فهرست مطالب

مدیریت دانش سازمانی - پیاپی 22 (پاییز 1402)

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 22 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن عارف نژاد*، رضوان منتی، سیده مریم موسوی صفحات 21-48

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر رهبری دانش محور بر توسعه منابع انسانی با نقش میانجی رفتارهای کاری نوآورانه  می پردازد. این پژوهش در زمره پژوهش های کمی و همچنین از حیث فلسفه تحقیق دارای رویکرد قیاسی است. جامعه آماری این پژوهش 120 نفر از کارشناسان سازمان های دانش بنیان فعال در پارک علم فناوری لرستان هستند که با استفاده از جدول مورگان 92 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد ویتالا (2004)، شای و همکاران (2004) و جانسن (200) است که روایی و پایایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ تایید شده است. در این پژوهش برای بررسی و آزمون فرضیه ها، رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار spss و pls به کار رفت. یافته ها نشان داد که در سطح اطمینان0/95  رهبری دانش محور تاثیر مثبت و معنادار بر توسعه منابع انسانی دارد. همچنین رهبری دانش محور تاثیر مثبت و معنادار بر رفتارهای کاری نوآورانه دارد. نتایج پژوهش مبین آن است که رفتارهای کاری نوآورانه نقش میانجی در تاثیر رهبری دانش محور بر توسعه منابع انسانی دارد

    کلیدواژگان: رهبری دانش محور، توسعه منابع انسانی، رفتارهای کاری نوآورانه
  • حامد فلاح تفتی*، علی صفاری دربرزی، فرهاد زارع صفحات 49-80

    امروزه شرکت های دانش بنیان می توانند با هم افزایی دانش در مراحل ادغام و اکتساب دانش، قابلیت های پویا را در خود ایجاد و تقویت نمایند. از این رو هدف از انجام این پژوهش تحلیل و بررسی عوامل اثرگذار بر هم افزایی دانش در شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری یزد است. به منظور انجام پژوهش در ابتدا عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری هم افزایی دانش در درون شرکت های دانش بنیان شناسایی گردید. در ادامه با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، عوامل شناسایی شده ساختاربندی شدند. به منظور اعتبارسنجی مدل مفهومی تحقیق، از رویکرد معادلات ساختاری و از نرم افزار SmartPls3 استفاده گردید جامعه آماری این پژوهش را متخصصین، خبرگان و کارکنان شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری یزد تشکیل داده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش در بخش معادلات ساختاری، روش نمونه گیری در دسترس بوده است. در این پژوهش در بخش معادلات ساختاری، تعداد 186 پرسشنامه تکمیل و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در سطح ششم و آغازین مدل، عامل زمینه های محیطی، در سطح پنجم عامل رهبری مدیریت و در سطح چهارم عامل فرهنگ سازمانی قرار گرفته اند. در سطح سوم مدل عوامل منابع، چشم انداز و استراتژی و سرمایه اجتماعی جای گرفته اند. در سطح دوم عوامل آموزش و تعهد کارمندان و نهایتا در سطح پایانی عامل فناوری اطلاعات قرار گرفته اند. زمینه های دیگر نتایج این پژوهش می-توان به تاثیر آموزش و تعهد کارکنان شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری یزد بر فناوری اطلاعات اشاره کرد.

    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل سازی معادلات ساختاری، مدیریت دانش، هم افزایی دانش
  • ادریس محمودی*، کامران سرهنگی، مهرداد محمدزاده علمداری صفحات 81-122

