فهرست مطالب

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 107، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی رستمی*، آذر کلانتری صفحات 140-150

    عوامل زمینه ای به ویژگی های جسمانی، روانی یا اعتقادی اطلاق می شوند که به صورت ذاتی، ارثی یا عرضی در اشخاص نمایان است، مانند پیری، ناتوانی، بیماری و...؛ این عوامل در کنار اسباب خارجی می توانند در وقوع جنایت، نقش آفرین یا تسریع کننده باشند. عوامل زمینه ای ذیل قواعد مربوط به تعدد اسباب یا اجتماع مسبب و مباشر که قانون مجازات اسلامی (1392) راهکارهایی نسبت به آن ها دارد، قرار نمی گیرند. سکوت قانون، موجب گردیده که دادگاه ها در موارد تداخل عوامل زمینه ای با قصور یا تقصیر مرتکب، براساس نظریه های کارشناسی کمیسیون ها و هیات های پزشکی، سهمی از نتیجه را برای بزه دیده در نظر بگیرند. در حقوق کامن لو، با استناد به قاعده جمجمه ظریف و اینکه مرتکب باید بزه دیده خود را همان گونه که هست، بپذیرد، نقشی برای عوامل زمینه ای در زنجیره سببیت قایل نبوده و مرتکب را مسوول پیامدهای رفتار خویش می شناسند. با این حال، در صورت شمول جنایت عمدی بر رفتار مرتکب، عوامل زمینه ای نادیده گرفته می شوند و چالش، ناظر به جنایات غیرعمدی است. با توجه به بند (پ) ماده 290 قانون مجازات اسلامی و تبصره 2 آن، چنانچه مرتکب با آگاهی و توجه نسبت به وضعیت زمینه ای بزه دیده، رفتاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت گردد، جنایت، عمدی است. با این توصیف، اگر رفتار بدون آگاهی و به صورت غیرعمدی (با تقصیر) واقع شده و در عمل موجب گردد که عامل زمینه ای، نتیجه را تشدید یا تسریع نماید، مرتکب به طور کامل مسوول است. در صورت تداخل عوامل زمینه ای و اسباب خارجی، اگر میان رفتار و نتیجه، رابطه سببیت باشد، در آن صورت، با فرض تقصیر مرتکب، نتیجه صددرصد منتسب می شود. درصدبندی و دادن سهمی از نتیجه به عوامل زمینه ای فاقد وجاهت قانونی است. البته، اگر نتیجه زیان بار، ناشی از ذات عامل زمینه ای یا عارضه معمول و قابل پیش بینی باشد، مرتکب، ولو آنکه مقصر باشد، به دلیل فقدان سببیت، مسوول شناخته نمی شود.

    کلیدواژگان: عوامل زمینه ای، جمجمه ظریف، سببیت، تقصیر، بزه دیده
  • سجاد پرور، مهرداد اسماعیلوندی، علی ریاضی* صفحات 151-156
    مقدمه

    غده پینه آل یک غده درون ریز کوچک به شکل کاج است که در تنظیم بیولوژیکی ریتم شبانه روزی موثر میباشد. تومورهای ناحیه پینه آل تقریبا 3 تا 11درصد از نیوپلاسم های مغزی کودکان را تشکیل می دهند. مطالعه حاضر با هدف تعیین خصوصیات دموگرافیک و بالینی بیماران مبتلا به تومورهای ناحیه پینه آل انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال 1402 انجام شد.20 بیمار با تومور ناحیه پینه آل بصورت سرشماری شناسایی شدند که در طی 8 سال گذشته به بیمارستانهای شهر اصفهان (الزهرا، کاشانی، امام حسین) مراجعه نموده بودند. داده ها توسط چک لیست جمع آوری و در نرم افزار SPSS ویرایش 22 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    10 نفر (50 درصد) از بیماران مرد و میانه سن بیماران در زمان عمل جراحی 19.25 سال (محدوده 0.16 تا 66 سال) بود. اندازه متوسط تومور 24 میلیمتر و از نظر بافت شناسی، تومور سلول زایا و تومور پارانشیم پینه آل به ترتیب 45 و 25 درصد از نیوپلاسم های ناحیه پینه آل را تشکیل داده بودند.60 درصد از بیماران تحت رادیوتراپی قرار گرفته بودند. سن بالاتر و عدم رادیوتراپی فاکتورهای با تاثیر منفی بر بقا بودند. کمترین نرخ بقا در سال اول بود اما با افزایش تعداد سال های زندگی، نرخ بقا نیز افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    از آنجا که بیماران مبتلا به تومورهای ناحیه پینه آل بیشتر در محدوده سنی جوان قرار داشتند و جوانان نیروهای مولد در هر جامعه هستند بنابراین بایستی اقدامات و راهکارهای مناسبی را برای بهبود وضعیت بیماران در بلندمدت اتخاذ نمود تا بتوان تعداد سال های زندگی توام با کیفیت مناسب را برای آنها افزایش داد.

