فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 125، بهار 1402)

فصلنامه طب و تزکیه
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 125، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/16
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سید حسن امامی رضوی، منظر امیرخانی* صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    خدمات بهداشتی و درمانی یکی از نیازهای اساسی هر جامعه است. ذینفعان بهداشت و درمان مردم هستند، در نتیجه حرفه پزشکی و گروه های مرتبط با آن باید به اصول و قوانین اخلاقی خاصی پایبند باشند. هدف این پژوهش ارایه راهبردهای توسعه و تبیین مفهوم اخلاق حرفه ای در نظام سلامت از دیدگاه اسلام و چگونگی توانمندسازی دانشجویان در این زمینه می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مرور روایی است که در بازه زمانی آبان ماه 1400 لغایت دی ماه 1401 انجام شد. این تحقیق با تحلیل برترین اسناد ملی، کتب مرجع، اسناد مرتبط با اخلاق حرفه ای و سایر متون علمی مرتبط، مفاهیم پیشین اخلاق حرفه ای، راهبردهای موجود و ترکیب مولفه های مختلف آن در سلامت در منابع داخلی و خارجی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    در پژوهش حاضر ضمن تبیین و تعریف مفاهیم اخلاق حرفه ای، روش های تعمیق و اجرای مصادیق اخلاق حرفه ای مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که گنجاندن اخلاق حرفه ای در برنامه های آموزشی، اجرای موثر آن توسط گروه های آموزشی و اصلاح فرآیندهای آموزش اخلاق حرفه ای می تواند در ارتقای کیفیت خدمات و اعتمادسازی در حوزه سلامت موثر باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از اهمیت پرداختن و اجرای پر رنگ تر مقوله اخلاق حرفه ای در برنامه های آموزشی دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی می باشد. در این راستا برگزاری جلسات تخصصی موثر است. همچنین تشکیل کارگروهی برای تدوین استانداردهای مربوطه در وزارت بهداشت ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، نظام سلامت، برنامه های آموزشی در علوم پزشکی
  • علیرضا طاهری*، بهزاد شمس، هدی احمری طهران صفحات 17-29
    مقدمه

    پرداختن به سلامت معنوی در کنار دیگر ابعاد سلامت انسانی در حرفه های مرتبط با سلامت در علوم پزشکی در ابعاد شخصی، حرفه ای و سازمانی، در کنار منافع زیاد آن از اهمیت ویژه ای در تعاملات با بیمار برخوردار است. طراحی یک خط سیر برای آموزش معنویت و سلامت معنوی کمک شایانی به نهادینه کردن سلامت معنوی خواهد کرد که هدف ما از این مطالعه شناسایی و تحلیل ساختاری عوامل موثر بر آینده آموزش سلامت معنوی در علوم پزشکی است.

    مواد و روش‏ ها: 

    شناسایی عوامل کلیدی موثر در تغییر آموزش سلامت معنوی در دو مرحله (مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید و تکمیل پرسشنامه عوامل نهایی) انجام و سپس نوع تاثیرگذاری این عوامل کلیدی و پیشران های نهایی بر یکدیگر در یک جدول زوجی توسط نرم افزار میک مک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع پیشران ها و عوامل کلیدی استخراج شده از مستندات و مصاحبه‏ها، فاکتورهایی مانند نیازهای معنوی بیماران، عدم آگاهی و دانش، آموزش و مداخله بین رشته ‏ای و کار تیمی، دشواری موضوع سلامت معنوی، اعتقاد اساتید و توانمندسازی اساتید بیشترین تاثیرگذاری بر آینده آموزش سلامت معنوی در علوم پزشکی دارد.

    نتیجه گیری

    اگر چه تمام برنامه ریزی‏ ها و سیاستگذاری‏ ها با در نظر گرفتن نیازهای معنوی بیماران انجام می شود ولی ارتقاء سطح اعتقاد اساتید به حیطه سلامت معنوی به عنوان دومین عامل مهم در کنار عوامل دیگرمثل آموزش و مداخله بین رشته‏ای و کار تیمی، عدم آگاهی و دانش، دوره‎ها و توانمندسازی اساتید، دشواری پرداختن به سلامت معنوی به عنوان  مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر آینده آموزش سلامت معنوی در علوم پزشکی  بشمار می رود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، آموزش، آینده نگاری، علوم پزشکی، تحلیل ساختاری
  • زهرا عبدلی، فریناز مقدسی، سمانه پنجه علی بیک، علی محمد اجاقی، اباسط میرزایی* صفحات 30-41
    زمینه و هدف

    گذار از همه ‏گیری جهانی کرونا؛ کسب تجربه‏ ای نوین در ابعادی گسترده و بی ‏سابقه را در چند سده‏ ی اخیر در بهداشت جهانی در واکسیناسیون عمومی این بیماری امکان پذیر ساخت. بررسی و تحلیل فرایند پذیرش واکسیناسیون توسط مردم، از اصول بسیار مهم در آینده پژوهی مدیریت بیماری همه گیری‏ های مشابه، سیاست‏گذاری و برنامه‏ ریزی‏ در همه گیری ‏های آتی خواهد بود.  

