فهرست مطالب

نشریه مهندسی مدیریت نوین
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا دلوی*، زکیه بیکی دمنه صفحات 1-38

    مدیریت روابط با کارکنان، روند نوظهوری را دررابطه با مدیریت منابع انسانی با ساخت و حفظ روابط فردی و متقابلا روابط ارزشمند با کارکنان بر مبنای فناوری اطلاعات تشکیل می دهد مدیریت ارتباط با کارکنان را می توان یک ابزار و فرایند راهبردی جهت توانمندسازی مدیران برای مدیریت منابع انسانی در نظر گرفت. هدف این پژوهش طراحی مدل طراحی مدل بهبود عملکرد مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان  با رویکرد داده بنیاد است. روش پژوهش کیفی - استقرایی است و از نظریه زمینه ای اشتراوس - کوربین استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بود و اطلاعات با استفاده از روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل شد. مشارکت کنندگان، متخصصان موضوعی واجد شرایط در بانک ملی ایران بودند که از طریق نمونه گیری گلوله برفی تا 11نفر به سطح اشباع نظری داده ها رسید. نتایج با 10مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی که این عوامل دربرگیرنده شرایط علی (فرهنگ سازی، تعامل با سرمایه های انسانی سازمانی، ساختاری  پدیده محوری) (بهبود عملکرد مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان ، شرایط زمینه ساز (بستر فرهنگ بانکداری)، شرایط مداخله گر (مدیریت عاطفی) و راهبردها (بهبود عملکرد، بهینه سازی و ساختار مبتنی بر مدیریت ارتباط با کارکنان و پیامدها (ارتقای سیستم بانکی، کارایی و اثربخشی) است.

    کلیدواژگان: داده بنیاد، کارکنان، مدیریت ارتباط با کارکنان، بانک ملی
  • نادی علیزاده*، حسین دادفر صفحات 39-61
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت دانش بر سازمان های هوشمند با نقش تعدیلگر قابلیتهای تکنولوژی بوده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان شعب بانک کشاورزی شهر تهران بودند که از آن نمونه ای به تعداد 310 نفر با استفاده از فرمول کوکران با جامعه محدود به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها در پژوهش حاضر از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. برای اندازه گیری مدیریت دانش از پرسشنامه کنراد و نیومن (1999) و برای اندازه گیری قابلیت های تکنولوژی از پاندا و رامانتان (1996) و برای سنجش مولفه های سازمان هوشمند از پرسشنامه ارایه شده در مطالعه نجاری و همکاران (1394) استفاده شده است. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار spss و Lisrel استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه های تحقیق بر اساس مدل معادلات ساختاری نشان داد، مولفه های مدیریت دانش (خلق دانش ، ذخیره سازی دانش ، تسهیم دانش و بکارگیری دانش) از طریق قابلیت های تکنولوژی بر سازمان هوشمند تاثیر معنی داری دارند. ذخیره سازی دانش و تسهیم دانش تاثیر بیشتری بر سازمان هوشمند داشته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، قابلیت های تکنولوژی، سازمان هوشمند
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه، علی مراد خسروی، غلامرضا مالکی فارسانی صفحات 62-100

