فهرست مطالب

نشریه مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی (فروغ وحدت)
پیاپی 57 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر مهاجر میلانی* صفحات 5-25
    این پژوهش می کوشد با درنظرداشت جایگاه غیر قابل حذف مذاهب در تمدن اسلامی و نابسنده بودن جمیع رویکردهای کثرت گرای مدرن، ظرفیت دینی مفهوم «امت واحده» برای تقریب بین مذاهب را نشان دهد. توجه به این نکته که در دنیای مدرن، تحقق آموزه های دینی از پیچیدگی های مضاعفی برخوردار است، ضرورت بحث از موانع بسط این ایده و راهکارهای غلبه بر آنها را دوچندان می کند؛ از این رو، این پژوهش در راستای سه نکته پیش گفته (ظرفیت دینی این ایده، موانع و راهکارهای تحقق آن) ابتدا با مفهوم شناسی امت واحده می کوشد به برخی چالش های مفهومی غلبه نماید؛ در ادامه با بررسی موانع عمده تحقق این آرمان دینی، به راهکارهای برون رفت از آنها می پردازد. یافته های پژوهش گویای آن است که شکل گیری امت واحده، هدفی راهبردی بوده است که از سویی مناسبات قدرت سیاسی در طول تمدن دوره میانی اسلامی و از طرفی ملاحظات و ساختار دنیای مدرن هر کدام به جهتی مانع تحقق آن شده اند. اتخاذ رویکرد انتقادی نسبت به سنت (نه تراث دینی) و عقلانیت مدرن، مهم ترین راهکار در دسترسی است که می تواند شرایط امکان این ایده را در آینده فراهم سازد.
    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، امت واحده، موانع تقریب مذاهب اسلامی، تفرقه مذهبی، تعصبات مذهبی
  • امید ایزانلو*، حمیدرضا طیبی نسب صفحات 26-35

    موید فی الدین شیرازی به عنوان رسانه تبلیغ مذهبی فاطمیان، تلاش می کند تا در کنار آموزه های اسماعیلی با اهرم شعر، گستره حامیان مذهب اسماعیلی را افزایش دهد. اینکه او چگونه بر این مسیر گام برداشته، با بررسی توصیفی - تحلیلی اشعار می توان بدان پاسخ داد. موید نشان می دهد که او در بسیاری از اشعار خود با پرداختن به زوایای مختلف مسیله امامت، سعی دارد ضرورت وجود امام را اثبات کند. او در اشعار خود با انتساب فاطمیان به پیامبر و حضرت علی به صراحت آنان را خلیفه مسلمین می داند. در شعر موید، خلیفه فاطمی علم به باطن دارد، لذا به تاویل قرآن آگاهی داشته و توان تشخیص حق از باطل را دارد. از این رو، آنان چراغ هدایت هستند و مردم برای نجات از گمراهی و هدایت به رستگاری باید از آنان پیروی کنند؛ زیرا بر اساس عقاید اسماعیلیه، هیچ دوره ای نمی تواند خالی از امام باشد. در شعر موید، فاطمیان به واسطه انتساب به پیامبر و حضرت علی، پرچمدار اسلام بوده و وظیفه راهبری مسلمانان را بر عهده دارند و آیات قرآنی که در خصوص اهل بیت نازل شده، به نحوی شامل فاطمیان نیز می شود.

