فهرست مطالب

روان سنجی - پیاپی 41 (تابستان 1401)

نشریه روان سنجی
پیاپی 41 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهریار ندرمحمدی*، مریم شفیع پور صفحه 1
    هدف

    با توجه به کاربرد آزمون هوش تجدید نظر شده کودکان وکسلر WISC-R در مراکز درمانی ایران و هنجاریابی نشدن این آزمون در گروه سنی 15 ساله ها پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی این آزمون انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی بود. تعداد 120 نفر (60 دختر و 60 پسر) در سه گروه سنی به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامتر های توصیفی نمرات خام خرده مقیاسها محاسبه شد و با استفاده از جدول Z با تبدیل غیر خطی به نمرات استاندارد تبدیل گردید. نمرات استاندارد هر خرده مقیاس با تبدیل خطی به نمره تراز شده ای با میانگین 10 و انحراف استاندارد 3 تبدیل شدند. اعتبار خرده مقیاس های کلامی و عملی و کل خرده مقیاس ها با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین ضریب هوش کلامی، عملی و کل گروه محاسبه گردید.

    یافته ها

    سه جداول تبدیل نمرات خام به نمرات تراز شده بدست آمد. با استفاده از نمرات 10 مقیاس اصلی در جداول بدست آمده میانگین ضرایب هوش کلامی VIQ=96.93 عملی PIQ=97.12 و کل FSIQ=96.69 بدست آمد. متوسط اعتبار خرده مقیاس های کلامی 82/. =α و عملی 71/0=α و کل خرده مقیاس ها84/.=α بود و در سطح قابل قبولی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان بیان کرد که این آزمون قابلیت استفاده برای تعیین هوشبهر در دانش آموزان 15 ساله را دارا می باشد و جداول تبدیل نمرات بدست آمده می تواند از سوی مشاوران، روانشناسان برای این گروه سنی استفاده شود.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، مقیاس هوشی کودکان WISC-R، کودکان 15 ساله
  • مهسا جاویدی فر*، بیوک تاجری، صادق تقی لو صفحه 2

    عنوان پایان نامه: ساخت و رواسازی پرسشنامه سنجش رفتارشغلی با استفاده از رویکرد صفات شخصیت"چکیده"پژوهش حاضر در زمینه سنجش رفتار شغلی بر اساس رویکرد صفات شخصیت انجام پذیرفته به عبارتی هدف اصلی این تحقیق معرفی ساخت و رواسازی پرسشنامه سنجش رفتارهای شغلی بر اساس صفات شخصیت تا بعنوان منبعی جهت سنجش رفتار کاری پرسنل از نقطه نظر شناسایی صفات شخصیتی استفاده گردد.بدین منظور با استفاده از پرسشنامه ای در دو مرحله از :(250 نفراول به منظور تحلیل عاملی اکتشافی پرسشنامه) و(250 نفر دوم برای آزمون تحیلی عاملی تاییدی)در دو گروه با نمرات ارزیابی رفتاری پایین و ارزیابی رفتاری بالا پرسنل مورد سنجش و تحلیل قرار گرفت.جهت تجزیه تحلیل اطلاعات از روش آماری معادلات ساختاری(SEM) با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOSاستفاده شد.نتایج حاکی از تایید همه فرضیه های مطرح شده بوده است بعبارتی نتایج نشان داد با سنجش ویژگی های صفات شخصیتی فرد با سیاهه محقق ساخته این تحقیق می توان رفتار شغلی پرسنل را پیش بینی و سنجش کرد.

