فهرست مطالب

نشریه سواد تربیتی معلم
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حامد سبزواری*، ماریا نصیری صفحات 1-17

    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر تسهیم دانش بر عملکرد شغلی با نقش میانجی سواداطلاعاتی مدیران متوسطه اول ناحیه2 آموزش و پرورش شهر اهواز در سال تحصیلی 99- 1398 بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع علی و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. روش جمع آوری اطلاعات در این پژوهش به شیوه کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی مدیران و معاونان آموزشی  مقطع متوسطه اول ناحیه2 آموزش و پرورش شهر اهواز که در سال تحصیلی 1398-  99 اشتغال به خدمت داشتند که تعداشان210 نفر بوده است. با استفاده از جدول مورگان و کرجسی تعداد132 نفر نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد تسهیم دانش نورادصدیق، سواد اطلاعاتی قاسمی و عملکرد شغلی آقایی بودند. پایایی این پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ اندازه گیری شد و به ترتیب برای تسهیم دانش 77/0 و سواداطلاعاتی 79/0 و عملکرد شغلی 80/0 محاسبه شد. روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان تایید شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار Smart Pls و Spss  تحلیل و فرضیه های پژوهش آزمون شدند. نتایج نشان داد مقدار آماره تی و ضریب مسیر بین تسهیم دانش و عملکرد شغلی یعنی تسهیم دانش بر عملکرد شغلی، تسهیم دانش بر سواداطلاعاتی و عملکرد شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد در نهایت می توان در سطح اطمینان  95 درصد تاثیر میانجی گری سواداطلاعاتی در رابطه بین تسهیم دانش و عملکرد شغلی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، سواداطلاعاتی، عملکرد شغلی
  • محمد مکوندی صفحات 18-40

    رعایت اخلاق آموزشی تضمین کننده سلامت فرایند یاددهی یادگیری در دانشگاه و خصوصا دانشگاه فرهنگیان است و باعث افزایش تعهد پاسخگویی اساتید نسبت به نیازهای دانشجویان می گردد.هدف این پژوهش تبیین نظرات و تجربیات دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان از اخلاق تحصیلی در محیط آموزشی در سال تحصیلی 99-1398 بود.این پژوهش بصورت کیفی انجام شده و با 25نفر از دانشجو معلمان مشغول به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان که به روش هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت.برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد.250 کد اولیه از مصاحبه ها استخراج و پس از مرور و خلاصه سازی آنها، پنج مفهوم اصلی از تحلیل داده ها بدست آمد که شامل رعایت شان و جایگاه استاد در کلاس درس؛ رعایت حرمت کلاس درس و دانشجو از طرف استاد؛ حفظ شان و جایگاه کلاس درس؛ رعایت هنجارها و استانداردهای آموزشی؛ رعایت مقررات(نظم و انضباط) آموزشی و دانشگاه می باشد.نتایج نشان داد که اخلاق در دانشگاه فرهنگیان تعیین کننده مسیولیت های حرفه ای اساتید و دانشجویان در محیط های آموزشی می باشد.با توجه به این که نگاه دانشجو معلمان به اساتید، نگاهی الگو بردارانه می باشد، پرورش فضایل اخلاقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان، استان خوزستان
  • منصور دهقان منشادی*، حمیده همتی صفحات 41-58
    سواد رسانه ای مجموعه ای از مهارت های قابل یادگیری است که به توانایی دسترسی، تجزیه و تحلیل و ایجاد انواع پیام های رسانه ای اشاره دارد و یک مهارت ضروری در دنیای امروزی به شمار می رود و سواد اطلاعاتی مجموعه مهارت هایی است که فرد را قادر می سازد نیاز اطلاعاتی خود را تشخیص دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مدیریت دانش با سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی دبیران مدارس متوسطه دوره دوم ناحیه یک یزد بود. جامعه مورد مطالعه این پژوهش را کلیه دبیران در سال 97-1396 بود که شامل 380 نفر (269 دبیر زن و 111 دبیر مرد) تشکیل می داد. بدین منظور 200 نفر از دبیران مدارس بااستفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مدیریت دانش شرون لاوسون (2003)، سواد اطلاعاتی مقدس زاده (1385) و سواد رسانه ای عباسی (1393) بودبرای تجزیه وتحلیل داده ها از امار توصیفی(میانگین ،جدول نمودارو..)وازمون استنباطی ضریب همبستگی .رگرسیون استفاده شد. نتایج بررسی فرضیه ها (درسطح معناداری 05/0) نشان داد که بین مدیریت دانش با سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی دبیران رابطه وجود دارد و مدیریت دانش توسط سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی پیش بینی می شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد رسانه ای، مدیریت دانش، دبیران متوسطه دوم
  • شکوفه رحیم پور*، مژگان عارفی، غلامرضا منشئی صفحات 59-72

