فهرست مطالب

پژوه نامه فقه و علوم اسلامی
پیاپی 3 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عترت دوست*، امیرحسین فراستی صفحات 1-26
    ازجمله موضوعات مورد تاکید دین مبین اسلام، مساله وحدت و هم دلی میان پیروان ادیان الهی است. این مساله که امروزه ازجمله دغدغه های اصلی رهبران دینی و اندیشمندان جوامع بشری است، به صورتی ویژه و با چهارچوبی خاص در کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیت الله خامنه ای مورد تاکید قرار گرفته است. از آنجا که نخستین گام به منظور دست یابی به یک وفاق عمومی مبتنی بر آموزه های آسمانی، ترسیم دقیق بایسته ها و ویژگی های مشترک پیروان ادیان الهی است تا از این رهگذر بتوان اصول اساسی مورد اتفاق و مجموعه وظایف پیروان نسبت به همدیگر را ترسیم کرد، از این رو در این مقاله تلاش شده مهم ترین ویژگی های مشترک پیروان ادیان الهی به مثابه بایسته هایی که می بایست توسط همه پیروان رعایت شود را از دیدگاه آیت الله خامنه ای کشف و شناسایی نموده و بایدها و نبایدهای لازم به منظور نیل به وحدت و صلح جهانی را تبیین کنیم. در این پژوهش از روش «تحلیل مضمون» برای استخراج بیانات و کدگذاری آن ها استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در مجموعه بیانات خود به ترسیم شش اصل مهم و ضروری مشترک برای همه پیروان ادیان الهی پرداخته اند که به ترتیب اولویت و اهمیت عبارت اند از: اقامه عدل و مبارزه با ظلم، پیروی از تعالیم دینی و اعتقاد به معنویت، اعتقاد به ارزش های انسانی و احترام به مقدسات دیگران، حمایت از پیروان دیگر ادیان الهی، اعتقاد به ظهور منجی و گفت وگو برای تفاهم.
    کلیدواژگان: ادیان آسمانی، اصول مشترک ادیان الهی، وحدت ادیان، آیت الله خامنه ای، روش تحلیل مضمون
  • راضیه سادات هاشمی علیا* صفحات 27-48
    موسیقی یکی از علوم عقلی است که در مقوله هنرهای پرجاذبه از دیرباز مورد اعتنای بشر بوده است. همین مساله موجب موضع گیری شریعت نسبت به آن شده است. ادله متکثر موجود در منابع فقهی به ظاهر حاکی از صدور حکم حرمت برای ساخت، کسب درآمد و استفاده از آلات موسیقی می باشد. نوشتار حاضر با مطالعه منابع موجود و رجوع به آثار فقهیان به طور خاص آیت الله خامنه ای این مساله را مورد واکاوی قرار داده است. هرچند قدمای فقیهان نظر به ظاهر ادله، قایل به حرمت کاربری های مذکور شده اند، اما غالب متاخرین، من جمله آیت الله خامنه ای، اطلاق ادله مذکور را نپذیرفته و ملاک لهویت را برای حکم به حرمت لازم می داند. نوشتار حاضر علاوه بر ابرام بر نظر مختار آیت الله خامنه ای، ملاکات تشخیص موسیقی لهوی از غیرلهوی را با عناوینی چون اضلال عن سبیل الله، تحریک شهوات، سوق دادن به فعل حرام و بازداشتن از واجبات و بی مبالاتی در دین باز می شناساند.
    کلیدواژگان: موسیقی، لهویت، حرمت، آیت الله خامنه ای
  • حسن زرنوشه فراهانی* صفحات 49-68
    «مهندسی تلاوت»، کلیدواژه ای است که حضرت آیت الله خامنه ای در آغازین روز از ماه مبارک رمضان 1401 و در محفل انس با قرآن کریم، قاریان قرآن را به آن توصیه فرمودند. این مقاله، با هدف تبیین مفهوم «مهندسی تلاوت» از دیدگاه آیت الله خامنه ای، با استفاده از روش «تحلیل مضمون»، ابتدا با مطالعه دقیق بیانات ایشان در 70 دیدار قرآنی در طی سال های 1368 تا 1401، مضامین مرتبط با تلاوت قرآن را استخراج و دسته بندی کرده است که نتایج حاصله نشان می دهد از دیدگاه آیت الله خامنه ای، تلاوت قرآن دارای دو دسته آداب باطنی و آداب ظاهری می باشد؛ آداب باطنی شامل: خودتاثیری پیشین قاری از مضامین آیات؛ و آداب ظاهری نیز شامل: 1) انتخاب مواضع مناسب برای وقف و ابتدا، 2) تکیه بر روی برخی کلمات و عبارات و تکرار آن ها و 3) رعایت موازین صوت و لحن است؛ که رعایت مجموع این آداب منجربه: 1) متوجه کردن عموم مردم به قرآن، 2) القای صحیح معانی بر شنوندگان و 3) رشد معنوی، فکری و عملی فرد و جامعه می شود. از این میان، به نظر می رسد کاربست تعبیر «مهندسی تلاوت» در بیان آیت الله خامنه ای ناظر به آداب ظاهری تلاوت قرآن است که در این مقاله تبیین خواهند شد.
