فهرست مطالب

نشریه مطالعات دانش پژوهی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا بهرامی نیا*، ثریا ضیایی، محمود مرادی صفحات 1-21
    هدف

    هدف این پژوهش کشف نقش خدمات و کارکردها کتابخانه های عمومی در توسعه اقتصادی جامعه از دیدگاه کتابداران و مدیران کتابخانه های عمومی بود.

    روش شناسی : 

    پژوهش حاضر از نوع طرح های پژوهش کمی است و به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را  مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی مراکز استان که تجربه و تخصص کافی در حوزه کتابخانه های عمومی داشتند، تشکیل می دهند. جامعه آماری 1900 نفر برآورد شد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 319 نفر به عنوان نمونه مشخص شدند. جهت گردآوری داده ها از ابزار  پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای سنجش روایی و پایایی پرسشنامه، از روایی محتوایی و همچنین برای تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد، ضریب آلفای کرونباخ برای همه مولفه ها و کل پرسشنامه بیش از 80/0 به دست آمده که حاکی از پایایی قابل قبول پرسشنامه مذکور بود. تمامی روند تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاضر در نرم افزارهای آماری SPSS و معادلات ساختاری PLS Smart انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر مشخص نمودند که خدمات و کارکردهای کتابخانه های عمومی از قبیل آموزش و پژوهش، اطلاعات و اطلاع رسانی، ایجاد تفریح و تفنن، برگزاری نمایشگاه، همایش و غیره و تشویق به مطالعه و تعالی بخشیدن به روح، بیش از 40 درصد بر شاخص های توسعه اقتصادی نقش موثر و مثبتی دارد. همچنین اعتباریابی مدل ساختاری پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، روایی همگرا، دقت پیش بینی (R2)، قدرت پیش بینی (Q2) و شاخص نیکویی برازش (GOF) مدل پژوهش حاضر از اعتبار مناسبی برخوردار است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی ها و کارکردهای کتابخانه های عمومی در ایران این ظرفیت و توانایی را دارند که نقش موثر و چشمگیری در توسعه اقتصادی جامعه داشته باشند و این مهم در کشورهای توسعه یافته به شکل موفقی اتفاق افتاده است. بااین حال، بخش دیگری از نتایج پژوهش که وضعیت کنونی کتابخانه های عمومی در کشور را موردبررسی قرار داد، نشان داد که کتابخانه های عمومی ایران در بحث اقتصادی نسبت به بحث فرهنگ و توسعه فرهنگی جامعه مهجور مانده اند. می توان گفت که عدم توجه و استفاده از ظرفیت های کتابخانه های عمومی در حوزه اقتصادی یکی از دلایل کمرنگ بودن نقش کتابخانه های عمومی در توسعه اقتصادی است.اصالت و ارزش: تاکنون پژوهش های بسیار اندکی با استفاده از معادلات ساختاری به بررسی تاثیر اقتصادی کتابخانه های عمومی در سطح جامعه پرداخته اند. بر مبنای این رویکرد متغیرهای تاثیرگذار بیشتری مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، توسعه اقتصادی، مدل ساختاری، خدمات کتابخانه های عمومی، کارکردهای کتابخانه های عمومی
  • ناهید شاه ویسی*، شبنم شاه ویسی صفحات 39-53
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه در جذب کاربران به کتابخانه از نظر کاربران است.

    روش شناسی : 

    این پژوهش با استفاده از روش پژوهش کمی و از نوع پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه اعضای کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه است که تعداد آن ها 12197 نفر است. حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران که برابر با 372 نفر از اعضای کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه برآورد شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد، در جهت تشویق کاربران به کتابخانه، کتابخانه ها در رزرو و امانت منابع بالاترین درصد (41. 3) و در استفاده از تبلیغات پایین ترین درصد (02/ 2) را به خود اختصاص داده اند. در خصوص گرایش کاربران به موضوع کتاب، کاربران  به ترتیب به کتاب های تخصصی (7/27 درصد)، اطلاعات عمومی(6/22 درصد) و داستانی و شعر (20 درصد) گرایش بیشتری نسبت به سایر موضوعات داشتند. مهم ترین هدف مراجعه کاربران به کتابخانه ازنظر آن ها گذراندن اوقات فراغت با (5/26) درصد نسبت به سایر عوامل را بیان کرده اند. همچنین دور بودن محل کتابخانه با (6/ 32) درصد را مهم ترین مانع و مشکل را برای استفاده از کتابخانه عنوان کرده اند. یافته ها نشان می دهد که وضعیت کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه متوسط روبه پایین است.

