فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 50 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهلا زورمند بناب، فریده حسین ثابت*، ابوالقاسم عیسی مراد صفحات 1-42

    اختلال طیف اوتیسم، ناتوانی تحولی_عصبی پایداری است که چالش‍های مداوم در رشد ارتباط اجتماعی، گفتار، ارتباطات غیرکلامی و همچنین الگوهای رفتاری کودک دارای این اختلال، می‍تواند تعامل مادر و فرزند را تحت تاثیر قرار ‍دهد. ازاین رو، توجه به عوامل موثر بر سازگاری مادر، به‍ منظور ارتقای سلامت مادر و بهبود روابط مادر_کودک، حایز اهمیت است. پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش صبر و هوش اخلاقی در پیش‍بینی مولفه‍ های کنترل عمل (جهت‍ گیری پویا و ایستا) مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد. جامعه آماری شامل حدود 300 مادر دارای کودک با اختلال طیف اوتیسم عضو در گروه مرد‍م‍نهاد و خودجوش «پرسش و پاسخ تجربی اوتیسم نگار؛ مادر ایلیا» در شهر تهران بود که از بین آن‍‍ها 169 نفر به شیوه نمونه‍ گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس سنجش صبر حسین ثابت (PS)، پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (MIQ) و پرسشنامه تجدیدنظر شده کنترل عمل (ACS-R) به روش اجرای اینترنتی استفاده گردید. تحلیل داده‍ ها با استفاده از نرم‍افزار spss و فنون آماری توصیفی، تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری صورت گرفت. نتایج نشان داد بین صبر و هوش اخلاقی با مولفه‍ های کناره‍ گیری، آغازگری و پافشاری رابطه مثبت و معنادار و با مولفه‍ های اشتغال ذهنی، دودلی و بی‍ثباتی رابطه منفی و معنادار وجود دارد؛ بنابراین یافته‍ ها بیانگر نقش صبر و هوش اخلاقی در بالا بردن جهت‍گیری پویا و کاهش جهت‍ گیری ایستا در مادران کودکان با اختلال طیف اوتیسم می‍باشد.

    کلیدواژگان: صبر، هوش اخلاقی، کنترل عمل، جهتگیری پویا، جهتگیری ایستا
  • میرجواد مجردآذر، جلال دهقانی زاده* صفحات 43-68

    پژوهش حاضر باهدف ‏بررسی اثر تمرینات مربع گام‍برداری بر حافظه‍کاری و تعادل کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش‍آزمون و پس‍آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 6 تا 12 سال مبتلا به اوتیسم خفیف شهرستان ارومیه در سال 1401 بود که به صورت تصادفی هدفمند 30 نفر از آن ها انتخاب و در دو ‏گروه 15 نفری آزمایش (میانگین سنی: 56/1±12/8) و کنترل (میانگین سنی:58/1± 78/7) قرار گرفتند. آزمون لک لک جهت سنجش تعادل ‏ایستا، آزمون راه رفتن پاشنه به پنجه جهت سنجش ‏تعادل پویا و پرسشنامه‎ ‎کارکردهای اجرایی بریف فرم والدین بالستر جراردو همکاران (2000‏) ‏در پیش آزمون و پس آزمون به طور مشابه انجام دادند. گروه آزمایش طی 12 هفته، هفته ای سه جلسه و هر جلسه 70 دقیقه به اجرای ‏تمرینات مربع گام‍برداری پرداختند. داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یکراهه تحلیل شد. نتایج نشان داد که با کنترل نمره پیش آزمون، بین نمرات آزمون تعادل ایستا و پویا، حافظه‍کاری دو گروه تجربی ‏و کنترل در پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/0‏p=‎‏)؛ بنابراین انجام این تمرینات می‍تواند راهبردی موثر برای بهبود تعادل و حافظه‍‏کاری در کودکان مبتلا به اوتیسم خفیف باشد.

