فهرست مطالب

جغرافیا و آینده پژوهی منطقه ای - پیاپی 1 (تابستان 1402)

نشریه جغرافیا و آینده پژوهی منطقه ای
پیاپی 1 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود اکبری* صفحات 1-17
    به دلیل توزیع ناعادلانه امکانات و خدمات موضوع نابرابری ها در حوزه های مختلف به ویژه در بخش آموزش یکی از موضوعاتی هست که نیازمند مطالعات کارشناسی است. در پژوهش حاضر به تحلیل نماگرهای آموزشی در ایران اقدام شده است. رویکرد حاکم بر پژوهش از نوع کمی است و بررسی نهایی 18 متغیر پژوهش با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه مانند تکنیک ویکور و شاخص انتخاب ارجحیت انجام شده است. نتایج تکنیک ویکور نشان می دهد که تهران با کسب امتیاز (0/000) بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است. خراسان رضوی با کسب امتیاز (0/1830) پس از تهران در وضعیت مناسبی قرار دارد. در تکنیک ویکور استان ایلام با کسب امتیاز (0/9759) و استان خراسان جنوبی با کسب امتیاز (0/9763) کمترین امتیازات را به خود اختصاص داده اند و وضعیت نماگرهای آموزشی در آن ها ضعیف ارزیابی می شود و نیازمند توجه جدی هستند. نتایج شاخص انتخاب ارجحیت نشان می دهد که تهران با مجموع امتیاز (0/9509) و خراسان رضوی با مجموع امتیاز (0/8605) بیشترین امتیازات را در شاخص انتخاب ارجحیت به دست آورده اند. امتیازات به دست آمده از شاخص انتخاب ارجحیت نشان می دهد که استان سمنان با مجموع امتیاز (0/2493)، استان قم با مجموع امتیاز (0/2693)، استان ایلام با مجموع امتیاز (0/2730) و استان خراسان جنوبی با مجموع امتیاز (0/2842) دارای کمترین امتیازات بوده اند. با استفاده از میانگین نزدیک ترین همسایگی الگوی پراکنش خدمات آموزشی در ایران 1/530966 و میزان Z Score عدد 5/655593 و میزان P Value مقدار 0/000 به دست آمده است. بر اساس میانگین نزدیک ترین همسایگی الگوی پراکنش خدمات آموزشی در ایران به صورت پراکنده بوده است. بر اساس ضریب موران الگوی پراکنش متغییرهای آموزشی در ایران به صورت پیش بینی نشده و تصادفی بوده است.
    کلیدواژگان: نابرابری، تکنیک ویکور، شاخص انتخاب ارجحیت، نماگرهای آموزشی
  • علی شمس الدینی*، حجت الله صادقی، حسین کوراوند، مرتضی شریفی صفحات 18-32

    توسعه گردشگری در مناطق روستایی، منوط به شاخص های مختلف از جمله خدمات است. در واقع خدمات از مهم ترین نیازهای ضروری جهت جذب گردشگری و در ادامه ماندگاری آن در مناطق روستایی است؛ بنابراین برخورداری روستاها از خدمات مختلف برای توسعه گردشگری غیرقابل انکار است. در این پژوهش هدف بررسی وضعیت خدمات توسعه گردشگری در مناطق روستایی هدف و سپس تدوین راهبردهای مطلوب در این زمینه است. در این مطالعه، روستای شیوند در شهرستان دزپارت استان خوزستان به عنوان یک روستای هدف گردشگری انتخاب شده است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را گردشگران تشکیل داده اند که تعداد 160 نفر به صورت تصادفی پرسشگری شدند. روایی پرسش نامه از طریق نخبگان تایید و پایایی نیز با ضریب کرونباخ برابر با 0/802 تایید شد. نتیجه نشان داد که انواع خدمات گردشگری از لحاظ کمی و کیفی در سطح کمتر از 0/05 معنادار بوده اند. از لحاظ کمی، میانگین آزمون برابر با 3/128 بوده که در نتیجه، وضعیت کمی خدمات متوسط ارزیابی شده است. در این زمینه خدمات مربوط به بازدید از جاذبه ها با میانگین 4/437 از بهترین وضعیت برخوردار است. از لحاظ کیفیت خدمات نیز، میانگین برابر با 2/245 تایید می نماید که کیفیت خدمات گردشگری، ضعیف ارزیابی شده است. در راستای بهبود کمی و کیفی خدمات گردشگری 4 راهبرد شامل گسترش کیفی خدمات (37/059)، بهبود سرمایه اجتماعی (25/374)، حفاظت و بهبود کیفیت محیط (9/524) و تاکید بر ظرفیت بومی (7/959) ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خدمات، توسعه گردشگری، روستاهای هدف گردشگری، روستای شیوند
  • افشین قربانی پارام* صفحات 33-46

