فهرست مطالب

مطالعات نوین حقوق و محیط زیست - پیاپی 1 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات نوین حقوق و محیط زیست
پیاپی 1 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد رنجبرزاده*، عسکر جلالیان صفحات 1-18
    خشک سالی های پیاپی و سیاست های اقتصادی و اجتماعی دولت ها در برداشت و یا ایجاد تغییرات مصنوعی در منابع طبیعی و استفاده های بی رویه از آنها باعث ازبین رفتن پوشش گیاهی و درنتیجه تخریب بافت زمین و پراکنده شدن ریزگردها در آسمان شده است. این عوامل، در مناطق گرم و خشک زمین به خصوص مناطق وسیعی از خاورمیانه بحران زیست محیطی حادی را به وجود آورده که خسارت های متعددی به زندگی و زیست عمومی پیرامون جوامع آن مناطق وارد آورده است. ازآنجایی که در نیم قرن اخیر بالاخص از اوایل دهه 1970 تاکنون تحولات مثبتی را در حوزه حقوق بین الملل محیط زیست به دلیل برگزاری کنفرانس های عمومی متعددی که منجر به صدور بیانیه های غیرالزام آور اما عام شمولی شده شاهد بوده ایم که رفته رفته به عنوان قواعد حقوق بین الملل عرفی، عام شمول و حتی آمره بدل شده اند، در این نوشتار بر آن شده ایم با بررسی این قواعد به شیوه کتابخانه ای و این سوال اساسی که آیا امکان ایجاد فرایندی برای متعهدشدن دولت ها به برخی قواعد زیست محیطی مبتنی بر مسیولیت دولت ها به منظور کاهش اثرات زیان بار این پدیده در خاورمیانه وجود دارد یا خیر، مشارکت دولت های منطقه خاورمیانه به خصوص دول جنوب شرقی آن، برای برگزاری کنفرانس و تصویب "کنوانسیون منطقه ای مبارزه با بحران گرد و غبار در خاورمیانه" را مورد کنکاش قرار دهیم.
    کلیدواژگان: گرد و غبار، محیط زیست، حقوق بین الملل، خاورمیانه، بحران، مسئولیت بین المللی، کنوانسیون بیابان زدایی
  • محمود حاجی یوسفی پور* صفحات 19-32
    آنارشی در سطح جهانی باعث شده است که بر نقش قدرت و تاثیر قدرت های بزرگ بر تحولات نظام بین الملل، بویژه حقوق بین الملل تاکید گردد. پیشرفت روزافزون حقوق بین الملل باعث شده است که نقش قدرتهای بزرگ در این حوزه دچار ابهام گردد، زیرا حقوق بین الملل در ذات خود گرایش به مساوات، برابری و عدالت دارد، ولی قدرت های بزرگ به دنبال سلطه و اعمال قدرت هستند. واضح است که حقوق بین الملل با تاکید بر برابری دولت ها مانع سلطه طلبی قدرت های بزرگ می شود. از این رو قدرت های بزرگ برای رسیدن به منافع خود تمایل به یکجانبه گرایی و نقض حقوق بین الملل پیدا می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی پیامدهای یکجانبه گرایی امریکا بر حقوق بین الملل است. در این مسیر این پرسش مطرح می شود: یکجانبه گرایی امریکا در عرصه روابط بین الملل، چه تاثیری بر حوزه حقوق بین الملل دارد؟. فرضیه این است که: با توجه به وجود آنارشی، حقوق بین الملل برای اعمال شدن نیاز به حمایت قدرت های بزرگ دارد، بنابراین بی توجهی امریکا به حقوق بین الملل یا استفاده ابزاری از آن، باعث بدبینی سایر کشورها و در نهایت کم شدن از مشروعیت قواعد حقوقی شده و از درجه اجرایی کمتری برخوردار می شود. یافته های پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی به دست آمده اند نشان می دهد که ایالات متحده در عمل، اگرچه اقدامات مثبتی در راستای ایجاد و توسعه حقوق بین الملل انجام داده است، ولی در موارد بسیاری مانند توسل به زور، بیتوجهی به تعهدات و خروج از معاهدات و نهادهای بین المللی موجبات نقض حقوق بین الملل، بی اعتبارسازی و تضعیف آن را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، یکجانبه گرایی، ایالات متحده امریکا، خروج از معاهدات، نهادهای بین المللی
