فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، بهار 1402)

نشریه مطالعات بین المللی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدجواد ظریف*، ارین قاسمی صفحات 7-25
    بسیاری از غربیان دموکراسی را پرآوازه ترین نوع نظام سیاسی و یکی از برترین داشته های برآمده از میراث سنت سیاسی اروپایی-آمریکایی می دانند که کم تر کسی از تشبث به آن خودداری می ورزد. با این وجود، بیش وکم تمام دموکراسی های این خاستگاه، با خلل هایی مواجهند که از کارآیی آنان در مسیر معنای واقعی کاسته به انحراف شان می انجامند. این خطری فراروی هر نظام سیاسی با نام دموکراسی است که می تواند از این منظر به آسیب زایی یا مشروعیت زدایی دچار گردد. همین زنگ خطر، ضرورت پژوهش در چرایی این آسیب ها را ضروری می نماید. اما گوناگونی و ناهمسانی دموکراسی ها سبب می گردد تا در پژوهشی با گستره موضوعی محدود، نوع خاصی از دموکراسی ها که حایز اوصاف معینی هستند، اتخاذ مبنا گردد. سوال پژوهش از چیستی این خلل ها و فرضیه بر دوگانگی درونی و برونی آن ها دلالت می کند. محک فرضیه در سنجه آزمون و برآمد پژوهش به روش تحقیق تحلیلی-توصیفی، شیوه گردآوری منابع کتابخانه ای-اینترنتی نشان می دهد خلل های درونی دموکراسی ها برآمده از شهروندانی است که با بی میلی به کنش عمومی، ناآگاهی یا ضعف دانشی و منفعت طلبی در کنار مقامات انتخابی که از خواست و منافع همگانی منحرف می گردند و بروکرات های غیرانتخابی که نحله و منافع اداری خود را بر نفع همگانی ارجح می انگارند. به علاوه، نفوذگری گروه های ذی نفوذ که تصمیم گیری و تصمیم سازی را از خواست عمومی منحرف می سازند و انحراف در ارایه خدمات عمومی که دموکراسی ها ناچار از ارایه آن ها هستند، خلل های بیرونی موجد ناکارآیی دموکراسی ها هستند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، خلل ذاتی، خلل عرضی، ناکارآیی
  • سهیل رجبی، محمدباقر خرمشاد*، ابراهیم متقی، احمد اشرفی صفحات 27-50

    بحران روابط کره شمالی و ایالات متحده آمریکا در برنامه هسته ای و موشکی این کشور از دیرپاترین بحران ها در نظام بین الملل معاصر است. پیشرفت توقف ناپذیر برنامه هسته ای کره شمالی در کنار تمایل و اراده آمریکا برای از بین بردن توان تهدیدزای این کشور سبب شده است تا نه تنها بحران موجود تداوم داشته باشد بلکه بر شدت آن نیز افزوده شود. با در نظر گرفتن سنت فکری رهبری در کره شمالی و پیوند برنامه هسته ای با هویت دفاعی و سیاسی این کشور از یک سو و روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا با رویکرد تهاجمی تر در مقایسه با باراک اوباما بیش از هر زمان دیگری تشدید بحران میان کره شمالی و آمریکا را ایجاد کرد. پرسش اصلی که مطرح می شود این است چگونه هوش سیاسی و ذهن آگاهی بر تصمیم گیری رهبران سیاسی دو کشور آمریکا (ترامپ) وکره شمالی (کیم) اثرگذار بوده است؟ فرض ما در این تحقیق این است که هوش سیاسی و ذهن آگاهی بر نحوه تصمیم گیری رهبران دو کشور کره شمالی (کیم) و ایالات متحده (ترامپ) تاثیرگذار بوده است. با توجه به پیچیدگی و چالش های روابط دو کشور آمریکا و کره شمالی تلاش می شود تا با روش کیفی و تفسیری- تطبیقی و نوعی تحلیل محتوا، بررسی تطبیقی و شناخت دقیق از هوش سیاسی و ذهن آگاهی رهبران سیاسی دو کشور، تاثیرات آن بر روابط دو کشور به درستی تبیین شود. یافته های تحقیق نشان می دهد هوش سیاسی رهبران سیاسی این دو کشور کاملا بر نحوه و کیفیت روابط دوجانبه آنها اثرگذار بوده و پیامدهای سیاسی- امنیتی خاصی را به دنبال آورده است.

    کلیدواژگان: آگاهی سیاسی، ایالات متحده آمریکا، هوش، کره شمالی، ترامپ
  • امیرحسین ملکی زاده* صفحات 51-73
    جنایت تجاوز، طی اساسنامه دیوان بین المللی کیفری در صلاحیت دیوان قرار گرفت. در اولین بازنگری اساسنامه به سال 2010، جهت حراست از صلح جهانی، جنایت تجاوز تعریف و عناصر آن مشخص گردید. لذا این پژوهش با هدف تبیین عنصر مادی جنایت تجاوز در پرتو آخرین تحولات اساسنامه انجام شده است. شدت و گستردگی عمل تجاوزکارانه سبب شده است که اقدام به این کار از گذر مقدمات و شرایط خاصی صورت پذیرد. جنایت تجاوز به مجموعه اقداماتی که مدیریت جنگ مینامیم گفته میشود. لذا مداخلهکنندگان با تحقق سایر شرایط به جنایت تجاوز محکوم می شوند. البته در ابتدای اقدام، پس از برنامه ریزی، ابزار و وسایل نظامی تهیه و به دنبال آن اجرای برنامه ریزی شده توسط سران نظامی انجام میشود. بعد از انجام عمل تجاوزکارانه و تجاوز به کشور دیگر، مدیرت مناطق اشغال شده، آخرین مرحله مدیرت جنگ می باشد. رکن مادی جنایت تجاوز در پرتو اساسنامه دیوان کیفری بین المللی شامل برنامه ریزی، تدارک، آغاز و اجرای یک عمل تجاوزکارانه می باشد. این عمل از سوی سران سیاسی و نظامی موثر در هدایت و کنترل یک کشور انجام می شود. اقدامات صورت گرفته باید برای انجام عمل تجاوزکارانه ای باشد که از لحاظ ماهیت، شدت و گستره، موجب نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد باشد.