    توسعه سریع شهری، در سال های اخیر ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از شاخص ها و متغیرهایی که بر توسعه شهری و یا توسعه پایدار شهری و خصوصا در ابعاد توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی اثرگذار است، شهر خلاق با مولفه های آن است. شهرهای خلاق را می توان مراکزی نوآور و خلاق دانست که می توانند ایده را به ثروت تبدیل کنند. هدف از تحقیق حاضر ارتباط سنجی بین شاخص های موثر در معماری شهر خلاق با توسعه پایدار شهری در شهر کرمان است. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی از نوع تحقیقات همبستگی و روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری 28534 نفر از افراد بالای 18 سال شهر کرمان با جدول مورگان نمونه 384 نفری انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه که روایی صوری و محتوای آن توسط خبرگان تایید شد و پایایی آن با آلفا کرونباخ 0/880 برآورد شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها ماتریس همبستگی و رگرسیون که با نرم افزار spss ورژن 22 محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد که بیشترین نقش در پیش بینی متغیر ملاک مولفه تکنولوژی داشته است و مولفه محیط سازمانی کمترین نقش را دارد. با جلب اعتماد شهروندان برای فعالیت و مشارکت همه جانبه در عرصه های مدیریت و برنامه ریزی شهری از طریق تمرکززدایی از برنامه ها و کارایی و اثربخشی آن ها همچنین با جذب و پرورش استعدادها و ایده های جدید و توجه به سرمایه های انسانی به عنوان یکی از شاخص های شهر خلاق می توان به توسعه پایداری شهری کمک نمود.

    کلیدواژگان: ارتباط سنجی، توسعه پایدار شهری، شهر خلاق، کرمان
  • امان الله جمشیدی، آزاده موسوی*، کمال جوانمرد صفحات 47-66

    تحقیق حاضر باهدف شناخت الگو ساماندهی حاشیه مناطق شهری کشورهای انگلستان و هندوستان انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف ازجمله تحقیقات کاربردی است که نتایج آن می تواند در زمینه الگوبرداری برای ساماندهی به حاشیه شهرهای ایران مورداستفاده قرار گیرد. به لحاظ روش از جمله تحقیقات کیفی است از نوع تحلیل مضمون که بر شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوی معانی داده های کیفی تمرکز دارد به وسیله نرم افزار MAXQDA 2020 انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد تعداد 127 مضمون به دست آمد که تعداد 90 تم مربوط به کشور انگلستان بوده است و تعداد 37 تم مربوط به کشور هندوستان به دست آمده است. این مضامین اصلی شامل الگوی شهر، اقدامات ساماندهی حاشیه شهر برنامه ریزی و ساختار سیاسی شهر، شیوه ساماندهی حاشیه شهر و سیاست های ساماندهی حاشیه شهر است. نتیجه یافته ها نشان داد که کشور هندوستان و انگلستان در گام اول برای ساماندهی حاشیه شهر اگرچه راهکار تخریب را در پیش رو داشتند اما در گام دوم انگلستان با پیش گرفتن دیدگاه انتقادی سعی در بهسازی و بهبودی و مشارکت افراد در بهسازی حاشیه گام برمی دارد درحالی که هندوستان به این شیوه تخریب تا گام سوم تغییر رویکردی نداشته است از سوی دیگر هندوستان فقط اقدامات شهری- مکانی تاکید کرده است درحالی که انگلستان با درک و توجه به این موضوع که بسترهای چون فقر، بیکاری، وضعیت روستاییان، آموزش در این بستر نقش ایفا می کنند سیاست های کلان تری را چون کاهش فقر نسبی و ایجاد تنوع اقتصادی در بخش کشاورزی و تولید، تلاش برای کاهش پدیده بیکاری، در اختیار قرار دادن خانه به شرط تملک، افزایش میزان حداقل دستمزدها توسط دولت سرمایه گذاری در بخش های مراقبت های بهداشتی بهتر و آموزش وپرورش در پیش گرفته است.