    کلیدواژگان: امامت، اسماعیلیه، الموید فی الدین، وصایت، وراثت
  • فراست محمدی بلبان آباد* صفحات 36-48
    عده مدت زمانی است که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند و این مدت بنابر حامل و حایل بودن و یا حایض و غیر حایض بودن زن و همچنین فوت شوهر یا طلاق، تاحدی متفاوت است. این پژوهش با روند توصیفی_تحلیلی به این پرسش محوری تاثیر تعلق مکانی و دین و دار زوجه در ثبوت و سقوط عده در فقه اسلامی پرداخته است و این نتایج احصا شد؛ جمهور فقهای اسلامی رای به ثبوت عده برای نکاحی که موجود و منعقد در دارالإسلام و خارج از دارالإسلام، از نکاح مسلمان، کتابی و اهل ذمه، داده اند ولی در رای غیر مشهوری برای نکاح اهل دارالحرب عده قایل نبوده و حربیه را به محض ورود به دارالإسلام مجاز به ازدواج دانسته است واین رای را برای مرتده ای که از دارالإسلام خارج شود نیز ثابت دانسته اند. مدعای تحقیق برابری و ثبوت عده برای زوجه داخل و خارج از دارالإسلام و بدون لحاظ کردن تعلق مکانی اوست، ادله مدعا عدم فسخ فوری نکاح زوجین مختلف الدار، صحت نکاح اهل کفر، مورد خطاب بودن کفار نسبت به احکام و ثبوت حکمت های عده در تمام نکاح ها می باشد.
    کلیدواژگان: عده، مکان، دارالإسلام، دارالحرب، فقه اسلامی
  • بابک سلیمی* صفحات 49-59
    پرسش اصلی و اساسی پیش روی مقاله حاضر این است که «فقیهان مسلمان و حقوقدانان ایران در باب وضعیت حقوقی حواله بر بریء و ماهیت آن، چه دیدگاه هایی دارند؟». اطلاعات لازم برای پاسخگویی به این پرسش، با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری و با روش توصیفی تحلیلی مورد ارزیابی قرار گرفته و این نتیجه حاصل شده است که علاوه بر اختلاف نظر بسیار در مورد ماهیت حواله و به تبع آن ماهیت حواله بر بریء، وضعیت حقوقی آن نیز محل اختلاف است. حواله بر بریء از نظر مشهور فقهای امامیه صحیح است، هرچند مشمول برخی از احکام حواله نیست. فقهای اهل سنت، به دلیل پیش فرض هایی که در باب ماهیت حواله و شرطیت مدیون بودن محال علیه دارند، حواله بودن آن را نمی پذیرند، هرچند گاه در قالب هایی دیگر همچون ضمان مورد پذیرش قرار گرفته است. درباره صحت چنین حواله ای، «اجماع»، «اطلاق ادله نقلی مربوطه از جهت شمولیت بر محال علیه غیرمدیون»، «روایت خاص»، «سیره معصومین»، «اصل صحت» و «اصل عدم اشتراط مدیون بودن محال علیه» قابل استناد است. از این رو، قانون مدنی و اکثریت حقوقدانان ایران، حواله بر غیرمدیون را صحیح دانسته اند.
    کلیدواژگان: حواله، محال علیه، محیل، مدیون، بریء
  • حامد شریعتی نیاسر، مجید معارف، محمود قرائتی* صفحات 60-77
    مسجد، نهادی اجتماعی است که بهره برداری صحیح از آن متوقف بر اموری، مانند درک صحیح کارکردهایش است. این در حالی است که کارکردهای متنوع آن تا کنون بیشتر از جنبه موضوعی مورد پژوهش قرار گرفته و نسبت به اولویتهای کارکردی آن، توجه کافی صورت نگرفته است. شناخت کارکردهای کلان، معیاری برای اولویت بندی فعالیتها و ملاکی برای پذیرش یا رد فعالیتهای جدید در دسترس قرار می دهد و در نتیجه، فعالیتها سامان بهتری یافته و بهره وری مساجد ارتقا پیدا می کند. کارکرد کلان، کارکردی است که نشان دهنده هدف اصلی از فعالیتهای متنوع و متکثر مسجد است. سایر کارکردها، تحت عناوین «کارکرد محوری» و «کارکرد وابسته»، در راستای کارکردهای کلان قرار دارد. به این ترتیب، پرسش اصلی مقاله پیشاروی این است که «از دیدگاه آیات و روایات، کارکرد کلان مسجد چیست؟». این پژوهش با مبنا قراردادن آیات و روایاتی که درباره مسجد وجود دارد و به روش توصیفی - تحلیلی، به سه کارکرد کلان «ایجاد محیط اجتماعی برتر»، «غفلت زدایی و افزایش یاد الهی» و «معرفت افزایی و آگاهی بخشی» برای مسجد دست یافته است.
    کلیدواژگان: مسجد، کارکردهای مسجد، کارکردهای کلان
  • جلیل پروین* صفحات 78-91
    برخی خدا را آن قدر منزه و متعال می دانند که معتقدند اصلا نمی توان درباره او واژه هست یا معادل آن را به کار برد (تنزیه منتهی به تعطیل)؛ در مقابل، برخی دیگر تمام صفات انسانی را بر خداوند روا می دارند (انسان وارانگارگی Anthropomorphism) حتی جسم و جسمانیت را (تشبیه و تجسیم)؛ برخی حتی برای خدا بنین و بنات نسبت می دهند (مانند مشرکان عرب، برخی یهودیان و مسیحیان). قرآن، به وجوه متنوعی بر استحاله رابطه خویشی با خداوند استدلال و احتجاج کرده است؛ از جمله: موهوم و بی دلیل بودن؛ تقلید از گذشتگان؛ اولی بودن آدم به ابن اللهی از عیسی؛ اولی بودن موسی به ابن اللهی از عزیر؛ ناسازگاری با رویه مشرکان؛ نشانه نقص و نیازمندی خداوند؛ مغایرت با اراده خلاق و مالکیت خداوند؛ مستلزم ترکیب پذیری، تشبیه پذیری و تجسیم ذات الهی و غیره. پژوهش حاضر از سنخ «تفسیر موضوعی» بوده، رسالت آن تبیین و تحلیل نقادی های قرآن از پنداره های غلط در مرتبه توحید ذاتی با تمرکز بر نفی هرگونه رابطه خویشی با خداوند است.
    کلیدواژگان: اسناد ولد به خدا، اسناد همسر به خدا، مشرکان عرب، مسیحیان، یهودیان، تفاسیر فریقین
  • شقایق عامریان، مصطفی کیخا*، محمدرضا کیخا صفحات 92-105

