فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره رحیمی کلایه، عادل آذر*، علی رجب زاده، عباس مقبل باعرض صفحات 1-18
    پروژه یک تلاش موقتی است برای دستیابی به هدف از پیش تعیین شده. پروژه های عمرانی عموما به عنوان یکی از پایه های توسعه اقتصادی در جهان در نظر گرفته می شوند و به این دلیل سالانه میلیون ها دلار در آن ها سرمایه گذاری می شود. پروژه های عمرانی موفق منجر به حفظ منابع و رشد اقتصاد می گردند. برای دستیابی به موفقیت پروژه شناخت متغیرهای موثر در آن و روابط موجود بین آن ها مهم ترین اصل است. هدف این پژوهش نگاشت نقشه موفقیت پروژه با استفاده از رویکرد تحلیل و توسعه گزینه های استراتژیک است. داده های تحقیق با استفاده از مصاحبه و جلسات برگزارشده با خبرگان ، اساتید و کارشناسان به دست آمده و نقشه ها با استفاده از نرم افزار Decision Explorer ترسیم و تجزیه وتحلیل شده اند. سابقه کارفرما، سابقه مشاور، خبرگی پیمانکار، وجود هماهنگی در بخش های کارفرما و وابستگی پرداخت به مشاور به پیشرفت پروژه به عنوان منشاهای اصلی و مهم در دستیابی به موفقیت پروژه شناسایی شدند که تمرکز بر آن ها موجب تقویت متغیرهای اصلی در نقشه شده و در مرحله بعد به موفقیت پروژه می انجامد
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، پروژه عمرانی، پیمانکاری، تحلیل و توسعه گزینه های استراتژیک
  • امیرحسین فرهادی، ابوالقاسم سرآبادانی*، سید سپهر قاضی نوری صفحات 20-45

    یکی از روش های افزایش تاب آوری در هر کشوری و متعاقبا هر صنعتی، افزایش توانمندی در حوزه فناوری است. اکتساب فناوری های راهبردی از کشورهای صاحب فناوری همواره با چالش روبه رو بوده است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه مدلی از تاب آوری بومی با رویکرد اکتساب درون زای فناوری در یکی از صنایع با فناوری راهبردی ایران می باشد. روش تحقیق بصورت ترکیبی است. مرحله اول با راهبرد کیفی به روش پدیدارشناسی انجام گردیده است. در این مرحله، مصاحبه با 20 نفر از خبرگان این حوزه انجام و پس از تحلیل داده ها با کمک نرم افزار ATLAS.ti ابعاد و مولفه های موثر استخراج گردید. در مرحله دوم به منظور ارزیابی ابعاد و معیارهای استخراج شده، با استفاده از روش کمی تحلیل معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار smart PLS و نظرخواهی از 76 نفر از صاحبنظران این صنعت، معیارهای استخراج شده تحلیل عاملی تاییدی گردید. در نهایت ابعاد حکمرانی فناوری پیشتاز، سازمان دهی پویا، مدیریت باورمند، سرمایه اجتماعی سازمانی، نهادهای میانجی دانش بنیان و تجاری سازی محصول بومی 6 بعد مدل هستند که از 28 مقوله فرعی شناسایی شده، 2 مقوله فرعی در مرحله ارزیابی کمی حذف و در نهایت مدل بدست آمده به همراه 26 مولفه تایید شده، استخراج گردید. نتایج این پژوهش، می تواند به مدیران و سیاستگذاران این حوزه کمک نماید تا بستر مناسبی برای تصمیم گیری جهت توسعه درونزای فناوری در شرایط تحریم فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، اکتساب درون زای فناوری، تحقیق و توسعه، روش تحقیق ترکیبی
  • عبدالکریم محمدی بالانی، محمود دهقان نیری*، محمدرضا تقی زاده یزدی صفحات 47-70