    در این پژوهش تلاش شده است تا تاثیر مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) در رابطه بین مدیریت دانش مشتری (CKM) و توسعه محصول جدید (NPD) بررسی شود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شرکت های فعال استان خوزستان و آذربایجان غربی می باشد که از بین آن ها 169 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد بوده است. در پرسشنامه مورد استفاده ابعاد متغیر مدیریت دانش مشتری شامل دانش درباره مشتری، از مشتری، و برای مشتری به ترتیب بر اساس مقیاس های بوچنوسکا (2011)، موسی خانی، حقیقت و ترک زاده (2012)، و شامی زنجانی و نجف لو (2011) سنجیده شده است. ابعاد متغیر مدیریت ارتباط با مشتری نیز شامل اطلاعات، ارزش، و ارتباطات چندکاناله به ترتیب بر اساس مقیاس های کوهلی و جاورسکی (1990)، جارویس، و همکاران (2003)، و جیندال، و همکاران (2007) سنجیده شده است. همچنین متغیر محصول جدید بر اساس مقیاس کوپر و کلین اشمیت (1995) سنجیده شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار SmartPLS استفاده شده است. بررسی پایایی داده ها با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب نشان داد که کمترین مقدار آلفای کرونباخ مربوط به متغیر دانش از مشتری با مقدار 775/0 و کمترین مقدار پایایی مرکب مربوط به متغیر دانش از مشتری با مقدار 843/0شده است و از این رو پایایی همه متغیرهای آزمون مورد تایید قرار گرفته شد. بررسی نتایج پژوهش نشان داد که ضریب مسیر CKM-CRM و CKM-NPD به ترتیب دارای مقادیر 833/0 و 612/0، ضریب مسیر CRM-NPD دارای مقدار 774/0، و اثر میانجی CRM بر رابطه CKM-NPD مقدار 648/0 شده است که همه موارد درسطح خطای 5 درصد معنی دار است. این یافته ها چندین پیامد مهم علمی و عملی دارند و از این رو پیشنهاد می شود شرکت ها اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری را در فعال سازی استعداد مدیریت دانش و توسعه محصول جدید مورد توجه ویژه قرار دهند.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، دانش مشتری، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت دانش مشتری
  • زهرا اسماعیل زاده قمصری، حمید رحیمی* صفحات 123-148
    تحقق رشد و توسعه پایدار دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی می تواند به کمک مهارت های مدیریت کوانتومی، یادگیری سازمانی و سرمایه فکری در دانشگاه ها ایجاد گردد. زیرا دانشگاه ها، مکان هایی برای تولید، سازماندهی و انتقال دانش اند که در این فرایند نقش کارکنان به عنوان سرمایه های فکری و انسانی، مشهود و حیاتی است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مهارت های مدیریت کوانتومی ادراک شده بر کاهش اینرسی سازمانی با نقش میانجی سرمایه فکری و یادگیری سازمانی بود. نوع پژوهش، توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کارکنان دانشگاه کاشان بود که از میان آن ها و از طریق جدول مورگان 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، چهار پرسشنامه مهارت های مدیریت کوانتومی، اینرسی سازمانی، سرمایه فکری و یادگیری سازمانی بود. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای مهارت کوانتومی 70/0، اینرسی سازمانی 75/0، سرمایه فکری 87/0 و یادگیری سازمانی 90/0 برآورد شد. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج نشان داد میانگین متغیرهای مهارت های کوانتومی، سرمایه فکری و یادگیری سازمانی، بالاتر از نمره ملاک و میانگین اینرسی سازمانی، پایین تر از نمره ملاک بود. ضرایب مسیر نشان داد سرمایه فکری با (51/0-=Beta)، مهارت کوانتومی با (26/0-=Beta) و یادگیری سازمانی با (50/0-=Beta) روی اینرسی سازمانی، تاثیر منفی و معنادار دارد. مهارت کوانتومی با (42/0=Beta) روی سرمایه فکری و با (45/0=Beta) روی یادگیری سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارد. به علاوه نقش میانجی یادگیری سازمانی و سرمایه فکری در تاثیر مهارت های کوانتومی در کاهش اینرسی سازمانی، تایید شد.
    کلیدواژگان: مهارت های مدیریت کوانتومی، اینرسی سازمانی، سرمایه فکری، یادگیری سازمانی
  • رضا سپهوند، علی شریعت نژاد، شقایق صالح آبادی* صفحات 149-178
