فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی - پیاپی 3 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی
پیاپی 3 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی باقر طاهری نیا، محمد ستایش پور* صفحات 1-16
    تابعیت از جمله موضوعات حقوقی برشمرده می شود که بر مقوله های مختلف حقوقی و حتی فراحقوقی و وراءحقوقی اثرگذار است. تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر یکی از موضوعات چالش برانگیزی است که در محافل حقوقی مطرح شده است. مقاله پیش رو درصدد پاسخ تحلیلی به این سوال است که رویکرد کشورهای عربی اسلامی در خصوص تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر چیست؟ فرضیه راقمان سطور پیش رو این است که کشورهای عربی مسلمان، بیشتر به سمت آن سوق یافته اند که تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر شناسایی بشود. مقاله پیش رو به منظور راستی آزمایی فرضیه خود به اقتضای موضوع مطروحه از روش توصیفی-تحلیلی بهره برده و نشان داده است که در کشورهای عربی مسلمان، تعدادی از آن ها قایل به عدم شناسایی، برخی قایل به شناسایی مطلق و برخی دیگر قایل به شناسایی مشروط تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر هستند. مقاله حاضر به این نتیجه نایل آمده است که سیر فرایند قانون گذاری کشورهای عربی مسلمان در خصوص تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر گویای آن است که تقنین در این حوزه، به سمت تسامح بیشتر به پیش رفته است و این به آن معنا است که به تدریج به سمت دور شدن از رویکرد کلاسیک عدم شناسایی مطلق تحصیل تابعیت فرزند از طریق مادر سوق یافته است. در واقع، از عدم شناسایی مطلق (تز) و نیز از رویکرد شناسایی مطلق (آنتی تز)، در حال گذار به سوی شناسایی مشروط به مثابه سنتز است.
    کلیدواژگان: تابعیت، تابعیت فرزند، حق بر تابعیت، قوانین کشورهای عربی اسلامی
  • مسلم قزل بیگلو، روح الله رحیمی*، مهدی شیخ موحد صفحات 17-35

    با پیدایش مفهوم دولت کوچک در ادبیات حقوق بینامللل و کاهش ساختارهای دولتی، عما امکانات دولت به منظور پیشگیری از جرایم فساد اداری کاهش یافته و در این میان نقش شهروندان در امر مذکور افزایش پیدا کرده است. مشارکت شهروندان مفهومی جدید نیست بلکه در طول دهه های اخیر، به علت وقوع رفتارهای تخلفآمیز همچون جرایم فساد اداری، اهمیت بسیار بیشری یافته است. به طور کلی، شهروندان نه تنها حق بلکه تکلیف به مشارکت در تصمیم گیریهایی را دارند که بر رفاه عمومی آنها تاثیر میگذارد و تعدیل کننده قدرت حاکمه در برخورد مناسبتر با مصادیق فساد اداری است. در این میان، اختاس به عنوان یکی از جرایم اقتصادی که اعتاد عمومی نسبت به حاکمیت را تخطیه میکند، در اسناد مختلف داخلی و بیناملللی به درازای تاریخ سابقه دارد. اهدافی که در این تحقیق دنبال میشوند عبارتند از شناسایی بسرهای ملی و بیناملللی مشارکت مردمی در پیشگیری از فساد اداری با تاکید بر اختاس و شناسایی تفاوتهای آنها با یکدیگر است. سوال اصلی در این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته و نگارنده به دنبال پاسخ آن بوده این است که چه تفاوتهایی میان بسرهای ملی و بیناملللی مشارکت های مردمی در پیشگیری از فساد  اداری با تاکید بر اختاس وجود دارد؟ نتیجه تحقیق حارض نشان میدهد که تفاوتهایی میان بسرهای داخلی و بیناملللی مبارزه با اختاس دیده میشود، همچنین عدم تبیین دقیق مقررات سوت زنی در مورد مبارزه با اختاس در حقوق داخلی ایران در مقابل منطقه ای بودن تا بیناملللی بودن حقوق مبارزه با اختاس، قابل ذکر است.

    کلیدواژگان: اختلاس، پیشگیری از جرایم فساد، ترکیه، سوت زنی، جامعه مدنی، مشارکت عمومی، مصر
  • سید مصطفی سهرابی*، روح الله اکرمی صفحات 37-55

