فهرست مطالب

بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی - پیاپی 1 (پاییز 1401)

نشریه بنیان های حکمی - فلسفی هنر ایرانی
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساناز رهروی پوده* صفحات 1-19

    معماری فراتر از امری فناورانه، تمامیت حضور انسان در جهان را معنا می کند؛ از طرفی امر قدسی به عنوان اساسی ترین ویژگی حضور انسان در جهان، نسبتی ضروری با معماری دارد. در طول تاریخ، بناهای مذهبی به ویژه مزار امامان و بزرگان علم، شکل های متفاوتی به خود گرفته، چرا که نحوه تجلی صفات و مفاهیم، باعث ایجاد تفاوت های کالبدی در آن ها گشته است. این تفاوت ها در دو مقیاس کلان کالبدی و جزیی در تزیینات متبلور شده است. مزارها در سرزمین های اسلامی به عنوان زیارتگاه استفاده شده اند، به همین علت از نظر بعد هنری کانون توجه بوده اند؛ همچنین در طول تاریخ معماران به دنبال ایجاد مکانی قدسی از ساحت معنا بهره برده اند. بارزترین تجلی گاه معنایی و ماهوی انسان را می توان در هنر قدسی واکاوی کرد. به طور کلی هنر قدسی در معنا خلاصه شده و در کالبد معماری به ظهور رسیده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی جایگاه امر قدسی در معماری به صورت هنری بصری و یافتن اندیشه های شکل گرفته در کالبد یک مقبره است. روش تحقیق در این پژوهش به صورت کیفی و از نوع استدلالی و تحلیلی می باشد. تحلیل های صورت گرفته گویای آن است که معماری اسلامی در بعد صورت و معنا از امر قدسی بهره گرفته است؛ به گونه ای که مفاهیمی همچون نشانه و نماد، اصالت مقبره در سامان دهی فضاهای مزار، قرارگیری مقبره در فضای درون، به کارگیری مصالح پرتزیین و وجود سلسله مراتب فضایی در رسیدن به مزار (مهیاکردن فضاهای متنوع و مرحله به مرحله جهت آمادگی ذهنی و روحی زایر و رسیدن به محبوب، در برگرفتن زایر با فضاهای متنوع، عطوفت و مهربانی با وی، در اصل قرار دادن انسان کامل، القای حس ملاقات با شخصی مهم) در بارگاه مقدس امام رضا (ع) به ظهور رسیده است.