  • محمد رصافی* صفحات 33-47
    محیط زیست در خلال مخاصمات مسلحانه در دهه های اخیر بویژه پس از استفاده بشر از جنگ افزارهای نوین از جمله سلاحهای شیمیایی و هسته ای با آسیب های جدی مواجه شده است. این موضوع موجب بروز این پرسش اساسی است که در کنار قوانین و اسناد بین الملل، آموزه های اسلامی چه نقشی در پیشگیری، کنترل یا منع این آسیبها دارد. در این تحقیق که با روش توصیفی - تحلیلی به گردآوری منابع کتابخانه ای - اسنادی مرتبط با محیط زیست می پردازد، ضمن مروری بر احکام و قواعد فقهی مرتبط با حفظ محیط زیست در خلال مخاصمات مسلحانه، توانمندی و نقش آنها در حمایت از محیط زیست در خلال مخاصمات مسلحانه مورد سنجش قرار می گیرد و در نهایت به این نتیجه می رسد که همگرایی کاملی بین حقوق بین الملل و قواعد اسلامی در زمینه محافظت از محیط زیست در مخاصمات مسلحانه وجود دارد و به همین دلیل جامعه جهانی می تواند در راستای کاهش این آسیبها، از ظرفیت آموزه های اسلامی در منع تخریب محیط زیست و نیز قابلیت جرم انگاری برخی از مصادیق تخریب محیط زیست در مخاصمات مسلحانه بهره گیری کند.
    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، حمایت از محیط زیست، احکام اسلامی، قواعد فقهی، قواعد جنگ
  • مسعود خدیمی* صفحات 48-66
    یکی از مسایل چالش برانگیز در عرصه حقوق بین الملل نوین، بروز نوع جدیدی از پناهندگی است که بر اساس دلایلی مانند مخاطرات زیست محیطی و پیامدهای تغییرات اقلیمی، انسانها را برای ادامه حیات و یا تامین بهتر مولفه های رفاهی، مجبور به ترک سرزمین می کند. جابجایی جمعیتی از برجسته ترین علامات فقدان امنیت می باشد که هم سبب و هم نتیجه آن است و از مهمترین مخاطرات بشری است. نظام بین الملل پناهندگی امروزه به دلیل سرعت فزاینده تخریب محیط زیست و نیز تغییرات اقلیمی نیازمند ورود جدی در جهت پیشگیری و حمایت از آسیب دیدگان پناهندگی زیست محیطی است. هدف این پژوهش که با روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی صورت گرفته، ارایه تعریفی از پناهندگان زیست محیطی در حقوق بین الملل در جهت جستجوی چارچوبی حقوقی در اسناد بین المللی برای حمایت از آنها می باشد. یافته ها حاکی از آن است که تعریف صریحی از این دسته پناهندگان در اسناد بین المللی یافت نمی شود ولی به طور ضمنی می توان از اسناد منطقه ای و نیز دکترین حقوقی آنها را مورد شناسایی قرار داد. حقوق پناهندگان زیست محیطی در اسناد و رویه بین المللی در دو قالب نظام حقوقی پناهندگی و نظام بین الملل حقوق بشر تعبیه شده است. از آنجا که همیشه نمی توان برای حمایت از افراد به دولت متبوع آنها بسنده کرد، لذا کارآمدی رهیافت های پیشینی و پسینی حمایت از پناهندگان زیست محیطی مستلزم پذیرش مسیولیت مشترک از سوی کشورهای مختلف، مبتنی بر کرامت انسانی و حقوق بنیادین بشر است.
