فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلامی - ایرانی خانواده
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی آقاجانی، محمدعلی حیدری*، محسن فهیم صفحات 1-23
    هدف

    حریم خصوصی نیاز افراد در عصر کنونی است که مجموعه ای از باورها، ارزش ها و هنجارها در قالب فرهنگ ارتباط تنگاتنگی با آن دارند. این موضوع در بستر زندگی زوجین به دلیل ایجاد مشترکات مختلف اهمیت و حساسیت بیشتری می یابد. لذا، هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش فرهنگ در حریم خصوصی زوجین است.

    روش

    پژوهش با روش کیفی از نوع تحلیل مضمون انجام گرفت. نمونه شامل 15 نفر از زنان و مردان بازه ی سنی 25 تا 40 سال شهر اصفهان بود که به روش هدفمند و با تعیین معیارهای ورودی و خروجی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته تا مرز اشباع ادامه یافتند. سپس، با استفاده از روش براون و کلارک در قالب شش مرحله و با کمک نرم افزار داده های کیفی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس داده ها در مجموع دو مضمون اصلی پیرامون نقش فرهنگ در حریم خصوصی زوجین شامل چالش ها با دو مقوله ی آگاهی و پویایی و راهبردها با دو مقوله ی دریافت خدمات مشاوره ی حقوقی و روانشناختی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، فرهنگ نقش مهمی در تعیین چگونگی حریم خصوصی زوجین دارد. در این زمینه، متخصصان حقوقی و روانشناسی می توانند این موضوع را در مشاوره های پیش از ازدواج در نظر بگیرند و حتی برای آن مداخلاتی را در جهت آگاهی بخشی همسران تدوین کنند.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، زوجین، فرهنگ، روابط زوجین
  • سهیلا شیخ بهایی، امیر قمرانی* صفحات 24-49
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی بهزیستی مذهبی-معنوی، شخصیت تاریک و اضطراب والدگری در مادران با و بدون فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری انجام شده است.

    روش

    طرح پژوهش علی-مقایسه ای و جامعه ی آماری شامل مادران با و بدون فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری که فرزندان در گروه سنی 7 تا 16 سال شهر اصفهان در سال 1399 بود. نمونه ای به تعداد 100 نفر (50 نفر مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری و 50 نفر مادران بدون فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-جبری) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های وسواس مادزلی (1977) (برای انتخاب گروه نمونه)، جهت گیری مذهبی-معنوی آلپورت (1968)، پرسشنامه شخصیت تاریک جوناسون و وبستر (2010) و پرسشنامه سنجش استرس والدگری آبیدین (1990) بود. داده ها با استفاده از SPSS-24 و آزمون تی مستقل تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که در متغیرهای بهزیستی مذهبی-معنوی و شخصیت تاریک و مولفه های آن ها، مادران بدون فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-جبری به صورت معناداری نمرات بالاتری نسبت به مادران دارای فرزندان با اختلال وسواسی-اجباری کسب کرده اند. در نتیجه ی دیگری می توان این طور بیان کرد که در اضطراب والدگری و مولفه های آن، مادران دارای فرزندان با اختلال وسواسی-اجباری به صورت معناداری نمرات بالاتری نسبت به مادران بدون فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-جبری کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش در تبیین مکانیسم های روان شناختی والدین دارای فرزند مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری موثر بوده و می تواند به درمانگران و پژوهشگران کمک کند.