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر رهبری اسلامی و اخلاق کاری اسلامی بر عملکرد اسلامی کارکنان با نقش میانجی فرهنگ سازمانی اسلامی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان شاغل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 660 نفر تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 244 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری  طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه استاندارد رهبری اسلامی فبریانی و همکاران (20018)، پرسش نامه استاندارد اخلاق کاری اسلامی علی و الکاظمی (2007)، پرسش نامه استاندارد فرهنگ سازمانی اسلامی فضل الرحمن  و فواد (2022) و پرسش نامه استاندارد عملکرد اسلامی کارکنان  مرسودی و همکاران (2019) بود که روایی پرسش نامه ها بر اساس روایی محتوایی، صوری و سازه مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اصطلاحات لازم روایی مورد تایید قرار گرفت  و از سوی دیگر پایایی پرسش نامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 90/0، 90/0 ، 92 /0 و 92/0 برآورد شد و تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اسلامی، اخلاق کاری اسلامی و فرهنگ سازمانی اسلامی بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارند. از سوی دیگر، رهبری اسلامی با میانجی فرهنگ سازمانی اسلامی تاثیر قابل توجهی بر عملکرد کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: رهبری اسلامی، اخلاق کاری اسلامی، عملکرد اسلامی کارکنان، فرهنگ سازمانی اسلامی
  • مسعود برهانی، علیرضا شیروانی جوزدانی*، زهرا علیپور درویشی، رویا محمدعلی پوراهری صفحات 101-130
    بحران کرونا علی رغم مصایب و مشکلاتی که در قالب یک بحران برای جهانیان بوجود آورد، این امتیاز را نیز داشت که ضرورت بازنگری بر روی فرایند تصمیم گیری در این شرایط برای کلیه نهادها و سازمانها و شرکتها با هدف کاهش درجه ریسک خطای تصمیم سازی را نمایان ساخت. برای تحقق این هدف در فرایند مدیرت بحران ، ابتدا ضرورت شناخت پیچیدگی ها و سطح آن، سپس درک شرایط محیطی و سرعت تغییرات آن با فهم عدم اطمینان ناشی از بحران را طلب می نماید. این مهم با هدف حفظ و ماندگاری کسب و کارهای کوچک و متوسط با تکیه بر پتانسیل روش های تصمیم گیری ، در راستای حفظ و نگهداری نیروی انسانی ، تامین منابع مالی ، تقویت دانش و ارتقاء توانایی سازمان تامین می گردد. در این تحقیق با توجه به عدم تجربه قبلی در شناخت شرایط بحران کرونا، با تکیه بر داده های کیفی حاصل از اظهارات، مصاحبه ها و مستندات موجود در چهارچوب فرایند تیوری داده بنیاد مترصد استخراج و تدوین فرضیه به جهت پاسخ به پرسشهای پژوهش خواهیم بود. سپس از طریق تحلیل ثانویه داده ها در راستای تکوین فرضیه و به دنبال آن با روش پویایی شناسی تحلیل کمی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، بحران کرونا، مدیریت کسب و کارهای کوچک و متوسط
  • ایمان شفیعی نژاد*، علی حکیمی صفحات 131-147
    پژوهش حاضر به ارایه روشی نوین جهت تدوین چشم انداز و ماموریت کارآمد برای صنعت هوافضا می پردازد. این روش بر مبنای دانش آینده پژوهی پایه گذاری شده است.همچنین مزایای تدوین چشم انداز و ماموریت کارآمد مورد بحث قرار گرفته است. به دنبال آن، تعریف زیر ساخت های تدوین ماموریت بیان شده و یک راهبرد چهارگانه در این زمینه برای صنعت هوافضا بیان شده است. درادامه، روش نوین چرخه مقاوم و کوریدور صنعت هوافضا بر اساس آینده پژوهی پیشنهاد شده است.روش فوق یک چرخه مقاوم، برای زیست بوم صنعت هوافضا در مقابل عدم قطعیت های ساختاری را پیشنهاد داده است. عدم قطعیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در محقق نشدن ماموریت های چشم انداز موثر است. در این مقاله اشاره می شود که: ساختار ارتقا یافته جهت تعریف چشم انداز و ماموریت یک ساختار یکطرفه از سیاست گذاری های کلان به خرد نیست، بلکه باید به طور دایم فراخور تغییرات محیط پیرامون هر یک از زیر بخش ها مانند اقتصاد، سیاست، اجتماع، دانش و فناوری دارای حلقه پسخور باشد و بتواند دایم از محیط پیرامون بازخورد بگیرد و به ارتقا تعریف چشم انداز و ماموریت منجر شود. درکنار شناسایی نیازهای جامعه باید برای آینده نیازها را ساخت و این موضوع در گرو علم آینده پژوهی و یک چرخه مقاوم در برابر عدم قطعیت ها است. لذا این مقاله با تبیین کوریدور صنعت هوافضا بر پایه آینده پژوهی و طراحی یک چرخه مقاوم در برابر عدم قطعیت ها، بر مشکلات مدیریتی صنعت هوافضا فایق شده است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، ماموریت، آینده پژوهی، صنعت هوافضا، مقاوم
  • ندا مظفری، محمدعلی نادی* صفحات 148-174

