فهرست مطالب

پژوه نامه فقه و علوم اسلامی - پیاپی 4 (بهار 1402)

پژوه نامه فقه و علوم اسلامی
پیاپی 4 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هدی صادقزادگان*، فاطمه ترکان صفحات 1-36
    در طول تاریخ، زن همواره تحت سیطره مردسالاری بوده است. چه در مردسالاری سنتی گذشته و چه در مردسالاری مدرن امروزی؛ ازاین رو تصویر موجود از زن، همواره عنصری غیرمستقل و تبعی و درجه دو می باشد. درحالی که هویت حقیقی زن با این توصیفات فاصله زیادی دارد.در نوشتار حاضر با جست وجو  به روش تلفیقی تحلیل مضمون - تحلیل اجتهادی در اندیشه قرآنی آیت الله خامنه ای، ابعاد مختلف هویت واقعی زن بیان می شود؛ ازجمله ضرورت هویت یابی اسلامی زن، ویژگی های آن هویت، ابعاد آن و عوامل موثر بر هویت،  نسبت میان جنسیت و انسانیت در هویت، تقابل اسلام و غرب در هویت و آثار هویت سازی و هویت سوزی زن.براساس مطالعه روش مندی که در پژوهش صورت گرفته، می توان گفت از منظر رهبری، هویت زن دارای چهارچوب مطلقی است که در آن، تمامی ابعاد فردی و خانوادگی و اجتماعی پوشش پذیر می باشد. با توجه به آیات 35 سوره احزاب، 21 سوره روم و 195 سوره آل عمران، هویت زن به لحاظ انسانی با هویت مرد یکسان و به لحاظ جنسیتی به عنوان بخش عارضی هویت، متفاوت با هویت مرد است و در کارکردهای زندگی معنا می یابد. علاوه بر آن، با توجه به آیات 10 تا 12 سوره تحریم و تصریح آن در مفهوم یابی آیه 36 سوره آل عمران، زن در همین اندیشه، نه تنها دارای هویت انسانی مشترک با مرد می باشد؛ بلکه به عنوان الگوی زنان و مردان مومن و کافر هم، معرفی می شود.همچنین ترسیم ایشان از شخصیت حضرات  زهرا و زینب، به عنوان نمونه های ظرفیت زن اسلامی، اعتقاد برخی از مفسرین را مطابق با آیه 17 سوره زخرف، خدشه دار می کند؛ چراکه این تفاسیر بیانگر عدم ظرفیت عقلانی و استعداد فکری و منطقی در زن هم سان با مرد است.
    کلیدواژگان: هویت زن، تحلیل مضمون، تحلیل اجتهادی، آیت الله خامنه ای
  • مرتضی یقینی پور* صفحات 37-70
    سهل بن زیاد رازی از راویان معروفی است که در اسناد احادیث فراوانی واقع شده است. غالب منابع رجالی متقدم امامیه به تضعیف او پرداخته و از بی اعتمادی به وی سخن گفته اند، درحالی که برخی منابع رجالی و فقهی متاخر به مناقشه در ادله تضعیف او پرداخته و از وثاقت این راوی پرکار دفاع کرده اند. آیت الله خامنه ای از معدود محققانی است که نه به دفاع از وثاقت مطلق سهل بن زیاد پرداخته و نه به بی اعتباری همه ی روایات او حکم نموده اند، بلکه ایشان، نظریه اعتبار روایات سهل در کتاب شریف کافی را تقویت کرده اند. ایشان معتقدند که تصریحات پرتعداد قدما در تضعیف سهل بن زیاد، دفاع از وثاقت مطلق او را دشوار می سازد، ولی از سوی دیگر جایگاه رفیع شیخ کلینی در حدیث شناسی و اهتمام فراوان او به نقل احادیث سهل در کتابی مانند کافی، وثوق به روایات این راوی درخصوص کتاب کافی را به ارمغان می آورد. این نظریه، پیامدهای ملموسی در اجتهاد و فقه آیت الله خامنه ای به همراه دارد.
    کلیدواژگان: سهل بن زیاد، کلینی، کافی، تضعیف، توثیق، اکثار قدما، اعتبارسنجی روایات، آیت الله خامنه ای
  • حسن دلپذیر* صفحات 71-88
    پیرامون ارث زوجه از اموال غیرمنقول میان فقهاء اختلافاتی وجود دارد. لکن بین فقهای امامیه به جز ابن جنید- اتفاق بر محرومیت از برخی «ما ترک» غیرمنقول زوج وجود دارد. در این میان نظریه سید مرتضی قابل توجه است و می توان آن را منشا تغییر قانون براساس فتوای آیت الله خامنه ای در این زمینه تلقی کرد. لکن در تبیین این قول لازم است که به ادله اقوال دیگر و اشکالات ناظر بر این نظر پرداخت؛ چراکه تبیین سید مرتضی پیرامون نظریه اش محتاج بسط و تفصیل است. در مقاله حاضر در مقام تبیین این فتوا برآمده ایم و پس از نقد دلیل قول به محرومیت زوجه از بخشی از ترکه زوج حتی از قیمت آن، مستندات فتوای سید مرتضی و برخی فقیهان معاصر ازجمله آیت الله خامنه ای- که قایل به عدم محرومیت زوجه هم از عین و هم از قیمت بخشی از ترکه زوج می باشد- بررسی شده و شواهدی در تایید آن بیان شده است. با این تبیین، مستند تغییر قانون مدنی مربوطه نیز مطابق فتوای آیت الله خامنه ای روشن شده است.
    کلیدواژگان: ارث زوجه، اموال غیرمنقول، ترکه، عقار، آیت الله خامنه ای
  • البرز محقق گرفمی*، رضا حق پناه صفحات 89-112