    کلیدواژگان: مهندسی تلاوت، آیت الله خامنه ای، آداب ظاهری تلاوت، موازین صوت و لحن
  • فاطمه صحراییان* صفحات 69-96
    جهاد کبیر به معنای اطاعت نکردن از کفار و مشرکان، دستوری الهی بر پیامبر اکرم (ص) است که در فضای مکه برای مقابله با مشرکان صادر شده است؛ در حقیقت خدا با این فرمان، خواسته که جامعه اسلامی در عرصه های مختلف زندگی در برابر خواسته دشمنان خود تسلیم نشوند و مطابق میل آن ها رفتار نکنند. مومنان باید نهایت تلاش خود را در جهت اقتدار جامعه اسلامی به کار گیرند تا دشمن نتواند با اقدامات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود به تسلط بر جامعه دست یابد و نتواند آن ها را به تبعیت از خود وادار کند. در این پژوهش، نگارنده به منظور بررسی دیدگاه رهبر انقلاب اسلامی ایران پیرامون جهاد کبیر با روشی توصیفی- تحلیلی به ساماندهی پژوهش پرداخته است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که رهبر انقلاب اسلامی، سه رکن اصلی؛ حساسیت در مقابل دشمن و نقشه او، عدم تبعیت از دشمن و مقاومت و ایستادگی در مقابل دشمن را در مفهوم جهاد کبیر مورد توجه و تاکید خویش قرار دادند. همچنین محورهای اساسی دیدگاه آیت الله خامنه ای پیرامون جهاد کبیر را می توان ذیل پنج محور؛ مفهوم شناسی، الزامات، نقش آفرینان، عرصه ها و پیامد و آثار جهاد کبیر، سازماندهی کرد.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، نفوذ، مقاومت، جهاد، جهاد کبیر
  • محمدمهدی اعتصامی* صفحات 97-124

    با اینکه آموزش فلسفه و حکمت در کشور ما سابقه ای بس طولانی و درخشان دارد و از پشتوانه ای قوی و ذخایری بی بدیل بهره مند است، اما به دلایلی چند، این آموزش روزآمد نشده و در پاسخ گویی به مساله های جدید، پیشرفت چندانی نداشته است. در این مقاله سعی بر این است که چالش های پیش روی آموزش فلسفه در ایران مورد بررسی قرار گیرد و ارزیابی و تحلیل شود. در این بررسی شش چالش مهم انتخاب شده و به نقد و بررسی آن اقدام گردیده است. برخی از این چالش ها برخاسته از مواجهه فرهنگ و اندیشه های تمدن اسلامی با فرهنگ و تمدن جدید و قرار گرفتن در برابر پرسش های نو می باشد. حتی تلقی جدید از فلسفه نیز خود از چالش های آموزش فلسفه در ایران و عموم کشورهای اسلامی است. علاوه بر این، بخش دیگری از چالش ها برخاسته از گفت وگوهای درون فرهنگی و اختلاف بر سر جایگاه فلسفه در معارف اسلامی می باشد. این اختلاف وقتی برجسته می شود که ما می خواهیم در آموزش مدرن که در آموزش و پرورش رسمی و همگانی رخ می دهد، همه نوجوانان و جوانان را ملزم به یادگیری فلسفه کنیم. درحالی که برخی جریان های فکری اسلامی با این دانش مخالفت سرسختانه دارند و برخی دیگر که موافق با فلسفه اند، فلسفه را دانشی تلقی می کنند که نمی تواند عمومی و همگانی شود. در این مقاله، با پذیرش آموزش همگانی فلسفه، با شرایط خاص خود، پیشنهاداتی برای عبور از این چالش ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فلسفه، تفکر، تفکر فلسفی، تربیت تفکر فلسفی، چالش های تربیت فلسفی
  • زهرا منصوری*، آتنا بهادری صفحات 125-140
    در مطالعات قرآنی حضرت آیت الله خامنه ای، «مفاهیم و اصطلاحات» قرآن از جایگاه تعیین کننده ای در تکمیل فرایند تدبر قرآنی برخوردار هستند. در این نگرش قرآنی، بازشناسی سامانه زبانی قرآن کریم تا حد زیادی به مفهوم شناسی اصطلاحات قرآن وابسته می باشد. بر این اساس تحلیل های معناشناسانه آیت الله خامنه ای از اصطلاحات قرآنی، ضرورت می یابد. اصطلاح پردامنه «باطل» یکی از مفاهیمی است که در مطالعات قرآنی ایشان، مورد بازشناسی قرار گرفته است. تبیین روش آیت الله خامنه ای در معناشناسی اصطلاح «باطل» و بررسی ادله ایشان در بازشناخت این مفهوم، مسیله ای است که این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی توصیفی درصدد پاسخ به آن است. یافته های تحقیق حاکی از این است که روش آیت الله خامنه ای در بررسی اصطلاحات، مبتنی بر هویت جمعی قرآن است. در این روش، جمع آیات قرآن حاوی دلالت های معناشناختی می باشد و لذا متن قرآن کریم پایه ای ترین منبع برای تبیین اصطلاحات خود قلمداد می شود. «باطل» در منظومه معارفی قرآن، مفهوم معارض «حق» و به معنای «ما لاوقوع له» می باشد و آنچه اصحاب لغت و مفسرین در معنای باطل بیان نموده اند، اغلب یا بیان معانی