    کلیدواژگان: امر قدسی، بارگاه مقدس امام رضا (ع)، هنر اسلامی، هنر قدسی
  • سمر حقیقی بروجنی*، شهریار ناسخیان صفحات 20-35
    در پژوهش های تاریخی معماری علاوه بر ابنیه، داده های مکمل فراوانی وجود دارد که در ترسیم سازوکار فرهنگی و اجتماعی دوره های تاریخی موثر هستند. متون نوشتاری از جمله داده هایی هستند که اطلاعات صریح و روشنی در این خصوص فراهم می سازند. این مقاله به بررسی مفاهیم شکل دهنده به مشروعیت و در نتیجه اقتدار حکومت صفوی در متون باقی مانده از معماری این دوران می پردازد تا نقش استراتژی سیاسی صفویه را در تبدیل حکومت خود از یک نظام صوفیانه به یک سلطنت مقتدر شیعی بررسی کند. این مقاله رویکردی کیفی دارد که فن گردآوری داده های آن بررسی اسناد و مشاهده است. بدین منظور متون مذکور، در دو قالب، از آغاز تا پایان حکومت شاه عباس اول مورد بررسی قرار گرفته اند؛ در بخش اول متون باقی مانده از نویسندگان دربار در توصیف آثار معماری و در بخش دوم متن کتیبه های موجود در بناهای ساخته شده این دوران مدنظر قرار گرفته اند. بررسی ها نشان می دهد که این نوشتارها در آن دوران همچون رسانه ای تبلیغاتی عمل می کرده و منابع مشروعیت حکومت صفوی، یعنی تاکید بر ارتباط سلطنت و دین، القای نگاه سلسله مراتبی به نظام کیهانی و تلاش برای افزایش هیبت پادشاهان، در آنها مورد تاکید قرار می گرفته است..
    کلیدواژگان: حکومت صفوی، کتیبه، متون نوشتاری، مشروعیت و اقتدار
  • سید رحمان مرتضوی بابا حیدری*، مهدی محمدخانی صفحات 36-44
    تیتوس بورکهارت بر مبنای حکمت خالده، الگویی برای خوانش هنر اسلامی پیشنهاد می کند که به فهم چیستی و چگونگی اجزاء این شیوه هنروری، بدون تخطی از اصول اساسی آن، کمک می کند. نقطه عزیمت این روش شناسی، آگاهی از نابسندگی الگوهای مدرن در خوانش فرهنگ سنتی است؛ الگوهایی که قادر به نشان دادن و تحمل بن مایه های معنوی جهان سنتی نیستند. وی در این مسیر، نشان می دهد که چگونه یک اثر معماری، همچون سایر هنرهای سنتی، قادر است افق های روان و جهان انسان سنتی را واکاوی کند و نشان دهد؛ یک اثر معماری در جهان سنتی اسلامی، آیینه تمام نمای فرهنگ اسلامی است زیرا معمار مسلمان در فضایی مملو از حکمت اسلامی تنفس می کند و ذایقه مخاطب آن نیز در این فضا شکل گرفته است.ویژگی های ایمانی معمار مسلمان که در این فضا شکل یافته و پرورده شده، بخشی جدایی ناپذیر از سنت معماری اسلامی است و این ویژگی هاست که در مقام نخست به کلیت معماری اسلامی وحدت و معنا می بخشد. او مهارت خویش را با ایمان و دانش قدسی درآمیخته و کار خود را مسیری برای عینی سازی اراده خداوند بر روی زمین می بیند؛ چنین رویکردی هم زمان سازنده و ساخته شده را استعلا می بخشد و جنبه های طاغوتی را از آن دور می سازد.
    کلیدواژگان: بورکهارت، هنر اسلامی، معماری اسلامی
  • محمد لطیفی، محمدجواد مهدوی نژاد* صفحات 45-59

    مطالعه الگو های ارزشمند معماری گذشته به عنوان شناسنامه فرهنگی هر جامعه و معاصرسازی آن با استفاده از فناوری های نوین، امری است که در هر دوره ای از اولویت ها و ضرورت های فرهنگی هر جامعه محسوب می گردد. از سویی باتوجه به بنیان های غنی معماری ایرانی- اسلامی، ایجاب می نماید بازگشتی اندیشمندانه به معماری مسکن به عنوان یکی از مهم ترین اشکال سازمان دهی اجتماعی فضا شود و از ویژگی ها و عناصر اصلی آن برای خلق شیوه ای جدید از معماری مسکونی همراه با تکنولوژی جدید و مقتضیات روز استفاده کرد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی با راهبرد نمونه موردی و بهره گرفتن از افزونه اسپیس سینتکس و گراف تولید پلان سعی دارد ضمن تشریح روابط ریاضی حاکم بر فضا در مفاهیمی چون عمق فضایی، ارزش کنترل، ارزش انتخاب، یکپارچگی و انتروپی، با ارزیابی و تحلیل رابطه بین همنشینی فضاها به کشف مفاهیمی که از معماری گذشته می تواند در معماری امروز نقش ایفا نماید، بپردازد. نتایج بیان کننده آن است که اگرچه تفاوت ساختاری میان الگوهای گذشته و معاصر در توده گذاری فضا وجود دارد، با این وجود می توان با مبنا قراردادن ارزش های مورد اشاره و حفظ موقعیت و روابط میان فضاهای مختلف در گراف، یک الگو را به زبان معاصر بیان نمود.

