فهرست مطالب

پژوهش های حسابرسی حرفه ای - پیاپی 12 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های حسابرسی حرفه ای
پیاپی 12 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منیژه رامشه*، محمدحسن ملکی، مریم سلطانیان صفحات 8-37

    حسابرسی با بکارگیری فناوری های صنعت 4.0 در حال تغییر و پیشرفت است. از این رو پژوهش حاضر به شناسایی پیشران های کلیدی موثر بر آینده حسابرسی در ایران با تمرکز بر فناوری های صنعت 4.0 می پردازد. پژوهش حاضر کاربردی است و از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. خبرگان پژوهش 10 نفر از مدیران سازمان و موسسات حسابرسی، بازار سرمایه و جامعه دانشگاهی با تخصص حسابرسی و فناوری های دیجیتال بوده است. روش نمونه گیری با توجه به خبره محور بودن پژوهش، قضاوتی است. 20 پیشران با مطالعه پیشینه و مصاحبه با خبرگان استخراج شد. جهت غربال پیشران ها در مرحله اول از پرسش نامه خبره سنجی و روش دلفی فازی استفاده شد. سپس پیشران های غربال شده در مرحله اول، از طریق پرسش نامه اولویت سنجی و روش تصمیم گیری مارکوس رتبه بندی شدند. در غربال پیشران ها، 9 مورد که حد آستانه آنها بزرگتر از 7/0 بود، به عنوان پیشران های اصلی انتخاب شدند. در رتبه بندی پیشران های اصلی با استفاده از روش مارکوس، پیشران های میزان تمایل به تغییر مدیران حسابرسی، معیارهای رتبه بندی موسسات حسابرسی، تغییر استانداردهای حسابرسی جهت بکارگیری فرآیندهای مبتنی بر صنعت 4.0، ماهیت آموزش ها در موسسات حسابرسی و سیستم های اطلاعاتی حسابداری شرکت ها واجد بالاترین اولویت بوده و به عنوان پیشران های کلیدی شناسایی شدند. تمرکز بر پیشران های کلیدی به ایجاد فرصتی مناسب برای شکل دهی آینده و افزایش انعطاف پذیری در سیاست گذاری کمک می کند. تحلیل این پیشران ها توانایی درک خطرات و فرصت های در حال ظهور را افزایش داده و به آمادگی بهتر جهت تغییر در آینده و بکارگیری گسترده این فناوری ها در حسابرسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: حسابرسی، صنعت 4.0، فناوری های نوین، حسابرسی نسل چهارم، پیشران
  • اکتای یمرعلی، حسین فخاری* صفحات 38-65
    رشد کمی موسسات حسابرسی و افزایش رقابت بین آنها به همراه لغو ممنوعیت تبلیغات در سال های اخیر در سایر کشورها عواملی هستند که باعث رشد بازاریابی و تکنیک های آن در موسسات حسابرسی شده اند. پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کاربردی - اکتشافی است.که درآن نخست با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند از 26 خبره حسابرسی، به شناسایی تکنیک های بازاریابی موسسات حسابرسی اقدام شده و در گام دوم با استفاده از روش فازی طی دو مرحله از طریق نظرخواهی از 10 خبره حسابرسی، تکنیک های نهایی بازاریابی تعیین گردید. و در نهایت با استفاده از روش سوآرا به رتبه بندی و وزن دهی تکنیک ها پرداخته شد. جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر را شرکاء، مدیران عامل، افراد با سابقه عضویت در شورای عالی جامعه حسابداران رسمی ایران و نیز افراد با سابقه عضویت در هییت مدیره جامعه حسابداران رسمی ایران تشکیل داده است. نتایج پژوهش نشان داد که تکنیک هایی از قبیل مستندسازی صوری، نازل کردن کیفیت گزارش های حسابرسی، ارایه خدمات مشاوره ای رایگان از بالاترین اولویت و تربیت سفرای خوب در اولویت آخر قرار دارد. این یافته ها نشان می دهد که بطور کلی اکثر روش های مورد استفاده موسسات حسابرسی مبتنی برالزامات آیین رفتار حرفه ای نمی باشد که این موضوع می تواند در بلندمدت آسیب-های جبران ناپذیری را بر اعتبار حرفه بر جایی گذارد. این یافته ها می تواند برای سیاست گذاران حسابرسی از جهت تدوین اصول وآیین نامه و شیوه نامه های مجازروش های حسابرسی مفید باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، موسسات حسابرسی، آیین رفتار حرفه ای، روش فازی، روش سوآرا
  • زانیار احمدی، زهرا پورزمانی* صفحات 66-87