    کلیدواژگان: ساماندهی حاشیه شهر، حاشیه نشینی، زاغه نشینی، کاهش فقر نسبی. انگلستان
  • غلامرضا میری، افسانه ابراهیمی*، مهدی فاطمی صفحات 67-81

    امروزه گردشگری به عنوان یکی از منابع درآمد و ایجاد اشتغال در سطح محلی می تواند رهیافتی برای توسعه اقتصادی باشد و نقش بالقوه ای در اقتصاد محلی و بومی ایفا نماید. توسعه فعالیت های گردشگری منجر به ایجاد درآمد ارزی، افزایش درآمد و اشتغال در کشور میزبان میگردد. راهبردهای مختلفی به منظور ارتقاء درآمدهای پایدار شهری مطرح شده اند. یکی از این راهبردها، حکمروایی خوب شهری به منظور دستیابی به درآمدهای پایدار شهری است. حکمروایی خوب شهری نقش بسزایی در فراهم آوری امکان افزایش گردشگری دارد. هدف این پژوهش تحلیلی بر حکمروایی خوب شهری و منطقه ای بر درآمد پایدار گردشگری در شهر بیرجند است. جامعه آماری تحقیق کارشناسان و متخصصان و صاحب نظران این حوزه در سال 1401 بوده است. پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز به شیوه کتابخانه ای و میدانی (از طریق پرسشنامه) جمع آوری و با به کارگیری مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار spss و Amos موردبررسی قرارگرفته است. ابعاد حکمرانی در قالب شش مولفه مشارکت عمومی، هماهنگی بین نهادها، نگاه استراتژیک و راهبردی، مسیولیت پذیری و پاسخگویی، شفافیت، اثربخشی و کارایی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد همه مولفه های حکمرانی بردرآمدهای پایدار گردشگری موثر بوده بیشترین تاثیر مربوط به بعد اثربخشی و کارایی می باشد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، درآمد پایدار، گردشگری، بیرجند
  • احمد آفتاب* صفحات 82-107

    مشکلات کنونی برنامه ریزی شهری، ناشی از عدم شناخت دقیق آینده شهرها و مسایل مربوط به آن است. اگر وضعیت امروز جامعه نتیجه آینده نگری زمان گذشته بوده پس اشکالات عدیده ای در شیوه برنامه ریزی و نحوه شناخت ما از آینده در گذشته برای برنامه ریزان شهری آن زمان وجود داشته است. این موضوع نشان می دهد که آینده پژوهی به عنوان یک علم فرارشته ای در فرایند برنامه ریزی شهری و شهرسازی جایگاه ویژه ای دارد که ضرورت تدوین چشم اندازهای آینده برنامه ریزی شهری را رقم می زند و سناریونگاری به عنوان یک ابزار قوی در میان روش های آینده پژوهی میتواند با درک نیروهای پیشران و عدم قطعیتها، در قالب روایت داستانهای چندگانه از آینده، کمک زیادی برای روشن شدن فضای مبهم آینده برای برنامه ریزان و تصمیم گیران باشد. این مقاله در عرصه فرارشته ای با رویکرد بنیادی دارای جهت گیری توصیفی تحلیلی می باشد و با مطالعات کتابخانه ای و اسنادی تلاش دارد پارادایم های آینده پژوهی را در سطوح هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی بررسی نماید. سپس، با تبیین مفاهیم و ساختارهای فکری این حوزه، ابزارها و روش های آینده پژوهی و سناریونگاری را واکاوی کرده و با ارایه یک مدل ترکیبی از روش های آینده پژوهی در جهت ایجاد هماهنگی بین روش های گوناگون، امکان به کارگیری هدفمند آن ها در موقعیت های تحقیقاتی مختلف برای پژوهشگران فراهم کند.