    هدف پژوهش حاضر ،بررسی اثربخشی ذهن آگاهی نوجوان محور  بر تاب آوری و خردمندی دانش آموزان دختر شهرستان ابرکوه و پژوهش از نوع مداخله نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، پیگیری باگروه کنترل بود. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان ابرکوه، درسال تحصیلی 1398-1397و مشارکت کنندگان درپژوهش شامل 30 نفرازدانش آموزان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.این افراد بر اساس تقسیم تصادفی در دو گروه مداخله و گروه کنترل به تعداد مساوی قرار گرفتند و برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از مقیاس تاب آوری کانر - دیویدسون و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر وهمکاران (1982) استفاده شد. این ابزار ابتدا برای هر دو گروه به عنوان پیش آزمون ،اجرا شدند .سپس آموزش ذهن آگاهی به عنوان متغیر مستقل پژوهش در 10جلسه 60دقیقه ای،برای گروه آزمایش اجراشد.گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان آموزش،بار دیگر دو ابزار پژوهش برای هر دو گروه مداخله و کنترل ،به عنوان پس آزمون ،اجرا شد. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر ،تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که پس از انجام مداخلات بین دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ متغیرهای تاب آوری و  خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود دارد. پژوهش حاضر گویای اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تاب آوری وخودکارآمدی می باشد. پیشنهاد می شود که این روش از طریق برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی به دانش آموزان  آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، خودکارآمدی
  • اسد یگانه، شجاع عربان، سعید رومانی، اسفندیار سپهوند صفحات 73-91
    این مقاله با هدف بررسی مفهوم و پیامدهای سایش اجتماعی و رابطه آن با دلبستگی شغلی کارکنان به روش پژوهش اسنادی- تحلیلی و توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. علاوه بر منابع چاپی و الکترونیکی، از بین جامعه آماری کارکنان آموزش و پرورش ناحیه دو خرم آباد به روش نمونه گیری تصادفی نسبی تعداد 86  نفر، ابزارهای اندازه گیری را تکمیل نمودند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های دلبستگی شغلی ادواردز و کیلپاتریک (1984) و سایش اجتماعی دافی و همکاران (2002)  و  برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. یافته ها بیانگر آن است که سایش اجتماعی شامل همه رفتارهای منفی است که در طول زمان از کارکنان صادر می شود  و باعث تضعیف توانایی های شخص می گردد. پیامدهای سایش اجتماعی عبارتند از: پیامدهای نگرشی، پیامدهای سلامت و بهزیستی و پیامدهای رفتاری. همچنین،  نتایج نشان داد: بین ابعاد سایش اجتماعی (سرپرست،  همکار) و دلبستگی شغلی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. هر دو بعد سایش اجتماعی قابلیت پیش بینی تغییرات دلبستگی شغلی را داشته و حدود 3/7 درصد واریانس نمرات را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: سایش اجتماعی، دلبستگی شغلی، کارکنان آموزش و پرورش، شهرستان خرم آباد