    نتایج

    نتایج بیانگر آن است که کتابخانه های عمومی نتوانسته اند، در جذب کاربران به کتابخانه موفق عمل کنند، از دلایل این امر می توان به کمبود منابع مناسب و خواندنی، عدم امکانات لازم،  نبود محیط شاداب و جذاب و اداره کتابخانه ها به شکل سنتی اشاره کرد که بر کاهش جذب مراجعین تاثیر به سزایی داشته است.اصالت و ارزش: در شهر کرمانشاه با توجه به نیازهای اطلاعاتی کاربران و انگیزه آن ها برای مراجعه به کتابخانه های عمومی و همچنین شناسایی خدمات جنبی موردنیاز کاربران که جزء رسالت های اصلی نهاد است و شناسایی نقاط ضعف و قوت کتابخانه های عمومی در جهت جذب کاربران به کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه، این پژوهش می تواند مسیولان و متولیان نهاد کتابخانه های عمومی را در شناسایی نیازهای اطلاعاتی کاربران یاری کند.

    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، شهر کرمانشاه، جذب کاربران، مراجعان
  • محمود مرادی*، سارا بهرامی نیا، ویدا صیفوری صفحات 55-83
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف ارزیابی و تحلیل محتوای آیین نامه های پژوهشگر برتر  برخی از دانشگاه های وزارت عتف انجام شده است. در این پژوهش روش های امتیازدهی به پژوهشگران برتر مقایسه شد و نقاط قوت و ضعف آیین نامه ها شناسایی گردید.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه پژوهش را تعدادی از آیین نامه های انتخاب پژوهشگر برتر دانشگاه های وزارت عتف کشور در سال تحصیلی 99-1400 تشکیل می دهند. برای گردآوری داده ها از طریق مطالعه و جمع آوری آیین نامه های انتخاب پژوهشگر برتر تعدادی از دانشگاه های کشور استفاده شده است. در این پژوهش از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده؛ و همچنین از ارزیابی و تحلیل محتوایی برای تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد آیین نامه های انتخاب پژوهشگر برتر دانشگاه های موردبررسی، تا حدودی متفاوت و ازنظر امتیازدهی و توجه به جزییات یکسان نیستند و از ساختار واحدی پیروی نمی کنند. بیشترین تفاوت ها مربوط به بخش امتیازدهی به کتاب های چاپ شده، سقف امتیازات، امتیازدهی مربوط به بخش امتیازدهی  پایان نامه هایی که توسط اعضاء هییت علمی راهنمایی و مشاوره شده اند و همچنین امتیازات مربوط به طرح های تحقیقاتی هستند.

    اصالت و ارزش:

     نتایج این پژوهش نشان داد که دانشگاه های  موردبررسی وزارت عتف کشور از ملاک واحد و کاملی جهت انتخاب پژوهشگران برتر پیروی نمی کنند. درنتیجه، وجود و طراحی یک ساختار با قوانین یکسان برای گزینش پژوهشگر برتر دانشگاه های سراسر کشور با توجه به درجه دانشگاه ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آیین نامه، پژوهشگر برتر، دانشگاه رازی، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، دانشگاه ملایر، دانشگاه کردستان، دانشگاه ایلام، دانشگاه همدان، وزارت عتف
  • حسین مرادی مقدم* صفحات 85-102
    هدف

    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی و راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان در کتابخانه های عمومی استان سمنان به عنوان خدمتی مبتنی بر کارآفرینی در کتابخانه های عمومی است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر با استفاده از روش ترکیبی اکتشافی انجام شده است. در بخش کیفی مهم ترین مفاهیم در حوزه مشاوره اطلاعاتی و کارآفرینی در کتابخانه ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با کتابداران کتابخانه های عمومی شهر سمنان شناسایی شد و در بخش کمی مفاهیم و موضوعات شناسایی شدهمورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری از بین کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان است که 110 نفر بودند، که نمونه گیری پژوهش با استفاده از جدول مورگان به حجم 86 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند.  