    کلیدواژگان: بهزیستی مذهبی-معنوی، شخصیت تاریک، اضطراب والدگری، وسواس
  • ملوک نصرتی* صفحات 50-70

    هدف تحقیق حاضر مدل علی رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و استرس ادراک شده و نقش واسطه ای تاب آوری خانواده پرستاران بیمارستان توحید بود. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش شناسی همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 210 نفر از پرستاران بیمارستان توحید  است که از این تعداد 144 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد مقیاس تاب آوری خانواده سیکسبی (2005)؛  پرسشنامه تنظیم هیجان (برکینگ و زنوج، 2008 ب)  و پرسشنامه استرس ادراک شده (فلیگ و همکاران، 2005) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد مدل معادلات ساختاری با استفاده از دو نرم افزار pls و  Spssاستفاده شد. نتایج نشان داد که تنظیم شناختی بر استرس ادراک شده تاثیر منفی و معناداری (001/.=a)؛ تنظیم شناختی بر تاب آوری خانواده تاثیر مثبت و معناداری (001/.=a)؛ تاب آوری خانواده بر استرس ادراک شده تاثیر منفی و معناداری (001/=a) و تاثیر میانجی گری تاب آوری خانواده در رابطه تنظیم شناختی بر استرس ادراک شده تایید شد(001/.=a). باتوجه به نتایج تحقیق می توان از مهارتهای تنظیم هیجان و تاب آوری خانواده جهت کاهش استرس ادراک شده پرستاران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، استرس ادراک شده، تاب آوری خانواده، پرستاران
  • زهره واثقی، حسن احدی*، حسین بیگدلی، جواد خلعتبری صفحات 71-92
    مقدمه

    ازدواج یکی از مهم ترین عوامل بهداشت روانی در اجتماع است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل رضایت زناشویی بر اساس تاب آوری و تنظیم هیجان در زنان و نقش واسطه ای طرح واره های ناسازگار اولیه بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی و همبستگی (از نوع معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره تحکیم بنیاد خانواده با رویکرد سبک زندگی اسلامی شهر تهران در سال 1400 تشکیل داد. حجم نمونه نهایی با محاسبه بیش برآورد به دلیل پیش بینی ریزش آزمودنی 401 نفر بود که با توجه به گستردگی جامعه مورد مطالعه از روش غیرتصادفی و دردسترس استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (1989)، طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1990)، تنظیم هیجان گارنفسکی (2001) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. سپس داده های حاصل با استفاده از روش تحلیل مسیر توسط نرم افزار AMOS-18 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تاب آوری به صورت غیرمستقیم و از طریق طرح واره های محدودیت های مختل 0/04، دیگرجهت مندی 0/03 و گوش به زنگی و بازداری 0/03 به صورت غیرمستقیم توانست رضایت زناشویی را پیش بینی کند. همچنین تنظیم هیجان سازش یافته 0/35 و سازش نیافته 0/37- هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم و از طریق طرح واره های محدودیت های مختل 0/34-، دیگرجهت مندی 0/53 و گوش به زنگی و بازداری 0/65 توانستند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بنابراین متغیرهای تاب آوری، تنظیم هیجان و طرح واره های ناسازگار اولیه می توانند نقش مهمی در رضایت زناشویی داشته باشند و لزوم توجه به این متغیرهای مهم در برنامه های پیشگیری از طلاق باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، تاب آوری، تنظیم هیجان، طرح واره های ناسازگار اولیه
  • شایسته احمدی، سید صادق زمانی*، نصرالله عرفانی، هوشنگ جدیدی صفحات 93-112
    مقدمه

    آموزشگاه آغازین هر فردی، خانه و خانواده است. سال های نخست تربیت به خاطر نقشی که در ساختار جسمانی، عاطفی، اخلاقی و عقلانی دار بسیار حایز اهمیت است و از این جهت نقش خانواده در آن روشن می گردد. و پدر به عنوان یکی از ارکان خانواده امری فاقد جایگزین است. و کودک نخستین درس محبت و دوستی، و بغض و دشمنی را در خانه فرا می گیرد. در خانواده نقش پدر بسیار برجسته است، او مسیول اصلی تربیت شایسته فرزندان است . هدف از این تحقیق بررسی نقش تربیتی پدر در آموزه های نهج البلاغه است.  

