فهرست مطالب

روان شناسی کار - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

نشریه روان شناسی کار
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رامین ایرجی نقندر*، حمید قاسمی، ابوالفضل فراهانی صفحات 9-20
    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش نظریه جامعه شناختی مبادله اجتماعی در داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا بود. جامعه آماری این پژوهش شامل داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا در دو بخش مردان و زنان که در لیست نخبه داوران آسیا قرار داشتند (317=N) بودند. با توجه به تعداد داوران نخبه فوتبال و فوتسال در گروه های مختلف، نمونه گیری به صورت کل شمار بود و تمامی اعضاء جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و در نهایت تعداد 292 پرسشنامه کامل بود و مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته مبادله اجتماعی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری کلموکروف اسمیرونف، t تک نمونه ای، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، فریدمن و تحلیل مسیر در نرم افزارهای آماری SPSS و EQS استفاده گردید. نتایج نشان داد میانگین مولفه درک از حمایت سازمانی در داوران به طور معناداری بالاتر از حد متوسط و مولفه حمایت اجتماعی به طور معناداری پایین تر از حد متوسط می باشد. همچنین بین حمایت سازمانی و حمایت اجتماعی داوران نخبه فوتبال و فوتسال آسیا با سن و سابقه داوری رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. از طرفی دیگر بین حمایت سازمانی و حمایت اجتماعی بر اساس جنسیت تفاوت معناداری بین داوران وجود داشت و در نهایت ابعاد حمایت سازمانی و حمایت اجتماعی به ترتیب در نظر داوران دارای اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: مبادله اجتماعی، داور، فوتبال، فوتسال
  • زهره شرعی*، سید رضا میرحسینی صفحات 21-30

    هدف از پژوهش بررسی تاثیرگذاری رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجیگری عدالت رویه ادراک شده و اعتماد بر روی کارمندان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد. نوع پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی - تحلیلی بوده و اطلاعات تحقیق با استفاده از پرسشنامه اعتماد به رهبران پادساکوف و همکاران (1990)، رهبری خدمتگزار بابکیوس و همکاران (2010)، عدالت رویه ادراک شده کولکویت (2001) و رفتار شهروندی سازمانی استامف و همکاران (2013) تکمیل شد. جهت بررسی پایایی ابزار پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است که نتایج مقدار آن را در پژوهش حاضر بالاتر از 7/0 نشان می دهد. نتایج تجزیه و تحلیل داده های پژوهش که با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و با رویکرد حداقل مربعات جزیی که توسط نرم افزار PLS3 و آزمون سوبل انجام شده حاکی از آن است که رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی و همچنین عدالت رویه ادراک شده بر اعتماد به رهبران تاثیر مثبت و معناداری دارد (96/1 < t). عدالت رویه ادراک شده در تاثیر رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی نقش میانجیگری دارد (96/1 < Z). ولی نقش میانجی اعتماد به رهبران در تاثیر رهبری خدمتگزار بر رفتار شهروندی سازمانی تایید نشد.

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، رفتار شهروندی سازمانی، عدالت رویه ادراک شده، اعتماد به رهبران
  • علی راد* صفحات 31-40
    مسیله بیکاری جوانان ازجمله مسایل مهم در برنامه ریزی های کلان کشور می باشد. هرچند نرخ بیکاری جوانان از آمارگیرهای معمول نیروی کار قابل محاسبه است، ولی چالش های مربوط به اشتغال جوانان و مشکلات آنان همواره مساله اساسی هر جوانی است. هدف از این پژوهش تدوین مدل علی اشتغال موفق بر اساس ویژگی های شخصیتی، هوش هشتگانه گاردنر باواسطه گری مهارتهای تصمیم گیری بود. روش پژوهش تدوین مدل با روش معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری شامل تمامی شاغلان کارمندان نیروهای مسلح، آموزش و پرورش، سازمان نظام مهندسی، بیمارستان ها و شبکه بهداشت شهرستان خوی در سال 1400 بود و نمونه 1000 نفر از روش نمونه گیری در دسترس به صورت تصادفی استفاده شد. با توزیع پرسشنامه (نیو از کاستا و مک کری 1990 ، هوش هشت گانه از گاردنر در سال 1980 و همچنین مهارت های تصمیم گیری از شفیع آبادی در سال 1394)، جمع آوری داده ها، با استفاده از روش آماری معادلات ساختاریافته و نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که یافته ها نشان داد بیشترین تاثیر مستقیم از سازه برون گرایی بر مهارتهای تصمیم گیری با تاثیر 436/0 است ونیز بیشترین تاثیر در اشتغال موفق نیز 779/0 از سازه مهارت های تصمیم گیری بر اشتغال موفق است در سطح معنا داری (P<0/001) برازش دارد. همچنین تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم مولفه های مورد مطالعه نیز بر هم تاثیر معناداری دارد. نتیجه آنکه مدل تدوین شده پژوهش توانست اشتغال موفق را بر اساس ویژگی های شخصیتی و هوش هشت گانه گاردنر
    کلیدواژگان: اشتغال موفق، ویژگی های شخصیتی، هوش هشتگانه گاردنر، مهارت های تصمیم گیری
  • مسعود ناظری*، اکبر حسن پور صفحات 41-56