    کلیدواژگان: دانش فرارشته ای، آینده پژوهی، سناریونگاری، رویکردها، روش ها، برنامه ریزی شهری
|
  • Mahmood Akbari * Pages 1-17
    Due to the unfair distribution of facilities and services, the issue of inequalities in various fields, especially in the education sector, is one of the issues that requires expert studies. In the present research, the analysis of educational indicators in Iran has been done. The research approach is quantitative and the final study of 18 research variables has been done using multi-indicator decision-making techniques such as Vikor technique and preference selection index. The results of Vikor technique show that Tehran has the highest score with a score of (0/0000). Khorasan Razavi is in a good position after Tehran with a score of (0/1830). In VIKOR technique, Ilam province with a score of (0/9759) and South Khorasan province with a score of (0/9763) have the lowest scores, and the status of educational indicators in them is evaluated as poor and they need serious attention. The results of the preference selection index show that Tehran with a total score of (0/9509) and Razavi Khorasan with a total score of (0/8605) have obtained the highest scores in the preference selection index. The scores obtained from the preference selection index show that Semnan province with a total score of (0/2493), Qom province with a total score of (0/2693), Ilam province with a total score of (0/2730), and South Khorasan province with a total score of (0/2842) have the lowest scores. By using the Average nearest neighborhood the pattern of distribution of educational services in Iran, 1/530966, Z score 5/655593, and PValue 0/000 have been obtained. Based on the Average nearest neighborhood, the pattern of distribution of educational services in Iran has been scattered. Based on Moran's coefficient, the pattern of distribution of educational variables in Iran is Random.
    Keywords: Inequality, VIKOR model, Preference selection index, Educational indicators
  • Ali Shamsoddini *, HojatOllah Sadeghi, Hossein Koravand, Morteza Sharifi Pages 18-32

    The development of tourism in rural areas depends on various indicators including services. In fact, services are one of the most important needs to attract tourism and continue its sustainability in rural areas. Therefore, it is undeniable that villages have various services for the development of tourism. In this research, the aim is to investigate the state of tourism development services in the target rural areas and then formulate the optimal strategies in this field. In this study, Shayvand village in Dezpart county of Khuzestan province has been selected as a target village for tourism. The research method is descriptive-analytical and based on survey data. The statistical population of the research is made up of tourists, 160 of whom were randomly questioned. The validity of the questionnaire was confirmed through elites and the reliability was also confirmed with Cronbach's coefficient equal to 0.802. The result showed that the types of tourism services were quantitatively and qualitatively significant at the level of less than 0.05. Quantitatively, the average of the test was equal to 3.128, and as a result, the quantitative status of the service was evaluated as average. In this field, the services related to visiting attractions have the best status with an average of 4.437. In terms of service quality, the average equal to 2.245 confirms that the quality of tourism services is evaluated poorly. In order to improve the quality and quantity of tourism services, 4 strategies are presented, including expanding the quality of services (37.059), improving social capital (25.374), protecting and improving the quality of the environment (9.524) and emphasizing local capacity (7.959) has been.

    Keywords: Services, Tourism Development, Tourism Target Villages, Shayvand village
  • Afshin Ghorbani Param * Pages 33-46

    One of the indicators and variables that have an effect on urban development or sustainable urban development, especially in the dimensions of social development and cultural development, is urban creativity with its components. Creative cities can be considered innovative and creative centers that can turn ideas into wealth. The purpose of this research is to measure the relationship between the effective indicators in the creative city architecture with sustainable urban and regional development in Kerman city.In terms of its purpose, this research is a correlational research and a survey research method. The statistical population of 28,534 people over 18 years of age in Kerman was selected using Morgan's table, a sample of 384 people. The data collection tool was a questionnaire whose face validity and content were confirmed by experts and its reliability was estimated with Cronbach's alpha of 0.880. The method of data analysis is correlation and regression matrix which was calculated with spss software version 22.The findings of the research showed that the technology component had the greatest role in predicting the criterion variable and the organizational environment component had the least role. By gaining the trust of citizens for all-round activity and participation in the fields of urban management and planning through the decentralization of programs and their efficiency and effectiveness, as well as by attracting and cultivating new talents and ideas and paying attention to human capital as one of the indicators of a creative city, it is possible to develop Urban sustainability helped.