    کلیدواژگان: سنجش رفتار شغلی، صفات شخصیت نئو، صفات شخصیت هالند، مدل دیسک
  • سرور السادات سیاح*، ابوالفضل قدمی، فاطمه آزادی صفحه 3

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه نوموفوبیا (بی موبایل هراسی) در بین دانشجویان ایرانی انجام شد. این مطالعه از نوع زمینه یابی بوده است و نمونه پژوهش حاضر مشتمل بر 384 نفر از دانشجویان (186 نفر پسر و 198 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکزی در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش ابتدا پرسشنامه نوموفوبیا (NMP-Q) به فارسی ترجمه و سپس بر روی 50 نفر از دانشجویان اجرا شد که ضریب آلفای کرونباخ آن برای کل مقیاس و مولفه های آن بسیار رضایت بخش بود و درنهایت تصمیم گرفته شد که اجرای نهایی بدون تغییری در مواد آزمون صورت گیرد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این پرسشنامه دارای 4 عامل است که درمجموع 1/48 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. همچنین نتایج نشان داد که اعتبار آزمون به روش آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 81/0 و برای عامل های عدم دسترسی به اطلاعات 81/0، از دست دادن راحتی و آسایش 79/0، عدم توانایی برقراری ارتباط 82/0 و از دست دادن ارتباط 83/0 به دست آمد. این مطالعه تایید کرد که می توان از پرسشنامه سنجش نوموفوبیا (NMP-Q) به عنوان ابزاری معتبر و مناسب جهت سنجش بی موبایل هراسی در جامعه دانشجویان ایرانی استفاده کرد. بررسی اعتبار این پرسشنامه در سطح جمعیت عمومی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، پرسشنامه نوموفوبیا (NMP-Q)، دانشجویان ایرانی
  • کتایون کامکاری*، نصرالله سجادی، مهرزاد حمیدی، مجید جلالی فراهانی صفحه 4

    کسب موفقیت دربازی های المپیکی در تمامی دنیا به یک اولویت اصلی تبدیل شده است .هدف پژوهش حاضر استاندارد سازی وابزارسازی عوامل موثر بر موفقیت کاروان اعزامی ایران به المپیک بوده است. مرور پیشینه ومبانی نظری حاکی از آن است که عوامل متعددی بر موفقیت در المپیک موثر است اما در این زمینه ابزار معتبری برای آشکارسازی عوامل موثر بر موفقیت کاروان اعزامی ایران به المپیک طراحی نشده است. پس از بررسی مبانی نظری و ادبیات پژوهش وشناسایی عوامل مختلف موثر بر موفقیت در المپیک و مصاحبه با 17 صاحب نظران المپیکی ابزار55 سوالی تهیه گردید.همچنین این پرسشنامه "عوامل موثر بر موفقیت کاروان اعزامی ایران به المپیک "توسط407 نفر از کارشناسان وصاحب نظران المپیکی بصورت گزینش تصادفی پر گردیده است.برای تعیین پایایی سوالات از آلفای کرونباخ استفاده گردید.روایی سازه وتحلیل ها توسط نرم افزار های SPSSنسخه 22 وlisrel صورت گرفت. پرسشنامه تحت عوامل اقتصادی، مدیریتی، آموزشی، سیاستی و اجتماعی، دستاورد، پیشینه مدال آوری، فرهنگی، انگیزش، ارتباطات، استعدادیابی، جمعیتی و جغرافیایی مورد استاندارد سازی موردتحلیل عامل اکتشافی وتاییدی قرار گرفت .همچنین ودر نهایت ابزار دارای روایی وپایایی مناسب وبهترین ابزار مرتبط بوده است.امید است با کمک این ابزار شاهد موفقیت بیش از پیش ورزشکارن وکاروان های ورزشی در المپیک های متعددی باشیم.

    کلیدواژگان: استاندارد سازی، موفقیت، کاروان اعزامی، المپیک
  • یاسر گراوند *، علیرضا حاجی یخچالی صفحه 5

     هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص های روان سنجی مقیاس عوامل دانشگاهی موثر بر تجربه ی پژوهشی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه چمران اهواز بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 95-1396 ، که تعداد آن ها 1130 نفر بود . از این تعداد 325 نفر به عنوان نمونه ی پژوهش با روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. مقیاس به کار گرفته شده در پژوهش عبارت بود از مقیاس تاربان و لوگی (2012) که دارای 32 ماد و دربرگیرنده پنج زیر مقیاس فرعی طرز فکر پژوهشی، طرز فکر دانشگاهی، حمایت اساتید، حمایت همکلاسی و روش های تحقیق است. اعتبار مقیاس با روش آلفای کرونباخ و باز آزمایی محاسبه شد که به ترتیب ضرایب مطلوبی معادل 85/0 و 82/0 به دست آمد. برای بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد شاخص های برازش مدل نشان از برازش مناسب مدل و درنتیجه روا بودن مقیاس داشتند، نتایج آزمون تی نشان داد که بین دانشجویان مرد و زن ازلحاظ نمره کلی عوامل دانشگاهی موثر بر تجربه ی پژوهشی تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تجربه ی پژوهشی، عوامل دانشگاهی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، ضریب اعتبار، روایی
  • سهیلا سرایی*، حسن پاشا شریفی، مالک میر هاشمی صفحه 6

    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش عوامل خانوادگی و مدرسه‎ای بر مهارت های زندگی دختران و پسران نوجوان است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 94 - 1395 است. نمونه پژوهش شامل 220 نفر(114 نفر دختر و 106 پسر) از شمال، جنوب، مرکز، شرق و غرب تهران می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک و عوامل خانوادگی و پرسشنامه عوامل مدرسه ای و پرسشنامه مهارت های زندگی نوجوانان بود. داده های حاصل از این پژوهش با روش تحلیل واریانس تک متغیره و آزمون تعقیبی شفه مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در بین عوامل خانوادگی شغل پدر، سطح درآمد خانواده، رابطه والدین با یکدیگر بر مهارت های زندگی نوجوانان و در بین عوامل مدرسه ای رابطه معلمان و مدیران و کارکنان مدرسه با دانش آموزان و پیشرفت تحصیلی و علاقه به تحصیل در داشتن مهارت‎های زندگی نوجوانان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، عوامل خانوادگی، عوامل مدرسه ای، نوجوانان
  • فریبرز نیکدل*، مهدی عربزاده صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی عاملی و پایایی پرسشنامه ساختار هدفی کلاس و ارتباط آن با هیجان های تحصیلی دانش آموزان است. این پرسشنامه توسط میدگلی و همکاران (2000) ساخته شده است. به همین منظور به طور تصادفی 400 دانش آموز دختر و پسر از بین دبیرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد، انتخاب شدند. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرانباخ و برای تعیین روایی عاملی آن از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. همسو با نتایج پژوهش میدگلی و همکاران(2000) مطالعه حاضر نشان داد که این پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است و ضرایب آلفای کرانباخ در زیر مقیاس های آن بین 79/0 تا 90/0 است. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی موید آن است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید می-کنند. همچنین نتایج نشان داد ساختار هدفی تبحری و ساختار هدفی عملکردی- رویکردی با هیجان های مثبت(لذت از کلاس و امیدواری در کلاس) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. ساختار تبحری با هیجانهای منفی(خستگی از کلاس و اضطراب در کلاس)، رابطه منفی دارد درحالیکه رابطه بین ساختار هدفی عملکردی- رویکردی و هیجان های منفی معنادار نبوده است. علاوه براین، ساختار هدفی عملکردی-اجتنابی با هیجان های منفی رابطه مثبت و با هیجان های مثبت رابطه منفی دارد. بنابراین،این پرسشنامه می تواند ابزار مناسبی برای ارزیابی ادراک دانش آموزان از ساختار هدفی کلاس باشد و ساختار هدفی کلاس در چگونگی هیجان های دانش آموزان نقش اثرگذاری دارد.

    کلیدواژگان: ساختار هدفی کلاس، روایی عاملی، پایایی، هیجان های تحصیلی مثبت و منفی
|
  • Mehriar Nadrmohammadi *, Maryam Shafiepour Page 1
    Objective

    Due to the increasing use of the WISC-R in Iran clinical centers and not been standardized this test in 15 years old children. The purpose of this study was standardizing the WISC-R in 15 years old children.

