فهرست مطالب

نشریه تعالی منابع انسانی
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه حجتی، محمدرضا ربیعی مندجین*، علیرضا امیرکبیری صفحات 1-26

    هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل چابکی منابع انسانی در وزارت دادگستری است. این پژوهش از نظر فلسفه، تفسیری، رویکرد استقرایی و هدف از نوع توسعه ای- کاربردی و به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی به روش تحلیل مضمون است.‏ جامعه آماری پژوهش متخصصان و مدیران وزارت دادگستری و اساتید حوزه مدیریت است که نمونه آماری به روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 11 نفر انتخاب گردید و تا مرحله اشباع نظری داده ها ادامه یافت. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گرفت. برای حصول اطمینان از روایی و پایایی داده های پژوهش از دو روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان و بازبینی توسط همکاران و پایایی درون کدگذار استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به روش فن مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. نتیجتا مدل چابکی منابع انسانی در وزارت دادگستری، متشکل از 94 مضمون پایه، 21 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون اصلی یا فراگیر شامل مدیریت و رهبری، جو سازمانی، سیستم های اطلاعاتی کارآمد منابع انسانی، چابکی راهبردی، چابکی رفتاری منابع انسانی و چابکی ساختاری است. لذا تلاش مدیران و سیاست گذاران وزارت دادگستری جهت پیاده سازی مقوله های شناسایی شده در این وزارتخانه و توجه به شاخص های شناسایی شده می تواند باعث چابکی منابع انسانی در این وزارتخانه گردد.

    کلیدواژگان: چابکی، منابع انسانی، مدیریت، ساختار سازمانی، وزارت دادگستری
  • خدیجه مرادی* صفحات 27-43
    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی شایستگی مدیران قضایی و اداری شاغل در قوه قضاییه کشور براساس اسناد بالادستی، منویات مقام معظم رهبری، سخنان مسیولان قضایی، مصاحبه با مدیران نمونه قضایی و اداری و نظرسنجی از مدیران شاغل در قوه قضاییه است. برای دستیابی به این هدف از رویکرد ترکیبی و روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی و آمار توصیفی استفاده شده است. 16 سند بالادستی، 23 سند منویات رهبری و سخنان مسیولان قضایی، 10 مدیر نمونه قضایی و اداری و نظرسنجی از کلیه مدیران قضایی و اداری (سطوح پایه و میانی) جامعه پژوهش بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که سلامت و نفوذناپذیری، عدالت، کرامت انسانی، کارآمدی و جهادی بودن شایستگی های محوری قوه قضاییه هستند.. شایستگی های شخصیتی، رفتاری، مدیریتی و خبرگی شایستگی های معرفی شده برای مدیران قضایی و اداری بوده اند. که در میان شاخص های هر یک از شایستگی های ذکر شده براساس دیدگاه مدیران مهارت های ارتباطی یکی از مهمترین مهارت های مورد نیاز مدیران قوه قضاییه است. علاوه بر این، شناخت سازمان، شناخت افکار عمومی و جامعه، اعتمادسازی، مقبولیت بین افراد، شناخت قومیت و فرهنگ، شناخت سیاست های قضایی و سرمایه اجتماعی از فراشایستگی های خاص مدیران قضایی بوده است که در انتصاب مدیران قضایی باید بدان ها توجه نمود.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدیران قضایی، اسناد بالادستی، قوه قضاییه
  • ناهید یساول، هادی پورشافعی*، حسین مومنی مهموئی، احمد اکبری صفحات 44-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های منتورینگ همتا برای معلمان است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن مرور سیستماتیک براساس مدل رایت و همکاران(2007) است. جامعه پژوهش، متشکل از 623 مقاله درباره مولفه های منتورینگ همتا برای معلمان است که بین سال های 2014 تا 2023 میلادی در مجلات علمی معتبر ارایه شده اند. نمونه پژوهش شامل 30 مقاله است که به صورت هدفمند جمع آوری و براساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، مولفه های منتورینگ همتا برای معلمان در 6 بعد و 18عامل طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل بعد مولفه های فردی-شخصیتی(مشتمل بر عوامل؛ شخصی سازی، مدیریت فرآیند، انگیزش و علاقه و ویژگی شناختی)، بعد اجتماعی-فرهنگی(مشتمل بر عوامل؛ توجه به فرهنگ یادگیری، ایجاد اجتماعات حرفه ای و هم کنشی موثر)، بعد سازمانی(مشتمل بر عوامل؛ حمایت و پشتیبانی) و بعد مولفه های مشاوره ای(مشتمل بر عوامل؛ مهارت های ارتباطی، اخلاق مداری و نظارت بالینی)، مولفه های آموزشی (مشتمل بر عواملی چون؛ تخصص محوری، یادگیری مشارکتی، آموزش اصیل و فناوری آموزشی) و مولفه های پژوهشی (مشتمل بر عواملی چون؛ مهارت های پژوهشی و تلفیق نظریه و عمل) است.

