فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نو در علوم جغرافیایی
پیاپی 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا کابلی صفحات 1-20

    فرهنگ یک مرزو بوم بر روی شهرسازی و معماری آن بسیار تاثیرگذار بوده و با محفوظ داشتن عوامل بنیادی، فرهنگی و هنری در بناها یک اثربخشی ویژهای به جا میگذارد. غربگرایی در شهرسازی و معماری دوره پهلوی مشهود است تاجاییکه تحولات زیادی در فرم پلانها درایندوره شاهدهستیم. روش این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و بر اساس روش تحقیق پیمایشی با تاکید بر پرسشنامه می باشد. هدف اصلی تحقیق ارزیابی ارتباط عوامل فرهنگی)نما و پلان(در شهرسازی و معماری در شهر اهواز و به طور متمرکز بر روی سه بنا از بناهای مهم ساخته شده دوره پهلوی از جمله بنای دانشکده سه گوش، ساختمان سیلو و هتل قو با معماری عصر مدرنسیم اروپایی می باشد. داده های تحقیق براساس پرسشنامه گردآوری و برای ارزیابی پایایی ابزار پژوهش، از روش کرونباخ استفاده شده است. تعداد و نوع نمونه گیری از طریق روش گلوله برفی) 41 نفر از کارشناسان خبره(بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون های کلموگروف اسمیرنوف و علامت انجام شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد، بر اساس آزمون کلموگروف اسمیرنوف – – مقدار سطح معناداری آزمون در تمامی موارد کمتر از 05 / 0 شده است. بنابراین فرض نرمال بودن داده ها رد شده است. همچنین براساس آزمون علامت میزان ارتباط شاخص نما با مقدار 739 / 1 و سطح معناداری 082 / 0 وشاخص پلان با مقدار 562 / 1 و سطح معناداری 118 / 0 در سه بنای مورد مطالعه معنادار نبوده و استفاده از هر دو شاخص)نما و پلان(در معماری دوره پهلوی نسبت به معماری مدرنیسم اروپایی یک اندازه بوده است. 

    کلیدواژگان: فرهنگ و هویت، شهرسازی، معماری، دوره پهلوی، شهراهواز
  • زهرا غلامی راد صفحات 21-30

    پیدایش سکونتگاه های بشری و به ویژه روستاها بر پایهی عوامل طبیعی مناسب استوار بوده است. در جهان امروزی، فاصله بین یافته های علوم بشری و توانایی آنها برای حفظ جان و مال مردم روز به روز افزایش مییابد و خشم طبیعت همچنان به قلع و قمع خود ادامه میدهد. علوم، خود نیز در افزایش این خطرات تا حدودی سهیماند و اشکال جدیدی از خطرات را با جلوه هایی تازه که ناشی از بکارگیری ناصحیح فناوری میباشد. نقش مطالعات ژیومرفولوژیکی و تهیه نقشه های ژیومرفولوژی ویژه درعمران روستایی نیز بسیار مهم است. اما در اغلب موارد در تصمیم گیری ها منجر به تهیه طرح های توسعه روستایی میشود. عوامل ژیومرفولوژی وتاثیر پدیده های مرفوژنیک بهفراموشی سپرده شده وموردتوجه قرار نمیگیرد. پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی استقرار 2793 مکان روستایی در ارتباط با گسلها در سطح استان کرمانشاه پرداخته است. به منظور بررسی این عوامل از نرم افزار GIS و برای تجزیه و تحلیل از نقشه های موضوعی استفاده گردید. طی این فرآیند، ابتدا نقشه های پایه تهیه گردید، سپس استقرارسکونتگاه ها در رابطه با لایه گسل تحلیل و از آزمون همبستگی پیرسون، جهت تعیین میزان همبستگی عوامل طبیعی با پراکنش سکونتگاه ها استفاده شد. نتایج حاصل از روش ضریب همبستگی نشان میدهد که بین عامل طبیعی گسل و توزیع سکونتگاه ها رابطه معنی داری در ناحیه مورد مطالعه وجود دارد و پراکنش سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه در رابطه با قابلیتها و محدودیت های محیطی - اکولوژیکی انتظام نیافته اند. 