    کلیدواژگان: مربع گامبرداری، حافظهکاری، تعادل، اوتیسم
  • محسن نیازی، سید حسین سیادتیان* صفحات 69-100

    دوره نوجوانی به عنوان یکی از دوره‍های پرچالش در زندگی انسان شناخته می‍شود که بحران‍های فراوانی در زمینه هیجانی اجتماعی و حتی آموزشی به همراه دارد. این دوره برای نوجوانانی که مبتلا به کم‍توانی ذهنی هستند می‍تواند با چالش‍ها و رنج‍های بیشتری روبه رو باشد؛ ازاین رو هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین تجربه زیسته چالش‍های نوجوانان کم‍توانی ذهنی بود. جامعه موردپژوهش شامل تمامی نوجوانان پسر مبتلا به کم‍توانی ذهنی در مدرسه پیش حرفه‍ای و حرفه‍ای شهر کاشان که در سال تحصیلی 1402-1401 مشغول به تحصیل بودند، است که از بین آنان 9 نفر به شیوه هدفمند برای پژوهش انتخاب شدند. داده‍ها با استفاده از مصاحبه‍های نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش 7 مرحله‍ای کلایزی تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاکی از استخراج 3 مضمون اصلی و 9 مضمون فرعی بود. مضمون‍های اصلی عبارت اند از: 1-چالش اجتماعی (1- شغل و آینده شغلی و نگرانی از آن، 2- اوقات فراغت، 3- شرم و خجالت از شناسایی، 4- دغدغه ازدواج)، 2- چالش فردی (1-پذیرش منفی، 2- پذیرش مثبت،3-بیماری‍ها و نیاز به دارو، 4-استقلال مالی)، 3- چالش خانوادگی (1- نگرش خانواده) بود که در پژوهش به تفصیل موردبررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج مشخص گردید که رسیدگی به مشکلات و چالش‍های نوجوانان کم توانی ذهنی ضروری می‍باشد و ازاین رو ارایه خدمات حمایتی و آموزشی برای نوجوان و خانواده آنان می‍تواند از مشکلات آنان بکاهد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسانه، نوجوان، کم توانی ذهنی
  • مریم محمدی دولت آباد، یاسر رضاپور میرصالح*، آزاده چوبفروش زاده صفحات 101-128
    اختلال بیش فعالی-نقص توجه ازجمله اختلالاتی است که منجر به بروز مشکلات متعددی برای کودکان مبتلا می شود، درمان های متعددی نیز برای بهبود این اختلال پیشنهادشده، اما پرداختن به درمان های غیردارویی که فاقد عوارض جانبی باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش اثربخشی تیاتردرمانی بر پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی - نقص توجه موردبررسی قرارگرفته. از طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون همراه با گروه کنترل و آزمون پیگیری برای اجرای این مطالعه استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نقص توجه شهر رفسنجان بود که ازاین بین تعداد 16 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان اعضا نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 8 نفره آزمایش و کنترل جای گذاری شدند. اعضای گروه آزمایش در جلسات گروهی تیاتردرمانی شرکت کردند، درحالی که برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی شهیم (1385) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود که میزان پرخاشگری گروه آزمایش پس از انجام مداخله ی تیاتردرمانی و همچنین بعد از گذشت یک ماه (مرحله پیگیری)، نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. (001/0>P) بنابراین می توان نتیجه گرفت که تیاتر درمانی موجب کاهش میزان پرخاشگری در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی - نقص توجه می شود.
    کلیدواژگان: فعالی، پرخاشگری، تئاتردرمانی، نقص توجه
  • مرتضی زیبایی ثانی، محمد محمدی پور*، ابوالقاسم شکیبا صفحات 129-158

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی آموزش یادگیری مغز محور و روش چندحسی بر حافظه کاری دانش آموزان پایه سوم با اختلال ریاضی انجام گرفته است. این مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری آن تمامی دانش آموزان پایه سوم با اختلال ریاضی مراجعه کننده به مرکز آموزشی و توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری آموزش وپرورش سبزوار در سال تحصیلی 1401-1400 بود که 45 نفر از آن ها به صورت نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و به تصادف در سه گروه مساوی قرار گرفتند. گروه های آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای به تفکیک تحت آموزش یادگیری مغزمحور و روش چندحسی قرار گرفتند و گروه گواه آموزشی ندید. ابزار پژوهش مقیاس حافظه کاری دانیمن و کارپنتر (1983) بود و داده ها با روش تحلیل واریانس با طرح اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد. نتایج حاکی از اثربخشی مثبت هر دو روش بر حافظه کاری بود. همچنین اثربخشی روش یادگیری مغزمحور هم در پس آزمون و هم در دوره پیگیری بیش از آموزش چندحسی بود (05/0>P). بر همین اساس می توان از این دو روش در جهت ترمیم مشکلات حافظه کاری دانش آموزان با نقص یادگیری ریاضی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: یادگیری مغزمحور، روش چندحسی، حافظه کاری، اختلال ریاضی
  • مریم ابراهیمی، محبوبه طاهر*، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 159-186