    قرارهای تامین کیفری در حقوق ایران و انگلستان با توجه به سیستم حقوقی متفاوت رومی ژرمنی و کامن لا تا حدود زیادی متفاوت هستند و ماهیت و مبنای صدور آنها و مقامات و مراحل اصدار آنها از وجوه افتراق و اشتراک برخوردارند . به طور کلی قرار های تامین کیفری با هدف تضمین حضور متهم در زمان و مکان مشخصی صادر می گردند و تنوع این قرار ها با توجه به قانونBail Act 1976 و ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/92 با اصلاحات بعدی متفاوت می باشد . در حقوق انگلستان انضمام شروطی به قرار وثیقه یا کفالت پیش بینی شده است و همچنین برخورداری از قرار کفالت و وثیقه به عنوان حقی برای متهم شناسایی شده است و صدور هر نوع از آنها قابل اعتراض بوده و این در حالی است که در حقوق ایران بازداشت ناشی از صدور دو قرار مزبور و قرار بازداشت موقت قابل اعتراض می باشند .در خصوص مقامات صالح در اصدار قرارهای تامین ، در حقوق ایران دادستان ، دادیار ، بازپرس و قاضی دادگاه و در حقوق انگلستان قاضی دادگاه های مجستریت و دادگاه جزا و استیناف صلاحیت داشته و یکی از مهم ترین تفاوت های موجود ، تفویض اختیار صدور قرار تامین به ضابطان (پلیس) در حقوق انگلستان بر خلاف حقوق ایران است .

    کلیدواژگان: قرارهای تامین کیفری، حقوق ایران، حقوق انگلستان
  • احمدزکی زکا*، عباس سلمان پور صفحات 57-82
    یکی از مهمترین دستورات عمومی و جامع آیین اسلام روزه داری در ماه مبارک رمضان است که میان فقیر و غنی، رییس و مریوس تفاوت نمی گذارد وهمه افراد دارای شرایط، بدون هیچ امتیازی مکلف به امساک اند ولی متاسفانه تظاهر به روزه خواری، چالشی جدی است که می شود گفت در میان همه مسلمانان راه یافته و به یک نا هنجاری اجتماعی مبدل شده است. روزه خواری در ملا عام، گذشته از اینکه حرمت شکنی ماه رمضان به شمار می رود، بی احترامی و توهین به دین و روزه داران است و ده ها پیامد منفی اعتقادی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی را به بار می آورد. بر این اساس، محقق، در تلاش است که تظاهر به روزه خواری را از نظر حقوق یران و افغانستان (قانون مجازات اسلامی و کد جزا) و فقه اسلامی ارزیابی نموده و اثبات جرم بودن تظاهر به روزی خواری را مورد بررسی قرار دهد. تا از یک سو جایگاه حقوقی این عمل دانسته شود و از سوی دیگر نگرانی و واکنش شهروندان را در خصوص جرم انگاری این عمل کاهش دهد و جایگاه جرم انگاری آن در سیاست کیفری تبیین گردد. یافته های تحقیق پیش رو که مبتنی بر روش تحلیلی و توصیفی است، نشان داد که در مجموع مواد قوانین کیفری ایران و افغانستان در این خصوص صراحت ندارد اما محتوای آنها و هم چنین گزاره های فقهی، پدیده تظاهر به روزه خواری را جرم تلقی می کند.
    کلیدواژگان: تظاهر به روزه خواری، جرم انگاری، مبانی نظری، قانون مجازات اسلامی، کد جزا
  • علی اکبر گرجی ازندریانی* صفحات 83-100
    میرزا ملکم خان ناظم الدوله جزو نخستین ایرانیانی است که اساس دار شدن وطن خیال او را درربود. او به این آگاهی نو تشرف یافته بود که هیچ وطنی، در دوران مدرن، بدون تجهیز به قانون اساسی، اساس دار نخواهد شد. اساس و بنیان یک مملکت، به قول نویسندگان اعلامیه حقوق بشر و شهروند 1789 فرانسه، چیزی نبود جز تکه ای کاغذ که می بایست قدرت فایقه ی سلطان را از او بستاند و آن را قالبی نو بیاراید و چنان توزیع بخردانه بنماید که هرگز هوس خودسری ننماید. ملکم به درستی چنین می اندیشید که جز با قانونمدار شدن نظم کهنه و مشروطه شدن قدرت، ایران به آبادی نمی رسد. ملکم را می توان از پیشگامان دلسوز مکتب رفورمیسم در ایران دانست. روشنفکری که کارنامه ی او نه سفید بود نه یک سر سیاه. نام او در برخی از زد و بندهای مفسده برانگیز تاریخ ذکر شده و او را چنان نمایانده اند که گویی جز به نان نمی اندیشد، اما واقعیت آن است که ملکم مرد قانون، نظم مدرن و آگاهی نو بود. در تحقیق حاضر می کوشیم به این پرسش ساده پاسخ دهیم که آیا معرفت ملکم، به عنوان یکی از پیشگامان روشنفکری در ایران، با بنیادهای مشروطیت و قانون اساسی مداری سازگار است؟
    کلیدواژگان: ترقی، رعیت، سلطنت مطلق منظم، عقل طبیعی، قانون
  • سید جابر حسنی*، ولی رستمی صفحات 101-128