    کلیدواژگان: پناهندگان زیست محیطی، تغییر اقلیم، امنیت بشری، حقوق محیط زیست
  • افشین جعفری*، محمدرضا رضایی صفحات 67-76
    از مهمترین جنگهایی که در دوران معاصر باعث آسیب شدیدی به محیط زیست شده، جنگهای عراق در فاصله زمانی 1991 تا 2003 و همچنین جنگ روسیه علیه اوکراین است که در این تحقیق به روش توصیفی-تحلیلی به آن پرداخته ایم. سوال اصلی این بوده که مبنای حقوقی موارد نقض فاحش حقوق بین الملل محیط زیست چه بوده است؟ فرضیه نیز این بوده که قواعد مسیولیت بین المللی مبنای اصلی الزام دولتها به جبران خسارات زیست محیطی میباشد البته مسیولیت کیفری نیز دور از تصور نیست. یافته ها حاکی از آن است که طرفین درگیر، فعالیت های غیرقانونی زیادی در آسیب به محیط زیست داشته اند. آنها قواعد مخاصمات مسلحانه همچون اصل تناسب و ضرورت را نیز نقض کرده اند. نتیجه اینکه در خصوص جنگ عراق، تمامی خسارات زیست محیطی وارده توسط عراق همچون؛ آزادسازی نفت تانکرها در خلیج فارس و آتش زدن چاه های نفت در کویت، بر خلاف قواعد و مقررات حقوق بین الملل بشردوستانه و ماده 22 لاهه IV و کنوانسیونهای ژنو بوده است. در این درگیری ها موارد دیگری نیز براساس قواعد حقوق جنگ نقض کرده اند از جمله؛ بر طبق ماده 23 (g) لاهه IV که تخریب و یا مصادره اموال طرف مقابل را منع کرده و همچنین ماده 55 لاهه IV که طرف اشغالگر را از آسیب یا تخریب اموال واقعی در کشور اشغال شده، منع کرده است. در خصوص مسیولیت کیفری نیز از طریق اصلاح اساسنامه دیوان بین المللی کیفری و یا تاسیس دیوان کیفری محیط زیست نیز قابل پیگیری خواهد بود.
    کلیدواژگان: نقض فاحش، قواعد زیست محیطی، حقوق مخاصمات مسلحانه، مسئولیت بین المللی دولتها
  • همیرا آگاه*، محمدحسن حبیبی صفحات 77-92

    در دهه های اخیر جهان با تغییر اقلیم و کمبود آب شیرین به خصوص در مناطق گرم و خشک روبروست. پژوهش حاضر مبتنی بر مطالعه اسنادی و تحلیل محتوا است. در این مطالعه با دسته بندی و بررسی منابع موجود جمع آوری شده (هر چند محدود)، تلاش شده تا وضعیت حقوقی کشورهای پایین دست از منظر حقوق آب و حقوق محیط زیست مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.این مطالعه به اصول و الزامات مرتبط با حقوق بین الملل برای حفظ حقوق ذی نفعان رودخانه های مرزی و نیز آراء صادره از جانب دادگاه های بین المللی در دعواهای مرتبط با رودخانه های مرزی با رعایت حقوق آب و حقوق محیط زیست می پردازد تا بر این اساس تحلیلی از وضعیت حقوقی رودخانه مرزی ارس از حیث آسیب های کمی و کیفی متاثر از فعالیت های کشورهای بالا دست بدست آید.نتایج بررسی نشان داده است که در شرایط مشابه بر اساس اصل انصاف و اصول مرتبط با حفظ محیط زیست، دادگاه های بین المللی نسبت به تامین حق آبه معین شده طبق قراردادهای دول همسایه و نیز رعایت میزان نیاز استاندارد هر نفر برای زندگی سالم از منافع کشورهای پایین دست دفاع نموده اند، بخصوص در مواردی که مردم کشورهای پایین دست از وضعیت اقتصادی ضعیف تری برخوردار هستند. از انجایی که ایران به عنوان یکی از کشورهای پایین دست در جریان های رودخانه ای، در بین کشورهای منطقه از شرایط ویژه ای برخوردار می باشد، چنانچه چاره ای (برقراری تفاهم ویا رجوع به محاکم بین المللی) برای رفع مشکلات مرتبط با آب شیرین صورت نگیرد، کشور دچار خسارات غیرقابل جبران انسانی، محیط زیستی و اقتصادی خواهد شد.