    کلیدواژگان: مولفه، منتورینگ همتا، منتورینگ و معلمان
  • عباس پورافغان، سنجر سلاجقه*، محمد جلال کمالی، رحمان جلالی جواران صفحات 67-89
    هدف پژوهش شناسایی عوامل مرتبط با الگوی مدیریت منابع انسانی پایدار و تبیین رابطه آن با توانمند سازی ساختاری و آوای کارکنان در شرکت ملی مس با روش تحلیل مضمون است. این پژوهش دارای رویکردی آمیخته (کیفی و کمی) است که از نظر هدف، توسعه ای -کاربردی و از حیث ماهیت و روش، پیمایشی است.روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی بوده است و ابزار گردآوری اطلاعات مراجعه به اسناد، مصاحبه با خبرگان و پرسشنامه بود که روایی و پایایی مصاحبه و پرسشنامه با درصد بالایی به تایید رسید.جامعه آماری این پژوهش شامل 22 نفر از اساتید دانشگاه مدیران و متخصصان منابع انسانی صنایع مس می باشد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند؛ همچنین با استفاده از روش تحلیل مضمون، به بررسی و کدگذاری مصاحبه ها پرداخته شد. در این پژوهش در بخش کیفی به منظور استخراج و تحلیل کدهای مربوط به مصاحبه با خبرگان از نرم افزار NVIVO و به منظور بررسی اعتبار مدل از نرم افزارهای SPSS استفاده گردید. نتایج حاصل از کدگذاری باز داده های کیفی گردآوری شده منجر به استخراج 115 کد اولیه، 39 مضمون پایه و 14 مضمون سازمان دهنده شامل هدف گذاری پایدار منابع انسانی، رفتار و نگرش پایدار منابع انسانی، پایداری زیست محیطی، بهره وری اقتصادی ، تامین نیروی انسانی مستعد پایداری، همراهی مدیریت، ایجاد فرصت های برابر، تسهیم اطلاعات در سازمان، تخصیص اثربخش منابع، کنترل تصمیمات سازمان، مخالفت فردی باهدف بهره مندی، اعتراض های جمعی و سازنده، مشارکت در تصمیم گیری و تلاش در جهت ارتقا روابط متقابل گردید؛ که 98 کد از متغیرهای پژوهش در فرایند دلفی مورد تایید خبرگان قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، توانمند سازی ساختاری، آوای کارکنان در سازمان با روش تحلیل مضمون، تحلیل مضمون
  • سعید بیژنی اول*، حمید رضائی فر، مهدی محمود زاده، محمد محمدی صفحات 90-113
    این پژوهش با هدف شناسایی پیشایندها و پسایندهای جابجایی مدیران شهری در مجموعه شهرداری مشهد انجام شده است. رویکرد این تحقیق، استقرایی بوده و راهبرد اصلی آن به روش تجربه زیسته (پدیدار شناسی) می باشد. وجود مبنا و الگویی پژوهش شده در این مقوله قطعا می تواند در جهت توسعه مفاهیم و مصادیق مرتبط با موضوع تحقیق در مدیریت شهری بویژه شهرداری ها کمک شایانی نماید . یافته های پژوهش بعنوان یک نمونه ملموس در مدیریت شهری ، می تواند جابجایی مدیران در شهرها را بسیار حیاتی و موثر دانسته و آن را تابع درک صحیح مدیران ارشد و وجود راهبردی مناسب و رویه ای منطقی در جابجایی مدیران معرفی نماید. در این پژوهش با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته (روش کلایزی) با 12نفر از مدیران شهری وخبرگان دانشگاهی، مطالب با کمک نرم افزارMAXQDA پیاده سازی و کدها استخراج شده است. در ادامه با احصاء عناوین مهم پیشایندها و پسایندها، آنها را به دوگروه مثبت ومنفی تقسیم و عوامل موثرهر دسته تعیین و ویژگی های دسته ها مشخص شده است. درپایان بر اساس یافته های تحقیق، الگویی برای پیشایندها وپسایندهای جابجایی مدیران در مدیریت شهری ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، چرخش نخبگان، جابجائی مدیران
  • سید یاسر سجادی*، مصطفی هادوی نژاد، محمد ضیاالدینی، ملیکه بهشتی فر صفحات 114-141
    کارمند اگروظایفش را درمسیر قانون عمل نماید، از پاداش بهره مند خواهد شد. و چنانچه مسیولیتش را ناقص و یا اشتباه انجام دهد. بدیهی است که مسیولش با وی برخورد خواهد کرد. اما مدیر با کارگزار شایسته و خاطی، چگونه باید رفتارکند؟ اینجاست که ضعف و قوت مدیریتها آشکار خواهد شد. حضرت علی(ع) در زمینه شناخت، دانش و عمل، پایه های نوینی از مدیریت را از زمان حکومت خود تا کنون بیان نمود که در مقام عمل کارآمدی و کارآیی آنها اثبات شده. تشویق و تنبیه در مدیریت علوی در راستای مبنای اسلام، بیشتر جنبه تربیتی دارد، این پژوهش تطبیقی، تجزیه تحلیل شباهتها و تفاوتها بین تشویق و تنبیه کارگزاران در نظام اداری رایج و نظام حکومتی علی(ع) تست. مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری از منابع معتبر با موضوعیت روایی، تاریخی و سیره عملی امیرالمومنین(ع) و مدیریت رایج امروزی، کلیدواژه هایی با ارتباط معنایی بر اساس سه شاخص مبانی، روش ها و راهبردهای پاداش و توبیخ را نمایان ساخت، که در الگوهای تاییدی (پذیرش)، تهذیبی(پیرایش)، توسعه ای (پالایش) و تاسیسی(پیدایش) مورد انطباق قرارگرفت، موارد شاخص در الگوی پذیرشی، مورد تایید و باید نسبت به حفظ و تقویت آنها اهتمام داشت، موارد پیرایشی باید ویرایش شوند، همچنین در پالایشی باید مواردی اضافه و گسترش یابد و در الگوی پیدایشی باید روی مواردی تمرکز داشت که وجود نداشته یا فراموش شده اند. نتایج این پژوهش میتواند شاخص خوبی برای مدیران در جهت بهبود وضعیت تشویق و تنبیه در مدیریتهای امروزی باشد.
    کلیدواژگان: تشویق و تنبیه، مدیران امور عمومی: کارگزاران، نظام حکومتی علوی
|
  • Masoomeh Hojati, Mohamad Reza Rabiee Mandajin *, Alireza Amirkabiri Pages 1-26

