فهرست مطالب

روان شناسی کار - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه روان شناسی کار
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا قنبری زرندی* صفحات 9-18

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی خانواده درمانی مبتنی بر تحکیم خانواده بر ثبات خانواده و تعهد زناشویی در کارکنان متاهل شرکت پتروسامان آذر تتیس شهر کرمان انجام شد. پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان متاهل شاغل در شرکت پتروسامان آذر تتیس شهر کرمان در سال 1402 بودند که از این آن ها 30 زوج به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی و با روش قرعه کشی به دو گروه آزمایش (15 زوج) و گروه کنترل (15 زوج) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بی ثباتی خانواده ادواردز، جانسون و آلن بوث (1987) و تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997) استفاده شد. پروتکل خانواده-درمانی مبتنی بر تحکیم خانواده در 8 جلسه به صورت هفته ای دو بار و به مدت 90 دقیقه برای گروه آزمایش انجام شد. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای در این مدت دریافت نکردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که خانواده درمانی مبتنی بر تحکیم خانواده بر افزایش ثبات خانواده و تعهد زناشویی در زوجین تاثیر داشت (001/0<p). با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از خانواده درمانی مبتنی بر تحکیم خانواده در بر افزایش ثبات خانواده و تعهد زناشویی در زوجین شاغل پیشنهاد نمود. 

    کلیدواژگان: خانواده درمانی مبتنی بر تحکیم خانواده، ثبات خانواده، تعهد زناشویی، کارمندان متاهل
  • علی مصطفائی* صفحات 19-30

