فهرست مطالب

توسعه حرفه ای معلم - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1402)

نشریه توسعه حرفه ای معلم
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حدید قهرمانی تولابی*، الهام کاویانی صفحات 1-15
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نگرش و سواد رایانه ای معلمان زن و مرد در استفاده از فن آوری اطلاعات در فرایندهای آموزشی و اداری در استان کرمانشاه انجام شد. روش انجام این پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه معلم های استان کرمانشاه بوده که در زمان اجرای پژوهش تعداد آن ها 22742 نفر و به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 378 نفر (201 نفر زن و 177 نفر مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد نگرش نسبت به کاربرد تکنولوژی یاووز و سوادرایانه ای سون، راب و کاریسمیادجی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها به ترتیب، 84/0 و 79/0 به دست آمده است. روش های آماری مورد استفاده، شامل آمار توصیفی (میانگین، درصد، فراوانی) و آمار استنباطی (تی مستقل) بوده است. یافته ها نشان داد که ما بین نگرش معلمان مرد و زن مدارس هوشمند در استفاده از فن آوری اطلاعات در فرایندهای آموزشی و اداری تفاوت معناداری (033/0 = Sig) وجود دارد، اما در زمینه سواد رایانه ای آن ها تفاوت معناداری مشاهده نشد، هر چند که میانگین نمره مردان بیشتر بود.
    کلیدواژگان: سواد رایانه ای، فن آوری اطلاعات، مدرسه هوشمند، نگرش
  • میلاد آقورن لوئی*، خدیجه علی آبادی، سعید پورروستایی اردکانی صفحات 17-37
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی رایانه ای آموزشی تولیدشده بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پسر پایه اول دوره دوم متوسطه تهران انجام شده است. این مطالعه با توجه به اهداف و فرضیه ها از نوع طرح های آزمایشی بین گروهی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل است و با توجه به شیوه جمع آوری داده ها از نوع نیمه آزمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه دوم شهر تهران که در سال تحصیلی 96-97 در حال تحصیل بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند یک مدرسه در منطقه 2 تهران به عنوان نمونه انتخاب شده و50 نفر در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه عملکرد تحصیلی استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری نشان داد سطح معناداری کوچک تر از 01/0 است (01/0> P). بدین ترتیب فرض صفر آماری رد و مشخص شد که بین دانش آموزان در دو گروه آزمایش و کنترل، در نمرات مربوط به عملکرد تحصیلی و در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. مطابق با نتایج پژوهش حاضر می توان گفت بازی رایانه ای آموزشی تولیدشده بر متغیر عملکرد تحصیلی و موثر بوده و موجب افزایش آن شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، بازی رایانه ای آموزشی، عملکرد تحصیلی
  • اکرم حمیدی نصراباد*، اعظم حمیدی نصرآباد صفحات 39-49
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی آموزش مداخله ای راهبردهای دقت دیداری و شنیداری بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی در پایه دوم دوره ابتدایی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان نارساخوان ابتدایی پایه دوم شهرستان کاشمر در سال 1400_1399 است. با توجه به جامعه مورد پژوهش، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. نمونه ای با حجم 16 نفر از مراجعین مرکز اختلالات یادگیری شهرستان کاشمر انتخاب شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. آموزش مداخله ای دقت دیداری و شنیداری طی 12 جلسه 45 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش انجام شد. ابزار پژوهش، آزمون نارساخوانی نما بود. داده های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد آموزش مداخله ای دقت دیداری و شنیداری بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش دقت دیداری و شنیداری، توانایی خواندن، نارساخوانی
  • زهره کرمی*، محمدرضا یوسف زاده چوسری صفحات 51-68