    در محیط متلاطم جهان امروز، اگر شرکت یا سازمانی قابلیت انطباق با تغییرات و تحولات جهانی را نداشته باشد، محکوم به سقوط و نابودی است. بنابراین شرکت ها و سازمان ها، اگر خواهان آن هستند که بقای آن ها تهدید نشود، باید خلاقیت و نوآوری را به عنوان کلیدواژه اصلی راهبردها، برنامه ها و سیاست های اصلی خود بپذیرند. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناخت و فهم اینرسی نوآوری در شرکت های دانش بنیان انجام شد. این پژوهش بر پایه پژوهش آمیخته و به صورت کیفی و کمی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش مدیران و اساتید شرکت های دانش بنیان هستند که به عنوان خبرگان، نظرات آن ها در بخش کیفی و کمی پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد. اعضای نمونه آماری این پژوهش به وسیله روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. در بخش کیفی پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و آزمون درون کدگذار و میان کدگذار تایید شد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی نیز پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد. در بخش کیفی، داده های کیفی بدست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش کدگذاری تحلیل شد و عوامل ایجاد کننده اینرسی نوآوری در شرکت های دانش بنیان ایران شناسایی شدند. به علاوه در بخش کمی پژوهش، با استفاده از روش FCM عوامل ایجاد کننده و همچنین پیامدهای اینرسی نوآوری درشرکت های دانش-بنیان ایران اولویت یابی شده و مهمترین عوامل ایجاد کننده و پیامدهای اینرسی نوآوری در شرکت های دانش بنیان شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که حاکمیت فرهنگ تقلید به جای فرهنگ نوآوری، گرفتاری به سندروم آرتروز فکری، ترس و روحیه محافظه کارانه، انجماد فکری و استفاده از تجربیات قبلی در حل مسیله جدید، مهمترین عوامل ایجاد کننده اینرسی نوآوری هستند همچنین چهار عامل از جمله، کاهش کارایی و بهره وری، ضعف در یادگیری و حل مسیله، اخذ تصمیمات نامطلوب و مخاطره بقای سازمان و پدیدایی انسداد و بن بست استراتژیک پیامدهای بسیار مهم اینرسی نوآوری در شرکتهای دانش بنیان هستند.
    کلیدواژگان: نوآوری، اینرسی، اینرسی نوآوری، شرکت های دانش بنیان
  • پیام پرتوی نیا، سهیلا خدامی* صفحات 179-214
    بسیاری از شرکت ها به دلیل عدم دانش کافی درباره مدیریت دانش سازمانی با چالش های گوناگونی مواجه هستند که در صورت عدم اتخاذ راهبردهای مناسب از دیگر رقبای خود عقب خواهند ماند. پس سازمان‏ها در تلاش هستند تا با استفاده از ابزارهای راهبردی همچون ابعاد دوسوتوانی، مدیریت راهبردی برند و کسب دانش سازمانی همچون دانش کنترل فرآیند سازمان (شش سیگما) به این چالش‏ها پاسخ مناسب دهند تا بتوانند عملکرد برند خود را بهبود بخشند. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دانش کنترل فرآیند سازمان بر عملکرد برندهای ایرانی مبتنی بر خلاقیت فردی، مدیریت راهبردی برند و ابعاد دوسوتوانی است. پژوهش حاضر به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری را شرکت‏های ایرانی که در شهر تهران در حال فعالیت هستند، تشکیل داده ‏اند. نمونه ‏گیری به صورت غیر احتمالی در دسترس، حجم نمونه با استفاده از فرمول کلاین به‏ دست آمده است که این مقدار برابر است با 301. ابزار گردآوری داده‏ نیز پرسشنامه که روایی آن به صوری و پایایی آن نیز مورد تایید قرار گرفته است. روش تجزیه و تحلیل داده ‏ها با توجه به معادلات ساختاری و با استفاده از برنامه اسمارت پی ال اس انجام شده است. نتایج نشان داد که دانش کنترل فرآیندی سازمان تاثیر مثبت و معناداری بر ابعاد دوسوتوانی دارد. همچنین ابعاد دوسوتوانی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر خلاقیت فردی و مدیریت راهبردی برند دارد. سرانجام پژوهش نشان داد که خلاقیت فردی و مدیریت راهبردی برند بر عملکرد برند تاثیر مثبت و معناداری دارد. سرانجام می‏توان بیان کرد که دانش کنترل فرآیند سازمان که یکی از فرآیندهای مدیریت دانش سازمانی است بر عملکرد برند تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: عملکرد برند، دانش کنترل فرآیند سازمان، خلاقیت فردی، دوسوتوانی، مدیریت راهبردی برند
|
  • MOHSEN Arefnezhad *, Rezvan Mennati, Maryam Mousavi Pages 21-48