    هدف، بررسی تاثیر هوش های چندگانه بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان در حسابرسی با توجه به نقش میانجی فرهنگ سازمانی حسابرسان می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. قلمرو مکانی و زمانی تحقیق، موسسات حسابرسی در سال 1401 و 1402 می باشند. جامعه آماری، حسابداران رسمی و مدیران حرفه ای در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند. که تعداد جامعه آماری برابر 1300 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر 297 نفر تعیین شده است. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه، استفاده شده است. در این پژوهش روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و روایی واگرا بررسی شد. همچنین پایایی متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی که برای تمامی متغیرها بیشتر از 0.7 بوده است. نرم افزار مورد استفاده برای انجام تحلیل داده ها SPSS و Smart PLS4 می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات تحقیق حاکی از آنست که هوش های چندگانه (هوش سازمانی، هوش معنوی و هوش عاطفی) بر قضاوت و تصمیم گیری و همچنین فرهنگ سازمانی حسابرسان تاثیر دارد. و فرهنگ سازمانی حسابرسان بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان تاثیر دارد. در نهایت، فرهنگ سازمانی حسابرسان در تاثیر هوش های چندگانه بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان، فرهنگ سازمانی حسابرسان
  • کاوه پرندین*، جواد دوست جباریان، محسن عالی خانی صفحات 88-105

    هدف پژوهش حاضر ، بررسی دیدگاه اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران در مورد اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات و همچنین شناسایی موانع و مشکلات اجرای این نوع حسابرسی است . روش پژوهش حاضر پیمایشی، هدف توسعه ای -کاربردی (اکتشافی)، ماهیت توصیفی، حوزه داده ها کمی و کیفی، مولفه های مکانی و زمانی کتابخانه ای و میدانی است . داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شده است . و با استفاده از آزمون های آماری معتبر مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران، اجرای حسابرسی فناوری اطلاعات را دارای منافع می دانند و از طرفی موانع و مشکلات اجرای چنین خدمتی را نبود دانش و تجربه کافی در زمینه حسابرسی فناوری اطلاعات در بین اعضای جامعه حرفه ی حسابرسی، تعداد کم موسسات حسابرسی بزرگ در ایران، نبود استاندارد های حسابرسی فناوری اطلاعات در کشور ،عدم توان جذب و بکارگیری تخصص های دیگر به جزء حسابداری و حسابرسی توسط موسسات حسابرسی ، ارتباط کم موسسات حسابرسی با موسسات حسابرسی بین المللی و عدم استفاده از تجارب آنان و نبود انجمن های حرفه ای مرتبط با حسابرسی فناوری اطلاعات را تشخیص داده اند.