    هدف مقاله، تبیین دلالت‏های نظریه پیچیدگی در برنامه درسی است. نظریه پیچیدگی با تکیه بر مبانی فیزیک کوانتومی بیان می‏کند که در یک سیستم پیچیده نمی‏توان چیزی را از قبل پیش‏بینی کرد. در این پژوهش، به منظور استخراج دلالت‎های نظریه پیچیدگی برای برنامه درسی از روش سندکاوی و تحلیل محتوای مقوله‏ای استفاده شد. 45 منبع مرتبط با موضوع، به عنوان نمونه پژوهش بر اساس نمونه‏ گیری هدفمند انتخاب شدند. ابتدا با توجه به سوالات پژوهش، منابع مرتبط، مطالعه شده و متون، استخراج شدند؛ سپس یافته ‏ها کدگذاری، طبقه ‏بندی و تحلیل و تفسیر شدند. یافته ‏های پژوهش، ویژگی‏ های نظریه پیچیدگی، کاربردهای نظریه پیچیدگی در تعلیم و تربیت و برنامه درسی، ویژگی ‏های برنامه درسی پیچیده، و رویکرد برنامه درسی متناسب با نظریه پیچیدگی را تبیین کرد و نشان داد نظریه پیچیدگی دارای ویژگی‏هایی مانند بازخورد مثبت، سازگاری و انطباق، آشفتگی، خود‏تحلیلی، ارتباط، خودسازماندهی، اثر پروانه‏ای، خود‏تعادلی، جاذبه‏ های نا‏آشنا، و غیرخطی بودن است. بر اساس نظریه پیچیدگی، آن نوع برنامه درسی می‏تواند فرد را برای مواجه شدن با تغییر و تحول و زندگی در دنیای پیچیده آماده کند که خودش هم پیچیده باشد؛ برنامه درسی بر اساس سیستم‏های انطباقی پیچیده، بر اصولی چون روییدنی بودن، خود‏سازماندهی، بازخورد، تعامل، روابط دوسویه و چندسویه، همیاری، ارتباط، و نظم بدون کنترل، تاکید دارد. برنامه درسی روییدنی می‏تواند به خلق سازمان‏های یادگیرنده کمک کند. با خلق سازمان‏های یادگیرنده، یادگیرندگان، این توانایی را کسب می‏کنند که در برابر تغییر، پیچیدگی و عدم اطمینان، واکنش مناسبی از خود نشان داده و خود را مدیریت کنند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دلالت ها، سیستم‏های پیچیده، نظریه پیچیدگی
  • سعید فلاح*، محمد انصاری پور، عباس عرب صفحات 69-88