    یکی از مولفه های فرهنگ اسلامی، نحوه مواجهه مسلمانان با اهل کتاب است. آیه 29 سوره توبه درباره گونه ای از قرار داد مالی با اهل کتاب سخن گفته که به موجب آن، وجهی با عنوان جزیه از آن ها ستانده می شود. دیدگاهی وجود دارد که مراد از عبارت «و هم صاغرون» در این آیه ، خوار داشتن اهل ذمه در هنگام پرداخت جزیه است. ازهمین رو، رفتارهایی چون سرپا نگهداشتن، گرفتن ریش، تحقیر و حتی سیلی زدن به صورت ایشان مجاز شمرده شده است. پژوهش حاضر با بهره از منابع اسنادی و به روش توصیفی- تحلیلی در پی نقد این دیدگاه برآمده است. برای دست یابی به این منظور پس از بررسی اصطلاحی مفاهیم «اهل ذمه» و «جزیه»، در گام نخست به تبیین دلایل احتمالی دیدگاه پیش گفته در دو حوزه فهم از عبارت «و هم صاغرون» و نیز استظهار ازیک روایت پرداخته شده است. در گام پسین، این برداشت های فقهی با سنجه هایی چون عرضه به قرآن، مفهوم شناسی لغوی صغار، عرضه به سنت و تطابق با نظام اخلاق اسلامی ترازیده شده است. دستاورد پژوهش با تکیه بر دیدگاه آیت الله خامنه ای در برداشت از آیه 29 سوره توبه و روایت مربوطه، در بی اعتباری دیدگاه پیش گفته و تفسیری استوار از آیه سامان یافته است. براساس این تفسیر، تحقیر و تذلیل اهل ذمه با موازین بر آمده از آموزه های اسلامی سازگار نیست.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اهل ذمه، جزیه، صاغرون، فقه، تفسیر، حدیث
  • محمدامین ستاریان*، مهدی گرجی ازندریانی صفحات 113-138

    مفهوم حکمرانی به عنوان یکی از مفاهیم توسعه غربی، نیاز به بازآفرینی در ساحت گفتمان اسلامی دارد. در ادبیات دینی حکمرانی را می توان ارایه طریقی دانست که ایصال الی المطلوب را در پی خواهد داشت. ازآن رو که در فرایند حکمرانی برخی تغییرات اجتماعی اقتضای تغییر احکام اجرا شده را دارد، می توان با مراجعه به منابع دینی، شرایط آن را شناسایی و در نظام جمهوری اسلامی جهت هرچه حکیمانه تر شدن فرایند حکمرانی به کار بست. از سوی دیگر در مراجعه به بحث نسخ در علوم قرآنی، گزاره های مفیدی را جهت نیل به این هدف می توان یافت. مبنای نسخ مشروط که بیانگر تغییر احکام در پی تغییر شرایط و قوت گرفتن احکام منسوخ (به معنای عام) درصورت تحقق شرایط اجرای آن حکم است، به طور ویژه ای با هدف مذکور هم خوانی دارد. در این مقاله به «روش کتابخانه ای» و با محوریت تفسیر سوره برایت آیت الله خامنه ای، به بررسی آیات ناسخ و منسوخ پرداخته شده و با استخراج سه زنجیره آیه و بررسی سیاق آیات و فضای نزول آن ها برخی اصول حکمرانی استخراج شده است. این اصول ناظر به سیاست گذاری و تنظیم گری روابط میان مسلمانان و دشمنان در برهه های ضعف و قوت مسلمین و شرایط تحقق برایت نهایی از مشرکان است.