    Method

    This research was descriptive. 120 subjects (60 girls and 60 boys) were selected by random sampling in three age groups (4 months apart). Descriptive statistics parameters of raw scores of sub-scales were calculated and raw scores were converted to standard scores using non-linear transformation using Z table. The standard scores of each subscale were converted linearly to a scaled score with an average of 10 and standard deviation of 3 ss=((z*3)+10) . Reliability of verbal, performance and total subscales were evaluated the Cronbach's alpha coefficient. The mean of verbal, performance and total intelligence was calculated.

    Results

    For each of age groups obtained convert tables for transformation raw scores to scaled scores. The mean and standard deviation of row scores in all three age groups were calculated in 12 subscales. Using the scores of the 10 original subscales, the average of verbal, performance and the full scale intelligence respectively were VIQ=96.93, PIQ=97.12 FSIQ=96.69. The average relibility (Cronbach's alpha) of the verbal, performance and total subscales respectively were α=0.82, 0.71, 0.84.

    Conclusion

    Regarding these results, it can be stated that WISC-R can be used to determine the intelligence in 15 years old students and until the standardization of the latest versions of WISC conversion tables can be used by counselors, psychologists for this age group.

    Keywords: Standardization, Weschler intelligence scale for Children- Revised (WISC-R), 15 years old Children
  • Mahsa Javidifar *, Biok Tajeri, Sadegh Taghilo Page 2

    In two groups, the low-grade behavior assessment and high-level behavioral evaluations of the personnel were assessed and analyzed.Statistical analysis of structural equation (SEM) was used to analyze the data using SPSS and AMOS softwareused.The results indicate that all the hypotheses have been confirmed. In other words, the results showed that by measuring the characteristics of personality traits of a person with a researched log of this research, one can predict and measure the personnel's occupational behaviorThe purpose of this study was to evaluate the occupational behavior based on the personality traits approach. In other words, the main purpose of this research is to introduce the construction and validation of a questionnaire on the measurement of occupational behaviors based on personality traits as a resource for assessing the behavior of personnel from the point of view of identifying personality traits.To do this, using a questionnaire in two stages:(250 nurses to explore the exploratory factor of the questionnaire) and (250 others for the confirmatory factor analysis test)

    Keywords: Occupational Behavior, Neo Characteristics, Characteristics of the Netherlands, Disc Model
  • Soroor Sadat Sayyah *, Abolfazl Ghadami, Fatemeh Azadi Page 3

    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties of the Nomophobia questionnaire among Iranian students. This study was a survey. The sample size consisted of 384 students (186 boys and 198 girls) from the students of Islamic Azad university central Tehran branch in the academic year of 1395-96, were selected using Multi-Stages cluster sampling. The Nomphobia questionnaire (NMP-Q) was translated into Persian and then performed on 50 students. Its Cronbach's alpha coefficient was satisfying for the whole scale and its components, and it was ultimately decided that the final implementation would be unchanged. The results of exploratory factor analysis showed that this questionnaire had 4 factors which in total determined 48.1% of the total variance. The results also showed that Cronbach's alpha's reliability was 0.81 for the whole questionnaire, for Not being able to access information 0.81, for Giving up convenience 0.79, for Not being able to communicate 0.82 and Losing connectedness 0.83. This study confirmed that the (NMP-Q) questionnaire could be used as a reliable tool for measuring the mobile phobia in Iranian students. The validity of this questionnaire is proposed at the general population level.

    Keywords: Standardization, Nomophobia Questionnaire (NMP-Q), Iranian Students
  • Kataoun Kamkari *, Nasroallah Sajadi, Mehrzad Hamidi, Majid Jalali Page 4

    The success of the Olympic Games in the whole world has become a major priority. The purpose of the present study was to standardize the factors affecting the success of Iran's expedition to the Olympics. An overview of the history and theories suggests that several factors contribute to the success of the Olympics, but there are no reliable tools to reveal the factors affecting the success of Iran's expedition caravan to the Olympics. After reviewing the theoretical foundations and literature of research and identifying the various factors affecting the success of the Olympics and interviewing 17 Olympic experts, the 55 question tool was prepared. Also, this questionnaire "The Factors Affecting the Success of Iran's Expedition Carrier to the Olympic" by 407 Olympic experts and experts Random selection was completed. To determine the reliability of the questions, Cronbach's alpha was used. Structural analysis and analyzes were performed using SPSS software version 22 and lisrel. The questionnaire under the economic, managerial, educational, political and social factors, achievements, mediation, cultural background, motivation, communication, aptitude, demographic and geography were standardized, exploratory and exploratory factors. Finally, the instrument has appropriate and appropriate benchmarking and the best related tools. With the help of this tool, we can see the success of more sportsmen and athletes in various Olympic games.