    کلیدواژگان: تومور مغزی، پینه آل، بیماران
  • هدا مجیری فروشانی*، ساغر موزری سلیمانی، فاطمه مقصودی صفحات 157-166
    مقدمه

    با شروع همه گیری کووید-19، رفتار اجتماعی افراد جهت پیش گیری از ابتلاء به بیماری تغییر کرد. ضدعفونی کردن دست و سطوح با اتانول، استفاده از ماسک، پرهیز از تردد در مکان های شلوغ از مهم ترین تغییرات به وجود آمده بود. هم زمان با این تغییرات گزارشاتی مبنی بر افزایش مسمومیت های دارویی گزارش شد. لذا در این مطالعه بر آن شدیم که فراوانی و نوع مسمومیت های دارویی را در بیمارستان های جنوب غرب ایران بررسی کنیم.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی- تحلیلی و بر اساس اطلاعات بیماران بستری در بیمارستان های آبادان و خرمشهر می باشد. اطلاعات 488 بیمار که به علت مسمومیت های دارویی در بازه های زمانی یک سال قبل از کووید-19 و یک سال بعد از کووید-19، بستری شده بودند، استخراج شد. اطلاعات با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون آماری مجذور کای یا آزمون دقیق فیشر بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که فراوانی مسمومیت با الکل ها و داروهای اعصاب و روان قبل از کووید- 19 به ترتیب 5 و 34 درصد بوده است که در دوره پس از بحران به میزان 12.2 و 37.8 درصد افزایش یافته است. بالاترین فراوانی در هر دو جنس و در همه سنین در دوره پس از کووید- 19، مسمومیت با داروهای اعصاب و روان بوده است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که تغییر رفتار افراد در بحران کووید-19 بر میزان مسمومیت های دارویی در هر دو جنس و همه سنین تاثیرگذار بوده است. لزوم توجه به مصرف صحیح داروها در شرایط خاص توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، مصرف بیش از حد دارو، اتانول، سارس کو2
  • محمد واسعی، حاجیه برنا*، فاطمه حاجی ابراهیمی تهرانی، سیما آهنگری صفحات 167-174
    مقدمه

    دوران نوزادی نقش اساسی درسلامت فرد در آینده دارد. امروزه با کاهش مدت بستری اولیه نوزادان پس از زایمان، بررسی فراوانی و علل بستری مجدد نوزادان و شناسایی فاکتورهای خطر مرتبط با آن به منظور کاهش فراوانی بستری مجدد مورد توجه قرارگرفته است. لذا هدف این مطالعه بررسی فراوانی و علل بستری مجدد نوزادان در بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران طی سال های 1398 تا 1400 است.

    روش بررسی

    دراین مطالعه مقطعی، پرونده های پزشکی نوزادان سالمی که طی سال های 1398 تا 1400 در بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران متولد و طی 30 روز پس از تولد مجددا در بخش نوزادان بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS ویرایش 21 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 4951 نوزاد متولد شده در طول 3 سال، 252 نوزاد (5.08 درصد) طی ماه اول زندگی مجددا در بیمارستان بستری شده بودند. زردی (71درصد) ، شک به سپسیس (3.16 درصد) شایع ترین علل بستری مجدد نوزادان بودند. ارتباط معنی داری بین جنسیت نوزاد (0.010=P)، سن حاملگی (0.00=P)، وزن هنگام تولد (0.019=P) و نوع تغذیه (0.001=P) با بستری مجدد نوزادان در بیمارستان وجود داشت. سن نوزاد در هنگام بستری ارتباط آماری معنی داری با علت بستری مجدد نوزاد در بیمارستان داشت(0.001P=).

