فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیای طبیعی
پیاپی 60 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم انصاری، ایرج جباری* صفحات 1-16
    افزایش جمعیت جهان، تاثیرات تغییر آب و هوا و تغییرات سبک زندگی فشارهای فزاینده ای بر منابع آب وارد کرده و منجر به تنش آبی گسترده در بسیاری از کشورها شده است. یک راه موثر برای کاهش و کنترل تقلیل مداوم کیفیت آب زیرزمینی، درک تغییرات مکانی و زمانی و شناسایی منابع اصلی آلودگی است. در این تحقیق با استفاده از روش زمین آمار تغییرات زمانی و مکانی منابع آب زیرزمینی حوضه ایزدخواست در یک بازه 11 ساله با توجه به عوامل تغییر کیفیت آب مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا روش های مختلف درون یابی با هم مقایسه شدند که روش کریجینگ با واریوگرام نمایی نتایج بهتری را برای پارامترهای کیفی آب نشان داد. نتایج این تجزیه و تحلیل ها نشان داد که مهم ترین عامل در شوری منابع آب و خاک منطقه سازندهای مخرب حوضه می باشند. به طوری که در نقشه های کیفی منابع آب تمامی پارامترها میزان افزایشی را در سه نقطه نشان دادند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، کیفیت آب، آب زیرزمینی، زمین آمار، ایزدخواست
  • احمد رئیسی، غلامعلی مظفری*، حمیدرضا غفاریان مالمیری صفحات 17-37

    برآوردمیزان آب مصرفی گیاه یا تبخیر و تعرق برای مدیریت و برنامه ریزی منابع آب و کشاورزی، توازن هیدرولوژیکی و همچنین تخمین تقریبی عملکرد محصول ضرورت دارد. روش های مختلفی برای تعیین تبخیر و تعرق در مقیاس های کوچک با استفاده از اندازه گیری های میدانی مانند لایسیمتر وجود دارد که از دقت بالایی برخوردار هستند، اما در این تحقیق از روش های مبتنی بر دورسنجی و استفاده از تصاویر ماهواره ای استفاده شده است. بنابراین در این تحقیق از تصاویر ماهواره لندست 8 برای سال های 1396 و 1398 استفاده شده و نتایج به دست آمده از روش مبتنی بر سنجش از دور (سبال) با داده های اندازه گیری شده در ایستگاه هواشناسی زهک به منظور برآورد تبخیر و تعرق با استفاده از روش فایو-پنمن-مانتیث مقایسه شد. با استفاده از شاخص های آماری مانند خطای نسبی و ضریب تبیین به بررسی توانایی و عملکرد الگوریتم سبال پرداخته شد. مقایسه نتایج نشان داد تبخیر و تعرق به دست آمده به روش سبال دارای مطابقت قابل قبولی با تبخیر و تعرق برآورد شده از روش پنمن مانتیث است و اختلاف معنی داری بین دو روش محاسبه شده وجود ندارد. بدین صورت که مقادیر شاخص های آماری در سال-های 1396 و 1398 برای ضریب تعیین به ترتیب برابر 82/0 و 95/0، برای ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) به ترتیب دارای مقادیر 15/2 و 27/1 و همچنین میانگین خطای مطلق (MAE) به ترتیب دارای مقادیر49/1 و11/1 و در نهایت متوسط خطای اریب (MBE) به ترتیب دارای مقادیر 27/0 و 09/0 می باشد، نتایج حاکی از دقت قابل قبول الگوریتم سبال در برآورد تبخیر و تعرق واقعی می باشد.

    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، الگوریتم سبال، پنمن-مانتیث، سنجش از دور
  • مهیار احدی، برومند صلاحی*، شهرام کوثری مهر صفحات 39-55

    تعیین نیاز آبی گیاهان زراعی در دوران آتی و داشتن شمای کلی از آن در برنامه ریزی های مدیریت منابع آب بسیار ضروری است و با استفاده از آن قادر به تعیین مناطق بحرانی خواهیم بود. محصول گندم با سطح زیر کشت 11 هزار هکتار و تولید سالانه 50 هزار تن، مهم ترین محصول کشاورزی شهرستان پارس آباد و استان اردبیل می-باشد. هدف از تحقیق حاضر برآورد نیاز آبی گندم با استفاده از داده های مدل گردش عمومی HadGEM2-ES  با استفاده از آخرین گزارش تغییر اقلیم (گزارش پنجم) تحت عنوان سناریو واداشت تابشی (RCP) می باشد که با بکارگیری مدل LARSWG تحت سناریوی RCP85 ریز مقیاس شده است. برای این منظور، داده های30 ساله (2019-1990) وارد مدل شدند و داده های اقلیمی به صورت روزانه برای 40 سال آینده در دو بازه زمانی (2040-2021) و (2060-2041) پیش بینی گردید. نتایج نشان داد که در بازه زمانی 40 ساله پیش بینی هر سه پارامتر متوسط دمای بیشینه،کمینه و بارش روند صعودی خواهد داشت. در مرحله بعد داده های تولید شده برای محاسبه نیاز آبی گندم در دشت پارس آباد وارد نرم افزار CROPWAT 8.0 گردید نتایج نشان داد که روند افزایشی دما، منجر به افزایش تبخیر و تعرق و بالا رفتن نیاز آبی گندم 3 تا 5 درصد تحت شرایط تغییر اقلیم می شود.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، دشت مغان، نیاز آبی، LARS-WG، HadGEM2-ES
  • موسی عابدینی*، پرستو خوشخو صفحات 57-78