  • سعید رومانی، راضیه ندری صفحات 92-109
    هدف پژوهش حاضر بررسی پدیدار شناختی تجارب مشترک دانشجو معلمان از علم و تکنولوژی در دانشگاه فرهنگیان بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل دانشجو معلمان  دانشگاه فرهنگیان کمالوند خرم آباد بود که تعداد18 نفر به عنوان مشارکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند  و بر اساس اصل اشباع نظری انتخاب شد. داده های استخراج شده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با استفاده از روش پدیدارشناسی و کدگذاری استخراج مضمون های اصلی و فرعی مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که از نظر دانشجویان رابطه ی مستقیمی بین علم وتکنولوژی وجود دارد و تکنولوژی موجب تسهیل یادگیری می شود. همچنین استفاده از تکنولوژی در میان اساتید متغییر بوده و آن را بیشتر به دانشجویان توصیه می کنند، دانشجویان استفادهای بیشتری از تکنولوژی دارند و در زمینه های مختلفی چون اینترنت، کارهای عملی، مقاله و... از ان استفاده می کنند. میزان کارآمدی کلاس های تکنولوژی و زمان کلاس های فناوری نیاز به ارتقا دارد. با توجه به این که امکانات به میزان لازم فراهم نیست، رفع کمبود های موجود نیازمند توجه جدی می باشد. یافته ها بر اهمیت نقش تکنولوژی و کاربرد موثر آن به وسیله دانشجویان و اساتید تاکید داشته و اینکه مسیولان دانشگاه فرهنگیان در این خصوص اهتمام بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تکنولوژی، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان
  • شیما پرندین*، نسرین غلامی صفحات 110-124
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثربخشی قصه گویی با تاکید بر معنویت بر کاهش کمرویی و اضطراب و افزایش انعطاف پذیری تحصیلی کودکان دبستانی شهر کرمانشاه در سال 1398 می باشد. در این پژوهش از روش تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر کرمانشاه در سال 1398 بوده که  نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از دانش آموزان دختر واجد ملاک کمرویی و اضطراب می باشد. در این پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد شده مقیاس بازبینی شده کمرویی (چیک-بریگز،1976) ، پرسشنامه اضطراب کودکان (اسپنس ،2007) و پرسشنامه انعطاف پذیری تحصیلی (کانر و دیویدسون 2003) استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری  از شاخص ها و روش های آمار توصیفی  شامل: فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، و آمار استنباطی شامل: آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری و یک متغیری در سطح 05/0 با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 23 استفاده شد. نتایج نشان داد که قصه گویی با تاکید بر معنویت بر کاهش کمرویی کودکان دبستانی موثر است همچنین قصه گویی با تاکید بر معنویت بر کاهش اضطراب کودکان دبستانی موثر است نیز نتایج نشان داد که قصه گویی با تاکید بر معنویت بر افزایش انعطاف پذیری تحصیلی کودکان دبستانی موثر است.
    کلیدواژگان: قصه گویی، معنویت، کمرویی و اضطراب، انعطاف پذیری تحصیلی، شهر کرمانشاه
  • عسگر جودکی*، شجاع عربان، محمد جعفر مهدیان، حجت الله سالار نژاد، احسان اقایی صفحات 125-140