    زنجیره های تامین، یکی از مهم ترین زیربناهای اقتصاد پیچیده حال حاضر دنیا هستند. مدیریت بهینه موجودی و عملیات در سطح زنجیره تامین مسیله ای پیچیده است که حل آن نیازمند توسعه روش های مناسب است. هدف این پژوهش، ارایه یک روش شناسی برای حل مسیله انتخاب تامین کننده، تعیین سیاست کنترل موجودی، تعیین پارامترهای سیاست کنترل موجودی در زنجیره تامین توربین گازی به صورت توام است. بدین منظور از رویکرد بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی گسسته پیشامد استفاده شده است. در ابتدا یک مدل ریاضی برای این مسیله با این فرض که در مرحله بعدی، بسیاری از محاسبات معادلات جبری، جای خود را به مدل شبیه سازی می دهند، ساخته شد. در ادامه مدل شبیه سازی برای زنجیره تامین توربین گازی شرکت توربو کمپرسور نفت ساخته و اعتبارسنجی شد. در ادامه با پیوستن مدل شبیه سازی و مدل ریاضی به یکدیگر، مدل ترکیبی به دست آمد. نوآوری این مدل از این جهت است که برای اولین بار، سیاست های کنترل موجودی مختلف در مدل شبیه سازی تعبیه شده و به صورت متغیر تصمیم در دسترس است و الگوریتم بهینه سازی می تواند سیاست های مختلف را برگزیند. همچنین پارامترهای سیاست ها نیز در کنار خود سیاست ها به عنوان متغیر تصمیم ارایه شده اند. برای حل این مسیله بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی، الگوریتم بهینه سازی عقاب طلایی پیشنهاد شده است. نتایج نشان دهنده آن است که سیاست کنترل موجودی بهینه برای تمام قطعات، مرور دایم است. همچنین در جواب بهینه به دست آمده، سفارشات تامین قطعات تنها برای دو تامین کننده از پنج تامین کننده در دسترس صادر می شود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی مبتنی بر شبیه سازی، زنجیره تامین، الگوریتم بهینه سازی عقاب طلایی، کنترل موجودی، انتخاب تامین کننده
  • مرتضی صالحی سربیژن، جواد بهنامیان* صفحات 72-96
    برنامه ریزی تولید ادغامی همواره یکی از ارکان غیرقابل تفکیک در امر تولید بوده است. امروزه، با پیچیده تر شدن شرایط تولید، برنامه ریزی تولید ادغامی تولید نقش بسزایی در موفقیت شرکت های بزرگ تولیدی ایفا می نماید. در این رابطه، پیش بینی تقاضا یکی از عوامل اثرگذار در کاهش هزینه های مسیله ی برنامه ریزی تولید ادغامی هست بطوریکه اشتباه در پیش بینی تقاضا می تواند منجر به کسری یا مازاد تولید می شود. از طرف دیگر پیش بینی صحیح کاهش ریسک و بهبود عملکرد تجاری یک شرکت را به دنبال خواهد داشت. به دلیل روند پر نوسان و غیرخطی تقاضا و متغیرهای موثر بر آن در دوره های مختلف مدل های خطی توانایی کمی در پیش بینی تقاضا دارند. ازاین رو در این مطالعه، برای اولین بار از مدل غیرخطی مارکف سوییچینگ برای پیش بینی تقاضا در مسیله برنامه ریزی تولید ادغامی استفاده می شود. به این منظور و پس از پیش بینی تقاضا، متغیرهای تصمیم و هزینه های کل پیش بینی محاسبه و نتایج آن با هزینه های واقعی کل مقایسه می شوند. نتایج نشان داد که مدل مارکف سوییچینگ با توجه به معیارهای قدرمطلق خطای پیش بینی تجمعی و هزینه های برنامه ریزی تولید ادغامی کارایی بهتری نسبت به مدل های خطی اتورگرسیو میانگین متحرک و خود رگرسیون برداری داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید ادغامی، روش پیش بینی، رویکرد مارکف سوئیچینگ، اتورگرسیو میانگین متحرک
  • آذر فتحی هلی آبادی، عباس راد*، علیرضا موتمنی، داود طالبی صفحات 98-121