    اختلالات طیف اوتیسم اثرات نامطلوبی بر زندگی خانوادگی می گذارد. بر این اساس این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی مبتنی بر پذیرش مثبت بی قیدوشرط خود بر نگرش به فرزندآوری مادران دارای فرزند با اختلالات طیف اوتیسم انجام گرفت. پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران دارای فرزند مبتلا به اوتیسم شهر ساری در سال 1401-1400 تشکیل دادند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه) جای دهی شدند. افراد حاضر در گروه آزمایش مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر پذیرش مثبت بی قیدوشرط خود را طی دو ماه در 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورداستفاده در این پژوهش شامل مقیاس نگرش به باروری و فرزندآوری سودربرگ و همکاران (2013) بود. نتایج آزمون نشان داد که واقعیت درمانی مبتنی بر پذیرش مثبت بی قیدوشرط خود بر نگرش به باروری و فرزندآوری مادران فرزند با اختلالات طیف اوتیسم تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش واقعیت درمانی مبتنی بر پذیرش مثبت بی قیدوشرط خود با بهره گیری از آموزش روش های مناسب برای پذیرش واقعیت و انتخاب های اخلاقی و مسیولانه می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود نگرش به باروری و فرزندآوری مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، نگرش به باروری و فرزندآوری، مادران، اختلالات طیف اوتیسم
  • فاطمه حسین جانی، مهدی زمستانی* صفحات 187-223
    اختلال طیف اوتیسم یکی از اختلالات عصبی-تحولی حایز اهمیت است که همواره با سایر اختلالات روان پزشکی همبودی بالایی دارد. یکی از راه های بررسی این همبودی، شناسایی مکانیسم های زیربنایی دخیل در آن می باشد. پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی گر تنظیم هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی در ایجاد اختلالات برون نمود در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شد. مطالعه حاضر از نوع مطالعات همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در محدوده سنی 8 تا 18 سال از مدارس استثنایی و مراکز اوتیسم و انجمن های اوتیسم در شهرهای تهران، تبریز و میانه بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 117 نفر کودک و نوجوان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش حاضر به صورت آنلاین از والدین جمع آوری شدند. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر توسط نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که علایم اوتیسم به صورت مستقیم و معناداری ایجاد آسیب های طیف برون نمود را در کودکان مبتلا به طیف اوتیسم تبیین می کند. همچنین تنظیم هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی به عنوان عوامل میانجی گر، شدت آسیب های طیف برون نمود را در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم تبیین می نمایند. با توجه به این یافته های می توان نتیجه گیری کرد که متغیرهای تنظیم هیجان و عدم تحمل بلاتکلیفی به عنوان عوامل فراتشخیصی آسیب زا احتمالا نقش واسطه ای مهمی در تشدید علایم آسیب های برون نمود در کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، عوامل فراتشخیصی، تنظیم هیجان، عدم تحمل بلاتکلیفی، اختلالات برون نمود
  • مهسا ذوالفقاری*، محسن شاکری نسب صفحات 225-254
    بعضا وجود رفتارهای تکانشی در کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش‍فعالی باعث می گردد تا مشکلات اجتماعی در آنان افزایش یابد؛ که میزان تعامل با والد، می تواند موجب افزایش توانمندی های آنان گردد. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی بازی مشترک والد و کودک بر کاهش تکانشگری و افزایش مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش‍فعالی انجام پذیرفت. در این پژوهش از روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شد و جامعه آماری آن را تمامی کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش‍فعالی شهر بجنورد و مادران آن ها در سال 1401 تشکیل دادند؛ که 30 نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جای دهی شدند. برای هر دو گروه پیش آزمون، شامل مقیاس تکانشگری بارت (1995) و مقیاس مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) به اجرا درآمد و گروه آزمایش به مدت 8 جلسه دوساعته به صورت هفتگی تحت بازی مشترک والد و کودک قرار گرفتند و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه مجددا پس آزمون را تکمیل نموده و نتایج از طریق تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد، بازی مشترک والد و کودک در کاهش تکانشگری و افزایش مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش‍فعالی موثر است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که می توان از بازی مشترک والد و کودک در کاهش مشکلات رفتاری و افزایش مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش‍فعالی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بازی مشترک والد و کودک، تکانشگری، مهارت های اجتماعی، کودکان با اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی.
  • جعفر محمودی، ایمان مصباح، علی رضایی شریف * صفحات 255-286