    پرستاران به عنوان یکی از ارکان اساسی و تاثیرگذار حوزه بهداشت، نیازمند روحیه مسیولیت پذیری هستند و با توجه به نقش مهمی که مسیولیت پذیری پرستاران در بهبود کیفیت ارایه خدمات پرستاری دارد بررسی عوامل مرتبط با آن ضروری می باشد. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی مسیولیت پذیری براساس سهل انگاری اجتماعی و اضطراب انتظار در پرستاران انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش در قالب یک طرح همبستگی از بین پرستاران شاغل در بیمارستان مطهری شهر ارومیه در سال 1401 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 210 نفر انتخاب شدند و به مقیاس های سهل انگاری اجتماعی صفاری نیا (1391)، مقیاس اضطراب انتظار صفاری نیا و توکلی (1391) و مقیاس میزان مسیولیت پذیری کالیفرنیا (1997) پاسخ دادند. داده-های به دست آمده با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان در فضای نرم افزار spss-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که سهل انگاری اجتماعی و اضطراب انتظار توانایی پیش بینی مسیولیت پذیری را دارد و مجموع 2/28 واریانس متغیر مسیولیت پذیری را تبیین می کنند (05/0 ˂p). بنابراین، براساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که با کاهش سهل-انگاری اجتماعی و اضطراب انتظار می توان مسیولیت پذیری را در میان پرستاران بهبود بخشید که می تواند زمینه ساز کیفیت بخشی و افزایش بهره وری در پرستاران باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، سهل انگاری اجتماعی، اضطراب انتظار، پرستاران
  • جعفر شعبانی* صفحات 31-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر توجه آگاهی و انگیزش شغلی کارکنان شرکت گاز استان گلستان در سال 1401 انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شرکت گاز استان گلستان می باشد. نمونه پژوهشی شامل 36 کارمند که از میان کارکنان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (18) و گواه (18) جایگزین شدند. پس از آن به گروه آزمایش هر هفته یک جلسه یک ساعت و نیم و در مجموع طی 10 جلسه مهارت ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس آموزش داده شد. داده های پژوهش از طریق مقیاس ذهن آگاهی بایرو همکاران و مقیاس انگیزش شغلی هرزبرگ جمع آوری شد. پس از اتمام آخرین جلسه آموزش، به طور همزمان ودرشرایط یکسان پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. و داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده تاثیر آموزش ذهن آگاهی را بر افزایش ذهن آگاهی و انگیزش شغلی درگروه آزمایشی را تایید می کند. باتوجه با نتایج، برنامه ریزی همه جانبه در زمینه آموزش ذهن آگاهی درکارکنان جهت افزایش ذهن آگاهی و انگیزش شغلی، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کاهش استرس، انگیزش شغلی
  • سمیه گرجی* صفحات 41-52
    شرایط و محیط کاری کارگران به طور تدریجی باعث اختلالات جسمی و روان شناختی در آنان می شود که عدم آگاهی و مداخله به موقع و مفید می تواند پیامدهای ناگواری برای این قشر زحمت کش و خانواده های آنان و کاهش سطح بهره وری سازمانی به همراه داشته باشد؛ بنابراین مداخلاتی که ویژه این کارگران برای کاهش استرس شغلی باشد، نقش مهمی در ارتقای سلامت جسم و روان آن ها ایفا می کند؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی و اعتبارسنجی آن می باشد. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی و جامعه پژوهش را کلیه شاغلینی که در بخش های فنی شرکت تام کار در شهر اصفهان مشغول به خدمت بودند؛ تشکیل دادند. نمونه ها از بین آن ها جهت انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته به صورت هدفمند انتخاب شدند که در نهایت حجم نمونه با 34 نفر به اشباع رسید و داده های به دست آمده با روش تماتیک کلایزی تجزیه و تحلیل شد. از نتایج بخش کیفی 7 کد اصلی (اضطراب، افسردگی، هوش هیجانی پایین، راهبردهای مقابله ای ناکارآمد، مشکلات شناختی، ضعف مهارت های اجتماعی و ضعف اعتقادات مذهبی) به دست آمد و بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی بر اساس این ابعاد تنظیم گردید که پایایی و روایی آن بر اساس تایید متخصصان و ضریب توافق ارزیاب ها که 91/0 به دست آمد، تایید گردید. با توجه به اینکه کارکنان بخش صنعت با استرس شغلی زیاد روبرو هستند، مشاوران و مدیران صنعتی می توانند از بسته آموزشی تدوین شده برای مقابله با استرس شغلی و ارتقای سطح سلامت روان شناختی این افراد استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مقابله با استرس شغلی، کارکنان صنعت، پدیدارشناسی
  • رابطه بین رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی، خشنودی شغلی و عملکرد انطباقی با توجه به نقش میانجی اعتماد سازمانی
    اکرم السادات حسینی مرام، علی مهداد* صفحات 53-64
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی، خشنودی شغلی و هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی، خشنودی از شغل و عملکرد انطباقی با توجه به نقش میانجی اعتماد سازمانی می باشد. این پژوهش ازنظرنوع، توصیفی و از نظر روش، یک پژوهش همبستگی می باشد و جامعه ی آماری آن شامل کارکنان شرکت آزمونه فولاد با تعداد 600 نفر می باشد که از میان آن ها تعداد 234 نفر، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه های سبک رهبری خدمتگزار قلی پور (1388)، خشنودی از شغل اسمیت و همکاران (1969)، تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، عملکرد انطباقی چربنیر- ویرین (2012) و اعتماد سازمانی کاناواتاناچی و یو (2002) بود. با استفاده از روش معادلات ساختاری کواریانس محور از طریق نرم افزار Lisrel به بررسی روابط پرداخته شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین رهبری خدمتگزار با عملکرد انطباقی و بین رهبری خدمتگزار با اعتماد سازمانی ارتباط معنی داری وجود دارد. علاوه براین، نتایج تحلیل های میانجی نشان داد که اعتماد سازمانی، رابطه ی بین رهبری خدمتگزار با خشنودی از شغل، اعتماد سازمانی، رابطه ی بین رهبری خدمتگزار با عملکرد انطباقی را میانجی گری می کند. درعین حال بین رهبری خدمتگزار با تعهد سازمانی، رهبری خدمتگزار و خشنودی از شغل ارتباط معنی داری مشاهده نشد.یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده الزام به تغییر رویکرد مدیریتی سازمان ها به رویکرد های نوین در جهت تغییر نگرش و رفتار کارکنان است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، تعهد سازمانی، خشنودی شغلی، عملکرد انطباقی، اعتماد سازمانی
  • ستار صیدی*، ثنا حبیبی صفحات 65-77