اعتباری است که در تطور تاریخی شکل گرفته اند یا از باب بیان مصداق است. بر این اساس، باطل فاقد هویت مستقلی است و صرفا در نبود حق، جلوه می کند. دلالت های مفهومی در این موضوع، موجب خلق گزاره های راهبردی در سه عرصه کلان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی توسط آیت الله خامنه ای شده است. مبادی ارزش شناختی این بحث در عرصه اجتماعی، نظریه های «پیشرفت»، «مقاومت» و «قدرت» را در اندیشه سیاسی اجتماعی آیت الله خامنه ای پشتیبانی می کند و بر نقش مرجعیت معرفتی قرآن در نوع حکمرانی ایشان تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، معناشناسی، حق، باطل، مقاومت
|
  • Mohammad Etrat Doost *, Amir-Hossein Farasati Pages 1-26
    From among the topics repeatedly emphasized by Islam is the issue of unity and sympathy among the followers of Divine faiths. This issue- which today is turned into a major concern for religious scholars and thinkers- has been seriously addressed and stressed in comments made by Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyed Ali Khamenei. The first step in order to achieve a general consensus based on divine teachings is to precisely outline the mandates and characteristics of the followers of divine faiths so that common principles and duties of the followers towards each other can be drawn through this passage. This article seeks to highlight leading features that are common among the followers, identify them with a focus on Ayatollah Khamenei’s comments and explain the dos and don’ts to move toward the path of unity and global peace. Thematic analysis method has been used to extract and codify the Leader’s comments. The result shows that the Leader has highlighted six major principles which are common among the followers of all divine religions. In order of importance and priority, they are as follows: establishing justice and standing against oppression, abiding by religious tenets and believing in spirituality, believing in human values and respecting the sanctities of others, supporting the followers of other divine religions, believing in the reappearance of a savior and dialogue for understanding.
    Keywords: Divine Faiths, common principles of divine religions, interfaith unity, Ayatollah Khamenei, Thematic Analysis
  • Raziyeh Sadat Hashemi Olya * Pages 27-48
    Music- as a subclass of intellectual sciences, has always been among the most attractive arts throughout human history. For this reason, Sharia has a comprehensive set of rules on music. Based on ample reasons and evidence, all derived from Fiqhi (jurisprudential) sources, manufacturing as well as making use of musical instruments is haram (forbidden) and any income derived from musical activity is also haram. This research analyzes this issue by looking into available sources and referring to works of Faqihs (Islamic experts), particularly those written by Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyed Ali Khamenei. Although preceding Islamic jurists' opinion, obtained from the appearance of evidence, forbids manufacturing and making use of musical instruments, succeeding jurists -such as Ayatollah Khamenei- reject this application and state that one of the criteria in the impermissibility of musical instruments is whether they are entertaining (lahvi) or not.  The present article, with emphasis on the Leader's opinion, seeks to re-identify the criteria used to assess entertaining (lahvi) and non-entertaining (ghayr-lahvi) musical instruments under the titles of deviating from the path of God, provoking sexual desires, encouraging individuals to commit forbidden acts, making an individual heedless to the obligatory commands and making a person careless about religion.