    بیش از یک دهه از ورود پدیده قلدری به ادبیات حوزه سازمان ایران می گذرد و دراین میان پژوهش های متعددی درباره آن انجام شده است. هدف پژوهش حاضر فراروش مطالعات انجام شده قلدری محل کار در جامعه ایران می باشد. براین اساس کلیه پژوهش های جامعه موردنظر از حیث روش-شناسی مورد بررسی و کنکاشت قرارگرفته است. این پژوهش از نظر هدف توسعه ای و شیوه جمع آوری داده ها، مطالعه کتابخانه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش، تمامی مقالات منتشرشده در مجلات علمی-پژوهشی داخلی با موضوع قلدری محل کار است که شامل 32 مطالعه می شود. همچنین نمونه گیری پژوهش به صورت سرشماری بوده و همه عناصر جامعه مورد بررسی قرارگرفته است. این مطالعه در محدوده زمانی شش ماهه پاییز و زمستان 1401 صورت گرفته، و تمامی مقالات قلدری محل کار، قلدری سازمانی، قلدری محیط کار و قلدری شغلی از نظر 8 پارامتر شامل فراوانی پژوهش ها در هر سال، زمینه تخصصی پژوهشگران، وابستگی سازمانی پژوهش ها، رویکرد پژوهش، روش تحلیل داده ها، ابزار گردآوری، پیشایندها و پسایندهای قلدری، و محیط کاری مورد مطالعه، بررسی گردیده است. نتایج نشان می دهد که در اکثر پژوهش های قلدری از رویکرد کمی استفاده، و حوزه های بررسی شده به ترتیب، مربوط به سلامت افراد و سازمان، رهبری، جابه جایی کارکنان و سایر متغیرهای سازمانی می باشد. همچنین از ابتدای ورود قلدری به ادبیات سازمانی جامعه حاضر، سال های 1398 و 1400 بیشترین پژوهش ها را در خود جای داده که دانشگاه آزاد با ده پژوهش پیشتاز می باشد. در نهایت با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود پژوهش ها با رویکرد کیفی، فراتحلیل و فراترکیب انجام، تا پسایندها و پیشایندهای این نوع رفتار بهتر و بیشتر در فرهنگ حاضر درک گردد.

    کلیدواژگان: رفتار انحرافی، قلدری محل کار، مطالعه فراروش
  • مجید صفاری نیا*، فریدا زندی نژاد، میناالسادات عارف کشفی صفحات 57-64
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش کمال گرایی و رضایت از زندگی در پیش بینی اعتیاد به کار در مشاغل مختلف بود. روش پژوهش، از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش حاضر، شامل 200 نفر از پزشکان، روانشناسان، خلبان ها و معلم ها، با ساعت کاری بیش از 50 ساعت در هفته، که در سال 1401، مشغول به کار بودند، به صورت دردسترس و غیر تصادفی، انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه اعتیاد به کار اسپنس و رابینز (1992)، پرسشنامه کمال گرایی اهواز (1378) و پرسشنامه رضایت از زندگی دینر (1985)، جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، کمال گرایی، با اعتیاد به کار رابطه مثبت دارند و آن را پیش بینی می کند. رضایت از زندگی با اعتیاد به کار رابطه منفی دارد، و آن را پیش بینی می کند. بنابراین با انجام چنین پژوهش هایی، می توان عوامل فردی زمینه ساز اعتیاد به کار را بهتر درک کرد. و از طریق برگزاری کارگاه هایی برای افرادی که اعتیاد به کار دارند، به بهتر شدن شرایط آنها کمک کرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، رضایت از زندگی، کمال گرایی
  • عزت الله کردمیرزا نیکوزاده، نازنین پیرحیاتی*، مژگان آگاه هریس، آویسا نجیمی صفحات 65-74