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه‎ ی مرور-روایتی است که در بازه‏ ی زمانی دسامبر 2019 لغایت ژانویه 2022 انجام گرفت. برای جستجوی اطلاعات مورد نیاز از پایگاه داده‎ های انگلیسی زبان PubMed ، Scopus، EMBASE و پایگاه داده‎ های فارسی SID  و موتور جستجوی Google Scholar استفاده شد. استراتژی جستجو با استفاده از کلید واژه‏های مرتبط و عملگرهای مرتبط پیاده‏ سازی شد. علاوه ‏بر این، برای ورود و خروج مطالعات به پژوهش، معیارهایی تعریف شد.  

    یافته ها : 

    در مجموع 17100 مقاله در پایگاه ‎های اطلاعاتی بازیابی شد که پس از بررسی عنوان و چکیده مقالات در فاز غربالگری و حذف مقالات دارای عدم ارتباط موضوعی، در نهایت متن کامل 27 مقاله واجد شرایط شد. بهبود دسترسی به واکسن ها و ایمنی و اثربخشی واکسن ها، وضع مقررات مربوط به کارت واکسیناسیون، توسعه کمپین های اجتماعی واکسیناسیون، اصلاح باورهای غلط درباره واکسن ها و ترویج رسانه ملی و تشویق های مالی از جمله مداخلاتی بود که برای ارتقاء تمایل به واکسن کووید استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در همه‏ گیری‏های جهانی، برنامه ‎ریزی جهت رایگان شدن واکسن برای افراد کم درآمد جامعه و اهداء واکسن رایگان به کشورهای کم درآمد، توسط سازمان‎های جهانی متولی سلامت، می تواند از راهکارهای پیشنهادی برای چابک ‏سازی برنامه ‏های واکسیناسیون باشد. علاوه‏ بر‎این برنامه ریزی جهت افزایش آگاهی و ارتقاء باورهای مردم این کشور‎ها نسبت به مزایای واکسیناسیون توسط سیاست گذاران و استفاده از مدل‏ های باور سلامتی می تواند در بهبود پذیرش واکسیناسیون، در افراد موثر  باشد.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، واکسیناسیون، کووید- 19، عرضه و تقاضا
  • علی محمد ملاصادقی، سارا حیدری، علیرضا افشانی، خدیجه نصیریانی* صفحات 42-57
    زمینه و هدف

    یکی از مسایلی که دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی با آن مواجه هستند رفتارهای قلدرانه است که می تواند عواقب ناخوشایندی بر رضایت از زندگی داشته باشد؛ از طرفی وجود سلامت معنوی می تواند بر کاهش رفتارهای قلدری و ارتقای کیفیت زندگی تاثیرگذار باشد. هدف این مطالعه تعیین رابطه رضایت از زندگی با رفتارهای قلدرانه با دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی با میانجیگری سلامت معنوی است.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی-همبستگی بر روی 118 دانشجوی پرستاری صورت گرفت. پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، رفتارهای قلدری در دانشجویان پرستاری، رضایت از زندگی، سلامت معنوی تکمیل شد و داده ها با نرم افزارهای 26 SPSS و 24AMOS برای مدل یابی معادلات ساختاری و آزمون سوبل برای بررسی اثر میانجی تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان قلدری تجربه شده 61% بود. بین رضایت از زندگی و سلامت معنوی، رابطه مثبت و معنی دار (01/0>P) مشاهده شد. بین متغیرهای رضایت از زندگی و سلامت معنوی با رفتارهای قلدرانه با دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی، رابطه منفی و معنی دار (01/0>P) وجود داشت. متغیرهای رضایت از زندگی و سلامت معنوی در مجموع 46 % از واریانس متغیر رفتارهای قلدرانه با دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    دانشجویان پرستاری اغلب در محیط کارآموزی مورد قلدری قرار می گیرند. بنابراین با توجه به اینکه سلامت معنوی، رابطه بین رضایت از زندگی و رفتارهای قلدرانه با دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی را میانجی گری می کند، ارتقای سلامت معنوی می تواند همراه با کاهش تجربه رفتارهای قلدرانه باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، رضایت از زندگی، رفتارهای قلدرانه، دانشجو، پرستاری، محیط بالینی
  • سمیرا لقمان استرکی*، امین حکیم صفحات 58-72
    هدف