    اگرچه در بروز تخلفات رانندگی عوامل متعددی دخیل هستند ولی نقش عوامل انسانی در این میان بسیار پررنگ است. بنابراین، این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی های شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف در شهر سنندج انجام شد. طرح پژوهش از لحاظ شیوه اجرا، علی- مقایسه ای از نوع پس رویدادی است. جامعه پژوهش شامل تمامی رانندگان درون شهری محدوده سنندج در شش ماهه اول سال 1402 بود که دارای گواهینامه پایه دوم همگانی بودند. حجم نمونه براساس نرم افزار G*Power تعداد 260 نفر در دو گروه 130 نفره (130 نفر راننده متخلف، 130 نفر راننده عادی) انتخاب شد. روش نمونه گیری بصورت هدفمند در دو مرحله انجام شد. پرسشنامه NEO-PI-R مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با روش تحیل مانوا به کمک نرم افزار SPSS-24 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین ویژگی های پنج عامل بزرگ شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف تفاوت آماری معنادار وجود دارد. به این صورت که میانگین ویژگی های شخصیتی باوجدان بودن، توافق-پذیری، برونگرایی و گشودگی به تجربه رانندگان عادی به صورت معناداری بیشتر از رانندگان متخلف است اما مولفه روان-رنجورخویی رانندگان متخلف بیشتر از رانندگان عادی است. یافته ها حاکی از تفاوت معنادار بین ویژگی های شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف است (0/05>P). بنابراین، ویژگی های شخصیتی در تخلفات رانندگان نقش دارد. لذا ارزیابی شخصیتی متقاضیان گواهینامه و درنظر گرفتن آموزش های دوره ای و سیاست های تنبیهی برای متخلفان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رانندگان متخلف، رانندگان غیرمتخلف، پنج عامل بزرگ شخصیت، تخلفات رانندگی، رانندگان سنندج
|
  • Zahra Ghanbari Zarandi * Pages 9-18

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the family therapy protocol based on family consolidation on family stability and marital commitment in the married employees of Petrosaman Azar Tetis Company of Kerman city. It was semi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was all the married employees working in Petrosaman Azar Tetis Company in Kerman city in 1402, of which 30 couples were selected as a sample using available sampling and randomly and by lottery. Two experimental groups (15 couples) and a control group (15 couples) were divided. Edwards, Johnson and Alan Booth (1987) family instability questionnaires and Adams and Jones (1997) marital commitment questionnaires were used to collect data. The family therapy protocol based on family consolidation was conducted in 8 sessions twice a week for 90 minutes for the experimental group. The control group did not receive any intervention during this period. In order to analyze the data, descriptive statistics tests (mean and standard deviation) and univariate covariance analysis were used with SPSS version 24 software. The results of the findings showed that family therapy based on family consolidation had an effect on increasing family stability and marital commitment in couples (P<0.001). According to the results of this research, the use of family therapy based on family consolidation is suggested to increase family stability and marital commitment in working couples.  

    Keywords: Family Therapy Based on Family Consolidation, Family Stability, MaritalCommitment, Married Employees
  • Ali Mostafaie * Pages 19-30

    Nurses, as one of the basic and influential pillars of the health debate, need a spirit of responsibility and considering the important role that nurses' responsibility plays in improving the quality of nursing services, It is necessary to check the factors related to it. The aim of this study was to investigate the prediction of nurses' responsibility based on social negligence and expectation anxiety. The present research is part of applied research in terms of its purpose and In terms of method, in the form of a correlation design and Among the nurses working in Motahari Hospital in Urmia in 1401, 210 people were selected as a sample And they responded to Safarian Nia social anxiety (2012), Saffarinia and Tavakoli expectation anxiety (2012), and California Responsibility Scale (1997). The obtained data were analyzed using Pearson correlation and simultaneous regression in SPSS-26 software.Findings showed that social negligence and expectation anxiety have the ability to predict responsibility in nurses and explain 28.2 variances of variable responsibility in total (p <0.05). Therefore, based on the findings of the research, such a conclusion can be drawn, that by reducing social negligence and expectation anxiety can responsibility among nurses be improved which can be the foundation of quality and increase productivity in nurses.

    Keywords: Esponsibility, social negligence, expectation anxiety, Nurses
  • Jafar Shabani * Pages 31-40

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness training based on stress reduction on awareness and job motivation of Golestan Gas Company employees in 1401. The current research is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research is all the employees of Golestan Gas Company. The research sample included 36 employees who were selected from among the employees by purposeful sampling method and randomly replaced in two experimental groups (18) and control (18). After that, the experimental group was taught mindfulness skills based on stress reduction once a week for an hour and a half and in total 10 sessions. Research data were collected through Baer, et al. mindfulness scale and Herzberg’s career motivation scale. After the end of the last training session, the post-test was conducted simultaneously and under the same conditions for both experimental and control groups. And the obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA). The obtained results confirm the effect of mindfulness training on increasing mindfulness and job motivation in the experimental group. According to the results, comprehensive planning in the field of mindfulness training among employees is recommended to increase mindfulness and job motivation.