    کلیدواژگان: سکونتگاه روستایی، گسل، GIS، استان کرمانشاه
  • اردشیر رستمی صفحات 31-44

    توزیع نامناسب خدماتعمومی در شهرها باعث شکلگیری معضلات اجتماعی و زمینهساز نابرابریها و بیعدالتی در آنها شده است. ازسوی دیگرتاثیر جبرانناپذیری برساختار، ماهیت و جداییگزینی طبقاتی محلات شهری و در نهایت مدیریت شهرها را با چالشهای جدی مواجه کرده است. با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش به ارزشیابی توزیع فضایی خدمات عمومی در سه مولفه و بیست ویک گویه در چهار شهر شهرستان گتوند پرداخته شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس روش به صورت پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، ساکنان شهرهای مورد مطالعه بوده است . به منظور بررسی نرمالبودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف اسمینروف و جهتبررسی وضعیت متغیرهای پژوهش از آزمون علامت و با استفاده از نرم - - افزار Spss استفاده شده است. در بخش تحلیل یافته ها، باتوجه به نتایج آزمون کلموگروف اسمینروف مشاهده میشود که مقدار - سطح معناداری آزمون در تمامی موارد کمتر از 05 / 0 شده است. پس فرض نرمالبودن داده ها رد شده است. همچنین نتایج حاصل از آزمون علامت در ارزیابی متغیرهای پژوهش در شهرهای مورد مطالعه نشان میدهد؛ شهرصالحشهر با امتیاز 02 / 3 ، شهر ترکالکی باامتیاز 69 / 2 ، شهر جنت مکان باامتیاز 61 / 2 و شهر سماله باامتیاز 53 / 2 قرار گرفتهاند. بنابراین باتوجه به اینکه عدد 3 به عنوان میانه نظری پاسخ متغیرها انتخاب شده، میزان رضایتمندی شهروندان از خدمات عمومی به غیراز شهر صالحشهر در سه شهر دیگر از وضعیت مناسبی برخوردار نمی باشد. 

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، خدمات عمومی شهری، آزمون علامت، شهرستان گتونn
  • صدیقه دولتشاه صفحات 45-68

    امروزه زیست پذیری دربیشتر کشورهای توسعه یافته به عنوان یک اصل راهنما در چارچوب گفتمان پایدداری در سیاسدت گذاری ها وبرنامه ریزی شهری گسترش پیدا کرده است. زیستپذیری شهری و حق به شهر مفاهیمی مرتبط با توسعه پایددار و عدالت اجتماعی در شهرها هستند و در ایجاد شهرهایی سالم، پویا و عادل تاثیرگذار هستند. این مقاله ضمن معرفی زیست پذیری وحق به شهر به عنوان رویکرد غالب دربرنامه ریزی شهری جهان معاصر خاستگاه نظری، دیددگاه هدای تاثیرگدذار و ادبیات نظری تجربی، ابعاد وشاخص های آن را بررسی کرده است. این تحقیق به لحاظ هدف بنیادی نظدری و داده هدای - - آن، به روش کتابخانه ای اسنادی فراهم آمده است. با توجه به گستردگی مباحث و رویکردهدای تبیندی موجدود در ایدن – زمینه، در این پژوهش تنها آن دسته از تحقیقاتی که تناسب بیشتری با موضوع تحقیق حاضر داشته اند مدورد بررسدی ردرار گرفته اند. سپس به بررسی نظریات هانری لوفور حق به شهر و نظریه کوین لینج، مارکوزه، تووی فنستر، هاروی و... همچنین مفاهیم پشتیبان و نزدیک به زیست پذیری همچون توسعه پایدار، شهر سالم، نوشدهرگرایی، رشدد هوشدمند و شدهر فشدرده پرداخته شده است. یافته های مقاله بیانگر این موضوع است که با توجه به شرایط امروز، در بیشترشدهرهای جهدان توافدق کلی درباره اهمیت و ضرورت شناخت، تحلیل و تبیین زیست پذیری شهری و حق به شهر در ابعاد گوناگون وجود دارد اما اجماع نظر درباره تعریف، معیارها و شاخص های آن وجود ندارد. مهم ترین علت این امر را می توان در وابستگی مسدتقیم این مفهوم به شرایط مکانی، زمانی و مهم تر از همه، بستر اجتماعی ارتصادی ومدیریتی جامعه هدف دانست. 

