فهرست مطالب

پژوه نامه فقه و علوم اسلامی
پیاپی 1 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجف لک زایی*، عارفه جعفری صفحات 1-24
    امنیت و اقتدار یکی از مهم ترین و درعین حال اساسی ترین موضوعات جوامع انسانی است که برای تامین و استواری آن در جامعه، دولت مردان و مردم باید تلاش کنند. شناخت مبانی قرآنی و روایی امنیت و اقتدار ازجمله مسایل قابل توجه است. این جستار کوشیده با روش توصیفی و تحلیلی به مبانی قرآنی و روایی امنیت و اقتدار در اندیشه رهب رمعظم انقلاب مدظله العالی بپردازد. مهم ترین مبانی اقتدار و امنیت در اندیشه معظم له بر اساس آیات قرآن کریم و روایات، قابل طرح است که شامل توحید، ولایت و عدالت می شود. این پژوهش با هدف شناخت این مبانی و به کارگیری آن ها برای دستیابی به امنیت و اقتدار در جامعه اسلامی، به مطالعه آرا و اندیشه های معظم له در این مورد پرداخته است. همچنین به شناسایی تهدیدات داخلی و خارجی برای دفع و از میان برداشتن این تهدیدات می پردازد. تهدیدات داخلی، عبارت است از تهدیداتی که در وجود ما انسان ها و دولت و جامعه اسلامی است و تهدیدات خارجی، بیرون از جامعه و امت اسلامی است که شامل طاغوت می شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، آیت الله خامنه ای، تفسیر قرآن، اقتدار، امنیت، مبانی قرآنی و روایی
  • حسن دلپذیر* صفحات 25-42
    امروزه تلقیح مصنوعی مشکل ناباروری را بیش از پیش قابل حل کرده است. لکن جوانب مختلفی در بحث از مساله تلقیح مصنوعی مطرح می باشد. در مقاله ی حاضر به حکم تکلیفی این مساله توجه شده است. لکن علاوه بر تبیین حکم تکلیفی، توجه به اختلاف میان حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با برخی فقها در این مساله داشته ایم و از آنجا که نزد ما از ایشان در این مساله، به جز فتوا در دسترس نیست؛ می توان این مقاله را گامی در مستندسازی فتوای ایشان دانست و با توجه به نقد ادله حرمت تلقیح مصنوعی، ممکن است در استفاده از این راه حل ناباروری توسعه دهیم. با این بیان روشن شد که درنتیجه این بحث، با فتوای ایشان همراه شده ایم.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، اسپرم، اوول، نطفه، لقاح
  • مرتضی یقینی پور* صفحات 43-64
    تشخیص احادیث معتبر از غیر معتبر در عرصه استنباط احکام الهی همواره دغدغه فقیهان بزرگ شیعه بوده است. عده ای بر پایه اجماعی که کشی از رجالیان قرن چهارم گزارش کرده است، روایات گروهی از اصحاب امامان(علیهم السلام) را بدون توجه به وضع راویان بعدی آنها معتبر خوانده اند، تنها کافیست سند روایت تا این افراد که در ادبیات متاخران، اصحاب اجماع نامیده می شوند، صحیح باشد. با وجود اختلافات زیادی که بین دانشوران امامیه درباره حجیت و دلالت ادعای کشی وجود دارد، آیت الله العظمی خامنه ایمدظله العالی ازجمله فقیهانی می باشد که اعتبار اجماع مذکور را پذیرفته و مفاد آن را بر همین نظریه حمل کرده است. این اجماع به مثابه قاعده ای فراگیر در فقه معظم له مورد استناد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شیخ کشی، اصحاب اجماع، مفاد اجماع، وثاقت روایان، اعتبار احادیث، آیت الله خامنه ای
