فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 49، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم شیخی، رضوان حجازی*، مجید زنجیردار صفحات 1-30
    هدف

    پژوهش حاضر در تلاش است،  الگوی جامع از نقش فناوری های نوظهور در سیستم اطلاعات حسابداری وگزارشگری مالی تبیین و ارایه نماید.

    روش

    مدل پژوهش، بر اساس استراتژی نظریه داده  بنیاد چندوجهی ارایه شد. داده های تجربی با انجام 14 مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان فناوری اطلاعات، اساتید دانشگاهی و جامعه حسابداران و حسابرسان مستقل و باتجربه، به روش نمونه گیری نظری جمع آوری شد و  برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیو دی ای 2010، استفاده شده است.

    یافته ها

    در الگوی ارایه شده، 3 مقوله اصلی علی شامل سازه فردی، سازه سازمانی، سازه محیطی و 3 مقوله اصلی شرایط زمینه ای شامل کاربست فناوری و ارتقای زیربناها و بهبود سیستم اطلاعات حسابداری و 4 مقوله راهبردها و همچنین، 2 مقوله اصلی برای پیامد ها، شامل پیامد مثبت و منفی مرتبط با پدیده اصلی پژوهش، شناسایی شد.

    نتیجه‎ گیری : 

    نتایج کلی پژوهش، حاکی از اهمیت استفاده از فناوری های نوین منطبق با سیستم های اطلاعات حسابداری و حمایت نهادهای ناظر و پشتیبانی مدیریت از فرایند استقرار می باشد. با تاکید بر پیامدهای مثبت فناوری ها، زمینه برای از بین بردن عوامل بازدارنده وکاهش پیامدهای منفی فراهم شود.

    دانش افزایی:

     الگوی طراحی شده حاصل دیدگاه خبرگان مختلف، مبانی نظری جدیدی را به ادبیات این حوزه می افزاید که از طریق آن جامعه هدف نیازمندی های خود را تشخیص داده و با اتخاذ استراتژی های راهبردی، در صدد کاهش موانع و محدودیت ها پیاده سازی و توسعه استفاده از فناوری برمی آیند.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات حسابداری، فناوری های نوظهور، گزارشگری مالی
  • اکرم تفتیان*، رسول دوازده امامی صفحات 31-60
    هدف

    حسابداری قضایی روند جدیدی برای شناسایی تقلب است که از اصول و روش های قابل اعتمادی برای به دست آوردن حقایق یا داده های کافی استفاده می کند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی تکنیک های بررسی حسابداری قضایی بوده است.

    روش

    با رویکرد پژوهش کیفی و ابزار فراترکیب که مشتمل بر مراحل هفتگانه سندلوسکی و بارسو است، به ارزیابی و تحلیل نظام مند 84 مورد از یافته های پژوهش های پیشین پرداخته شده است. در همین راستا نظر 15 نفر از خبرگان به وسیله پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون به تعیین ضریب تکنیک های شناسایی شده پرداخته شده است.

    یافته ها

    از بین تکنیک های بررسی: استفاده از نرم افزارهای تخصصی ، بررسی نظریه های تفلب ، بررسی اسناد ، تجزیه وتحلیل نسبت ها ، تجزیه وتحلیل نسبت ، کنترل کیفیت ، نقد و بررسی و کنترل مسیر و بررسی کلاهبرداری بر روی عدد و مخرج به ترتیب رتبه های 1تا 10 را دریافت کرده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش، کمک شایانی به کشف تقلب، کلاهبرداری و اعمال مجرمانه در مراحل تحقیقاتی حسابداران قضایی در رابطه با اشخاص ذی ربط و همچنین قضاوت آن ها نسبت به موارد می کند.

    دانش افزایی: 

    این مطالعه نیاز به مشارکت و به کارگیری خدمات یک حسابدار قضایی را برای بررسی، ارزیابی سوابق و سیستم های کنترل داخلی را برای ذینفعان توصیه می کند.