    کلیدواژگان: دیوان بین المللی کیفری، مدیریت جنگ، عمل تجاوزکارانه، جنایت تجاوز، رکن مادی
  • منیژه اسکندری زنجانی* صفحات 75-93
    قواعد مربوط به ممنوعیت کاربرد زور و استثنایات آن، جوهره نظام حقوقی بین المللی برآمده از بزرگ ترین فاجعه انسانی تاریخ یعنی جنگ جهانی دوم است. در این نظام حقوقی، صلح به عنوان اساسی ترین ارزشی که باید مورد حمایت باشد، تلقی شد و برای ممنوعیت کلی کاربرد زور مندرج در بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد، تنها یک استثناء در ماده 51 منشور شناخته شد که دفاع از خود فردی و جمعی را مجاز می دارد. امیدها برای تحقق یک نظم صلح آمیز بین المللی در فاصله سال های 1945 تا 1989و نیز پس از فروپاشی کمونیزم خیلی زود به یاس گرایید. امروز، استفاده از زور در روابط بین الملل نسبت به دهه های پیشین شایع تر است. نظر به اینکه ایالات متحده به عنوان تنها ابرقدرت بجامانده از جنگ سرد با برتری نظامی چشمگیر، یکی از دولت هایی است که بیشترین موارد توسل به زور را داشته است، این پرسش مطرح می گردد که رویکرد ایالات متحده به کاربرد زور در دوره پسا جنگ سرد، حقوق بین الملل را در این قلمرو مهم با چه چالشی مواجه کرده است؟ در پاسخ به این پرسش، با بهره گیری از نظریه واقع گرایی ساختاری، به تحلیل کیفی عملکرد و استدلال های حقوقی این کشور در رابطه با قواعد حاکم برکاربرد زور و نیز واکنش سایر دولت ها به آن می پردازیم تا این فرضیه را که دورنمای چالش پیش روی حقوق بین الملل در رابطه با کاربرد زور، بازگشت حاکمیت اعمال زور در روابط بین الملل و سیطره قدرت بر قانون خواهد بود، به آزمون بگذاریم.
    کلیدواژگان: کاربرد زور، پایان جنگ سرد، حقوق بین الملل، ایالات متحده، واقع گرایی ساختاری
  • رامسین بیت جم، محمدعلی خسروی*، رضا جلاللی، دیدخت صادقی حقیقی صفحات 95-115

    پس از 2001، سیاستگزاری رویارویی با تروریسم اتحادیه اروپا هم راستا با ایالات متحده آمریکا تمرکز خویش را بر تقویت نهادهای مجری قانون و کارآمد ساختن اقدامات مبتنی بر چند جانبه گرایی و ترسیم خطوط اجرایی این اقدامات تحت عنوان «مدل اروپایی»، نهاد. شماهای ساختاری، چه از جنس ریالیستی و چه از جنس فرهنگی، فراهم آورنده بخشی از توضیحات ناظر بر این مولفه بوده اند. در یکچنین چارچوبی می بایستی نقش شخصیت های سیاسی را به لحاظ میزان نفوذ ایشان به ویژه در رابطه با آمریکا و اتحادیه اروپا، مورد توجه ویژه قرار داد. اختلاف موجود میان اروپا و آمریکا در زمینه مسایل امنیتی برآمده از این واقعیت است که غرب آتلانتیک حداقل از زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2000، تروریسم را از فهرست تهدیدات درون کشوری خارج و وارد فهرست تهدیدات برون مرزی و نظامی، نمود.لذا بر افزایش توان نیروهای نظامی آمریکا جهت حفاظت از "میهن" ، نهاد. لیکن از دید اتحادیه اروپا و بریتانیا،تهدیدات تروریستی، درون کشوری می باشند و نه تهدیداتی برون مرزی، که لازمه برخورد با آن همانا افزایش توانمدی های نهادهای قانونگزار و مجری قوانین در درون این اتحادیه بوده است چه آنکه مشگلات این اتحادیه برخلاف آمکریکا نشات گرفته از شمار بسیار مهاجرینی است که از حوزه های جغرافیایی پیرامونی به این اتحادیه مهاجرت و لی جذب جوامع اروپایی نگردیده اند و تبدیل به تهدیدی دایمی گردیده اند. اقدامات برون مرزی ضد تروریستی جند جانبه گرایانه اتحادیه اروپابه رهبری آمریکا و با تبادل داده های اطلاعاتی صورت می پذیرند.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا، تروریسم، امنیت بین الملل، سیاستگزاری ضد تروریستی
  • حمید درج* صفحات 117-134
    ایالات متحده یکی از بازیگران بین المللی است که نقش به سزایی را در شکل گیری معادلات قدرت در خلیج فارس ایفاء می کند. این کشور در تلاش است تا با کمک هم پیمانان منطقه ای خود، نفوذ و سلطه ایران را بر این منطقه کمرنگ کند و از این طریق، به مهار و انزوای منطقه ای تهران مبادرت ورزد که این امر باعث به وجود آمدن تهدیدات امنیتی برای ایران شده است. از این رو، جمهوری اسلامی با برخورداری از موقعیت راهبردی و بالادستی خود در خلیج فارس و تنگه هرمز، با هدف اعمال فشار بر آمریکا و متحدان منطقه ای آن، تهدید به مسدود کردن این تنگه راهبردی کرده است که این موضوع تاثیر بسزایی بر منافع انرژی و امنیتی واشنگتن و هم پیمانان منطقه ای آن خواهد داشت. بدین ترتیب، پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که ایران برای پاسخ به تهدیدات روزافزون آمریکا در خلیج فارس دست به چه کنش ها و اقداماتی زده است؟