبرنگ، مریم مرادی*، سید باقر میرعباسی، ابومحمد عسگرخانی صفحات 151-170
    تروریسم بین‏المللی از اصلی‏ترین تهدیدهایی است که در دهه‏های اخیر امنیت بین‏المللی را به خطر انداخته است؛ هرچند همچنان دولتها، سازمانهای بین‏المللی و حقوقدانان بر سر ارایه تعریفی جامع و مانع از این پدیده به توافق خاصی دست نیافته‏اند. در این پژوهش، هدف بررسی رویکرد دوگانه به طور ویژه کشورهای غربی در مبارزه با تروریسم بین‏المللی است. سوال این پژوهش این است که چگونه می‏توان این عملکرد دوگانه را توجیه کرد؟ در این مقاله برای روشن‏تر شدن ابعاد مسیله، اقدامات، عملیات‏ و اهداف دو نمونه از گروه هایی را که کشورهای غربی، آنها را در فهرست سازمان‏های تروریستی قرار داده‏اند؛ یکی داعش و دیگری حزب‏الله، مورد بررسی قرار گرفته‏اند. نتایج بدست آمده حاکی از این واقعیت است که مولفه‏هایی که در تروریسم خواندن این سازمان‏ها موثر هستند، کاملا با اعمال سلیقه‏ها، منافع و غرض‏ورزی سیاسی در عرصه بین‏الملل گره خورده است. بر این اساس می‏بایست به این واقعیت واقف بود که تروریستی خواندن یک گروه مبارز، گاها می‏تواند به مثابه اهرم فشاری باشد که از آن در جهت تامین منافع تعدادی از بازیگران بین‏المللی استفاده می‏شود. این مقاله با بررسی اسناد و منابع کتابخانه‏ای و به کارگیری روش تحلیل و توصیف داده‏های مذکور ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تروریسم بین‏المللی، منافع سیاسی، رفتار دوگانه، داعش، حزب‏الله
  • بنفشه حیدری، مهناز گودرزی* صفحات 171-192
    دیپلماسی انرژی به عنوان یکی از شاخه های دیپلماسی اقتصادی، اهمیت بسزایی در مدیریت انتقال منابع انرژی دارد، یعنی کشورها با آگاهی از سیاست های انرژی همدیگر می توانند با اتخاذ سیاست و دیپلماسی مناسب، با یکدیگر همکاری کنند. سیوال اصلی پژوهش حاضر این است: چگونه دیپلماسی انرژی جمهوری اسلامی ایران می‏تواند بر ظرفیت ارتقای همکاری در آسیای مرکزی تاثیرگذار باشد؟ فرضیه‏ای که به دنبال این سیوال مطرح می‏شود: با به کارگیری هدفمند و سنجیده‏ دیپلماسی انرژی، ایران می تواند به همکاری و همگرایی منطقه ای و جهانی دست بزند و از این طریق باعث افزایش جذب سرمایه گذاری خارجی در صنعت انرژی شده و علاوه بر آن، با کاهش تهدیدات حوزه‏ی تولید و افزایش سطح تولید و در نتیجه افزایش صادرات انرژی، به امنیت انرژی پایدار در بستر منطقه ای دست پیدا کند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که تحریم های بین‏المللی علیه ایران و انزوای این کشور توسط آمریکا  در پیمان‏ها و قراردادهای منطقه ای، به ویژه در حوزه‏ی انرژی، می‏تواند آثار منفی در روابط این کشور با آسیای مرکزی و نیز قدرت‏های منطقه ای و بانفوذ (چین، روسیه، ترکیه) داشته باشد. پژوهش حاضر، روش توصیفی تحلیلی را به عنوان روش تحقیق خود برگزیده و داده‏ها و اطلاعات را به روش کتابخانه‏ای و به طریق فیش‏برداری جمع‏آوری کرده است.