    Keywords: Communication measurement, Sustainable urban, regional development, Creative city, Kerman
  • Amanolah Jamshidi, Azadeh Mousavi *, Kamal Javanmard Pages 47-66

    The current research was conducted with the aim of understanding the pattern of organizing the outskirts of the Comparison of the pattern of organizing the outskirts of urban areas in England and India. In terms of the purpose, this research is one of applied research, the results of which can be used in the field of modeling to organize the outskirts of Iranian cities. In terms of method, it is one of qualitative research of thematic analysis type, which focuses on identifying, analyzing and interpreting the meaning pattern of qualitative data through The MAXQDA 2020 software was used. The research findings showed that 127 themes were obtained, of which 90 themes were related to England and 37 themes were related to India. These main themes include the city model, measures to organize the outskirts of the city, the planning and political structure of the city, the way of organizing the outskirts of the city and the policies of organizing the outskirts of the city. The results showed that India and England in the first step to organize the outskirts of the city, although the solution of destruction is in front But in the second step, England, taking a critical view, tries to improve and improve and the participation of people in the improvement of the border, while India has not changed its approach to this method of destruction until the third step, on the other hand, India has emphasized only urban-spatial measures. While England, by understanding and paying attention to the fact that the contexts such as poverty, unemployment, the condition of the villagers, education play a role in this context, has implemented larger policies such as reducing relative poverty and creating economic diversity in the agriculture and production sector, trying to reduce the phenomenon of unemployment, in Home ownership, minimum wage increases, government investment in better health care and education.

    Keywords: Organizing the edge of the city, Fringe living, Slum living, Reducing relative poverty, England
  • Gholamreza Miri, Afsaneh Ebrahimi *, Mehdi Fatemi Pages 67-81

    Today, tourism as one of the sources of income and creating employment at the local level can be an approach for economic development and play a potential role in the local and indigenous economy. The development of tourism activities leads to the creation of foreign exchange income, an increase in income, and employment in the host country. Various strategies have been proposed to increase sustainable urban incomes and one of these strategies is good city governance in order to achieve sustainable city income. Good city governance has a great role in providing the possibility of increasing tourism. The aim of this research is to An analysis of good urban and regional governance on sustainable tourism income in Birjand City. The statistical population of the research was experts and experts in this field in 2022. The research is of descriptive and analytical type and the required information was collected in library and field method (through questionnaire) and analyzed by applying a structural equation model and using SPSS and Amos software. The dimensions of governance have been examined in the form of six components public participation, coordination between institutions, strategic and strategic view, responsibility and accountability, transparency, effectiveness, and efficiency. The results of the research showed that all the governance components of sustainable tourism revenues are effective, the most impact is related to the dimension of effectiveness and efficiency.

    Keywords: Urban, Regional Governance, Sustainable Tourism, Tourism Income, Birjand
  • Ahmad Aftab * Pages 82-107

    Current problems of urban planning, the lack of detailed knowledge about the future of cities and issues; If today is the result of foresight in the past; After numerous bugs in the way of planning and urban planners in the past for the future of our understanding of the time there. This show that the futurology as an interdisciplinary science of urban planning necessary to develop a special place that marks the future prospects of urban planning and Scenario can be a powerful tool among the methods futurology by understanding the driving forces and uncertainties, in the form of multiple stories of the future, helping to clarify the future ambiguous space for planning and decision making. This paper is in the field of interdisciplinary with the fundamental approach has Analytical-descriptive and Tries with library studies and documents review the futurology studies paradigms in the levels of ontology, epistemology and methodology. Then, to clarify the concepts and structures of thought in the field, Analyze the Tools and methods of Futurology and scenario And by providing A model combination of Futurology methods In order to create harmony between the various methods, Provide Possibility of using target them In various research position for researchers.

    Keywords: Interdisciplinary science, Futurology, Scenarios, Approaches, Methods, Urban planning