    «هویت ملی» با وجود تنوع فرهنگ، قومیت، ادیان و مذاهب در ایران، فصل مشترک تمامی این تفاوت ها است. قرایت های موجود از هویت ملی، نشان از نگاه غیرواقع گرایانه به این عنصر انسجام بخش اجتماعی دارد که نمود آن را می توان در تقریب مذاهب، ذیل تدارک منافع ملی دید. در واقع، منافع امت، بخشی از منافع هویت ملی قلمداد می شود. رویکرد واقع گرایانه نسبت به تقریب مذاهب اسلامی، چه از حیث روابط فراملی و چه از حیث فروملی، نیازمند بینشی دقیق در فهم منافع ملی است. فهم فقهی منافع هویت ملی، می تواند به خوانش نوینی از تقریب منتهی شود. نوشتار پیش رو که با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده، نشان می دهد: بازنمایی هویت ملی و الزامات حفظ منافع آن، با ادراکی فقهی در جهت تقریب مذاهب اسلامی، با توجه به اصول و قواعدی، مانند مصالح امت اسلامی، عدالت و نفی سبیل، حاکم بر حفظ منافع ملی است که می تواند مذاهب اسلامی را در خود مجتمع سازد. بنابراین، توجه به تقریب با فهمی فقهی نسبت به ملیت و منافع آن، با تمسک به بناء عقلاء، سیره متشرعه و نظریه منطقه الفراغ، تبیین روشنی از تقریب به دست می دهد.

    کلیدواژگان: منافع ملی، هویت ملی، تقریب مذاهب اسلامی، ملیت، فهم فقهی
  • محمود پوربافرانی*، میثم محمدی، گوهرشاد پوربافرانی، زهرا زارع اسفیدانی صفحات 106-124
    دین اسلام نه تنها مخالف جنگ و طرفدار صلح است؛ بلکه برای ارتباطات اجتماعی اهمیتی والا قایل است. فقه، قانون زندگی است و وظیفه تنظیم روابط انسان ها براساس شریعت را برعهده دارد؛ لذا به مسایل جزیی زندگی بشر نیز پرداخته است. توجه اسلام به کرامت انسانی، رعایت حقوق دیگران، گفتگو و احترام متقابل، عدالت و هشدار به عدم توهین و عدم خروج از مدار حق حتی در تعامل با کافرانی که زندگی مسالمت آمیزی با مسلمین دارند، نهی از مجادله حتی با اهل کتاب، حل مسالمت آمیز اختلافات و پرهیز از بلندکردن نداهای تفرقه افکن، تعامل، تاکید بر صداقت و... بیانگر توجه به روابط اجتماعی و نشان دهنده ظرفیت های بالای آموزه های مترقی اجتماعی اسلام در تحقق روابط اجتماعی مسالمت آمیز است. قواعدی چون صحت، عدالت، انصاف، تقیه، صلح، لا ضرر و احترام مال از جمله قواعد کاربردی در روابط اجتماعی است. رعایت برخی بایدها و نبایدها در روابط یک مسلمان با دیگران، امری است که همیشه مورد توجه تاریخ نگاران بزرگ مسلمان و غیرمسلمان بوده و عامل تفوق و عالم گیر شدن اسلام و هماهنگی و قابلیت تطبیق و تعمیم احکام و دستورات آن با مقتضیات زمان و مکان خواهد بود. این معیار اصلی و عام در آموزه های اسلام و کلام پیشوایان دین، که «هر چه برای خود می پسندی برای دیگران بپسند و آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران مپسند»، نقطه آغاز ارتباطات اجتماعی مسالمت آمیز است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: فقه، اسلام، قواعد فقه، روابط اجتماعی، مسالمت آمیز
  • مریم سادات آقامیری، عبدالحسین لطیفی*، محمودرضا اسفندیار صفحات 125-140