    یافته ها

    بیش از 74 درصد کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان مایل به راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان در کتابخانه عمومی استان بوده اند. ازنظر کتابداران، خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان باعث جذب بیشتر مخاطبان کتابخانه ها، استفاده بهینه از امکانات و منابع کتابخانه شده و رضایت بیشتر مراجعین و بهره وری بیشتر کتابداران را فراهم خواهد نمود. همچنین ازنظر کتابداران کتابخانه های عمومی استان سمنان از مهم ترین ویژگی های نیروی انسانی ارایه دهنده خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان، روابط عمومی بالا و مهارت های ارتباطی مناسب، متعهد و متخصص بودن نیروهای انسانی در حرفه و علاقه مند به ارتباط گرفتن با دیگران و کار مشاوره،  خوش اخلاق بودن و برخورد مناسب کتابداران بوده است.

    نتایج

    یکی از زمینه های کارآفرینی در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی می تواند ارایه خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان به صورت الکترونیکی و نیز راه اندازی تلفن مشاوره اطلاعاتی باشد که می توان پس از اخذ مجوزهای لازم از نهادهای مرتبط انجام پذیرد.اصالت و ارزش: خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان در کتابخانه ها به ویژه کتابخانه های عمومی می تواند افق های تازه ای را فراروی کارآفرینی و اشتغال فارغ التحصیلان و ارتقای حرفه فراهم نماید.

    کلیدواژگان: مشاوره اطلاعاتی، مشاوره خوانندگان، کتابخانه های عمومی، استان سمنان، کارآفرینی
  • مریم مقدمی* صفحات 103-122

    .

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی وضعیت تولیدات علمی حوزه علم شهروندی دیجیتال از سال 1971 تا 2022 در پایگاه استنادی اسکوپوس است.

    روش شناسی : 

    روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی- تحلیلی با رویکرد کمی و از نوع علم سنجی است. جامعه پژوهش حاضر کلیه تولیدات علمی حوزه علم شهروندی دیجیتال از سال های 1971 تا 2022 نمایه شده در پایگاه اسکوپوس است.  

    یافته ها

    تولیدات علمی حوزه علم شهروندی دیجیتال از 1971 تا 2022 روند رو به رشدی داشته است. سه حوزه پرکار آن، حوزه های علوم محیطی (9377 مدرک)، علوم کشاورزی و زیستی (8380 مدرک)، علوم اجتماعی (8134) هستند. بنیاد ملی علوم و اتحادیه اروپا بنیادهای برتر پژوهشی این حوزه هستند. در بین کشورها نیز آمریکا، انگلیس و استرالیا 3 کشور پیشرو در این حوزه می باشند. وضعیت هم رخدادی واژگان نیز نشان دهنده نقش مهم افراد (شهروندان) در تولیدات علمی این حوزه است. 

    نتایج

    بررسی تولیدات علمی حوزه علم شهروندی دیجیتال می تواند نقشه راهی برای پژوهشگران داخل و خارج در این حوزه باشد. با توجه به این که حوزه علم شهروندی حوزه ای میان رشته ای است و با حوزه های علمی زیادی مرتبط می باشد شایسته است سیاست گذاران علم و فناوری در کشور ایران به منظور گسترش همکاری های میان رشته ای با کشورهای برتر مانند آمریکا، انگلیس و استرالیا مشارکت علمی نمایند.اصالت و ارزش: این پژوهش نخستین پژوهش برای تبیین علم شهروندی دیجیتال در کشور است.

    کلیدواژگان: علم شهروندی دیجیتال، علم شهروندی، علم مشارکتی، تولیدات علمی، علم سنجی
|
  • Sara Bahrami Nia *, Soraya Ziaei, Mahmoud Moradi Pages 1-21
    Purpose

    This study aimed to explore the role of services and functions provided by public libraries in the economic development of society, as perceived by librarians and library managers.