فرضیه مقاله این است که با توجه به اهمیت ژیواستراتژیک خلیج فارس و تنگه هرمز در سیاست های آمریکا در خاورمیانه، واشنگتن با هدف محاصره و به طور کلی حذف ایران از معادلات منطقه،در تلاش برای توسعه همکاری ها و برقراری اتحاد راهبردی با شورای همکاری خلیج فارس برآمده است که این امر، ضمن تهدید منافع ایران در خلیج فارس، به کاهش قدرت آن در منطقه منجر خواهد شد. لذا تهران در پاسخ به این تهدیدات، از اهرم راهبردی هرمز و تهدید به بستن آن، جهت ایجاد فشار بر آمریکا و متحدان آن در خلیج فارس بهره می برد. روش مورد استفاده در این نوشتار توصیفی-تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، خلیج فارس، تنگه هرمز، موازنه تهدید
  • محمدعلی ولی پور، کارن روحانی*، محمد رضوی راد صفحات 135-152
    در فرآیند عملیات حفظ صلح سازمان ملل و در حین گذراندن ماموریت صلح بانان در سرزمین های جنگی و اشغالی؛ ممکن است جرایمی علیه زنان ارتکاب یابد که مستلزم پیگیری و تعقیب باشد. از طرفی باید توجه داشت که زنان و کودکان با توجه به شرایط ضعیف جسمانی، زودتر در معرض بزه دیدگی ازجمله بزه دیدگی جنسی قرار می گیرند. با توجه به گزارش ها زیادی که از طریق قربانیان و بزه دیدگان جنسی زن به سازمان ملل متحد گزارش شده است، به نظر می رسد نیروهای صلح بان عملیات حفظ صلح سازمان ملل در شرایط بحرانی و جنگ زده، خطری جدید و جدی برای زنان و حتی کودکان دولت میزبان محسوب می شوند. لذا در این مقاله و از رهگذر روش توصیفی-تحلیلی در پی پاسخگویی به این پرسش کلیدی هستیم که تعقیب و مجازات صلح-بانان سازمان ملل در خصوص ارتکاب جرایم خشونت جنسی علیه زنان در اثنای عملیات حفظ صلح با چه چالش ها و موانعی مواجه است؟ یافته های مقاله حاضر نشان می دهد که با توجه به ماده 7 اساسنامه رم امکان اعمال صلاحیت دادگاه کیفری بین المللی نسبت به جرم خشونت جنسی علیه زنان توسط صلح بانان سازمان ملل با چالش ها و موانع اساسی روبرو است. در واقع وجه تمایز پژوهش حاضر نسبت به سایر پژوهش های مرتبط، کنکاش، یافتن و تحلیل دقیق ظرفیت های فعلی نظام حقوقی بین المللی برای تعقیب و محاکمه مجرمین مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: تعقیب و مجازات، خشونت جنسی، دادگاه کیفری بین المللی، صلح بانان سازمان ملل متحد، عملیات حفظ صلح
  • علی طالبی، نجات الله ابراهیمیان*، منصور امینی صفحات 153-170

    همزمان با وضع قانون مدنی ایران، مبحثی تحت عنوان بیع شرط در مواد 458 تا 463 آن گنجانده شده بود، با وضع مواد 33 به بعد قانون ثبت موضوعی با عنوان «معامله با حق استرداد» جای خود را به بیع شرط داد که اثر تملیکی را از آن گرفته و عملا بیع شرط منسوخ شد. سوالی که این پژوهش در پی پاسخ به آن می باشد این است که با توجه به اینکه معامله با حق استرداد اثر تملیکی را از بیع شرط گرفته است وضعیت تملیکی یا غیرتملیکی بودن بیع شرط در نظام حقوقی کامن لا چگونه است؟ روش مطالعه و تحقیق در این مقاله به صورت تحلیلی، توصیفی می باشد. هدف از نگارش این مقاله پاسخگویی با مطالعه تطبیقی به وضعیت تملیکی یا غیرتملیکی بودن بیع شرط است. آنچه که به عنوان نتیجه این پژوهش حاصل گردیده است این است که معاملات با حق استرداد که به معاملات شرطی نیز موسوم است، در نظام حقوقی کامن لا به نهاد رهن شباهت دارد، البته تا قبل از اینکه تملیکی بودن از این معاملات سلب شود. آمریکا، "معامله با حق استرداد"، در قالب رهن و قرارداد وام مسکن، شناخته می شود

    کلیدواژگان: معامله با حق استرداد، بیع شرط، قرض، حق رهنی، حد واسط
  • اردشیر نعمت پور، مصطفی تقی زاده انصاری*، سکینه ببری گنبدی صفحات 171-187