    کلیدواژگان: روزآمدی، گراف تولید پلان، نحو فضا، نظریه گراف
  • سید محمود حسینی ده میری، ابوالفضل داوودی رکن آبادی*، شاپور بهیان، سید رحمان مرتضوی بابا حیدری صفحات 60-75
    سلسله ایلخانان مغول از سال 650 تا 736 هجری قمری به طول انجامید و دوره ای را در هنر ایران گشود که در آن تاثیرات هنر شرق دور به خوبی دیده می شود. شاهنامه بزرگ ایلخانی یکی از دستاوردهای هنری دوره مغول است که در این شاهنامه ویژگی های بارز هنری دوره ایلخانان شکوفا شد. در این شاهنامه عواملی همچون تاثیرات سیاسی و اجتماعی به خوبی رویت می شود و بازتاب چنین تاثیراتی در نگاره های آن، با نمایش صحنه های سیاسی و اجتماعی؛ موقعیت ایلخانان را در دوره اقتدارشان بیان نموده است. در این میان پرداختن به داستان اسکندر در این نسخه به دفعات دیده می شود و تعداد دوازده نگاره به موضوع اسکندر در موقعیت های متفاوت می پردازد. هدف این مقاله بررسی تلاش مغولان برای دستیابی به مشروعیت و محبوبیت در بین ایرانیان، با به تصویر کشیدن خود در هیات اسکندر، در نگاره های شاهنامه بزرگ ایلخانی است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی و به روش کتابخانه ای صورت گرفته است و در پی پاسخ به این سوال اصلی است که: مغولان از به تصویر کشیدن اسکندر در شاهنامه چه هدفی را دنبال می کنند؟ و علت حضور حکمرانان مغول در هییت اسکندر چیست؟ بررسی های صورت گرفته بر روی موضوعات این نگاره ها نشان می دهد که مغولان با قرار دادن خود در هییت اسکندر قصد ایجاد اینهمانی در ذهن ایرانیان را داشتند تا چهره پادشاهانی همچون اسکندر و پادشاهان ایران باستان، به مقبولیت و محبوبیت آنها کمک کنند. مشروعیت طلبی در این نگاره ها با انتخاب رویدادهای تاریخی و تطبیق آنها با داستان های دسته دوم شاهنامه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: شاهنامه دموت، ایلخانی، اسکندر، مشروعیت طلبی
  • اسراء السادات احمدی* صفحات 76-87
    روزبهان بقلی (متوفی606ه.ق) معروف به شیخ شطاح از جمله صوفیان مشهوری است که نامش در تصوف عاشقانه فارسی آن چنان می درخشد که کسی را یارای انکار وی نیست. یکی از مهمترین آثار وی که از لحاظ ادبی نیز از متون ارزشمند شمرده می شود، عبهر العاشقین است. این کتاب شامل 32 فصل است درباره عشق و عاشقی و کیفیت این حال باشکوه در تصوف که رکن و اساس و اصل این مکتب روحانی است. روزبهان درین کتاب درباره عشق و عاشق و چگونگی ارتباط و یگانگی این سر و التزام زیبایی عشق و جدا نبودن این دو لطیفه غیبی از یکدیگر و اینکه اساس هستی بر آن پایدار و استوار است و برتری جمال انسانی پرداخته است. این مبحث مهم صوفیانه که باگویاترین عبارات فارسی و شیواترین اشعار و زیباترین تصاویر و تشبیهات به هم آمیخته است بسیار دلکش و دلربا است و به گونه ای بیان شده است که انگار واژه ها و عبارات کتاب جان دارند و به سماع و دست افشانی و پای کوبی برخاسته اند و بر جان و دل مخاطب نشسته اند.آنچه به جان گرفتن بیشتر عبارات کتاب کمک می کند، استفاده نویسنده از بلاغت و به ویژه تشبیه است. تشبیه در جای جای این کتاب موج می زند و بیشتر صفحات این اثر را آراسته است. درین مختصر برآنیم تا به بررسی انواع تشبیه درین کتاب بپردازیم و با توجه به زبان عرفانی و ادبی روزبهان تحلیلی کلی بر آن ارایه دهیم؛ باشد که سودمند افتد
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: بلاغت، تشبیه، روزبهان بقلی، سبک ادبی، عبهر العاشقین
  • علی رضا محمدی میلاسی*، فرنوش هدایت صفحات 88-98