    Keywords: Music, haram, entertaining, Ayatollah Khamenei
  • Hasan Zarnooshe Farahani * Pages 49-68
    Recitation Engineering is a keyword used by Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyed Ali Khamenei in a meeting with Quran reciters on the first days of the holy month of Ramadan on March 23, 2023. The Leader advised the reciters to use this technique in their recitations. This article seeks to expound upon the concept of Recitation Engineering with emphasis on the Leader’s viewpoint. This research, employing the thematic analysis method, has closely studied all the Leader’s speeches and comments on this topic in nearly 70 Quranic circles held from 1989 until 2022 and categorizes the related content. The result shows that, from the viewpoint of Ayatollah Khamenei, Quran recitation has two inner and outer etiquette. The inner etiquette includes a previous self-impression of a reciter from the content and the outer etiquette addresses waqf and Ibtida (to stop and start) , stressing on certain words and repeating them, and following rules of Sawt and Lahn. These could finally make people further contemplate the Quran, help listeners hear the correct meanings and bring about spiritual, intellectual and practical growth for both the individual and society. It seems that the Leader, by using the term recitation engineering, is meant to refer to the outer etiquette of reciting which will be elucidated in this work.
    Keywords: recitation engineering, Ayatollah Khamenei, inner etiquette, outer etiquette, Sawt, Lahn
  • Fatemeh Sahraeian * Pages 69-96
    Jihad Kabir (Mighty Struggle) means not to obey the unbelievers and mushriks (polytheists); it is a divine command which was revealed to Prophet Mohammad (PBUH) in Mecca to confront mushriks at the time. In fact, by this command- which Allah mentions in the Quran, He calls for an Islamic society that its people would not give in to the demands of enemies going through various junctures of life. The believers should strive diligently to uphold and promote the status and authority of the Islamic society so that the enemy would not be able to establish dominance over the society through its political, economic, and cultural measures and make people abide by them. This article analyzes Leader of the Islamic Revolution Ayatollah Seyed Ali Khamenei’s viewpoints with respect to Jihad Kabir, employing an analytical-descriptive method. Data have been collected through the library method and thematic analysis has been used to analyze the data. The result shows that the Leader- in his works and comments- has highlighted a number of issues including the enemy and its plots as well as disobeying the enemies and standing against them. Ayatollah Khamenei’s viewpoints regarding Jihad Kabir pivot around conceptology, requirements, actors, fields, consequences, and impacts of Jihad Kabir.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Resistance, Jihad, Jihad Kabir, Infiltration
  • Mohammad Etesami * Pages 97-124

    Despite the fact that philosophical education has a long and bright history in Iran and also enjoys matchless resources in terms of content, it has failed to address modern issues and needs to be updated. This article seeks to study and evaluate the challenges facing the education of philosophy in Iran. six major challenges have been selected and studied in this research. Some of these challenges arise from the confrontation between the culture and ideas of the Islamic civilization and the modern culture and civilization and its novel issues. New perceptions of philosophy are one of the challenges facing the issue of philosophy education in Iran as well as Islamic nations. Furthermore, another part of the challenges stems from intra-cultural dialogues and differences over the status of philosophy in Islamic thoughts. This difference is highlighted when we want to make all teenagers and young people learn philosophy based on a modern education system that occurs in formal and public education. Some Islamic schools of thought are diametrically opposed to philosophy and others embrace it; they consider philosophy as a systematic study of general and fundamental questions which is not for a public engagement. This article seeks to present suggestions to overcome the challenges facing philosophy for all.

    Keywords: philosophy, thought, Philosophical Thinking, Cultivation of Philosophical Thinking, Challenges
  • Zahra Mansouri *, Atena Bahadori Pages 125-140
    In Ayatollah Khamenei’s Quranic studies, Quranic concepts and terms have a determining role and place in complementing the process of Quranic contemplation. Based on this Quranic attitude, reidentifying linguistic features of the Holy Quran is- to a large extent- dependent upon the conceptology of Quranic terms. Accordingly, Ayatollah Khamenei’s semantic analysis of Quranic terms is a necessity. The broad term of Batil (falsehood) is one of the concepts which has been reidentified in Ayatollah Khamenei’s Quranic studies. Elaborating on the method employed by Ayatollah Khamenei in semantology – the term of Batil and the Leader’s reasons for the reidentification of this concept have been addressed in this article through an analytical-descriptive method. The result of this research shows that Ayatollah Khamenei’s method of studying the terms is based on Quran’s collective identity. Based on this method, most of the Quran’s verses imply semantic implications and therefore the text of the Holy Book could be a basis of knowledge for elaborating on its own terms. In the Quran, the term Batil is used as the opposite of Haq (truth) which can be used to describe nullified or invalid. Hence, Batil lacks an independent identity and merely can be meaningful when Haq is not present. Conceptual implications used by Ayatollah Khamenei have created strategic propositions in the areas of culture, politics, and society. The value-based principles of this issue in the social arena support the theories of “progress", "resistance" and "power" in the socio-political thought of Ayatollah Khamenei and emphasize the role of epistemological authority of the Quran in the type of governance that he favors.
    Keywords: : Holy Quran, Ayatollah Khamenei, Semantology, Haq, Batil, Preogress, Resistance, Power