    کلیدواژگان: زیست پذیری، حق به شهر، توسعه پایدار، رشدهوشمند
  • لاله خواجوی نیا صفحات 69-81

    ارزیابی و مدیریت عملکرد یکی از مباحث ویژه مدیریت منابع انسانی، استراتژیک است و ابزار مناسبی برای ارتقای عملکرد کارکنان و سازمان به حساب میآید. توسعه پایدارشهری نیز به نوعی مدیریت عملکرد با ملزومات و پیشنیاز آنها و طراحی و اجرای در سازمان فضایی شهرها است. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی عملکرد مدیریت خدمات شهری و در سطح منطقه دو کلانشهر اهواز است. جامعه آماری تحقیق ساکنان منطقه 2 کلانشهر اهواز و حجم نمونه مورد بررسی با استفاده از فرمول کوکران 399 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه بندی شده بوده است. روش این پژوهش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه و برای تحلیل داده ها بااستفاده از آزمون های میانگین، T دومتغیره، همبستگی پیرسون، لون و Aniva استفاده شده است. نتایج تحقیق بوسیله آزمون میانگین نشان میدهد؛ میزان رضایت شهروندان از محلات منطقه 2 کلانشهراهواز امتیاز 69 / 2 کسب کرده که نشان دهنده رضایت پایینتر از حد متوسط وعدم رضایت شهروندان از عملکرد حوزه مدیریت خدمات شهری است. 

    کلیدواژگان: مدیریت خدمات شهری، محلات شهری، منطقه 2 کلانشهراهواز
  • زهرا پارسانیک صفحات 83-99

    پارکهای شهری؛ منطقه ای پوشیده از گیاه در داخل و اطراف شهر است که دارای دو کارکرد مهم برای شهر است. تعدیلدما، تلطیف هوا و زیبایی. با توجه به کمبود سرانه فضای سبز و توزیع نامناسب آن درکلانشهرمشهد و اهمیت این موضوع در این پژوهش به ارزیابی واولویتسنجی پارکهای موجود در منطقه 13 شهری کلانشهرمشهد بر اساس 6 شاخص؛ امکانات، زیبایی، امنیت، دسترسی، توزیع پراکندگی، مساحت وسعت؛ – - و استفاده از مدل تاپسیس پرداخته شده است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی با تاکید بر جنبه کاربردی و جمع آوری اطلاعات بر اساس پیمایش میدانی بوده است. نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان میدهد؛ از میان 13 پارک موجود در منطقه ثامن کلانشهرمشهد؛ تنها پارک امورشهراست که شاخصهای مطلوبیت و کیفیت آن تا حدی ارتقاء یافته است. همچنین نتایج حاصل از مدل تاپسیس حاکی از آن است که پارک امور شهر با رتبه (CL) 993 / 0 ، پارک شهید فهمیده با رتبه) CL) 773 / 0 ، پارک میر با رتبه) CL) 625 / 0 دارای بالاترین و پارک کوچه عیدگاه با رتبه) CL) 240 / 0 ، و پارک جاویدان با رتبه) CL) 185 / 0 و پارک بهاالتولیه با رتبه) CL) 140 / 0 دارای کمترین کیفیت و مطلوبیت میباشند. 