    شناخت جایگاه مریم (ع)، مادر عیسی مسیح (ع) در دین مسیحی اهمیتی تردیدناپذیر دارد؛ اما مقایسه آن با جایگاه مریم (ع) در اسلام، و به ویژه در قرآن بسیار آموزنده است. در اناجیل؛ مریم حضوری بسیار کمرنگ دارد؛ در حالی که در قرآن وی از شان و منزلت والایی برخوردار است. با این وجود چرا مریم در میان مسیحیان به مقام مادر الهی برکشیده شد؛ اما در میان مسلمانان چنین جایگاهی ندارد؟ آیا نقش میانجی بودن مریم باعث بالا رفتن جایگاه وی در میان مسیحیان شده است؟ در عین حال، در اسلام، مریم (ع) با روح الهی باردار شده و مقامش در حدی است که به او وحی می رسد. آیا در قرآن بر عصمت مریم (ع) گواهی شده است؟ این نوشتار در صدد آن است که اهمیت، نقش و ماهیت این قدیسه را در میان پیروانش و همچنین جایگاه مریم (ع) را در قرآن به اجمال مورد مطالعه قرار دهد.

    کلیدواژگان: مریم، مسیحیت، اسلام، مادر عیسی، ذات مونث
  • کریم کوخایی زاده*، مریم ملکی، عبدالجبار زرگوش نسب صفحات 141-154
    در «شفعه»، در مقابل ضرری که ممکن است متوجه شریک شود، مشتری نیز در معرض تضرر قرار دارد، از این رو باید بررسی شود که «در باب شفعه، مشتری چه حقوقی داشته و در چه مواردی حق وی مقدم بر شریک است؟». ضرورت بررسی پرسش مذکور از این جهت دارای اهمیت مضاعف است که در این خصوص، بین فقیهان مذاهب اسلامی اختلاف نظرهایی وجود دارد. اطلاعات لازم برای پاسخ به پرسش مذکور به روش کتابخانه ای گردآوری و با روش توصیفی - تحلیلی، بررسی شده است. از جمله موارد بررسی شده، نحوه پرداخت ثمن است؛ امامیه بین پرداخت ثمن به مشتری به صورت حال یا موجل، قایل به تفکیک نشده اند، اما حنفیه و برخی از فقهای شافعی، شفیع را مخیر بین پرداخت ثمن به صورت حال یا موجل کرده اند، فقهای مالکی، حنبلی و برخی دیگر از شافعیه، شفیع را تابع خریدار می دانند. نمونه دیگر، اختلاف در خصوص نماء حاصل از مبیع است؛ امامیه، زیادت متصل را متعلق به شفیع و زیادت منفصل را متعلق به مشتری دانسته اند، اما فقهای اهل سنت، افزایشی که دوام نداشته باشد را در مال مشتری دانسته و در مورد آنچه دوام دارد، اختلاف نظر دارند. علاوه بر دو مورد فوق، موارد دیگری از حقوق مشتری در مقاله پیشاروی از منظر فقهای مذاهب اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حقوق مشتری، شفعه، بیع، شفیع، مذاهب اسلامی
  • معصومه ریعان* صفحات 155-171