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی رویکرد مبتنی بر شفقت بر ناگویی هیجانی و احساس انسجام در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی انجام شد. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری، مادران دارای فرزند کم توان ذهنی در شهر مرند بود که از سال‍ 1396 تا 1401 در اداره بهزیستی برای فرزندان خود پرونده معلولیت داشتند و تعداد 30 نفر از آن ها که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آموزش رویکرد مبتنی بر شفقت طی 8 جلسه برای گروه آزمایش به اجرا درآمد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. داده ها به وسیله مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (1994) و احساس انسجام آنتونوسکی (1987) در سه مرحله ارزیابی جمع آوری و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد درمان مبتنی بر شفقت بر ناگویی هیجانی و احساس انسجام اثربخش بوده است (05/0<p). همچنین نتایج مرحله پیگیری نشان داد که اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر ناگویی هیجانی و احساس انسجام مادران دارای فرزند کم توان ذهنی پایدار بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده، متخصصان حوزه روانشناسی و مشاوره می‍توانند به منظور کاهش ناگویی هیجانی و افزایش احساس انسجام مراقبان فرزندان کم توان ذهنی از برنامه‍ های آموزشی مبتنی بر رویکرد شفقت استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: احساس انسجام، درمان مبتنی بر شفقت، کم توانی ذهنی، ناگویی هیجانی
|
  • Shahla Zoormand Bonab, Farideh Hosseinsabet *, Aboalghasem Isamorad Pages 1-42

    Autism spectrum disorder is a persistent neurodevelopmental disability that persistent challenges in the development of social communication, speech, non-verbal communications also behavioral patterns of a child with this disorder can affect mother-child interaction. Therefore, it is important to pay attention to the factors affecting mother's adaptation in order to promote mother's health and improve mother-child relations. The present study was conducted with the aim of determining the role of patience and moral intelligence in predicting the action control components (action and state orientation) of mothers of children with autism spectrum disorder. The statistical population included about 300 mothers with children with autism spectrum disorder who were members of the male-manahad and self-organized group "Negar's Autism Experimental Question and Answer; Ilya's Mother" in Tehran, of which 169 people were selected by convenience sampling method.To measure the research variables, Hossein Sabet Patience Measurment Scale (PS), Lenick and Kiel Moral Intelligence Questionnaire (MIQ), Action Control Scale-Revised (ACS-R) were used in the internet implementation method. Data analysis was done using spss software and descriptive statistical techniques, Pearson correlation analysis and multivariables regression analysis. The results showed that there is a positive and significant relationship between patience and moral intelligence with the components of disengagement, initiative and persistency and a negative and significant relationship with the components of preoccupation, hesitation and volatility. Therefore, the findings indicate the role of patience and moral intelligence in increasing action orientation and reducing state orientation in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Keywords: Patience, moral intelligence, Action Control, Cction Orientation, Sstate Orientation
  • MirJavad Mojarrad Azar, Jalal Dehghanizade * Pages 43-68

    The purpose of the present study was to investigate the effect of the Square Stepping Exercise on working memory and balance of children with autism. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all children aged 6 to 12 with mild autism in Urmia city, 30 of them were randomly selected and tested in two groups of 15 (average age: 12.8±1.56) and control (mean age: 7.78 ± 1.58). Stork test is used to measure static balance, the heel-to-toe walking test to measure dynamic balance, and the parent executive functions questionnaire of Balster et al. (2000) in pre-test and post-test similarly. The experimental group performed square stepping exercises for 12 weeks, three sessions a week, and each session lasted 70 minutes. The data were analyzed through a one-way analysis of covariance in SPSS software version 24. The results showed that by controlling the pre-test score, there is a significant difference between the scores of the static and dynamic balance test and working memory of the two experimental and control groups in the post-test (p=0.001). Therefore, performing these exercises can be an effective strategy for improving balance and working memory in children with mild autism.

