فهرست مطالب

جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 6، تابستان 1402)

جستارنامه فرهنگ و هنر اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 18
|
  • بابک دهقانی *، سیما صابرصلغی صفحات 10-35

    پژوهش حاضر تحت عنوان نگاهی بر مبانی نمایشنامه نویسی می باشد که در راستای اهداف مشخص در جامعه اسلامی، با عنوان بالابردن هویت ملی کودک ایران اسلامی به رشته تحریر در آمده است. با توجه میزان علاقه دانش آموزان به هنر نمایش و تاثیر این هنر بی بدیل در شناسایی و تقویت هویت ملی مذهبی ایران اسلامی برآن شدیم تا تحقیق و بررسی ای در زمینه اهمیت و جایگاه این موضوع در آموزش و پرورش با هدف ایجاد یا تقویت روحیه، مرام و مسلک پهلوانی و جوانمردی و... صورت پذیرد. از آنجا که کودکان تحت تاثیر فعالیت های هنری واکنش های مثبتی از خود نشان می دهند بنابراین نگارندگان این پژوهش را بر آن داشت تا با برقراری ارتباط میان خود و کودک و تبدیل داستان هایی که در کتابخانه های مدارس در قالب قصص قرآنی نیز وجود دارد با آموزش های از پیش تعیین شده آنها را جهت نوشتن یک نمایشنامه ای بس کوتاه ترغیب نمایند. در هر مدرسه تعدادی هنرمند دست به قلم وجود خواهد داشت که جهت ارایه متون درسی خود نیازی به جستجو اینترنتی نداشته و می توانند از متن های نوشته شده توسط خودشان آنها را اجرا نموده و در نهایت لذت، شور و اشتیاق خاص در محیط مدرسه و تحت نظارت اولیاء مدرسه و آموزگارشان به تحصیل و اجرای فعالیت هنری خود بپردازند. در همین راستا کودک آموزش می بیند که در جامعه اسلامی و با استفاده از کتب دینی و مذهبی و همچنین مشورت با هم نوعان و هم سالان نمایشنامه هایی را بنویسد که قابلیت اجرایی دارند و حتی تا مراحل مختلف از جمله مسابقات فرهنگی و هنری و همچنین سطوح بالاتر راه یابند. در نظام آموزش و پرورش تمامی تلاشها برای کودکان و با کودکان صورت می پذیرد بنابراین برای رسیدن به اهداف دراز مدت و متعالی همانند هویت ایرانی اسلامی و تقویت و ایجاد خلاقیت بیشتر و با توجه به نسل پویا و جدید باید از روش های نوین مشارکتی و جذاب مانند هنر نمایش و ادبیات نمایشی و تبیین و تخصیص داستان های ادبیات کهن فارسی در کتب درسی برای سالم ماندن و دور از هرگونه تحریف هویت های ایرانی اسلامی استفاده کنیم.

    کلیدواژگان: کودک، ایران اسلامی، نمایشنامه نویسی، هنر
  • پرناز گودرزپروری * صفحات 36-44

    اسطوره بخشی از ارزش های فرهنگی هر جامعه هستند و اسطوره وآیین را باید به مثابه ارزش های فرهنگی داوری کرد. در جوامع ابتدایی اسطوره را بازیگر حقیقت مطلق قلمداد می کردند زیرا باور بر این بود که اسطوره راوی تاریخی مقدس ست. از دیرباز، هنر بومی بستری مناسب برای ظهور نمادین اسطوره بوده است و در هم تنیدگی هنر و اسطوره آنگاه اهمیت خود را هویدا می سازد که از پس درک وشناخت اسطوره های مختلف، پژوهشگران به این واقعیت دست یازیده اند که مفاهیم اسطوره ای، جایگاه خویش را در ارکان، مبانی و اصول کارکردهای هنری تحکیم نموده اند. در اندیشه اسطوره ای هنر شرقی ، همه نشانه ها دارای یک قدرت جادویی هستند که بشر همواره در تلاش بوده است تا از طریق ترکیب یا تکرار این نشانه ها که ریشه در اعتقاد راسخ به آنها دارد، به آن دست یابد. در میان هنرهای بومی ایران زمین، موضوع فرش ایرانی را می توان یکی از زمینه های شاخص برای بروز و تداعی نقوش اسطوره ای نامید. پژوهش پیش رو می کوشد با نگرشی بر سیر تحول نقوش اسطوره محور در فرش ایرانی، به ویژه در دوران ایلخانی و تیموری، تعامل متقابل هنرمندان ایران زمین و مشرق زمین را مرور و تحلیل نماید. بر این اساس با تحلیل نشانه شناختی تصاویر باقی مانده از فرشهای مربوط به این سلسله ها ، نقوش اسطوره ای منبعث از باورهایی آیینی چینی و ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد. در برخی موارد به دلیل فقدان آثار فرش به جا مانده از آن دوران، ناگزیز از آثار هنر تجسمی مربوط به آن زمان مورد بهره برداری قرار می گیرد. تلفیق نفوذ باورهای آیین اسلام در هنر فرش ایرانی و نفوذ سیاسی ناشی از حمله مغول، هدف اصلی پژوهش در تفسیر نمادهای اسطوره های فرش ایرانی ست. دوره های یاد شده به دلیل دیدگاه های بنیانگذاران آنها، که متاثر از نگرشهای مغولان و اندیشه های مسلمان بودند ، تلفیقی از نظامهای ارزشی متفاوت و همچنین مشتمل بر تغییرات سیاسی و مذهبی قابل توجهی بود. سیرتحول سبک هنری در دوره تیموری که رد پای آن حتی دردورات صفوی نیز به چشم میخورد، منجر به شکوفایی هنر فرش نیز گردید. بررسیها نشان می دهد اصالت نقوش اسطوره ای ایرانی با الهام از الگوهای ساسانی و اسلامی همواره بر نقوش متاثر از هنر مشرق زمین ارجحیت داشته است.

    کلیدواژگان: فرش ایرانی، اسطوره، تعامل فرهنگی، تیموریان، ایلخانیان
  • حسین شموسی *، بهزاد وثیق، محمدعلی کاظم زاده رائف صفحات 45-60

    نقش مایه های مفاهیم حکمت اشراق در بناهای عبادی معماری دوران صفویه، قابل بررسی اند.. اهمیت ورزیدن به عنصر نور در فضاهای مساجد این دوران به همراه نقوش و نگاره های نمادین با تاکید بر جایگاه رنگ و نور را می توان از نشانه های اصیل متاثر از تفکرات حکمی شیخ اشراق دانست. چنانچه در آثار به جا مانده از دوران معماری اسلامی ایران، نقش نور و تجلی آن در فضاهای عبادی به این میزان قابل تامل و نمایان نبوده است. از این رو در این نوشتار سعی شده با بررسی مبانی نظری حکمت اشراق و جایگاه نور در آن، در کنار پرداختن به مفاهیم کالبدی معماری در مسجد جامع عباسی اصفهان ، میزان تاثیر حکمت اشراق در خلق فضاهای معماری عبادی در دوره صفویه مورد واکاوی قرار گیرد. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و مورد کاوی با مراجعه به اسناد و منابع کتابخانه ای بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تناظر در مبانی نظری اندیشه سهروردی در حکمت نور و عناصر کالبدی هندسی مسجد جامع عباسی اصفهان، به میزانی قابل تامل می باشد. که گویی معمار و هنرمندان بناهای عبادی این دوران، بخشی از مفاهیم طرح را بر پایه مفاهیم اساسی حکمت اشراق تعریف نموده اند.