    امروزه مالیات یکی از مهمترین منابع درآمد دولت ها به شمار می آید که نقش مهمی در تامین هزینه های عمومی ایفاءمی کند. علاوه بر این، مالیات می تواند به عنوان ابزار اصلی سیاست های مالی و تامین عدالت اجتماعی مورد استفاده دولت قرار گیرد. از طرفی، در فرآیند تشخیص و وصول مالیات، همواره مودیان به عنوان یکی از ارکان تاثیرگذار و نظام مالیاتی کشور مطرح هستند؛ لذا، رعایت حقوق مودیان توسط سازمان مربوطه از راهبردهای اصولی و شرط موفقیت سازمان مالیاتی است. موضوع پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی حقوق مودیان مالیاتی در ایران و ایالات متحده آمریکا می پردازد. چرا که بررسی تطبیقی، می تواند به شناسایی بهتر و کاربرد دقیق تر حقوق مودیان در ارتقای حقوق مالیاتی ایران کمک فراوانی نماید. براساس مستندات موجود کشور آمریکا، تنها کشوری است که در ارتباط با حقوق مودیان در قانون مالیاتی خود، قوانین مدرن و تخصصی وضع نموده است که به عنوان الگوی مناسب برای سایر کشورها مطرح می گردد. بر عکس، در قوانین مالیاتی ایران، به صورت کلی به حقوق مودیان مالیاتی پرداخته شده است و موادی پراکنده و غیر منسجم وجود دارد که در خور بررسی است. لذا، با بومی سازی قوانین سایر کشورها به خصوص قوانین مالیاتی کشور آمریکا، در قوانین مالیاتی ایران، کمک شایانی به حقوق مودیان و به تبع آن ارتقاء فرهنگ مالیاتی نموده ایم. که در این ارایه حاضر، تنها به حقوق مودیان از سوی اداره مالیاتی پرداخته می شود

    کلیدواژگان: ایالت متحده آمریکا، رفتار منصفانه، مالیات، حقوق مودیان، قوانین مالیاتی ایران
|
  • Ali Bagher Taherinia, Mohammad Setayeshpur * Pages 1-16
    Citizenship is considered as one of the legal issues that affects various legal and even extra-legal and extra-legal categories. Learning the citizenship of a child through the mother is one of the challenging issues raised in legal circles. The following article seeks an analytical answer to the question, what is the approach of Islamic Arab countries regarding the acquisition of citizenship of a child through the mother? Rakhman's hypothesis for the next few lines is that Arab Muslim countries are more inclined towards recognizing the citizenship of a child through the mother. In order to verify its hypothesis, the following article has used the descriptive-analytical method and has shown that in Arab Muslim countries, some of them believe in non-recognition, some believe in absolute recognition, and others believe in Conditional recognition of the citizenship education of the child through the mother. The present article has reached the conclusion that the course of the legislative process of Arab Muslim countries regarding the acquisition of citizenship of a child through the mother shows that the legislation in this area has moved towards more tolerance and this means that gradually The direction of moving away from the classical approach of absolute non-recognition of the child's acquisition of citizenship through the mother has moved. In fact, from the absolute lack of identification (thesis) and from the approach of absolute identification (antithesis), it is moving towards conditional identification as a synthesis.
    Keywords: Child Citizenship, Citizenship, Right to citizenship, Legal Regulations of Islamic Arab States
  • Moslem Ghezelbigloo, Rohallah Rahimi *, MEHDI Sheikh Movahed Pages 17-35

    Citizens' participation is not a new concept, but it has become much more important during recent decades, due to the occurrence of violations such as administrative corruption crimes. In general, citizens have not only the right but also the duty to participate in decisions that affect their general welfare. This participation, while being a moderator of the ruling power, helps to deal more appropriately with cases of administrative corruption. embezzlement as one of the economic crimes that violates public trust towards the government has been recognized in various domestic and international documents throughout history. The objectives pursued in this research are to identify national bases and international public participation in the prevention of administrative corruption by emphasizing embezzlement and identifying their differences with each other. The results of the present research indicate that there are differences between the domestic and international anti-embezzlement frameworks, such as the lack of criminalization of embezzlement in the private sector, as well as the lack of provision for the mechanism of international judicial assistance in the field of embezzlement, lack of It is worth mentioning the detailed explanation of whistle-blowing regulations regarding the fight against embezzlement in Iran's internal law, in contrast the regional to international nature of anti-embezzlement rights and the lack of guarantee of effective implementation at the international level to fight embezzlement

    Keywords: Embezzlement, Civil Society, prevention, whistling, public participation
  • Mostafa Sohrabi *, Ruhollah Akrami Pages 37-55