    کلیدواژگان: تکنیک های بررسی حسابداری قضایی، حسابداری قضایی(دادگاهی)، روش فراترکیب
  • سید علی حسینی*، فارهه ابراهیمی صفحات 61-84
    هدف

    باتوجه به اینکه امروزه موفقیت و پایداری کسب و کار، علاوه بر درآمد بر مبنای شاخص های غیرمالی مربوط به عملکرد اجتماعی، زیست محیطی و راهبری شرکت سنجیده می شود، هدف از انجام این پژوهش بررسی ارتباط ابعاد فرامالی عملکرد پایداری شرکتی و ریسک سیستماتیک می باشد.

    روش

    در این پژوهش، از جامعه آماری موردنظر یعنی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، نمونه ای به تعداد 96 شرکت طی سال های 1393 تا 1397 با روش حذف سیستماتیک انتخاب گردید و داده های مربوط، با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره مورد بررسی قرارگرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش حاکی از آن است که عملکرد پایداری شرکت ها ارتباط معناداری با ریسک سیستماتیک ندارد.

    نتیجه گیری

    درکنار نتایج تجربی مختلط از پیوند ابعاد غیرمالی و ابعاد مالی عملکرد شرکت ها، باتوجه به یافته پژوهش حاضر عملکرد اجتماعی، زیست محیطی و راهبری شرکتی توانایی اثرگذاری بر ریسک ذاتی بازار را ندارد؛ که البته طبق برخی یافته ها شرایط بی ثباتی بازارهای مالی می تواند نقش تعدیل کننده ای در ماهیت و قدرت روابط ریسک و عملکرد غیرمالی شرکت ها ایفا نماید.

    دانش افزایی:

     یافته های این پژوهش می تواند سازمان های تجاری، مدیران و سرمایه گذاران را در شناخت تاثیر عملکرد پایداری در راستای ایجاد ارزش مشترک برای ذی نفعان، جهت اخذ تصمیمات سرمایه گذاری بر معیار پایداری یاری نماید.

    کلیدواژگان: عملکرد زیست محیطی، عملکرد اجتماعی، راهبری شرکتی، ریسک سیستماتیک
  • امین یوسفی قاسم خیلی، زهره عارف منش*، مهدی ناظمی اردکانی، محمدمهدی بزرگ صفحات 85-108
    هدف

    تحقیق حاضر به بررسی رابطه سن شرکت ها و منابع نامشهود بر رابطه بین جهت گیری کارآفرینی و عملکرد شرکت های شهرک صنعتی کلات مشهد پرداخته است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان مالی شهرک صنعتی کلات مشهد است. روش نمونه گیری پژوهش، نمونه در دسترس می باشد و با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه 194 نفر تعیین شد. جهت سنجش متغیرها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و پی ال اس بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کارآفرینی تاثیر معناداری بر عملکرد و منابع نامشهود شرکت دارد. منابع نامشهود نیز تاثیر معناداری بر عملکرد شرکت دارد. سن شرکت نقش تعدیلگر در رابطه بین کارآفرینی و عملکرد ندارد و منابع نامشهود نقش میانجی در رابطه بین کارآفرینی و عملکرد شرکت دارد.

    نتیجه گیری

    تقویت روحیه کارآفرینی و بهره گیری از منابع نامشهود همانند سرمایه انسانی و ساختاری و...، عملکرد شرکت ها را بهبود می بخشد، اما یافته های پژوهش از این دیدگاه که در شرکت های جوان تر رابطه کارآفرینی و عملکرد قوی تر هست حمایت نکرد.

    دانش افزایی:

     تاثیر سن شرکت و منابع نامشهود بر رابطه بین کارآفرینی و عملکرد شرکت های ایرانی پژوهش کمی صورت گرفته است. بنابراین، انجام این پژوهش بر غنای ادبیات پژوهشی خواهد افزود.