    کلیدواژگان: حکمت اشراق، معماری اسلامی ایران، نور در معماری، مسجد جامع عباسی اصفهان
  • زهرا قاسمی * صفحات 61-79

    گنبد به عنوان پوشش یکی از مهمترین فضاها در مساجد ایرانی، از جایگاه مهمی در نظام معنایی مسجد برخوردار است. محققین معانی کلی چون وحدت، آسمان، بهشت یا عرش را به گنبد، در معماری اسلامی اختصاص داده اند. مسجد شیخ لطف الله نیز که یکی از مساجد تاریخی اصفهان است و در ضلع شرقی میدان نقش جهان قرار دارد؛ دارای گنبدی است که از زیباترین و باشکوه ترین گنبدهای دنیا به شمار می رود و گوشه ای از نبوغ معماران صفوی را به نمایش می گذارد. هنرمند مسلمان ابعاد صوری را واسطه ای برای جهش روحی به عالم حقیقت و معنا قرار داده است. معماری اسلامی به ویژه مساجد نیز مولود الهام درونی هنرمند است که از حکمت و معنویت حاکم بر تعالیم انسانی و دیدگاه توحیدی نشات میگیرد که ارایه دهنده اشکال و تزیینات گوناگون در جهت نشان دادن مفهوم وحدت می باشد. با توجه به اینکه گنبد یک فرم سنتی است و از آنجایی که بسیاری از عناصر ساختاری و تزیینی در هنر سنتی همچون گنبد مشتمل بر مفاهیم و بیان و کارکردی نمادین است، لذا این سوال مطرح میشود که گنبد به لحاظ نمادین چه معنا و مفهومی دارد؟ در این راستا، این پژوهش سعی دارد با مطالعه گنبد و به ویژه گنبد مسجد شیخ لطف الله با رویکرد نمادین و بررسی مفاهیم نقوش و اجزاء گنبد این مسجد، معنای آن را بیش از آنچه که تا کنون واگشایی شده است آشکار سازد. در مقاله حاضر، با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای به تجزیه و تحلیل موضوع پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که از میان معانی و دلالتهایی که برای گنبد به دست می آید میتوان به این نکات اشاره کرد: آسمان، عرش الهی، خانه ی خدا، وحدت،کمال، ابدیت، تمامیت، سیر انسان در انفس، حرکت از زمین به آسمان و از جسم به روح، وحدت در کثرت و آغاز و... چگونگی ارتباط این معانی با گنبد در این نوشتار توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: گنبد، نماد، معماری اسلامی، مسجد شیخ لطف الله
  • زهرا قاسمی *، مرتضی افشاری صفحات 80-106

    مسجد، بعنوان نمادی از معماری اسلامی نقش مهمی در انعکاس و تجلی ذات خداوند متعال دارد. در عصر حاضر، با ظهور فناوری جدید، شاهد ساخت مساجدی هستیم که کالبدی متفاوت از مساجد گذشته دارند از جمله مسجد تیاتر شهر تهران. با توجه به اینکه مسجد یکی از بسترهای اصلی هنر و معماری اسلامی در شهر محسوب میشود و همچنین از عناصر مهم و تاثیر گذار در هویت و فرهنگ شهر های اسلامی نیز میباشد؛ لذا قرارگیری این مسجد درکنار مساجد سنتی در بافت شهری امروز، این پرسش را در ذهن مخاطبان ایجاد میکند که آیا این مسجد به عنوان یک بنای مذهبی بر اساس شاخصه های هنر اسلامی طراحی و اجرا شده است؟ آیا این مسجد با شکل جدید میتواند زمینه ساز رشد و تعالی انسان، که هدف اصلی عبادت است، باشد؟ هدف از این نوشتار تحلیل و تطبیق معماری مسجد تیاتر شهر تهران با شاخصهای هنر اسلامی است. به این منظور نمونه موردی مسجد تیاتر شهر تهران که کالبدی نوآورانه دارد، بررسی شده است. برای پاسخ به سوالات ابتدا مبانی نظری هنر اسلامی مطرح گردیده و شاخص های آن استخراج شده، سپس ویژگیهای مسجد تیاتر شهر تهران به عنوان نمونه ای از مساجد متجدد معرفی و بر اساس آن معماری مسجد نیاتر شهر تهران تجزیه و تحلیل شده است. روش تحقیق بر مبنای استدلال منطقی و تحلیل محتوا با استفاده از مطالعات اسنادی-کتابخانه ای می باشد. نتایج حکایت از آن دارد که برخی دگرگونی های ناشی از پیشرفت سبک و تنکیک در معماری ضروریست، اما باید مرزی مشخص برای آن در نظر گرفته شود تا تغییرات شکلی باعث تغییر مفاهیم والای انسانی نگردد و معماری مسجد در عین بداعت، همچنان بازگوکننده تعالیم و شاخص های اسلامی باشد. در مسجد تیاتر شهر تهران تلاش برای بداعت و هماهنگی با محیط باعث شده است که معنا و هویت اسلامی در آن کمرنگ شود و بنا خوانایی خود را، که برای مسجد امری ضروریست، ازدست بدهد. مباحث حاصل از این پژوهش میتواند به تدوین و ارتقاء کالبدی طراحی معماری مساجد دوران معاصر و متناسب با هویت و فرهنگ اسلامی ایرانی منجر شود. شاخص های هنر اسلامی میتواند بهترین انتخاب برای مساجد در جهت ارتقاء کیفیت طراحی فضاها و معنوی کردن این مکانها باشد.

    کلیدواژگان: معماری، مسجد تئاتر شهر تهران، شاخص ها، هنر اسلامی، تحلیل
  • سمیه اسدی * صفحات 107-120

    نور در فرهنگ ایرانی همواره نمادی از عالم ملکوت و معنا بوده و از این روی جایگاهی اساسی در هنر اسلامی دارد. هنر اسلامی عنصر نور را اساسا به عنوان تمثیلی از جلوه وجود مطلق به کار می گیرد. هنرمندان با آگاهی از نقش نور، همواره به بهره مندی از آن برای مفهوم بخشیدن به آثار خود برآمده اند. از جمله هنرهایی که نور در آن به شکل زیبایی نمایان شده، هنر شیشه و به تبع آن قندیل بوده که به عنوان یکی از اشیای شیشه ای پرکاربرد در مساجد برای تامین روشنایی کاربرد داشته است. این پژوهش با مطالعه جایگاه نور در هنر اسلامی سعی در پاسخ به این پرسش دارد که مفهوم نور با توجه به تعریف آن در هنر اسلامی در قندیل های شیشه ای چگونه نمایان شده است؟ با مطالعه مفهوم نور در فلسفه اسلامی و از طرف دیگر مطالعه انواع گوناگون قندیل، فرم ساختاری و نحوه بکارگیری آن نتیجه حاکی از آن است که برخلاف سایر وسایل روشنایی که صرفا به عنوان ابزاری جهت تامین روشنایی به کار رفته اند، قندیل نه تنها وسیله ای جهت روشنی بخشیدن به محیط اطراف خود بوده، در عین حال مفهومی معنوی، اندیشه و فلسفه ارزشمندی را نیز به همراه دارد که نمایانگر والاترین موهبت ها یعنی نور الهی شده است. همچنین کاربرد نقش این چراغدان در سایر هنرهای اسلامی همچون نگارگری، گچ بری و یا اشعار ادبی نیز می تواند تاییدی بر کاربرد معنوی این ظروف باشد.

    کلیدواژگان: نور، هنر اسلامی، قندیل شیشه ای
  • سید امیرمحمد موسوی فرد *، سید علی سیدیان صفحات 121-143

    در کشور ایران، معماری در طول زمان های مختلف روندی معین را دارا بوده که غالبا با دوره های پیش و پس از خود رابطه ای منطقی داشته است، اما اکنون به خاطر بالا رفتن تعاملات اجتماعی مابین ملت های مختلف، میل به مدرنیته را شاهد هستیم. دگرگونی های اساسی در معماری ایران را میتوان از آغاز حکومت پهلوی دانست. تقلید از معماری اروپایی و روسی در دوران رضاخان به صورت گسترده ای رواج یافت. به منظور برون رفت از آشفتگی به بار آمده، از با اهمیت ترین راهکارها، شناخت مجدد هویت معماری ایران است. در این پژوهش سعی بر این است تا با بررسی نمونه بناهای حکومتی ایران در دوره اسلامی پیش و نیز آغاز تحول از زمان قاجار و پهلوی، آن دسته از کهن الگوی ایرانی اسلامی که در نمای ساختمان های حکومتی به کار گرفته میشد، برای طراحی ساختمان اداری در پایتخت استخراج گردد. این پژوهش از نوع کیفی و بر پایه شیوه تحقیق تحلیلی- توصیفی و نمونه موردی انجام گرفته است. در این پژوهش نمونه بناهای حکومتی موجود مورد مشاهده و بررسی قرار گرفتند تا ویژگی های ژنوم نمای معماری دوره اسلامی و تاثیر پذیری آنها از مفاهیم سیاسی اجتماعی تبیین گردد. از نتایج حاصله پس از واکاوی نمونه ها میتوان به موارد زیر اشاره نمود: نمای بناهای بررسی شده در اجزا بر قاعده تناسبات ریاضی و هندسی استوار گشته اند و اعدادی که بیشترین کاربرد را داشته است از قبیل نسبت های یک به یک، 1.2 ، 1.6 ، 2.5 و... میباشند.