    هدف از این پژوهش ارزیابی و تحلیل ژیوتوریستی و ژیومورفولوژیکی شهرستان بابلسر با استفاده از مدل کوبالیکوا و مدل هادزیک می باشد. مدل کوبالیکوا اولین روش مورداستفاده در این پژوهش است و بیشتر بر معیارهای علمی و آموزشی و مدل هادزیک نیز بر شاخص ارزش های علمی و شاخص ارزش های مازاد تاکید دارد. در این پژوهش سه منطقه ژیوتوریستی شامل: میرود، کرفون، افرا تخت انتخاب شدند. تحقیق حاضر با پر کردن 60 پرسشنامه برای مدل کوبالیکو (هر پرشسنامه حاوی 55 سوال) و مدل هادزیک (هر پرسشنامه حاوی 25 سوال) از مسافران و کارشناسان برای هر سه روستای مورد مطالعه و محاسبه میانگین امتیاز دهی آنان به سوالات مختلف، بعمل آمده است. نتایج حاکی از آن است که روستای کرفون در مقایسه با دو مکان دیگر جز معروف ترین و پرجاذبه ترین ژیومورفوسایت های شهرستان بوده و از این حیث است که 76/64 را به خود اختصاص داده است و پس ازآن روستای میرود با امتیاز 04/52 قرارگرفته است که هر دو ازنظر ارزش در سطح خوبی جای دارند. روستای افرا تخت نیز با امتیاز 24/23 کمترین مقدار را دارد؛ بااین حال امتیاز بالای کرفون علاوه بر جذابیت به دلیل نادر بودن و شاخص بودن نسبت به بقیه موارد است. از سوی دیگر ناشناخته بودن جاذبه، راه ارتباطی نامناسب، کمبود امکانات اقامتی و زیستی برای گردشگران و راهنمای تور آگاه به توانمندی های ژیوتوریستی از مهم ترین مشکلات و ضعف های منطقه جهت توسعه ژیوتوریسم به شمار می روند

    کلیدواژگان: پتانسیل، ژئوتوریسم، شهرستان بابلسر، مدل کوبالیکوا، مدل هادزیک
  • علی تیموری*، سعید جهانبخش، علی محمد خورشید دوست صفحات 79-96
    تغییرات دمای سطح زمین می تواند عوامل و عناصر مختلف محیطی را تحت تاثیر قرار داده و با تاثیرگذاری بر آسایش زیست اقلیمی، میزان مصرف انرژی، فنولوژی گیاهی و جانوری، چگالی رطوبت هوا و خاک، غلظت آلاینده های هوا و دیگر عوامل، خود نیز متقابلا تحت تاثیر این عوامل قرار گیرد. در این پژوهش به منظور بررسی نقش تبخیر تعرق واقعی بر دمای ده متری سطح زمین، متغیرهای مونوکسید کربن، چگالی بخار آب، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ازن، فشار بخار آب و سرعت باد در کاربری های دوازده گانه ای که به کمک الگوریتم LCZ مشخص شده اند، برای استان های تهران و البرز مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه به دلیل شرایط خاص جغرافیایی همچون موقعیت، تنوع ساختارهای انسان ساخت و شرایط ویژه اکولوژیکی از استعداد بالایی برای رخداد جزایر حرارتی برخوردار می باشد. در این پژوهش با توجه به تاثیر متغیرهای مورد مطالعه و لزوم بررسی روابط بین آن ها، از خوشه بندی سلسله مراتبی به شیوه ترکیبی؛ روش تحلیل مسیر و فنون سنجش از دور استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده در بین متغیرهای مورد مطالعه تبخیر تعرق واقعی در هیچکدام از کاربری ها اثر معناداری در افزایش یا کاهش دمای 10 متری سطح زمین نداشته است. فشار بخار آب در کاربری 14 (مناطقی با پوشش گیاهی چمنی) بیشترین تاثیر را در افزایش دمای سطح زمین نشان می دهد. بر اساس نتایج به دست آمده نوع کاربری با میزان تاثیر متغیرهای مورد مطالعه بر دمای سطح زمین وابستگی بالایی دارد.
    کلیدواژگان: تبخیر تعرق واقعی، الگوریتمLCZ، تحلیل مسیر، خوشه بندی سلسله مراتبی
  • مصطفی شاهینی فر*، حمیدرضا شاهنده صفحات 97-112