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و با گردآوری داده های کتابخانه ای انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کتاب نهج البلاغه و بیانات حضرت علی (علیه السلام) در حوزه نقش پدر در تربیت فرزند است. در این راستا به منظور تحلیل نهج البلاغه، از روش تحلیل محتوای کیفی به وسیله ی ابزار پژوهش نرم افزار ATLAS.ti  استفاده شده است . کد گذاری، طبقه بندی و مقوله بندی متون انتخابی به وسیله ی نرم افزار صورت گرفته و در مجموع بعداز جمع آوری گزاره های نهج البلاغه مرتبط با موضوع پژوهش،  کد گذاری آن ها به روش کدگذاری باز انجام شده است. در مجموع تعداد 571 کد با موضوع تربیت و پدر استخراج شد که 53 عدد آن ها مربوط به کدهای تربیت و پدر است. برای کدبندی کتاب نهج البلاغه از ترجمه ی مرحوم دشتی استفاده شده است.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش  نشان می دهد که. پدر در تربیت کودک و نوجوان بنا بر علاقه ای که به او دارد باید کودک را نصیحت و توصیه کند و آداب اخلاق، خودسازی، تربیت نفس، سیر و سلوک الی الله را آموزش دهد که کودک از هوا و هوس بپرهیزد، سرگرمی های غافل کننده را از خود دور کند و به دور از تعصب و سهل انگاری به سفر آخرت فکر کند. پدر با مواظبت از فرزندان باید آن ها را به تقوای الهی دعوت کند، روح شان را با پند و نصیحت صیقل دهد؛ چون بدون ذکر نام خداوند و بدون اتکا به تربیت الهی، خانه ی قلب ویران و انسان در قعر چاه گرفتار می شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین پدر باید فرزندان را به راه راست هدایت کرده  و در این مسیر  راهنمایانی را که مورد اعتماد و آگاه هستند معرفی نماید.  چون انسان در هر حالتی نیاز به راهنمای دلسوز و مدبر دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: پدر، خانواده، تربیت، نهج البلاغه، نرم افزار ATLAS.ti
  • سمیه عباسی، امیر پناه علی*، علی نقی اقدسی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 113-133
    مقدمه

    اگر چه ازدواج اولین قدم برای تشکیل خانواده است؛ اما امروزه در میان جوانان به ویژه افراد تحصیل کرده ترس از ازدواج وجود دارد. هدف این پژوهش تبیین مدل ترس از ازدواج جوانان بر اساس اضطراب وجودی با میانجی گری سرسختی روان شناختی است.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی بوده و در نحوه گردآوری داده ها همبستگی از نوع توصیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر سردشت بود. نمونه پژوهش 358 نفر از دانشجویان بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس و روش اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ترس از ازدواج ریچارد (2007)، پرسش نامه اضطراب وجودی گود و گود (1974) و پرسش نامه سرسختی روان شناختی اهواز (1377) بود. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزار Smart-pls3 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر مستقیم اضطراب وجودی  609/0 و اثر غیرمستقیم آن به واسطه سرسختی روان شناختی 498/0 و اثر مستقیم اضطراب وجودی بر سرسختی روان شناحتی 309/0 و اثر مستقیم سرسختی روانشناختی بر ترس از ازدواج 320/0 معنادار بود (01/0˂ p).

    نتیجه گیری

    براین اساس، سرسختی روان شناختی می تواند نقش میانجی میان اضطراب وجودی و ترس از ازدواج داشته باشد. در این زمینه، متخصصان حوزه ی مشاوره و روان شناسی می توانند این موضوع را در مشاوره های پیش از ازدواج در نظر بگیرند و حتی مداخلاتی را برای کاهش ترس از ازدواج تدوین کنند.

    کلیدواژگان: ترس از ازدواج، اضطراب وجودی، سرسختی روانشناختی، ازدواج
|
  • Ali Aghajani, MohammadAli Heydari *, Moohsen Fahim Pages 1-23
    Aim

    Privacy, as the need of people in the current era, is closely related to a set of beliefs, values, and norms in the form of culture. This issue becomes more important and sensitive in the context of marital relationships due to various commonalities. Therefore, the present study aimed to explore the role of culture in couples' privacy.