    کلیدواژگان: ژنوم، ساختمان حکومتی، الگوی ایرانی اسلامی، معماری ایرانی اسلامی، ساختمان اداری
  • شاهد پیوند * صفحات 144-156

    شهید سید مرتضی آوینی و مرحوم محمد محمد پور دو منتقد و نظریه پرداز سینمای ایران ،نظرگاه متفاوتی به سینما و سینمای دینی دارند. آن ها از دیدگاه یک متفکر و فیلم سازو نویسنده ایرانی سعی در بازتعریف ماهیت سینما و مفهوم سینمای دینی و نسبت آن با دین داشته اند .کماکان تدوین نظریه ها در سینمای ایران توسط منتقدین و سینماگران وجود داشته ولی نظریات مختلف در سینمای دینی و رشد دیدگاه های ایشان نسبت به نظریه سینمای دینی همچنان دارای اشکالات مختلفی بوده و هنوز نظریه های کارآمدی در این حوزه تدوین نشده است. بنابراین ضروری است که محققین حوزوی و دانشگاهی و اهالی هنر و رسانه در مطالعات خویش بیش ازپیش به تحقیق و تحلیل سینمای دینی بپردازند. در این پژوهش همت بر آن بوده نحوه تعامل نگرش ها و مولفه ها و عناصر دینی و شبه دینی باهدف یافتن اصلی ترین تفاوت ها و تشابهات در نگرش سید مرتضی آوینی و محمد مدد پور به سینمای دینی و تحلیل انتقادی دیدگاه های این دو نظریه پرداز موردتحقیق قرار گیرد. به این منظور، رابطه سینما و دین ، نظرات مشترک و امکان تحقق سینمای دینی در دیدگاه شهید سید مرتضی آوینی و مرحوم محمد محمد پور موردبررسی قرار می گیرد.روش این پژوهش برمبنای هدف بنیادین است و به لحاظ روش اجرایی از شیوه توصیفی تطبیقی بهره برده است. جامعه هدف پژوهش مطالعات سینمای دینی و آثار و تالیفات این دو نظریه پرداز به زبان فارسی بوده است .پرداختن به نظریات مدد پور به واسطه نگاه حکمی و فلسفی و همچنین تلاش برای گسترش و تعمیق نظریات شهید مرتضی آوینی رخ داده است. روش انجام پژوهش این گونه است که ابتدا آثار مکتوب نظریه پردازان سینمای دینی به صورت کامل تحلیل شده است. سپس، عوامل تطبیق از میان آثار استخراج شده است و نظرات دو طیف نظریه پردازان در خصوص آن بیان شده است. دو عامل تطبیق، "رابطه سینما و دین" و "نسبت میان فرم و محتوا" ، در سینمای دینی بوده است. سپس، با توجه به تحلیل نظریات در خصوص این دو عامل، دیدگاه های طرح شده از سوی این دو نظریه پرداز موردنقد قرار می گیرد و نقاط قوت و ضعف نظریات بررسی می شود .

    کلیدواژگان: سینمای ایران، سینمای غرب، سینمای دینی، اسلام، مسیحیت
  • علیرضا تهمتنی * صفحات 157-171

    مسیله ی وحدت وجود، به عنوان یکی از مبانی عرفان نظری، در جایگاه یکی از بحث برانگیزترین مسایل عرفانی-فکری تاریخ مورد توجه مدام بوده است. و می توان هنر ایرانی-اسلامی را با لحاظ این مسیله مورد تاویل و تامل قرار داد. نظریه وحدت وجود، خواسته یا ناخواسته، در طی اعصار، درونمایه ی آثاری از هنرهای مختلف بوده است. این مفهوم گاه به شکل مستقیم و گاه در قالبی استعاری نمود یافته است. بصورتی سمبولیک باری در طراحی و نقوش تزیینی معماری و گاه در قالب نگاره ها و نقوش شمسه و ترنج قالی خودنمایی کرده است و هنگامی خال در شعر بوده و دفعه ای نور سفید در میان انوار، زمانی «یک» در اعداد و گاهی هم نقطه در میان اشکال، که هر آن، نمودی از وحدت بوده است. نوشتار پیش رو در پی تاملی ست بر مسیله «وحدت وجودی» در عرفان و ظهور و بروز این مفهوم در هنر ایرانی-اسلامی، مشخصا در فرش. و به گونه ای خط و ربط میان وحدت وجودی از عرفان نظری و شمایل شناسی هنری مدنظر قرار خواهد گرفت. از این روی بعد از نیم نظری به مفهوم مسیله ی «وحدت وجود»، نمود آن در هنرهای ایرانی-اسلامی مورد واکاوی قرار خواهد گرفت و در این مجال با درنگی بیشتر به فرش ایرانی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: وحدت وجود، فرش ایرانی، ترنج، عرفان نظری، تشکیک، هنر ایرانی-اسلامی
  • فرزاد فیضی *، سارا صادقی صفحات 172-184

    هر یک از روش شناسی های مختلف در مطالعه هنر و معماری دوران اسلامی، با محوریت قرار دادن برخی مولفه ها، به مطالعه آثار و داده های باقی مانده از دوران گذشته پرداخته و با توجه به رویکردها و مبانی نظری متفاوت، نتایج ناهمگون و بعضا ضدونقیضی حاصل کرده اند. سنت گرایی، تاریخی نگری، پدیدارشناسی و هرمنوتیک از جمله این دیدگاه ها و روش ها هستند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی رابطه ی گفتمانی بین مجموعه های معماری دوره ایلخانی با مطالعه موردی ارگ و گنبد سلطانیه و ارکان اصلی قدرت بوده و در این راه از مبانی تاریخی نگری و جامعه شناسی هنر استفاده خواهد شد. روش تحقیق تحلیلی توصیفی و نوع کیفی و تاریخی می باشد و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی گردآوری شده است. نتایج نشانگر پیوند ارکان اصلی قدرت (قدرت سیاسی، اقتصادی و مذهبی) در مهم ترین بنای مذهبی و شاهانه ی باقی مانده از عهد ایلخانی می باشد. سازمان دهی بناهایی از قبیل مساجد جامع و خانقاه، دیوان حکومتی، بازارها و راه های تجاری در یک مجموعه معماری، بازتاب ارکان قدرت ساز و مشروعیت بخش در معماری و شهرسازی اواخر عهد ایلخانی است.

    کلیدواژگان: معماری ایلخانی، ارکان اصلی قدرت، گنبد سلطانیه، تاریخی نگری
  • کاظم دانش * صفحات 185-199

    در نیمه دوم قرن بیستم در حوزه ساختارگرایی نظریه پردازانی چون جوزف کمبل و به تبع آن کریستوفر ووگلر، الگویی ساختاری را برای سفر قهرمانان اساطیری مطرح میکنند که بر اساس آن قهرمان به منظور دست یافتن به فردیت سفری را آغاز میکند که از سه مرحله اصلی عزیمت، تشرف و بازگشت تشکیل شده است. قهرمان داستان با ندای فراخوانی به سرزمین دیگری کشیده میشود و سفرش را آغاز میکند. او در جریان سیری مشتاقانه و پرمشقت به آنچه میخواهد دست یافته و در پایان در حالیکه به نوعی معرفت و آگاهی رسیده است به مقام پیشین خویش بازگشته و درحالیکه اکسیر حیات را نیز به همراه دارد به یاران فضل میبخشد. هدف این نوشتار بررسی وتطبیق شخصیتهای داستان « روز واقعه» نوشته بهرام بیضایی براساس کهن الگوهای شخصیتی سفر نویسنده کریستوفر ووگلر هست؛ و سعی دارد تا آنالیزی روشن از ساختار و شخصیتهای فیلم داستانی روز واقعه انجام دهد. روش تحقیق به صورت تحلیلی-توصیفی است؛ و نتیجه تحقیق نشان میدهد که این کهن الگوهای شخصیتی الگوی ووگلر، در اثر داستانی «روز واقعه» با شخصیتهای داستان قابل انطباق است.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، سفر قهرمان، کریستوفر ووگلر، روز واقعه، بهرام بیضایی
  • مجید پیرمرادیان *، نرگس سلطانی صفحات 200-222