    تروریسم یکی از اشکال اعمال خشونت با هدف نیل به خواسته های مختلف در عرصه بین الملل شناخته می شود که ممکن است یا بصورت انفرادی، گروهی و یا دولتی نمود پیدا کند. حقوق بین الملل هموراه سعی نموده است که ابعاد مختلف این پدیده خشونت بار را جهت مقابله با آن تحت حاکمیت خود درآورد. در هر صورت مطابق قواعد حقوق بین الملل هر فعل یا ترک فعل دولت برای اینکه مسیولیت بین الملل آن را به همراه داشته باشد باید اولا فعل متخلفانه ای را مرتکب شده باشد و ثانیا آن فعل قابل انتساب به دولت باشد. لذا با توجه به اعلامیه روابط دوستانه اعمال خشونت و تروریسم دولتی ممنوع شده است. حقوق بین الملل در کنار کنوانسیون مسیولیت دولت مصوب 2001 در سایر اسناد مصوبه خود هرگونه فعل یا ترک فعل منجر به خسارت به دولتهای دیگر را ممنوع کرده و مسیولیت بین المللی دولت ناقض قواعد حقوق بین الملل را به همراه دارد. از آنجایی که زیرساختهای حیاتی نقش بسیار مهمی در حیات اقتصادی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی یک دولت ایفا می کند، برخی از دولتها برای اینکه مستقیما وارد مخاصمه با کشور هدف نشوند، سعی می کنند با توسل به گروه های تروریستی نیابتی یا بدون گذاشتن اثری از خود بیشتر خسارت را به آن کشور وارد نمایند. بنابراین، مقاله حاضر با تمرکز بر حملات تروریستی به زیرساختهای حیاتی یک کشور سعی در تبیین مسیولیت دولتها در زمینه حمایت از گروه های تروریستی دارد. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد
    کلیدواژگان: مسئولیت دولت، حملات تروریستی، منع خشونت، زیرساختهای حیاتی
  • سکینه هاشمی، محمد توحیدفام*، احمد بخشایش اردستانی صفحات 189-217
    برنامه‏ های پنج‏ساله توسعه کشور در غیاب هرگونه دکترین دفاعی مدون و دوره ‏ای در ج.ا. ایران، مهمترین منبع شناخت «دیدگاه ‏های اعلامی» تهران در سپهر نظامی و نیز برجسته‏ ترین ابزار تاثیرگذاری دولت بر جهت‏ گیری‏ های دفاعی کشور محسوب می‏ شوند. مقاله حاضر با هدف کشف رابطه میان «موازنه آفند-پدافند در دکترین نظامی ج.ا. ایران» با «موازنه آرمان‏گرایی-واقع‏گرایی در گفتمان سیاست خارجی دولت‏ها» بشیوه تحلیل مضمون انجام شده است. پرسش اصلی مقاله این بوده است که «موازنه آفند-پدافند در دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران (برحسب مفاد نظامی/دفاعی برنامه ‏های پنج‏ساله توسعه کشور) چه نسبتی با موازنه آرمان‏گرایی-واقع‏گرایی در گفتمان سیاست خارجی دولت‏ها (برحسب فهم روسای جمهور از محیط بین‏المللی و شیوه مطلوب مواجهه با آن) دارد؟ یافته های پژوهش، وجود تعادل نسبی در موازنه آرمان‏گرایی-واقع‏گرایی در گفتمان سیاست خارجی دولت هاشمی را نشان می‏ دهند و درحالی‏که این موازنه در دولت احمدی ‏نژاد به ‏سمت آرمان‏گرایی گرایش داشت، در دولت‏های روحانی و به ‏ویژه خاتمی با تمایل به آرمان‏گرایی همراه بوده است. از سوی دیگر، موازنه آفند-پدافند در برنامه ‏های اول/دوم توسعه در دولت هاشمی و نیز برنامه ‏های سوم/چهارم در دولت خاتمی به‏سمت دفاع گرایش داشتند، اما در برنامه پنجم در دولت احمدی ‏نژاد و برنامه ششم در دولت روحانی به‏سمت آفند متمایل شدند. وجود همبستگی مثبت، اما ضعیف میان «آرمان‏گرایی با آفند» و نیز میان «واقع‏گرایی با پدافند» را می ‏توان به نقش حداقلی قوه مجریه در تاثیرگذاری بر دکترین نظامی ایران به‏ واسطه تدوین برنامه‏ های توسعه کشور نسبت داد.
    کلیدواژگان: موازنه آفند-پدافند، موازنه آرمان گرایی-واقع گرایی، دکترین نظامی، گفتمان سیاست خارجی، برنامه های توسعه کشور
  • رضا فرهمند، حسن صدیق*، مجتبی اصغریان، فتح الله رحیمی صفحات 219-243
    شرکت ها  و دولت ها در عرصه بین الملل با توسل به ابزار مختلف اقدام به نقض قواعد حقوقی می نمایند از جمله پنهان شدن در پشت حجاب شرکت های با مسیولیت محدود و به اصطلاح معاهده گزینی. محاکم بین المللی برای مقابله با چنین سوء استفاده از حقی، حجاب میان شرکت تابع با شرکت مادر را خرق می نمایند و به اصطلاح شخصیت حقوقی مجزای آنها را یکی می پندارند تا برای کنترل کننده و مسیول اصلی از دست عدالت گریزی نباشد. محاکم در کسب تابعیت جعلی  اقدام به خرق حجاب شرکت مزبور می نمایند و تابعیتی که بواسطه سوء استفاده از حق کسب نموده را نادیده می گیرند. علاوه بر این با استفاده از دکترین خرق حجاب می توان توافقنامه داوری را تحت شرایطی به اشخاص ثالث نیز تسری داد. لذا، اعمال دکترین خرق حجاب که یک دکترین سنت شکن است سبب گشته که بسیاری از ساختارهای حقوقی که پایبندی صرف به آنها سبب نقض قواعد و عدم تحقق عدالت می گردید مشمول یک استثناء شوند. هدف این مقاله پاسخ به این پرسش است که دکترین خرق حجاب از چه جهاتی در توسعه حقوق بین الملل نقش داشته است؟ که در پاسخ از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی استفاده شده و نتیجه حاکی از آن است که سبب توسعه شخصیت حقوقی شرکت ها، شرط داوری، تابعیت و قاعده کنترل در حقوق بین الملل شده است.