    کلیدواژگان: سن شرکت، کارآفرینی، عملکرد شرکت، منابع نامشهود
  • یحیی شیری*، مهدی مهدوی خو صفحات 109-126
    هدف

    با توجه به نقش و اهمیت فناوری اطلاعات در سازمان ها، هدف این پژوهش تبیین و تشریح چارچوب حسابرسی در حوزه فناوری اطلاعات و مرور نتایج پژوهش های انجام شده در این زمینه است.

    روش

    در این پژوهش ضمن مرور مبانی نظری حسابرسی حوزه فناوری اطلاعات، فرایند ها و چارچوب نظری ارایه شده به منظور اطمینان از کفایت کنترل های اعمال شده بر روی سیستم های اطلاعاتی و تایید اثربخشی مناسب این سیستم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آنست که با توجه به ظهور پرشتاب فناوری اطلاعات و تقاضا برای دسترسی سریعتر به اطلاعات مالی، ابداع رویکردهای نوین در حسابرسی را برای نظارت مستمر و جمع آوری و تحلیل شواهد حسابرسی ضروری بوده و آشنایی حسابرسان داخلی و بیرونی با سیستم های اطلاعاتی و آموزش و آگاهی بخشی آنها الزامی می باشد.

    نتیجه گیری

    بهترین راه کار برای انجام یک حسابرسی جامع و مطمین در حوزه فناوری اطلاعات ایجاد یک تیم حسابرسی با ترکیبی متنوع از حسابرسان باتجربه، آموزش دیده با مهارت های کافی است. این کار را می توان از طریق همکاری مستمر کمیته های حسابرسی و حسابرسان داخلی با دپارتمان های مربوط به فناوری اطلاعات و مدیریت ارشد توسعه بخشید.

    دانش افزایی: 

    یکی از بهترین رویه های پذیرفته شده جهانی "اهداف کنترل اطلاعات و فناوری-های مربوطه" یا کوبیت (COBIT) می باشد و در پژوهشهای داخلی به شکل بسیار محدود به این موضوع پرداخته شده است، در نتیجه پژوهش حاضر می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار حسابرسان و علاقمندان قرارداده و منجر به توجه بیشتر به موضوع حسابرسی فناوری اطلاعات گردد.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، فناوری های رایانه ای، حسابرسی فناوری اطلاعات
  • شیما احمدی*، علی رحمانی صفحات 127-168
    هدف

    با توجه به اهمیت پایداری بورس ها، در این پژوهش ضمن شناسایی ذی نفعان با اهمیت صنعت، چالش ها، انگیزه ها و فرصت های در اختیار بورس ها به جهت پایداری رویه ها و همچنین، گزارشگری پایداری مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    در راستای دستیابی به اهداف پژوهش از ترکیب روش های تحلیل محتوا، گروه کانونی و مصاحبه فردی با 25 نفر از خبرگان صنعت استفاده شد.

    یافته ها

    فقدان چارچوب جامع گزارشگری و خدمات اطمینان بخشی، هزینه های گزارشگری و فقدان فرهنگ گزارشگری پایداری از جمله چالش های با اهمیت است. از سوی دیگر، همسویی با جامعه بین المللی، شهرت، بهبود عملکرد، پاسخگویی و دستیابی به مزیت رقابتی از انگیزه های با اهمیت مدیران در مسیر توجه به موضوعات پایداری است. فرهنگ سازی، مقررات گذاری و طراحی ابزارهای پایدار نیز از جمله فرصت های در اختیار بورس ها به جهت ترویج فرهنگ پایداری در میان ناشران است. همچنین، یافته ها نشان داده است که دولت و مقررات گذاران، هیات مدیره و سرمایه گذاران جزو مهمترین گروه های ذی نفع این صنعت هستند.