    کلیدواژگان: رژیم حقوقی رودخانه های مرزی، حقوق آب، حقوق بین الملل محیط زیست، رودخانه ارس، آلودگی آب
|
  • Javad Ranjbarzadeh *, Askar Jalalian Pages 1-18
    Consecutive droughts of the last three decades and the role of government's economic and social policies in harvesting or making artificial changes to natural resources and their misuse. It has caused the destruction of vegetation and as a result the destruction of the earths texture and finally the scattering of dust particles in the sky. In the hot and dry regions of the earth, especially in large areas of the Middle East, has created an acute environmental crisis that has caused numerous damages to the effected communities. Since the last half century, especially since the early 1970s, there have been positive developments in the field of International Environmental Law due to the holding of numerous public conferences which has led to the non-binding declarations but common statements, that have Erga-Omnes and Jus-Cogens rules. In this article, we have decided to examine these rules in a library manner and the basic question of whether it is possible to create a process for governments to commit to some environmental rules based on the responsibility of governments in order to reduce the harmful effects of this phenomenon in the Middle East, the participation of regional governments. The Middle East, especially its southeastern countries, should be explored in order to hold a conference and approve the "Regional Convention to Combat the Dust Crisis in the Middle East".
    Keywords: Dust, Environment, International Law, Middle East, crisis, International responsibility, Desertification convention
  • Mahmoud Haji Yousefi Pour * Pages 19-32
    Anarchy at the global level has caused emphasis on the role of power and the influence of great powers on the developments of the international system, The increasing progress of international law has made the role of great powers in this area ambiguous because international law in its nature tends towards equality, equity, and justice, but great powers seek to dominate power. It is clear that international law prevents the hegemony of great powers by emphasizing the equality of states. Therefore, great powers tend to unilateralism and violate international law to achieve their interests. The aim of the current research is to investigate the consequences of US unilateralism on international law. In this way, this question is raised: What is the effect of American unilateralism in the field of international relations on the field of international law? The hypothesis is that: due to the existence of anarchy, international law needs the support of great powers to be applied, therefore, America's disregard for international law or its instrumental use causes pessimism in other countries and ultimately reduces the legitimacy of legal rules and has a lower degree of enforcement. The findings of the research, obtained by the descriptive-analytical method, show that in practice, although the United States has taken positive actions in the direction of the creation and development of international law, in many cases, such as resorting to force, neglecting obligations and withdrawing from treaties and international institutions, it has caused the violation of international law, discrediting and weakening it.
    Keywords: International Law, Unilateralism, The United States of America, withdrawal from treaties, International Institutions
  • Mohammad Rassafi * Pages 33-47
    The environment has been seriously damaged during armed conflicts in recent decades, especially after the human use of modern weapons, including chemical and nuclear weapons. This issue raises the basic question of what is the role of Islamic teachings in preventing or these harms, along with international laws and documents. In this research, which deals with the collection of library-documentary resources related to the environment with a descriptive-analytical method, while reviewing the jurisprudential and legal rules related to the preservation of the environment during armed conflicts, their capability and role in protecting the environment during armed conflicts and finally it comes to the conclusion that there is a complete convergence between international law and Islamic rules in the field of environmental protection in armed conflicts and for this reason the international community can reduce these damages. International community may take advantage of the capacity of Islamic teachings in prohibiting environmental destruction as well as the ability to criminalize some examples of environmental destruction in armed conflicts.
