فهرست مطالب

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین اخوان طبسی*، امیرحسین حسین زاده ایوری صفحات 1-24

    اسراف، مفهومی مهم در نظام اقتصادی و اخلاقی قرآن کریم است. لغت شناسان مسلمان اسراف را عمدتا به زیاده روی (ضد میانه روی) معنا کرده اند؛ این درحالی است که برخی کاربردهای اسراف، با این معنا قابل توضیح نیست. نگارندگان برای کشف مولفه های معنایی اسراف در قرآن، از روش ریشه شناسی بهره بره اند. پرسش اصلی این پژوهش آن است که مولفه های معنایی اسراف براساس روش ریشه شناسی، چیستند؟ از دستاوردهای این پژوهش آن است که ماده سرف بکار رفته در قرآن کریم حاصل ترکیب دو ریشه باستانی مختلف است: اول ماده باستانی «شرب» که معنای خوردن ونوشیدن می دهد و در طی تحولات زبانی در عربی به صورت سرف درآمده و معنای خوردن ومصرف کردن را به خود گرفته است؛ دوم ماده باستانی «سرف» که معنای گرما و آتش زدن می دهد و در طی تحولات زبانی درعربی به صورت سرف درآمده و معنای حرص وولع و هیجان زدگی بخود گرفته است. از ترکیب معنای این دو ماده در عربی قرآنی دومولفه ی مهم معنایی «خوردن/مصرف کردن» و «حرص، ولع و هیجان زدگی» در ماده قرآنی سرف وجود دارد که بادرنظر گرفتن این مولفه ها می توان کاربرد های این ماده در قرآن کریم را درک نمود.

    کلیدواژگان: اسراف، ریشه شناسی، زبان های سامی، قرآن کریم
  • یحیی جهانگیری سهروردی*، نسیم تیموری صفحات 25-44

    فهم مساله «زمان» از دیرباز، یکی از مسایل جدی و رمزآلود بشر بوده که برای درک آن تلاش بسیار نموده است. فیلسوفان، فیزیکدانان و الهی دانان برای کشف حقیقت آن کوشیده و تعاریف گوناگونی ارایه داده اند. کاوش معنای این مفهوم در کتابی که آفریننده اش به دقت و حکمت آن را جاودانه فروفرستاده، می تواند در کشف حقیقت معنای زمان، یاریگر باشد. این پژوهش با واکاوی واژه «یوم» در آیات 47 سوره حج، 5 سوره سجده و 4 سوره معارج و نیز آیه 19سوره کهف و آیه 259 سوره بقره در تلاش است با روش توصیفی تحلیلی به معنای زمان در بیان قرآن دست یابد. واکاوی آیات مذکور بر این مطلب اشعار دارد که گذر زمان در شرایط مختلف و بر افراد متفاوت یکسان نیست. کشف این مفهوم از معنای زمان، می تواند فهم مسایل مختلف الهیاتی از جمله معاد، امکان زیست طولانی و غیرعادی برخی از معصومین (ع) را موجه و منطقی سازد. این برداشت زمانی تقویت می شود که به یافته دانشمندان به تعداد حرکات در عالم که هر شیء یک حرکت دارد زمان وجود دارد.

    کلیدواژگان: قانون نسبیت، اعتباری، نسبیت زمان، اختلاف اشیاء
  • رامش حلاجیان اصفهانی*، مهدی مهریزی، سید محمدعلی ایازی صفحات 45-70