    یکی از پیش‏نیازهای مهم و اساسی یادگیری، انگیزه تحصیلی است که تاثیر آن بر یادگیری، یکی از امور بدیهی است. اگر دانش آموزان نسبت به تحصیل انگیزه بالایی داشته باشد باعث می شود به آموزش و توضیحات معلم با دقت توجه کنند، تکالیف درسی خود را با جدیت انجام دهند و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر نسبت به موضوعات درسی باشند. یکی از راه های افزایش انگیزه تحصیلی در دانش آموزان را می توان استفاده از آموزش طنزمحور دانست که علاوه بر پرورش تفکر نقادانه، تحلیلی و واگرا، باعث می شود توجه دانش آموزان را در کلاس درس جلب کند، استرس را کاهش دهد، رابطه ای دوستانه بین معلم و دانش آموزان بسازد و در آخر، ماندگاری مطالب آموخته‎ شده را در دانش آموز افزایش دهد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر آموزش طنزمحور بر انگیزه تحصیلی دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی پایه چهارم است. روش پژوهش حاضر اقدام پژوهی از نوع مشارکتی در سه بعد تشخیص، اجرا و ارزیابی است که در پی آن، راه‏کارهایی نشان داده شد که می توان با استفاده از آموزش طنزمحور انگیزه تحصیلی دانش آموزان را افزایش داد. استفاده از داستان ها و لطیفه های مرتبط با محتوای درسی، استفاده از توانمندی های دانش آموزان شوخ طبع در بیان مطالب طنز مرتبط با محتوای درسی و استفاده از طنز بصری را می توان به عنوان نمونه های موثر استفاده از طنز در آموزش دانست. پیشنهاد می شود در دانشگاه فرهنگیان واحدهایی برای آموزش استفاده از این ابزار به دانشجومعلمان ارایه شود تا بتوانند از این ابزار موثر در آموزش ابتدایی، به نحو صحیح استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، آموزش طنزمحور، انگیزه تحصیلی، مطالعات اجتماعی، مقطع ابتدایی
  • مهدی میرزایی*، رحیم ایمانی، کیوان صالحی، مرضیه دهقانی، مریم بهنودی صفحات 89-103
    انگیزه، به عنوان موتور محرک انسان، مهم ترین عاملی است که شناسایی آن می تواند در شناسایی، حمایت، توسعه و هدایت نیروی انسانی، ایفای نقش کند. اهمیت انگیزش شغلی برای معلمان به عنوان شریفترین و مهم ترین رسته شغلی در جامعه و انسان سازان آینده، از یک سو و فقدان شناخت کافی از عوامل موثر بر ارتقای انگیزش و توسعه شغلی آنها از سوی دیگر، مسیله اصلی پژوهش حاضر به شمار می رود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان انگیزش معلمان در مدارس ابتدایی چند پایه منطقه موسیان و در مقایسه با معلمان مقطع متوسطه و رابطه آن با عملکرد و توسعه حرفه ای شان انجام شده است. بدین منظور با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی سازه آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی و تایید شد، به سرشماری معلمان پرداخته شد و در نهایت، از بین 400 پرسشنامه توزیع شده 310 پرسشنامه برگشت داده شد و مبنای تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد انگیزه شغلی، در اکثر معلمان هم در مدارس ابتدایی چندپایه و هم متوسطه ناچیز و پایین است. بررسی روابط بین عوامل انگیزه شغلی و متغیرهای جمعیت شناختی نظیر جنسیت، مدرک تحصیلی و سابقه تدریس، نشان از نبود رابطه معنادار بین این متغیرها است. بنابراین، ناکافی بودن انگیزه شغلی، در اکثر معلمان مدارس چندپایه ابتدایی و هم چنین متوسطه با انواع سطوح مدارک تحصیلی، جنسیت، سابقه ها و مقاطع متفاوت شغلی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، آموزش و پرورش، عملکرد شغلی، معلمان
|
  • Hadid Ghahramani Tolabi *, Elham Kaveiani Pages 1-15
    Nowadays, information and communication technology is a powerful tool that has no choice but to face it. Technology, Information and Communication is rebuilding itself and penetrating other fields with astonishing speed. Undoubtedly, one of the most important achievements of technology development is the transformation in the field of education. Smart schools can be considered as a symbol of the presence of technology in education. The aim of this study was to compare the attitudes and computer literacy of teachers in the use of information technology in educational and administrative processes in Kermanshah province. The method of this research was descriptive survey. The statistical population of this study was all teachers in Kermanshah province. At the time of the study, their number was 22742 people and by simple multi-stage cluster sampling method and using Krejcie Morgan table, 378 people (201 females and 177 males) Sample titles were selected. To collect the data, two standard questionnaires of attitude towards the use of Yavuz technology and the literacy of Sun, Rob and Karismiadji were used. The reliability of the questionnaires was 0.84 and 0.79, respectively. The statistical methods used included descriptive statistics (mean, percentage, frequency) and inferential statistics (independent t-test). The results showed that there was a significant difference between the attitudes of male and female teachers in smart schools in the use of information technology in educational and administrative processes, but there was no significant difference in their computer literacy, although the average score of men was higher.
    Keywords: Attitude, Computer Literacy, Information Technology, Smart School
  • Milad Aghveranluei *, Khadijeh Aliabadi, Saeed Pourrostaee Ardakani Pages 17-37
    The present study aimed to investigate the effectiveness of educational computer game produced on the academic performance of boy students in first grade of secondry high school in Tehran. This study is based on the objectives and hypotheses of the type of inter-group experimental design with pre-test and post-test along with the control group and according to the method of data collection, it is a semi-experimental type. The statistical population of this study is all boy students of the first grade secondary school students in Tehran who educated in the academic year of 2017-18. Using a targeted sampling method, a school in Tehran 2 region was selected as the sample and 50 subjects were divided into two experimental and control groups. Research tool of present study was questionnaire of academic performance. The results of ANCOVA and MANCOVA showed that the level of significance was less than 0.01 (p <0.01). Thus, the statistical zero assumption is rejected and it was found that there was a significant difference between the students in the experimental and control groups in the scores related to the academic performance in the post-test. According to the results of this study, it can be concluded that the educational computer game produced on the variable of academic performance has been effective and has led to its increase.
    Keywords: Academic Performance, Education computer game, Education
  • Akram Hamidi Nasrabad *, Azam Hamidi Nasrabad Pages 39-49
    The purpose of this study is to evaluate interventional training of visual and auditory accuracy strategies on improving the reading performance of dyslexic students in the second grade of elementary school. The statistical population of this research includes dyslexic students of the second grade of Kashmar city in 2019-1400. According to the research community, available sampling method has been used. A sample of 16 people was selected from the clients of the learning disorders center of Kashmer city. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design. Interventional training of visual and auditory accuracy was carried out on the experimental group during 12 sessions of 45 minutes. The research tool was the face dyslexia test. The obtained data were analyzed by covariance analysis method. The results of the research showed that interventional training of visual and auditory accuracy is effective in improving the reading performance of dyslexic students.
    Keywords: dyslexia, reading ability, Teaching visual, auditory accuracy
  • Zohreh Karami *, Mohammadreza Yousefzadeh Pages 51-68