    Methods

    The research was conducted using a qualitative thematic analysis method. The sample consisted of 15 men and women between the ages of 25 and 40 in Isfahan city, who were selected in a purposive method by determining the input and output criteria. Data collection continued through semi-structured interviews until data saturation. Then, they were analyzed using Braun and Clarke's method in six steps with the help of qualitative data software.

    Results

    Based on the data, two main themes about the role of culture in couples' privacy were identified, including challenges in two categories of awareness and dynamics and strategies in two categories of receiving legal and psychological counseling services.

    Conclusion

    According to the findings, culture plays an important role in determining the privacy of couples. In this context, legal and psychological experts can consider this issue in pre-marriage counseling and even formulate interventions to inform spouses.

    Keywords: privacy, Couples, culture, marital relationships
  • Soheila Sheikh Bahai, Amir Ghamarani * Pages 24-49
    Introduction

    The aim of this study was to compare religious-spiritual well-being, dark personality and parenting anxiety in mothers with and without children with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    The research design was causal-comparative, and the statistical population included all mothers with and without children with obsessive-compulsive disorder whose children were in the age group of 7 to 16 years in Isfahan city in 2020. A sample of 100 people (50 mothers with children with obsessive-compulsive disorder and 50 mothers without children with obsessive-compulsive disorder) was selected through a targeted and accessible sampling method. Data collection tools included the Maudsley's obsessive-compulsive disorder questionnaire (1977) (for sample group selection), Allport's religious-spiritual orientation (1968), Jonason & Webster's dark personality (Dark Triad) questionnaire (2010), and Abidin's parenting stress questionnaire (1990). Data were analyzed using SPSS-24 and an independent t-test.

    Results

    The results of this study indicate that in the variables of religious-spiritual well-being, dark personality and their components, mothers without children with obsessive-compulsive disorder have significantly higher scores than mothers with children with obsessive-compulsive disorder. In another result, it can be stated that in parenting anxiety and its components, mothers with children with obsessive-compulsive disorder scored significantly higher than mothers without children with obsessive-compulsive disorder.

    Conclusion

    The results of this study are effective in explaining the psychological mechanisms of parents with children with obsessive-compulsive disorder and can help therapists and researchers.

    Keywords: Religious-spiritual well-being, dark personality, parenting anxiety, obsession
  • Moluk Nosrati * Pages 50-70
    Introduction

    Privacy, as the need of people in the current era, is closely related to a set of beliefs, values, and norms in the form of culture. This issue becomes more important and sensitive in the context of marital relationships due to various commonalities. Therefore, the present study aimed to explore the role of culture in couples' privacy.

    Methods

    The research was conducted using a qualitative thematic analysis method. The sample consisted of 15 men and women between the ages of 25 and 40 in Isfahan city, who were selected in a purposive method by determining the input and output criteria. Data collection continued through semi-structured interviews until data saturation. Then, they were analyzed using Braun and Clarke's method in six steps with the help of qualitative data software.

    Results

    Based on the data, two main themes about the role of culture in couples' privacy were identified, including challenges in two categories of awareness and dynamics and strategies in two categories of receiving legal and psychological counseling services.

    Conclusion

    According to the findings, culture plays an important role in determining the privacy of couples. In this context, legal and psychological experts can consider this issue in pre-marriage counseling and even formulate interventions to inform spouses.

    Keywords: cognitive regulation of emotion, perceived stress, Family Resilience, nurses
  • Zohreh Vaseghi, Hasan Ahadi *, Hossein Bigdeli, Javad Khalatbari Pages 71-92
    Introduction

    Marriage is one of the most important factors of mental health in society. The purpose of the present study was to predict the marital satisfaction of adolescents based on resilience and emotion regulation with the mediating role of early maladaptive schemas.