    شاه عباس اول پس از کوچاندن ارمنیان به اصفهان دستور داد برای آنان کلیساهایی بسازند تا به زندگی شهری در اصفهان پای بند شوند. این کلیساها، که در ابتدا با کمک معماران ایرانی شکل گرفت، رنگ و بویی ایرانی داشت بیشتر محققانی که درباره کلیساهای جلفای نو اصفهان نوشته اند بر ایرانی بودن در معماری کلیساهای اصفهان تکیه کرده اند. هدف اصلی در این مقاله مطالعه تطبیقی نقاشی های دیواری بازمانده از اواخر قاجار امام زاده ها اصفهان و کلیساهای صفوی اصفهان از نظر مضمون ،ساختار، شمایل و رابطه با محیط است ،سوال پژوهش این است که نقاشی کلیساها چه تاثیری برنقاشی های دیواری امامزاده ها در اواخر دوره قاجار داشت؟ شیوه گرداوری اطلاعات بصورت کتابخانه ای و میدانی است،  روش تحقیق  توصیفی - تحلیلی  و تطبیقی است، می کوشد شباهت ها و تفاوت های لحن و شکل نقاشی دیواری های کلیساها و امامزاده های شهر اصفهان  به عنوان یکی از جلوه گاه هنر قدسی از نظر مفهوم و بیان  برحسب ویژگی های مرتبط با نقششان بیان کند. یافته های پژوهش نشان میدهد، موضوع نقاشی های امامزاده ها ، روایاتی تصویری از مضمون های مورد علاقه مردم شیعه مذهب ایرانی است. شمایل مبارک پیامبر (ص)، ایمه اطهار (ع)، روایت تصویری واقعه عاشورا، همه از مصادیق بارز علایق و اعتقادات هر مسلمانی است که به مکانی چون امامزاده وارد می شود. موضوع نقاشی هایی که بر دیوار کلیساهای جلفای نو اصفهان اجرا شده  عموما مصایب مسیح و نزدیکان او و دیگر روایات مذهبی آمیخته به اعتقادات مردم است. در امامزاده های اصفهان نیز داستان های مذهبی و مصایب ایمه اطهار آمیخته به باورهای عامیانه به تصویر درآمده است که ترکیب بندی ، رنگ و شمایل از کلیساها تاثیر گرفته است. اجرای نقاشی و مصالح کار نقاشان در هر دو تقریبا مشترک بوده است. علی رغم شباهت ها، نقاشی کلیساها به تعبیری، هنر دولتی بوده است، ولی پدیدآورندگان نقاشی دیواری امامزاده ها هیچ کدام به طبقه حاکم وابسته نبوده اند و این موضوع در نحوه اجرا و غنای کار بسیار تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، امامزاده، اصفهان، کلیسا، جلفای نو
|
  • Sanaz Rahravi Poodeh * Pages 1-19

    Architecture, beyond the technological matter, means the totality of human presence in the world; Therefore, the sacred as the most basic feature of human presence in the world has an essential relation with architecture. This relationship is established, on the one hand, with the temple and on the other hand, with religious prayers and rituals. Iranian architecture is one of the most valuable examples of indigenous architecture that has unique features, including semantic, mystical and conceptual features such as the sacredness. Throughout history, religious buildings, especially the tombs of imams and great men of science, have taken different forms and it seems that differences in the way of manifesting attributes and concepts have caused physical differences in them. This difference is crystallized not only in the physical features of architecture in general but also in details such as decorations. Because tombs have been used as shrines in Islamic lands and for this reason, they have been considered in terms of art. Architects have also sought to create a sacred place throughout history and have used the realm of meaning to achieve this. The most obvious semantic and essential manifestation of man can be explored in sacred art. In general, sacred art is summarized in meaning, which has emerged in the body of architecture. Sacred art is a reflection of the spiritual world, and this view emphasizes that sacred architecture is not just a place for human habitation and physical need, but also causes human growth and excellence in human space. This research intends to review the manifestation of the holy order in the tomb of Imam Reza (AS), the eighth Imam of the Shiites. The purpose of this study is to investigate the place of the sacredness in architecture as a visual art and to find the ideas formed in the body of the building. This study is qualitative and of argumentative and analytical type, so that the architecture of the tomb is examined theoretically based on the principles of the sacredness and based on logical reasoning. In this research, first the concept of the sacred matter has been studied and then according to the subject of place (the holy court of Imam Reza (AS)), the concepts of the sacred matter have been evaluated and reviewed. According to the findings of the studies done so far, the analyses show that Islamic architecture has used the sacred in terms of form and meaning, so that concepts such as signs and symbols, the originality of the tomb in organizing the spaces of the tomb, the location of the tomb in the space inside, the use of luxurious and richly decorated materials and the existence of a spatial hierarchy to reach the shrine (providing various spaces for the mental and spiritual preparation of the pilgrim, taking the pilgrim by various spaces and compassion and kindness with him, approaching the stage step by step to the beloved and perfect human being, attention and in essence, placing a perfect human being, instilling the feeling of meeting an important person (who has emerged in the holy shrine of Imam Reza (AS).