    This study examines the impact of knowledge-based leadership on human resource development, considering the mediating role of innovative work behavior. This study belongs to the quantitative research and adopts a comparative approach in terms of research philosophy. The statistical population of this research consists of 120 experts from knowledge-based organizations operating in Lorestan Science and Technology Park. 92 people were selected as the sample using Morgan table by simple random method. The instrument used to collect data in this research is the standard questionnaire by Vitala (2004), Shai et al. (2004), and Jansen (2004), whose validity and reliability were confirmed using content validity and Cronbach's alpha. The structural equation modeling approach and spss and pls software were used to investigate and test the hypotheses. The results show that at a confidence level of 0.95, knowledge-based leadership has a positive and significant impact on human resource development. In addition, knowledge-based leadership has a positive and significant effect on innovative work behavior. The research results show that innovative work behavior plays a mediating role in the effect of knowledge-based leadership on human resource developmen

    Keywords: Knowledge-based leadership, human resource development, innovative work behavior
  • Hamed Fallah Tafti *, Ali Saffari Darberazi, Farhad Zare Pages 49-80

    Nowadays, knowledge-based companies can create and strengthen dynamic capabilities by synergizing knowledge in the stages of integration and knowledge acquisition. Therefore, the aim of this study is to analyze and investigate the factors affecting knowledge synergies in the science and technology park of Yazd's knowledge-based companies. To conduct this research, the influential factors in the formation of knowledge synergies within knowledge-based companies were initially examined. Then, using the interpretive structural modeling approach, the identified factors were structured. To validate the conceptual model of the research, the structural equation modeling approach and SmartPls3 software were used, and the statistical population of this research consisted of experts, specialists, and employees of knowledge-based companies in the Yazd Science and Technology Park. The sampling method in the structural equation section of this research was an available sampling method. In this study, 186 questionnaires were completed and analyzed at the sixth and initial level of the model, the environmental background factor was placed, at the fifth level, the management leadership factor, and at the fourth level, the organizational culture factor. At the third level, the factors of resources, vision and strategy, and social capital were considered. At the second level, the factors of training and employee commitment, and finally, at the final level, the information technology factor were placed. Among the other findings of this research, it can be mentioned that the training and employee commitment of knowledge-based companies in the Yazd Science and Technology Park have an impact on information technology.

    Keywords: knowledge-based companies, interpretive structural modeling, Structural Equation Modeling, knowledge management, knowledge synergy
  • Edris Mahmoodi *, Kamran Sarhangi, Mehrdad Mohammadzadeh Alamdary Pages 81-122

    The present study investigates the impact of customer relationship management (CRM) as mediating variable on the relationship between customer knowledge management (CKM) and new product development (NPD). The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in nature. The statistical population of the research is the active companies of Khuzestan and West Azarbaijan province, among which 169 companies were selected as a sample based on Morgan Table, which sampling has been available. The data collection tool was a standard questionnaire which has taken of literature. The dimensions of customer knowledge management variable, including knowledge about the customer, from the customer, and for the customer, respectively, have been measured based on the scales of Buchnoska (2011), Moosakhani, Haghighi, and Torkzadeh (2012), and Shami Zanjani and Najafloo (2011). The dimensions of customer relationship management variable including information, value, and multi-channel communication have been measured according to the scales of Kohli and Jaworski (1990), Jarvis, et al. (2003), and Jindal, et al. (2007). Also, New Product Development variable has been measured based on the scale of Cooper and Kleinschmidt (1995). To analyze the data, partial least squares method and SmartPLS software were used. Data reliability examination using Cronbach's alpha coefficient and composite reliability test showed that the lowest value of Cronbach's alpha is related to the variable of customer knowledge with a value of 0.775 and the lowest value of composite reliability is related to the variable of customer knowledge with a value of 0.843. Therefore, the reliability of all variables was confirmed. The results showed that the path coefficient of CKM-CRM and CKM-NPD has been 0.833 and 0.612, respectively, the path coefficient of CRM-NPD has been 0.774, and the mediating effect of CRM on the CKM-NPD relationship has been 0.648. So all cases are significant at the 5% error level. These findings have several important scientific and practical implications, and therefore it is suggested that companies pay special attention to the importance of customer relationship management in activating knowledge management talent and new product development.