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک های مدیریت کلاس و خودکارآمدی معلم با بهزیستی تحصیلی دانش آموزان پسر و معلمان دوره اول متوسطه ناحیه 2 شهر خرم آباد انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت موضوع، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این  پژوهش شامل دانش آموزان پسر و معلمان مرد دوره اول متوسطه ناحیه2 شهر خرم آباد به تعداد 225 معلم و 1084 دانش آموز پسر بود. نمونه مورد بررسی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 60 معلم و 300 دانش آموز پسرتعیین شد که به روش طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سبک های مدیریت کلاس ولفگانگ و گلیکمن، پرسشنامه خودکارآمدی بندورا و پرسشنامه بهزیستی تحصیلی پیترینین و همکاران  بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سبک مدیریت تعامل گرا و بهزیستی تحصیلی رابطه مثبت معنی دار و بین سبک مدیریت مداخله گر و بهزیستی تحصیلی رابطه منفی معنی دار وجود دارد. بین خودکارآمدی و خرده مولفه های آن با بهزیستی تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. یعنی با افزایش نمرات سبک  مدیریت تعامل گرای کلاس و  مولفه های خودکارآمدی میزان بهزیستی تحصیلی دانش آموزان نیز افزایش می یابد. همچنین تحلیل ضرایب رگرسیون نشان داد، که از بین مولفه های خودکارآمدی معلم، تنها مولفه ی جلب مشارکت والدین از قابلیت پیش بینی بهزیستی تحصیلی دانش آموزان برخوردار است.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت کلاس، خودکارآمدی معلم، بهزیستی تحصیلی دانش آموزان
  • مسلم قبادیان*، فرشته لطیف پور صفحات 141-153
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین سبک های تفکر و خلاقیت با انگیزه پیشرفت دانش آموزان دوره اول متوسطه ناحیه 2 شهر خرم آباد بود. روش پژوهش توصیفی - همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان متوسطه اول ناحیه دو شهر خرم آباد (5553 نفر) بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه، 360 نفر (165 دختر، 195 پسر) تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر، آزمون خلاقیت عابدی و انگیزه پیشرفت هرمنس استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد بین سبک های تفکر قانون گذار، اجرایی، قضایی، تک سالار، سلسله مراتبی، هرج ومرج سالاری، کلی، جزیی، بیرونی و آزاداندیش با انگیزه پیشرفت رابطه مثبت و معناداری وجود؛ ولی بین سبک های تفکر گروه سالاری، درونی و محافظه کار با انگیزه پیشرفت رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین بین کل مقیاس خلاقیت و ابعاد آن (سیالی، بسط، ابتکار، انعطا ف پذیری) با انگیزه پیشرفت رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. علاوه بر این براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام، از بین متغیرهای پیش بین وارد شده در تحلیل در سبک های تفکر، سبک تفکر بیرونی، سلسله مراتبی، اجرایی و آزاداندیش باهم 19 درصد و در ابعاد خلاقیت، بعدهای سیالی و ابتکار باهم 20 درصد از واریانس انگیزه پیشرفت را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، خلاقیت، انگیزه پیشرفت، دانش آموزان، شهر خرم آباد
  • مهدی میرزایی* صفحات 153-174
    مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، معلمان را افسران سپاه پیشرفت کشور می دانند و یکی از سرفصل های بسیار مهم هفتگانه معظم له در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مولفه معنویت و اخلاق به عنوان روح حاکم و امر غالب است. هدف پژوهش، بررسی شایستگی های معنوی و اخلاقی معلم در مسیر ارتقاء سواد تربیتی او به منظور پرورش شاگردانی شایسته، با الهام گرفتن از رهنمودهای سر فصل دوم در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی است که در آن از منابع مکتوب کتابخانه ای استفاده شده است. در پایان مشخص شد که در بیانیه گام دوم انقلاب به مولفه های معنوی و اخلاقی همچون: اخلاص، ایمان، توکل به خدا، مشارکت مردمی، خیرخواهی، شجاعت، تواضع، اعتماد به نفس، گذشت، کمک رسانی، نیکوکاری، وفاداری، حفظ آبرو، ارتقای شناخت اخلاقی، مدیریت جهادی، افزایش عیار معنویت و اخلاق، برادری و ایثار، فداکاری، پاکی و صداقت، یکرنگی و همدلی، همگرایی، پرسشگری، حفظ کرامت اجتماعی، عدم افراطی گری، روحیه صبر و تحمل در زندگی اجتماعی، عزت نفس گروهی، ترویج اخلاق و منطق اخلاق جمعی، جوانمردی، روحیه اعتدال گرایی، عقلانیت، استکبار ستیزی، صدقات، عزت و اقتدار، روحیه انقلابی، آرمان خواهی، خودسازی معنوی و اخلاقی، خودباوری، مقابله با استحاله فرهنگی و اخلاقی دشمن، تبدیل تهدیدها به فرصت ها، زایش قوه تفکر، بصیرت، تحلیل گری و استدلال منطقی اشاره شده که قطعا دستیابی به این شایستگی ها، می تواند سطح سواد تربیتی معلم را ارتقاء دهند. همچنین مشخص شد که الگو برداری معنوی و اخلاقی از آموزه های دینی، بهترین مسیر برای رشد و تعالی معنوی و اخلاقی معلمان می باشد.
    کلیدواژگان: سواد تربیتی معلم، شایستگی معنوی، شایستگی اخلاقی، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی
  • شمسی خلیل زاده* صفحات 175-189