    The main purpose of this paper was to explain the implications of complexity theory for curriculum. Complexity theory based on the basics of quantum physics, states that complex systems can not be predicted anything before. In this study, the methodology of document mining and categorical content analysis was used to extract the implications of complexity theory for the curriculum. 45 related sources were selected as the research sample based on purposive sampling. First, according to the research questions, related sources were studied and texts were extracted. The findings were then coded, classified, analyzed, and interpreted. The research findings explained the characteristics of complexity theory, the applications of complexity theory in education and curriculum, the characteristics of complex curriculum, and the curriculum approach appropriate to complexity theory. The findings explained complexity theory has features such as positive feedback, adaptability, and adaption, chaos, self-analytical, communication, self-organization, the butterfly effect, self-balancing, unfamiliar attractions, and non-linearity. Based on the complexity theory, only the type of Curriculum can prepare a person to deal with change and evolution and live in a complex world that itself is complex; a curriculum based on complex adaptive systems, are emphasizes the principles such as emergent, self-organization, feedback, interaction, interactive and multi-directional relationships, collaboration, communication, and order without control. An emergent curriculum can help to create learner organizations. Through creating learner organizations, learners gain the ability to show appropriate reactions against change, complexity, and uncertainty, and to be able to manage theirs.

    Keywords: complex systems, complexity theory, curriculum, implications
  • Saeed Fallah *, Mohammad Ansaripour, Abbas Arab Pages 69-88

    One of the important and fundamental prerequisites for learning is academic motivation, which has an obvious effect on learning. If the students are highly motivated towards studying, it makes them pay attention to the teacher's teaching and explanations, do their homework seriously, and seek more information about the subjects. One of the ways to increase academic motivation in students is the use of humor-based education, which, in addition to fostering critical, analytical and divergent thinking, attracts the attention of students in the classroom, reduces stress, builds a friendly relationship between the teacher and students, and Finally, to increase the durability of the learned material in the student. Therefore, the aim of the current research is to evaluate the effect of humor-based education on students' academic motivation in the fourth grade social studies course. The current research method is participatory action research in the three dimensions of diagnosis, implementation and evaluation, after which strategies were shown that can be used to increase students' academic motivation by using humor-based education. The use of stories, jokes, etc. related to the lesson content, the use of humorous students' abilities to express humorous content related to the lesson content, and the use of visual humor can be considered as effective examples of the use of humor in education. It is suggested that in Farhangian University units for the necessary training to use this tool be provided to student teachers so that they can use this effective tool in primary education correctly.

    Keywords: Academic Motivation, Action research, elementary school, Humor-based education, Social Studies
  • Mehdi Mirzaei *, Ranim Emani, Keyvan Salehi, Marziyhe Dehghani, Maryam Behnoodi Pages 89-103
    Motivation is the main driving factor for human motivation that can play a role in identifying, supporting, growing, developing and directing human power. The most important job for teachers as Sharif, the most important job in the society and human builders of the future, on the one hand, and the lack of sufficient knowledge of research factors to promote their motivation and career development, on the other hand, is the main issue of the present issue. The present study was conducted with the aim of investigating the level of motivation of teachers in multi-grade elementary schools in Musian region and comparing it with secondary level teachers and its relationship with their performance and professional development. For this purpose, using a researcher-made questionnaire, whose construct validity was checked and confirmed through confirmatory factor analysis, a census of teachers was conducted, and finally, out of 400 distributed questionnaires, 310 questionnaires were returned and became the basis of the analysis. The results showed that job motivation is insignificant and low in the majority of teachers in both primary and secondary schools. Examining the relationship between job motivation factors and demographic variables such as gender, educational qualification and teaching experience shows that there is no significant relationship between these variables. Therefore, the inadequacy of career motivation is observed in the majority of primary and secondary school teachers with various levels of educational qualifications, gender, backgrounds and different career stages.
    Keywords: Education, Job motivation, Job Performance, Teachers