    کلیدواژگان: حسابرسی فناوری اطلاعات، حرفه ی حسابرسی، موسسات حسابرسی
  • پیمان امان، هدی همتی*، حمیدرضا کردلوئی صفحات 106-127
    با توجه به تضاد منافع حاکم بر محیط حسابرسی و ماهیت مسایل موجود، حسابرسان باید از مهارت یا صلاحیت حرفه ای کافی برخوردار باشند. با این وجود، تعریف یکسان از ابعاد این مفهوم در ادبیات و تحقیقات پیشین وجود ندارد و ابعاد آن به فراخور مقتضیات زمان دستخوش تغییرات اساسی قرار گرفته است. در این راستا هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های روانشناختی حسابرسان و تاخیر در گزارش حسابرسی است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش علی است. شیوه گردآوری داده، پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه ای صورت گرفت که روایی و پایایی آن به تایید رسید. جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی است و بدین منظور از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه حسابرسان و اعضای انجمن حسابداران رسمی و حسابرسان سازمان حسابرسی در سطح کشور بودند که بر این اساس، نمونه ای مشتمل بر 384 نفر بررسی شد. برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق نیز آزمونهای علی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد ویژگی های شخصیتی حسابرسان بر تاخیر در گزارش حسابرس تاثیر مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرس، ویژگی های شخصیتی حسابرسان، کیفیت حسابرسی
  • سید محمد باقرآبادی، هاشم نیکومرام* صفحات 128-141
    با تشکیل جامعه حسابداران رسمی و افزایش تعداد موسسات حسابرسی ، رقابت در بازار حسابرسی رونق یافته است. این موسسات با انجام خدمات مالی و حسابرسی متنوع ، به دنبال جذب صاحبکاران جدید و ماندن در بازار رقابت هستند. در واقع حرفه حسابرسی شاهد تجاری سازی حسابرسی از سوی موسسات حسابرسی است. از این رو ، این مقاله قصد دارد تا ضمن معرفی مفهوم تجاری سازی حرفه حسابرسی ، ارتباط میان اعتماد اجتماعی و هویت اخلاقی با آن را بررسی نماید. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 228 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی تشکیل می دهند. سنجش متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسش نامه های استاندارد صورت گرفته و برای تحلیل داده های جمع-آوری شده از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هویت اخلاقی رابطه مثبت و معنی دار و هم چنین اعتماد اجتماعی رابطه منفی معنی داری با تجاری سازی حرفه حسابرسی دارد. سایر نتایج پژوهش هم حاکی از آن است که جنسیت حسابرس تاثیر منفی و معنی داری بر متغیر وابسته تجاری سازی حرفه حسابرسی دارد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، اعتماد، هویت اخلاقی
|
  • Manije Ramshe *, MohammadHasan Maleki, Maryam Soltanian Pages 8-37

    Industry 4.0 technologies have influenced the evolution of audit profession. This paper identifies and analyzes key drivers affecting the future of auditing, focusing on industry 4.0 technologies. This paper is a practical study. In this paper the interview and questionnaire tools were used to collect data. The experts of the paper were 10 people size of the managers in auditing organization, the capital market and university community. Experts specialize in the field of auditing and digital technologies. The sampling method is judgmental considering the expert-oriented nature of the research. The 20 drivers of the paper were extracted by studying the literature and interviewing experts. In order to screen the drivers in the first stage, expert questionnaire and fuzzy delphi method were used. In the next step, the drivers screened in the first stage were ranked through the priority questionnaire and the Maros decision-making method. Among the 20 drivers, 9 drivers had a defuzzy number higher than 0.7. The drivers of the willingness to change in audit managers, rating criteria of audit firms, changing audit standards to apply processes based on Industry 4.0 thechnologies, the nature of training in audit firms and accounting information systems of companies have the highest priority. Focusing on key drivers helps to create an opportunity to shape the future and increase policy flexibility. The analysis of these drivers increases the ability to understand emerging risks and opportunities and helps to better prepare for changes in the future and the widespread use of these technologies in auditing.

    Keywords: Auditing, Industry 4.0, new technologies, Audit 4.0, Driver
  • Oktay Yamrali, Hossein Fakhari * Pages 38-65
    The quantitative growth of audit firms and increased competition among them, along with the lifting of advertising restrictions in recent years in other countries, have contributed to the growth of marketing and its techniques in audit firms. This research falls into the category of applied-exploratory research. Initially, the marketing techniques of audit firms were identified through semi-structured interviews with 26 auditing experts using purposive sampling. In the second step, the final marketing techniques were determined by employing a fuzzy method in two stages through a survey of 10 auditing experts. Finally, the techniques were ranked and weighted using the Delphi method. The study population consisted of partners, CEOs, individuals with experience in the High Council of Iranian Association of Certified Public Accountants, as well as individuals with experience on the Board of Directors of the Iranian Association of Certified Public Accountants. The results showed that techniques such as formal documentation, improving the quality of audit reports, and providing free consultancy services were of the highest priority, while training good ambassadors was of the least priority. These findings indicate that most of the methods used by audit firms are generally not based on the requirements of professional behavior, which can pose irreparable damage to the credibility of the profession in the long run. These findings can be useful for audit policy makers in terms of formulating principles, regulations, and authorized auditing procedures.Keywords: Marketing, Audit Firms, Professional Behavior, Fuzzy Method, Delphi MethodJEL classification: M14
    Keywords: Marketing, Audit Firms, Professional Behavior, Fuzzy Method, Delphi method
  • Zaniar Ahmadi, Zahra Pourzamani * Pages 66-87