    Keywords: Holy Commandment, sacred matter, sacred art, Islamic art, Imam Reza’s (AS) holy shrine
  • Samar Haghighi Boroojeni *, Shahriar Nasekhian Pages 20-35
    In the historical architectural research, in addition to building, there are many complementary data that are effective in understanding the cultural and social mechanisms of historical periods. Written texts are among the data that provide clear information on this subject. This article examines the notions of legitimacy and authority in Safavid remaining architectural texts to trace the role of Safavid ideology in the dynasty’s transformation from a Sufi order into a powerful Shiite monarchy. This article has a qualitative approach and the technique of collecting data was to review documents and observation. For this purpose, the texts have been examined in two formats from the beginning to the end of Shah Abbas I's reign. In the first part, the remaining texts of the court writers about the works of architecture, and in the second part, the text of the inscriptions in the buildings of this era have been considered. This study shows that these texts acted as a propaganda media at that time, and the sources of the Safavid legitimacy, that is, emphasizing on religious basis, hierarchical view to the cosmic system, and the attempt to increase the awe of the kings, were emphasized there.
    Keywords: Safavid government, inscription, Written representations, Legitimacy, Authority
  • Seyedrahman Mortazavi *, Mehdi Mohammadkhani Pages 36-44
    Titus Burckhardt, on the basis of philosophia perennis, proposes a model for reading Islamic art which helps understanding it without violating its fundamental rules. Its point of departure is an understanding of inadequacy of modern methods in the reading of traditional cultures. Models that are unable to show and bear the spiritual foundations of the traditional world. In this regard, he shows how architecture , like other traditional arts, is able to analyze and show the mental horizons and the world of the traditional human being. An architecture in Islamic world is a complete reflection of Islamic culture, since Muslim architect breathes in an atmosphere full of Islamic theosophy and the taste of his audience is also shaped in this atmosphere.The characteristics of Muslim architect’s faith , which was formed and nurtured in this space, are undistinguishable part of Islamic architecture tradition; and these characteristics give unity and meaning to the whole of Islamic architecture in the first place. He mixes his skills with faith and sacred knowledge and sees his work as a way to materialize God's will on earth. This approach transcends simultaneously creator and constructed and removes profane aspect.
    Keywords: Muslim architect, Islamic art, Islamic architecture, personality
  • Mohammad Latifi, Mohammadjavad Mahdavinejad * Pages 45-59

    Studying the valuable architectural patterns of the past as the cultural identity of each society and its modernization using new technologies is a matter that in every period is one of the cultural priorities and necessities of each society. On the other hand, due to the rich foundations of Iranian-Islamic architecture, it is necessary to make a thoughtful return to housing architecture as one of the most important forms of social organization of space and use its main features and elements to create a new way of residential architecture along with new technology and requirements of the day. This descriptive-analytical study with case model strategy and using space syntax plugin and plan production graph tries to describe the mathematical relationships governing space in concepts such as spatial depth, control value, choice value, integrity and entropy, by evaluating and analyzing the relationship between space companionship to discover concepts that can play a role in today's architecture. The results indicate that although there is a structural difference between past and contemporary patterns in space massing, it is possible to express a pattern in contemporary language by based on the values mentioned and maintaining the position and relationships between different spaces in the graph.