    Keywords: Environmental Rights, Environmental protection, Islamic rules, Legal Rules, rules of war
  • Masoud Khadimi * Pages 48-66
    One of the challenging issues in the field of modern international law is the emergence of a new type of refugees that has been forced to leave their country for reasons of environmental risk and climate change consequences. This population shift is one of the most prominent signs of a lack of security that is both a cause and a consequence of that and one of the most significant human hazards. The international asylum system today needs serious attention to prevent and protect environmental refugees affected by the increasing speed of environmental degradation and climate change. The purpose of this research, using a descriptive method of documentary analysis, is to provide a definition of environmental refugees to identify them in international law due to seek a legal framework in international documents and procedures to support them. The findings indicate that no explicit definition of this category of refugees is found in the international documents and procedures, but can be implicitly identified from regional documents as well as legal doctrines. The rights that environmental refugees can provide in international documents and procedures are embodied in both the asylum legal system and the international human rights system. Since it is not always possible to support individuals by their governments, the effectiveness of a priori and aesthetic approaches to protecting environmental refugees also requires acceptance of shared responsibility by different countries based on human dignity and fundamental human rights.
    Keywords: Environmental Refugees, climate change, Human Security, Environmental Law
  • Afshin Jafari *, Mohammadreza Rezaei Pages 67-76
    Among the most important wars that have caused severe damage to the environment in the modern era are the Iraq wars and the Russian war against Ukraine, which we have discussed in this research in a descriptive-analytical way.The main question in this research is, what was the legal basis of gross violations of international environmental laws,The findings indicate that the parties involved in these wars have had many illegal activities in harming the environment.The involved countries have violated the rules of armed conflict, such as the principle of proportionality and necessity. Also, during these wars, several million tons of carbon dioxide have been released into space. As a result, regarding the Iraq war, all the environmental damages caused by Iraq such as; The release of oil from tankers in the Persian Gulf and the burning of oil wells in Kuwait were against the rules and regulations of international humanitarian law and Article 22 of Hague IV and the Geneva Conventions. In these conflicts, other cases have also been violated based on the rules of the law of war, including; According to Article 23 (g) of Hague IV, which prohibits the destruction or confiscation of property of the other party, and also Article 55 of Hague IV, which prohibits the occupying party from damaging or destroying real property in the occupied country. Regarding criminal liability, it will be possible to follow up through the amendment of the Statute of the International Criminal Court or the establishment of the Environmental Criminal Court.
    Keywords: Gross violation, Environmental rules, Law of the armed conflict, international responsibility of governments
  • Homira Agah *, Mohamad Hasan Habibi Pages 77-92

    In recent decades, the world has been facing with climate change and a shortage of fresh water, particularly in hot and dry regions. This investigation is based on document analysis and content analysis. The study categorizes and analyzes the available (albeit limited) resources to examine the legal situation of downstream countries from the perspective of water law and environmental law.This study deals with the principles and requirements related to international law to protect the rights of the beneficiaries of Border Rivers. Also this investigation attends the decisions issued by international courts in disputes related to Border Rivers with respect to water rights and environmental rights, in order to analyze the legal status of Border Rivers. This study aims to provide an analysis of the Aras River situation in terms of quantitative and qualitative damages affected by the activities of upstream countries. Based on existing studies, international courts have defended the right of downstream countries to secure their defined water rights under neighboring country agreements and to meet the standard needs of each person for a healthy life, particularly in situations where people in downstream countries are economically disadvantaged. Since Iran, as one of the downstream countries in the region, faces unique conditions in river currents, if no solution (such as reaching an agreement or resorting to international courts) is found to address the problems related to fresh water, the country will suffer irreparable human, environmental, and economic losses.

    Keywords: Legal regim of cross-border River, waer laws, Environmental Laws, Aras River, International court judgments water pollution