    کلیدواژگان: ژئوپلتیک، انرژی، خطوط لوله انتقال انرژی، آسیای مرکزی، سیاست خارجی ایران
  • فاطمه جعفریان، علیرضا سلطانی*، مجتبی مقصودی، مرتضی نبوی صفحات 193-214
    عدالت در طول تاریخ در اندیشه مکاتب و فیلسوفان گوناگون معانی متفاوتی داشته است این تحقیق با تطبیق دومفهوم ازعدالت یعنی عدالت اجتماعی رالز و عدالت نیولیبرالی فریدمن و هایک با شعارها و عملکرد دولت احمدی می خواهد با روش تحلیلی و توصیفی به این سیوال پاسخ دهد که آیا دولت های نهم و دهم که با شعار تامین عدالت اجتماعی روی کار آمدند توانستند در نهایت به اهداف خود رسیده و عدالت اجتماعی را بر قرار سازند؟ فرضیه این پژوهش این است که در نهایت علی رغم شعار عدالت اجتماعی در نهایت احمدی نژاد نیز همانند دولت های پیشین خود به سیاست های نیولیبرالی ادامه داده داده و نتوانسته به شعار عدالت اجتماعی جامه عمل بپوشاند. آنچه که با توجه به بررسی سیاستها و آمارها مشخص شد این است که هرچند سیاست هایی مقطعی و کم اثر همچون مسکن مهر در راستای عدالت اجتماعی به کار گرفته شد اما در نهایت این سیاستها به دلیل ضعف کارشناسی‏ و عدم تلاش برای تغییر ریل اقتصادی نتوانستند اهداف این دولت را محقق سازند و اگرچه در بعضی سالها به شکلی مقطعی شاخص هایی چون ضریب جینی را تغییر دادند اما در نهایت دولت دهم با شاخص های منفی از نظر عدالت اجتماعی به کار خود پایان داد
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، نئولیبرالیسم، احمدی نژاد، اقتصاد سیاسی، تعدیل اقتصادی
  • فرامرز صالحی، رضا کاویانی*، مسعود مطلبی صفحات 215-232
    هدف پژوهش حاضر بررسی مواضع احزاب رژیم صهیونیستی  بخصوص مواضع حزب لیکود و تاثیر آن بر امنیت ج.ا.ایران است. مکتب امنیتی کپنهاگ به عنوان چارچوب نظری و از روش توصیفی - تحلیلی و ابزار کتابخانه ای در این پژوهش استفاده شده است، پرسش کلیدی در این مقاله این است که تاثیر مواضع حزب لیکود طی سال های 2003تا 2020 بر امنیت ج.ا.ایران چه بوده است یافته های پژوهش نشان می دهد که احزاب چپ به رهبری حزب کارگر دیدگاه محتاطانه تری نسبت به فعالیت های هسته ای ج.ا.ایران دارند و جهت گیری های این احزاب همسو با اقدامات جامعه جهانی بوده است، اما احزاب مذهبی با ایتلاف با احزاب دست راستی دیدگاه مشابه با حزب لیکود به فعالیت های هسته ای ج.ا.ایران دارند واز اقدامات نظامی علیه ایران حمایت می کنند، حزب لیکود با امنیتی نمودن فعالیت های هسته ای ج.ا.ایران و معرفی ایران به عنوان یک تهدید وجودی، توانسته با ترغیب آمریکا  و سایر قدرت های  غربی تهدیدات امنیتی را در ابعاد گسترده اقتصادی ، سیاسی و نظامی متوجه ج.ا.ایران سازد.
    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، حزب لیکود، امنیت ج.ا.ایران، مکتب کپنهاگ، احزاب سیاسی
  • سید سعید موسوی، مجید توسلی رکن آبادی*، کیهان برزگر صفحات 233-252
    موضوع مقاله حاضر، بررسی نظریه دولت در ایران بعد از انقلاب و امکان سنجی تیوریک آن با نظریه «جماعت‏گرایانه» است. به عبارت دیگر، بررسی جایگاه و نقش دولت در مکتب فکری جماعت گرایی با کاربست آن در ایران پس از انقلاب موضوعی است که این مقاله قصد بررسی آن را دارد. سیوال اصلی این پژوهش این است که دولت جمهوری اسلامی با شاخصه‏های خاص از جمله نظریه ولایت فقیه، تا چه میزان با تیوری جماعت‏گرایانه انطباق دارد؟ فرضیه اصلی تحقیق این است که دولت عصر جمهوری اسلامی با تاکید بر شاخص‏هایی همچون آزادی، عدالت اجتماعی و تلاش برای هدایت انسان ایرانی به سوی خیر، با نظریه مذکور از دولت همخوانی دارد. جماعت گرایان معتقد به اندیشه دولت کمال گرا هستند که متضمن هدایت اخلاقی افراد در چارچوب سنت های فرهنگی اجتماع خود می‏باشند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که دولت در عصر جمهوری اسلامی با شاخص‏هایی همچون اعتقاد به خاستگاه‏ غیرفردی، فضیلت‏گرایی و در پیش‏گرفتن سیاست‏های معطوف به خیر عمومی و عدالت اجتماعی در چارچوب تیوری جماعت‏گرایانه حرکت کرده است. روش تحقیق در این پژوهش کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است و داده‏ها به شیوه کتابخانه‏ای و از طریق فیش‏برداری از منابع مختلف گردآوری شده‏اند.