    واکنش مسلمانان در دوره های پس از فتوحات اسلامی به پدیده ‏های وارداتی مانند نظافت، ‏ نمونه‏ ای از تغییرات سبک زندگی در چهار قرن نخست هجری است که در این پژوهش، از رهگذر روایات اسلامی و گزارش های تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است. توجه گسترده به موضوع نظافت از جمله حمام در آن دوران، نشان دهنده آن است که برخی مفاهیم ناظر به سبک زندگی در چهار قرن نخست، در متن و زمینه فرهنگ مصرف گسترش پیدا کرده و باعث ایجاد تنوع در فعالیت‏ های عمومی مسلمانان گردیده است؛ به گونه ای که با دگرگونی ذایقه‏ ها و ارزش‏ های شخصی، الگوهای جدیدی در زندگی افراد پدید آورده است. از نظر متشرعان و بزرگان دینی، پیدایش شیوه‏ های متمایز در موضوع نظافت بعد از فتوحات اسلامی که با طبایع فردی و هوس‎های مصرفی طبقات متوسط مسلمانان سازگار شده بود، به فروریزی نظام حیا و عفت عمومی منجر می‏ گردید و فرهنگ وارداتی حمام‏ های عمومی، باعث تنزل معیارها و سطوح فرهنگی والای اسلامی می‏ شد و نسل‎های جدید را به بی‎مبالاتی فزاینده‏ ای معطوف می‏ نمود؛ از این رو ترس و نگرانی از امکانات فرهنگی بیگانه که به جوامع سنتی مسلمانان وارد شده بود آنان را به مقاومت برمی‏ انگیخت؛ با این حال، امکان گفتگو در استفاده از این تسهیلات، موافقانی در این زمینه پدید آورد که به زندگی ‏غنی‏ تر و پیچیده‏ تر می‏ اندیشیدند؛ چنان که برای نمونه متن روایات حمام نشان از آن دارد که تغییرات سبک زندگی در مواجهه با پدیده نوین حمام‏ های عمومی، در چهار قرن نخست به تدریج بهبود یافته و احکام سخت‏ گیرانه نخستین را جز در ارتباط با زنان ملغی کرده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، قرون نخستین اسلامی، فتوحات اسلامی، نظافت
  • الهه شعبانپور المشیری، مهدی رهبر*، محمود ویسی صفحات 172-186
    ایفای تعهد از جانب متعاقدین، یکی از طرق زوال حق حبس در عقود است که بارزترین مصداق آن، تسلیم مبیع است. با وجود اینکه تسلیم مبیع از نظر مشهور فقها، مسقط حق حبس است؛ فقهای امامیه و اهل سنت در نحوه تسلیم و قبض مبیع توسط مشتری و تاثیر سایر تصرفات متعاقدین (مثل حواله و رهن) در مال محبوس بر زوال حق حبس، اختلاف نظر دارند. پژوهش حاضر در این راستا اطلاعات لازم را از آثار مکتوب فقهی مذاهب پنج گانه گردآوری و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی نشان داده است: لازم است در نحوه ایفاء و تسلیم، شرایطی لحاظ گردد تا حق حبس زایل گردد؛ اما این شروط تا کنون در متون فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار نگرفته است. از جمله اینکه ایفای تعهد وتسلیم باید توسط بایع یا شخص ماذون ازجانب وی، با میل و رضای او و به قصد سقوط تعهد باشد؛ از این رو، پیشنهاد شده است در بحث از مسقطات حق حبس، انصراف ارادی و تسلیم به عنوان ایفای تعهد نیز به شروط زوال حق حبس اضافه گردد.
    کلیدواژگان: حق حبس، ایفای تعهد، تسلیم، انصراف ارادی، زوال حق حبس
|
  • Amir Mohajer Milani * Pages 5-25
    This research tries to show the religious capacity of the concept of “The Unified Ummah” for the proximity of Islamic denominations, considering the irreplaceable position of denominations in Islamic civilization and the inadequacy of all modern pluralistic approaches. Paying attention to the fact that in the modern world, the realization of denominations’ teachings has additional complications, the necessity of discussing the obstacles to the development of this idea and the solutions to overcome them doubles. Therefore, in line with the aforementioned three points (the religious potential of this idea, the obstacles and solutions to its realization), this research first tries to overcome some conceptual challenges with the concept of “The Unified Ummah”; In the following, by examining the major obstacles to the realization of this religious ideal, it deals with the ways out of them. The findings of this research show that the formation of The Unified Ummah has been a strategic goal that, on the one hand, the political/power relations during the middle Islamic civilization and on the other hand, the considerations and structure of the modern world, have prevented its realization in some way. The most important solution that is close at hand is to adopt a critical approach towards tradition (not religious tradition) and modern rationality, which can provide the conditions for the possibility of this idea in the future.
    Keywords: Islamic Unity, the Unified Ummah, Barriers to the Proximity of Islamic Denominations, Religious Division, religious bias
  • Omid Izanlo *, HamidReza Tayyebi Nasab Pages 26-35

    Al-Mu’ayyad fi’l-Din Al-Shirazi, as a religious preacher of the Fatimids, tries to increase the followers of the Ismaili denomination with the help of poetry, along with Ismaili teachings. A descriptive-analytical study of his poems can answer the question of how he has taken this path. Al-Mu’ayyad tries to address the issue of Imamate in many of his poems and from different dimensions to prove the existence of an Imam in society. In his poems, by explicitly attributing the Fatimids to the Prophet and Imam Ali, he clearly considers them the caliphs of the Muslims. In Al-Mu’ayyad’s poetry, the Fatimid caliph has knowledge of the inside, so he is aware of the interpretation of the Qur’an and is able to distinguish right from wrong. They are the beacon and people should follow them to be saved from misguidance and be guided to salvation because according to Ismaili beliefs, no period can be empty of the Imam. In Al-Mu’ayyad’s poems, the Fatimids are responsible for leading the Islamic world and Muslims, by attributing them to the Prophet and Imam Ali. The Qur’anic verses that were revealed about the Ahl al-Bayt also include the Fatimids.