    نتیجه گیری

    عدم انتشار گزارشات پایداری، حاکی از تاثیرگذاری بالاتر موانع گزارشگری نسبت به انگیزه های گزارشگری است، از این رو پیشنهاد می شود بسترهای مورد نیاز از طرف نهادهای قانون گذار به جهت انتشار گزارشات فراهم گردد.

    دانش افزایی:

     با توجه به نقش راهبردی صنعت بورس در پیشبرد اهداف پایداری، یافته های این پژوهش می تواند در تصمیم گیری نهادهای مرتبط به جهت رفع چالش ها و تقویت انگیزه های گزارشگری پایداری موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: صنعت بورس، گزارشگری پایداری، چالش های پایداری، ذی نفعان، انگیزه های پایداری
  • محمدعلی پرویشی، میثم عرب زاده*، مهدی صفری گرایلی، حسن قدرتی صفحات 169-202

    هدف این مطالعه بسط اکتشافی ابعاد زمینه ای توسعه حسابداری مدنی و ارزیابی سیستماتیک پیوندهای درونی ابعاد می باشد. روش شناسی مطالعه حاضر از منظر نتیجه توسعه ای و براساس نوع هدف اکتشافی بود و برای جمع آوری داده ها از مبنای کیفی و کمی استفاده نمود. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و در بخش کمی مدیران شرکت های کارگزاری و کارشناسان معاونت های بخش های مختلف بازار سرمایه بودند. ابزارهای گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی مقیاس های ماتریسی جهت انجام تحلیل بازنمایی سیستمی بودند. لذا ابتدا از طریق سه مرحله کدگذاری نسبت به شناسایی ابعاد مدل اقدام شد و براساس تحلیل دلفی فازی از طریق میانگین بین راند اول و راند دوم دلفی برای تعیین سطح پایایی اقدام گردید. در نهایت از طریق ارزیابی سیستماتیک نسبت به شناسایی محرک ها و پیامدهای مدل اقدام گردید. نتایج در بخش کیفی از وجود 3 مقوله و 6 مولفه و 34 مضمون مفهومی در قالب یک مدل شش بعدی حکایت دارد. در بخش کمی نتایج نشان داد، محرک اولیه توسعه حسابداری مدنی در بازار سرمایه، زیرساخت های سیستم اطلاعات حسابداری می باشد که به واحدهای حسابداری کمک می کند تا شناخت فراگیرتری از بازار و تغییرات آن داشته باشند.

    کلیدواژگان: حسابداری مدنی، مدل سازی بازنمایی سیستمی، مشروعیت حسابداری
|
  • Maryam Sheikhi, Rezvan Hejazi *, Majid Zajindar Pages 1-30
    Purpose

    The current research is trying to explain and present a comprehensive model of the role of emerging technologies in the accounting and financial reporting information system.

    Method

    The research model was presented based on the data theory strategy of multifaceted foundation. Experimental data was collected by conducting 14 semi-structured interviews with information technology specialists, university professors and the community of accountants and independent and experienced auditors, using theoretical sampling method in 1401. Finally, Max QDA 2010 software was used for data analysis. has been

    Findings

    In the presented model, there are 3 main categories for causal factors including: individual structure, organizational structure, environmental structure and 3 main categories for background factors including the use of technology and upgrading infrastructure and improving the accounting information system and 4 categories of strategies as well as 2 categories Main for the results, including positive and negative results related to the main phenomenon of the research was identified.

    Conclusion

    The general results of the present study indicate the importance of using modern technologies in accordance with accounting information systems and the support of supervisory institutions and management support for the establishment process. By emphasizing the positive consequences of technologies, the ground should be provided to eliminate the inhibiting factors and reduce the negative consequences.

    Knowledge enhancement:

     designed model; The result of the point of view of various experts in this field adds new theoretical foundations to the literature of this field, through which the target society recognizes its needs and by adopting strategic strategies, they seek to reduce obstacles and limitations, implement and develop the use of technologies.