    تامین منابع مالی برای بقای هر کسب وکاری ضرورت دارد. در شبکه های زنجیره تامین علاوه بر سرمایه اولیه، وام های بانکی و تخصیص اعتبار تجاری در تامین مالی نقش دارند. در شرایط عدم قطعیت که امروزه جهانی شده است شبکه های زنجیره تامین همواره تحت تاثیر اختلال مالی قرار می گیرند لذا طراحی شبکه های زنجیره تامین با در نظر گرفتن جریان های مالی منجر به بهبود سرمایه درگردش می شود. در این پژوهش شبکه زنجیره تامین با در نظر گرفتن اعتبار تجاری طراحی و توسعه داده شده است که وجه تمایز این پژوهش در نظر داشتن اعتبار تجاری در تمامی سطوح در یک شبکه زنجیره تامین سه سطحی شامل تامین کنندگان، کارخانه و مراکز توزیع می-باشد. علاوه بر این در نظر گرفتن زمانبندی برای باز پرداخت اعتبارهای تجاری دریافت شده توسط کارخانه ها و مراکز توزیع در شرایط عدم قطعیت دیگر چالش این پژوهش می باشد. با توجه به عدم قطعیت تقاضا، برنامه-ریزی های زنجیره تامین باید به گونه ای انجام شود که منابع مالی لازم برای انجام عملیات تولیدی در آن لحاظ شود در این راستا تقاضا در مدل تحت عدم قطعیت سناریو محور در نظر گرفته شده است که بیشینه سازی ارزش فعلی خالص و بیشینه سازی برآورد تقاضا از اهداف اصلی آن می باشد. برای حل مدل در ابعاد کوچک از سالور CPLEX و در ابعاد بالا از الگوریتم های فراابتکاری چند هدفه کلونی زنبور عسل و نهنگ استفاده شد. نتایج نشان می دهد چگونه اعتبار تجاری بر روی جریان فیزیکی تاثیر می گذارد؛ همچنین الگوریتم فراابتکاری نهنگ عملکرد بهتری دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، عدم قطعیت، اعتبار تجاری، تامین مالی، بهینه سازی چند هدفه
  • آمنه خدیور*، سهیلا مهمان نوازان صفحات 123-148
    در سال های اخیر، با توسعه یادگیری ماشین و فناوری کلان داده، داده های کاربر به عنصر مهمی در فرآیند تولید شرکت ها تبدیل شده اند. با به کارگیری رویکردهای داده ‏کاوی در داده های مشتریان، سازمان ها، الگوهای رفتاری مشتریان، نیازهای آن ها و ارتباط های پنهان داده ها را درک می کنند و براساس این الگوها بهتر می توانند در راستای برآورده ساختن نیاز مشتریان، منابع خود را به کار گیرند. خوشه ‏بندی یکی از تکنیک های داده ‏کاوی است که برای گروه ‏بندی مشتریان متناسب با ویژگی های مختلف آن ها استفاده می شود. هدف اصلی این پژوهش خوشه‏ بندی مشتریان بر اساس شاخص های LRFMSP و در نهایت طبقه ‏بندی و پیش بینی رفتار خرید آن ها با استفاده از تکنیک های طبقه‏ بندی درخت تصمیم (DTC)، پرسپترون چندلایه (MLP) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) است. مطالعه ی صورت گرفته بر روی 387496 تراکنش مشتریان یک فروشگاه خرده فروشی در غرب اروپا طی بازه زمانی فوریه 2018 تا فوریه 2019 می ‏باشد. هر تراکنش منتسب به مشتری بخشی از رفتار یک فرد است که بر روی مجموعه ای از معاملات مدل سازی می شود تا رفتار خرید مشتری را شکل دهد. انجام خوشه‏ بندی ++K-means و تعیین K بهینه منتهی به مشخص شدن سه خوشه برای مشتریان گردید. همچنین آزمایش و بررسی طبقه‏ بندی‏ کننده‏ ها نشان داد که طبقه‏ بندی‏ کننده MLP با یک لایه پنهان و 6 نورون در این لایه بیشترین دقت و طبقه بندی کننده DTC بیشترین سرعت را در بین طبقه‏‏ بندی‏ ‏کننده ‏های بررسی شده خواهد داشت. بررسی رفتار مشتریان خوشه‏ ها نشان داد که مشتریان را می ‏توان در سه دسته وفادار، بالقوه و از دست رفته تقسیم‏ بندی نمود.