    Keywords: Imamate, Ismaili Denomination, Al-Mu’ayyad fi’l-Din, guardianship, inheritance
  • Ferasat Mohammadi Bolbanabad * Pages 36-48
    TheʿIdda (period of waiting) is the period of time until the end of which, the woman whose marriage has been dissolved cannot have another husband, and this period varies depending on the pregnancy or menstruation of the woman, as well as the death of her husband or divorce. This research with a descriptive-analytical process has dealt with this central question of the effect of spatial belonging and religion of the wife on the establishment and fall of ‘Idda in Islamic jurisprudence, and these results were counted; The majority of Islamic jurists believe that ʿIdda of marriage in Dar al-Islam and outside Dar al-Islam is fixed, whether they are Muslims, Ahl al-Kitab or Ahl al-Dhimma, but in an unpopular decree, ʿIdda, is not necessary for the marriage of people of Dar al-Harb and the woman of Dar al-Harb is allowed to get married as soon as she enters Dar al-Islam and they have also considered this decree true for an apostate who leaves Dar al-Islam. The claim of this research is equality and stability of ʿIdda for the wife inside and outside Dar al-Islam without considering her spatial affiliation. The reasons for this claim include the marriage of spouses in two different lands not being terminated immediately, the correctness of the marriage of infidels, the inclusion of decrees for the infidels, and the stability of the reasons of ‘Idda in all marriages.
    Keywords: ʿIdda (Period of Waiting), Place, dar al-Islam, dar al-harb, Islamic Jurisprudence
  • Babak Salimi * Pages 49-59
    According to the historical background of assignment, even its prevalence before Islam, examining the opinions of jurists of Islamic schools of thought in this regard can find important results that can be used to solve problems in facing many questions and problems, including the correctness of assignment on non-debtor. Unfortunately, in the opinions of the jurists, the condition of indebtedness of the assignee has not been taken into consideration. The current research aims to use the theories and arguments of jurists to solve conflicts and find the answer to the question whether the assignment on non-debtor is correct or not. In addition to the great disagreement about the nature of assignment among jurists, some jurists, including the Shafi‘i jurists, have considered it necessary about the correctness of assignment on non-debtor that the assignee is truly indebted to the assignor, although they have considered the assignment on non-debtor to be similar to a guarantee because the property is transferred from the indebted to the non-debtor. In this way, the assignee is the guarantor of the creditor’s debt on the assignor with her own acceptance. However, Hanafi and Imami jurists do not consider this as a condition for the validity of assignment and they believe that assignment on non-debtor is also valid. The method of collecting information is in the form of a library method using documents related to the present subject.
    Keywords: Contract, assignment, Assignee, Debtor, Non-debtor
  • Hamed Shariati Niyasar, Majid Maaref, Mahmood Gharaati * Pages 60-77
    Mosque is a social institution whose effective uses and benefits rest upon the classification, organization, and factual knowledge of its various functions. However, up to the present time, the functions of mosques have been investigated in respect of what is usually termed as subject matter and the priority of their functions has not received considerable attention. Deeper insight into the large-scale functions of mosques provides a criterion for listing activities in order of priority and for accepting and rejecting new activities as a result of which activities will properly be organized and the efficiency in functions of the mosques will be increased.  The large-scale functions of mosques can be defined as the ones that serve to show the main purpose or objective of various and multiple activities of the mosques. Other functions can be categorized under the “pivotal function” and the “dependent function” which are both in line with the large-scale functions. Accordingly, the question would be this, “What are the large-scale functions of a mosque from the perspectives of the Glorious Qur’an and the Traditions?”. Drawing upon a descriptive-analytic method, and basing the research on the Quranic verses and traditions, the research has addressed the problem of the recognition of various and multiple functions of the mosques, resulting in gaining access to the following three large-scale functions of mosques: “providing for a superior social milieu”, “removing negligence and fostering the remembrance of God”, and last but not least the “enlightenment and knowledge increasing”.
    Keywords: mosque, functions of mosques, Large-scale Functions
  • Jalil Parvin * Pages 78-91
    Regarding God, some consider God to be so great and transcendental that they believe that it is not permissible to use the word “exists” or its equivalents (such as: is) about Him at all (tanzīh or “keeping God pure” leading to taʿṭīl or “divesting God of His attributes”); Some, on the other hand, attribute all human attributes to God, even having body and physicality (tashbīh or “anthropopathism” and tajsīm or “anthropomorphism”); Some even attribute sons, daughters and wives to God (such as Arab pagans, some Jews and Christians). The Qur’an, in various ways, has argued the impossibility of kinship with God, including being delusional and unreasonable; imitating the past; the priority of Adam to be God’s son over Jesus; the priority of Moses to be God’s son over ‘Uzair; a belief contrary to the practices of the polytheists themselves; a sign of God’s deficiency and need; contradiction with the God’s creative will and God’s ownership; outcomes of composability, analogy and embodiment of the divine essence and... The current research is of the “thematic interpretation” genre, and its mission is: to explain and analyze the critics of the Qur’an against the wrong concepts and views regarding the essential monotheism, focusing on the negation of any kind of kinship with God.
    Keywords: Attributing Children to God, Attributing Wives to God, Arab Pagans, Christians, Jews, Shiite, Sunni Quranic Interpretations
  • Shaghayegh Amerian, Mostafa Kaykha *, MohammadReza Kaykha Pages 92-105