  • میثم رستمی* صفحات 65-92
    یکی از مسایل مبتلا به مکلفین، به خصوص در عصر حاضر که مسافرت های بسیاری رخ می دهد، مسیله تعیین ملاک حد ترخص است. به طور مشهور در کلمات دو ملاک برای حد ترخص ذکر شده که از برگرفته از روایات می باشد. این دو ملاک در کلام فقها عبارت اند از خفاء اذان و خفاء جدران. برخی فقها قایل اند به اینکه با تحقق هر دو ملاک، حد ترخص تعیین می شود و برخی دیگر قایل کفایت تحقق یکی از دو ملاک در تعیین حد ترخص هستند. از نظر بیشتر فقها، این مسیله که آیا تحقق هر دو ملاک لازم است یا تحقق یکی از دو ملاک کافی می باشد، منوط است به تعیین تکلیف مسیله اصولی تعدد شرط و وحدت جزاء. در این مسیله اصولی بحث می شود که نتیجه جمع دلالی و ظهور دو روایت با جزای واحد که هر کدام شرطی متفاوت با دیگری دارند، چیست؟ برخی قایل به این هستند ظهور مجموع دو روایت عبارت است از لزوم تحقق هر دو شرط، و برخی قایل اند به اینکه ظهور مجموع دو روایت عبارت می باشد از کفایت لزوم تحقق یکی از دو شرط به نحو مانعه الخلو. از دیدگاه آیت الله خامنه ای، اساسا مسیله حد ترخص از مصادیق تعدد شرط و وحدت جزا نیست؛ چراکه نخست دو ملاک ذکر شده از سنخ شرط نیستند و موضوعیت ندارند و دوما ملاک خفاء جدران اساسا در روایات به عنوان علامت حد ترخص معرفی نشده است که تفصیل این موارد در این مقاله بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: حد ترخص، قصر صلات، خفاء اذان، خفاء جدران، آیت الله خامنه ای، تعدد شرط
  • محمدجواد هاشمی* صفحات 93-108
    براساس دیدگاه مقام معظم رهبری تولید، انباشت و کاربست سلاح های کشتارجمعی حرام  است. این فتوا  به روش تحلیلی - توصیفی و استخراج مولفه های سلاح های کشتارجمعی و بررسی آن مولفه ها در منابع دینی به دست آمده و فتوایی فقهی و برآمده از اجتهاد در منابع دینی می باشد. برای سلاح های کشتارجمعی چهار مولفه استخراج شده است که هر چهار مولفه براساس منابع دینی ممنوع می باشد و در نهایت جمع این چهار مولفه که سلاح های کشتارجمعی را شکل می دهند نیز به لحاظ دینی ممنوع و حرام هستند.
    کلیدواژگان: سلاح، خامنه ای، جنگ، کشتارجمعی، حکم
  • حسین آجرلو* صفحات 109-122
    بررسی میزان اعتبار تفسیر علی بن ابراهیم قمی یکی از مباحث مهم علم رجال تلقی می شود. همچنین شهادت ایشان در مقدمه ی کتاب مبنی بر وثاقت تمام راویان سند، مجال فراوانی برای بحث و گفتگو در توثیقات عامه فراهم آورده است. با بررسی اقوال و آراء رجالی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی در خواهیم یافت که از نظر ایشان اصل دلالت شهادت علی بن ابراهیم امری ثابت و قابل پذیرش است؛ اما از آنجا که این تفسیر به طور کامل متعلق به علی بن ابراهیم نیست و تلفیقی از تفسیر قمی و تفسیر ابی الجارود می باشد، تنها زمانی می توانیم بر مبنای شهادت علی بن ابراهیم حکم به وثاقت یک راوی کنیم که یقین داشته باشم، در طریق روایت علی بن ابراهیم قرار دارد.