    The purpose of this research is to design the human resource agility model in the Ministry of Justice. This research is in terms of philosophy, interpretation, inductive approach, and the goal is developmental-applicative, and in terms of the nature of the data, it is of a qualitative type using thematic analysis method. 11 people were selected for purposive sampling and continued until the theoretical data saturation stage. Data collection was done through semi-structured interviews. To ensure the validity and reliability of the research data, two methods of review by participants and review by colleagues and intra-coder reliability were used. Data analysis was done by thematic method and using MAXQDA software. As a result, the human resources agility model in the Ministry of Justice consists of 94 basic themes, 21 organizing themes and 6 main or comprehensive themes, including management and leadership, organizational climate, efficient human resources information systems, strategic agility, behavioral agility of human resources and structural agility. Therefore, the efforts of the managers and policy makers of the Ministry of Justice to implement the identified categories in this ministry and paying attention to the identified indicators can make human resources agile in this ministry.

    Keywords: Agility, Human Resources, Management, Organizational Structure, Ministry of Justice
  • Khadije Morady * Pages 27-43
    The purpose of this research is to present the model of competence of judicial and administrative managers working in the country's judiciary based on top-level documents, the Supreme Leader's menus, the words of judicial officials, interviews with exemplary judicial and administrative managers, and a survey of managers working in the judiciary. To achieve this purpose, a combined approach and inductive qualitative content analysis method and descriptive statistics have been used. 16 upstream documents, 23 documents of leadership menus and the words of judicial officials, 10 sample judicial and administrative managers and a survey of all judicial and administrative managers (basic and middle levels) of the research community. The results of the research showed that health and impenetrability, justice, human dignity, efficiency and jihadism are the core competencies of the judiciary. Personality, behavioral, management and expertise competencies have been introduced for judicial and administrative managers. Among the indicators of each of the mentioned competencies based on the managers' point of view, communication skills are one of the most important skills needed by the managers of the judiciary. In addition, knowledge of the organization, knowledge of public opinion and society, trust building, acceptance between people, knowledge of ethnicity and culture, knowledge of judicial policies and social capital are among the special competencies of judicial administrators, which should be taken into account in the appointment of judicial administrators.
    Keywords: competence, judicial managers, Upstream Documents, Judiciary
  • Nahid Yasavol, Hadi Pourshafei *, Hossain Momeni Mahmouei, Ahmad Akbari Pages 44-66

    The purpose of the present study is to investigate the components of peer mentoring for teachers. The approach of the present research is qualitative and its method is a systematic review based on the model of Wright et al. (2007). The research community consists of 623 articles about the components of peer mentoring for teachers that were presented in reputable scientific journals between 2014 and 2023. The research sample includes 30 articles that were purposefully collected and selected based on thematic data monitoring. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents. Based on the data analysis, the components of peer mentoring for teachers were classified into 6 dimensions and 18 factors. These dimensions include the dimension of individual-personality components (including factors; personalization, process management, motivation and interest and cognitive characteristics), socio-cultural dimension (including factors; attention to learning culture, creating professional communities and effective interaction), organizational dimension (including factors; support) and consulting components dimension (including factors; communication skills, ethics and clinical supervision), educational components (including factors such as expertise) core, collaborative learning, authentic education and educational technology) and research components (including factors such as research skills and the integration of theory and practice).