    کلیدواژگان: خرق حجاب، داوری بین المللی، معاهدات سرمایه گذاری بین المللی، سوء استفاده از حق، عدالت
  • محمدرضا جلالی بارنجی، بهرام یوسفی*، روح الله شهابی، حامد عامری گلستانی صفحات 245-265
    سیاست ها و رویکردهای اعلامی اوباما علی رغم تاکید بر همکاری های اقتصادی، ظرفیت سازی های جدید منطقه ای و بین المللی، دموکراسی، حقوق بشر، چندجانبه گرایی و تاکید بر قدرت هوشمند، دارای نتایج واقع بینانه بود و در مقابل رویکردهای یکجانبه، تهاجمی ترامپ که بر ارزش های آمریکایی تاکید دارد. در دولت ترامپ منافع ملی به عنوان عامل اصلی تاثیرگذار بر سیاست خارجی است. هدف از این پژوهش این است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در جهت آزمون فرضیه از منابع مکتوب و مجازی با گردآوری اطلاعات و داده ها در کنار به کارگیری از گزارهای نظریه ریالیسم تدافعی و تهاجمی، به این سوال پاسخ دهد که براساس رویکرد ریالیسم تهاجمی و تدافعی چگونه می توان رویکرد ایالات متحده امریکا به نظام بین الملل در دوران ریاست جمهوری اوباما و ترامپ را تبیین کرد؟ نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیاست خارجی اوباما علی رغم رعایت اصول ریالیسم، با توجه ویژه و هوشمندانه به منافع داخلی و قدرت نظامی، اهمیت دیپلماسی و قدرت نرم، توانمندی های عملکردی نهادها و سازمان های بین المللی را افزایش داده است. درحالی که سیاست خارجی ترامپ نتایجی مانند افزایش اهمیت قدرت سخت، کاهش اهمیت دیپلماسی و مذاکره، کاهش اهمیت نهادهای بین المللی، تسهیل روند حرکت به سوی نظم چند قطبی، افزایش بدبینی به روندهای امنیتی، شکل گیری رقابت های تسلیحاتی جدید بین المللی و منطقه ای و در نهایت افزایش سطح اختلافات دارد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، سیاست خارجی، هژمونی، ساختار نظام بین الملل، اوباما، ترامپ، رئالیسم تدافعی و تهاجمی
  • محسن کرمی، مرتضی عدالتی سردهایی* صفحات 267-286
    دادگاه اروپایی حقوق بشر که در سال 1959 به عنوان نهاد نظارتی کنوانسیون اروپایی حقوق بشر تاسیس گردید، به دعاوی رسیدگی می کند که به موجب این کنوانسیون و پروتکل های منضم به آن تحت صلاحیت این دادگاه قرار می گیرند. ازجمله ویژگی این دادگاه که با تصویب پروتکل شماره 9 کنوانسیون ایجادشده، طرح دعوا توسط افراد علیه دولت های عضو کنوانسیون است. آنچه بامطالعه کنوانسیون و پروتکل های آن به دست می آید این است که امکان طرح دعوا توسط افراد بی تابعیت فارغ از موضوع دعوا، در این کنوانسیون و پروتکل های آن تصریح نشده است؛ و از سوی دیگر، موضوع تابعیت نیز تحت صلاحیت این دادگاه قرار نمی گیرد. حال پرسش قابل طرح این است که با توجه به اینکه مفهوم تابعیت از صلاحیت موضوعی دادگاه خارج است، افراد بدون تابعیت چگونه می توانند در دادگاه اروپایی حقوق بشر طرح دعوی کنند و اینکه موارد خاصی از بی تابعیتی قابل طرح در این دادگاه می باشد؟ اینگونه به نظر می رسد که دادگاه در رسیدگی به موضوعات مرتبط با بی تابعیتی صلاحیت رسیدگی ندارد ولی این عدم صلاحیت، مانع رسیدگی به دعاوی افراد بدون تابعیت نخواهد شد. اما با بررسی صلاحیت های موضوعی دادگاه اروپایی حقوق بشر و با اتکا به روش توصیفی و تحلیلی، به این نتیجه رسیدیم که علاوه بر صلاحیت دادگاه در رسیدگی به دعاوی مطروحه از سوی افراد بدون تابعیت، موارد خاصی از بی تابعیتی ازجمله سلب تابعیت افراد توسط دولت ها به عنوان مجازات ترذیلی نیز می تواند تحت صلاحیت دادگاه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بی تابعیتی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، دادگاه اروپایی حقوق بشر، صلاحیت موضوعی، قاعده تفسیر پویا، قاعده معنای مستقل
  • حامد واعظ، حسن خداوردی*، گارینه کشیشیان سیرکی، محمدرضا دهشیری صفحات 287-314
    منطقه غرب آسیا، یکی از پرتنش ترین و در عین حال مهم ترین مناطق جهان است و یکی از تنش های آن میان اعراب و رژیم اسراییل بوده است، اما از سال 2015، روند عادی سازی روابط میان سعودی و این رژیم، تلاش دارد، این تنش را به همکاری تبدیل نماید. ایران که رژیم اسراییل و برخی کشورهای عربی را دشمن خود می داند، در راستای افزایش نفوذ و امنیت خود در این منطقه، محور مقاومت را پدید آورده است، اما به نظر می رسد عادی سازی روابط موجب تهدید محور مقاومت شده، امری که بررسی آن هدف این مقاله است و بنابراین پرسش اصلی مقاله این است که عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم اسراییل چه تهدیداتی علیه محور مقاومت ایجاد کرده است که لاجرم بر امنیت ملی جمهوری اسلامی اثر می گذارد؟ روش تحقیق مقاله برای پاسخ به این پرسش، روش تحلیلی- توصیفی است. اهمیت این بررسی در آن است که هر نوع تهدیدی علیله محور مقاومت که در محیط پیرامونی جمهوری اسلامی گسترش یافته و موجب نفوذ آن شده، بر این امنیت ملی آن اثرگذار خواهد بود. نتیجه کلی مقاله نشان می دهد عادی سازی روابط موجب این تهدیدات برای محور مقاومت در این ابعاد شده است: حمایت از نیروهای داخلی، جدایی طلب و خواستار سقوط جمهوری اسلامی در ایران و حمایت از نیروهای منطقه ای و بین المللی ضد محور مقاومت در کل این محور یعنی در ایران، سوریه، لبنان، یمن، عراق و... .