    تفسیر قرآن کریم از عرصه هایی است که نیاز به روزآمدی و تحول دارد. ضروری بودن مساله جاودانگی قرآن در میان مسلمین، و روایات فراوانی که از پیامبر و دیگر پیشوایان اسلام رسیده، ارایه تفسیر های نو برای قرآن را روشن تر می سازد.نوشتار حاضر به معرفی گونه هایی از نوآوری تفاسیر در سوره جمعه و آرای برخی از قرآن-پژوهان دوره معاصر می پردازد.گونه های نوآوری در سطح ادبی شامل: دستور زبان و بلاغت، در نکات تفسیری شامل: ارایه محتوای نو، مصداق نو، طبقه بندی نو ، استدلال جدید، نقد و تحلیل مبتکرانه، حل تناقضات در مبانی اندیشه و دفع شبهات ظهور می یابد.این نوآوری ها در قالب روش ها و گرایش های مفسران ارایه می گردد. نوآوری-های روشی شامل: روش بررسی واژگان، تفسیر قرآن به قرآن، بررسی سیاقی، بررسی تناسب آیات و سور، روش عقلی و روش استیحایی و نوآوری های گرایشی شامل: گرایش اجتماعی اعم از گرایش اجتماعی- سیاسی، اجتماعی- اقتصادی، و اجتماعی- تربیتی، و گرایش تاریخی- فرهنگی و گرایش فقهی- کلامی است. حاصل آن که با مطالعه و تحلیل تفاسیر دوره معاصر ، نوآوری در این تفاسیر، از تنوع و فراوانی بیشتر و برتری به جهت کمی و کیفی، نسبت به ادوار پیشین برخوردار است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، نوآوری، سوره جمعه، تفاسیر معاصر
  • عنایت شریفی* صفحات 71-93

    سلامت معنوی به عنوان یکی از ابعاد سلامت در کنار سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی در بسیاری از نظام ها و مکاتب مورد توجه قرار گرفته است و براساس مبانی خود در باره آن سخن گفته اند در این میان قرآن کریم با تبیین مفاهیم اخلاقی با وسعتی در تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان، در صدد تبیین یک نظام فکری و معرفتی به نام«نظام اخلاقی» می باشد،که مشتمل بر سه عنصر مرتبط و منسجم؛ اهداف، مبانی و اصول می باشد. و با دور روش معرفتی و عملی در صدد تامین و ارتقای سلامت معنوی انسان می باشد. از این رو این پژوهش در صدد است با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که روش های معرفتی نظام اخلاقی قرآن چگونه بر سلامت معنوی انسان تاثیرگذار می باشند؟روش های معرفتی در یک تقسیم بندی کلی به سه روش؛ نگرشی،گرایشی و کنشی تقسیم می شوند. تقویت باورها و اعتقادات، اعتقاد به مقدرات الهی، هدفمندی زندگی انسان و اراده و اختیار از مهم ترین روش های معرفتی نگرشی می باشند که در سلامت معنوی انسان نقش اساسی دارند.

    کلیدواژگان: نظام اخلاقی قرآن، روش های معرفتی، سلامت معنوی، قرآن
  • یونس رضازاده*، مرضیه محصص صفحات 95-121

    بر مبنای نظریه شناختی استعاره، مفاهیم انتزاعی براساس مفاهیم تجربه پذیر درک می شوند. در قرآن کریم نیز شواهد فراوانی از این نحوه مفهوم سازی مشاهده می شود. بسامد واژگان ایمان در قرآن نمایان گر نقش محوری ایمان در زندگی معنوی است. آثار و تجلیات ایمان از زوایای پراهمیت ایمان است که در قرآن بر آن تاکید فراوانی شده است. در پژوهش حاضر، 23 پیکره از آیات مرتبط با آثار ایمان در 9 حوزه مبدا با هدف تحلیل الگوی مفهوم سازی ایمان در قرآن مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد نام نگاشت هایی نظیر «ایمان، چهره سفید است»، «ایمان، هدایت قلب است»، «ایمان، نجات از آتش است»، «ایمان، تجارت پرسود است»، «ایمان، نوری دوان در جهت جلو و راست مومنین به سوی بهشت است»، «ایمان، هدایت به راه مستقیم است» و «ایمان، خروج از تاریکی ها به سوی نور است» برای مفهوم سازی استعاری آثار ایمان مطرح شده اند. همچنین، طرحواره های مکان و ظرف نیز برای تصویرسازی منزلت و بهره مندی از رحمت الهی بر اثر ایمان آوردن به کار رفته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ایمان، آثار ایمان، استعاره مفهومی، نام نگاشت
  • عزت الله مولایی نیا، مریم جزایری* صفحات 123-145