    Methodology

    A quantitative research design employing a survey approach was conducted. The statistical population consisted of experienced managers and librarians from public libraries across the centers of Iranian provinces. The estimated population size was 1900 individuals, with a sample size of 319 participants selected using Cochran's sampling formula. Data was collected using a researcher-developed questionnaire. Content validity and Cronbach's alpha were used to establish validity and reliability, respectively. The overall Cronbach's alpha coefficient for both the questionnaire and its components surpassed 0.80, indicating acceptable reliability. Data analysis was performed using SPSS statistical software and PLS Smart structural equations.

    Findings

    The results revealed that the services and functions of public libraries, including education and research, information dissemination and alerting, providing recreational activities, hosting exhibitions and conferences, and promoting study and personal growth, have an effective and positive impact on economic development indicators, with more than 40% of respondents acknowledging their importance. Furthermore, the structural model of the research exhibited good validity in terms of Cronbach's alpha, composite reliability, convergent validity, predictive accuracy (R2), predictive power (Q2), and goodness of fit index (GOF).

    Conclusion

    The findings indicate that the characteristics and functions of public libraries in Iran possess the capacity and capability to play a significant and influential role in economic development, as demonstrated in developed countries. However, the study also revealed that public libraries in Iran have been neglected in economic discussions compared to the emphasis on culture and societal development. The lack of attention to and utilization of the economic potential of public libraries is a contributing factor to their limited role in economic development.Value: This research provides an innovative approach to examining the role of services and functions provided by public libraries in socioeconomic development.

    Keywords: Public libraries, Economic development, Structural Model, Services of Public Libraries, Functions of Public Libraries
  • Mitra Dilmaghani *, Majid Ramezan, Fatemeh Sadat Rezaee Pages 23-38
    Abstract
    Purpose
    The velocity of change in the surrounding world has forced them to identify those factors which impact their change capacity. The present study was conducted to identify and prioritize influential factors on organizational change capacity.
    Methodology
    In terms of purpose, this was explorative and applied research. Its population included ten familiar experts with research subjects in a research and training center. By reviewing the literature on change capacity, relevant, influential factors were identified, and they were concurred by the fuzzy Delphi technique, and then they were ranked. After recognizing influential factors, a pair comparisons questionnaire was distributed among ten experts, and after gathering the questionnaires, effecting factors were ranked using the Expert Choice11 Software package and AHP technique.
    Findings
    Results show that organizational culture, structure, and style of leadership were the main factors that impacted change capacity.
    Conclusion
    The influential factors can be divided into three categories: environmental, content, and structural elements. Environmental factors include environment and innovation; content factors include team working, intellectual capital, leadership, political behavior, and human resource management; Structural elements include strategy, structure, organizational policies, information technology, knowledge management, and technology. Value: This is the first time in the literature that the influential variables affecting the change capacity were recognized and categorized in a conceptual classification that has not been seen in the previous research.
    Keywords: Change Capacity, Fuzzy Delphi, analytical hierarchy process
  • Nahid Shahveisi *, Shabnam Shahveisi Pages 39-53
    Purpose

    The main objective of this study was to investigate the role of Kermanshah public libraries in attracting users from the perspective of their clients.

    Methodology

    This research utilized a quantitative survey method. The statistical population consisted of all members of public libraries in Kermanshah, totaling 12,197 individuals. The sample size was determined to be 372 members, selected through simple random sampling using Cochran's formula.

    Findings

    The findings indicated that the highest percentage of efforts made by libraries to attract users was through reserving and lending resources (41.3%). Conversely, the use of advertisements had the lowest percentage (2.02%). In terms of users' tendencies towards different book subjects, specialized books (27.7%), general information (22.6%), and fiction/poetry (20%) were the most preferred categories.

    Conclusion

    The study identified several factors that have contributed to a decrease in the number of library visitors, including a lack of suitable reading resources, inadequate facilities, an unappealing environment, and traditional library management practices.Value: This research provides valuable insights into the strengths and weaknesses of public libraries in Kermanshah when it comes to attracting users. This knowledge can aid library officials and trustees in identifying the information needs of their users.

    Keywords: Public Library, Kermanshah, Attracting Users, Users of Public Libraries
  • Mahmoud Moradi *, Sara Bahrami Nia, Vida Seifouri Pages 55-83
    Purpose

    This study aimed to evaluate and analyze the regulations governing top researchers in Iranian universities under the Ministry of Science, Research, and Technology. The research focused on assessing the strengths and weaknesses of these regulations through a comparative and scoring methodology.