    Keywords: Accounting information systems, emerging technologies, Financial
  • Akram Taftiyan *, Rasool Davazdahemami Pages 31-60
    Purpose

    Forensic accounting is a new process to identify fraud. This procedure uses reliable principles and methods to obtain sufficient facts or data. The main goal of this research was to identify the techniques of forensic accounting review.

    Method

    With the approach of qualitative research and Meta-Synthesis tool, which includes the seven steps of Sandelowski and Barso, a systematic evaluation and analysis of 84 cases of previous research findings has been done. In this regard, the opinions of 15 experts were collected through a questionnaire, and the coefficient of the identified techniques was determined using Shannon's entropy quantitative method.

    Results

    Among the review techniques: use of specialized software, review of TFL theories, review of documents, analysis of ratios, analysis of ratios, quality control, review and control of the path, and fraud investigation on the numerator and denominator have received the ranks of 1 to 10, respectively.

    Conclusion

    The results of this research help to detect fraud, fraud and criminal acts in the investigation stages of forensic accountants in relation to the relevant persons and also their judgment regarding the cases.

    Contribution:

     This study recommends the need to engage and employ the services of a forensic accountant to review, evaluate records and internal control systems for stakeholders.

    Keywords: Judicial Accounting Review Techniques, Judicial Accounting, Hybrid Method
  • Seyed Ali Hosseini *, Farehe Ebrahimi Pages 61-84
    Purpose

    Considering that today, the success and sustainability of business, in addition to income, is measured based on non-financial indicators related to the company's social, environmental and governance performance, the purpose of this research is to investigate the relationship between the non-financial dimensions of corporate sustainability performance and systematic risk.

    Methodology

    In this research, from the statistical population of companies listed on the Tehran Stock Exchange, a sample of 96 companies during the years 1393 to 1397 was selected by systematic removal method and data were analyzed using multivariate linear regression.

    Results

    The results of the research hypothesis test indicate that the sustainability performance of companies has no significant relationship with systematic risk.

    Conclusion

    In addition to the mixed experimental results of the link between the non-financial and financial dimensions of the companies' performance, according to the findings of the current research, the social, environmental and corporate governance performance does not have the ability to influence the inherent risk of the market; Of course, according to some findings, the instability of financial markets can play a moderating role in the nature and strength of risk relations and non-financial performance of companies.

    Contribution: 

    The findings of this research can help business organizations, managers and investors in understanding the impact of sustainability performance in creating shared value for stakeholders, in order to make investment decisions based on sustainability criteria.

    Keywords: Environmental Performance, social performance, Corporate Governance, Systematic Risk
  • Amin Yousefi Ghasem Kheyli, Zohreh Arefmanesh *, Mahdi Nazemi Ardakani, MohammadMahdi Bozorg Pages 85-108
    Purpose

    This study investigated the relationship between firm age and intangible resources on the relationship between entrepreneurial orientation and firm's performance in Kalat Industrial Town of Mashhad.

    Method

    The statistical population of this study includes financial staff of Kalat Industrial Town of Mashhad. The convenient sampling method is used and by using Cochrane formula, the sample size was determined 194 people. To measure the variables, standard questionnaires was used. To test the hypotheses, structural equation modeling method was used using Spss24 and SmartPLS3 software.

    Results

    The results indicate entrepreneurship has a significant impact on the firm performance and intangible resources. Intangible resources also have a significant impact on the firm performance. firm age does not have a moderating role in the relationship between entrepreneurship and firm performance and intangible sources have a mediating role in the relationship between entrepreneurship and firm performance.

    Conclusion

    strengthening the spirit of creativity and entrepreneurship and utilizing different types of intangible resources such as human and structural capital and Improves the firm performance. But the findings did not support the view that in younger companies the relationship between entrepreneurial orientation and performance is stronger.

    Contribution:

     There is little research on the effect of company age and intangible resources on the relationship between entrepreneurial orientation and the performance of Iranian companies. this research will be useful in increasing knowledge and filling the research gap.