    Keywords: customer knowledge, Customer Knowledge Management, Customer Relationship Management, New Product Development
  • Zahra Esmailzadeh Qamsari, Hamid Rahimi * Pages 123-148
    The realization of sustainable growth and development of universities and higher education institutions can be created with the help of quantum management skills, organizational learning and intellectual capital in universities. Because universities are places for producing, organizing and transferring knowledge, that in this process the role of employees as intellectual and human capital is evident and vital. Based on this, the aim of this research was to investigate the effect of perceived quantum management skills on reducing organizational inertia with the mediating role of intellectual capital and organizational learning. The type of research was descriptive-correlation and the statistical population included employees at University of Kashan that by using Morgan's table 150 people were selected as a sample. The research tools were four questionnaires of quantum management skills, organizational inertia, intellectual capital & organizational learning. The reliability of questionnaires was estimated through Cronbach's alpha coefficient for quantum skill 0.70, organizational inertia 0.75, intellectual capital 0.87 and organizational learning 0.90. Data analysis was done at the descriptive and inferential level by using SPSS and Smart PLS statistical software. The results showed that the mean of the variables of quantum skills, intellectual capital and organizational learning was higher than the criterion score and the mean of organizational inertia was lower than the criterion score. Path coefficients showed that intellectual capital with (Beta=-0.51), quantum skills with (Beta=-0.26) and organizational learning with (Beta=-0.50) on organizational inertia has a negative & significant effect. Quantum skill with (Beta=0.42) on intellectual capital and with (Beta=0.45) on organizational learning has a positive & significant effect. In addition, the mediating role of organizational learning and intellectual capital in the effect of quantum skills in reducing organizational inertia was confirmed.
    Keywords: Quantum Management Skills, Organizational Inertia, intellectual capital, organizational learning
  • Reza Sepahvand, Ali Shariatnejad, Shaghayegh Salehabadi * Pages 149-178
    In the turbulent environment of today's world, if a company or organization does not have the ability to adapt to global changes and developments, it is doomed to collapse and destruction. Therefore, companies and organizations, if they want their survival not to be threatened, should accept creativity and innovation as the main keywords of their main strategies, programs and policies. Therefore, the current research was conducted with the aim of knowing and understanding the inertia of innovation in knowledge-based companies. This research is based on mixed research and is qualitative and quantitative, which is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of nature and method. The statistical population of the research is managers and professors of knowledge-based companies, whose opinions are examined in the qualitative and quantitative part of the research as experts. The members of the statistical sample of this research were selected by purposive sampling method. In the qualitative part of the research, the data collection tool is a semi-structured interview, the validity and reliability of which was confirmed using the CVR coefficient and intra-coder and inter-coder tests. The tool for collecting information in the quantitative part is a questionnaire whose validity and reliability were confirmed using content validity and retesting. In the qualitative part, the qualitative data obtained from the interview were analyzed using Atlas.ti software and the coding method, and the factors causing innovation inertia in Iranian knowledge-based companies were identified. In addition, in the quantitative part of the research, using the FCM method, the factors that create and the consequences of innovation inertia in Iran's knowledge-based companies are prioritized, and the most important factors that create and the consequences of innovation inertia in knowledge-based companies are identified. The results of the research show that the rule of the imitation culture instead of the culture of innovation, suffering from intellectual arthritis syndrome, fear and conservative spirit, intellectual freezing and using previous experiences in solving new problems are the most important factors that cause the inertia of innovation, as well as four factors. Among other things, the reduction of efficiency and productivity, weakness in learning and problem solving, making unfavorable decisions and the risk of the organization's survival, and the phenomenon of strategic blockage and impasse are very important consequences of the inertia of innovation in knowledge-based companies.
    Keywords: Innovation, inertia, The inertia of innovation, Knowledge Based Companies
  • Payam Partovinia, Soheila Khoddami * Pages 179-214
    Many companies face various challenges due to insufficient knowledge about organizational knowledge management, and if they do not adopt appropriate strategies, they will lag behind their competitors. Therefore, organizations are responding to these challenges by using strategic standpoints such as ambidexterity dimensions, strategic brand management, and acquiring organizational knowledge such as organization process control knowledge (Six Sigma) to improve the performance of their brand or organizational brands. The purpose of this research is to investigate the impact of organizational process control knowledge on the performance of Iranian brands based on individual creativity, strategic brand management, and ambidexterity dimensions (exploration and exploitation). The present research was conducted using a descriptive-exploratory method. The statistical population consisted of Iranian companies currently active in Tehran city. The sampling was done through non-probability convenience sampling, and the sample size was determined to be 301 using the Kline formula.. The data collection tool was a questionnaire, and its validity and reliability were confirmed. The method of data analysis was structural equations, using the SmartPLS program. The results showed that organizational process control knowledge has a positive and significant effect on the dimensions of ambivalence. Additionally, the dimensions of ambivalence have a positive and significant effect on individual creativity and strategic brand management. Finally, the research showed that individual creativity and strategic brand management have a positive and meaningful effect on brand performance. Ultimately, it can be stated that knowledge control within an organization, which is one of the processes of organizational knowledge management, significantly impacts brand performance.
    Keywords: Brand performance, Knowledge of organization process control, Individual creativity, Ambivalence, Strategic brand management