    Methodology

    The study utilized an applied research design and employed the library research method. The research population included the regulations governing the selection of top researchers from various universities affiliated with the Ministry of Science, Research, and Technology for the academic year 2020-2021. Data collection involved an examination and compilation of these regulations. The research utilized convenience sampling, and evaluation and content analysis techniques were applied to analyze the data.

    Findings

    The findings revealed variations in the regulations governing the selection of top researchers across the studied universities. These regulations demonstrated differences in scoring methodologies and attention to detail, lacking a unified structure. Notable discrepancies were observed in the scoring of printed books, points distribution, assessment of guided dissertations, and evaluation of research projects.

    Conclusion

    The study concluded that there is no standardized criterion for selecting top researchers across Iranian universities affiliated with the Ministry of Science, Research, and Technology. Consequently, the establishment of a unified framework with consistent rules for identifying outstanding researchers nationwide is deemed necessary. Such an initiative would ensure fair competition among researchers and emphasize the efficiency and practicality of their research as the criteria for superiority.Value: This research contributes to the comparative examination of selection criteria for the top researchers in Iran, which is a relatively limited area of study.

    Keywords: Regulations, Top Researcher, Research, Technology
  • Hossein Moradimoghadam * Pages 85-102
    Purpose

    Information consulting services and readers' advisory services are often overlooked in public libraries, which are widely recognized as centers for learning. This research aims to assess the feasibility and implementation of information consulting and readers' advisory services in the public libraries of Semnan, with a focus on entrepreneurship in public libraries.

    Methodology

    A mixed exploratory approach was used for this research. Qualitatively, semi-structured interviews were conducted with librarians from public libraries in Semnan to identify key concepts related to information consulting and entrepreneurship in libraries. Quantitatively, these concepts were evaluated using a survey distributed to librarians from public libraries in Semnan.

    Findings

    The findings revealed that over 74% of public library librarians in Semnan were interested in establishing information consulting and readers' advisory services in their libraries. According to librarians, these services would attract more library users, maximize the utilization of library resources, and increase satisfaction among library patrons. Librarians also emphasized the importance of strong public relations and communication skills, expertise in the field, and a genuine interest in helping others as essential characteristics for those providing information consulting and readers' advisory services.

    Results

    Entrepreneurial opportunities within the field of Knowledge and Information Science can include electronic information consulting and readers' advisory services, the establishment of information consultation phone lines (subject to the necessary permits), and the provision of family counseling and psychology services. It is also suggested that specialized information consulting courses and training be provided to librarians to create employment opportunities for graduates. This entrepreneurial approach can generate income for public libraries.Value: Information consulting and readers' advisory services in public libraries, particularly in Semnan province, offer potential for entrepreneurship and employment, fostering professional growth within the field of Knowledge and Information Science.

    Keywords: Information Consulting, Readers' Advisory Services, Public libraries, Semnan province, Entrepreneurship
  • Maryam Moghadami * Pages 103-122
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the status of scientific productions in the field of Digital Citizen Science from 1971 to 2022 in the Scopus citation database.

    Methodology

    The method of the present study is descriptive survey-analytical with a quantitative and scientometric approach. The current study population is all scientific products in the field of Digital Citizen Science from 1971 to 2022, indexed in the Scopus database. 

    Findings

    Scientific productions in the field of Digital Citizen Science have a growing trend from 1971 to 2022. The three most active fields in this field are Environmental Sciences (9377 degrees), Agricultural and Biological Sciences (8380 degrees), and Social Sciences (8134). The National Science Foundation and the European Union are the top research institutes in this field. Among the countries, the United States, Britain, and Australia are the three leading countries in this field. The co-occurrence of words also shows the critical role of individuals (citizens) in the scientific production of this field. 

    Conclusion

    The study of scientific products in the field of digital citizenship can be a roadmap for researchers inside and outside the field. Given that the field of Citizen Science is an interdisciplinary field and is related to many scientific fields, it is worthwhile for science and technology policymakers in Iran to expand interdisciplinary cooperation with top countries such as the United States, the United Kingdom, and Australia.Value: This research is the first study to explain the digital citizen science in the country.

    Keywords: digital citizens science, citizen science, participatory science, scientific products, scientometric