    کلیدواژگان: نسخ مشروط، حکمرانی، سوره برائت، آیت الله خامنه ای
  • مهدی اسمعیلی صدرابادی*، معصومه نوازی صفحات 139-152
    مردم سالاری دینی نوعی روش حکومتی مطلوب است که در آن ضمن پاسداشت حقوق و شان و منزلت مردم در اداره جامعه، حرمت ارزش ها و اصول دینی هم نگاه داشته می شود. در واقع روشی نو و تازه است که در عین مخالفت با دموکراسی غربی، با استبداد و دیکتاتوری نیز در تضاد می باشد. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا به شیوه توصیفی و رویکرد نقلی، مبانی قرآنی و روایی بیانات آیت الله خامنه ای در حوزه روش مردم سالاری دینی مورد بررسی قرار گیرد. در همین زمینه با مبنا قرار دادن اصول این روش، تبیین می گردد آیت الله خامنه ای با استناد به قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام، ویژگی هایی چون عدالت محوری، حمایت از انسانیت و حقوق ملت ها، آزادی، پارسامحوری و شایسته سالاری، نوع رقابت انتخاباتی و مشارکت واقعی مردم نظریه مردم سالاری دینی را تقویت و اجرا کرده اند.
    کلیدواژگان: اصول مردم سالاری دینی، بیانات آیت الله خامنه ای، مستندات قرآنی، مستندات روایی
|
  • Hoda Sadeqzadegan *, Fatemeh Torkan Pages 1-36
    Throughout history, women have always been under the domination of masculinity, whether in its traditional form or modern form. Therefore, the existing image of women is always an element that is non-independent, periphery, and second-class. While the true identity of women is far from these descriptions. In the present paper, by searching through a mixed method of content analysis - ijtihadic analysis in the Quranic thought of Ayatollah Khamenei, various dimensions of the real identity of women are stated, including the necessity of Islamic identity for women, the characteristics of that identity, its dimensions and factors affecting identity, the relationship between gender and humanity in identity, the confrontation between Islam and the West in identity, and the effects of identity building and identity destruction of women. Based on the methodical study that has been done in the research, it can be said that from the perspective of the leadership, the identity of women has an absolute framework in which all individual, family, and social dimensions are covered. According to verses 35 of Surah al-Ahzab, 21 of Surah al-Rum, and 195 of Surah al-'Imran, the identity of women is the same as the identity of men in terms of humanity; and in terms of gender, as an incidental part of identity, it is different from the identity of men and is meaningful in the functions of life. In addition, according to verses 10 to 12 of Surah al-Tahrim and its clarification in the understanding of verse 36 of Surah Al-'Imran, women in the same thought, not only have a common human identity with men, but they are also introduced as a role model for both believing and non-believing women and men.Also, great characters such as Hazrat Zahra (SA) and Hazrat Zeinab (SA), who are role models for women, have undermined the belief of some interpreters in accordance with verse 17 of Surah al-Zukhruf, as they reject the idea that women- like men- enjoy high intellectual and logical talent.
    Keywords: Women, Men, identity, Ayatollah Khamenei, Masculinity, Quran
  • Morteza Yaqinipoor * Pages 37-70
    Sahl ibn Ziyad Razi is a well-known narrator who has been mentioned in the chains of narration of many Hadiths and documents. The majority of early Shiite Rejali sources prior to Imamia have undermined him, while some latter Rejali and Fiqhi sources have defended the trustworthiness of this prolific narrator and described his narrations as authentic and consistent. Ayatollah Khamenei is one of the few scholars who have neither defended the absolute trustworthiness of Sahl ibn Ziyad nor ruled out that all of his Hadiths are invalid. Rather, he has strengthened the theory of the reliability of Sahl's Hadiths in the noble book of al-Kafi. He believes that the numerous statements of the predecessors in weakening Sahl ibn Ziyad make it difficult to defend his absolute trustworthiness, but on the other hand, the high status of Sheikh Koleini in hadith studies and his great interest in transmitting Sahl's Hadiths in a book like al-Kafi, brings about trust in the hadiths of this narrator regarding al-Kafi. This theory has tangible implications in the areas of ijtihad and Fiqh for Ayatollah Khamenei.
    Keywords: Sahl ibn Ziyad, Koleini, Al-Kafi, Authentication, predecessors, verification of hadiths, Ayatollah Khamenei
  • Hassan Delpazir * Pages 71-88
    There are disagreements among Faqihs (Islamic experts) about wife’s inheritance from the immovable bequest. All Imamia Faqihs- except for Ibn al-Junayd- unanimously agree over the wife’s deprivation of her husband’s certain immovable properties. A theory developed by Sayyid Murtadha is here noteworthy which could be regarded as the source of change of law in this regard based on Ayatollah Khamenei’s Fatwa. However, one should address all arguments and faults dealing with this issue as Sayyid Murtadha’s explanations regarding his theory need more details and clarity. This article seeks to explain this Fatwa. After criticizing the reason for the opinion that the wife is deprived of part of the husband's bequest, even from its price, the evidence for the fatwa of Sayyid Murtadha and some contemporary jurists, including Ayatollah Khamenei, who believe that the wife is not deprived of both the bequest and its price, has been examined, and evidence has been presented to substantiate it. With this explanation, the evidence for the relevant change in the Civil Code is also clarified as per the fatwa of Ayatollah Khamenei.
    Keywords: Wife's Inheritance, immovable property, Bequest, Real Estate
  • Alborz Mohaqeq Garfami, Reza HaghPanah Pages 89-112