    کلیدواژگان: پارکهای شهری، فضای سبز، منطقه 13 شهری، کلانشهر مشهد، مدل تاپسیس
|
  • Ahmadreza Kaboli Pages 1-20

    The culture of a land is very influential on urban planning and architecture and with retention Basic factors cultural and artistic in buildings is leaves a special effectiveness. Westernism is evident in the urban planning and architecture of the Pahlavi Era, as far as many changes in the plans form are witnesses in this period. The present study is an applied study in terms of purpose and a survey study in terms of research methodology based on a questionnaire. The main aim of the research is to evaluate the relationship between cultural factors (in terms of façade and plan) in urban planning and architecture within the ahvaz city specially focusing on three icon buildings created in Pahlavi period: triangular college building, silo building and the Swan Hotel building with an architecture related to the European modernism period. The research data are collected using a questionnaire while the Cronbach’s method has been used for evaluating the reliability of this research instrument. We followed the snowball technique to determine the number and type of samples(41 experts). The data were analyzed using the SPSS software and Kolmogorov-Smirnov (KS) test and the Sign test. The results of KS test suggest that the significance level is below 0.05 in all cases; therefore, the data normality test is rejected. Also based on the Sign test, the value of 1.739 at the significance level of 0.082 for the “façade index” and the value of 1.562 at the significance levels of 0.118 for the “plan index” has not been significant for those three buildings. Both indices ,façade and plan, have been equally used when compared to the architecture of European modernism period.

    Keywords: Culture, Identity, Urban Planning, Architecture, Pahlavi Era, Ahvaz city
  • zahra gholami rad, kianoosh behrouzi Pages 21-30

    The emergence of human settlements, especially villages, has been based on suitable natural factors. In the world today, the gap between the findings of the humanities and their ability is increasing day by day to protect people's lives and property and the fury of nature continues to wreak havoc. Sciences themselves also contribute to the increase of these risks to some extent and new forms of danger with new effects which is caused by improper use of technology. The role of geomorphology studies and preparation of geomorphology maps is especially important in rural construction but in most cases in decisions lead to the preparation of rural development plans. Geomorphological factors and the influence of morphogenic phenomena are forgotten and not taken into consideration. In the shadow of such studies, stable and unstable lands and their instability methods are determined with effective mechanisms.The present study examines and evaluates the settlement of 2793 rural places in connection with faults in Kermanshah province. In order to investigate these factors, accurate and powerful GIS software was used to produce and analyze maps. During this process, first the base maps were prepared, then the settlement of settlements was analyzed in relation to the fault layer and the correlation test (Pearson's type) was used to determine the degree of correlation between natural factors and the distribution of settlements. The results of the correlation coefficient method show that there is a significant and strong relationship between the natural factor of the fault and the distribution of settlements in the studied area, and the distribution of the studied rural settlements is regular in relation to the environmental-ecological capabilities and limitations.

    Keywords: Rural Settlement, Faults, GIS, Kermanshah Province
  • Ardeshir Rostami Pages 31-44

    Improper distribution of public services in cities causes the formation of social problems have become the foundation for inequalities and injustice in them. On the other hand, the irreversible impact on the structure, The nature and class separation of urban areas and finally management of the cities has faced serious challenges. Due to the importance of the topic in this research evaluation of the spatial distribution of public services in three components and twenty-one items in four cities of gotvand township has been discussed. The research method is applied in terms of purpose and based on survey method. The statistical population of the research was the residents of the cities under study. In order to check the normality of the distribution of the data from the Kolmogorov-Smirnov test and in order to check the status of the research variables, the sign test was used using Spss software. In the analysis of the findings, according to the results of Kolmogorov-Smirnov test, is observed that the value of the significance level of the test is less than 0.05 in all cases. Therefore, the assumption of normality of the data is rejected. Also, the results of the sign test in the evaluation of the research variables in the cities under study show; Salehshahr city with a score of 3.02, Torkalaki city with a score of 2/69, Jannat makan city 2/61 and Somaleh city has been ranked 2.53. Therefore, due to the fact that the number 3 is chosen as the theoretical middle of the response of the variables, the level of satisfaction of citizens with public services, except for Salehshahr in other three cities, it does not have a good condition.