    یکی از نگرانی های سازمانی در عرصه منابع سازمانی ترک خدمت کارکنان کلیدی شهرداری با توجه به ظرفیت دانشی آنها است. پژوهش فعلی با هدف تعیین مدل ساختاری تاثیر پیشایندهای نگرش سازمانی بر نیت ترک خدمت کارکنان اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه رضایت شغلی، انزوای شغلی، فرسودگی شغلی، رضایت شغلی، خودکارآمدی و نیت ترک خدمت بود. جامعه آماری کارکنان شهرداری اصفهان بودند که از بین آن ها 376 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری پس از بررسی پیش فرض های نرمالیتی داده ها و خطی بودن رابطه متغیرها از طریق بسته نرم افزار آماری در علوم اجتماعی و تحلیل ساختارهای گشتاوری (ایموس) تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین انزوای شغلی با خودکارآمدی، بین رضایت شغلی و فرسودگی، خودکارآمدی با رضایت شغلی و فرسودگی شغلی، و رضایت شغلی با فرسودگی و نیت ترک خدمت ، و فرسودگی شغلی با نیت ترک خدمت در سطح اطمینان رابطه معنی دار وجود دارد (01/0<p). نقش میانجی متغیرهای خودکارآمدی، فرسودگی و رضایت شغلی در رابطه انزوای شغلی و نیت ترک خدمت و رابطه خودکارآمدی و نیت ترک خدمت مورد تایید قرار گرفتند (01/0<p). نتایج مدلسازی معادله ساختاری نشان داد که انزوای شغلی با نیت ترک خدمت توسط خودکارآمدی شغلی میانجی گری می شود و خودکارآمدی و رضایت شغلی به طور منفی بر ترک خدمت تاثیر دارند (01/0<p). شاخص کای اسکویر نسبی برابر با 14/3، شاخص تطبیقی توکر لویس برابر با 907/0 و ریشه دوم میانگین مربعات برابر با 066/0 نشان دادند مدل پژوهش از برازش مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، انزوای شغلی، فرسودگی شغلی، خودکارآمدی، نیت ترک خدمت
|
  • MohammadReza Dalvi *, Zakieh Beiki Demeneh Pages 1-38

    Employee relationship management forms an emerging trend in human resource management by building and maintaining personal and mutually valuable relationships with employees based on information technology. Employee relationship management can be a strategic tool and process to empower managers to manage resources. Considered human. The purpose of this research is to design a performance improvement model based on relationship management with the Foundation's data approach. The research method is qualitative-inductive and Strauss-Corbin's contextual theory is used. The data collection tool was a semi-structured interview, and the information using Open, central, and selective coding methods were analyzed. The participants were qualified subject matter experts in the National Bank of Iran, who reached the theoretical saturation level of data through snowball sampling. The results were presented with 10 general categories in the form of a paradigm model that Including the causal conditions (culturalization, interaction with organizational, structural human capitals), the central phenomenon (improvement of performance based on relationship management with Kaknan), background conditions (banking culture platform), intervening conditions (emotional management) and strategies (performance improvement, optimal The creation and structure is based on the management of communication with Kaknan and the consequences (improvement of the banking system, efficiency and effectiveness).

    Keywords: foundation data, Employees, relationship management with Kaknan, National Bank
  • Nadi Alizadeh *, Hossein Dadfar Pages 39-61
    The purpose of this study was to investigate the impact of knowledge management on smart organizations with the mediating role of technology capabilities. This study was  functional in terms of purpose and methodological in terms of survey. The statistical population of the study  were all employees of  Keshavarzi bank   branches in Tehran from which 310 persons were selected by using Cochran formula with limited population  through relative stratified sampling. The standard questionnaire was used to measure the variables in the present study. To measure knowledge management, Conrad and Newman (1999) questionnaire, to measure technology capabilities, Panda and Ramantan (1996) and to measure the components of intelligent organization, the questionnaire presented in the study of Najar et al. (2015) were used. Spss and Lisrel softwares   were  used for data analysis Results of research hypotheses based on structural equation model showed that knowledge management components (knowledge creation, knowledge storage, knowledge sharing and knowledge utilization) through technology capabilities have a significant impact on smart organization, knowledge storage and knowledge sharing had more effect on  the  smart organization.
    Keywords: Knowledge Management, Technology Capability, Intelligent Organization
  • Abbas Ghaedamini Harouni *, Mehrdad Sadeghi De Cheshmeh, Ali Morad Khosravi, GhulamReza Maleki Farsani Pages 62-100

    The purpose of the present study is to determine the effect of Islamic leadership and Islamic work ethics on the Islamic performance of employees with the mediating role of Islamic organizational culture. The current research is applied in terms of purpose description, and  correlational data collection. The statistical population of the present study was consisted of all the employees working in (case of study: Islamic Azad University, Isfahan branch (Khorasgan)) including  660 employees. With the help of   Cochran sampling formula, the number of 244 employees through the stratified sampling method  with proportional to the volume were selected. The research tools were the standard Islamic leadership questionnaire by Fabriani et al. (2018 ) ,  the  standard Islamic work ethics questionnaire by Ali and Al-Kazemi (2007), the standard Islamic organizational culture questionnaire by Fazlur Rahman and Fawad (2022), and finally  standard Islamic performance questionnaire by Marsudi et al. 2019) The validity of the questionnaires was examined based on content, form and construct validity. After adding the necessary terms, the validity was confirmed and  the reliability of the questionnaires calculated as 0.90, 0.90, 0.92 and 0.92 and data analysis was done at an inferential level including structural equation modeling. The results of the research showed that Islamic leadership, Islamic work ethics and Islamic organizational culture have a positive and significant effect on the performance of employees. On the other hand, Islamic leadership with the mediation of Islamic organizational culture had a significant effect on the performance of employees.