    کلیدواژگان: جماعت گرایی، ایران، انقلاب، دولت، عدالت اجتماعی
  • مقصود فداکار دیلمقانی، مریم افشاری* صفحات 253-272
    در مقاله حاضر تلاش می‏شود تا با تمرکز بر مورد دریاچه ارومیه، سیاستگذاری های ج.ا.ایران در ارتباط با مسایل محیط زیست به طور کلی و دریاچه مذکور به طور خاص مورد بررسی قرار گیرند. در این زمینه، با ارایه گزارشی از بروز مجموعه‏ای از بحران‏های جدی در اکوسیستم دریاچه ارومیه در سال های اخیر، این سوال مطرح می‏شود که دولت ج.ا. ایران چه رویکرد حقوقی در مورد چنین پیامدهایی اتخاذ نموده است؟ بدین منظور در مقاله حاضر، علاوه بر اسناد بین‏المللی -کنوانسیون رامسر- که دولت ایران به آنها متعهد شده است، اسناد فرادستی ج.ا.ایران به عنوان قوانین راهبردی محیط زیست مطالعه می‏شوند. در این پژوهش فرض بر این است که دریاچه ارومیه که حیات گیاهی، جانوری و انسانی گسترده‏ای پیرامون آن وجود دارد، نیازمند یک سیاستگذاری کلان در حوزه قانونگذاری، اجرایی و قضایی است که می‏بایست به صورت یک برنامه اقدام ضرب الاجلی در دستور کار تمام نهادهای ذیر‏بط به طور هماهنگ قرار گیرد. چرا که علی‏رغم این ضرورت، نتایج پژوهش حاکی از عدم درک اهمیت مسیله، سوء مدیریت، کم‏کاری و عدم همکاری بین دستگاه های ذیربط از یک طرف و نیز عدم پاییندی به تعهدات حقوقی چه در ارتباط با قوانین و اسناد بالادستی ملی و چه اسناد بین‏المللی در زمینه نجات دریاچه است. این مقاله با استناد به اسناد و منابع کتابخانه‏ای و به روش کیفی از نوع تحلیلی و توصیفی است.
    کلیدواژگان: : دریاچه ارومیه، سیاستگذاری های محیط زیست، حفاظت از محیط زیست، کنوانسیون رامسر
|
  • Reza Safayi, Zohra Poustin Chi *, Garineh Keshishyan Siraki, Seyyed Abdul Amir Nabavi Pages 3-22
    This article examines the political participation of women in the countries of Iran and Saudi Arabia (between 2000 and 2020) in the theoretical framework of power circuits and with a comparative approach and with a descriptive-analytical method. The hypothesis of the research is that from the perspective of the meta-theory of the circuits of power, the ruling social forces in the country of Saudi Arabia through the channel of legislative institutions and the determination of rules and regulations, as well as through the mechanism of the current political culture in their society and involved organizations such as parties. In political socialization, they have tried to limit the desire of women to participate more in their societies, but in Iran, with the emphasis of upper-level documents and legal procedures, there is more tolerance towards the expansion of women's participation. The results indicate that women's efforts against the restrictions have led to movements and rules and procedures that have achieved minimum participation for women in these two countries. Of course, women's political participation in Iran has had a different form and has been wider due to more progressive interpretations and ijtihads than in Saudi Arabia.
    Keywords: political participation, Women, Iran, Saudi Arabia, circuits of power
  • Ruholah Faaleh Gari, Armin Amini *, Amir Mahmoudi Pages 23-46
    In recent decades, the phenomenon of climate change has been one of the major concerns of the world community, and measures have been taken in this direction. Among the most important of these measures is the adoption of the Climate Change Convention on May 9, 1992, followed by the Kyoto Protocol in 1997 and the 2014 Paris Agreement. The main goal of this article is to explain the impact of climate change on the sovereignty of the national government and here the authority and sovereignty of Iran. The current research, by applying the descriptive-analytical research method and based on documentary and library studies, tries to answer the question, how does climate change affect the national sovereignty of Iran? The main hypothesis is that climate change has marginalized the traditional concept of national sovereignty and by creating internal crises with global and international consequences, it has influenced the decisions and processes of national governance and led to a kind of fluidity of governance at the global level. It becomes national, which requires global consensus. The results of the research show that the economic, socio-political and environmental effects of climate change in Iran have created many challenges for national governance in Iran and changed its form from a traditional state to a fluid state.