    Method

    The method of the current research was applied, descriptive and correlational (structural equations type). The statistical population of the present study was made up of all married women who referred to the counseling centers of the Family Foundation Consolidation with an Islamic lifestyle approach in Tehran in 2021. By calculating the overestimation due to predicting the dropout of the subjects, the final sample size was 401 people, which according to the extent of the studied population, a non-random and available method was used. Olson's ENRICH Marital Satisfaction Scale (1989), Young & Brown's Young Schema Questionnaire-Short Form (1990), Garnefski et al.'s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2002), and Connor & Davidson's Conner-Davidson Resilience Scale (2003) were used to collect data. Then the resulting data were analyzed using path analysis method by AMOS-18 software.

    Results

    The results indicated that resilience was able to predict marital satisfaction indirectly through schemas of impaired limitations 0.04, other-directedness 0.03 and alertness and inhibition 0.03. Also, compromised emotion regulation 0.35 and uncompromised emotion regulation -0.37, both directly and indirectly and through the schemas of impaired limitations -0.34, other-directedness 0.53, and alertness and inhibition 0.65 were able to predict marital satisfaction (p<0.001).

    Conclusion

    Therefore, the variables of resilience, emotion regulation and early maladaptive schemas can play an important role in marital satisfaction and the need to pay attention to these important variables in divorce prevention programs should be considered.

    Keywords: marital satisfaction, resilience, emotion regulation, early maladaptive schemas
  • Shayesteh Ahmadi, Seyed Sadegh Zamani *, Nasrolah Erfani, Hooshang Jadidi Pages 93-112

    The beginning school of every person is his home and family. As the early years of training play a fundamental role in the physical, emotional, moral, and rational structure, they are of great importance and the role of the family in these years is so distinguished. As one of the family pillars, the father does not have any substitutes. Children acquire the first affection, friendship, hatred, and hostility lessons at home. The role of the father is highly outstanding in the family because he is the main person responsible for the proper training of children. This research aims at investigating the educational role of the father in the teachings of Nahj al-Balaghah. The study was done with the descriptive-analytical approach and gathered library data, in particular Nahj al-Balaghah and Imam Ali's (A.S.) sayings related to the role of the father in training children. Thus, qualitative content analysis was used to analyze Nahj al-Balaghah. The ATLAS.ti software was used in this study to code, classify, and categorize selected texts. After the Nahj al-Balaghah statements related to the research subject were collected and coded, in total 571 codes related to the training and father themes were extracted from which 53 were about the training and father codes. Summarizing and incorporating Nahj al-Balaghah codes and classifying them leads us to six titles of the factors that influence training. Dashti translation of Nahj al-Balaghah was used for coding this book.

    Keywords: ATLAS.ti software, Family, father, Nahj Al-Balagha, Training
  • Somayyeh Abassi, Amir Panah Ali *, Alinaghi Aghdasi, Marziye Alivandi Vafa Pages 113-133
    Introduction

    Marriage is seen as the initial step in starting a family, but nowadays there seems to be a fear or avoidance of this commitment among young people, particularly those who are educated. The purpose of this research was to determine the model of gamophobia among young people based on existential anxiety with the mediation of psychological hardiness.

    Methods

    The current study is applied in terms of purpose, and descriptive correlational data collection method was used. The statistical population of the research included all students of the Islamic Azad University, Sardasht branch. The research sample was 358 students who participated in the research online and through available sampling method. Data collection tools included Richard's Gamophobia Questionnaire (2007), Good and Good Existential Anxiety Questionnaire (1974) and Ahvaz Psychological Hardiness Questionnaire (2017). Data were analyzed using Pearson's correlation method and path analysis through Smart-pls3 software.

    Results

    The results indicated that the direct effect of existential anxiety was 0.609 and its indirect effect through psychological hardiness was 0.498 and the direct effect of existential anxiety on psychological hardiness was 0.309 and the direct effect of psychological hardiness on gamophobia was 0.320 significant (P˂ 0.01).

    Conclusion

    Therefore, psychological hardiness can play a mediating role between existential anxiety and gamophobia. In this context, counseling and psychology specialists can consider this issue in pre-marriage counseling and even formulate interventions to reduce the gamophobia.

    Keywords: gamaphobia, existential anxiety, psychological hardiness, marriage