    تجارب زندگی و طرحواره های روان درمان گران می تواند بر رابطه درمانی اثر بگذارد و حتی سبب فرسودگی شغلی شود. هدف این پژوهش بررسی اثر طرحواره درمانی گروهی بر طرحواره ها و فرسودگی شغلی طرحواره درمانگران بود. طرح نیمه آزمایشی دوگروهی (پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری یک ماهه) اجرا شد. درمان شامل طرحواره درمانی گروهی طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و هفتگی ارایه گردید. جامعه آماری شامل طرحواره درمان گران داوطلب جهت شرکت در گروه درمانی بود که شامل نمونه ای شامل گروه آزمایش (9 نفر) و کنترل (10 نفر) انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. همچنین از پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ و همکاران و فرسودگی شغلی مسلش استفاده گردید. داده های حاصل با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شد. طرحواره درمانی گروهی سبب تعدیل طرحواره ها و کاهش فرسودگی شغلی طرحواره درمانگران می شود (01/0<p) و این متغیرها طی مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری با پیش آزمون نشان می دهند (01/0<p). فعال سازی طرحواره و ذهنیت ها و پاسخ های هیجانی به آن، نقش مهمی در اثربخشی طرحواره درمانی دارد که بر روابط بین مراجع و درمان گر، اجرای درمان و نیز فرسودگی شغلی درمانگر تاثیر منفی دارد اما مجموعه ای از راهکارهای مبتنی بر طرحواره درمانی گروهی برای شناسایی و مدیریت این طرحواره ها و ذهنیت ها به کار گرفته شد تا باعث بهبود فرایند روان درمانی هر درمانگر و تسهیل رشد فردی شود. لذا درمانگران، ناظران و مربیان نیاز دارند که از تاثیر طرحواره های درمانگر در روابط و فرآیندهای درمانی زیر نظر فردی خبره آگاه باشند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، فرسودگی شغلی، روان درمانگران
|
  • Ramin Iraji Noghondar *, Hamid Ghasemi, Abolfazl Farahani Pages 9-20
    The aim of this research was to investigate the role of the social psychology theory of social exchange in elite football and futsal referees in Asia. The statistical population of this research included the elite football and futsal referees of Asia in both male and female divisions who were in the elite list of Asian referees (N=317). According to the number of elite soccer and futsal referees in different groups, sampling was the total number and all the members of the statistical community were selected as samples, and finally 292 questionnaires were complete and were subjected to final analysis. In order to collect data, a questionnaire made by the social exchange researcher was used. The results showed that the average component of understanding of organizational support in judges is significantly higher than the average and the component of social support is significantly lower than the average. Also, a positive and significant relationship was observed between organizational support and social support of Asian elite football and futsal referees with age and experience of refereeing. On the other hand, there was a significant difference among the judges between organizational support and social support based on gender, and finally, the dimensions of organizational support and social support are important in the opinion of the judges, respectively. Based on this, in the theory of social exchange, social and organizational support in referees can become a basis for better performance and decision-making in them.
    Keywords: social exchange, Referee, Soccer, futsal
  • Zohre Sharei *, Seyed reza Mirhosseini Pages 21-30

    The purpose of this research is to investigate the effect of servant leadership on organizational citizenship behavior with the mediating role of perceived procedural justice and trust. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population was the employees of Shahid Sadoqi University of Medical Sciences in Yazd (300 people) and research tools were the standard questionnaire of trust in leaders by Podsakoff (1990), servant leadership by Babakus (2010), perceived procedural justice byColquitt (2001) and organizational citizenship behavior by Stumpf (2013). They were distributed electronically and according to the Cochran formula, 168 complete questionnaires were examined as a sample. Hypotheses were tested by structural equation modeling method in SPL3 software and the fit of the model was checked. The findings showed that servant leadership on organizational citizenship behavior and Perceived procedural justice on trust in leaders have a positive and significant effect (t> 1/96). Also Perceived procedural justice has a mediating role in the effect of servant leadership on organizational citizenship behavior (Z < 1.96), but the mediating role of trust in leaders in the effect of servant leadership on organizational citizenship behavior was not confirmed (Z < 1.96). So it can conclud that traditional leadership styles should be replaced by new approaches such as servant leadership in order to ensure long-term financial benefits for organizations and social benefits for the entire society.