    Keywords: climate change, Governance, Government, Environmental crises
  • Amirhossein Khalaj Masoumi, Majid Doroudian *, Issa Kheiri Pages 47-66
    The topic of this article is the prevention of corruption and its impact on administrative health in Iran. The main question of the research is what are the requirements for preventing administrative corruption in Iran and what effect does it have on administrative health? The hypothesis of the research is that the prevention of administrative corruption in Iran requires the definition of corruption, its measurement, and approaches such as the use of non-governmental organizations, public information and education, and differential procedures, and in this way, administrative health in order to bring it closer to It leads the world average in this field. The research results show that in order to eliminate or reduce corruption in the administrative system and at the community level, basic and all-round programs are needed, and by using individual-oriented preventive methods, environmental prevention, and situation-oriented methods, as well as by influencing the general culture of the society and its dimensions. Like organizational culture, it is needed as a phenomenon that is directly affected by society's culture. The law on improving the health of the administrative system and combating corruption, in line with the adoption of non-judicial supervision, has presented and implemented a new mechanism in the prevention and combating of corruption. In fact, in order to reduce and eliminate this social problem, instead of punitive procedures and confrontation after the occurrence, the prevention of administrative corruption should be targeted. The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and the data is collected in a library manner.
    Keywords: Administrative corruption, administrative health, administrative violations, promotion of administrative health, prevention of corruption
  • Javad Zarvani, Ahmad Bakhshayesh Ardestani *, Hojat Darvishpur, Masoud Motalebi Pages 67-88
    This article examines the policy, performance, and social base of the Construction Agents Party of Iran and seeks to answer the question, what is the social base, performance, and policy of the Construction Agents Party of Iran? As a hypothesis, it should be said that the Party of Construction Agents is a government-made party, arising from the thinking and discourse of the construction government, and its social base is among the technocrats who believe in technocracy and in their policy and practice on the free market and minimal government. And they emphasize the priority of economic development over political development. On the other hand, this party benefited from the comprehensive support of Hashemi Rafsanjani's government; As a result of its modernization and infrastructural and development changes, especially in urban areas, it was able to open its place among the modern urban middle class and attract the support of this class. Economic development is the most central concept in the performance and policy of this party. This article has used the descriptive-analytical method and has collected its data through documentary and library methods.
    Keywords: government-built party, construction agents, Economic Development, Hashemi Rafsanjani, social base
  • Mahmood Mir, Reza Jalali *, Nesa Zahedi Pages 89-108
    Promotion of regional power c. A. Iran, which is located in one of the strategic geopolitical regions of the world, is necessary and necessary to provide the ground for the realization of the high goals of the Islamic system and revolution. This is despite the fact that according to the theory of hegemony, extra-regional powers more than ever have their interests around the region. The Middle East strategy revolves and they are trying to maintain the balance and prevent any regional power-seeking. The main question of the article is: How the presence of world powers in the Middle East has caused the process of reducing Iran's regional power and made it face a challenge? The hypothesis of the research is that the great powers such as America, China and Europe are trying to hegemony in the Middle East with their own tools and in this way they will reduce the regional power of Iran. The findings of the research show that America and Europe through various military and political-economic alliances and pacts with the countries of the region, China with extensive economic ties and limited security alliances, etc., have caused restrictions in Iran's regional activities. The research method in this qualitative research is descriptive-analytical, and they were collected from library sources by the chipping method.
    Keywords: Regional hegemony, Strategic Coverage, Iran, America, Energy
  • Saeed Sadraeian, Mohammad Sadegh Koushki * Pages 109-128
    Lebanon's Hezbollah is the most important known resistance group against the Zionist regime and has been supported by Iran since the beginning of the revolution. This article aims to study the representation of this powerful military-political party in two media outlets: Al-Manar (belonging to Hezbollah) and PressTV (belonging to the National Broadcasting Center of J.A. Iran). . The main question of this research is: How do these two media represent Hezbollah? Which media policies did the aforementioned representation reflect, and to what extent did it contribute to stabilizing the position of the aforementioned party, especially in the Lebanese society? The hypothesis of this research is based on the fact that in order to explain the goals of a group and help stabilize its position, media policies play an important role in the representation of the said group, in creating trust in the audience. The result of the research from the investigation of the representation done in both media indicates that Al-Manar has been able to attract many audiences and play an important role in strengthen the position of Hezbollah. This issue, due to the single-centered policies of PressTV, focusing only on the issue of resistance, has caused the representation of the said party to be carried out only in the field of resistance against the occupying Zionist regime. This article is presented with a descriptive and analytical qualitative method, and its data has been collected from library sources as well as television archives and the website of the two mentioned media.