    با شکل گیری صفویه و توجه حاکمیت به اندیشمندان ادبا و هنرمندان مکتب فلسفی اصفهان پدید آمد. این امرموجب شروع فصل جدیدی از تمدن در اصفهان عصر صفوی و ظهور آن در معماری و شهرسازی گردید. همین موجب شد که آثار معماری بزرگی در این عصر آفریده شد. سبک معماری اصفهان در عصر صفویه یکی از مشخصه های اصلی و از امتیازات این دوره تاریخی نسبت به دوره های قبل و بعد آن شد. شهر اصفهان پیش از عصر صفویه نیز دارای آثار معماری مهم و زیبایی بود، اما به نظر می رسد که مکتب اصفهان بر معماری این شهر آنچنان تاثیر گذار بوده که باعث خلق بناهایی شد که همچنان از بهترین های معماری ایران و جهان هستند. آثاری که تماما از منطق وفلسفه مکتب اصفهان تبعیت می کردند. نقش شیخ بهایی به عنوان یکی از بزرگان و نظریه پردازان مکتب اصفهان در این دوره با توجه به دانش وی و نزدیکی به حاکمیت و مقبولیت او در بین عوام، در معماری این عصر حایز اهمیت ویژه می باشد. هرچند در مورد وی بزرگنمایی شده و جایگاه وی به عنوان یک معمار مورد تردید جدی قرار گرفته است. با توجه به میزان اهمیت موضوع، ابتدا به هویت و تاریخچه عصر صفویه پرداخته و معماری صفوی را از دیدگاه صاحب نظران بررسی نموده ایم. سپس مکتب اصفهان را به عنوان زیر ساخت نظری سبک معماری اصفهان مورد مطالعه و تحقیق قرار داده و در آخر نقش هندسه و ریاضیات و بطور ویژه شیخ بهایی را در سبک اصفهان مورد کنکاش قرار داده ایم. نتیجه ای که از این پژوهش حاصل شد این بود که تعامل و اثرگذاری فلسفه و ریاضیات با معماری موجب ایجاد آثار فاخر و ارزشمند معماری در دوره صفویه گردیده است. این پژوهش تحلیلی – توصیفی و به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: معماری صفویه، فلسفه، مکتب اصفهان، شیخ بهایی
  • محمد فرهادی * صفحات 223-230

    سهروردی اساس و پایه فلسفه خود را بر مبنای جهانی نور محور بنیان نهاده است که در یک جهان سلسله مراتبی، پروردگار به عنوان سر سلسله این جهان مقام نورالانوار را دارد و انوار دیگر تابش خود را وام دار نورالانوار هستند. سهروردی امرزیبا را به مثابه نورالانوار می داند که در یک قوس نزولی حقیقت خود به وسیله تابش نور در عالم می-گستراند. اثر هنری از منظر وی محصولی معرفتی است که حاصل شهود هنرمند از حقیقت در همان جهان سلسله مراتبی است و هنرمند کسی است که با استفاده از تبینات زیبایی شناختانه وی پای در راه بگذارد و در یک قوس نزولی به ذات و حقیقت امر زیبا نزدیکتر شود. این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی در قالبی کتابخانه ای بهدنبال پاسخ به این سوال است که تعزیه به عنوان هنری ایرانی-اسلامی چگونه متبلور آراء سهروردی به عنوان محصولی معرفتی می شود. بدین منظور ابتدا به توصیف امر زیبا و زیبایی شناسی در فلسفه سهروردی پرداخته می شود و سپس مولفه های زیبایی شناختی سهروردی را در تعزیه بررسی می کنیم.

    کلیدواژگان: سهروردی، امر زیبا، زیبایی شناسی، تعزیه، هنر ایرانی-اسلامی
  • محمود دهقانی * صفحات 231-245

    گفتگو در باره معماری دودمان آذری صفوی که نزدیک به 236 سال بر کشور فرمانروایی کردند گسترده خواهد بود چرا که پایتخت کشور چندبار جا به جا شد. البته این خود ناخواسته کمکی به آبادانی و گسترش معماری و شهرسازی بود. معماری روزگار صفوی تنها در زمانی پیشرفت داشت که آرامش برقرار بود. برای گفتن از درخشش معماری صفوی نیاز است پیش درآمدی کوتاه در باره دودمان صفوی و رویدادهای آن روزگار گفته شود. پیش از هر چیز معماری صفوی، ادامه دهنده سبک و روش معماری روزگار تیموریان بود و تا سال ها ادامه داشت. در روزگار شاه اسماعیل یکم که درگیر جنگ با امپراتوری عثمانی بود و شکست در چالدران رخ داد شاه اسماعیل فرصت پیدا نکرد، در گستره معماری و شهرسازی کاری انجام بدهد. از سوی دیگر با پیشی گرفتن کشور پرتغال که دارای نیروی دریایی نیرومند فراسوی آب ها بود، از "گوا"ی هند، با چشم و گوش باز سرنوشت شاه اسماعیل و جنگ عثمانی با صفوی را زیر نظر داشتند. آن ها و کشورهای استعماری دیگر اروپا همیشه به شاخاب پارس چشم طمع داشتند. دریا سالار آلفونسو د آلبو کریک به آبخوست های لارک و قشم و هرمز در شاخاب پارس یورش آورد. از آنجا بود که چون ایران از یک سو در حال جنگ با عثمانی بود و از سویی در جنوب نیز نیروی دریایی چندانی نداشت پرتغالی ها از فرصت استفاده کردند و در آبخوست های شاخاب پارس با شکست نیروهای ابومظفر سیف الدین ابا نصر فرمانروای محلی که او هم به گونه شاه اسماعیل سن کمی داشت در نبردی خونین آبخوست هرمز را تسخیر کردند. پرتغالی ها با ساختن دژهای سترگ که آمیخته ای از طرح دژهای باستانی ایران و اروپایی بود، توانستند برای 115 سال لنگر بیندازند و کنگر بخورند.

    کلیدواژگان: درخشش، معماری، صفوی
  • مسعود تکروی، امیرفرزام دهنوی * صفحات 246-257

    موسیقی و کاربرد آن در جهان بنا به آیین و فرهنگ های مختلف، کارکردها و ابعاد مختلفی را به خود اختصاص داده است که یکی از آن کارکردها، مبحث درمانی آن می باشد که به عنوان موسیقی درمانی در جهان بسیار مورد بحث قرار گرفته است. در این پژوهش از منابع و اسناد مکتوب استفاده شده است که به توصیف، تحلیل و کیفیت ابعاد موسیقی درمانی و نحوه استفاده از موسیقی به عنوان یک درمانگرا در درمان نوعی بیماری روحی پرداخته است، و جامعه آماری آن برگرفته از آیین بومی مردمان استان هرمزگان و استان گلستان می باشد. موسیقی به عنوان یک هنر انتزاعی و داشتن خصلت سمعی آن، در دو قوم مختلف و با آیین و فرهنگ متفاوت، و با سازهای بومی خاص هر منطقه، توانسته که بیشترین سهم را نسبت به ابزارهای دیگر در درمان نوعی بیماری روحی در دو منطقه مذکور به خود اختصاص دهد، و تاثیر بسزایی نسبت به هنرهای دیگر در این مقوله از دیرباز تا به حال داشته و در ایران و نواحی آن، مثمرثمر واقع گردیده است. کشور ما نیز بدلیل داشتن اقوام مختلف و آیین های متفاوت، موسیقی و ابعاد آن در هر منطقه شکل به خصوصی به خود گرفته است که در این پژوهش به بیان تفاوت ها و شباهت های موسیقی درمانی در میان دو قوم هرمزگان (آیین زار) و ترکمن صحرا (آیین پرخوانی) از منظر نحوه استفاده از مقام ها، آلات موسیقی و سرعت قطعات در مراسم زار و پرخوانی، پرداخته و عملکرد موسیقی به عنوان یک عنصر مهم این آیین ها در سال هایی طولانی، توانسته که هم در مبحث درمان و هم درهمبستگی بومی این اقوام، نقش بسزایی را ایفا کند.