    This research investigates the impact of multiple intelligences on auditor's judgment and decision-making in auditing, considering the mediating role of auditor's organizational culture. This is an applied research conducted through a descriptive-survey. The spatial and temporal scopes of the research are auditing institutions in 2022 and 2023. The statistical population included 1300 certified accountants and professional managers of the understudy audit firms. The sample size according to Cochran's formula, was 297 (n = 297). A questionnaire was used to collect data. In this research, the validity of the questionnaire was investigated using convergent validity and discriminant validity. Also, the reliability of the variables in terms of Cronbach's alpha and composite reliability, which was more than 0.7 for all variables, was confirmed. The data were analyzed using PLS performed in SPSS and Smart PLS4. The results indicated that multiple intelligences (organizational intelligence, spiritual intelligence, and emotional intelligence) had an impact on auditor's judgment and decision-making, as well as his/her organizational culture. In addition, the auditor's organizational culture had an effect on their judgments and decisions. Finally, auditor's organizational culture mediated the impact of multiple intelligences on auditor's judgments and decisions.

    Keywords: multiple intelligences, Auditor's judgment, decision-making, Auditor's organizational culture
  • Kaveh Parandin *, Javad Dustjabarian, Mohsen Allikhani Pages 88-105

    Subject and purpose of the article: 

    The purpose of this research is to examine the views of the members of the public accountant's community of Iran regarding the implementation of information technology audits and also to identify the obstacles and problems in the implementation of this type of audit.

    Research method

    The current research method is survey, developmental-applied (exploratory) purpose, descriptive nature, quantitative and qualitative data area, spatial and temporal components of library and field. The required data has been collected using a questionnaire. And have been investigated using valid statistical tests.

    Research findings

    The results of the data analysis indicate that the members of the public accountant's community of Iran consider the implementation of information technology audits to be beneficial, and on the other hand, the obstacles and problems of implementing such a service are the lack of sufficient knowledge and experience in the field of auditing. Information technology among the members of the professional audit community, the small number of large audit institutions in Iran, the lack of information technology audit standards in the country, the inability to attract and employ other specialties except accounting and auditing by audit institutions, the lack of communication between audit institutions and institutions. International auditing and the lack of use of their experiences and the absence of professional associations related to information technology auditing have been recognized.

    Keywords: information technology audit, audit profession, Audit Institutions
  • Peyman Aman, Hoda Hemmati *, Hamidreza KORDLOUIE Pages 106-127
    Considering the conflict of interests governing the auditing environment and the nature of the existing issues, auditors must have sufficient professional skills or qualifications. Nevertheless, there is no uniform definition of the dimensions of this concept in previous literature and research, and its dimensions have undergone fundamental changes to meet the requirements of the time. The purpose of this research is to investigate the impact of auditors' psychological characteristics and delay in the audit report. The present research is practical in terms of purpose and causal in terms of method. The method of data collection was a survey using a questionnaire tool, which was confirmed to be valid and reliable. The collection of information is library and field, and for this purpose, a researcher-made questionnaire was used. The statistical population of the research was all auditors and members of the association of certified accountants and auditors of the auditing organization at the country level, based on which, a sample of 384 people was examined. Causal tests and structural equation models have also been used to analyze the research data. The results obtained from the research showed that the auditors' personality traits have a positive and significant effect on the delay in the auditor's report.
    Keywords: delay in the auditor's report, personal characteristics of auditors, Audit quality
  • Seyed Mohammad Bagherabadi, Hashem Nikoumaram * Pages 128-141
    With the formation of the Iranian Association of Certified Public Accountants(IACPA) and increase in the number of auditing firms, the competition in the auditing market has enhanced. By performing various financial and audit services, these firms seek to attract new clients in order to stay in the competitive market. In fact, the auditing profession is witnessing the commercialization of auditing by audit firms. Therefore, this article aims to introduce the concept of commercialization of the auditing profession and examine the relationship between social trust and moral identity. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation type. The statistical population of the present study consists of 228 auditors working in audit firms that are members of the IACPA. The research variables were measured using standard questionnaires and multivariate regression test was used to analyze the collected data. The research findings show that moral identity has a positive and significant relationship and social trust has a significant negative relationship with the commercialization of the auditing profession. Other results of the research indicate that the auditor's gender has a negative and significant effect on commercialization of the auditing profession.
    Keywords: Commercialization, Social Trust, Moral Identity