    کلیدواژگان: رفتار خرید مشتری، LRFMSP، پرسپترون چند لایه، ماشین بردار پشتیبان، درخت تصمیم ‏گیری
|
  • Tahereh Rahimi Ghazikalayeh, Adel Azar *, Ali Rajabzadeh, Abbas Moghbel Pages 1-18
    A project is a temporary effort to achieve a predetermined goal. Construction projects are generally considered as one of the foundations of economic development in the world and therefore millions of dollars are invested in them annually. Successful development projects lead to resource conservation and economic growth. To achieve the success of the project, recognizing the effective variables and the relationships between them is the most important principle. The purpose of this research is to map the success of the project using the approach of analysis and development of strategic options. Research data were obtained through interviews and meetings with experts, professors and experts, and maps were drawn and analyzed using Decision Explorer software. Employer history, consultant history, contractor expertise, coordination in employer departments and dependence of consultant payment on project progress were identified as the main and important sources in achieving project success, focusing on which strengthens the main variables in the plan and in the stage Next leads to the success of the project.
    Keywords: Project Management, construction project, contracting, analysis, development of strategic options
  • Amir Hosein Farhadi, Aboalghasem Sarabadani *, Sepehr Ghazinoory Pages 20-45

    One of the ways to increase resilience in any country and subsequently in any industry is to increase capabilities in the field of technology. Acquiring strategic technologies from countries with technology has always been a challenge. The main goal of the current research is to provide a model of local resilience with the approach of endogenous acquisition of technology in one of the Iran's strategic industries. The research method is mixed. The first stage has been done with a qualitative strategy using the phenomenological method. At this stage, interviews were conducted with 20 experts in this field and after analyzing the data, effective dimensions and components were extracted with the help of ATLAS.ti software. In the second stage, in order to evaluate the extracted dimensions and criteria, using the quantitative method of structural equation analysis and with the help of smart PLS software and asking the opinions of 76 experts in this industry, the extracted criteria were confirmed by factor analysis. Finally, the dimensions of leading technology governance, dynamic organization, reliable management, organizational social capital, knowledge-based mediating institutions and local product commercialization are 6 dimensions of the model, which are identified from 28 sub-categories, 2 sub-categories are removed in the quantitative evaluation stage and finally the model obtained was extracted along with 26 confirmed components. The results of this research can help the managers and policy makers of this field to provide a suitable platform for making decisions for the endogenous development of technology in the conditions of sanctions.

    Keywords: resilience, endogenous acquisition of technology, Research & development, Mixed research method
  • Abdolkarim Mohammadi-Balani, Mahmoud Dehghan-Nayeri *, Mohammadreza Taghizadeh Yazdi Pages 47-70

    Supply chains are among the most prominent infrastructures of the world’s complex economy. In global supply chains, parts and raw materials are received at warehouses and production lines from suppliers scattered throughout the world to be used for manufacturing products and delivered into sales channels. Optimal control of inventory and operations throughout the supply network is an intricate problem that needs the development of proportional methods. This study aims at providing a method for simultaneous decisions about determining the type and parameters of the inventory control policy, and suppliers. A simulation-based optimization framework is selected for solving this problem. First, a mathematical programming model is developed. Next, a discrete-event simulation model is developed, verified, and embedded into the mathematical model. Finally, the hybrid model is solved using Golden Eagle Optimizer. Results reveal that the continuous review policy is optimal for all of the parts. In addition, all of the parts procurement orders should be submitted to only two of the five suppliers.