    Keywords: Islamic leadership, Islamic work ethics, Islamic performance of employees, Islamic organizational culture
  • Masoud Borhani, Alireza Shirvani *, Zahra Alipoor Darvishi, Roya M. Ahari Pages 101-130
    In spite of the sufferings and problems that Corona crisis created for people all around the world   it has had  the advantage that the decision-making process needed to be reviewed  it through   institutions , organizations  and companies. It is helpful  in order to reduce the risk of decision-making error for the public interest and the sustainability of organizations  by maintaining  human resources, providing  financial resources , upgrading  knowledge and the ability of the organization. To manage the crisis situations, at first it requires  to know the complexity and level of crisis, then understanding the environmental conditions and finally  the speed of changes and the uncertainty that caused by crisis. In order to make a decision – making model in this condition we require basic theory for answering the  research questions and this will be done by grounded theory process  after creation the theory and trying  to improve that by secondary data analysis. In this paper , we explain how to develop basic theory to know decision making process in Corona crisis for SME’s that  in line with qualitative goals of research.
    Keywords: Decision Making, Corona Crisis, SME Small, Medium Business Management, Secondary Data Analysis, Grounded Theory, System Dynamics
  • Iman Shafieenejad *, Ali Hakimi Pages 131-147
    The present studt deals with presenting a new method for developing an efficient vision and mission for the aerospace industry. This method is based on the knowledge of future research. Moreover, the advantages of creating a vision and an efficient mission are discussed. After that, the definition of the infrastructure of the mission is stated and a four-fold strategy is stated in this field for the aerospace industry. In addition, the new method of resistant cycle and aerospace industry corridor is proposed based on future research. The above method has proposed a resistant cycle for the ecosystem of the aerospace industry in the face of structural uncertainties. Economic, political and social uncertainties are effective in not realizing the missions of the vision. The present article has pointed out that the upgraded structure for defining the vision and mission is not a one-sided structure of macro-to-micro policies, however it should constantly adapt to the changes in the environment around each of the sub-sectors such as economy, politics, society, knowledge and technology that they have a feedback loop and can constantly receive feedback from the surrounding environment and lead to the improvement of the definition of vision and mission. Along with identifying the needs of the society, it is necessary to create the needs for the future and this issue depends on the science of future research and a cycle resistant to uncertainties. Therefore, this article has overcome the management problems of the aerospace industry by explaining the corridor of the aerospace industry based on future research and designing a cycle resistant to uncertainties
    Keywords: vision, mission, Future Research, Aerospace Industry, resistant
  • Neda Mozaffari, Mohammadali Nadi * Pages 148-174

    One of the organizational concerns in the field of organizational resources is leaving the service of key municipal employees due to their knowledge and experience. The current research was carried out with the aim of determining the structural model of the effect of the antecedents of organizational attitude on the intention to leave the service of employees. The data collection tool was a questionnaire with subscales of job satisfaction, job isolation, job burnout, job satisfaction, self-efficacy, and intention to leave. The data obtained from the implementation of the research was analyzed through Pearson's correlation coefficient and structural equation modeling after checking the assumptions of normality of the data and the linearity of the relationship between the variables through the statistical software package in social sciences (SPSS) version 24 and Analysis of Moment Structures (AMOS) version 23. The statistical population was the employees of Isfahan municipality, from which 376 people were selected in an accessible manner and responded to the scales of job satisfaction, job isolation, job burnout, intention to leave, and self-efficacy. The results showed that there is a significant relationship between job isolation and self-efficacy, job satisfaction and burnout, as well as the relationship between self-efficacy and job satisfaction and job burnout, and the relationship between job satisfaction and burnout and the intention to leave, and the relationship between job burnout and the intention to leave at the confidence level( p < 0.01); however, the relationship between job isolation and self-efficacy was not directly confirmed with the intention to leave the service. The mediating role of self-efficacy, burnout, and job satisfaction variables in the relationship between job isolation and intention to leave service and the relationship between self-efficacy and intention to leave service was confirmed (p<0.01). The results of structural equation modeling showed that job isolation with the intention to leave the service is mediated by job self-efficacy. Finally, self-efficacy and job satisfaction have a negative effect on leaving the service (p<0.01). The relative chi-square index equal to 3.14, the Tucker-Lewis comparative index equal to 0.907, and the square root of the mean square equal to 0.066 showed that the research model has a good fit.

    Keywords: Job satisfaction, Job Isolation, job burnout, Efficacy, Intention to leave the Service