    According to the different legal systems of Roman, German and Common Law, the criminal security orders in Iran and England are largely different, and the nature and basis of their issuance and the authorities and procedures of their issuance have differences and similarities. In general, criminal bail orders are issued with the aim of guaranteeing the presence of the accused at a specific time and place, and the variety of these orders is different according to the Bail Act 1976 and Article 217 of the Criminal Procedure Law approved on 12/4/92 with subsequent amendments. . In English law, the addition of conditions to bail or surety is foreseen, and also the possession of surety and surety is recognized as a right for the accused, and the issuance of any type of them is objectionable, while in Iranian law, arrest The issuance of the two aforementioned orders and the temporary arrest order can be appealed.Regarding competent authorities in issuing security orders, in Iranian law, prosecutors, assistant prosecutors, investigators, and court judges, and in English law, judges of magistrate courts and criminal and appeal courts have jurisdiction, and one of the most important differences is the delegation of authority to issue security orders to Bajilan (police) in English law is against Iranian law

    Keywords: Criminal defense agreements, Iranian Law, English law
  • Ahmadzaki Zaka *, Abbas Salmanpour Pages 57-82
    One of the most important general and comprehensive orders of Islam is fasting in the holy month of Ramadan, which does not differentiate between the rich and the poor, the rich and the poor, and all people with conditions are obliged to fast without any privileges, but unfortunately, pretending to fasting is a serious challenge that It can be said that it has spread among all Muslims and has become a social abnormality. Fasting in public, apart from the fact that it is considered a violation of the sanctity of the month of Ramadan, is disrespectful and insulting to the religion and the fasting people and brings dozens of negative religious, social, moral and educational consequences. Based on this, the researcher is trying to evaluate the pretense of fasting from the point of view of Iran's Islamic Penal Code, the Afghan Penal Code and Islamic Jurisprudence, and examine the proof of the crime of pretending to fast. To understand the legal position of this act on the one hand, and on the other hand, to reduce the concern and reaction of citizens regarding the criminalization of this act, and to clarify the position of its criminalization in criminal policy. The findings of the upcoming research, which is based on the analytical and descriptive method, showed that the articles of the criminal laws of Iran and Afghanistan are not clear in this regard, but their content as well as jurisprudential statements consider the phenomenon of pretending to fast as a crime.
    Keywords: Pretending to fasting, criminalization, Theoretical Foundations, Islamic Penal Code, penal code
  • Ali-Akbar Gorji Azandaryani * Pages 83-100
    Mirza Malkam Khan Nazem-ud-Dawlah is one of the first Iranians who dreamed of establishing a constitution for his homeland. He had acquired this new awareness that no country will be founded in the modern era without having a constitution. The foundation of a country, according to the authors of the French Declaration of the Rights of Man and of the Citizen of 1789, was nothing but a piece of paper supposed to remove the supreme power of the Sultan to make it a new format and broadcast it in a way that is never despotic. Malkam rightly believed that Iran will not be settled until the old order becomes legal and power is constitutionalized. Malkam can be considered as one of the sympathetic pioneers of the school of reformism in Iran. An intellectual whose career has been neither white nor black. His name has been mentioned in some of history's corrupting conflicts and he has been portrayed as thinking only of bread, but the fact is Malkam was a man of law, modern order and new consciousness. In the present research, we try to answer this simple question: is the knowledge of Malkam, as one of the intellectual pioneers in Iran, compatible with the foundations of constitutionalism and constitutional law?
    Keywords: progress, ordered absolute monarchy, Subjects, Natural Reason, Law
  • Sayyed Jaber Hasani *, Vali Vsjld Pages 101-128

    Today, tax is one of the most important sources of government income, which plays an important role in providing public expenses. In addition, tax can be used by the government as the main tool of financial policies and ensuring social justice. On the other hand, in the process of tax recognition and collection, taxpayers are always There are influential factors in the tax system of the countries; therefore, respect of the taxpayers' rights by the relevant organization is one of the basic strategies and a condition for the success of the tax organization. The tax laws of Iran will help greatly. The main question is whether the legislators of Iran and the United States have recognized the rights of taxpayers? And what are the supposed rights for taxpayers in these countries? According to the available documents, the United States is the only country that has established modern and specialized laws in its tax law in relation to the rights of taxpayers, which is set as a suitable model for other countries. On the other hand, in Iran's tax laws, the rights of taxpayers have been dealt with in a general way, and there are scattered and inconsistent materials that can be examined. Therefore, the localization of the laws of other countries, especially the use of the tax laws of the United States, in Iran's tax laws, in order to protect the rights of taxpayers and As a result, it is suggested to improve the tax culture. The rights of taxpayers are mentioned in the tax authorities and tax dispute resolution bodies that constitute the country's tax system. In this article, only the rights of taxpayers are discussed by the tax administration.

    Keywords: tax, taxpayers', Rights, tax laws of Iran, United States of America, fair treatment