    کلیدواژگان: موسیقی، موسیقی درمانی، آیین زار، آیین پرخوانی
  • مهدی حاتمی تاجیک، آزاده حیدری * صفحات 258-278

    در معماری ایران، تزیینات همیشه نقشی مهم را ایفا نموده اند و به دلیل منع شرعی صورتگری در دین اسلام، نقوش قرار دادی و انتزاعی جهت تزیین مساجد به وجود آمدند. اهمیت وجودی محراب و ضرورت مذهبی آن باعث شد که هنرمندان مسلمان، قبل از اجزای دیگر مسجد، به آن پرداخت کنند و برای تزیین آن از نقوش گیاهی و هندسی و کتیبه های قرآنی با شیوه های مختلف از جمله گچبری با نهایت دقت و ظرافت به کار برده که در این بین دوره سلجوقیان و ایلخانیان، نقطه عطفی در رشد و پیشرفت و اوج هنر گچبری و تزیین محراب به شمار می رود. در دوره سلجوقی این هنر راه تکامل خود را پیموده که از مشخصات این دوره کنده کاری و برجسته کاری و برش های عمیق همراه با استفاده فراوان از خط کوفی و ترکیب با انواع نقوش هندسی و گیاهی و فشردگی آن ها را می توان نام برد که ارزش این هنر و تنوع نقوش در این عهد باعث شد تا در دوره ایلخانیان، محراب های گسترده با انواع نقوش پرکار و پرپیچ و خم و انواع گره های هندسی و اسلیمی ها با شیوه های برجسته ، برهشته ، زبره ، مطبق و مجوف که قبلا در دوره سلجوقیان ابداع شده بود ، با مهارت تمام اجرا شود و این هنر را به اصلی ترین هنر دوره ایلخانیان تبدیل کرده و آن را به اوج کمال مطلوب برساند. بنابر تحقیقات انجام شده، در این مقاله ضمن بررسی عناصر تزیینی در محراب های گچبری دوره سلجوقیان و ایلخانیان عناصر تزیینی دو محراب گچبری شده مسجد شاه ابوالقاسم یزد، در دوره سلجوقی و مسجد جامع ابرکوه در دوره ایلخانی، مورد بررسی و تطبیق قرار داده می شود .

    کلیدواژگان: دوره سلجوقیان، دوره ایلخانیان، نقوش محراب های گچبری، عناصر تزئینی محراب
  • سیده پونه حسینی *، نرگس هاشمی دهقی صفحات 279-295

    هنر نگارگری در ایران از گذشته مورد توجه هنرمندان و هنردوستان بوده است و در ادوار مختلف شاخصه های مربوط به خود را داشته است، و هنرمندان بسیاری در زمینه نگارگری پروش یافته اند تا به این هنر بی بدیل خدمت کرده باشند. دوره تیموری یکی از درخشان ترین دوره های هنر اسلامی به شمار می رود. در این دوره هنر نگارگری مسیر تکامل خود را طی کرده است و عصر باشکوهی را در هنر نگارگری رقم زده است. شاخصه های نمادین در نگاره های دوره اسلامی تجلی روح هنری و سبک مکاتب ایرانی را منعکس می کند، و نمادگرایی را می توان ابزاری برای بیان تصویری آثار نگارگری ایرانی در نظر گرفت. پژوهش حاضر، به خوانش نگارگری های انتخابی از دوره تیموری بر پایه نمادشناسی و بر اساس طبقه بندی فرم، ترکیب بندی، نمادهای هندسی، مضامین اسطوره ای و عناصر تلفیقی در این نگاره ها پرداخته می شود. مسیله ای که در این پژوهش مطرح می شود این است نگارگران دوره تیموری چگونه در بازتاب اندیشه های خود چگونه از عناصر بصری استفاده کرده اند؟ این پژوهش از این رو حایز اهمیت است که نگارگر ایرانی در فضای نمادین به خلق و آفرینش آثار باشکوه می پردازد و پیوندی معنادار و بامفهوم در فضای چیدمان این آثار فراهم می سازد. روش این پژوهش توصیفی -تحلیلی می باشد؛ و از این رو در تلاش است که به معنای نمادین نگاره های دوره تیموری پرداخته شود و پرده از اسرار و رموز این نگاره ها در بستر حکمت ایرانی آشکار سازد. نتایج نشان می دهد؛ این نگاره ها بر خواسته از عقاید، اندیشه های عرفانی در دوره تیموری است، که نمایانگر هویت ایرانی و اسطوره ای است.

    کلیدواژگان: نگارگری دوره تیموری، شاخصه های نمادین، اندیشه های عرفانی، اسطوره
  • مریم عبدالی *، مهسا محمدیان صفحات 296-307

    این مطالعه وبررسی در فیلمها بیانگرشکل ومدل پوشش زنان در سرزمین های مختلف جهان با آب وهوا، فرهنگ ورسوم ومتغیر های متعدد،دیگر متفاوت است از این رو درطول دوره های مختلف شاهد یک مدل خاص حتی در یک سرزمین نبودایم بلکه تنوع ومتفاوت بودن و به قول امروزیها در هردوره یک مدل لباس مد میشد که تعیین کننده ترین و مهمترین عناصردر پوشش زنان آن جامعه میباشدکه باتاثیرات زمینه ی مانند انقلاب سفید وکشف حجاب درایران که اوضاع سیاسی واجتماعی اقتصادی،دردوران قبل وبعداز انقلاب اسلامی ایران است رانشانگرتاثیرات آن برمد وپوشاک میداند. انجام مطالعات کتابخانه ای این پژوهش ومطالعه نشان می دهد،که سینمای ایران یکی از مهم ترین ابزار فرهنگی وهنری قدرتمند در جهان چند فرهنگی،امروز به شمارمی رودبا مرورعوامل زمینه ای تاثیرگذاردرجریان مد وغرب زدگی این چنین توانسته همه جانبه وگسترده بر مد ایران سایه افکند. از این روپژوهش لباس زنان در فیلم های قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران را مورد مقایسه قرار دهد.

    کلیدواژگان: پوشاک، فیلم، انقلاب اسلامی، سینما، مدرن
|
  • Pages 10-35

    The present research is titled as a look at the basics of playwriting, which was written in line with specific goals in the Islamic society, under the title of raising the national identity of children of Islamic Iran. Considering the level of students' interest in performing arts and the impact of this unique art in identifying and strengthening the national religious identity of Islamic Iran, we decided to conduct a research on the importance and place of this issue in education with the aim of creating or strengthening morale And the profession of chivalry and chivalry, etc. will take place. Since children show positive reactions under the influence of artistic activities, so the authors of this study were motivated to establish a relationship between themselves and the child and transform the stories that exist in school libraries in the form of Quranic stories with The pre-determined instructions encourage them to write a very short play. In every school, there will be a number of artists who don't need to search the internet to present their textbooks and can perform them from the texts written by themselves, and in the end, there will be a special pleasure, passion and enthusiasm in the school environment and under The supervision of school parents and their teachers to study and perform their artistic activities. In this regard, the child is taught to write plays in the Islamic society, using religious and religious books, as well as consulting with peers and peers, that can be performed, and even up to different stages, including cultural and artistic competitions, as well as levels rise higher In the education system, all efforts are made for children and with children, therefore, in order to achieve long-term and lofty goals such as Islamic Iranian identity and strengthening and creating more creativity, and considering the dynamic and new generation, new participatory and attractive methods such as We should use the art of drama and dramatic literature and the explanation and allocation of ancient Persian literature stories in textbooks to stay healthy and away from any distortion of Islamic Iranian identities.