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی ارتباط مکانی توزیع جزایر گرمایی با پوشش گیاهی شهری و مقایسه شدت جزیره گرمایی در مقادیر حداقل، حداکثر و میانگین در مناطق شهری کرمانشاه در طی 10 سال اخیر است. داده ها با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل 3 و سنجنده SLSTR با توان تفکیک مکانی 500 متر در باندهای انعکاسی و 1000 متر در باند حرارتی از طریق نرم افزارهای SNAP و QGIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مقدار شاخص تفاضل بهنجار شده پوشش گیاهی در نیمه شمالی شهر کرمانشاه در مقایسه با کلیت شهر بیشتر بوده که دلالت بر پوشش گیاهی متراکم بوده و می تواند در کاهش درجه حرارت روزانه، آلودگی های صوتی و هوا در مناطق مربوطه نقش مهمی ایفا نماید. از این رو پایش مداوم تغییر کاربری زمین یکی از چالش های اصلی برنامه ریزی و مدیریت شهری در اینکلان شهر است. زیرا افزایش فضای سبز در شهر به مقدار قابل توجهی در کاهش درجه دمای شهر و جزایر حرارتی می گردد. یافته های کلیدی این تحقیق در سه حوزه متمرکز می شود: نخست تمرکز بر توزیع عادلانه فضاهای سبز در شهر، دوم استفاده از فضاهای بایر برای افزایش فضاهای سبز و نهایتا پرهیز از بارگزاری اضافی بر زمین زیرا در مناطق متراکم امکان ایجاد جزایر حرارتی به مراتب بیش از سایر نقاط بوده است.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، کرمانشاه، سنتینل 3، جزایر گرمایی
|
  • Maryam Ansari Pages 1-16
    The increase in the world's population, the effects of climate change and lifestyle changes have put increasing pressure on water resources and have led to widespread water stress in many countries. An effective way to reduce and control the continuous degradation of groundwater quality is to understand spatial and temporal changes and identify the main sources of pollution. In this research, using the geostatistical method, temporal and spatial changes in the underground water resources of Izadkhasht basin were investigated in a period of 11 years, considering the factors of water quality change. In this regard, different interpolation methods were compared, and the kriging method with exponential variogram showed better results for water quality parameters. The results of these analyzes showed that the most important factors in the salinity of water and soil resources in the region are destructive formations in the basin. So that in the quality maps of water resources, all parameters showed an increase in three points.
    Keywords: geomorphology, Water Quality, Underground water, Geostatistics, Izdasht
  • Ahmad Raissi, GholamAli Mozaffari *, HamidReza Ghafarian Malmiri Pages 17-37

    Estimation of plant water consumption or evapotranspiration is necessary for management and planning of water and agricultural resources, hydrological balance as well as approximate estimation of crop yield. There are various methods for determining evapotranspiration on a small scale using field measurements such as lysimeters, which are highly accurate but are not widely used due to their high cost and difficulty. For this reason, methods based on telemetry and the use of satellite imagery have received more attention from researchers. Therefore, due to the importance of the subject in this study, the evapotranspiration in the Chah region of Sistan and Baluchestan was estimated using satellite images and Sabal algorithm. In this research, Landsat 8 satellite images for 1396 and 1398 have been used and to compare the results obtained from the remote sensing method (Sabal), from the data of the synoptic meteorological station of Zahak city to estimate evapotranspiration by FAO-Penman-Montith method has been used. Using statistical indicators such as relative error and explanatory coefficient, the ability and performance of remote sensing and Sabal algorithm were investigated. Thus, the values of statistical indices in 1396 and 1398 for the coefficient of determination are 0.82 and 0.95, respectively, for the root mean square error (RMSE) with values of 2.15 and 1.27, respectively, as well as the mean error Absolute (MAE) values are 1.49 and 1.11, respectively, and finally the mean oblique error (MBE) is 0.27 and 0.09, respectively.The results indicate the acceptable accuracy of the Sabal algorithm in estimating actual evapotranspiration.