    هدف پژوهش حاضر بررسی سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی، اشتیاق تحصیلی و خودکارآمدی خلاق به عنوان پیش‏بین‏های عملکرد تحصیلی دانش‏آموزان  پسر سال سوم دبیرستانهای شهرستان ابرکوه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان سال سوم دبیرستان های شهرستان ابرکوه بودند که از این جامعه تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد که پرسشنامه های سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش(2006)، مقیاس هویت تحصیلی وودراف (2003)، مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) و پرسشنامه خودکارآمدی خلاق بیگیتو(2006) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان داد که بین مولفه‏های سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی، اشتیاق تحصیلی(رفتاری، عاطفی و شناختی) و خودکارآمدی خلاق با  عملکرد تحصیلی رابطه ای معنی دار وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیر های پیش بین سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی، اشتیاق شناختی و خودکارآمدی خلاق 46 درصد ازعملکردتحصیلی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، هویت تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، خودکارآمدی خلاق، عملکردتحصیلی
  • حسن اسماعیل زاده* صفحات 190-206

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سواد تربیتی با هویت حرفه ای نومعلمان استان لرستان انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از نظر گردآوری داده ها از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه  نومعلمان استان لرستان بود، که با بهره گیری از فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 255 نفر تعیین گردید، نمونه آماری به شیوه نمونه گیری سهمیه ای از مناطق مخلف آموزشی در استان، انتخاب شدند. برای گردآوری داده های آماری از پرسشنامه های محقق ساخته هویت حرفه ای و سواد تربیتی در دو بعد نگرش و روش تربیتی با روایی صوری و محتوایی قابل قبول و پایایی بالای 70/0 استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های آماری از نرم افزارSPSS  استفاده شد. یافته ها نشان داد؛ میانگین نمره نومعلمان در تمامی ابعاد متغیرهای هویت حرفه ای و سواد تربیتی در حد متوسط بود. در مولفه های برخورد با دانش آموزان خاطی و  استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات میانگین در حد زیاد و در ارتباط با ابعاد ایجاد روحیه همکاری، مسیولیت پذیری، هویت ملی-مذهبی، حقوق اجتماعی-مدنی، آشناسازی دانش مربوط به متغیر سواد تربیتی از میانگین در حد کمتر از متوسط برخوردار بودند و مولفه های در نظر گرفتن خود به عنوان یک معلم و اطمینان به معلم خوب بودن از هویت حرفه ای نو معلمان در حد پایین تر از متوسط قرار داشت. می توان نتیجه گرفت لزوم بازنگری در سیاست ها و برنامه ریزی های درسی مبتنی بر تغییر نگرش تربیتی و آموزش روش های تربیتی جهت افزایش سواد تربیتی معلمان و بازنگری در جذب نیروهای آموزشی بیشتر از گذشته نمایان می شود.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، سواد تربیتی، نومعلمان، استان لرستان
  • سید امیر قدمی*، مهتاب چنگایی صفحات 207-216

    در دنیای امروز، جایگاه دانشگاه فرهنگیان به عنوان مرکزی برای پرورش معلمان فکور مورد نیاز در آموزش و پرورش یک جامعه، جایگاهی رفیع و انکارنشدنی است و به همین دلیل برنامه ریزی و سیاست گذاری در این حوزه باید به صورت علمی، دقیق و همراه با شناخت الگوهای حرفه ای موجود در این زمینه باشد. از همین روی، در این مقاله مروری-اسنادی سعی بر آن است که رویکردهای مختلف طراحی برنامه درسی و مدیریت کلاسی دوره های تربیت معلم و دانشگاه فرهنگیان، از آغاز تا کنون مورد بحث و بررسی قرار گیرند. به این منظور، سه الگوی عمده حرفه ای مدیریت کلاس و ارتباط آنها با دانشگاه فرهنگیان(به عنوان مرکز تخصصی تربیت معلم) معرفی و نقد شده اند. این الگوها به ترتیب پیدایش تاریخی عبارتند از الگوی مهارتی، الگوی علم کاربردی و الگوی فکورانه. در این بین، به نقش برنامه مبتنی بر پرورش معلمان فکور به طور ویژه پرداخته شده است. هر چند جایگاه و اصول دو الگوی دیگر، در برهه ی زمانی مربوط به خودشان از نظر دور نمانده و دلایل جایگزینی این رویکردها با الگوی فکورانه بررسی شده است. آگاهی و شناخت در مورد این رویکردها، به درک  صحیح تر نقش دوره های تربیت معلم در رشد و پرورش معلمانی کارآمد می انجامد که این به نوبه ی خود می تواند در بازنگری نگرش مسوولین امر در مورد برنامه خرد و کلان درسی دانشگاه فرهنگیان نقش اساسی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، معلم فکور، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Hamed Sabzevari *, Maria Nasiri Pages 1-17