    Keywords: Simulation-based optimization, supply chain, Golden Eagle Optimizer, Inventory Control, Supplier Selection
  • Morteza Salehi Sarbijan, Javad Behnamian * Pages 72-96
    The aggregate production planning has been constantly among the inseparable elements of the production. Regarding the complexity of production conditions, this planning plays a critical role in the success of large manufacturing companies. Demand forecasting is among the effective factors that lead to cost reduction in aggregate production planning. Since the forecast does not exactly match reality, it is necessary to minimize the prediction error as much as possible. A wrong forecast of demand leads to a production stock-out or backlog. On the other hand, the correct forecasting in the production planning leads to risk reduction and performance improvement in the company's business. Due to the fluctuating and nonlinear trend of demand and the variables affecting it in the different periods, the linear models have low efficiency in achieving asymmetric changes. Therefore, in this study, for the first time, the Markov switching model is applied to predict demand in the problem of aggregate production planning. In this regard, after demand predicting, the decision variables and total costs are estimated, and the results are compared with the actual total costs. The obtained results showed that the Markov switching model has better performance compared to the autoregressive moving average (ARMA) and vector autoregressive (VAR) models based on the cumulative absolute forecast error (CAFE) criteria and the aggregate production planning costs.
    Keywords: Aggregate production planning, Forecasting method, Markov switching approach, Autoregressive Moving Average (ARMA)
  • Azar Fathiheliabadi, Abbas Raad *, Alireza Motameni, Davood Talebi Pages 98-121
    Providing financial resources is necessary for the survival of any business. In supply chain networks, bank loans and commercial credits play a crucial role in financing. Supply chain networks are always affected by financial disturbances under uncertainty condition, therefore, the design of supply chain networks considering financial flows leads to the improvement of working capital. In this research, the supply chain network is designed and developed considering commercial credibility. Considering commercial credit at all levels in a three-level supply chain network including suppliers, factories and distribution centers can be stated as the main contribution of this study. In addition, considering the timing for the repayment of commercial credits by the factories and distribution centers in uncertainty conditions is another challenge of the present research. Due to the uncertainty of demand, supply chain planning should be done in such a way that the necessary financial resources for the production operations are incorporated. In this regard, the demand is considered under scenario-based uncertainty in the proposed model in which the maximization of the net present value as well as the demand estimate are the main objectives. The CPLEX solver was used for solving the model in small-sized instances and the Bee Colony and Wale multi-objective metaheuristic algorithms were used for solving the large-sized problems. The results show how commercial credit affects physical flow. Also, the Wale metaheuristic algorithm has a better performance than the other algorithm.
    Keywords: Supply chain, uncertainty, Trade Credit, financing, Multi-objective optimization
  • Ameneh Khadivar *, Soheila Mehmannavazan Pages 123-148
    In recent years, with the development of machine learning and big data technology, user data has become an important element in the production processes of companies. By applying data mining approaches to customer data, organizations understand customers' behavioral patterns, their needs, and the hidden relationships in the data, and based on these patterns, they can better use their resources to meet customer needs. Clustering is one of the data mining techniques used to group customers according to their different characteristics. The main goal of this research is to cluster customers based on LRFMSP indicators and finally classify them and predict their buying behavior using decision tree (DTC), multilayer perceptron (MLP) and support vector machine (SVM) classification techniques. The study was conducted on 387,496 transactions from customers of a retail store in Western Europe between February 2018 and February 2019. Each transaction attributed to a customer is part of an individual's behavior that is modeled on a set of transactions to shape the customer's purchasing behavior. Performing K-means++ clustering and determining the optimal K led to identifying three clusters for customers. Also, testing and checking the classifiers showed that the MLP classifier with one hidden layer and six neurons in this layer would be the most accurate and the DTC classifier is the fastest among the classifiers reviewed. Examining the behavior of cluster customers showed that customers can be divided into three categories: loyal, potential, and lost.
    Keywords: Customer purchase behavior, LRFMSP, MLP, SVM, DTC