    Keywords: Hezbollah, Lebanon, Representation, Media, al-Manar, Press TV
  • Qasem Hizbavi, Ali Falahnejad *, Ali Ghasemian Pages 129-150
    The subject of this article is a comparative study of the relationship between Sultan Faqih in the Middle Islamic and Safavid periods. The main question of the article: How was the relationship between the sultan and the jurist in the construction of power in the Middle Islamic and Safavid periods? The hypothesis of the present article is as follows: the sultan-faqih relationship in the middle Islamic period was based on the oneness of the caliph and the sultan, while in the Safavid period, the dual and simultaneous rule of the sultan and the faqih was witnessed. The results of the research show that the construction of power in the middle period was based on the trinity of caliphate, congregation and obedience, and the caliph, as the most important institution of Islamic society, was the organizer of religious order and political order at the same time. However, in the Safavid period, the construction of power was removed from the unity of the middle period, and the institution of religion, in the form of the leadership of scholars and jurists, played a role in giving legitimacy to the Safavid sultans in parallel with political power, and as an important factor in politics, to consolidate its position in society. Iranian payment; The power of the religious institution was strengthened during the post-Safawi era and finally, in its historical course, it came objectively in the theory of religious authority and religious sovereignty in Iran, and a political system based on the authority of the authority, in which the duality of jurisprudence and monarchy was eliminated, and the guardian of the authority was the most important position. was ruled; Formed. The research method of this article is qualitative and descriptive-analytical, and the data was collected from library resources by the method of sampling.
    Keywords: sultan, jurist, Power structure, Caliphate, Safavid, province of jurist
  • Saeed Shabarang, Maryam Moradi *, Seyyed Bagher Mirabbasi, Abuo Mohammad Asgarkhani Pages 151-170
    International terrorism is one of the main threats that have endangered international security in recent decades; However, governments, international organizations, and lawyers have not reached a specific agreement on providing a comprehensive definition of this phenomenon. In this research, the aim is to investigate the dual approach of Western countries in the fight against international terrorism. The question of this research is how to justify this dual function? In this article, to clarify the dimensions of the problem, the actions, operations and goals of two examples of groups that Western countries have included in the list of terrorist organizations; One is ISIS and the other is Hezbollah. The obtained results indicate the fact that the components that are effective in calling these organizations terrorism are completely tied to the application of tastes, interests and political bias in the international arena. Based on this, one should be aware of the fact that calling a militant group a terrorist can sometimes be used as a pressure lever that is used to secure the interests of a number of international actors. This article is presented by reviewing documents and library resources and using the method of analysis and description of the mentioned data.
    Keywords: International Terrorism, political interests, double treatment, ISIS, Hezbollah
  • Banafshe Heydari, Mahnaz Goodarzi * Pages 171-192
    Energy diplomacy, as one of the branches of economic diplomacy, is very important in managing the transfer of energy resources, that is, countries knowing each other's energy policies can cooperate with each other by adopting appropriate policies and diplomacy. The main question of the current research is: How can the energy diplomacy of the Islamic Republic of Iran affect the capacity to promote cooperation in Central Asia? The hypothesis that is raised following this question: with the purposeful and deliberate use of energy diplomacy, Iran can achieve regional and global cooperation and convergence, thereby increasing the attraction of foreign investment in the energy industry, and in addition to It achieves sustainable energy security in the regional context by reducing the threats in the production area and increasing the production level and as a result increasing the energy export. The results of the research show that the international sanctions against Iran and the isolation of this country by the United States in regional treaties and agreements, especially in the field of energy, can have negative effects on the relations of this country with Central Asia as well as the power have regional and influential (China, Russia, Turkey). The current research has chosen the descriptive-analytical method as its research method and collected data and information through the library method and through the sampling method.