    Keywords: Servant Leadership, Organizational Citizenship Behavior, perceived procedural justice, trust
  • Ali Rad * Pages 31-40
    The issue of youth unemployment is one of the important issues in the country's macro planning. Although the youth unemployment rate can be calculated from the usual statistics of the labor force, the challenges related to youth employment and their problems are always the basic problem of every youth. The purpose of this research was to develop a causal model of successful employment based on personality traits, Gardner's eight intelligences through the mediation of decision-making skills. The research method of developing the model is done with structural equation method. The statistical population included all employees of the armed forces, education and training, engineering system organization, hospitals and the health network of Khoy city in 1400, and a sample of 1000 people was used by random sampling method. By distributing a questionnaire (NEO from Costa and McCree 1990, eight intelligences from Gardner in 1980 and also decision making skills from Shafiabadi in 2014), data collection using the statistical method of structured equations and SPSS 22 software. It was analyzed that the findings showed that the most direct impact of the structure of extroversion on decision-making skills is 0.436 and the most impact on successful employment is 0.779 of the structure of decision-making skills on successful employment at the level of meaning. Dari (P<0.001) is suitable. Also, the direct and indirect effects of the studied components have a significant effect on each other. As a result, the developed research model was able to create successful employment based on Gardner's eight personality
    Keywords: successful employment, personality traits, Gardner's eight intelligences, Decision-making skills
  • Masoud Nazeri *, Akbar Hassanpoor Pages 41-56

    More than a decade has passed since the bullying entered the literature of Iran's organization, and many researches have been conducted. The purpose of the present study is to analyze the studies of workplace bullying in Iranian society. Therefore, all the researches of the society in question have been studied and researched in terms of methodology. This research is development oriented and the method of data collection is library study. The statistical population of the research is all articles published in domestic scientific-research journals on the topic of workplace bullying, which includes 32 studies. Also for sampling, all elements of the society were investigated. This study was conducted in the six months of autumn and winter of 1401, and articles with the title of workplace bullying, organizational bullying, and occupational bullying in terms of 8 parameters, including: Frequency of researches in each year, specialized field of researchers, organizational affiliation of researches, research approach, data analysis method, data collection tools, antecedents and consequences of bullying, and the studied work environment., have been examined. Also, since the beginning of bullying in the organizational literature of the current society, the years 1398 & 1400 have contained the most researches, and Islamic Azad University has been the leader, with ten published researches. Finally, according of the study, it is suggested that the researches be conducted with a qualitative, meta-analysis and meta-synthesis approach so that the consequences and antecedents of this type of behavior can be better and more understood in the current culture.

    Keywords: deviant behavior, Workplace bullying, Meta-Method
  • Majid Saffarinia *, Farida Zandinejad, Minasadat Aref Kashfi Pages 57-64
    The aim of the present study was to determineThe aim of the present study was to determine the role of perfectionism and life satisfaction in predicting work addiction in different jobs. The research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method, correlation type. The current research population, including 250 doctors, psychologists, pilots, and teachers, who worked more than 50 hours a week in 1401, were selected as available and non-randomly. Research data were collected using Spence and Robbins' work addiction questionnaire (1992), Ahvaz perfectionism questionnaire (1999) and Diener's life satisfaction questionnaire (1985). Correlation and multivariate regression tests were used to analyze the data.The research results showed that perfectionism has a positive relationship with work addiction and predicts it. Therefore, people who set very high standards for themselves and care about perfection and avoiding any failure in their jobs, are more likely to be involved in work addiction. Also, life satisfaction has a negative relationship with work addiction, and predicts it. Therefore, a person who is not satisfied with his life may, instead of solving his problems, resort to work, and spend many hours of his life involved in work
    Keywords: Life Satisfaction, Perfectionism, work addiction
  • Ezzatollah Kordmirza Nikoozadeh, Nazanin Pirhayati *, Mojgan Aghheris, Avisa Najimi Pages 65-74

    life experiences and schema of psychotherapists can affect the therapeutic relationship and even cause job burnout. The purpose of this research was to investigate the effect of group schema therapy on schema and burnout of schema therapists. A two-group semi-experimental design (pre-test, post-test, one-month follow-up) was implemented. The treatment included group schema therapy during 10 weekly 90-minute sessions. The statistical population included therapists who volunteered to participate in the group therapy, which included a sample including the experimental group (9) and the control group (10 ) were randomly assigned to two groups.Yang's ealry maladaptive schema questionnaires and Maslach's job burnout questionnaires were used. The obtained data were analyzed with the statistical test of analysis of variance with repeated measurements. Schema group therapy modifies schema and reduces the burnout of schema therapists (p<0.01) and these variables show a significant difference with the pre-test during the post-test and follow-up stages (p<0.01). Schema activation and modes and emotional responses to it, play an important role in the effectiveness of schema therapy, which has a negative effect on the relationship between the client and the therapist, the implementation of the treatment, and the therapist's job burnout. One of the strategies based on group therapy was used to identify and manage these schema and modes in order to improve the psychotherapy process of each therapist and facilitate individual growth.therapists, supervisors and trainers need to be aware of the influence of the therapist's schema on relationships and therapeutic processes under the supervision of an expert.

    Keywords: Schema Therapy, early maladaptive schema, Job Burnout, psychotherapists