    Keywords: mindfulness, stress reduction, job motivation
  • SOMAYEH Gorji * Pages 41-52
    Workers' working conditions and environment gradually cause physical and psychological disorders in them, which lack of timely and useful awareness and intervention can have adverse consequences for this working class and their families and reduce the level of organizational productivity; Therefore, interventions that are specific to these workers to reduce job stress, play an important role in promoting their physical and mental health; Therefore, the purpose of this study is to develop an educational package to coping with job stress and its validation.Qualitative research method of phenomenological type and research community of all employees who worked in the technical departments of Tom Kar Company in Isfahan.Samples were purposefully selected from them for semi-structured interviews. Finally the sample size was saturated with 34 people and the data were analyzed by Colaizzi’s thematic method. From the results of qualitative section 7, the main code (anxiety, depression, low emotional intelligence, dysfunctional coping strategies, cognitive problems, weak social skills and weak religious beliefs) was obtained and the training package for coping with job stress was adjusted based on these dimensions. Its validity was confirmed based on the approval of experts and the coefficient of agreement of the evaluators, which was 0.91. Due to the fact that employees in the industrial sector face a lot of job stress, industrial consultants and managers can use the training package developed to deal with job stress and improve the level of psychological health of these people.
    Keywords: Coping with Job Stress, Industry Employees, Phenomenology
  • The relationship between servant leadership with organizational commitment, job satisfaction and adaptive performance with considering the mediating role of organizational trust
    Akram Sadat Hoseini Maram, Ali Mehdad * Pages 53-64
    The purpose of the current research is to determine the relationship between servant leadership and organizational commitment, job satisfaction and adaptive performance with regard to the mediating role of organizational trust. This research is descriptive in terms of type and in terms of method, it is a correlational research and its statistical population includes 600 employees of Azmaneh Foulad Company, out of which 234 people were selected through available sampling. The research tool includes a leadership style questionnaire. Gholipour's servant (2018), Smith's job satisfaction (1969), Allen and Mayer's organizational commitment (1990), Cherbanir-Virin's adaptive performance questionnaire (2012) and Kanavatanachi and Yu's (2002) organizational trust. Relationships were investigated using the method of covariance-based structural equations through Lisrel software. The results of this research showed that there is a significant relationship between servant leadership and adaptive performance and between servant leadership and organizational trust. In addition, the results of mediation analyzes showed that organizational trust mediates the relationship between servant leadership and job satisfaction, organizational trust mediates the relationship between servant leadership and adaptive performance, the relationship between servant leadership and job satisfaction, and the relationship between servant leadership and adaptive performance. The findings of the present research indicate the necessity to change the management approach of organizations to new approaches in order to change the attitude and behavior of employees.
    Keywords: Servant Leadership, Organizational Commitment, Job satisfaction, adaptive performance, Organizational Trust
  • Sattar Saidi *, Sana Habibi Pages 65-77

    Although many factors are involved in the occurrence of traffic violations, the role of human factors is very prominent. Therefore, this research was conducted with the aim of comparing the personality characteristics of delinquent and non-delinquent drivers in the city of Sanandaj.The study’s research design is quantitative, utilizing an expost-facto and causal-comparative method. The research population included all the drivers in the city of Sanandaj in the first six months of 1402, who had the second level general certificate. Based on the ,G*Power softwar the sample size was 260 people in two groups of 130 people (130 delinquent drivers, 130 normal drivers). The sampling method was carried out in two stages. NEO-PI-R questionnaire was used. The data was analyzed with the help of SPSS-24 software. The results of multivariate variance analysis showed that there is a statistically significant difference between the characteristics of five big personality factors of delinquent and non-delinquent drivers. In this way, the average personality traits of conscientiousness, agreeableness, extroversion, and openness to experience of normal drivers are significantly higher than those of delinquent drivers, but the psychopathy component of delinquent drivers is more than that of normal drivers. The findings indicate a significant difference between the personality traits of delinquent and non-delinquent drivers(P<0/05). Therefore, personality traits play a role in drivers' violations. Therefore, it is suggested to evaluate the personality of certificate applicants and consider periodic trainings and punishment policies for violators.

    Keywords: personality traits, delinquent drivers, non-delinquent drivers, five big personality factors, traffic violations, Sanandaj drivers