    کلیدواژگان: غرب آسیا، عادی سازی روابط، امنیت، سازه انگاری، محور مقاومت، تهدید
|
  • Mohamad Javad Zarif *, Ariyan Ghasemi Pages 7-25
    Democracy is one of the most renown political systems and one of the most valuable assets of human being.However almost all democracies contain deficiencies which impairs their efficiency and can cause deviations in their path toward the optimum purpose.Such deficiencies can be seen in the path of any political system known as democracy and can in turn lead to vulnerabilities of such democracy or delegitimization thereof.It is such risks that necessitate the study of the reasons behind such vulnerabilities. However, considering the variety and differences existing among democracies, any research with a limited subject needs to be focused only on specific types of democracies.The present research addresses the question of identifying those deficiencies based on the hypothesis that such deficiencies can be categorized into two types of intrinsic and extrinsic deficiencies.The research availing itself of analytical-descriptive methods with the support of library and internet resources indicates that the intrinsic deficiencies stem from the citizens who lack a tendency toward public actions, lack the sufficient knowledge and literacy and support those elected authorities who ignore and deviate from the public will and those bureaucrats who prefer their administrative interests to the public interest.As to the extrinsic deficiencies, one can refer to interference by certain stakeholders and deviating the decision making and decision building from the public will as well as the deciations in the public services expected from democracies. Therefore, improvement of democratic life in the framework of democracy through known methods can result in resolution of such deficiencies.
    Keywords: Democracy, intrinsic deficiencies, extrinsic deficiencies, Inefficiency
  • Soheil Rajabi, Mohammad Bagher Khorramshad *, Ebrahim Mottaghi, Ahmad Ashrafi Pages 27-50

    In the contemporary international order, US-North Korea relations have long been fraught with a crisis over North Korea’s nuclear and missile program. The unrelenting march of the North Korean nuclear program and the US’ desire or will to destroy this threat have not only prolonged this crisis but exacerbated it. The North Korean leadership’s intellectual tradition, the nuclear program’s link to the nation’s defense and political identity, and the incoming Trump administration’s more aggressive policies compared to the Obama administration all contributed to the US-North Korean tensions. The main question concerns the effect of political intelligence and mindfulness on the decisions of American (Donald Trump) and North Korean (Kim Jong-un) leaders. The research hypothesis states that political intelligence and mindfulness have affected the decisions of North Korean and American leaders to unprecedented levels. US-North Korea relations are fraught with complexities and challenges. Therefore, this qualitative interpretive-comparative content analysis aims to gain a better insight into both leaders' political consciousness and mindfulness and its effect on bilateral relations. The findings show that the political intelligence of both political leaders affects their bilateral relations with specific political-security outcomes.

    Keywords: political consciousness, United States, Intelligence, North Korea, Trump
  • Amir Hossein Molkizadeh * Pages 51-73
    The Rome Statute authorized the International Criminal Court to exercise jurisdiction over crimes of aggression. In the first Review Conference of the Rome Statute in 2010, the crime of aggression and its elements were delineated and identified with the goal of protecting world peace. The present study explored the Actus Reus of the crime of aggression based on the latest amendments to ICC's Statute. The gravity and broadness of the acts of aggression mean that committing such crimes occurs through special arrangements and conditions. The crime of aggression refers to a series of actions called war management. The aggressors are convicted of this crime when specific conditions are met. At first, there is planning and then military supplies and equipment are procured, which leads to a planned attack by the military leaders. Once the act of aggression and territorial occupation is completed, the last step is war management. The Actus Reus of the crime of aggression in ICC's Statute includes the planning, procurement, initiation, and execution of the act of aggression. These are undertaken by political and military leaders in a position effectively to exercise control over or to direct the action of a state The actions must be intended for an act of aggression and are deemed violations of the UN Charter given their nature, intensity, and extent.
    Keywords: International Criminal Court, war management, Act of Aggression, Crime of Aggression, Actus Reus
  • Manizheh Eskandari Zanjani * Pages 75-93
    The rules relating to the prohibition on the use of force, including its exceptions, are at the core of the international legal order that emerged after the greatest human-made disaster of all times: World War II. In that legal order peace is perceived as the main value to be protected and the general prohibition on the use of force embodied in Article 2(4) of the UN Charter. The hopes for a new peaceful international order between 1945 and 1989 and also after the collapse of communism were soon disappointed. The resort to force in international relations is even more prevalent today than previous decades. Since the United States has become the only superpower with its overwhelming military supremacy and has been one of the States that has resorted to force the most, this begs the following question: how has the post- cold war US approach to the use of force challenged international law in this important sphere? To provide an answer to this research question, by using a Structural Realism framework and a qualitative-analytical method, the US legal arguments and practice relating to the rules governing the use of force, and the reactions of other countries to them are analyzed in order to show that the post- cold war US challenge on international law will lead to the governing the use of force in international relations and the supremacy of power over law.
    Keywords: use of force, End of the Cold War, International Law, United States. Structural Realism
  • Ramsin Beit Jam, Mohammad Ali Khosravi *, Reza Jalali, Dydokht Sadeghi Haghighi Pages 95-115

    Since 2001, the anti -terrorism policy making of European Union unlike United States of America has concentrated over the reinforcement of existing domestic law enforcement instruments and on multilateral action internationally creating at least the outlines of a specific European model. Structural models either realist or culturalist provide partial explanations for this. Neither to say that the drug trade, organized crime and terrorism into the general category of internal security issues and to pose as an organizing question whether a European Model encompassing a generalized security response to these three problems might be emerging. West of the Atlantic, at least since the elections of 2000, terrorism has been emphatically removed from the category of internal security issues to be reframed as an external , and primarily a military threat , As such, it has led to a thoroughgoing reorganization of the command structure or the armed forces, with a renewed emphasis on unilateral pre-emptive and even preventive action and a defense of the "homeland" as well as militarization in style if not always in institutional responsibility on internal security. European states, including UK, on the other hand, have continued to treat the threat of terrorism first and foremost as a matter of internal security to be dealt with by courts and law enforcement agencies, Action beyond borders for the states of Europe has typically taken place in multilateral contexts, with an emphasis on collaboration among intelligence and law enforcement agencies.