    کلیدواژگان: تفسیر قمی، علی بن ابراهیم، ابی الجارود، وثاقت راوی
  • محمدسهیل بهرام نسب* صفحات 123-156
    «روش شناسی اجتهاد»، شناسایی توصیفی یا تحلیلی مراحل منضبط فرایند استنباط حکم شرعی و «روش اجتهاد»، شیوه ای است که در آن، فقیه براساس مبانی پذیرفته شده، استدلالی را سامان می دهد و بر پایه آن استنباط می کند. روش تجمیع ظنون (روش تحلیلی) و روش صناعت محور (روش تطبیقی) دو روش محوری در روش های اجتهاد است که مکتب فقهی قم از روش اول و مکتب فقهی نجف از روش دوم بهره برده و هر روش، دارای مختصات، آثار مترتب بر روش و گام های تولید فتوا است. با بررسی روش اجتهادی دو مکتب فقهی قم و نجف و مقایسه آن با مختصات روش اجتهادی این کتاب، این نتیجه به دست آمده است که روش اجتهادی این کتاب، روشی « تحلیلی - تاریخی - واقعی» است که می توان آن را، روش اجتهادی جامع نگر یا جامعیت محور نامید که جامع بین فقه سنتی (اصالت) و فقه نوین (معاصرت) می باشد. به نظر می رسد روش شناسی اجتهاد این کتاب می تواند مقدمه ای بر کشف مکتب فقهی مولف ژرف اندیش و جامع نگر آن باشد. نواندیشی های فقاهتی این کتاب که بیشتر در باب «امان» یافت می شود، شامل نواندیشی های محتوایی، ساختاری و محصول جدید علمی است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، روش اجتهاد، روش تجمیع ظنون، روش صناعت محور، روش تحلیلی، روش تطبیقی، نواندیشی فقاهتی
|
  • Najaf Lakzaee *, Arefeh Jafari Pages 1-24
    Security and authority are among the most important -and at the same time the most basic- needs of human life and societies. Both government and people are required to make every effort to ensure and strengthen these two basic components of our lives. Identifying the principles of security and authority in the Quran and narrations is of prime importance in this regard. This article aims to detect patterns or trends of security and authority in the Quran and narrations with emphasis on thoughts of Ayatollah Khamenei, employing a descriptive-analytic method. From among the most important principles of authority and security in thoughts of Ayatollah Khamenei based on Quran and narrations, we can refer to Towheed (monotheism), Velayat (leadership) and Justice. The current study seeks to identify these principles in thoughts of Ayatollah Khamenei and use them to guarantee security and authority in Islamic societies. This article also attempts to identify domestic and foreign threats and explore ways to counter and eradicate them. Internal threats can be found in governments, Islamic societies and even inside humans. External threats such as arrogance are outside the Islamic societies.
    Keywords: Holy Quran, Ayatollah Khamenei, Quran Interpretation, Authority, Security, Quranic, narration-based principles
  • Hassan Delpazir * Pages 25-42
    In today’s modern world, in vitro fertilization (IVF) has addressed the issue of infertility more than any time in the past. However, there are various aspects regarding the IVF and its use which need to be expanded. This article has focused on the obligatory decrees issued on the IVF and its use. Existing religious decrees on this assisted reproduction technique has been studied and explained in this research with an emphasis on Ayatollah Khamenei’s Fatwa (religious edict). The difference between Ayatollah Khamenei’s Fatwa with those of other Fuqaha (Islamic jurists) has been also highlighted. This article is a step toward documenting Imam Khamenei’s Fatwa on this topic. Given to the fact that there is criticism regarding IVF’s evidence of reverence, this article may, using this technique, explore ways to address the issue of infertility. This article, in conclusion, conforms to Ayatollah Khamenei’s Fatwa.
    Keywords: IVF, Sperm, Oval, fertilization, Semen
  • Morteza Yaqinipour * Pages 43-64
    Distinguishing authentic Hadiths from non-authentic ones in line with inferring Divine decrees to comprehend them have always been a matter of concern for Shia scholars. A group of people, based on Ashab-ol Ejma’s report narrated by Sheikh Kashshi (14th century), have considered narrations by a group of the Infallibles’ companions authentic regardless of succeeding narrators and their conditions. It would be enough that the source of the narration be authentic based on the Ashab-ol Ejma’s reports. Despite the differences between followers of the Imamiyyah Shia on authenticity and reasoning of Sheikh Kashishi’s claim, Ayatollah Khamenei is not opposed to the consensus and its provisions. This Ejma’ has been cited as a general rule in Ayatollah Khamenei’s Fiqh.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Sheikh Kashshi, Ashab-ol Ejma’, provisions, authenticity of narrators, authenticity of Hadiths
  • Meysam Rostami * Pages 65-92
    Followers of Maraja’s (sources of emulation) deal with the issue of Limit of Tarakhkhus (the distance from which a traveler should shorten his prayer and break his fasting) more than any time in the past as people travel a lot nowadays. Famously, there are two conditions -stemmed from narrations- for the permitted limit. In Fuqahas’ (Islamic jurists) words, the limit of Tarakhkhus is the point at which the call for prayers in the city is not heard or the walls of the city are not visible. Some of Fuqahas believe that the limit can be determined after both criteria are materialized and some other say that realization of one of them would be enough. The majority of Islamic jurists believe that this issue that whether or not realization of the two criteria is necessary or only one of them hinges upon the two issues of Ta’ddod Shart (numerousness of conditions) and Vahdat Jaza (single punishment). With respect to this issue, this can be discussed that: what would be the result of putting two contradictory reasons next to each other and emergence of two narrations with a single punishment which each has different condition? Some believe that the emergence of the two narrations stresses the need for the realization of both conditions and some hold that the emergence of the two narrations urges the realization of one of the conditions via Mane’ al-Kholov (literally means no obstacle exists). From the perspective of Ayatollah Khamenei, the issue of limit of Tarakhkhus is basically not dealing with rules of numerousness of conditions and single punishment because firstly the two criteria lack topicality here and are not considered as conditions, and secondly the issue of invisibility of walls are not mentioned in narrations as a sign of the permitted limit. This article expounds on this.