    سوره ی حشر در جریان رویارویی پیامبر (ص) با یکی از قبایل یهودی ساکن مدینه فرود آمده و دارای بخش های مختلفی است که محتوای آن را از سایر سوره ها متمایز می سازد. لحن قاطع آیات ابتدایی این سوره، نشانه ی جدی بودن جریان خطرناکی است که اگر با اراده مستقیم خداوند ریشه کن نشود، مسلمانان را به دردسر خواهد انداخت و خداوند با انتساب برخی امور در جریان این رویارویی به خود، این نکته را به مسلمانان گوشزد می کند که هشیار باشند و در فضای جنگ افروزی و پیمان شکنی برخی از قبایل اهل کتاب، ضمن حفظ وحدت و یک پارچگی میان خود، از کید خاینین به ظاهر مسلمان که با دورویی و نفاق قصد اخلال در نظام اسلام را دارند، غافل نشوند. و با بیان فرجام عمل کسانی که با پیروی از شیطان، عاقبتی جز عذاب الهی ندارند، بر لزوم توجه به خداوند و تسبیح او تاکید می نماید. این نوشتار با بررسی محتوای کلی سوره حشر، و آیه دوم آن، برداشت غالب مفسران از وجه تسمیه این سوره به «حشر» را مورد نقد قرار داده و دیدگاه نوینی را ارایه می دهد. به گونه ای که هم فاقد تعارض تاریخی دیدگاه مفسران است و هم با سیاق و لحن آیات ابتدایی سوره تناسب بیش تری دارد.

    کلیدواژگان: حشر، لاول الحشر، یهود، بنی النضیر، بنی قینقاع
|
  • MohammadHosein Akhavan Tabasi *, Amirhosein Hoseinzadeivary Pages 1-24

    Extravagance is an important concept in the economic and moral system of the Holy Quran. Muslim lexicographers have defined extravagance mainly as excess (against moderation); This is while some uses of extravagance cannot be explained with this meaning. The main question of this research is what are the semantic components of extravagance based on the etymological method? One of the achievements of this research is that the word ``serf'' used in the Holy Quran is the result of the combination of two different ancient roots: first, the ancient word ``sharb'' which means to eat and drink, and during linguistic changes in Arabic, it became ``serf'' and means He has taken eating and consuming by himself; Second, the ancient word "serf" which means heat and setting fire, and during linguistic changes in Arabic, it became "serf" and took on the meaning of greed, lust, and excitement. From the combination of the meanings of these two articles in Quranic Arabic, there are two important semantic components of "eating/consuming" and "greed, craving and excitement" in the Quranic article Sarf, which by considering these components can be used This article was mentioned in the Holy Quran.

    Keywords: ISRAF, etymology, Semitic languages, Holy Quran
  • Yahia Jahangiry Sohrevardy *, Nasim Teymouri Pages 25-44

    Understanding the issue of "Time" has been one of the serious problems of mankind since long ago. Philosophers, physicists and theologians have tried to discover its truth . Exploring the meaning of this concept in a book, whose creator carefully and wisely sent it down eternally can be helpful and enlightening in discovering the truth of the meaning of time.This research with a descriptive-analytical method is trying by analyzing the word of the day In the verses 47 of Surah Ḥajj, 5 of Surah Sajda, , 4 of Surah Ma’ārij also verses 19 of Surah al-Kahf and verse 259 of Surah al-Baqarah to achieve the meaning of time . The analysis of the mentioned verses has verses on this topic that the passage of time is not the same in different situations and for different people.Discovering the meaning of time can justify and rationalize the possibility of the long and unusual life of some of the Innocent Imams (AS) by understanding various theological issues, including Resurrection.This perception is strengthened when scientists have come to the point that there is as much time as there are movements in the universe - that every object has one movement.

    Keywords: Theory of Relativity, Credit, Relativity of Time, Difference of Objects
  • Ramesh Hallajian Esfahani *, Mahdi Mehrizi, Seyed MohamadAli Ayazi Pages 45-70

    community development and growth. The exegesis of the holy Quran is an area that needs to evolve and be updated in a variety of fields. The present study examined different types of innovation in the exegesis of Surah Al-Jumu'ah, as well as 11 prominent contemporary exegesis, and the ideas of some contemporary Quran scholars. The types of studied innovation were as follows: 1. Literary, including a. lexical, b. grammatical, c. rhetorical; 2. Exegesis points, including content and from, modern classification, modern reasoning, resolving contradictions in the foundations of thought and rejecting doubts, which were presented as exegesists' methods and orientation in the exegeses; methodological innovation, including a. lexical study, b. Quran-to-Quran exegesis, c. contextual method, d. analogy of verses and surahs, E. intellectual method; and orientation innovation, including a. Social orientation, including socio-political, socio-economic, and socio-educational orientation, b. historical-cultural orientation c. jurisprudential-theological orientation. The findings revealed that by studying and analyzing contemporary conditions, the studied exegesis is more innovative in terms of quality and quantity than previous periods.