    نتیجه گیری

    بستری مجدد در بیمارستان برای بسیاری از نوزادان اتفاق می افتد. بستری مجدد نوزادان در هفته اول زندگی عمدتا به دلایلی مانند زردی و مشکلات تغذیه ای اتفاق می افتد و پس از هفته ی اول، عفونت ها عامل اصلی در بستری مجدد نوزادان هستند. جنس مذکر، وزن کم تولد و سن حاملگی کمتر از 37 هفته فاکتورهای خطر مرتبط با بستری مجدد هستند. درحالی که تغذیه ی انحصاری با شیرمادر یک فاکتور محافظت کننده است.

    کلیدواژگان: بستری مجدد، نوزاد، زردی، ریسک فاکتور
  • سمیه حدادرنجبر، رضوان صدرمحمدی* صفحات 175-185
    مقدمه

    یکی از مسایل و آسیبهای مهم در حوزه خانواده، پدیده خشونت خانگی است که در این بین خشونت علیه زنان موضوعی است که متخصصان حوزه سلامت روان به آن توجه دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر رویکرد پذیرش تعهد بر دلزدگی و نشخوار های ذهنی زنان خشونت دیده صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه اجرا شد. جامعه آماری کلیه زنان متاهل خشونت دیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر رفسنجان در 6 ماهه اول سال 1401 بودند. روش نمونه گیری هدفمند و 30 زوج براساس پرسشنامه های خشونت نسبت به زنان حاج یحیی (1377)، دلزدگی زناشویی پاینز (1996) و نشخوار ذهنی نیما قربانی و همکاران (1386) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و گروه گواه (15نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش در معرض 10 جلسه آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر رویکرد پذیرش -تعهد و گروه کنترل در این زمان هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نشان دادند که عمل آزمایشی حداقل بر یکی از متغیرهای وابسته تاثیر معنی دار داشته است. آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر رویکرد تعهد و پذیرش(عمل آزمایشی) بر کاهش دلزدگی زناشویی (7.21=F و 0.01=P) و کاهش نشخوار ذهنی (4.07=F و 0.03=P) تاثیر مثبت داشته است. براساس اندازه اثر می توان گفت میزان اثربخشی مداخله در متغیر دلزدگی (0.47) و در مورد متغیر نشخوار ذهنی (0.38) بوده است.

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد نقش بسیار مهمی در کاهش دلزدگی و نشخوار ذهنی زنان خشونت دیده ایفا می کند و می تواند به عنوان یک روش آموزشی اثربخش پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: نشخوارهای ذهنی، خشونت، زنان
  • رضا حاج منوچهری، آذر تابش، عاطفه فرخی* صفحات 186-193
    مقدمه

    متانول یک الکل سمی است که می تواند باعث اسیدوز متابولیک، کوری، اختلالات سیستم اعصاب مرکزی، کما یا حتی مرگ شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک فوتی های ناشی از مصرف این ماده خطرناک صورت گرفته است تا بتوان با نتایج حاصله از تحلیل، برنامه ریزی های موردنیاز برای کاهش نرخ مرگ ومیر و هزینه های ناشی از آن را انجام داد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک 1768 فوتی ناشی از مصرف متانول که اجسادشان در فاصله سال های 1398 الی 1400 به پزشکی قانونی ارجاع شده بود، با استفاده از نرم افزار SPSS 19 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    عمده مرگ های ناشی از مصرف متانول مربوط به افراد مذکر، با سطح تحصیلات پایین، دارای مشاغل آزاد و در استان های تهران، فارس و آذربایجان شرقی است.

    نتیجه گیری

    به منظور کاهش مرگ ومیر ناشی از مصرف متانول، برخی استراتژی های پیشگیرانه مانند ارتقاء آگاهی عمومی از طریق ارایه برنامه های آموزشی علی الخصوص به گروه های پرخطر و جلوگیری جدی از تولید مشروبات الکلی غیرقانونی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، متانول، مرگ ومیر، سم شناسی قانونی
|
  • Hadi Rostami*, Azar Kalantari Pages 140-150