    Keywords: evapotranspiration, Sabal algorithm, Penman-Monteith, remote sensing
  • Mahyar Ahadi, Bromand Salahi *, Shahram Kowsari Mehr Pages 39-55

    Determining the water requirement of crops in the upcoming period and having an overview of it is essential in water resources management planning and using it we will be able to determine critical areas. The purpose of this research is to estimate the water requirement of wheat using general circulation model data (HadGEM2-ES) by the latest Climate Change Report (Fifth Report) as Representative Concentration Pathway scenarios (RCP), which is scaled using LARSWG model under RCP85 scenario. To this end, 30-year data (1990–2019) were entered into the model, and climatic data were predicted daily for the next 40 years in two time periods (2021–2040) and (2041–2060).The results show that over the 40-year period, all three parameters of maximum, minimum temperature and precipitation will have an increasing trend.In the next step, the data generated to calculate the water requirement of wheat in Pars Abad plain were entered into CROPWAT 8.0 software and it was observed that increasing temperature leads to increase evapotranspiration and increasing water requirement of wheat by 3 to 5% under climate changing.

    Keywords: Climate Change, Moghan Plain, water requirement of crops, LARS-WG, HadGEM2-ES
  • Mousa Abedini *, Parastoo Khoshkhoo Pages 57-78

    The purpose of this research is to evaluate and analyze the geotourism and geomorphology of Babolsar city using Kubalikova model and Hadzik model. Kubalikova's model is the first method used in this research, and it is mostly based on scientific and educational criteria, and Hadzik's model is also based on scientific values and surplus values index. In this research, three geotourist areas including: Mirud, Kerfun, and Afra Takht were selected. The current research was carried out by filling 60 questionnaires for Kobaliko model (each questionnaire contains 55 questions) and Hadzik model (each questionnaire contains 25 questions) from travelers and experts for all three studied villages and calculating their average scores for different questions. The results indicate that compared to the other two places, Kerfun village is one of the most famous and attractive geomorphosites in the city, and in this respect, it has a score of 64.76, followed by Mirud village with a score of 52.04. It is both. They are at a good level in terms of value. Afra Takht village has the lowest value with a score of 23/24. However, the high score of Kerfun, in addition to its attractiveness, is due to its rarity and distinctiveness compared to other cases. Due to the unknown nature of the attraction, inappropriate communication, accommodation and living facilities for tourists and guidance to know about the most important problems and weaknesses of the region are considered for the development of geotourism.

    Keywords: potential, Geotourism, Babolsar city, Kubalikova model, Hadzik model
  • Ali Teymoori *, Saeed Jahanbakhsh, Ali Mohammad Khorshid Dost Pages 79-96
    Earth surface temperature changes can affect various environmental factors and elements, and by affecting bioclimatic comfort, energy consumption, plant and animal phenology, air pollutant concentration, soil and air moisture density, and other environmental factors can also be affected by these factors.In this research, in order to investigate the role of actual evaporation-transpiration on the temperature of the earth's surface at ten meters, the variables of carbon monoxide, water vapor density, nitrogen dioxide, sulfur dioxide, ozone, water vapor pressure and wind speed in twelve uses With the help of LCZ algorithm, determined for Tehran and Alborz provinces, have been studied and investigated.The studied area has a high potential for the occurrence of thermal islands due to special geographical conditions such as location, variety of man-made structures and special ecological conditions. In this research, according to the impact of the studied variables and the need to examine the relationships between them, hierarchical clustering in a combined manner, path analysis method and remote sensing techniques have been used. According to the obtained results, among the studied variables, actual evaporation-transpiration in none of the uses had a significant effect on increasing or decreasing the temperature of the ground surface at 10 meters. Water vapor pressure in class 14 (areas with grassy vegetation) shows the greatest effect in increasing the temperature of the earth's surface.Based on the obtained results, the type of use is highly dependent on the impact of the studied variables on the surface temperature of the earth.
    Keywords: real evapotranspiration, LCZ algorithm, Path analysis, Hierarchical Clustering
  • Mostafa Shahinifar *, Hamidreza Shahandeh Pages 97-112

    This issue has become more apparent in large cities and provincial capitals, which have undergone land use changes in recent years. The main purpose of this study is to investigate the spatial relationship between the distribution of thermal islands with urban vegetation and compare the intensity of thermal islands in minimum, maximum and average values in urban areas of Kermanshah during the last 10 years. Data were analyzed using Sentinel 3 satellite imagery and SLSTR sensor with a spatial resolution of 500 m in the reflective bands and 1000 m in the thermal band using SNAP and QGIS software. Therefore, continuous monitoring of land use change is one of the main challenges of urban planning and management in metropolitan areas. Because the increase of green space in the city significantly reduces the temperature of the city and thermal islands. The key findings of this research are focused on three areas: first, focusing on the fair distribution of green spaces in the city, second, using waste spaces to increase green spaces, and finally, avoiding additional burden on the ground, because in dense areas, the possibility of creating thermal islands is much higher. It was from other places.

    Keywords: Vegetation, Kermanshah, Sentinel 3, Heat Islands