    Keywords: Typology, Innovation, Surah Al-Jumu'ah, Contemporary Exegesis
  • Enayat Sharifi Pages 71-93

    Spiritual health as one of the aspects of health along with physical, mental, and social health has been considered in many systems and schools and they have talked about it based on their principles. In the meantime, the Holy Qur'an, by explaining moral concepts with a wide scope in all dimensions of the individual and social life of man, seeks to explain an intellectual and epistemic system called the "ethical system", which consists of three related and coherent elements: goals, foundations, and principles, and aims to provide and improve the spiritual health of human beings with two epistemic and practical methods. Therefore, the present research attempts to answer this basic question with a descriptive and analytical method How do the epistemic methods of the moral system of the Qur'an affect the spiritual health of human beings? In a general classification, epistemic methods are divided into three perspective, tendency, and action methods. Strengthening beliefs and convictions, believing in divine predestination, the purposefulness of human life, and free will are among the most important perspectives of epistemic methods that play an essential role in human spiritual health. Building health of human nature, raising awareness and increasing knowledge, understanding the philosophy of difficulty, awareness of human capacities and shortcomings, and self-knowledge are the most important epistemic tendencies, and introducing role models, seeking refuge in God, purifying and improving the environment, and leaving toxic associations are among the most important epistemic action methods in the moral system of the Qur'an that affect spiritual and soul health.

    Keywords: moral system of Quran, epistemic methods, spiritual health, Quran
  • Younes Rezazadeh *, Marzieh Mohases Pages 95-121

    Based on the cognitive theory of metaphor, abstract concepts are understood based on experiential concepts. There are many evidences of this way of conceptualization in the Holy Quran. The frequency of the word faith in the Quran shows the central role of faith in spiritual life. The works and manifestations of faith are one of the most important aspects of faith, which are emphasized a lot in the Quran. In the current research, 23 verses related to works of faith in 9 areas of origin have been studied with the aim of analyzing the conceptualization pattern of faith in the Qur'an. Studies show that name-mappings such as "faith is a white face", "faith is the guidance of the heart", "faith is salvation from fire", "faith is a profitable business", "faith is a light running in the forward and right direction of believers to It is towards heaven", "faith is guidance to the straight path" and "faith is the exit from darkness to light" have been proposed for the metaphorical conceptualization of the works of faith. Also, the schemas of the place and the vessel are also used to illustrate the dignity and benefit of divine mercy due to faith.

    Keywords: Quran, faith, Works of faith, conceptual metaphor, Name-Mapping
  • Ezzatollah Mowlaee Nia, Maryam Jazayeri * Pages 123-145

    The decisive tone of the opening verses of this sura is a sign of the seriousness of the dangerous trend which, if not eradicated by God's direct will, will cause trouble for Muslims.And by attributing some matters during this confrontation to himself, God warns the Muslims to be alert and in the atmosphere of war-mongering and treaty-breaking by some tribes of the People of the Book, while maintaining unity and integrity among themselves, from the traitors who pretend to be Muslims. They intend to disrupt the Islamic system with their hypocrisy and hypocrisy, don't forget.And by stating the outcome of the actions of those who follow the devil, there is no end except divine punishment, he emphasizes the need to pay attention to God and glorify Him.This article, by examining the general content of Surah Hashr and its first 5 verses, criticizes the prevailing opinion of the commentators about the naming of this Surah as Hashr and presents a new point of view. in such a way that it does not have the historical conflict of the commentators' point of view and is more suitable to the context and tone of the opening verses of the Surah.

    Keywords: Gathering, the first gathering, Jews, Bano al-nazir. Bano al-Qaynoqa