    Keywords: Child, Islamic Iran, playwriting, art
  • Pages 36-44

    Myths are part of the cultural values of every society, and myths and rituals should be judged as cultural values. In primitive societies, myth was considered as the actor of absolute truth because it was believed that myth is a sacred historical narrator. For a long time, indigenous art has been a suitable platform for the symbolic emergence of myth, and the interweaving of art and myth shows its importance, after understanding and understanding different myths, researchers have come to the fact that mythological concepts have their place. have consolidated in the pillars, foundations and principles of artistic functions. In the mythological thought of Eastern art, all signs have a magical power that mankind has always tried to achieve through the combination or repetition of these signs, which is rooted in a firm belief in them. Among the native arts of Iran, the topic of Iranian carpets can be called one of the prominent fields for the emergence and association of mythological motifs. The upcoming research tries to review and analyze the mutual interaction of the artists of Iran and the Orient with an attitude on the evolution of myth-oriented motifs in Iranian carpets, especially during the Ilkhanid and Timurid eras. Based on this, with the semiotic analysis of the remaining images of the carpets related to these dynasties, mythological motifs originating from Chinese and Iranian religious beliefs are investigated. In some cases, due to the lack of carpet works left from that era, visual art works related to that time are used. Combining the influence of Islamic beliefs in Iranian carpet art and the political influence caused by the Mongol invasion is the main goal of the research in the interpretation of the symbols of Iranian carpet myths. Due to the views of their founders, who were influenced by the views of the Mongols and Muslim thoughts, the mentioned periods were a combination of different value systems and also included significant political and religious changes. The evolution of the artistic style in the Timurid period, whose traces can be seen even in the Safavid period, led to the flourishing of carpet art. Studies show that the authenticity of Iranian mythological motifs inspired by Sassanid and Islamic patterns has always been preferred over the motifs influenced by the art of the East.

    Keywords: Iranian carpet, myth, cultural interaction, Timurids, Ilkhanids
  • Pages 45-60

    The role of the concepts of illumination wisdom in the religious buildings of the Safavid era architecture can be examined. The importance of the element of light in the spaces of the mosques of this era, along with the symbolic motifs and pictures emphasizing the place of color and light, can be considered as one of the original signs influenced by Sheikh's ruling thoughts. as in the works left from the era of Islamic architecture in Iran, the role of light and its manifestation in worship spaces has not been reflected and visible to this extent. therefore, in this article, by examining the theoretical foundations of illumination wisdom and the place of light in it, in addition to addressing the physical concepts of architecture in the Abbasi Grand mosque of Isfahan, the extent of the influence of illumination wisdom in the creation of devotional architectural spaces in the Safavid period has been analyzed. the research method was descriptive, analytical and case study by referring to documents and library sources. the results of the research show that the correspondence between the theoretical foundations of Suhrawardi’s thought in the wisdom of light and the physical geometrical elements of the Abbasi Gran mosque in Isfahan is remarkable. it is as if the architects and artists of the religious buildings of this era have defined part of the design concepts based on the basic concepts of illumination wisdom.

    Keywords: illumination wisdom, Islamic architecture of Iran, light in architecture, Abbasi Mosque of Isfahan
  • Pages 61-79

    As the covering of one of the most important spaces in Iranian mosques, the dome has an important place in the semantic system of the mosque. Researchers have assigned general meanings such as unity, sky, heaven or throne to the dome in Islamic architecture. Sheikh Lotfollah Mosque, which is one of the historical mosques of Isfahan, is located on the eastern side of Naqsh Jahan square. It has a dome that is considered one of the most beautiful and magnificent domes in the world and displays a corner of the genius of Safavid architects. The Muslim artist has made formal dimensions a medium for a spiritual leap to the world of truth and meaning. Islamic architecture, especially mosques, is born from the artist's inner inspiration, which originates from the wisdom and spirituality governing human teachings and monotheistic perspective, which provides various forms and decorations to show the concept of unity. Considering that the dome is a traditional form and since many structural and decorative elements in traditional art, such as the dome, contain symbolic concepts and expressions, the question arises, what is the symbolic meaning of the dome? In this regard, this research tries to reveal its meaning by studying the dome and especially the dome of Sheikh Lotfollah Mosque with a symbolic approach and examining the concepts of motifs and components of the dome of this mosque. In this article, the subject has been analyzed by using the descriptive-analytical research method and using library tools. The results of this research show that among the meanings and connotations obtained for the dome, the following points can be mentioned: the sky, the divine throne, the house of God, unity, perfection, eternity, completeness, the course of man in the soul, movement. From the earth to the sky and from the body to the soul, unity in multiplicity and the beginning, etc., how these meanings are related to the dome is explained in this article.

    Keywords: Dome, symbol, Islamic architecture, Sheikh Lotfollah Mosque
  • Pages 80-106

    The mosque, as a symbol of Islamic architecture, plays an important role in reflecting and manifesting the essence of God Almighty. In today's age, with the advent of new technology, we are witnessing the construction of mosques that have a different structure from the mosques of the past, including Tehran's Theater Mosque. Considering that the mosque is considered one of the main foundations of Islamic art and architecture in the city and is also one of the important and influential elements in the identity and culture of Islamic cities; Therefore, placing this mosque next to traditional mosques in today's urban context raises the question in the minds of the audience that whether this mosque was designed and implemented as a religious building based on the characteristics of Islamic art? Can this mosque with its new form be the basis for human growth and excellence, which is the main purpose of worship? The purpose of this article is to analyze and compare the architecture of the theater mosque in Tehran with the indicators of Islamic art. For this purpose, a case study of Tehran's theater mosque, which has an innovative structure, has been investigated. To answer the questions, first the theoretical foundations of Islamic art are presented and its indicators are extracted, then the characteristics of Tehran's Theater Mosque are introduced as an example of modern mosques, and based on that, the architecture of Neatar Mosque in Tehran is analyzed. The research method is based on logical reasoning and content analysis using documentary-library studies. The results indicate that some transformations due to the development of style and sophistication in architecture are necessary, but a specific boundary should be considered for it so that shape changes do not change the lofty human concepts and the architecture of the mosque, while being an innovation, still reflects the teachings and indicators. be Islamic. In the Theater Mosque of Tehran, the effort to innovate and harmonize with the environment has caused the Islamic meaning and identity to fade and the building to lose its legibility, which is essential for the mosque. The discussions resulting from this research can lead to the compilation and improvement of the architectural design of mosques in the contemporary era and in accordance with Iranian Islamic identity and culture. The indicators of Islamic art can be the best choice for mosques in order to improve the design quality of spaces and spiritualize these places.

    Keywords: Architecture, Tehran City Theater Mosque, indicators, Islamic art, analysis
  • Pages 107-120

    Abstract Light has always been a symbol of theology in Iranian culture and therefore has a fundamental position in Islamic art. Islamic art basically uses the element of light as an allegory of the manifestation of absolute existence. Light is a manifestation of life and immortality and has been of special importance in many cultures, as a divine thing. In Islam, there are many verses, narrations and hadiths about light, which show the emphasis and attention of Islam on light. In the dictionary of the Quran, light is defined as follows: Light is what causes us to see things, its reflection or light rays from them to our eyes. Therefore, the visibility of objects depends on the existence of light, but in the phrase "Allah is the light of the heavens and the earth" it is meant that God Almighty is the light that even the existence of objects depends on his existence. In different periods and among civilizations, light has been used as a tool to express and emphasize the desired concepts and has played an important role in Islamic arts. Being aware of the role of light, artists have always taken advantage of it to give meaning to their works. One of the arts in which light is shown in a beautiful way is the art of glass and, accordingly, the chandeliers, which was used as one of the most widely used glass objects in mosques to provide lighting. Islamic architecture in Iran has a special emphasis on light and it is considered as the manifestation and symbol of existence. This architecture always reflects the holy place, life and the presence of light and affects the human soul. In Iranian architecture, the metaphor of light creates metaphysical meanings, and that is the constant presence of Yazdan. Light is always a virtue from heaven, truth and knowledge, even if it is sometimes hidden in the shadows of darkness. In Iranian architecture, light is not used uniformly and the use of this element has been very diverse and variable. Aqueducts and wooden windows decorated with colored glass with geometric composition are different methods of giving light, and it is this constant change and variety of color and light shade that conveys adequate and appropriate visual messages to the human eye can see. Paying attention to the role of light in art and architecture in the Islamic period is such that some people consider light to be the most important factor determining the identity of the work. For example, Bolkhari believes: "Light determines the intrinsic identity of the work of art. That is, it not only makes the work a symbol of the luminous manifestation of existence, but also gives it a glory that directly depicts "Allah is the light of the heavens and the earth". In mosques, to create a spiritual space, light is used as something beyond matter, and in order to direct it as best as possible to the interior spaces, various methods and techniques are presented, which is made possible by the design of light passages. In connection with the role of light in spiritual spaces, Titus Burckhardt said: "You cannot find a more complete symbol than light for spiritual unity. For this reason, Muslim artists are looking for materials that can make the light flutter in a way. The mosque is considered one of the most important elements of Islamic architecture and Islamic religion, and the Muslims of early Islam used it not only as a place of worship, but also as the most important center for gathering and solving community issues. Over time, the mosque became a place for the manifestation of the content and spirit of Islam, because artists could decorate it with arts such as calligraphy, tiling, and the use of the element of light. On the other hand, the Holy Quran is a source of inspiration for artists, and Quranic verses are the best moral and Islamic teachings that can be used in the mosque to remind people. Therefore, Quranic verses and decorations such as plant and geometric motifs were mixed together and the most beautiful and thought-provoking works of art were found in the mosque with the combination of light and color. Among the important furniture of mosques where light is manifested is chandelier, especially the luxurious type of it was placed next to the altar. By studying the position of light in Islamic art, this research tries to answer the question, what is the meaning of light in Islamic art and how is it shown in glass lanterns? By studying the concept of light in Islamic philosophy and on the other hand by studying different types of chandeliers, their structural form and how to use them, the result indicates that unlike other lighting devices which are used only as a tool to provide light, the chandeliers is not only It is a means of giving light to the surrounding environment, and at the same time, it also carries a valuable spiritual concept, thought and philosophy, which represents the highest gifts, that is, divine light. Also, the use of the role of this lamp in other Islamic arts such as painting, plastering, or literary poems can also confirm the spiritual use of these vessels.