    Keywords: Square Steppin, Working memory, balance, Autis
  • MOHSEN NIAZI, Sayed Hossein Siadatian Arani * Pages 69-100

    Adolescence is known as one of the most challenging periods in human life, which brings many emotional, social and even educational crises. This course can be faced with more challenges and sufferings for teenagers who are intellectual disability, so the purpose of this research was to explain the lived experience of the challenges of intellectual disability teenagers. The research population included all boys with intellectual disability in the pre-professional and vocational schools of Kashan who were studying in the academic year 1402-1401, among them 9 people were targeted for Research were selected. The data was collected using semi-structured interviews and analyzed with the 7-step Colaizzi method. The results indicated the extraction of 3 main themes and 9 secondary themes. The main themes are: 1- social challenge (1- job and career future and worry about it, 2- free time, 3- shame and embarrassment of recognition, 4- concern about marriage), 2- individual challenge (1- acceptance) The negatives were 2- positive acceptance, 3- diseases and the need for medicine, 4- financial independence), 3- family challenges (1- family attitude) which were examined in detail in the research. According to the results, it was determined that it is necessary to deal with the problems and challenges of intellectual disability teenagers, and therefore, providing support and educational services for teenagers and their families can reduce their problems.

    Keywords: Lived experience, Phenomenological, adolescent, Intellectual
  • Maryam Mohammadi Dolatabad, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 101-128
    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the disorders that causes many problems for children. Numerous treatments have been suggested to improve this disorder, but this is so important to use non-pharmacological treatments that have no side effects. In this study, the effectiveness of theater therapy on aggression in children with attention deficit hyperactivity disorder was investigated. A quasi-experimental design of pre-test-post-test with control group and follow-up test was used. The statistical population included all children with attention deficit hyperactivity disorder in Rafsanjan City, which 16 children were selected by using available sampling method and were randomly dividedin experimental and control groups. The experimental group participated in theater therapy group sessions, while the control group received no intervention. Data gathered by using Shahim Elementary School Aggression Questionnaire, at three phases: pre-test, post-test and follow-up. Analysis of variance with repeated measurment was used to analyze the data. The results showed that the aggression of the experimental group had decreased compared to the control group after the intervention and also after one month (follow-up stage). Therefore, it can be concluded that theater therapy reduces the rate of aggression in children with attention deficit hyperactivity disorder.
    Keywords: Aggression, attention deficit, hyperactivity, Dramatherapy
  • Mortaza Zibaei Sani, Mohammad Mohammadi Pour *, Abulqasem Shakiba Pages 129-158

    The present study aimed to compare the effectiveness of brain-based and multi-sensory learning on the working memory of third-grade students with math disorders. The study followed an experimental design with a pre-test and post-test, with a control group. Forty-five third-grade students with math disorders were selected from Sabzevar Learning Disorders Center in the academic year of 2022 through purposeful and accessible sampling, and were randomly divided into three groups of equal size. The experimental groups received separate training in brain-based and multi-sensory learning, while the control group did not receive any training. The research tool was Danmin and Carpenter's Working Memory Scale (1983), and the data was analyzed through a repeated measures design with Benferroni's post hoc test. The results suggested a positive effect of both training methodologies on active memory. The effectiveness of the brain-based learning method was found to be superior to the multi-sensory training in both the post-test and follow-up periods (P<0.05). These findings suggest that both methods can be employed to address working memory difficulties in students with math learning disabilities.

    Keywords: brain-based learning, multisensory method, Working memory, dyscalculia
  • Maryam Ebrahimi, Mahboobe Taher *, Abbasali Hossein Khanzadeh Pages 159-186

    Autism spectrum disorders have adverse effects on family life. Based on this, this research was conducted with the aim of investigating the Effectiveness of Reality Therapy Based on Unconditional Positive Self-Acceptance on the Attitude towards Childbearing in Mothers of Children with Autism Spectrum Disorders. The present study was an experiment with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the research was made up of all mothers of children with autism in Sari City in 2021-2022, from which a sample of 30 people was selected using the available sampling method and randomly divided into two groups (15 people in the experimental group and 15 people were placed in the control group. The people in the experimental group received reality therapy intervention based on unconditional positive acceptance for two months in 8 sessions of 60 minutes. The questionnaire used in this research included Soderberg et al.'s (2013) attitude scale towards fertility and childbearing. The results of the test showed that reality therapy based on unconditional positive self-acceptance has a significant effect on the attitude towards fertility and childbearing of mothers of children with autism spectrum disorders. Based on the findings of the present research, it can be concluded that reality therapy training based on unconditional positive self-acceptance, with the benefit of teaching appropriate methods for accepting reality and making moral and responsible choices, can be used as an efficient method to improve the attitude towards fertility and childbearing.