    ویروس کووید-19 تاثیرات انکارناپذیری بر صنعت گردشگری کشور داشته است و گردشگری پزشکی نیز از این موضوع مستثنی نبوده است. لذا پژوهش حاضر با هدف اصلی ارایه الگویی راهبردی برای توسعه گردشگری پزشکی ایران با تاکید بر دوران پسا کرونا انجام شد. الگویی که به بررسی این صنعت از زوایای مختلف می‎پردازد و راهبردها و سیاست هایی را برای دوران پساکرونا ارایه می کند.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی- توسعه ای است و از نظر ماهیت و روش، تحقیق توصیفی از نوع مطالعه موردی است و برای انجام مطالعه موردی از روش کیفی استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده های تحقیق مصاحبه است و انتخاب مشارکت کنندگان پژوهش با استفاده از روش غیرتصادفی هدفمند و در ادامه با روش گلوله برفی انجام شده است. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوای جهت دار استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، قابلیت های اصلی توسعه گردشگری پزشکی کشور شامل کیفیت خدمات، سیستم درمانی پیشرفته، هزینه، جاذبه های گردشگری و قابلیت های اجتماعی می باشد. همچنین، موانع اصلی این الگو شامل موانع بین‎الملل، موانع ساختاری، امور بیمه و بانکی، موانع ارتباطی و موانع اطلاعاتی شناسایی شد. راهبردهای این الگو شامل توسعه گردشگری پزشکی الکترونیک، بازاریابی و تبلیغات، سیاست گذاری و مدیریتی، راهبردهای قانونی، راهبرد توسعه دهکده های مدرن سلامت، آموزش و زنجیره تامین گردشگری پزشکی می باشد. در ادامه، نتایج و پیامدهای این مدل، شامل پیامدهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ارتقای کیفیت زندگی شناسایی گردید و در نهایت الگوی نهایی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    انتظار می‎رود الگوی ارایه شده در این پژوهش بتواند نقشه راه مناسبی برای سیاست‎گذاران و متولیان حوزه گردشگری پزشکی کشور در راستای اتخاذ سیاست ها و راهبردهای مناسب جهت توسعه این صنعت در دوران پساکرونا باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، سیاست های توسعه گردشگری پزشکی، دوران پسا کرونا، تحلیل محتوای جهت دار
|
  • Seyed Hasan Emami Razavi, Manzara Amirkhani* Pages 1-16
    Background and Objective

    Healthcare services are one of the basic needs of every society. The beneficiaries of healthcare are the people. As a result, the medical profession and its related groups need to adhere to certain ethical principles and laws. The purpose of this research is to provide development strategies and explain the concept of professional ethics in the health system from the perspective of Islam and how to empower students in this field.

    Methods and Materials: 

    The current research is a narrative review. In this study, by analyzing the top national documents, reference books, documents related to professional ethics, and other related scientific texts, the previous concepts of professional ethics, existing strategies, and the combination of its various components in health have been investigated to find till new strategies in this field are obtained.

    Results

    During the current research, while explaining and defining the concepts of professional ethics with monotheistic culture and perspective, methods of deepening and implementing examples of professional ethics were discussed. The results indicate that the inclusion of professional ethics in educational programs and its effective implementation by educational groups and the modification of professional ethics training processes can be effective in improving the quality of services and building trust in the field of health.

    Conclusion

    The results of this study indicate the importance to address and implement more colorfully the category of professional ethics in the educational programs of students of various fields of medical sciences. In this regard, it is effective to hold specialized meetings. It is also necessary to form a working group to develop relevant standards in the Ministry of Health.

    Keywords: Ethics, Medical professionalism, Health system, Educational Programs In Medical Sciences
  • A.Taheri*, B. Shams, H. A. Tehran Pages 17-29
    Background and Objective

    Dealing with spiritual health along with other aspects of human health in healthrelated professions in medical sciences in personal, professional and organizational dimensions, besides its great benefits, is of special importance in patient interactions. Designing a trajectory for the education of spirituality and spiritual health will help to institutionalize spiritual health. Our aim in this study is to structurally analysis the factors affecting the future of spiritual health education in medical sciences.

    Methods and Materials: 

    Identification of the key factors effective in changing spiritual health education in two stages (semi-structured interview with professors and completion of the questionnaire of final factors) and then the type of influence of these key factors and the final drivers on each other in a paired table analyzed by Mic Mac software.

    Results

    From the total drivers and key factors extracted from documents and interviews, factors such as patients’ spiritual needs, lack of awareness and knowledge, interdisciplinary training and intervention and teamwork, the difficulty of the issue of spiritual health, the belief of professors, and the empowerment of professors have the greatest impact on The future of spiritual health education is in medical sciences.

    Conclusion

    Although all the planning and policies are done considering all the spiritual needs of the patients, but the improvement of the level of belief of the professors in the field of spiritual health as the second most important factor along with other factors such as interdisciplinary training and intervention and team work, lack of awareness and knowledge. Courses and empowerment of professors, the difficulty of dealing with spiritual health are factors influencing the future of spiritual health education in medical sciences.