    Keywords: Component, peer mentoring, mentoring, teachers
  • Abbas Pourafghan, Sanjar Salajeghe *, Mohammad Jalalkamali, Rahman Jalali Javaran Pages 67-89
    The aim of the research is to identify the factors related to the sustainable human resource management model and explain its relationship with the structural empowerment and voice of the employees in the National Copper Company with thematic analysis method.The research has a mixed approach(qualitative and quantitative)which is developmental-applied in terms of purpose and survey in terms of nature and method. The data collection method in this research was a combination of library and field studies and the data collection tools were referring to documents,interviews with experts and questionnaires,and the validity and reliability of interviews and questionnaires were confirmed with a high percentage.The statistical population of the research includes 22 university professors,managers and human resources specialists who were selected by purposeful sampling; Also,using the method of thematic analysis, the interviews were analyzed and coded. In this research,NVIVO software was used to extract and analyze the codes related to interviews with experts, and SPSS software was used to check the validity of the model.the results of open coding of qualitative data; leading to the extraction of 115 primary codes,39 basic themes and 14 organizing themes,including sustainable targeting of human resources,sustainable behavior and attitude of human resources,environmental sustainability,economic productivity,provision of talented human resources,management support,creation of equal opportunities,information sharing,effective allocation resources,control of the organization's decisions, individual opposition with the purpose of benefiting,collective and constructive protests,participation in decision-making and efforts to promote mutual relations;98 codes of research variables were approved by experts in the Delphi process.
    Keywords: Sustainable Human Resource Management, Structural Empowerment, employees' voice in the organization with the method of theme analysis, Theme Analysis
  • Saeed Bizhani Aval *, Hamid Rezaiefar, Mahdi Mahmodzadeh, Mohammad Mohammadi Pages 90-113
    This research was conducted with the aim of identifying the antecedents and consequences of the transfer of city managers in Mashhad Municipality.The approach of this research is inductive and its main strategy is the method of lived experience (phenomenology). The existence of a researched basis and model in this category can definitely help in the development of concepts and examples related to the subject of research in urban management, especially municipalities. The findings of the research, as a concrete example in urban management, can consider the transfer of managers in cities as very vital and effective and introduce it as subject to the correct understanding of senior managers and the existence of a suitable strategy and a logical procedure in the transfer of managers. In this research, by conducting a semi-structured interview (Claizzy method) with 12 city managers and university experts, the materials were implemented and codes were extracted with the help of MAXQDA software. Further, by counting the important titles of antecedents and consequences, they are divided into two groups, positive and negative, and the effective factors of each category are determined and the characteristics of the categories are specified. Finally, based on the findings of the research, a model for the antecedents and consequences of the transfer of managers in urban management has been presented.
    Keywords: urban management, transfer of managers, rotation of elites
  • Seyed Yaser Sajadi *, Seyed Yaser Sajadi, Mohamad Zyaaddini, Malike Beheshtifar Pages 114-141
    If the employee performs his duties according to the law, he will be rewarded. And if he fulfills his responsibility incompletely or incorrectly. It is obvious that the person in charge will deal with him. But how should a manager deal with a good and bad agent? This is where the weakness and strength of management is revealed. Ali (AS) in the field of cognition, knowledge and action. management and looking at a specific management area. It was not, and in line with the basis of Islam, it had more of an educational aspect, this comparative research is an analysis of the similarities and differences between encouraging and punishing agents in the common administrative system and the government system of Ali (AS).Library and software studies with the narrative, historical and practical course of Amir al-Mu'minin (AS) and today's common management revealed keywords with semantic connection with three basic indicators, methods and strategies of rewards and reprimands, which in the approval patterns ,refinement ,development and establishment were adapted, the key items in the acceptance model are approved and care should be taken to maintain and strengthen them, the trimming items must be corrected, also in refinement Items should be added and expanded, and in the emergent pattern, it should be focused on items that did not exist or were forgotten. The results of this research can be a good indicator for managers to improve the situation of encouragement and punishment in today's management.
    Keywords: Reward, Punishment, Public affairs managers: brokers, Alevi government system