    knowledge sharing, information literacy, job performance

  • Mansoor Dehghan Manshadi *, Hamideh Hemati Pages 41-58
    Media literacy is a set of learnable skills that refers to the ability to access, analyze and create a variety of media messages and is an essential skill in today's world and information literacy is a set of skills that enable a person to identify their information needs. Give. The aim of this study was to investigate the relationship between knowledge management with media literacy and information literacy of secondary school teachers in the second year of district one of Yazd. The study population of this study was all teachers in 1396-97, which included 380 people (269 female teachers and 111 male teachers). For this purpose, 200 school teachers were selected using multi-stage random cluster sampling method. (Mean, graph and table ..) Inference test of correlation coefficient. Regression was used. The results of examining the hypotheses (at the significance level of 0.05) showed that there is a relationship between knowledge management with media literacy and teachers' information literacy and knowledge management is predicted by media literacy and information literacy.
  • Shekoofeh Rahimpour *, Mozhgan Arefi, Gholamreza Manshaee Pages 59-72

    The purpose of this research was to investigate the effect of mindfullness on resiliency and Self-efficacy in female students in Abarkouh. This study is quasi-experimental, using a pre-test, post-test, and follow-up with a control group design. The statistical population was all high school female students, and the participants were 30 students recruited through multi-cluster sampling method. Using simple randomized method, they were divided into two experimental and control groups. To collect data Connor and Davidson Resilience  scale (2003) and self-efficacy scale (1982) were used as pre-test in both groups. Then, the mindfullness education, as the independent variable (intervention), was conducted only in the experimental group in 10 sessions of 60 minutes each; the control group did not receive any instructions. At the end of instructions, the questionnaires were administered again in both groups as post-tests. Data analysis was conducted by applying repeated measures. The results showed that there is a significant difference between the two experimental and control groups after the intervention in terms of Resilience and Self-efficacy of female students. The present study demonstrates the effectiveness of teaching mindfulness on Resilience and Self-efficacy of female students. It is suggested that this method be taught to students through courses and workshops.

  • Asad Yeganeh, Shoja Araban, Saeid Roomani, Esfandiar Sepahvand Pages 73-91
    The purpose of this paper is to examine the concept of Social undermining , its consequences and its relationship to job involvement of the Employees.  Research  method is Attributive -analytical and descriptive correlational. In addition to the  printed and electronic resources, Statistical population was  including  employees of Khorramabad`s area two education selected by comparative random sampling method ,86 person completed measurement tool. To collect data from job involvement`s questionnaires Edwards and  Kilpatrick s (1984) and Social undermining Duffy and co-worker s (2002) and for data analysis Pearson and regression correlation ratio methods were used. The findings says that social undermining includs all negative behavior that occurs by employees over time and Weakening the abilities of person. Social undermining consequences include attitudinal consequences, health and well-being consequences  and behavioral consequences. Also, results showed that: there is a significant negative relationship between  dimensions of Social undermining (supervisor, co-worker) and job involvement. Both dimensions  of  Social undermining  have  the ability to predict changes in job involvement and about 7. 3% of the variance grades have been defined.
  • Saeid Roomani, Raziyeh Nadri Pages 92-109
    The purpose of this study is to study the cognitive phenomenology of students joint experiences of science and technology in Farhangian University. The statistical population of the study consisted of students Farhangian University of Khorramabad. 18 students were selected as the sample of the study using purposeful sampling and also theoretical saturation. Data extracted from semi-structured interviews, were analyzed using coding and extraction of main and minor themes. The findings of the research showed that that students have a direct relationship between science and technology and technology facilitates learning. The use of technology is also variable among professors and is highly recommended to students. Students have more uses for technology and use it in various fields such as the internet, practical work, articles, and so on. The efficiency of technology classes and the amount of time of technology classes need to be improved and the necessary facilities are not provided and we should try to eliminate the existing shortcomings. The findings emphasize the importance of the role of technology and its effective application by student and professors and that Farhangian University should pay more attention to this issue.
  • Shima Parandin *, Nasrin Ghollami Pages 110-124
    The main purpose of the present study was to investigate the effectiveness of storytelling with emphasis on spirituality on reducing shyness and anxiety and increasing academic flexibility in primary school children in Kermanshah. In this study, a quasi-experimental research method with pre-test and post-test design with control group was used. The statistical population of this study is all female students of elementary school in Kermanshah in 1398. The sample of this study included 30 female students with shyness and anxiety criteria. In this study, three standardized Chick-Briggs Shyness Scale (1976), Spence Child Anxiety Questionnaire (2007) and Conner & Davidson (2003) Academic Flexibility Questionnaire were used. Descriptive statistics and analysis methods were used to analyze the statistical data including: frequency, percentage, mean, standard deviation, and inferential statistics including: Multivariate and one-variable analysis of covariance at the level of 0.05 using SPSS software. 23 were used. The results showed that storytelling with emphasis on spirituality was effective in reducing shyness in preschool children and also storytelling with emphasis on spirituality was effective on reducing anxiety in preschool children and also results showed that storytelling with emphasis on spirituality was effective.
  • Asgar Judaki *, شجاع عربان, محمد جعفر مهدیان, حجت اله سالار نژاد, احسان اقایی Pages 125-140