    Contextual factors comprise physical, mental or belief-based characteristics that are apparent in a person inherently, hereditarily or temporarily, such as old age, disability, illness, etc.; these factors, along with external factors, might play a role or accelerate in commission of felony. These factors have not been included under the rules relating the multiplicity of causes, which the Islamic Penal Code (2012) illustrates. This ambiguity has led the courts to allocate a part of the result to the victim in accumulation of contextual factors and negligence/recklessness of the perpetrator according to the expertise comments of medical commissions and medical boards. In common law, according to the Thin Skull Rule, which provides the offender must take his victim as he find him, no impact shall be considered for the contextual factors in the chain of causation. Therefore, the perpetrator shall be held responsible for his acts. Even though in intentional murder/battery the contextual factors have no effect, the challenge arises in manslaughter or unintentional battery. According to Paragraph (c) of the Article 290, Islamic Penal Code and thereof Note 2, if the perpetrator, knowing and paying attention to the status of the victim, commits an action that typically leads to death or bodily harm, the felony is intentional. Otherwise, if the conduct occurs unaware, negligently or recklessly and a contextual factor intensifies or accelerates the result, the perpetrator is fully responsible. In case of overlap of contextual factors and external causes, if causal connection between the behavior and the result is established, the result will be fully assigned to the perpetrator if he acts negligently/recklessly. Apportioning a share of the result to contextual factors holds no legal basis. Clearly, if the harmful result has been caused by some contextual or usual and predictable factors, the perpetrator, even being faultful, will not be held responsible due to the lack of causation.

    Keywords: Contextual factors, Thin skull rule, Causation, Fault, Victim
  • Sajad Parvar, Mehrdad Esmaeilvandi, Ali Riazi* Pages 151-156
    Introduction

    The pineal gland is a small, pinecone-shaped endocrine gland that participates in the biological rhythm regulation of vertebrates. Tumors of the pineal region account for approximately 3–11% of pediatric brain neoplasms. The present study aimed to determine the demographic and clinical characteristics of patients with tumors in the pineal region.

    Methods

    This research was a cross-sectional descriptive study that was conducted in 2023. 20 people with pineal tumor were identified who had referred to the hospitals of Isfahan city, Iran (Al-Zahra, Kashani and Imam Hossein) during the last 8 years. Data were collected by checklist and described and analyzed in SPSS version 22 software.

    Results

    Ten of patients were males and The mean age of the patients at the time of surgery was 19.25 years (range: 16.0 to 66.0 years). Histologically, GCT and PPT comprised 45 % and 25% of pineal region neoplasms. The median tumor size was 24 mm. The rates of radiotherapy administration were 60%. older age, and lack of radiotherapy use were prognostic factors that negatively influence survival. The lowest survival rate was observed in the first year, but as the number of years of life increased, so did the survival rate.

    Conclusion

    Given that patients with tumors in the pineal region are predominantly in the young age group, and young individuals represent the productive workforce in any society, it is imperative to implement appropriate measures and strategies to enhance these patients' long-term well-being. Implementing these measures and strategies will ultimately improve the overall quality of life for these patients over the years.

    Keywords: Region, Tumors, Patients
  • Hoda Mojiri-Forushani*, Saghar Mozari-Soleimani, Fatemeh Maghsoudi Pages 157-166
    Introduction

    The outbreak of coronavirus disease (COVID-19) led to significant changes in people’s social behavior and lifestyle. Significant changes brought about by the pandemic included the routine disinfection of hands and surfaces using ethanol, the widespread use of masks, the avoidance of crowded places, and a shift towards remote work. Consequently, an increase in drug poisoning, particularly ethanol, was reported during the pandemic. The present study aimed to compare the frequency and types of drug poisoning before and after the onset of the pandemic in hospitals located in the southwest of Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in educational hospitals located in Abadan and Khoramshahr, Iran. Data from 488 patients who were hospitalized due to drug poisoning during the specified time periods were collected. Descriptive statistics, along with Chi-square test and Fisher’s test, were utilized for data analysis.

    Results

    The findings revealed that prior to the COVID-19 pandemic, the frequency of alcohol and neuropsychiatric drug poisoning was 5% and 34%, respectively. However, these figures rose to 12.2% and 37.8% in the period following the onset of COVID-19. In the period following the onset of COVID-19, poisoning with neuropsychiatric drugs was observed to have the highest frequency across all ages and both sexes.

    Conclusion

    The current findings suggest that the lifestyle changes brought about by the COVID-19 outbreak have contributed to an increase in drug poisoning across all ages and both sexes. Therefore, it is recommended to promote the rational use of drugs, particularly in special circumstances, such as pandemics.

    Keywords: COVID-19, Drug Overdose, Ethaol, SARS-CoV-2
  • Mohammad Vaseie, Hajieh Borna*, Fatemeh Haji Ebrahimi Tehrani, Sima Ahangari Pages 167-174
    Introduction

    The neonatal period has a decisive role to play in the long term health of humans. To reduce the number of neonatal readmissions, due to reduced duration of early postnatal hospitalization for neonates, it is now considered that rate and cause should be evaluated as well as associated risk factors. That is why, from 2019 to 2021, this study will examine the rate and cause of readmissions for premature babies in Shahid Mostafa Khomeini Hospital, Tehran, Iran.