    One of the criteria of the Islamic culture is the way Muslims cope with Ahlul Kitab (People of the Book). Verse 29 of Surah At-Tawbah speaks of a type of financial agreement with People of the Book, under which they are required to pay a tax called jizyah. There is a view that the meaning of the phrase " وهم صغرون" in this verse is to humiliate the People of Dhimmi at the time of paying jizyah. Therefore, behaviors such as standing them up, grabbing their beards, humiliating, and even slapping them in the face have been considered permissible. The present study, using documentary sources and a descriptive-analytical method, has sought to criticize this view. To achieve this goal, after reviewing the concepts of "dhimmi" and "jizyah", in the first step, the possible reasons for the aforementioned view in two areas of understanding the phrase " صغرون وهم " and also deriving from a hadith have been explained. In the next step, these Fiqhi interpretations have been weighed against criteria such as presenting them to the Quran, the linguistic concept of Seghar (minor, small), presenting them to the Sunnah, and being in line with the Islamic moral system. The achievement of the study, based on the view of Ayatollah Khamenei in interpreting verse 29 of Surah At-Tawbah and the related Hadith, is in the invalidity of the aforementioned view and a sound interpretation of the verse. According to this interpretation, undermining and humiliating the people of dhimmi is not compatible with the standards arising from Islamic tenets.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, dhimmi, jizyah, Fiqh, jurisprudence, interpretation, hadith
  • MohammadAmin Sattarian *, Mehdi Ghorji-Azendaryani Pages 113-138

    The concept of governance, as a western-driven normative concept, needs to be recreated in the Islamic discourse. In religious literature, governance can be considered as a path towards good governance. Since changes in a society in the process of governance call for changes of the implemented rulings, it is possible to identify the conditions by referring to religious sources and apply them in the Islamic Republic system to make the governance a wiser process. On the other hand, by referring to the discussion of Naskh (abrogation) in Quranic sciences, useful propositions can be found to achieve this goal. The basis of conditional Naskh, which expresses the change of rulings following a change in conditions and the strengthening of abrogated rulings (in a general sense) if the conditions for the implementation of that ruling are met, is particularly compatible with this goal. In this study, via the library method and with focus on the interpretation of Surah At-Tawbah by Ayatollah Khamenei, the abrogator and abrogated verses have been examined and by extracting three chains of verses and examining the context of the verses and their revelation circumstances, some principles of governance have been singled out. These principles address issues such as policy-making and regulating ties between Muslims and enemies at different junctures as well as the conditions for the realization of final Bara'at from Mushriks..

    Keywords: abrogation, Naskh, Quran, Governance, Ayatollah Khamenei
  • Mahdi Esmaeli Sadrabadi *, Masoumeh Nawazi Pages 139-152
    Religious democracy is an ideal form of governance in which the rights, status, and dignity of people in the administration of society are respected, while the sanctity of religious values and principles is also maintained. In fact, it is a new method that opposes western democracy and at the same time rejects despotism and dictatorship. The present study aims to examine the Quranic and narrative foundations of Ayatollah Khamenei’s thoughts and comments on religious democracy using a descriptive method through a Naqli (revealed) approach. This paper explicates how Ayatollah Khamenei- in accordance with the teachings of the Holy Quran and Hadiths- has promoted and implemented the theory of religious democracy focusing on elements such as justice, support for humanity, rights of nations, freedom, piety and meritocracy, and electoral competition and popular turnout.
    Keywords: Principles of religious democracy, Ayatollah Khamenei, leader, Quran, Hadith, Narrations