    The purpose of this study was to investigate the relationship between classroom management styles and teacher self-efficacy with educational well-being of junior high school male students and teachers at district 2 of education office in Khoramabad. The design of this research was descriptive correlational.  The population of this study consisted of 225 teachers and 1084 students. The sample size was calculated based on Krejcie and Morgan's table. Based on relative stratified sampling technique, 60 teachers and 300 students were selected as the subjects of the study. The instruments used in the present study included Wolfgang and Glickman’s  (1986) classroom management style inventory, Bandora ‘s teacher self-efficacy questionnaire, and Peterson et al’s educational well-being questionnaire. Descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency and percentage) as well as inferential statistics (Pearson correlation coefficient and multiple regression) were used to analyze the data. The results indicated that with 99% confidence, it can be said that there is a positive and significant relationship between interactive classroom management styles and educational well-being and a negative relationship between interventionist classroom management style and educational well-being of male students and teachers at junior high schools. There is a positive relationship between self-efficacy and educational well-being of male students and teachers at junior high schools. In other words, by increasing the marks of classroom management style and self-efficacy, the subjects’ educational well-being increases. The regression coefficient showed that parent participation as one of the components of teacher self-efficacy can increase the subjects’ educational well-being. Other components of teacher self-efficacy had no effects on the subjects’ educational well-being.

  • Moslem Ghobadiyan *, Fereshteh Latefpour Pages 141-153
    The research has been performed to the aim of studying the relationship between thinking Styles and creativity with achievement motivation of junior schools student district 2 in khorramabad city in mind. Descriptive-correlation method of research has been used, to this aim. Statistical population include all of junior schools student district 2 in khorramabad city (5553 student), according to the statistical report of Education Department of khorramabad city for academic year of 2019-2020. Based on Krejcie-Morgan table, a sample size of 360 (165 girls, 195 boys) individuals has been selected based on random sampling method. To collect data, Thinking Styles Sternberg and Wagner, Abedi creativity test, and Hermans' Motivation have been used. To analyze data, indicators of descriptive statistics including standard mean and deviation have been used, in addition to inferential statistics tests such as Kolmogorov-Smirnov test for data normalization, Pearson correlation coefficient, and stepwise multiple regression.The results showed that there is a positive and significant relationship between legislative, executive, judicial, monarchic, hierarchical, anarchic, global, local, external, and Liberal thinking styles with achievement motivation of junior schools student district 2 in khorramabad city, But between thinking style oligarchic, internal and conservative no significant relationship with achievement motivation. As well as between all variables of creativity and its dimensions (fluency, elaboration, originality, flexibility) positive and significant relationship with achievement motivation. In addition, based on the results of stepwise multiple regression analysis, among the predictor variables included in the analysis in thinking styles, external thinking style, hierarchical, executive and Liberal together 19% and in the dimensions of creativity, fluency dimensions and originality 20 Percentage of variance explains the motivation for progress.
  • Mehdi Mirzaei * Pages 153-174
    The supreme leader (Excellent lasting shade), considers teachers to be officers of the revolutionary guards, and one of the most important seven topics in his holiness's statement of the second step of the Islamic revolution is the component of spirituality and morality as the ruling spirit and the dominant thing.The purpose of this study is to examine the spiritual and moral competencies of the teacher in promoting his educational literacy in order to cultivate worthy students, inspired by the guidelines of the second chapter in the statement of the second step of the islamic revolution. This research is a descriptive research that uses written library resources. In the end, it was found that in the statement of the second step of the revolution to the spiritual and moral components such as: sincerity, faith, trust in God, popular participation, benevolence, courage, humility, self-confidence, forgiveness, helping, charity, loyalty, preservation reputation, promotion of moral knowledge, jihadi management, increase of spirituality and morality, brotherhood and self-sacrifice, sacrifice, purity and honesty, monotony and empathy, convergence, questioning, social dignity preservation, non-extremism, patience and tolerance in social life, group self-esteem, promotion of ethics and logic of collective ethics, chivalry, spirit of moderation, rationality, anti-arrogance, charity, dignity and authority, revolutionary spirit, idealism, spiritual and moral self-construction, self-belief, confronting cultural & moral enemy transformation, turning threats into opportunities, the birth of thinking, insight, analysis and there is a logical argument that achieving these competencies can definitely improve the teacher's educational literacy level. It was also found that spiritual and moral modeling of religious teachings is the best path for the spiritual and moral growth and excellence of teachers.
  • Shamsi Khalilzade * Pages 175-189