    Methods

    Health records of healthy infants born during the year 2019 through 2021 and readmitted to a neonatal unit 30 days after birth were examined in this cross-sectional study at Shahid Mostafa Khomeini Hospital, Tehran, Iran. Inputs and analyses of retrieved data were done within the SPSS version 21 software.

    Results

    From totally 4951 neonates born during 3 years, 252 neonates (5.08%) were readmitted during first month of life. Jaundice (71%) and potential sepsis (16.3%) were most common causes of neonatal readmission. There's a big relationship between them. neonatal gender (P=0.010), gestational age (P=0.001), birth weight (P=0.019) and feeding type (P=0.001) with hospital readmission. The relationship between neonatal age and the cause of neonatal readmission is significant, P=0.001).

    Conclusion

    Readmissions occur in a number of neonates. In the first week of life, jaundice and feeding problems are usually the cause of neonatal readmission, and infections are a major cause of readmission after the first week. The risk factors for the readmission of newborns are male gender, lower birth weight and a gestation period not exceeding 37 weeks. While breastfeeding protects against these risks, maternal age is also an important factor.

    Keywords: Readmission, Neonate, Jaundice, Risk factor
  • Somayeh Hadad Ranjbar, Rezvan Sadrmohammadi* Pages 175-185
    Introduction

    The issue of domestic violence, especially violence against women, is a significant concern within family dynamics. This topic has drawn the attention of mental health professionals due to its profound impact on the mental well-being of those involved. The current study aimed to explore the impact of life skills training, grounded in the acceptance and commitment approach, on the burnout and mental rumination experienced by women subjected to violence.

    Methods

    In this quasi-experimental study, utilizing a pretest-posttest control group design, the target population comprised all married women who had experienced violence and sought help from family counseling centers in Rafsanjan, Iran, between March 2022 and October 2022. Using a convenience sampling method, 30 couples were randomly divided into two groups (each consisting of 15 individuals), based on several questionnaires, including Haj-Yahia’s Violence Against Women Questionnaire (1999), Pines’ Marital Burnout Questionnaire (1996), and Mental Rumination Questionnaire by Ghorbani et al. (2008). A control group was also selected, consisting of 15 individuals. The experimental group underwent 10 sessions of life skills training based on the acceptance and commitment approach. During this period, the control group did not receive any form of training. The participants were assessed using specific instruments both before and after the training sessions. Data were analyzed using the analysis of covariance (ANCOVA) test in SPSS Version 22.

    Results

    The results indicated that life skills training, grounded in the commitment and acceptance approach, had a beneficial impact on reducing marital burnout (F=7.21, P=0.01) and mental rumination (F=4.07, P=0.03). The intervention’s effectiveness, as indicated by the effect size, was found to be 0.47 for the burnout variable and 0.38 for the mental rumination variable.

    Conclusion

    The implementation of life skills training, based on the acceptance and commitment approach, plays a pivotal role in reducing marital burnout and mental rumination in women who have experienced violence. Given its effectiveness, it can be recommended as a potent educational method.

    Keywords: Rumination, Violent, Women
  • Reza Hajmanouchehri, Azar Tabesh, Atefeh Farokhi* Pages 186-193
    Introduction

    Methanol is a toxic alcohol that can cause metabolic acidosis, blindness, central nervous system disorders, coma, or even death. Therefore, this study has been conducted with the aim of epidemiological investigation of deaths caused by the consumption of this dangerous substance, so that with the results of the analysis, the necessary plans can be made to reduce the death rate and the costs caused by it.

    Methods

    In this descriptive-cross-sectional study, the demographic and epidemiological information of 1768 deaths of methanol consumption, whose corpses were referred to legal medicine between 2019 and 2021, were analyzed using SPSS 19 software.

    Results

    Most of the deaths caused by methanol consumption are related to male people, with low education level, self-employed and in Tehran, Fars and East Azerbaijan provinces.

    Conclusion

    In order to reduce deaths caused by methanol consumption, some preventive strategies such as promoting public awareness through providing educational programs especially to high-risk groups and seriously preventing the production of illegal alcoholic beverages are recommended.

    Keywords: Epidemiology, Methanol, Mortality, Forensic toxicology