    Keywords: Light, Islamic Art, Glass Chandelier
  • Pages 121-143

    In the country of Iran, architecture had a certain trend during different times, which often had a logical relationship with the periods before and after it, but now due to the increase in social interactions between different nations, desire for modernity increased. Important changes in Iranian architecture started from the beginning of Pahlavi rule. Imitation of European and Russian architecture became widespread during Reza Khan's era. In order to get out of the chaos, one of the most important solutions is to re-recognize Iran's architectural identity. In this research, an attempt is made to examine the example of Iran's government buildings in the pre-Islamic period and also the beginning of the transformation from the Qajar and Pahlavi eras, that type of Iranian Islamic archetype that was used in the facade of government buildings, for the design of administrative buildings. be extracted in the capital. This research is qualitative and based on analytical-descriptive research method and case study. In this research, samples of existing government buildings were observed and investigated in order to explain the characteristics of the architectural genome of the Islamic period and their impact on social and political concepts. From the results obtained after analyzing the samples: the facades of the examined buildings in the components are based on the rule of mathematical and geometric proportions and the numbers that have been used the most, such as one-to-one ratios, 1.2, 1.6, 2.5 and

    Keywords: Genome, government building, Iranian Islamic pattern, Iranian Islamic architecture, office building
  • Pages 144-156

    Martyr Seyed Morteza Avini and the late Mohammad Mohammadpour, two critics and theoreticians of Iranian cinema, have different views on cinema and religious cinema. From the point of view of an Iranian thinker, filmmaker and writer, they have tried to redefine the nature of cinema and the concept of religious cinema and its relationship with religion. There are still theories in Iranian cinema by critics and cinematographers, but there are different theories in religious cinema and the development of their views on The theory of religious cinema still has various problems and effective theories have not yet been developed in this field. Therefore, it is necessary that seminary and university researchers and people of art and media research and analyze religious cinema in their studies. In this research, the aim is to investigate the way religious and pseudo-religious attitudes and components and elements interact, with the aim of finding the main differences and similarities in the attitude of Seyed Morteza Avini and Mohammad Maddpour towards religious cinema and critically analyzing the views of these two theoreticians. For this purpose, the relationship between cinema and religion, common opinions and the possibility of realizing religious cinema from the point of view of Martyr Syed Morteza Avini and the late Mohammad Mohammad Pour are examined. . The target society of the research is religious cinema studies and the works and writings of these two theoreticians in Persian language. Paying attention to the theories of Maddpour through a judicial and philosophical view and also an effort to expand and deepen the theories of Martyr Morteza Avini has occurred. The research method is as follows: first, the written works of religious cinema theorists have been fully analyzed. Then, the matching factors have been extracted from the works and the opinions of two spectrums of theorists have been expressed about it. Two adaptation factors, "the relationship between cinema and religion" and "the relationship between form and content", have been in religious cinema. Then, according to the analysis of the theories regarding these two factors, the views proposed by these two theorists are criticized and the strengths and weaknesses of the theories are examined.

    Keywords: Iranian cinema, Western cinema - religious cinema, Islam, Christianity
  • Pages 157-171

    The problem of the Unity-of-Existence(Monism), as one of the foundations of theoretical Mysticism, has been in the position of one of the most controversial mystical-intellectual issues in history. And Iranian-Islamic art can be interpreted and considered in terms of this issue. The theory of Monism, whether wanted or not has been the theme of works of various arts throughout the ages. This concept is sometimes expressed in a direct form and sometimes in a metaphorical form. It has shown itself in a symbolic way in architectural design and decorative motifs, and sometimes in the form and motifs of the Shamseh and Toranj of the carpet, and sometimes it is a mole in poetry, and sometimes it is a white light among the lights, sometimes "one" in numbers, and sometimes it is a dot in Among the forms, each of which has been an expression of Unity. The following article is a studying on the issue of "Monism" in mysticism and the emergence of this concept in Iranian-Islamic art, especially in carpets. And in a way, the line and connection between the Monism of theoretical mysticism and artistic iconography will be considered. Therefore, after a semi-examination of the concept of the problem of "Monism", its manifestation in Iranian-Islamic arts will be analyzed, and in this area, Iranian carpets will be discussed more carefully.

    Keywords: Monism, Toranj, Iranian Carpets, Gradation, Theoretical Mysticism, Islamic Art, Iranian Art
  • Pages 172-184

    Different methods regarding Islamic art and architecture focus on some specific components to study the artwork and data remaining from the past, and thus, their results are divergent and sometimes contradictory due to their diverse approaches and theoretical basis. Traditionalism, historicism, phenomenology, and hermeneutics are among these approaches. This study aims to identify the discoursal relation between architectural collections of the Ilkhanid era, focusing on the Dome and Citadel of Soltanieh and the main pillars of power. Historicism and sociology of art were used as our methodological approaches. The research method was analytical-descriptive, and the research was a qualitative and historical study. The data were collected through library research and field studies. The results indicated a linkage between the main pillars of power (political, economic, and religious) in the major religious and royal buildings of the Ilkhanid era. Organizing structures such as congregational mosques and Khanqah, government Divan, bazaars, and commercial roads in an architectural collection reflects the empowering and legitimizing pillars in the architecture and urban development of the late Ilkhanid era.

    Keywords: Ilkhanid architecture, main pillars of power, Dome of Soltanieh, historicism
  • Pages 185-199

    In the second half of the 20th century, in the field of structuralism, theorists such as Joseph Campbell and subsequently Christopher Vogler propose a structural model for the journey of mythological heroes, based on which the hero begins a journey in order to achieve individuality, which consists of three main stages of departure, Honor and return is formed. The hero of the story is drawn to another land by the call and begins his journey. He achieved what he wanted in the course of his enthusiastic and hard-working journey, and at the end he returned to his previous position while he had reached a kind of knowledge and awareness, and while he also carried the elixir of life, he gave grace to his companions. The purpose of this article is to examine and adapt the characters of the story "Day of the Event" written by Bahram Bayzaei based on the character archetypes of Christopher Vogler's journey; And It tries to make a clear analysis of the structure and characters of the fictional film of the day of the event. The research method is analytical-descriptive; And the result of the research shows that these personality archetypes of Vogler's model can be adapted to the characters of the story in the story "Day of the Event".