    Keywords: Geopolitics, Energy, energy transmission pipelines, Central Asia, Iran's Foreign Policy
  • Fatemeh Jafariyan, Alireza Soltani *, Mojtaba Maghsoudi, Morteza Nabavi Pages 193-214
    Throughout history, justice has had different meanings in the thought of various schools and philosophers. This research, by applying two concepts of justice, i.e. Rawls's social justice and Friedman's and Hayek's neoliberal justice, with the slogans and performance of the Ahmadi government, wants to answer this question with an analytical and descriptive method. The 9th and 10th governments that came to work with the slogan of providing social justice, were they able to finally achieve their goals and establish social justice? The hypothesis of this research is that in the end, despite the slogan of social justice, Ahmadinejad, like his previous governments, continued with neoliberal policies and failed to fulfill the slogan of social justice. What was determined by examining the policies and statistics is that although partial and low-impact policies such as Mehr housing were used in the direction of social justice, in the end these policies failed to achieve their goals due to the weakness of expertise and the lack of efforts to change the economic track. make this government a reality and although in some years they temporarily changed indicators such as the Gini coefficient, in the end the 10th government ended its work with negative indicators in terms of social justice
    Keywords: Social Justice, neoliberalism, Ahmadinejad, Political Economy, economic adjustment
  • Faramarz Salehi, Reza Kaviani *, Masoud Motalebi Pages 215-232
    The purpose of the current research is to examine the positions of the Zionist parties, especially the positions of the Likud Party and its impact on the security of the Republic of Iran. The Copenhagen security school is used as a theoretical framework and a descriptive-analytical method and a library tool are used in this research. The key question in this article is what was the impact of the positions of the Likud party during the years 2003 to 2020 on the security of the Republic of Iran. The findings of the research show that the left-wing parties led by the Labor Party have a more cautious view of Iran's nuclear activities and the orientations of these parties have been in line with the actions of the international community, but the religious parties in alliance with the right-wing parties have a similar view to the Likud party. Iran's nuclear activities support and support military actions against Iran, Likud party by making Iran's nuclear activities secure and introducing Iran as an existential threat, has succeeded in persuading the US and other western powers to reduce security threats in the dimensions wide economic, political and military direction to Iran.
    Keywords: Zionist regime, Likud Party, security of J.A. Iran, Copenhagen School, Political Parties
  • Seyed Saeed Mousavi, Majid Tavasoli Roknabadi *, Kayhan Barzegar Pages 233-252
    The subject of this article is the investigation of the theory of the state in Iran after the revolution and its theoretical feasibility with the "collectivist" theory. In other words, examining the position and role of the state in the collectivism school of thought with its application in Iran after the revolution is the subject that this article intends to investigate. The main question of this research is to what extent the government of the Islamic Republic of Iran conforms to the collectivist theory with certain characteristics, including the theory of religious authority. The main hypothesis of the research is that the government of the era of the Islamic Republic, emphasizing indicators such as freedom, social justice and trying to guide Iranian people to good, is consistent with the aforementioned theory of the government. Congregationalists believe in the idea of a perfectionist state, which implies the moral guidance of individuals within the framework of the cultural traditions of their community. The results of the research show that the government in the era of the Islamic Republic has moved with indicators such as belief in non-individual origin, virtuousness and in pursuing policies aimed at public good and social justice within the framework of collectivist theory. . The research method in this qualitative study is descriptive-analytical, and the data was collected in a library manner and through sampling from various sources.
    Keywords: Collectivism, Iran, Revolution, Government, Social Justice
  • Magsud Fadakar Delmagani, Maryam Afshari * Pages 253-272
    In this article, it is tried to focus on the case of Lake Urmia, the policies of the Republic of Iran in relation to environmental issues in general and the said lake in particular. In this context, by presenting a report on the emergence of a series of serious crises in the Urmia lake ecosystem in recent years, the question is raised that the government of J.A. What legal approach has Iran adopted regarding such consequences? For this purpose, in this article, in addition to the international documents - the Ramsar Convention - which the Iranian government has committed to, the documents of the J.A. of Iran are studied as environmental strategic laws. In this research, it is assumed that Lake Urmia, which has a wide range of plant, animal and human life around it, needs a macro-policy in the legislative, executive and judicial spheres, which should be in the form of an action plan with a deadline in the order The work of all related institutions should be coordinated. Because despite this necessity, the results of the research indicate the lack of understanding of the importance of the issue, mismanagement, lack of work and lack of cooperation between the relevant institutions on the one hand, as well as the lack of compliance with legal obligations, both in relation to national laws and documents and International documents in the field of saving the lake. This article is based on documents and library resources and qualitative method of analytical and descriptive type.
    Keywords: Lake Urmia, Environmental Policies, Environmental protection, Ramsar Convention