    Keywords: firm age, entrepreneurship, Firm Performance, intangible resources
  • Yahya Shiri *, Mahdi Mahdavikhou Pages 109-126
    Purpose

    Considering the role and importance of information technology in organizations, the purpose of this research is to explain the audit framework in the field of information technology and review of the results of researches conducted in this field.

    Methodology

    In this research, while reviewing the theoretical foundations of auditing in the field of information technology in foreign and domestic researches, the processes and the theoretical framework presented in order to ensure the adequacy of the controls applied on the information systems and confirm the proper effectiveness of this system has been discussed.

    Findings

    The findings of the research indicate that due to the rapid emergence of information technology and the demand for faster access to financial information, Familiarity of internal and external auditors to the risks of software and hardware related to information systems and their training and awareness is mandatory.

    Conclusion

    The best way to conduct a comprehensive and reliable audit in the field of information technology is to create an audit team with a diverse mix of experienced auditors and trained with sufficient skills. This can be developed through the continuous cooperation of audit committees and internal auditors with departments related to information technology and senior management.

    Contribution: 

    One of the best globally accepted procedures is COBIT and this topic has been addressed in a very limited way in internal researches, therefore the present research can provide useful information to auditors and interested parties and lead to more attention to the issue of information technology audit.

    Keywords: Information Systems, computerized information, information technology auditing
  • Shima Ahmadi *, Ali Rahmani Pages 127-168
    Purpose

    Considering the importance of exchanges sustainability, in this research, in addition to identifying most important stakeholders, the challenges, motivations and opportunities for the sustainability of procedures and sustainability reporting have been investigated.

    Method

    In order to achieve the research objectives, a combination of content analysis methods, focus group and individual interviews with 21 industry experts have been used.

    Results

    The lack of comprehensive reporting framework and assurance services, reporting costs and reporting culture, are among the important challenges, alignment by international community, reputation, performance improvement, accountability and achieving a competitive advantage are among the important motivations of paying attention to sustainability. Cultivation, regulation and design of sustainable tools are among the opportunities available to exchanges to promote the culture of sustainability among listed companies. Also, the findings have shown that government and regulators, board of directors and investors are among the most important stakeholder groups of this industry.

    Conclusion

    Not publishing of sustainability reports indicates a higher impact of reporting challenges over reporting motivations. Therefore, it is suggested to provide the necessary platforms for the publication of reports by the law-making bodies.

    Contribution: 

    Considering the strategic role of the exchange industry in promoting sustainability goals, the findings can be effective in decision making of related bodies to solve challenges and strengthen the motivations of sustainability reporting.

    Keywords: Exchange industry, Sustainability Reporting, sustainability challenges, Stakeholders, sustainability motivations
  • Mohammad Ali Parvishi, Meysam Arabzadeh *, Mehdi Safari Gerayeli, Hasan Ghodrati Pages 169-202

    The purpose of this research is Contextual Dimensions Exploratory of civil accounting development: a systematic evaluation of the internal links of the dimensions. Methodology The methodology of the present study was exploratory from the perspective of developmental results and based on the type of objective, and qualitative and quantitative basis was used to collect data. The participants in the qualitative part were academic experts and in the quantitative part, managers of brokerage companies and experts from the vice-chancellors of different capital market sectors. The results in the qualitative part indicate the existence of 3 categories and 6 components and 34 conceptual themes in the form of a six-dimensional model. In the quantitative part, the results showed that the primary driver for the development of civil accounting in the capital market is the infrastructure of the accounting information system, which helps the accounting units to have a more comprehensive understanding of the market and its changes. These systems help to strengthen the flexibility capacities of the accounting unit regarding changes in social expectations and in general changes in the financial and accounting field outside the company and are transmitted to the company through communication channels so that the system can respond by applying policies and adopting appropriate operations.

    Keywords: Civil Accounting, Systematic Representation Modeling, Accounting legitimacy