    “National identity”, despite the diversity of cultures, ethnicities, religions, and sects in Iran, is the common denominator of all these differences. Existing interpretations of national identity show an unrealistic view of this element of social solidarity, which can be seen in the proximity of the Islamic denominations, under the provision of national interests. A realistic approach to the proximity of Islamic denominations, both in terms of national and transnational relations, requires a careful insight into the understanding of national interests. Relying on the mechanism of traditional jurisprudence in order to preserve the interests of national identity as a common aspect of religious differences can introduce proximity with a new understanding. The present article, which has been done by analytical-descriptive method, shows the representation of national identity and the requirements of preserving its interests with a jurisprudential understanding in order to approximate Islamic denominations according to principles and rules such as the principle of interests of the Islamic Ummah and the principle of justice or Nafy al-Sabil Rule (Non-Dependency Rule), etc. govern the protection of national interests that can integrate Islamic denominations. Therefore, paying attention to proximity with a jurisprudential understanding of nationality and its interests by relying on the rational and religious way of life as well as the theory of Mantaqat al-Firagh (the lacuna) gives a clear explanation of proximity.

    Keywords: National Interests, National Identity, Proximity of Islamic Denominations, nationality, Jurisprudential understanding
  • Mahmoud Pourbafrani *, Meysam Mohammadi, Goharshad Pourbafrani, Zahra Zare Esfidani Pages 106-124
    In favor of peace, Islam not only opposes to war, but also attaches great importance to social relations. Jurisprudence is the law of life and is responsible for regulating human relations according to Sharia; therefore, it has also dealt with the detailed issues of human life. Islam’s attention to human dignity, respect for the rights of others, dialogue and mutual respect, justice and warnings not to insult and not to deviate from the path of truth - even in dealing with infidels who live peacefully with Muslims - Prohibition of the controversy even with Ahl al-Kitab, resolving disputes peacefully and refraining from raising divisive voices, interaction, emphasizing honesty, etc... Rules such as the principle of correctness, justice, fairness, piety, peace, harmlessness, respect for property, etc. are among the practical rules in social relations. Observance of some Dos and Don’ts in a Muslim’s relationship with others is something that has always been considered by great Muslim and non-Muslim historians and will be the cause of the supremacy and universality of Islam and its harmony and ability to apply and generalize its rules and regulations to the requirements of time and place. This basic and general criterion in the teachings of Islam and the sayings of religious leaders, That “Love for others whatever you love for yourself and dislike for others what you dislike for yourself” is the starting point of peaceful social relations. This research has been done through a descriptive-analytical method.
    Keywords: Jurisprudence, Islam, rules of jurisprudence, social relations, Peaceful Relations
  • Maryam Sadat Aghamiri, Abdulhossein Latifi *, MahmoodReza Esfandiar Pages 125-140

    Recognition of the position of Mary (PBUH), the mother of Jesus Christ (PBUH) in the Christian religion is of undoubted importance, but comparing it with the position of Mary (PBUH) in Islam, and especially in the Qur’an, is very informative. In the Gospels, Mary has a very faded presence, while in the Qur’an, she is of great dignity and high status. Nevertheless, why was Mary raised to the position of the Mother of God among Christians, but she does not have such a position among Muslims? Has Mary’s mediating role increased Mary’s status among Christians? At the same time, in Islam, Mary (PBUH) is pregnant with the divine spirit and her status is such that revelation reaches her. Is the infallibility of Mary (PBUH) certified in the Qur’an? This article aims to briefly study the importance, role, and nature of this saint among her followers, as well as the position of Mary (PBUH) in the Qur’an.