    Keywords: European Union, United States of America, terrorism, International Security, Anti-terrorism Policy
  • Hamid Dorj * Pages 117-134
    The United States is one of the international actors that contributes significantly to the formation of power equations in the Persian Gulf. Iran's security is threatened by the United States and its regional allies' efforts to reduce Iran's influence and dominance in the region in order to control and isolate Tehran regionally. Therefore, given Iran's strategic and superior position in the Persian Gulf and Strait of Hormuz, the Islamic Republic has threatened to block this strategic strait to exert pressure on the United States and its regional allies, which would have a substantial impact on their security and energy interests. Thus, the central question of this article is, what measures has Iran taken in response to the expanding U.S. threat in the Persian Gulf? Given the strategic importance of the Persian Gulf and the Strait of Hormuz to U.S. policy in the Middle East, the article posits that Washington is working to establish cooperation and a strategic alliance with the Gulf Cooperation Council in an effort to encircle Iran and remove it from the regional equation while threatening Iran's interests in the Persian Gulf. This, in turn, would reduce Iran's position in the region. Therefore, in response to these threats, Tehran threatens to close the Strait of Hormuz as a strategic lever to exert pressure on the United States and its allies in the Persian Gulf. This article employs a descriptive-analytical approach.
    Keywords: United States' threats, Iran's actions, Strategic Alliance, Geostrategic, Energy, balance of threat
  • Mohammad Ali Valipour, Karan Rohani *, Mohammad Razavirad Pages 135-152
    In the process of UN peacekeeping operations and in the process of conducting peacekeeping missions in war and occupied territories; Crimes may be committed against women that require prosecution. On the other hand, it should be noted that women and children are exposed to victims, including sexual victims, due to their poor physical condition. According to numerous reports to the United Nations through female victims and sex victims, UN peacekeeping forces appear to be a new and serious threat to women and even to war. Children in areas of the host State are considered. Therefore, in this article and through the descriptive-analytical method, we seek to answer this key question: What challenges and obstacles does the prosecution and punishment of UN peacekeepers for committing crimes of sexual violence against women during peacekeeping operations face? The findings of this article show that according to Article 7 of the Rome Statute, the possibility of applying the jurisdiction of the International Criminal Court to the crime of sexual violence against women by UN peacekeepers faces major challenges and obstacles. In fact, the distinction of the present research compared to other related researches is the exploration, finding and detailed analysis of the current capacities of the international legal system for the prosecution and trial of the mentioned criminals.
    Keywords: Prosecution, Punishment, sexual violence, International Criminal Court, UN Peacekeepers, peacekeeping operations
  • Ali Talebi, Nejatollah Ebrahimiyan *, Mansour Amini Pages 153-170

    The construct of conditional sale (CS) was included in Articles 458 to 463 of the Civil Code of Iran at the time of its enactment. The enactment of Article 33 and subsequent articles of the Registration Code of Iran, replaced it with the “transaction with the right of restitution (TWRR)” construct which removed its ownership effects and practically obsoleted it. The research question of this study was, “Since the ownership effects of the CS were removed in the TWRR, does CS in common law have ownership effect?” This was a descriptive-analytical research aimed to answer the latter part of that question using comparative analysis. The results indicated that TWRR, also known as the conditional transaction, is similar to the construct of mortgage in common law before the removal of its ownership effects.

    Keywords: TRANSACTION WITH THE RIGHT OF RESTITUTION, conditional sale, Loan, right of mortgage, middle ground
  • Ardeshir Nematpour, Mostafa Taghizadeh Ansari *, Sakineh Babri Gonbadi Pages 171-187
    Terrorism is known as a form of violence committed to achieve different international demands. Terrorist attacks might be carried out by individuals, groups, or states. International law has always tried to govern various dimensions of this violent phenomenon to find coping mechanisms. According to the regulations of international law, a state’s action or inaction can cause international liability if it is firstly considered offensive and is secondly attributable to that state. Hence, the Friendly Relations Declaration prohibited the exertion of violence and state terrorism. With the State Liability Convention passed in 2001 and the other legal documents, international law prohibited any actions or inactions causing damage to other states. Therefore, a state violating the regulations of international law will be held internationally liable. The vital infrastructure plays a key role in economic, political, and social conditions and security of a state. Thus, to avoid direct confrontation with a target country, some states resort to proximity terrorist groups to cause serious damage to that country without leaving any trace. Hence, with a focus on terrorist attacks on the vital infrastructure of countries, this paper benefits from a descriptive-analytical method in order to explain the liabilities of states to support terrorist groups.
    Keywords: State liability, Terrorist Attacks, Prohibition of Violence, Vital Infrastructure
  • Sakineh Hashemi, Mohamad Tohedfam *, Ahmad Bakhshayesh Ardestani Pages 189-217
    I.R. Iran has no documented defense doctrine covering specific periods. The five-year socio-economic development plans (FSDPs) of Iran are hence the most significant sources for understanding its “officially announced military viewpoints”. They are also among the most effective instruments of the Iranian government to affect the country’s defense direction. This paper aims to discover the relationship between the “offense-defense balance (ODB) in military doctrine of I.R. Iran ” and the “idealism-realism balance (IRB) in its foreign policy” using content analysis methodology. The main research question is, “What are the relationships between the former (as perceived from the military/defense content of FSDP) and the latter (based on Iranian presidents’ understanding of the international milieu and the optimal way to deal with it)?” Our findings indicate that ODB was at relative equilibrium in Rafsanjani’s government, tipped towards idealism in the governments of Ahmadinejad, Rouhani, and particularly Khatami. However, ODB was tipped towards defensive in the first and second (Rafsanjani’s government) and third and fourth (Khatami’s government) FSDPs and towards offensive in the fifth (Ahmadinejad’s government) and sixth (Rouhani’s government) FSDPs. The positive, nevertheless weak, correlation between “idealism and offense” and “realism and defense” could be attributed to the Iranian executive branch's minimal contribution to Iran's military doctrine via compiling FSDPs.