    Keywords: Standardization, Success, Expeditionary Caravan, Olympic
  • yaser garavand *, alireza hajiyakhchali Page 5

    The purpose of the present study was to investigate the psychometric Indices of the scale of academic factors affecting the research experience in graduate students of Chamran University of Ahwaz. The statistical population of this study included all graduate students of Shahid Chamran University in Ahwaz in the academic year 1365-96, whose number was 1130. From this, 325 people were selected as a research sample by stratified random sampling method. The scale used in the study was the Tarban and Logue scale (2012), which has 32 materials and includes five sub-scales of research thinking, academic thinking, teacher support, peer support and research methods. The Reliability of the scale was calculated using Cronbach's alpha and Test retest That's respectively in satisfactory coefficients of 0.85 and 0.82, Was obtained. To verify the validity of the scale, the confirmatory factor analysis method was used that the fitting indices of the model indicated a suitable fit for the model and therefore the validity of the scale, the results of t-test showed that there is no significant difference between male and female students regarding the overall score of academic factors affecting research experience.

    Keywords: Research Experience, Academic Factors, Graduate Students, Reliability coefficient, Validity
  • Soheila Saraee *, Hasanpasha Sharifi, Malek Mir Hashemi Page 6

    Evaluating School and Family Factors Effective on Second Grade HighschoolAdolescents’ Life Skills in TehranThis study aimed to explore the role of family and school factors influencing on life skills of male and female adolescents. The statistical population consiste of all second grade highschool students in Tehran session 1394 – 95 (2016 -2017). A sample of 220 students (114 female, 106 male) were selected via multistage cluster sampling method; the sampling sites were north, south, center, east and west of Tehran. The study tools included demographic and family- characteristic questionnaire, school -factor questionnaire and adolescents life skills questionnaire. The collected data was analyzed by the univariate analysis of variance and Scheffe post – hoc Test. The results indicated that father’s job, family income level, and parents relationship are influential on adolescents life skills and among school factors , relation of teachers, school managers and school staff with student, academic achievements and educational interest are effective on adolescents life skills.

    Keywords: life skills, family factors, School Factors, adolescents
  • Fariborz Nikdel *, Mehdi Arabzadeh Page 7

    The purpose of the present study was to investigate the factor validity and reliability of the class structure goal questionnaire and its relationship with students' academic emotion. This questionnaire was developed by Midgley et al. (2000). For this purpose, 400 male and female students were selected randomly from Kohgiluyeh and Boyerahmad Province high schools. To test the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used and exploratory and confirmatory factor analysis was used to determine its validity. In line with the results of the research Midgley et al. (2000)present study showed that the questionnaire had acceptable internal consistency and Cronbach's alpha coefficients in its sub-scales ranged from 0.79 to 0.91. Also, the results of exploratory and confirmatory factor analysis confirm that the structure of the questionnaire has an acceptable fit with the data and all the goodness indicators of fit are validated by the model. The results also showed that there is a positive and significant relationship between the goal structure of mastery and the goal-oriented performance-approach with positive emotions (enjoyment from class and hope in the classroom). The structure of mastery has a negative relationship with negative emotions (class boredom and anxiety in the class), while the relationship between the performance-approach goal structure and negative emotions has not been meaningful. In addition, the performance-avoidance goal structure has a negative relationship with negative emotions and has a negative relationship with positive emotions. Therefore, this questionnaire can be a useful tool for evaluating student perceptions of the class goal structure

    Keywords: classroom goal structure, factor validity, Validity, positive, negative academic