    Keywords: Floor Plan Graph, Graph Theory, Space Syntax, Updated
  • Seyed Mahmood Hosseini Dehmiri, Abolfazh Davoodi Roknabadi *, Shapoor Behyan, Seyed Rahman Mortazavi Pages 60-75
    The first attack of the Mongols on Iran in around 616-619 AH caused a lot of destruction in the Trans-Nahr and Khorasan regions, and these bloody and brutal attacks caused the destruction and destruction of many cities and regions of Iran. The attacked areas' social, economic, and political structure was destroyed and caused widespread disturbances. After the establishment of Halaku and the establishment of patriarchal rule in Iran, a period was opened in Iranian art in which the influences of Far Eastern art can be clearly seen. The Great Ilkhani Shahnameh is one of the artistic achievements of the period of the Mughal patriarchs during the time of Abu Saeed Bahadur Khan Mughal. In this Shahnameh, the distinct artistic features of the Mughal period flourished and came to fruition, and it recounts the special features of this period well. In this Shahnameh, factors such as political and social influences are well seen, and the expression of these influences in the paintings of this Shahnameh, by showing political and social scenes, expressed the position of the Ilkhans during their reign. In the meantime, dealing with the story of Alexander is often seen in this edition, and twelve pictures deal with the subject of Alexander in different situations. The main question of this research is: What is the goal of the Mongols in portraying Alexander in the Shahnameh and what is the reason for the presence of the Mongol rulers in Alexander's delegation?Based on the research on the subjects of these paintings, we come to the conclusion that by placing themselves in Alexander's delegation, the Mongols intended to create identity in the minds of Iranians.so that the faces of kings like Alexander and the kings of ancient Iran help their acceptance and popularity. This descriptive-analytical research has been done by the library method.
    Keywords: Demot's Shahnameh, patriarchal period, Alexsander, Legitimacy
  • Asra Ahmadi * Pages 76-87
    Rozbehan Baghli (died 606 AH), known as Sheikh Shatah, is a famous Sufi. His name shines so brightly in Persian Romantic Sufism that no one can deny it. One of his most important works, which is also considered valuable from a literary point of view, is Abhar al-Ashqin. This book includes chapters related to love and romance and the quality of this great state in Sufism, which is the foundation and principle of this spiritual school. In this book, Roozbahan has discussed topics such as love and the lover, the quality of communication and the unity of this secret, the commitment of the beauty of love and the inseparability of these two unseen beauties from each other, the stability of existence over love and the superiority of human beauty. This wonderful discussion, which is mixed with the most expressive Persian phrases, the most eloquent poems and the most beautiful pictures and similes, is very charming and attractive because Rozbahan's mystic state, which according to his own words has an occult source and a spiritual source, with his special ecstasy, taste and charm, has shed such a light on the expressions of the book that if we say that most of his expressions are alive and dancing, we are not wrong. What helps to bring life to most of the book's expressions is the author's use of rehetoric and especially simile. Similes is everywhere in this book and decorate most of the pages of this work. In this article, types of similes in this book are examined and a general analysis regarding the mystical and literary language of Rozbahan is presented.
    Keywords: rhetoric, simile, Rozbahan Baghli, literary style, Abhar al-Ashqin
  • Ailreza Mohamadi Milasi *, Farinoosh Hedayat Pages 88-98

    After moving Armenians to Isfahan, Shah Abbas I ordered to build churches for them so that they would adhere to the urban life in Isfahan. These churches, which were initially formed with the help of Iranian architects, had an Iranian taste. Most of the researchers who have written about the churches of Isfahan's New Jolfa have relied on the fact that the architecture of Isfahan's churches is Iranian. The main goal of this article is to compare the paintings of Imamzadehs and churches in Isfahan, remained from late Qajar era, in terms of theme, structure, image and relationship with the environment. The research question is “what effect did the painting of churches have on the wall paintings of Imamzadehs in the late Qajar era?” This study is library and field-based to collect the data, descriptive-analytical and comparative in terms of methodology. It attempts to find the similarities and differences of the tone and shape of the wall paintings of the churches and imamzadehs of Isfahan as one of the manifestations of sacred art in terms of concept and expression according to the characteristics related to their roles. The findings of the research show that the subject of Imamzadeh's paintings are pictorial narratives of the favorite themes of Iranian Shia people. The blessed images of the Prophet Muhammad, the Imams, the visual narration of the Ashura incident, are all clear examples of the interests and beliefs of every Muslim who enters a place like Imamzadeh. The subject of the paintings on the walls of the New Jolfa churches in Isfahan is generally the sufferings of Christ and his relatives and other religious traditions mixed with people's beliefs. In the imamzadehs of Isfahan, the religious stories and sufferings of the imams have been depicted mixed with folk beliefs, and the composition, colors and icons have been influenced by the churches. The execution of painting and the work materials of the painters have been almost common in both. Despite the similarities, the painting of churches has been a state art in a sense, but none of the creators of imamzadeh wall paintings were related to the ruling class, and this issue is very influential in the execution and richness of the work.

    Keywords: Wall painting, Imamzadeh, Isfahan, Church, Jolfa No