    Keywords: Spatial Distribution, Public Urban Services, Sign Test, Gotvand Township
  • sadigheh dolatshah Pages 45-68

    Nowadays, in most developed countries, sustainability has been developed as a guiding principle in the framework of sustainability discourse in urban planning and policies. Urban livability and the right to the city are concepts related to sustainable development and social justice in cities and are effective in creating healthy, dynamic and just cities. While introducing livability and the right to the city as a dominant approach in urban planning in the contemporary world, this article has examined its theoretical origins, influential views and theoretical-experimental literature, its dimensions and indicators. In terms of the fundamental-theoretical goal and its data, this research has been provided by the library-document method. Considering the wide range of topics and explanatory approaches available in this field, in this research, only those researches that have more relevance to the current research topic have been examined. Then, the theories of Henri Lefebvre and the theory of Kevin Lange, Marcuse, Tovey Fenster, Harvey, etc., as well as supporting concepts close to livability such as sustainable development, healthy city, neo-urbanism, smart growth and compact city have been examined. The findings of the article show that according to today's conditions, in most cities of the world there is a general agreement about the importance and necessity of recognizing, analyzing and explaining urban livability and the right to the city in various dimensions, but there is a consensus of opinion about the definition, standards and indicators. It does not exist. The most important reason for this can be seen in the direct dependence of this concept on the spatial and temporal conditions, and most importantly, the socio-economic and management background of the target community.

    Keywords: livability, right to the city, sustainable development, smart growth
  • Laleh Khajavinia Pages 69-81

    Evaluation and performance management is one of Special issues of human resources and management strategic and an appropriate tool the considered to improve the performance of employees and organizations. Sustainable urban development in a way Performance management with their requirements and prerequisites and design and implementation in the spatial is organization of cities. The main goal of this research, Evaluation of the performance of urban services management at the level of the region is two metropolises of Ahvaz. The statistical research population of the residents of Ahvaz Metropolis Region 2 And the size of the studied sample was determined by using the Cochran formula of 399 people. The sampling method was classified randomly. The method of this survey research is using a questionnaire and for data analysis using average tests, T (variable two), Pearson's Correlation and Levene's and Aniva has been used. The research results by the average test shown , The level of satisfaction of the citizens of the region two of Ahvaz metropolis Scored 2/69 points which indicates a lower than average level of satisfaction and lack of citizens' satisfaction with urban services management.

    Keywords: urban service management, urban neighborhoods, Ahvaz metropolis of region two
  • zahra parsanik Pages 83-99

    city parks; is an regions covered with plants in and around the cities, which has two important functions for the city. Temperature adjustment, air conditioning and beauty. Due to the lack of green spaces per capita and its inappropriate distribution in mashhad metropolis and the importance of this issue in research to evaluate and prioritize the existing parks in the region 13th mashhad metropolis based on 6 indicators, Facilities, beauty, security, access, distribution-scattering, space and the use of the TOPSIS model has been discussed. The descriptive-analytical research method was based on field survey with emphasis on the practical aspect and data collection. The results of the research findings show; among the 13 parks in the samen region of mashhad metropolis; the only park is omurshahr that its desirability and quality indicators have been upgraded to some extent. Also, the results of the TOPSIS model indicate that the park of the Amurshahr with score 0/993, shahid Fahmideh park with score 0/773, mir park 0/625 has highest. Eidgah Alley with score 0/240 and javidan park 0/185 and bah al-tolieh park 0/140 have the lowest quality and desirability.

    Keywords: Urban Parks, Green Space, Urban Rigion 13, Mashhad Metropolis, Topsis Model