    Keywords: Mary, Christianity, Islam, Mother of Jesus, Female Essence
  • Karim Kokhaeizadeh *, Maryam Maleki, Abdoljabar Zargoosh Nasab Pages 141-154
    In “Shuf‘a”, besides the loss that may be suffered by the partner, the customer is also exposed to damage, therefore, it should be analyzed what rights the customer has in “Shuf‘a” and in which cases his right precedes the partner. The need to examine the mentioned question is doubly important because, in this regard, there are differences of opinion among the jurists of Islamic schools of thought. The necessary information to answer the mentioned question has been collected through the library method and analyzed through the descriptive-analytical method. Among the reviewed items is the way of paying the price; The Imamiyyah do not differentiate between paying the price to the customer immediately or deferred, but Hanafi and some Shafi‘i jurists believe that “Shafi‘” is free to choose between paying the price immediately or deferred, Maliki, Hanbali, and some other Shafi‘i jurists consider “Shafi‘” as subordinate to the buyer. Another example is the dispute regarding the profits earned from the sold item; The Imamiyyah considered the connected earned profits to belong to the “Shafi‘” and the detached earned profits to the customer, but the Sunni jurists considered the increase that does not last to belong to the customer, and they disagree about what lasts. In addition to the above two cases, other cases of customer rights have been examined in the present article from the perspective of jurists of Islamic denominations.
    Keywords: Customer Rights, Shuf‘a Right, Selling, Shafi‘, Islamic Denominations
  • Masoumeh Rayaan * Pages 155-171

    The reaction of Muslims in the periods after the Islamic conquests to imported phenomena such as cleaning is an example of lifestyle changes in the first four centuries After Hijrah, which has been examined in this research through Islamic traditions and historical reports. The widespread attention to the issue of cleanliness, including the bath, in that era, shows that some concepts related to lifestyle in the first four centuries have spread in the text and context of consumption culture and have caused diversity in the general activities of Muslims; In such a way that by changing personal tastes and values, it has created new patterns in people’s lives. From the viewpoint of jurists and religious leaders, the emergence of distinct methods in the matter of cleanliness after the Islamic conquests, which were adapted to the individual characteristics and consumption desires of the middle classes of Muslims, led to the collapse of the system of public modesty, and the imported culture of the public baths, caused the degradation of high Islamic standards and cultural levels and directed the new generations to increasing recklessness; Therefore, the fear and concern of the foreign cultural facilities that had entered the traditional Muslim societies motivated them to resist; However, the possibility of dialogue in the use of these facilities created supporters in this field who thought of a richer and more complex life; As, for example, the text of the narrations about baths shows that lifestyle changes in the face of the new phenomenon of public baths have gradually improved in the first four centuries and abolished the first strict rules except in relation to women.

    Keywords: Life style, Early Islamic Centuries, Islamic Conquests, cleanliness
  • Elaheh Shabanpouralamshiri, Mahdi Rahbar *, Mahmood Veisi Pages 172-186
    Fulfillment of the obligation by the contracting parties is one of the ways for the cancellation of lien rights in contracts, the most obvious example of which is the delivery of the sold item. Although the majority of jurists believe that the delivery of the sold item cancels the right of lien; Imamiyyah and Sunni jurists disagree upon the way of delivery and reception of the sold item by the customer and the effect of other changes of the contracting parties (such as remittance and mortgage) in the lien on cancellation of the lien right. In this regard, the present research has collected the necessary information from the jurisprudential works of the five Islamic denominations, and using the descriptive-analytical method, it has been shown that: it is necessary to include conditions in the way of execution and delivery, so that the right of lien is cancelled; However, these conditions have not been investigated in jurisprudence and legal texts. Including that the fulfillment of the obligation and delivery must be done by the seller or an authorized person on his behalf, with his will and satisfaction, and with the intention of fulfilling the obligation; therefore, it has been proposed to add voluntary withdrawal and delivery as fulfillment of obligation to the terms of cancelation of lien right.
    Keywords: Right of lien, Fulfillment of Obligation, Delivery, Voluntary Withdrawal, Cancellation of Right of Lien