    The purpose of this research waz the survey of academic vitality, academic identity, academic enthusiasm and creative self-efficacy as providences of academic performances of boy students in third grade of high school in Abarkouh city. Statistical population of this research consists of the whole students of third grade of high school in Abarkouh. In this population, 300 people were selected in the method of multi-stage random sampling. Participants were asked to fill out the questionnaires of academic vitality of martin and March (2006), academic identity scale (AIS), woodruss (2003), academic enthusiasm scale of Fredericks et al (2004) and Bigitu creative self-efficacy questionnaire. The research results showed there is meaningful relationship among components of academic vitality. Academic identity, academic enthusiasm (behavioral, emotional, cognitive) and creative self-efficacy with academic Functions. Also, the results of reduced regression in the way of step by step login showed predestine variables of academic vitality, academic identity, academic enthusiasm and creative self-efficacy explains 46 % of academic performance.

  • Hassan Esmaeilzade * Pages 190-206

    The aim of this study was to investigate the relationship between upbringing literacy and the professional identity of Beginning Teachers in Lorestan province. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of collections. The statistical population of the present study included all Beginning Teachers in Lorestan province, which was determined using Cochran's formula to determine the sample size of 255 people. The statistical sample was selected by quota sampling from different educational areas in the province. To collect statistical data, researcher-made questionnaires of professional identity and upbringing literacy in two dimensions of attitude and upbringing method with face validity and acceptable content and reliability above 0.70 were used. SPSS software was used to analyze the statistical data. The findings showed; The average score of   Beginning Teachers in all dimensions of professional identity and upbringing literacy was moderate. dealing with delinquent students and the use of information and communication technology on average to a large extent and in relation to the dimensions of creating a spirit of cooperation, responsibility, national-religious identity, social-civil rights, knowledge of upbringing literacy variable from the average They had less than average .considering oneself as a teacher and assuring oneself of being a good teacher were lower than average for teachers' new professional identities.. It can be concluded that the need to review policies and curricula based on changing upbringing attitudes and teaching upbringing methods to increase the upbringing literacy of teachers and reconsider the recruitment of teaching staff is more than ever.

  • Seyed Amir Ghadami *, Mahtab Changaei Pages 207-216

    Nowadays, Farhangian University is considered to be a crucial organization to prepare scholarly teachers that are required in a society’s educational system. According to its importance and value, This University demands a precise, scholarly, scientific curriculum and management system based on professional patterns of this area. So, this review _documentary study was conducted to study and analyze perspectives and views toward designing lesson plan and curriculum and class management courses of Farhangian University from the start of its established to present time. In the present paper three professional patterns of class management and their relation to Farhangian University have been introduced and criticized. They have been introduced base on chronological sequence which is as below : Skill pattern ,Practical science pattern and Pensive ( scholarly) pattern. A great deal of attention was also paid to role of curriculum for pensive teachers . Reasons of disappearing and substituting of the other two patterns in their time of prevalence have also been provided and considered. Knowing these outlooks would lead to a better understanding of effects of teacher training programs in training effective and competent teachers for society which can be very impressive and outstanding in programmers and governors’ opinions over the design of this university’s courses and curriculum.