    Keywords: Offensive-Defensive Balance, Idealism-Realism Balance, Military Doctrine, Foreign Policy Discourse, Five-Year Development Plans
  • Reza Farahmand, Hassan Sedigh *, Mojtaba Asgharian, Fatollah Rahimi Pages 219-243
    Corporations and states in the international arena violate rules and regulations by means of different measures such as hiding behind the corporate veil in limited liability companies and gaining fake treaty protection. International tribunals to act against such misuse of rights pierce the veil between the parent company and the subsidiaries and consider their personality as one so that there will be no escape from justice for them. Tribunals in treaty shopping apply veil piercing and disregard the nationality the company gained. In addition, arbitration agreements can be extended to third parties under some conditions using the veil-piercing principle. Thus, applying the corporate veil piercing principle which is an iconoclast principle that puts an exception to those legal structures without which it results in breaching the laws and lack of justice. The research methodology is descriptive-analytical. The main question of this paper is how does the principle of the corporate veil affect the development of international law? The result indicates that this principle developed the legal personality of the corporations, arbitration clause, nationality, and control rule in international law.
    Keywords: Veil piercing, international arbitration, international investment treaties, abuse of rights, Justice
  • Mohammad Reza Jalali Barenji, Bahram Yousefi *, Ruhollah Shahabi, Hamed Ameri Golestani Pages 245-265
    Obama’s announced policies and approacheshad realistic consequences despite  his emphasis  on economic cooperation, new regional and international capacity building, democracy, human rights, multilateralism, and smart power, whereas the focus in  Trump’s unilateral and offensive  policies was on American values. Trump’s administration regarded national interest as the most influential factor in foreign policy.This descriptive-analytical study aimed to examine its hypothesis using the data collected from printed and online sources together with  the propositions of the theories of defensive and offensive realism, and to answer the following question: “How can the United States’approachtoward the world order under Obama and Trump’s administrationsbe explained using the theories of offensive and defensive realism?” According to the findings, Obama’s foreign policy improved the functional capacities of the international organizations and institutions despite observing the principles of realism by paying special and intelligent attention to national interests, military power, and the importance of diplomacy and soft power. Incontrast, Trump’s foreign policy increased the importance of hard power, decreased the importance of diplomacy and negotiation, reduced the importance of international institutions, facilitated the trend of moving towards a multipolar world order, and increased pessimism about security trends, occurrence of new regional and international arms races and, finally, the level of differences.
    Keywords: United States, Foeign Policy, Hegemony, International system structure, Obama, Trump, Defensive, Offensive Realism
  • Mohsen Karami, Morteza Edalati Sardehaei * Pages 267-286
    The European Court of Human Rights (ECtHR) was established in 1959 as a supervisory institution of the European Convention on Human Rights to inspect lawsuits that fall under the jurisdiction of this court per this Convention and the Protocols annexed thereto. One of the characteristics of this court, which was established following the ratification of Protocol No. 9 of the Convention, is the ability for individuals to file lawsuits against states that are members of this Convention. The Convention and Protocols, when examined, do not specifically state that stateless individuals may file lawsuits, regardless of the case’s subject. Moreover, this court does not have jurisdiction over the issue of nationality. Accordingly, the question that arises is how stateless individuals can file lawsuits at the ECtHR, and can special cases of statelessness be brought to this court, given that the concept of nationality is not within the subject-matter jurisdiction of the court. It appears that this court does not have the authority to investigate matters related to statelessness, but that does not prevent it from doing so in relation to lawsuits brought by those who are stateless. A descriptive and analytical investigation into the ECtHR’s subject-matter jurisdiction discovered that, in addition to the court’s jurisdiction to investigate lawsuits by stateless individuals, special cases of statelessness such as denationalization imposed by states as degrading punishment can be included within the court’s jurisdiction.
    Keywords: statelessness, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Subject-Matter Jurisdiction, Dynamic Interpretation, Autonomous Concepts
  • Hamed Vaez, Hasan Khodaverdi *, Garineh Keshishyan Siraki, Mohammadreza Dehshiri Pages 287-314
    Western Asia is a crucial and conflict-ridden region in the world. A major conflict has been between Arabs and the Israeli regime, but Saudi Arabia- Israel relations have been normalizing since 2015. Iran, a state that holds Israel and some Arab countries as enemies, founded the “Axis of Resistance” to expand its influence and security in the region. However, the normalization of relations seems to have jeopardized the Axis of Resistance, which this study aimed to analyze. Accordingly, the study's main question was as follows: What threats does the normalization of Saudi-Israeli relations pose against the Axis of Resistance, affecting the Islamic Republic of Iran’s national security? The significance of this descriptive-analytical study was in the fact that any developing threats against the Axis of Resistance expanding around the Islamic Republic can impact Iran’s national security. The results revealed that normalization of relations has led to threats against the Axis of Resistance, including supporting domestic, separatist, and opposition forces of the Islamic Republic in Iran and supporting regional and international anti-Axis of Resistance forces throughout the axis members, i.e., Iran, Syria, Lebanon, Yemen, and Iraq.
    Keywords: West Asia, Normalization of Relations, Security, Structuralism, Axis of Resistance, threat