    Keywords: the limit of tarakhkhus, Qasr (shortening) al-Salah, invisibility of walls, Ayatollah Khamenei, multiple conditions
  • Mohammad Javad Hashemi * Pages 93-108
    According to Ayatollah Khamenei’s Fatwa, building, stockpiling and using weapons of mass destruction is Haram (religiously forbidden). This fatwa is based on a descriptive-analytic method and is extracted after studying parameters of WMDs in religious sources. This is a Fiqhi fatwa whose reasoning has its roots in religious sources. Four parameters exist for WMDs which are forbidden religiously. Putting the parameters next together, which would lead to the production of WMDs, is religiously forbidden.
    Keywords: WMDs, Ayatollah Khamenei, war, fatwa
  • Hossain Ajorloo * Pages 109-122
    Ideology is a concept which came to existence during the era of the French revolution (1789-1799). Later, it turned out to be one of the major discussions of the Rejal Science in studying the validity of Ali ibn-e Ibrāhim al-Qummi’s exegesis. In his testimony, in the preface of a book on authenticity of all narrators, there is ample time for debate and discussion on public sources of the narration. By studying Ayatollah Khamenei’s use of Rejali reports and sources, one can realize that from his perspective Ali ibn-e Ibrāhim al-Qummi’s testimony is an recognized and stable matter; but the exegesis doesn’t belong to Ali ibn-e Ibrāhim in its entirety and is a compilation of al-Qummi and Al-Jarood’s exegeses. One can only confirm the authenticity of a narrator, based on al-Qummi’s testimony, when he or she is certain that the narrator is on the same path with al-Qummi’s narration.
    Keywords: Al-Qummi’s exegesis, Ali ibn-e Ibrāhim, Al-Jarood, authenticity of narrator
  • Mohammad Soheil Bahram - Nasab * Pages 123-156
    Developing an Ijtihad-based methodology is to identify descriptive or analytic stages related to the process of inferring a religious decree; and developing an Ijtihad-based method is to explore ways based on which Fuqahas support an argument and infer, using recognized and available principles. Both the analytic and comparative methods are among Ijtihad-based methods. Qom’s Fiqhi (jurisprudential) school of thought employs the first one while Najaf’s Fiqhi school of thought employs the second. Each method has the parameters and steps to issue a Fatwa. By studying the Ijtihad-based method of the two schools of thoughts in Qom and Najaf and by comparing it with the Ijtihad-based method of this book (Three Articles on Jahad), this conclusion is drawn that the book’s method is “analytic-historical-realist” which can be called a comprehensive method between traditional and modern Fiqh. It seems that the Ijtihad-based methodology of the book can be a prelude to its author’s Fiqhi school of thought. Fiqh-based neo-intellectualism mainly addresses the concept of “Aman”(literally mean mercy, refuge) in Fiqh and includes structural, content, and scientific neo-intellectualism.
    Keywords: : methodology, Ijtihad-based method, analytic, comparative methods, Fiqh-based neo-intellectualism