    Keywords: Reality Therapy, attitude to fertility, childbearing, mothers, Autism Spectrum Disorders
  • Fatemeh Hosseinjani, Mehdi Zemestani * Pages 187-223
    Autism spectrum disorder (ASD) is one of the important neurodevelopmental disorders that always has a high comorbidity with other psychiatric disorders. One of the ways to investigate this comorbidity is to identify the underlying mechanisms involved in this association. The aim of the present study was to explore the mediating role of emotion regulation and intolerance of uncertainty in the development of externalizing disorders in children with ASD. The current research was a correlational study using structural equation modeling (pathway analysis). The statistical population included all children and adolescents with ASD in the age range of 8 to 18 years from autism schools and the autism society in Tehran, Tabriz, and Mianeh province. Using a convenience sampling method, a sample of 117 children was selected and the data were collected online from parents. Pearson correlation coefficient and pathway analysis were used for the statistical analysis of data by SPSS and AMOS software. The results of the present study showed that the symptoms of autism directly and significantly explain the symptoms of externalizing spectrum disorders. Also, emotion dysregulation and intolerance of uncertainty as mediating factors explain the severity of externalizing spectrum disorders impairments in children with autism disorder. According to these findings, it can be concluded that emotion dysregulation and intolerance of uncertainty as pathological transdiagnostic factors play an important mediating role in the exacerbation of the symptoms of externalizing disorders in children with ASD.
    Keywords: autism spectrum disorder, Transdiagnostic factors, emotion regulation, Intolerance of uncertainty, externalizing disorders
  • Mahsa Zolfaghari *, Mohsen Shakerinasab Pages 225-254
    Sometimes, the presence of impulsive behaviors in children with attention deficit/hyperactivity disorder increases their social problems, and the amount of interaction with their parents can increase their abilities. Based on this, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of parent-child joint play on reducing impulsivity and increasing the social skills of children with attention deficit/hyperactivity disorder. In this research, a semi-experimental method was used with a pre-test and post-test design with a control group, and its statistical population consisted of all children with attention deficit/hyperactivity disorder in Bojnord city and their mothers in 2022, 30 of whom were selected by purposive sampling and were randomly placed in two groups of 15 people, experimental and control. For both groups, the pre-test, including Barth's impulsivity scale (1995) and Matson's social skills scale (1983), was implemented, and the experimental group had 8 two-hour weekly sessions under the joint game. The parent and the child were placed and the control group did not receive any intervention. Both groups completed the post-test again and the results were analyzed through analysis of covariance. The findings showed that Parent-child joint play is effective in reducing impulsivity and increasing the social skills of children with attention deficit/hyperactivity disorder. The results of this research show that parent-child joint play can be used to reduce behavioral problems and increase the social skills of children with attention deficit/hyperactivity disorder.
    Keywords: parent-child joint play, impulsivity, social skills, children with attention deficit, hyperactivity disorder
  • Jafar Mahmoodi, Iman Mesbah, Ali Rezaeisharif * Pages 255-286

    The current study has been conducted to get the amount of effectiveness of the compassion-based approach on alexithymia and the sense of coherence in mothers with intellectually disabled children. It has been in progress for two months with a semi-experimental design using pre-test and post-test, accompanied by a control group. The whole population of the study involved 56 mothers having intellectually disabled children, who registered them in the Marand Well-being Organization Office from 2017 to 2022, of whom 30 had the required condition to get into the research. The study used a purposeful method for choosing the samples and put them randomly in two experimental and control groups. Compassion-based approach training was conducted in eight sessions for the experimental group while the control group received nothing. The data collected were analyzed and collected through alexithymia and the sense of coherence scales and were undergone the SPSS-22 software for the latter analysis and variance calculations. According to the results obtained compassion-based approach therapy for alexithymia and sense of coherence had a meaningful effect (p≤0/05). The follow-up stage has also demonstrated that the effect of compassion-based treatment on alexithymia and the sense of coherent sense of mothers with intellectually disabled children has been stable. Based on the results, psychology and counseling experts could use compassion-based training programs for alexithymia reduction and coherence sense enhancement of intellectually disabled children’s caregivers.

    Keywords: alexithymia, Compassion-based therapy, Intellectual disability, sense of coherence