    Keywords: Spiritual Health, Education, Foresight, Medical Sciences, Structural Analysis
  • Z. Abdoli, F. Moghddasi, S. P.A. Beik, A. Ojaghi, A. Mirzaei* Pages 30-41
    Background and Objective

    The transition from the global epidemic of Corona; Gaining a new experience on a wide and unprecedented scale in the last few centuries in global health made possible the public vaccination of this disease. Examining and analyzing the process of acceptance of vaccination by people will be one of the very important principles in the future research of similar epidemic disease management, policy making and planning in future epidemics.

    Methods and Materials: 

    The current research is a review-narrative study that was conducted between December 2019 and January 2022. The English language databases Scopus, EMBASE, Google Scholar and Persian SID databases were used to search for the required information. The search strategy was implemented using related keywords and related operators. In addition, criteria were defined for the entry and exit of studies into the research. Finally, to extract information related to studies, forms based on standard indicators were compiled and used.

    Results

    After checking the databases, a total of 17100 articles were retrieved in the databases, after checking the title and abstract of the articles in the screening phase and removing the articles with no thematic connection, finally, the full text of 27 articles, were included in the study based on the inclusion criteria. The findings of this research showed that the average amount of willingness to pay was higher in high and middle income countries, also there is a direct and significant relationship between people’s willingness to pay for vaccination and the increase in monthly income.

    Conclusion

    In global epidemics, planning to make vaccines free for low-income people in the society and donating free vaccines to low-income countries, by global organizations in charge of health, can be among the suggested solutions for to streamline vaccination programs. In addition, planning to increase awareness and promote the beliefs of the people of these countries regarding the benefits of vaccination by policy makers and the use of health belief models can be effective in improving the acceptance of vaccination in people.

    Keywords: Willingness to pay, Vaccination, Covid-19, Supply, demand
  • Ali Mohammad Molasadeghi, Sara Heydari, Seyyed Alireza Afshani, Khadijeh Nasiriani* Pages 42-57
    Background and Objective

    One of the issues that nursing students face in clinical environments is bullying behaviors. The bullying behaviors can have unpleasant consequences on life satisfaction. On the other hand, the spiritual health can be effective by reducing bullying behaviors and improving the quality of life. This study was conducted with the aim of determining the relationship between life satisfactions and bullying behaviors with nursing students in clinical environments with the mediation of spiritual health.

    Methods and Materials: 

    This research is a correlational study. One handered eight nursing students were studied. The questionnaires were completed consist of demographic information form, bullying behaviors in nursing students tool; satisfaction with life, and spiritual health. Data were analysied by SPSS 26 and AMOS 24 software for structural equation modeling and the Sobel test to check the effect.

    Results

    A positive and significant relationship (P<0.01) was observed between life satisfaction and spiritual health. Also, a negative and significant relationship (P<0.01) was observed between the variables of life satisfaction and spiritual health with bullying behaviors of nursing students in clinical settings. The variables of satisfaction with life and spiritual health predicted 46% of the variance of bullying behaviors with nursing students in clinical settings.

    Conclusion

    Nursing students are often bullied in the internship environment. Therefore considering that spiritual health mediated the relationship between life satisfactions and bullying behaviors with nursing students in clinical settings, improving spiritual health can have effects on reducing the experience of bullying behaviors and increasing life satisfaction.

    Keywords: Spiritual Health, Life Satisfaction, Bullying Behaviors, Student, Nursing, ClinicalEnvironment
  • Samira Loghman Estarki*, Amin Hakim Pages 58-72
    Background and Objective

    The Covid-19 virus has an undeniable impact on the country’s tourism industry, and medical tourism is no exception. The present research, the main goal was to provide a strategic pattern for the development of medical tourism in Iran. A pattern that examines this industry from different angles and suggests policies and strategies for presentation.

    Methods and Materials: 

    The research method is a part of developmental research in terms of results, and it is a part of qualitative research of the case study type in terms of purpose. The tool for collecting research data is interview and the selection of research participants has been done using the purposeful sampling method. By using the content analysis technique, interviews were reviewed and coded and classified.

    Results

    The results of the research showed that the four main components of the development of medical tourism in the country include Capabilities, obstacles, strategies and consequences of the development of medical tourism in the country in the post-Corona. Then, a four-dimensional model with the mentioned components is presented as a model for medical development in the country.

    Conclusion

    It should be noted that the model presented in this research can be a suitable road map for policy makers and managers in the field of medical tourism in order to adopt appropriate policies and strategies in the development of Iran medical tourism industry in this area. 

    Keywords: Medical Tourism, Medical Tourism Development Polices, Post Corona Era, Content Analysis