    Keywords: Mythological criticism, The Hero's Journey, Christopher Vogler, Event Day Movie, Bahram Baizai
  • Pages 200-222

    With the formation of the Safavid dynasty and the government's attention to thinkers, writers and artists, the philosophical school of Isfahan emerged. This led to the beginning of a new chapter of civilization in Isfahan during the Safavid era and its appearance in architecture and urban planning. This caused great architectural works to be created in this era. The architectural style of Isfahan in the Safavid era became one of the main characteristics and advantages of this historical period compared to the previous and subsequent periods. The city of Isfahan also had important and beautiful architectural works before the Safavid era, but it seems that the Isfahan school had such an impact on the architecture of this city that it created buildings that are still among the best architecture in Iran and the world. The works that completely followed the logic and philosophy of Isfahan school. The role of Sheikh Bahai as one of the elders and theoreticians of the Isfahan school in this period is particularly important in the architecture of this era due to his knowledge and proximity to his rule and acceptance among the common people. However, he has been magnified and his status as an architect has been seriously questioned. Considering the importance of the subject, we first discussed the identity and history of the Safavid era and analyzed the Safavid architecture from the perspective of experts. Then, Isfahan School was studied and researched as the theoretical infrastructure of Isfahan's architectural style, and finally, we explored the role of geometry and mathematics, and especially Sheikh Baha'i in Isfahan's style. The result obtained from this research was that the interaction and impact of philosophy and mathematics with architecture has led to the creation of magnificent and valuable works of architecture in the Safavid period. This analytical-descriptive research was done by library method.

    Keywords: Safavid architecture, philosophy, Isfahan school, Sheikh Baha'i
  • Pages 223-230

    Suhravardi has based his philosophy on the global basis of light, that in a hierarchical world, the Lord as the head of the chain of this world has the position of light and light, and other lights owe their radiation to light. Suhrawardi considers Amraziba as a light that spreads its truth in a descending arc through the radiation of light in the world. From his point of view, the work of art is a product of knowledge, which is the result of the artist's intuition of the truth in the same hierarchical world, and the artist is the one who uses his aesthetic-cognitive explanations to set foot on the path and in a descending arc to the essence and truth of the beautiful. get closer This research, with a descriptive-analytical method in a library format, seeks to answer the question of how ta'ziyeh as an Iranian-Islamic art crystallizes Sohrvardi's views as a knowledge product. For this purpose, the description of beauty and aesthetics in Suhrvardi's philosophy will be discussed first, and then we will examine Sohrvardi's aesthetic components in Ta'ziyeh.

    Keywords: Sohrawardi, beautiful matter, aesthetics, Taziah, Iranian-Islamic art
  • Pages 231-245

    The conversation about the architecture of the Azeri Safavid dynasty, which ruled the country for nearly 236 years, will be extensive because the country's capital was moved several times. Of course, this was an unintended contribution to the development and expansion of architecture and urban planning. The architecture of the Safavid era progressed only when there was peace. To talk about the brilliance of Safavid architecture, a brief introduction about the Safavid dynasty and the events of that time is needed. First of all, Safavid architecture continued the style and method of Timurid era architecture and continued for many years. During the time of Shah Ismail I, who was involved in the war with the Ottoman Empire and the defeat occurred in Chaldaran, Shah Ismail did not have the opportunity to do anything in the field of architecture and urban planning. On the other hand, by surpassing the country of Portugal, which had a strong navy overseas, from "Goa" in India, they watched the fate of Shah Ismail and the Ottoman war with the Safavids with open eyes and ears. They and other colonial countries of Europe have always been greedy for the tributary of Pars. The admiral Alfonso de Albuquerque attacked the Lark, Qeshm and Hormuz aqueducts in the Pars tributary. It was because of that, because Iran was at war with the Ottomans on the one hand, and on the other hand, it did not have much naval power in the south, the Portuguese took advantage of the opportunity and defeated the forces of Abu Muzafar Saif al-Din Aba Nasr, the local ruler, in the Shahab waters of Pars. When Shah Ismail was young, they captured Hormuz in a bloody battle. The Portuguese were able to anchor and eat artichokes for 115 years by building great forts that were a mix of ancient Iranian and European forts.

    Keywords: brilliance, architecture, Safavid
  • Pages 246-257

    Music and its application in the world According to different religions and cultures, it has different functions and dimensions, one of which is music therapy, which has been widely discussed as music therapy in the world. This research is based on written sources and documents that describe and analyze the quality of music therapy in the two nations and how to use music as a therapist in the treatment of a mental illness and its statistical population is derived from the native ritual in Hormozgan province and Golestan province. Music as an abstract art and having its audible character, in two different ethnic groups with different religions and cultures, and with local instruments specific to each region has been able to have the largest share compared to other tools in the treatment of a mental illness in two rituals, and It has had a great impact on other arts in the field of treatment as well as as a folk art for a long time, and to be fruitful in Iran and its regions. Our country, due to having different ethnic groups and different rituals, music and its dimensions in each ritual has taken a special shape, which in this study expressed the differences and similarities of music therapy between the two peoples of Hormozgan (Zaar ritual ) and Turkmen Sahra (Pourkhani ritual) has been studied and the use of music and its instruments in ceremonies and reading has been studied and the function of music as an important element of these rituals for many years has been able to cause the permanence and solidarity of the society of these two rituals.

    Keywords: Music, Music therapy, Zaar ritual, Pourkhani ritual
  • Pages 258-278

    In Iranian architecture, decorations have always played an important role, and due to the prohibition of painting in the Islamic religion, conventional and abstract motifs were created to decorate mosques. The existential importance of the mihrab and its religious necessity caused Muslim artists to pay attention to it before other parts of the mosque and to decorate it with plant and geometric motifs and Quranic inscriptions with various methods, including plastering, with the utmost precision and elegance. Borde, which is considered a turning point in the growth and development and the peak of the art of plastering and decorating the altar between the Seljuk and Ilkhanid periods. In the Seljuk period, this art has developed its way, and the features of this period include carving, embossing, and deep cuts, along with the extensive use of Kufi script, and the combination with all kinds of geometrical and plant motifs and their compactness. This art and the variety of motifs in this covenant caused that in the Ilkhanid period, wide altars with all kinds of rich and intricate motifs and all kinds of geometrical knots and salamis with prominent, braheshte, zabre, motabag and majof methods that were previously in the period It was invented by the Seljuks, and it was performed with full skill and turned this art into the main art of the Ilkhanid period and brought it to the desired level of perfection. According to the research done, in this article, while examining the decorative elements in the stucco altars of the Seljuq and Ilkhanid periods, the decorative elements of the two plastered altars of the Shah Abul Qasim Mosque in Yazd, in the Seljuq period, and the Jame Abarkoh Mosque in the Ilkhanid period, are examined and compared. .

    Keywords: Seljuqi period, Ilkhani period, motifs of mihrab, mihrab decorative elements
  • Pages 279-295

    The art of painting in Iran has been of interest to artists and art lovers since the past and has had its own characteristics in different eras, and many artists have studied in the field of painting to serve this unique art. The Timurid period is considered one of the most brilliant periods of Islamic art. In this period, the art of painting has taken its path of evolution and marked a glorious era in the art of painting. The symbolic features in the paintings of the Islamic period reflect the manifestation of the artistic spirit and style of Iranian schools, and symbolism can be considered a tool for visual expression of Iranian painting works. The present study deals with the reading of selected paintings from the Timurid period based on symbology and based on the classification of form, composition, geometric symbols, mythological themes and integrated elements in these paintings. The issue raised in this research is how the painters of the Timurid period used visual elements in reflecting their thoughts. This research is important because the Iranian artist creates magnificent works in a symbolic space and provides a meaningful and meaningful connection in the setting space of these works. The method of this research is descriptive-analytical; And therefore, it is trying to deal with the symbolic meaning of the paintings of the Timurid period and reveal the secrets of these paintings in the context of Iranian wisdom. results show; These paintings are based on the beliefs and mystical thoughts of the Timurid period, which represent Iranian and mythological identity.

    Keywords: Painting of the Timurid period, symbolic features, mystical ideas, myth
  • Pages 296-307

    This study and examination in the films shows the shape and model of women's clothing in different parts of the world with the weather,Culture, customs, and many variables are different, so we see the same model during different periods What is special is that we are not even in the same land, but we are diverse and different, and as the saying goes today, there is a style of clothing in every era It became fashionable that the most decisive and important elements in the clothing of women of that society are those with the background effects Like the white revolution and the unveiling of the hijab in Iran, the political and socio-economic conditions before and after the revolution Islamic Iran is the driving force of its influence on clothes and clothing. Conducting library studies of this research and study shows that Iranian cinema is one of the most important It is considered a powerful cultural and artistic tool in the multicultural world today by reviewing the contextual factors Influenced by the trend of fashion and westernization, it has been able to cast a shadow on Iran's fashion in all directions. to compare women's clothes in movies before and after the Islamic Revolution of Iran. From this research

    Keywords: Clothing, film, Islamic revolution, cinema, modern